FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 december 2019

Man uit Apeldoorn cel in voor gewelddadige overval in woonplaats

De rechtbank veroordeelt een 29-jarige man uit Apeldoorn voor afpersing, diefstal met geweld en diefstal met een valse sleutel (pinpas). Hij krijgt een celstraf van 3 jaar en 6 maanden, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

De man kwam op 20 maart 2019 met een smoes de woning van een oudere vrouw in Apeldoorn binnen. Hij werkte haar naar de grond, tapete haar armen vast en sloeg haar hoofd meerder keren op de grond. Vervolgens stal hij onder andere haar bankpas en dwong haar om haar pincode te noemen. De man fietste weg en pinde op dezelfde dag een bedrag van 4 duizend euro.

Inbreuk op persoonlijke integriteit
De rechtbank oordeelt dat de man - kijkend naar het gewelddadige karakter van de afpersing en de diefstal - een grove inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke integriteit van het slachtoffer. Het feit vond plaats in de woning van het slachtoffer, een plek waar zij zich veilig zou moeten kunnen voelen. Ook zorgen zulke misdrijven voor onrust in de samenleving. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan.

Volledig toerekeningsvatbaar
De rechtbank heeft onderzoek laten doen naar de psychische gesteldheid van de man. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de man volledig toerekeningsvatbaar is. Wel heeft hij dusdanige problemen dat behandeling daarvan nodig is.

Gebruik mes niet bewezen
De straf is lager dan de eis van de officier van justitie van 4 jaar en 6 maanden. Dit komt omdat de rechtbank - anders dan de officier van justitie- niet bewezen vindt dat de man een mes gebruikte bij de woningoverval.

Bijzondere voorwaarden
De man hoeft 1 jaar van de straf niet in detentie door te brengen als hij zich houdt aan de door de rechtbank opgelegde bijzondere voorwaarden. Dit houdt in dat de man zich moet melden bij de reclassering, dat hij ambulante behandeling ondergaat en dat hij volledige openheid geeft over zijn financiën en daginvulling.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man aan de oudere vrouw ruim drieduizend euro aan schadevergoeding betalen.

Man veroordeeld voor stalking, bedreiging en belediging, maar hoeft niet terug de cel in

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Wijchen voor het stalken, bedreigen en beledigen van een vrouw. Hij krijgt een celstraf van 277 dagen opgelegd. Deze straf heeft de man al in voorarrest uitgezeten, hij hoeft dus niet terug de gevangenis in. Daarnaast legt de rechtbank een contact- en locatieverbod op.

De misdrijven vonden plaats tussen mei 2018 en februari 2019. De man bedreigde de vrouw via verschillende social media meerdere keren met zware mishandeling en de dood. Daarbij maakte hij gebruik van meerdere accounts. Ook beledigde de man haar meerdere keren. Dit gebeurde zelfs een aantal keer nadat hij geschorst was uit de voorlopige hechtenis.

Niet gemotiveerd
De opgelegde straf heeft de man al in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Dit is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De officier van justitie eiste verder dat nog eens een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14 dagen gevangenisstraf opgelegd zou worden. Hieraan zouden dan bijzondere voorwaarden, zoals het volgen van een CoVa-training aan verbonden moeten worden. De rechtbank oordeelt dat dit voorwaardelijke deel een ontoereikende stok achter de deur zal zijn. Daar komt bij dat de man niet gemotiveerd is voor het uitvoeren van de bijzondere voorwaarden.

Contact- en horecaverbod
Omdat de rechtbank - evenals de officier van justitie - vreest dat de man in de toekomst opnieuw in de fout zal gaan, legt de rechtbank een contactverbod met de vrouw op. Ook geldt een locatieverbod voor de (omgeving) woonadressen van het slachtoffer. Deze verboden gelden 3 jaar. Elke keer wanneer de man 1 van deze verboden overtreedt, moet hij 1 week de gevangenis in.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man ook nog een schadevergoeding van ongeveer 2.500 euro aan het slachtoffer betalen.

Schansspringers Stoch en Kobayashi met zege naar Vierschansentournee

In het Zwitserse Engelberg hebben de heren schansspringers de generale repetitie voor de Vierschansentournee achter de kiezen. Er stonden twee wedstrijden op het programma, zonder een van de rijzende sterren van dit seizoen: de jonge Noor Thomas Aasen Markeng bleek een week eerder bij zijn val zo ongeveer alles in zijn knie afgescheurd te hebben en ligt er een jaar uit.

Kamil Stoch won in 2017/18 als tweede man ooit de Vierschansentournee door alle vier wedstrijden te winnen en de Pool gaat lekker de editie van dit jaar in. Hij won de eerste wedstrijd door de Oostenrijker Stefan Kraft in de tweede ronde nét van het lijf te houden. Karl Geiger behield zijn derde plek in de finaleronde, maar stond wel op flinke achterstand van de dominante Stoch en Kraft.

Een dag later was het de beurt aan Ryoyu Kobayashi, die vorig jaar - als derde man ooit - de Tournee won met vier zeges. De Japanner stond na één ronde op de zevende plek, maar een dijk van een tweede sprong katapulteerde hem naar de overwinning. Peter Prevc verdedigde zijn tweede plek met verve, achter de Sloveen ging plek drie naar een van de verrassingen van de winter: de Oostenrijker Jan Hörl, zijn eerste World Cup-podium.

