Martin Bosma (PVV) wint Cicero Jaarprijs

Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV) heeft de 6e Cicero Jaarprijs van Dé Nederlandse Debatclub uit Amsterdam in de wacht gesleept. Hij is de eerste parlementariër die deze prijs wint. Na een optelsom van de punten van de vakjury en de internetstemmen, bleef Martin Bosma de andere genomineerden voor.

Martin Bosma wordt daarmee opvolger van strafpleiter en advocate Mr. Natacha Harlequin die in 2018 de award in de wacht sleepte.  De andere genomineerden van dit jaar waren Jason Bhugwandass (2e plaats, pleitbezorger voor betere jeugdzorg in Nederland) en Elske Doets (3e plaats, bedenker van het begrip ‘balanstrutje’).

Spraakmakend
Bosma wordt geroemd om de speeches en debatten die hij in 2019 voerde in de Tweede Kamer. De technische kwaliteit van zijn bijdragen is hoog. Met zijn stijl van spreken durfde hij risico te nemen, maar daardoor werd hij wel spraakmakend.

Jerry Helmers, voorzitter van de jury: “Precies het streven naar ‘spraakmakend willen zijn’ is het doel van een goede en effectieve speech: je wilt opvallen, je wilt op een originele wijze een boodschap overbrengen en je wilt reacties (in het debat) uitlokken.”

“Bosma lijkt daarmee een nieuwe ‘Benchmark’ te zijn geworden want één ding is zeker: zó wil ‘De Gewone Man’ ook kunnen speechen. En daarbij maakt het niet uit of je het nu wel of niet inhoudelijk met Martin Bosma eens bent. Het gaat om het (willen) streven naar inspiratie, informatie en impact.”

Sinds 2014 reikt Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam jaarlijks deze award uit. Deze wordt toegekend aan die persoon, instantie, platform of groep van mensen die op een positieve en originele wijze hun bijdrage aan het (maatschappelijk) debat in Nederland hebben geleverd. Immers, je kunt pas verbinden als je de verschillen durft te benoemen.

In het voorjaar van 2020 zal de award tijdens een officieel moment aan de winnaar worden uitgereikt.