FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 december 2019

Politie zoekt man die motoragent omver reed in Venlo

De politie is op zoek naar de bestuurder van een personenauto die bij een controle op de Professor Gelissensingel in Venlo op een motoragent was ingereden. De agent kwam daarbij ten val en belandde deels onder de motor.

De auto ging er hierna meteen vandoor. Op dit moment is de politie nog steeds op zoek naar de bestuurder van de zwarte personenauto waarmee hij op de agent was ingereden. Ook wil de politie graag in contact komen met de bestuurder van een andere auto die vlak achter de motor stond op het moment van de voorval. Mogelijk kan hij of zij de politie helpen met het verdere onderzoek.

Deze getuige kan contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Vrouw (33) rijdt met gestolen bus en paardentrailer in op politieauto

Bij een achtervolging van een gestolen busje met paardentrailer is een politieauto zwaar beschadigd geraakt toen de vrouw die het busje bestuurde, op een politieauto inreed. Dit gebeurde ter hoogte van de Newtonstraat in Oostrum (Venray, Limburg). De politieagent die in de auto zat, raakte hierbij niet gewond.

De politie had de achtervolging op de voertuigcombinatie van busje en paardentrailer ingezet nadat er een melding van de diefstal was gedaan. Bij de achtervolging waren verschillende voertuigen betrokken. Toen een van de politieauto's de weg blokkeerde, reed de bestuurster kennelijk doelbewust op de politieauto in. Hierna kwam het busje waarin zij zat tot stilstand en kon zij worden gearresteerd. Het gaat om een 33-jarige vrouw.

Dode bij grote kettingbotsing door mist

Goeienavond.

Ja, waar we al bang voor waren is dan ook werkelijkheid geworden. De dichte mist heeft tot diverse kettingbotsingen geleid. Met name in het noorden en noordoosten is het goed raak. Op de A32 botsten tientallen auto's op elkaar. Hierbij is zeker één dode gevallen. Ook zijn er diverse gewonden. De oorzaak is de dichte mist. Op de A28 vond bij Strand Nulde ook een kettingbotsing plaats, maar daar zijn geen gewonden bij gevallen.

In het zuidwesten is de mist minder dicht, omdat daar de wind iets is toegenomen. Elders in het land blijft de kans op dichte tot zeer dichte mist de hele avond en nacht aanwezig. Nogmaals, wees voorzichtig en als je niet de weg op hoeft doe dat dan maar ook niet. 

4 honden omgekomen bij woningbrand Tilburg

Bij een woningbrand aan de Alpenlaan in Tilburg zijn vier honden omgekomen. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand. Het incident werd rond 18.05 uur gemeld. Politie en brandweer gingen met spoed ter plaatse, maar konden niet voorkomen dat vier honden in de woning omkwamen.

De oorzaak van de brand is op dit moment onbekend. Woensdag wordt hiertoe een sporenonderzoek ingesteld. De bewoners verblijven voorlopig ergens anders. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844, WhatsApp of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ustiugov en Johaug pakken Tour de Ski-leiding terug

In het Italiaanse Toblach is dinsdag de derde etappe van de Tour de ski afgewerkt. Het ging daarbij om vijftien (mannen) en tien (vrouwen) kilometer in vrije stijl, dit keer met individuele start.

Mannen
Bij de mannen domineerden de Russen behoorlijk en het was Sergey Ustiugov, de winnaar van 2017, die de zege pakte. Hij had maar liefst 23 seconden minder nodig dan zijn verrassende landgenoot Ivan Yakimushkin, terwijl Alexander Bolshunov - een van de favorieten voor de eindwinst - op 29 seconden het podium completeerde.

Ustiugov won de eerste etappe in Lenzerheide al en pakte met zijn tweede etappezege de leiding terug van de Noor Johannes Høsflot Klæbo, die het op 1:11 minuten moest doen met een zeventiende plek. Ustiugov heeft in het klassement 27 seconden voorsprong op Bolshunov en 37 seconden op Klæbo, de laatste die binnen de minuut staat.

Vrouwen
Bij de vrouwen werd het een prachtig duel tussen regerend Tour de Ski-kampioene Ingvild Flugstad Østberg en haar Noorse landgenote en topfavoriete Therese Johaug. Zeven kilometer lang had Johaug een paar seconden voorsprong, maar na acht kilometer was Østberg welgeteld 0,1 seconde sneller. Johaug maakte perfect gebruik van landgenot Tiril Udnes Weng en passeerde Østberg's tijd in de laatste meters alsnog: ze won met 0,7 seconden voorsprong, terwijl de Zweedse Ebba Andersson op elf seconden derde werd.

In het klassement is Johaug, de winnares van etappe één, weer voorbij gegaan aan de Russische Natalia Nepryaeva. Die werd op 26 seconden zesde en staat nu op 21 seconden op plek twee in het klassement. Heidi Weng heeft één seconde achterstand meer, Østberg volgt op nog een seconde op de vierde plek.

Woensdag volgt de vierde etappe, een achtervolging in klassieke stijl.

Martin Bosma (PVV) wint Cicero Jaarprijs

Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV) heeft de 6e Cicero Jaarprijs van Dé Nederlandse Debatclub uit Amsterdam in de wacht gesleept. Hij is de eerste parlementariër die deze prijs wint. Na een optelsom van de punten van de vakjury en de internetstemmen, bleef Martin Bosma de andere genomineerden voor.

Martin Bosma wordt daarmee opvolger van strafpleiter en advocate Mr. Natacha Harlequin die in 2018 de award in de wacht sleepte.  De andere genomineerden van dit jaar waren Jason Bhugwandass (2e plaats, pleitbezorger voor betere jeugdzorg in Nederland) en Elske Doets (3e plaats, bedenker van het begrip ‘balanstrutje’).

Spraakmakend
Bosma wordt geroemd om de speeches en debatten die hij in 2019 voerde in de Tweede Kamer. De technische kwaliteit van zijn bijdragen is hoog. Met zijn stijl van spreken durfde hij risico te nemen, maar daardoor werd hij wel spraakmakend.

Jerry Helmers, voorzitter van de jury: “Precies het streven naar ‘spraakmakend willen zijn’ is het doel van een goede en effectieve speech: je wilt opvallen, je wilt op een originele wijze een boodschap overbrengen en je wilt reacties (in het debat) uitlokken.”

“Bosma lijkt daarmee een nieuwe ‘Benchmark’ te zijn geworden want één ding is zeker: zó wil ‘De Gewone Man’ ook kunnen speechen. En daarbij maakt het niet uit of je het nu wel of niet inhoudelijk met Martin Bosma eens bent. Het gaat om het (willen) streven naar inspiratie, informatie en impact.”

Sinds 2014 reikt Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam jaarlijks deze award uit. Deze wordt toegekend aan die persoon, instantie, platform of groep van mensen die op een positieve en originele wijze hun bijdrage aan het (maatschappelijk) debat in Nederland hebben geleverd. Immers, je kunt pas verbinden als je de verschillen durft te benoemen.

In het voorjaar van 2020 zal de award tijdens een officieel moment aan de winnaar worden uitgereikt. 

