Gloednieuw stemsysteem provincie Gelderland werkt niet

Het geld bij de provincie Gelderland ligt tot het plafond gestapeld na de verkoop van de aandelen Nuon jaren geleden en dus werd het wel eens tijd om een deel van de miljarden te besteden. Het provinciehuis moest nodig gerenoveerd worden vonden ze in Arnhem en dus ging men aan de slag. Onderdeel van de renovatie was het toevoegen van een elektronisch stemsysteem aan de vergaderzaal van de Provinciale Staten van Gelderland. Vele tienduizenden euro's later zitten de politici nu opgescheept met een systeem dat niet werkt en het advies luidt: 'maar niet gebruiken'.

Met 55 Statenleden was tellen schijnbaar een hele hoop werk tijdens stemmingen in de Staten van Gelderland, dus werd er vóór de renovatie in 2017 gekozen voor een elektronisch systeem. Uiteraard werd er gekozen voor een speciaal op maat gemaakt systeem, speciaal voor Gelderland. Bij PresStem werden 60 stemkastjes á 400 euro per stuk besteld en daarnaast legde het bedrijf de technische infrastructuur in het provinciehuis aan om het elektronisch stemmen mogelijk te maken.

Nouja, mogelijk maken is een groot woord want het stemsysteem werkt voor geen meter, zo bleek bij 'teststemmingen', zo lezen we in De Gelderlander. In september en november werd er getest met het systeem en het ene na het andere probleem kwam boven water. Zo was het systeem niet stabiel, storingsgevoelig en konden Statenleden vaak niet binnen de gestelde tijd stemmen. Het grootste probleem was misschien nog wel dat er andere resultaten op het uitslagenscherm terugkwamen dan dat er stemmers waren.

De conclusie na alle tests was dat het het beste is als de stemkastjes niet gebruikt gaan worden. Uiteraard leverde het gehannes met het stemsysteem veel verontwaardigde reacties op van de Gelderse politici. "Als we een raket naar de maan kunnen sturen, is het echt bizar dat we hier niet een systeem kunnen vinden dat werkt", aldus GroenLinks-leider Janet Duursma.

D66-fractievoorzitter Celine Blom liet aan De Gelderlander weten ‘verbaasd en teleurgesteld’ te zijn en Dirk Vreugdenhil  van de ChristenUnie  vroeg zich af of de provincie nou echt zo afhankelijk is van één softwaresysteem.

Bob Roelofs, griffier van de provincie Gelderland legt uit dat het allemaal ingewikkeld is. "Het is vooral een software probleem. De software stuurt echter ook de hardware aan, waardoor het kan lijken alsof de hardware stoort", zo probeert hij duidelijkheid te scheppen. De stemkastjes zouden ook op andere software moeten kunnen draaien. "Technisch gezien is dat mogelijk. Dat moet echter wel verder worden verkend en kan het beste in het totaal aan mogelijkheden worden meegewogen", aldus Roelofs.

De griffier stelde ons gelukkig gerust, de kosten voor het stemsysteem zijn relatief laag gehouden. "We hadden gehoopt dat we er wel een paar jaar mee zouden kunnen werken, maar het is gewoon niet betrouwbaar", zo concludeert Roelofs. Voordat er een nieuw systeem wordt gekocht gaat de provincie Gelderland nu eerst uitzoeken wat de beste oplossing is.

Gloednieuw stemsysteem provincie Gelderland werkt niet (WikiCommons/Ziko)
Gloednieuw stemsysteem provincie Gelderland werkt niet (WikiCommons/Ziko)