Geadresseerden bombrieven ontvingen tweede waarschuwing, zonder explosief

Nadat er gisteren bekend werd dat er afgelopen week minimaal vijf bombrieven aan verschillende bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht verstuurd waren, is er vandaag opnieuw een verdachte brief aangetroffen. Dit keer bij hotel Okura aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. 

Lees ook: Bombrieven bezorgd in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

De politie is ter plaatse om onderzoek te doen. De eerder gevonden bombrieven hebben geen schade aangericht omdat ze niet explodeerden, maar als dat wel het geval was geweest was de kans op ernstig letsel aanzienlijk geweest. De politie waarschuwt dan ook om direct 112 te bellen als de naam, het adres en het logo van het CIB niet op de envelop zelf zijn gedrukt, maar de geadresseerde en de afzender afzonderlijk van elkaar op twee stickers op de envelop zijn geplakt.

Volgens de politie gaat het om eenzelfde brief als de eerder verzonden brieven. De explosieven opruimingsdienst defensie (EOD) is opgeroepen op verzoek van de explosievenverkenner. Er is een persvoorlichter ter plaatse. Het hotel hoeft niet ontruimd te worden, aldus de politie. 

Update 14:57 uur
Recherche, Forensische Opsporing en Teamleider Explosieven Veiligheid hebben ter plaatse een onderzoek ingesteld en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ter plaatse laten komen om het explosief in de brief onklaar te maken. De brief met inhoud is overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut voor nader onderzoek ten behoeve van opsporingsonderzoek door de recherche.

De bombrief die gisteren aankwam bij het CIB bleek bestemd voor een bedrijf in Maastricht, maar is daar niet aangekomen. De brief is via een postsorteercentrum aan de hand van de vervalste afzendergegevens terecht gekomen bij het CIB in Rotterdam. Deze brief had wel brandschade opgelopen, maar was niet ontploft.

De politie benadrukt nogmaals dat het CIB in Rotterdam geen enkele betrokkenheid heeft bij deze zaak.

Teneinde meer duidelijk te verschaffen in de kenmerken van de brief zijn hieronder twee afbeeldingen zichtbaar van de ‘bombrief’ en een exemplaar zoals deze door het CIB wordt verzonden met opdruk van de afzender en niet met een sticker.

Update 20:02 uur
Uit nader onderzoek is gebleken dat na de bombrief bij alle betrokken bedrijven een waarschuwingsbrief is aangekomen. De politie maakt de inhoud van deze tweede brief niet bekend, omdat dit daderinformatie is en het onderzoek zou kunnen schaden in dit stadium.

Maastricht
Bij één bedrijf in Maastricht is gisteren zo’n waarschuwingsbrief aangekomen. Vandaag kreeg de politie een melding van een soortgelijke waarschuwingsbrief bij een ander bedrijf, elders in Maastricht aan de Avenue Ceramique.

Bij de verbrande brief die gisteren aankwam bij het CIB in Rotterdam, bleek bij nader onderzoek dat er nog een deel van een andere envelop onder zat. In de verbrande enveloppen zaten geen explosieven. Het is niet duidelijk of in deze enveloppen explosieven hebben gezeten. De brieven waren gericht aan de twee bedrijven in Maastricht.

Klik voor een grotere afbeelding op deze link of op de fotoVoorbeeld van de bombrief (Afbeelding: Politie)
Voorbeeld van de bombrief (Afbeelding: Politie)