Jongerenraad en minister: 'Geweld tegen politie moet stoppen'

Jongerenraad verfrissend instrument bij politiethema’s
Vorige week donderdag kwam de Jongerenraad van de politie bijeen. Ze presenteerden hun adviezen over: “Hoe stoppen we geweld tegen politieambtenaren?" Minister Grapperhaus ging met de veertien jongeren van de politieraad in gesprek. Yassine Aarab van de Jongerenraad: “Zeer leuke ervaring, want je krijgt niet elke dag de kans om met de minister van Justitie en Veiligheid te praten.”

Oude problemen, jonge oplossingen
Geweld tegen politieambtenaren (en andere hulpverleners) is een steeds ernstiger probleem in onze samenleving. De drempel om geweld tegen hulpverleners te plegen, lijkt lager te worden. “Maar is dat wel echt zo?” Een kritische vraag vanuit de Jongerenraad. Want, is er meer geweld of doen we er sneller melding van dan vroeger door de digitalisering? Een terechte vraag met een sterk advies: “Onderzoek en analyseer eerst. Vanuit die nulmeting kun je verder.”

En er waren meer scherpe adviezen. Frisse suggesties die uiteenliepen van grip krijgen op toenemend individualisme tot het fors verhogen van de straffen tot bodycams. “Want als je gefilmd wordt, denk je wel twee keer na voordat je de politie lastigvalt.”

Politieverhalen overstijgen de generaties
Agenten Lieke, Jan (van Bureau Burgwallen) en Lotte waren er ook. Zij deelden hun aangrijpende verhalen. Over bekogeld worden met vuurwerk of knock-out geslagen worden. Of over een goede vriendin die hopeloos aan Lieke vroeg: “Is het niet tijd om te stoppen met dit werk?” Die verhalen raken iedereen, ze gaan dwars door merg en been. En door leeftijden. De jongeren werden er stil van. En minister Grapperhaus was zichtbaar aangedaan: “Hulpverleners hebben een belangrijke taak te vervullen in onze maatschappij. Zij mogen gewoon niet worden lastiggevallen.”

Wel of geen respect afdwingen?
“Geweld tegen politie moet stoppen”, daar was iedereen het over eens. Maar er ontstond ook discussie: moet de politie wel of niet benaderbaar willen zijn om zo wel of niet respect af te dwingen? Dagvoorzitter Ruud Verkuijlen (Programmamanager ‘Geweld tegen politieambtenaren’) zei dat onze politie juist geen ‘militaire’ politie wil zijn. Maar daar waren de meningen over verdeeld. En dat is alleen maar goed, want zo komt een waardevol gesprek op gang.

De Jongerenraad is zeer belangrijk voor de politie
Jongeren komen met frisse inzichten en kunnen verrassende informatie hebben. Bovendien is de jeugd een belangrijke doelgroep en samenwerkingspartner voor de politie: want alleen met elkaar maken we Nederland veiliger. Dus ook met de jeugd, zij zijn onze toekomst. Verkuijlen: “Het is een maatschappelijk probleem dat er steeds meer agressie en geweld tegen hulpverleners en politiemensen wordt aangewend. De jongeren hebben een hele andere blik, ook vanuit hun referentiekader over hoe treden wij op, hoe past dat geweld daarbij?”. Bram Bats van de Jongerenraad: “Ik heb echt het idee dat onze inbreng gewaardeerd wordt.”

Ook bij de Jongerenraad?
De Jongerenraad wordt ieder jaar opnieuw samengesteld uit jongeren tussen de 12 en 18 jaar. In aanmerking komen voor de Jongerenraad? Houd de socialemedia-kanalen in de gaten.

Winst voor Koster en Bouchiki in Sylvestercross

Maureen Koster heeft dinsdag de 39e editie van de Sylvestercross in Soest gewonnen. De atlete won in een tijd van 22.28. Bij de mannen kwam de Belg Soufiane Bouchiki als eerste over de finish.

Na 6.000 meter kwam Koster als eerste over de finish. Achter de Nederlandse finishte de Keniaanse Tabitha Gichia als tweede. Op de derde plaats eindigde Andrea Deelstra.

Bij de mannen won Bouchiki. De Belg was nipt sneller dan zijn landgenoot Dame Tasema. De Brit Mahamed Mahamed werd derde.

Geen verrassing: luisteren naar natuurbeschermers werkt

Vissers en boeren zijn de groepen die het meest recht-tegenover natuurbeschermers staan wanneer het erom gaat hoe hun beroep uitgevoerd zou moeten worden. Logischerwijs zouden ze eigenlijk meer samen moeten werken om tot een betere beoefening daarvan te komen. In de VS laten vissers en natuurbeschermers nu zien dat dit inderdaad werkt.

Sleepnetvissen
Sleepnetvissen

Twee decennia nadat vissers van de overheid moesten stoppen met bodemvissen in grote delen van de Grote Oceaan, komen ze nu, na overlegd te hebben met natuurbeschermers, terug met een duurzame manier van vissen. Opnieuw wordt er gevist naar bodemvissen, maar nu wordt rekening gehouden met verschillende leefomgevingen zoals koraalbanken waardoor vissoorten die voorheen overbevist werden, weer een kans krijgen om te herstellen.

Door deze samenwerking komen er weer vissoorten op het menu te staan die er lange tijd niet meer hebben opgestaan, het resultaat is dus een betere onderneming. Misschien moeten vissers en boeren hier ook maar eens gaan overleggen met natuurbeschermers...

Twee arrestaties voor vuurwerkbom Sluiskil

De politie heeft vanmorgen in Sluiskil twee mannen aangehouden. De politie onderzoekt hun betrokkenheid bij de vuurwerkbom, die maandagochtend vroeg in een woning aan de Isabellastraat een grote ravage veroorzaakte.

De vuurwerkbom kwam rond 01.00 uur in de woonkamer tot ontploffing. Het onderzoek leidde tot de aanhoudingen van het tweetal, een 30-jarige man uit Sas van Gent en een 30-jarige man uit Sluiskil. Het duo is voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht.

De politie onderzoekt de exacte toedracht van het incident en wat er precies tot ontploffing is gebracht. De bewoonster verblijft voorlopig ergens anders.

Bekeuringen voor te vroeg afsteken van vuurwerk

De politie heeft samen met boa’s van de gemeente Almere op meerdere locaties boetes uitgeschreven voor het te vroeg afsteken van vuurwerk. Gisteren werden zeven personen op heterdaad betrapt op het te vroeg afsteken van vuurwerk. Zij kregen een bekeuring. Daarnaast is vuurwerk in beslag genomen dat niet voldeed aan de veiligheidseisen

Naar aanleiding van het aanbieden van vuurwerk op internet hebben agenten een doorzoeking gedaan woning in de Eilandenbuurt. Hierbij is 72 kilo illegaal vuurwerk aan getroffen. Een 29-jarige bewoner is aangehouden en zit vast voor verhoor. Het vuurwerk is in beslag genomen en zal worden vernietigd.

Schansspringer Geiger wint kwalificatie in Garmisch-Partenkirchen

In het Duitse Garmisch-Partenkirchen heeft schansspringer Karl Geiger de kwalificatie gewonnen voor de tweede van vier wedstrijden in de Vierschansentournee, die woensdag op Nieuwjaarsdag gesprongen wordt.

Geiger sprong welgeteld één tiende van een punt meer bij elkaar dan de dit seizoen zo verrassend sterke Oostenrijker Philipp Aschenwald. Op de derde plek staat titelverdediger en World Cup-leider Ryoyu Kobayashi, die zondag de openingswedstrijd in Oberstdorf ook al won. De Japanner deelt plek drie wel met Peter Prevc uit Slovenië, de tourneewinnaar van 2016.

Woensdag begint de wedstrijd om 14.00 uur en wordt zoals gebruikelijk in duo's gesprongen: de nummer één tegen de nummer vijftig en zo verder. Geiger neemt het dus op tegen landgenoot Moritz Bär, Aschenwald springt tegen Gregor Deschwanden. Opvallend is dat de Oostenrijkers Gregor Schlierenzauer en Stefan Kraft, beiden oud-winnaars, net als in Oberstdorf tegen elkaar springen.

De gehele startlijst voor woensdag is hier te vinden. De 25 winnaars van de onderlinge duels plaatsen zich voor de finaleronde, net als de vijf beste verliezers.

RIVM geeft landelijk stookalert af voor jaarwisseling

Tijdens oudejaarsnacht verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de luchtkwaliteit in het hele land slecht zal zijn. Het afsteken van vuurwerk veroorzaakt smog door fijn stof. De luchtkwaliteit kan dan verder verslechteren door houtrook. Het RIVM roept mensen in het hele land op om geen hout te stoken aangezien dit gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving kan verergeren.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met bestaande luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook. Als de lucht al verontreinigd is door de stoffen die vrijkomen bij het afsteken van vuurwerk, kan houtrook deze klachten (nog verder) verergeren. In de loop van 1 januari verwacht het RIVM dat de luchtkwaliteit weer zal verbeteren.

Fallon Sherrock slaat BDO WK over

Met nog vier dagen te gaan heeft Fallon Sherrock zich afgemeld voor het wereldkampioenschap darts van de BDO (British Darts Organisation). Het toernooi start zaterdag en zij stond in de openingssessie geprogrammeerd. 

Sherrok was als vierde geplaatst op het BDO WK. Ze zou spelen tegen Corrine Hammond. De Engelse dartster schreef geschiedenis op het PDC WK (Professional Darts Corporation) doordat ze als eerste vrouw een wedstrijd wist te winnen. Ze versloeg Ted Evetts en daarna Mensur Suljovic. In de derde ronde werd ze uiteindelijk door Chris Dobey verslagen. 

Ze laat via haar management weten niet meer mee te willen doen aan het BDO WK. In de overweging om niet mee te doen wordt gezegd dat meerdere factoren hebben meegespeeld, waaronder de veranderingen die maandag bekend zijn geworden. Wegens tegenvallende ticketverkoop is het prijzengeld gehalveerd.

Sherrock kan zich nu in alle rust voorbereiden op de Qualifying School van de PDC. De Q-School staat van 16 tot en met 19 januari op het programma. Daar gaat ze proberen om een tourkaart te bemachtigen. 

Tom heeft een vuurwerkje afgestoken!

Het is nog helemaal geen 18.00 uur, maar één persoon heeft daar schijt aan: de ruigste Tom van alle Toms heeft namelijk al vuurwerk afgestoken! Het ging behoorlijk heftig tekeer, en misschien knalt 'ie wel...oppassen dus!

Uit een analyse is gebleken dat het om een heuse wondertol gaat. Een 'mooi ding' zelfs, zo horen we Tom zeggen, alvorens hij zijn leven in de waagschaal stelt om het ding op te pakken en daarbij bijna z'n jatten brandt: "Au!" is de logische reactie, hoewel het deze keiharde machine niet echt lijkt te deren.

We wensen Tom, en natuurlijk ook alle FOK!kers, een uitstekend 2020!

Tom goes rogue (Bron: YouTube)

Meerdere minderjarige straatrovers opgepakt in Almere

De politie heeft opnieuw twee jongens aangehouden omdat zij verdacht worden van het plegen van een of meerdere straatroven. De jongen zijn 13 en 15 jaar oud en komen uit Almere.

Sinds november hebben er in Almere diverse straatroven plaatsgevonden. Een beroving heeft een enorme impact op de slachtoffers. Niet altijd is er een goed signalement van de daders of heeft de politie aanknopingspunten om de zaak op te lossen. Onlangs zijn er, naar aanleiding van drie Almeerse berovingszaken, in totaal negen verdachten aangehouden.

De politie ontving in de afgelopen periode meerdere meldingen van berovingen. De drie zaken waarbij nu aanhoudingen zijn verricht, speelden zich allemaal af in de periode 1 november tot 12 december en vonden plaats in verschillende delen van Almere. Zowel overdag als ’s avonds. 

De daders maakten vooral jacht gemaakt op telefoons, Airpods en dergelijke . Tot nu toe zijn er negen jongens aangehouden in de leeftijd van 13 tot 17 jaar, afkomstig uit Almere. Vooralsnog heeft de politie geen indicatie dat de verdachten deel uitmaken van een organisatie of dat de berovingen met elkaar in verband staan. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Raiola haalt uit naar Manchester United: "Zij zouden zelfs Maldini, Maradona en Pelť verpesten"

De laatste tijd wordt er veelvuldig gespeculeerd over de toekomst van Paul Pogba. De Franse middenvelder zou zijn zinnen hebben gezet op een vertrek bij Manchester United, met Juventus en Real Madrid als mogelijke bestemmingen. Mino Raiola laat zich in gesprek met La Repubblica en Sky Sports kritisch uit over de huidige gang van zaken bij Manchester United.

"Het probleem is Manchester United: dit is een club zonder realiteit, ze hebben geen sportief project. Ik zou op dit moment niemand naar Manchester United brengen. Zij zouden zelfs Paolo Maldini, Diego Maradona en Pelé verpesten. Paul heeft een club en team nodig zoals hij bij Juventus had", geeft Raiola te kennen in gesprek met de Italiaanse krant.

Van Sky Sports krijgt de belangenbehartiger de vraag of hij Pogba over een jaar nog bij Manchester United ziet spelen. "Ja, dat kan. Maar wel bij een club die meedoet om de landstitel en hopelijk de Champions League."

"Is dat gek? Of ben ik de enige die zich zorgen maakt? Zou de eigenaar niet bezorgd zijn? Ik denk dat iedereen met sympathie voor Manchester United zich zorgen maakt", vervolgt de belangenbehartiger. "Ik ben bezorgd over de situatie doordat mijn speler ermee te maken heeft. Ik ben geen fan van Manchester United, maar heb wel degelijk belangen."

"Zolang Paul bij Manchester United speelt, wil hij prijzen winnen. Zo is hij nu eenmaal als speler en hij zal zich niet anders gedragen", stelt Raiola, die een winters vertrek van Pogba maandag al uitsloot. "Zoals Ole zei, is de club nu in opbouw. Hij zegt dat hij aan een team werkt voor volgend jaar. Laten we hopen dat het hem lukt, want het is voor de wereld belangrijk dat Manchester United meedoet in de top. Het is duidelijk dat ze nu niet staan waar ze horen te staan."

Raiola heeft naar eigen zeggen nog nooit met manager Ole Gunnar Solskjaer gesproken. "Als Ole bepaalde ideeën over mijn spelers heeft en hij daarover wil praten, heeft hij mijn nummer. Tot dat moment praat ik alleen met Ed Woodward, hij is simpelweg mijn contactpersoon bij Manchester United. Ik weet alleen dat Paul Solskjaer respecteert voor wat hij in het verleden heeft gepresteerd met hem als een van de spelers."

Keuze voor Sturing boven Rutten eist slachtoffer in Vitesse-top

Vitesse heeft met de aanstelling van Edward Sturing tot het einde van het seizoen de vacature op de trainersstoel voorlopig ingevuld. Daarmee zijn de Arnhemmers echter nog niet klaar, aangezien zij nu ook op zoek lijken te moeten naar een nieuwe technisch directeur. Mohammed Allach meldde zich maandag namelijk ziek nadat duidelijk werd dat Sturing de opvolger van de opgestapte Leonid Slutsky zou worden en de kans dat hij terugkeert is volgens De Telegraaf klein.

Allach zag de aanstelling van Sturing volgens de ochtendkrant niet zitten en leed zodoende een ‘gevoelige nederlaag’ toen besloten werd dat de clubicoon toch weer aan de slag zou gaan als interim-trainer. De technisch directeur dacht bij zijn komst tien maanden geleden bedongen te hebben leidend te zijn bij de benoeming van coaches, maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven.

Allach wilde namelijk in zee gaan met Fred Rutten, die hij nog kent van hun gezamenlijke tijd bij het Israëlische Maccabi Haifa. De clubleiding van Vitesse wilde hier echter niet in meegaan, waarna men toch weer uitkwam bij Sturing, die aan zijn vijfde periode als interim-trainer van de club begint.

Hij zal voorlopig samen gaan werken met Marc van Hintum, die als hoofd scouting voorlopig de functie van technisch directeur op zich zal nemen.

Met deze wisseling van de wacht komt er na nog geen tien maanden alweer een einde aan de tweede termijn van Allach bij Vitesse. De oud-verdediger was tussen 2013 en 2017 ook al werkzaam als technisch directeur bij de club, voordat hij twee jaar geleden plots naar Israël vertrok.

Nadat zijn dienstverband daar voortijdig ten einde kwam, werd hij in maart van dit jaar op voorspraak van toenmalig trainer Slutsky en clubeigenaar Valeriy Oyf teruggehaald.

Slechts 15% kaarten verkocht voor BDO WK; prijzengeld gehalveerd

De BDO (British Darts Organisation) heeft laten weten dat er gekort wordt op het beschikbare prijzengeld tijdens het BDO-wereldkampioenschap. De totale prijzenpot wordt met bijna de helft verkleind. De winnaars van het heren- en damestoernooi krijgt nog maar respectievelijk 50.000 en 8000 pond. In eerste instantie lagen er cheques van 100.000 en 20.000 pond klaar.

De inkrimping van de prijzenpot is het gevolg van een tegenvallende kaartverkoop. Het WK is verhuist van Lakeside naar de Indigozaal van de O2 in Londen. Slechts vijftien procent (!) van de beschikbare tickets zijn verkocht.

Er was een deal met een managementbureau gesloten die op zoek zou gaan naar nieuwe sponsors. Er is inmiddels 200.000 pond aan overgemaakt, maar nieuwe sponsors zijn niet gevonden.  Volgens BDO-voorzitter Des Jacklin hebben een aantal potentiële sponsoren besloten de BDO de rug toe te keren. Dit komt door de negatieve sfeer die rondom de BDO hangt. Jacklin legt hiervoor de schuld bij de media en enkele dartsforums.

Het BDO WK begint in principe aanstaande zaterdag. De vraag is hoelang ze het nog vol gaan houden.... 

Ravage na plofkraak in Uithoorn

Bij een plofkraak op een geldautomaat aan het Zijdelwaardplein in Uithoorn is aanzienlijke schade aan een gebouw ontstaan. De politie stelt een onderzoek in en vraagt getuigen, die nog niet met de politie hebben gesproken, zich te melden. Beeldmateriaal kan men met de recherche delen via het tipformulier.

Rond 03.50 uur kreeg de politie meldingen binnen, dat er harde knallen klonken bij een geldautomaat. Twee personen in donkere kleding reden daarna weg op een scooter in de richting van De Scheg. Ze droegen vermoedelijk gezichtsbedekking en hadden een grote tas bij zich. Een zoekactie naar de twee leverde niet het gewenste resultaat op.

De Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) heeft voor de zekerheid de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plaatse laten komen om een nader onderzoek in te stellen naar eventueel achtergebleven explosieven. Die werden niet aangetroffen. Het is nog niet duidelijk of er geld is buitgemaakt. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

OM blundert opnieuw met verspreiden foto kroongetuige Nabil B.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft wederom per ongeluk een foto van kroongetuige Nabil B. verspreid. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket bevestigt tegenover AT5 dat dit inderdaad gebeurd is. De foto stond op een DVD die vorige week naar de advocaten van de betrokkenen in de zaak en naar de rechtbank is verstuurd.

"Daar zat een bestandje bij waarin dezelfde foto stond die eerder ook al per abuis verspreid is', zegt De Bruin. 'Hier bieden wij onze excuses voor aan. Het is een fout die wij als heel vervelend ervaren. Vanmorgen is in een mail aan alle geadresseerden gevraagd om de DVD om te ruilen.'

In april van vorig jaar zat de foto per ongeluk dus al eens in de strafdossiers van alle verdachten waartegen Nabil B. getuigt. Misdaadjournalist John van den Heuvel liet toen aan AT5 weten de fout niet te begrijpen. 'Heel slordig, en dan druk ik me nog voorzichtig uit.'

Zichtbaar tijdens proces
Eerder deze maand was B. kort in beeld tijden het proces in de rechtbank op Schiphol. De kroongetuige had via videoverbinding contact met de voorzitter van de rechtbank. Per ongeluk was hij in een hoekje van het beeldscherm te zien in de zittingszaal. 'Dit had nooit mogen gebeuren', zei een woordvoerder van de rechtbank toen.

B. is kroongetuige in de omvangrijke liquidatiezaak Marengo, met de deze maand opgepakte Ridouan Taghi als hoofdverdachte. Eerder werden de broer van B., Redouan, en de advocaat van B., Derk Wiersum, geliquideerd. 

Kopschoppers Andijk melden zich op bureau

Vnmorgen hebben twee personen, tegen wie al een onderzoek liep, zich op het politiebureau gemeld met betrekking tot het onderzoek van een mishandeling van een 73-jarige man uit Andijk. Zij zijn aangehouden en hun rol wordt onderzocht.

Volgens de politie werd er op social media een foto gedeeld van twee jongens met naam en toenaam waarin zij als daders bestempeld worden. De politie waarschuwt dat dit niet correct is, en dat de mensen die deze foto delen zich schuldig maken aan een misdrijf. 

"Burgers en ondernemers plaatsen regelmatig zelf beelden van vermogens- en geweldsmisdrijven via social media of websites. Een bekend voorbeeld waarbij dit gebeurt zijn winkeldiefstallen. Een winkelier die bijvoorbeeld een print screen maakt van een persoon die onder toeziend oog van de beveiligingscamera een diefstal pleegt en deze afbeelding vervolgens op internet of in de etalage van zijn winkel plaatst, is in principe niet strafbaar. Afhankelijk van de situatie kan het plaatsen van dit soort beelden met begeleidende teksten smaad of belediging opleveren, óf volgens het civiele recht een onrechtmatige daad."

Judoka's richting Olympische Spelen: hoe staat men ervoor?

Het jaar zit erop. Voor de judoka's was het een belangrijk jaar, want er moesten punten gesprokkeld worden voor plaatsing voor de Olympische Spelen. Ieder land mag per gewichtsklasse één judoka afvaardigen. In Nederland levert dat traditioneel altijd een hoop gedoe op. In de zwaardere gewichtsklassen hebben zijn er vaak twee kanshebbers. Hoe staat men ervoor?

Dames

Er zijn momenteel vijf Nederlandse dames rechtstreeks geplaatst en Sanne Verhagen mag via een continentale plek. Wat er direct uitspringt is natuurlijk de strijd tussen Sanne van Dijke en Kim Polling. Van Dijke had een groot gat geslagen, toen Polling nog moest revalideren van een rugblessure. Polling sloeg echter terug met vier zeges, waaronder op de Masters. Het toernooi met de 36 beste judoka’s van het jaar. Alle onderlinge ontmoetingen zijn gewonnen door Polling. Omdat beide judoka’s via de ranking zijn geplaatst, is het uiteindelijk aan de Judobond (JBN) om een keuze te maken wie er naar Tokio mag.

Na de Grand Slam in Parijs begin februari zal de Judobond al een eerste selectie maken, ondanks dat de kwalificatie nog tot eind mei doorloopt. Met de geschiedenis in het achterhoofd zal JBN in de klasse tot 70 kilogram in principe Polling afvaardigen.

Er waren bij de dames nog twee andere mogelijke clashes. In de klasse tot 63 kilogram moest Sanne Vermeer afhaken na het afscheuren van haar hamstring. Juul Franssen zal strijden om de medailles. In de klasse tot 78 kilogram lijkt sportief te zijn gewonnen door Guusje Steenhuis. Marhinde Verkerk heeft nog een kans, maar dan zal ze wel op de komende toernooien wat moeten presteren.

Heren

Bij de heren ging het vooraf om één clash en dat was bij de zwaargewichten. Roy Meyer tegenover Henk Grol. Meyer pakte dit jaar brons op het EK en won de Grand Slam van Abu Dhabi. Grol won brons op de Masters en het EK. Het lijkt dat de strijd wel gestreden is.

Wereldkampioen Noel van ’t End staat nu derde op de Olympische ranking. Michael Korrel, Frank de Wit en Tornike Tsjakadoea lijken ook hun koffers alvast te kunnen pakken.

Hoe nu verder?

De kwalificatie loopt tot 30 mei 2020. De beste achttien judoka's, geschoond voor één judoka per land, plaatsen zich voor de Spelen. Er zijn nog vier Grand Slams, een EK  en de Masters waar veel punten te verzamelen zijn. JBN zal echter na de Grand Slam van Parijs (8-9 februari) een eerste selectie maken. De definitieve selectie zal op begin juni rond zijn. 

NAC zet trainers Brood en Vrede op straat

NAC Breda heeft op de laatste dag van dit decenium afscheid genomen van hoofdtrainer Ruud Brood en assistent-trainer Regilio Vrede. De club zag geen brood meer in het huidige trainersduo. 

NAC staat halverwege het seizoen op de zesde plaats in de Eerste Divisie. De achterstand op koploper SC Cambuur bedraagt elf punten. In de laatste wedstrijden voor de winterstop won de Bredase club van FC Dordrecht (3-0) en in het bekertoernooi van Sparta Nijkerk (0-1). 

Het spel van de Bredanaars is al maanden allerbelabberdst, een uitzondering daargelaten zijn de spelers niet beter geworden, binnen de selectie was nog amper draagvlak te vinden voor de trainer en dat het al langere tijd niet botert tussen Brood en de directie (Luuc Eisenga en Tom Van Den Abbeele, red.) is een publiek geheim.

"Eind vorig seizoen heeft Ruud in een bijzonder moeilijke periode het team onder zijn hoede genomen", laat algemeen directeur Luuc Eisenga weten. "Damage control was het hoogst haalbare toen. Met een schone lei zijn we vervolgens met een vrijwel geheel nieuwe selectie aan het nieuwe seizoen begonnen."

"Het succes van het behalen van de eerste periode heeft niet kunnen verbloemen dat we in de ontwikkeling op individueel niveau alsmede de ontwikkeling van het team meer hadden verwacht", stelt hij. "Bovendien zagen we bij een te groot deel van de jonge spelersgroep het ontbreken van noodzakelijke chemie en vertrouwen. Terwijl we juist met de ontwikkeling van deze jonge talenten waarde zouden moeten creëren."

Tot de aanstelling van een nieuwe hoofdtrainer vervult Willem Weijs voorlopig de rol van interim-trainer in Breda.  "Met Willem Weijs hebben we iemand die de club kent", vervolgt Eisenga. "Aan hem vertrouwen we deze interim opdracht toe. Gezamenlijk zullen we er alles aan doen om het maximale uit spelers en het team te halen. We beseffen ons dat het tijdstip van het afscheid verre van ideaal is, maar door omstandigheden was een persoonlijk gesprek op een eerder tijdstip helaas niet mogelijk", besluit de bestuurder.

Het is 2020!

Hoera! Op de eerste plekken op aarde is het nieuwe decennium begonnen: het is 2020 in het uiterste oosten van de wereld. In de Grote Oceaan kan de champagne ontkurkt worden voor de ruim 35.000 inwoners van Samoa en de meer dan 110.000 Kiribatiërs.

De Kiribatiërs wonen uiteraard op de eilanden die gezamenlijk Kiribati vormen en om op Oudjaarsdag gelijk even een feitje mee te pikken waar je in je dagelijkse leven geen ruk aan hebt: Kiribati spreek je uit met een 's' aan het einde, want zo wordt 'ti' in het Kiribatisch/Gilbertees/Te taetae ni kiribati uitgesproken

De beste wensen voor iedereen op Samoa en Kiribati Wil je zelf ook volgen waar het al 2020 is, of wil je na middernacht kijken waar het nog 2019 is? Kijk dan even hier!

Het gaat op zich niet helemaal tof met Kiribati, maar dat mag de pret vandaag even niet drukken (Bron: YouTube)

Drugsrijder mishandelt tegenpartij na aanrijding

De politie heeft maandagochtend een 55-jarige man uit Oudkarspel aangehouden. Hij was op de Heerenweg in Barsingerhorn tegen een voor hem rijdende auto geknald. Na de aanrijding gedroeg de man zich agressief naar de andere automobilist en heeft hem ook geslagen.

Er is aangifte gedaan tegen de man. Bij controle met een speekseltest bleek dat de man vermoedelijk onder invloed van cocaïne verkeerde. Bij hem is een bloedproef afgenomen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed en mishandeling.

Man (51) opgepakt voor mishandeling journalisten

De politie heeft maandagavond een 51-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van de mishandeling van twee fotografen van Nieuwssite Regio15.nl. De mishandeling vond plaats in de nacht van zondag op maandag rond 00.30 uur in de Duinstraat, bij de hoek met de Kolenwagenslag in Den Haag. De fotografen hebben zich voor hun verwondingen moeten laten behandelen door een arts. 

De fotografen waren aan het werk toen zij slachtoffer werden van de mishandeling. De verdachte ging er na de mishandeling direct vandoor. De twee slachtoffers belden na het geweldincident de politie en deden aangifte. Onderzoek leidde naar de 51-jarige verdachte. Hij zit vast en wordt gehoord.

Sociaal contact: kwantiteit en kwaliteit

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een artikel gepubliceerd  over hoe vaak en op welke manier mensen contact hebben met familie, vrienden en buren. Ook is nagegaan in welke mate mensen vaker contact zouden willen en hoe mensen het contact waarderen.

Het merendeel van de Nederlanders van 15 jaar of ouder, heeft regelmatig, dat wil zeggen minstens wekelijks, contact met familie, vrienden of buren. Ook het percentage dat dagelijks een naaste spreekt, ziet, of berichtjes stuurt is met ruim de helft al jaren hoog. Toch zijn er wel mensen die behoefte hebben aan vaker contact. Dit is vooral zo voor jongeren en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond.

Ook blijkt dat naarmate mensen minder vaak contact hebben, zij vaker behoefte hebben aan meer contact. Nederlanders tonen zich duidelijk tevreden met hun familie- en vriendencontact. Wel blijkt dat deze tevredenheid afneemt naarmate het contact minder frequent is.

De volledige resultaten vind je hier (PDF, link opent in een nieuw tabblad).

Afbeelding ter illustratie (Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Pixabay)

209 gemeentes worden 190 in 2020

In het kader van nutteloze trivia-weetjes: in 2020 blijft de gemeentelijke indeling uit 2019 gehandhaafd. Opnieuw telt ons land dan 355 gemeenten. Het is voor het eerst sinds 2008 dat er geen gemeenten worden samengevoegd of heringedeeld in nieuwe gemeenten. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van het CBS.

De registratie van de Nederlandse gemeenten door het CBS gaat terug tot 1830. In dat jaar telde Nederland 1.106 gemeenten, waaronder bijna vergeten namen als Hoog en Woud Harnasch, Zwollerkerspel en Cillaarshoek. In 1839 werden de Limburgse gemeenten aan het Koninkrijk der Nederlanden toegevoegd, waardoor het aantal gemeenten steeg tot 1.219. Sinds 1840 is het aantal gemeenten afgenomen, tot 355 in 2019.

Vanaf 1960 daalt het aantal gemeenten sterker. Sindsdien is het slechts acht keer voorgekomen dat er geen gemeentelijke herindelingen waren, te weten in 1963, 1976, 1977, 1983, 1987, 1988, 1992 en 2008. Maar ook in jaren zonder herindelingen kunnen er wijzigingen optreden in gemeentegrenzen en -namen. Zo is in 1987 de gemeente Wonseradeel hernoemd tot Wûnseradiel en is in 1992 de gemeente Ulrum hernoemd tot De Marne.

In 2020 vieren 209 Nederlandse gemeenten hun 190e verjaardag. Deze gemeenten bestaan sinds 1830 onder dezelfde naam. Gemiddeld bestaat een Nederlandse gemeente 126 jaar onder dezelfde naam. De kortst-bestaande gemeente was het Noord-Hollandse Bangert, dat in 1979 ontstond en al in 1980 werd hernoemd tot Drechterland.

Spookrijder crasht tegen hek en blijft ongedeerd, bijrijdster naar ziekenhuis

Een automobilist reed maandagavond om een nog onbekende reden door de middenberm op de Ringbaan-Zuid in Tilburg. Al spookrijdend kwam het voertuig tot stilstand tegen een hekwerk. De bijrijdster raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Meerdere getuigen zagen hoe de auto rond 23.30 uur door de middenberm reed en al spookrijdend zijn weg vervolgde. Niet veel later kwam hij tot stilstand tegen een hekwerk. Toen de hulpdiensten op de locatie waren, moest de brandweer de vrouwelijke passagier uit het voertuig knippen. Deze 17-jarige Tilburgse raakte door de aanrijding dusdanig gewond, dat zij met de ambulance is overgebracht naar het ziekenhuis.

De bestuurder, een 18-jarige Tilburger, liep geen letsel op. De politie nam bij de bestuurder een blaas- en speekseltest af. Er bleek geen sprake van alcohol- of drugsgebruik. Naast de auto trof de politie een lachgastank met een aantal ballonnen aan. Deze spullen zijn in beslag genomen. Het is nog onbekend of deze spullen van de inzittenden zijn. Ook de auto is voor verder onderzoek in beslag genomen

Rond 01.20 uur vond er nog een eenzijdig ongeval plaats op de Ringbaan-Zuid. Hierbij raakte de 23-jarige bestuurster uit De Moer gewond en moest met spoed worden overgebracht naar het ziekenhuis. Zij verklaarde lachgas te hebben gebruikt.

De sportmomenten van 2019 volgens de redactie van FOK!sport

Nog enkele uren en dan ligt 2019 weer achter ons. Het afgelopen sportjaar kende weer vele bijzondere momenten. Mooie overwinningen van bijvoorbeeld Mathieu van der Poel en Sifan Hassan, maar ook teleurstellingen zoals de schlemielige uitschakeling van Ajax in de halve finales van de Champions League. De redactie van FOK!sport heeft haar favoriete momenten van 2019 uitgekozen. Namens FOK!sport iedereen alvast de beste wensen voor 2020 gewenst!

Wereldtitel van judoka Van 't End (borisz)
Het sportmoment van 2019 is de wereldtitel judo van Noël van 't End. Voor het eerst sinds 2009 is er weer een Nederlandse judoka die een wereldtitel wist te grijpen. Het was in dezelfde hal waar Anton Gesink in 1964 Olympisch kampioen werd.

Van 't End kwam min of meer uit het niets. De Spelen van 2016 mislukte en hij ging in Frankrijk samenwonen met zijn toenmalige vriendin en viervoudig wereldkampioene Clarisse Agbegnenou. Het was ook een vlucht voor de centralisatie. Alle topjudoka's trainen nu op Papendal en niet meer op vier verschillende steunpunten in het land.

Judoka Van 't End pakt wereldtitel in klasse tot 90 kilo (Bron: Youtube)

De judobond liet hem uiteindelijk geen judofransman worden en het ging uit met zijn vriendin. Vorig jaar verloor hij zijn A-status, waardoor hij geen inkomen meer had. Na een aantal goede gesprekken gaat hij toch op Papendal wonen en trainen. De druk is eraf en onder leiding van zijn nieuwe trainer Jean-Paul Bell begint het te lopen. Hij pakt al medailles op Grand Slams en eind augustus is het dan raak.

In de finale in de beroemde Budokan-hal treft hij de Japanner Shoichiro Mukai. Op 39 seconden voor het einde van de wedstrijd haakt hij zijn linkerbeen achter het linkerbeen van Mukai. De o-soto ko-soto levert een waza-ari op. Hij judoot de partij uit en is kampioen.


Promotie FC Twente naar de Eredivisie (trein2000)
Mijn sportmoment van 2019? Dat is een no-brainer. Het kampioenschap van FC Twente natuurlijk! Na jaren van ellende eindelijk weer eens feest in Enschede. Persoonlijk wist ik dat het goed zat toen Jong PSV de 2-0 maakte tegen Sparta. Net als de rest van het stadion.

Twente viert feest na titel in Keuken Kampioen Divisie

De allermooiste wereldtitel voor Wüst (rubbereend)
Het afgelopen schaatsseizoen was er één met vele emoties voor Ireen Wüst. Naast haar vele trainingen en wedstrijden vertoefde ze ook veel aan het ziekbed van haar beste vriendin, Paulien van Deutekom. In de tijd dat Van Deutekom topschaatser was ontstond een hechte vriendschap tussen beiden en die band is er altijd gebleven.

Begin van dit jaar overleed Buuf zoals Wüst haar liefkozend noemde aan kanker en dat trok een zware wissel op de Brabantse schaatster, maar het gaf haar ook kracht. Op 10 februari bracht Wüst het ultieme eerbetoon aan haar overleden vriendin. In een fenomenale tijd veroverde ze de wereldtitel op de 1.500 meter tijdens het WK Afstanden in Inzell. In tranen vierde ze de wereldtitel met het (schaats)vriendinnenclubje rond Van Deutekom.

De allermooiste wereldtitel voor Wüst (Pro Shots / Erik Pasman)
De allermooiste wereldtitel voor Wüst (Pro Shots / Erik Pasman)

Wüst droeg haar overwinning op de schaatsmijl, Van Deutekoms favoriete afstand, aan haar op. "Dit is echt heel bijzonder. Weet niet waar ik het vandaan haal. Ik wilde zo graag deze winnen, zo graag voor Paulien. Ze heeft me vandaag geholpen denk ik. Deze is echt heel bijzonder. Dit is absoluut de mooiste overwinning uit mijn loopbaan. Ik hou voor altijd van haar", zo verklaarde Wüst voor de camera van de NOS.

Sport is emotie en emotie kan veel losmaken in een sporter, een mooier voorbeeld was er niet dit jaar.

Finale Wimbledon, het jaar van Ajax en Tiger Woods wint na elf jaar weer een Major (H.Vviv)
De meeste sportmomenten hebben een mooie afloop, maar er zijn ook genoeg sportmomenten in 2019 die minder goed afliepen, al zorgen ze tijdens de wedstrijden voor genoeg mooie momenten. Om het jaar goed af te sluiten komt er ook één die goed afliep.

De net-niet service van Federer op Wimbledon
We beginnen met de Wimbledon-finale bij de mannen. Nadat Roger Federer op een overtuigende wijze de finale had bereikt op Wimbledon door in de halve finales Rafael Nadal te verslaan moest de toen 37-jarige Zwitser het opnemen tegen Novak Djokovic. Federer verloor de eerste en derde set via een tiebreak, maar de voormalig nummer één knokte zich terug in de wedstrijd. In de vijfde en beslissende set kreeg hij op 8-7 eigen service twee wedstrijdpunten. Federer sloeg zijn service op 40-15 door het midden, terwijl Djokovic koos voor de bal naar de buitenkant. Jammer genoeg voor de Zwitser bleef de bal hangen op de netrand en zou niet veel later zijn servicegame inleveren aan de Serviër. Uiteindelijk werd de finale voor het eerst in de geschiedenis op Wimbledon beslist in een tiebreak, vanwege de nieuwe regel dat na 24 games in de vijfde set een tiebreak gespeeld moest worden. Net zoals als in de eerste en derde set won ook Djokovic de derde en beslissende tiebreak van de wedstrijd.

De spectaculaire finale van Wimbledon 2019 (Bron: Youtube)

Het jaar van Ajax
Lang werd er door de Nederlandse media geschreven dat een Nederlandse club niks te zoeken had in de top van Europa. Zelfs de Nederlandse bond deed daaraan mee door verschillende rapporten te schrijven, maar 2019 heeft laten zien dat een Nederlandse club zich kan meten met de Europese top. Ajax liet prachtige wedstrijden zien in Europa met als hoogtepunt de uitwedstrijd tegen Real Madrid. Na 24 jaar was Ajax weer de baas in het Santiago Bernabéu.

Ajax declasseert Real Madrid (Bron: Youtube)

Woods wint na elf jaar weer eens een Major
In 2019 schreef Tiger Woods opnieuw een stukje sportgeschiedenis. Op Augusta schreef de 43-jarige Amerikaanse golflegende na elf jaar weer eens een majortitel op zijn naam. Nadat hij in 2008 voor het laatst de beste was in een major kreeg Woods te maken met rugproblemen en in 2009 kreeg hij te maken met privéproblemen. Woods keerde regelmatig terug op de golfbaan, maar twee jaar geleden leek het erop dat hij nooit meer zou terugkeren vanwege de rugproblemen.

Golfer Woods wint eerste Major sinds 2008 (Bron: Youtube)

Woods maakte toch weer een succesvolle rentree en juist op Augusta, waar hij zijn eerste majortitel won, won hij in 2019 weer op Augusta. Na afloop van zijn laatste putt omhelsde Woods eerst zijn caddie Joe La Cava, en omhelsde daarna zijn zoon Charlie. Het was dezelfde omhelzing die hij met zijn eigen vader Earl ooit deed, toen hij zijn allereerste Masters won, 21 jaar geleden.

De vechtlust van shorttracker Knegt, Verstappen schenkt Honda eerste zege (Peterselieman)
Eén van de sporthelden van het jaar 2019 voor mij is Sjinkie Knegt. In de voorbereiding op het EK shorttrack in Dordrecht ging het op 10 januari thuis helemaal mis bij het aansteken van de houtkachel. Knegt liep ernstige brandwonden op over een groot deel van zijn lichaam, maar laat zien dat deze tegenslag hem niet klein zal krijgen. Inmiddels traint hij weer volop mee bij de Nederlandse selectie, maar aan wedstrijden komt de Fries voorlopig nog niet toe. Hopelijk keert hij volgend jaar weer op het hoogste niveau terug en laat hij iedereen weer zijn fraaie inhaalacties zien.

Sjinkie Knegt (Bron: Youtube)

Het Formule 1-seizoen 2019 leek voorspelbaar te verlopen, maar na de doodsaaie Grand Prix van Frankrijk werd het seizoen in Oostenrijk plotseling in vuur en vlam gezet. Max Verstappen schonk met zijn Red Bull motorenfabrikant Honda de eerste zege sinds het Japanse merk in 2015 terugkeerde in de sport. Dit zorgde voor veel tranen bij de Japanners die hiermee het harde werken bekroond zagen. Verstappen won vervolgens ook nog in Duitsland en Brazilië, maar Oostenrijk is het hoogtepunt, ook omdat de stewards besloten het stevig racen te niet langer streng aan te pakken. De races die volgden brachten de fans nog vele mooie momenten.

Max Verstappen wordt natgespoten door Honda-directeur Toyoharu Tanabe (Red Bull Content Pool / Getty Images)
Max Verstappen wordt natgespoten door Honda-directeur Toyoharu Tanabe (Red Bull Content Pool / Getty Images)

Wüst wint WK-titel op 1.500 meter (Olga)
Een van mijn favoriete sportmomenten van 2019 is er eentje met een traan en een lach.

Schaatsster Ireen Wüst heeft zo'n beetje alles al gewonnen wat er te winnen valt. Toch noemt ze de in februari gewonnen wereldtitel op de 1.500 meter haar mooiste medaille uit haar indrukwekkende loopbaan.

Het jaar 2019 is een paar dagen oud als oud-schaatsster Paulien van Deutekom na een ziekbed van een half jaar op 37-jarige leeftijd overlijdt. Van Deutekom was een van de beste vriendinnen van Wüst. Anderhalve maand later was het WK afstanden in Inzell met op de laatste dag de 1.500 meter voor vrouwen. In een vrijwel perfecte race pakte Wüst in 1.52,81 voor de vierde maal de wereldtitel op de schaatsmijl. Na afloop zei ze dat deze gouden plak voor Paulien was. De combinatie van de race, de tranen, het verhaal en de middelvinger richting kanker, is voor mij een van mijn favoriete sportmomenten van afgelopen jaar. Overigens gaf Wüst de gouden medaille later aan het dochtertje van Van Deutekom.

Emotionele WK-titel voor Wüst (Bron: Youtube)

Kogelstoten op het WK en 400 meter horden in Diamond League-finale (heywoodu)
De WK-finale in het kogelstoten
In 1990 zette Randy Barnes het wereldrecord op 23,12 meter en dat werd heel lang niet echt bedreigd. In Doha was dat anders: het record ging er niet aan, maar uiterst spannend was het wel en dat gold ook voor de strijd om goud.

Kleine verschillen bij het kogelstoten op WK in Doha (Bron: Youtube)

Tomas Walsh opende met 22,90 meter, niemand kwam in de buurt. Tot de vierde ronde: Joe Kovacs knalde de kogel naar 22,91 meter en zijn Amerikaanse landgenoot evenaarde de Nieuw-Zeelander Walsh met 22,90 meter. Daar bleef het bij en dus werden alle medailles op één centimeter beslist, waarmee de heren allemaal in de top-6 op de eeuwige ranglijst staan.

Bizarre 400m horden
Overigens voegen we er stiekem nog een momentje aan toe: de 400 meter horden tijdens de Diamond League-finale in Zürich, waar Karsten Warholm met een bizarre 46,92 seconden het onaantastbaar geachtte wereldrecord uit 1992 (46,78) benaderde, terwijl Rai Benjamin met 46,96 ook historisch snel was in dezelfde race.

Warholm benadert wereldrecord op 400 meter horden (Bron: Youtube)

Van der Poel zet wielerwereld op z'n kop, Nederland wint Motocross des Nations (TargaFlorio)
Bij het sportjaar 2019 moet ik direct denken aan Mathieu van der Poel. Na een succesvol seizoen in het veldrijden ging het 24-jarige multi-talent direct door naar successen op de weg met als hoogtepunt de overwinning in de Amstel Gold Race. Een indrukwekkende zege waar over tien jaar nog steeds over gepraat wordt. Daarna beleefde Van der Poel met drie zeges in de wereldbeker, een tweede plaats in het eindklassement en een Europese titel zijn definitieve doorbraak in het mountainbiken.

Mathieu van der Poel wint Amstel Gold Race (Pro Shots / George Deswijzen)
Mathieu van der Poel wint Amstel Gold Race (Pro Shots / George Deswijzen)

In het afgelopen jaar werd ook in een andere sport op twee wielen Nederlandse sportgeschiedenis geschreven. Voor het eerst sinds de eerste editie van 1947 won Nederland de Motocross des Nations, oftewel het onofficiële wereldkampioenschap voor landenteams.

Eerst even terug naar de editie van 2018. In het Amerikaanse Buchanan had het Nederlandse team met Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen de titel voor het grijpen echter laatstgenoemde raakte geblesseerd en Nederland moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Voor Nederlandse motorcrossfans begon 2019 slecht. Door een blessure stond Herlings maanden aan de kant en kon daardoor prolongatie van de WK-titel vergeten. In de tweede helft van het seizoen maakte echter een andere Nederlander goede sier: Coldenhoff won de GP's van Italië en Zweden en in het eindklassement werd de 28-jarige Brabander derde. Met winst van de laatste twee GP's van het seizoen was de zon inmiddels ook weer gaan schijnen voor Herlings.

Het seizoen werd afgesloten met de Motocross des Nations in eigen land. Op het tot motorcrosscircuit omgebouwde TT Circuit in Assen gingen 34 landen met elkaar de strijd aan. Nederland behoorde vooraf opnieuw tot de grote kanshebbers. Met twee zeges, een tweede plaats en twee top tien plaatsen maakte Nederland de favorietenrol volledig waar en won met overmacht de titel.

Nederland wint Motocross des Nations (Bron: Youtube)

Aanhouding na grote vuurwerkvangst in Delft

De politie heeft maandagavond  een 20-jarige man uit Delft aangehouden. Hij had 270 kilo vuurwerk in een huis aan de Willem Bilderdijkhof in Delft liggen. Het vuurwerk was weliswaar legaal, maar je mag niet meer dan 25 kilo tegelijk in huis hebben. Het vuurwerk is veilig afgevoerd.

De politie deed de vondst naar aanleiding van een onderzoek waarbij de politie in totaal twee woningen in Delft is binnengetreden ter inbeslagneming. Alleen in de woning aan de Willem Bilderdijkhof trof de politie vuurwerk aan. Meerdere aanhoudingen sluit de politie niet uit.

FOK! Wat een weer: voor de een na laatste keer!

In dit jaar dan he?  In het midden en zuiden van het land is het bewolkt, daarbij is het in het midden ook plaatselijk nevelig en valt er soms ook lichte regen of motregen. In het noorden zijn er brede opklaringen. De komende uren kan er in het midden van het land ook plaatselijk (dichte) mist ontstaan. Indien deze mist ontstaat kan deze mogelijk hardnekkig zijn en de hele dag blijven hangen. In het noorden zijn er vandaag zonnige perioden. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +3°C in hardnekkige mist tot +8°C in het noorden. De wind is zwak tot matig en komt uit noord tot noordwest, in het zuidoosten is de wind aanvankelijk nog zwak zuidwestelijk. In de loop van de dag wordt de wind zwak uit uiteenlopende richtingen.

Vanavond zal de (dichte) mist zich weer gaan uitbreiden, met name naar het noorden van het land, maar ook in het zuiden is (dichte) mist zeker niet uitgesloten. Direct na de jaarwisseling kan er mede als gevolg van vuurwerk plaatselijk zeer dichte mist ontstaan, met een zicht minder dan 50 m, zeer lokaal kan het zicht zelfs teruglopen tot ca. 10 m. De kans daarop lijkt voorlopig het grootst in de noordoostelijke helft van het land. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt en lokaal kan het glad worden. De wind is zwak uit richtingen tussen zuid en oost.

Nieuwjaarsdag begint op veel plaatsen mistig, vooral in het noorden van het land. In de loop van de dag lost de mist geleidelijk op en breekt de zon door, maar de mist kan lokaal hardnekkig zijn. De maxima liggen tussen 1°C in aanhoudende mist en 6°C in opklaringen in het zuiden. De wind is zwak,aan de kust matig en komt uit zuidelijke richtingen (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Mooie ochtendlucht  (Foto: DJMO)
Mooie ochtendlucht (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

FOK!Kerstprijsvraag: 31 december

De allerlaatste prijsvraag van dit jaar! En voordat wij allemaal aan de oliebollen gaan, gooien wij nog een laatste prijs de lucht in.

Vandaag geven we een goodiepakket van Borderlands 3 weg! Met daarin een longsleeve maat L, een paar roze sokken, een sleutelhanger en een megasize sleutelhanger.

Noppie2000 schreef een review voor Borderlands 3. Welke cijfer kreeg de game?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.