Kraft stond na één ronde vierde, maar ging na de landing in de finaleronde onderuit en werd achttiende, gelukkig wel zonder kleerscheuren. De Vierschansentournee gaat zoals gewoonlijk op 28 december van start in Oberstdorf.

Populariteit Trump blijft stijgen, ondanks impeachment

De Amerikaanse tv-zender CNN, onder Republikeinen ook wel smalend 'Clinton News Network' genoemd vanwege de vermeende haat van de baas van CNN jegens Donald Trump, weet even niet meer waar ze het moeten zoeken. Volgens hun eigen opinie-onderzoek stijgt de populariteit van president Trump namelijk enorm!

Nadat woensdag marktonderzoeker Gallup al aangaf dat Trump op dat moment in zijn presidentschap populairder is dan Barack Obama op eenzelfde punt in zijn presidentschap, raakt de opkomende populariteit van The Donald ongetwijfeld een gevoelige snaar bij CNN.


'2020, here I come' (Foto: Win McNamee/Getty Images)

Volgens CNN is Democraat Joe Biden nog steeds het populairst onder de ondervraagden van de opiniepeiling, maar Trump ligt nog maar vijf procent achter. Dat moet de Democraten zorgen baren, want het verschil was nog niet zo heel lang geleden twaalf procent. Het lijkt er dus op dat, enkele dagen ná de impeachment, president Trump op stoom komt.

Trump loopt minstens vier procentpunten in op elke Democratische presidentskandidaat, maar het meest bizarre is dat in alle staten waar in 2016 het verschil tussen Trump en tegenstander Hillary Clinton het kleinst was, Trump voor ligt op elke Democratische tegenstander.

Deze trend volgt opiniepeilingen in andere zogenaamde 'swing states', dus het lijkt er sterk op dat Trump tijdens de komende presidentsverkiezingen in 2020 de 'electoral vote' weer kan winnen en hij zijn herverkiezing gewoon af kan zonder de 'popular vote' te hoeven winnen.


CNN is positief over Trump's kansen (Bron: YouTube)

Prima economie en vertraagde afzetprocedure
Volgens CNN is Trump op dit moment nog nooit zo populair geweest tijdens zijn ambtsperiode. De meest waarschijnlijke reden: de economie. Meer dan 75 procent van de ondervraagden vindt de economie 'goed', het hoogste percentage sinds 2001, bijna twintig jaar!

De impeachment doet verder weinig mensen over Trump van gedachten veranderen. Waar de Democraten hun best deden om Trump zo snel mogelijk te impeachen, "vanwege landsbelang", zo laks zijn ze met het tweede deel van de afzetprocedure. De Democraten willen nog niet naar de, door Republikeinen gedomineerde, senaat om daar de ultieme stemming af te wachten. Geen enkele Republikeinse senator zal volgens verwachting voor afzetting stemmen, waarna de impeachment waardeloos wordt: Trump wordt vrijgepleit en blijft dus gewoon zitten waar hij zit: in de Oval office.

Verder is geen van de Democratische kandidaten zo populair onder zijn eigen aanhang als Trump onder de zijne, het lijkt er dus op dat de Democratische partij een verdeelde partij is geworden, wat funest kan zijn voor een presidentsverkiezing.

Trump is er echter nog niet, hij ligt nog enigszins achter op zijn Democratische rivalen en de verkiezingen zijn pas in november 2020, maar het momentum ligt op dit moment bij de zittende president en dat kan niet op een beter moment komen.

De Zwaan met 106 gemiddeld voor het eerst in achtste finales WK

Met Jeffrey de Zwaan is er na de kerst naast Michael van Gerwen nog een Nederlander bij op het wereldkampioenschap darts. De Leidschendammer was vanavond in een sensationele partij in de derde ronde met 4-3 te sterk voor Dave Chisnall.

De Zwaan won de eerste set al met een gemiddelde van boven de honderd tegen de als tiende geplaatste Dave Chisnall. The Black Cobra maakte al eerder naam als reuzendoder en deed ook nu niet onder voor de hoger aangeschreven Engelsman. Het was Chisnall die aan de partij mocht beginnen. De Engelsman trok vervolgens weer de tweede set naar zich toe, met 3-2 in legs. Bij de derde pauze stond het 2-2 in sets, nadat beide heren elkaar met 3-0 hadden gebroken. 

Vervolgens was het weer De Zwaan, die de set van Chisnall afpakte, met 1-3. Daarna deed Chisnall maar weer eens het omgekeerde. Daarvoor moest hij wel tot het gaatje gaan, met onder meer een 161-finish terwijl de Nederlander op dubbel zes stond. Het kwam dus aan op een beslissende zevende set. Daarin mocht Chisnall beginnen, maar pakte De Zwaan de eerste leg. De break bleek beslissend. 

Een bijzondere notering overigens voor het gemiddelde van beide heren. Chisnall maakte indruk met een score van 101.73 per drie pijlen. De Zwaan deed het met 106.09 nóg wat beter. De huidige nummer 23 van de wereld speelt in de achtste finale tegen Peter Wright of Seigo Asada. 

Ibrahimovic-standbeeld verder verminkt: vandalen zagen neus af

Het standbeeld van Zlatan Ibrahimovic is verder vernield door vandalen. Nadat de Zweed zich als aandeelhouder inkocht bij Hammarby IF werd hem dat niet in dank afgenomen door de achterban van Malmö FF. Fans van zijn oude club zien hem als verrader en hebben het bronzen beeld zilver gespoten, terwijl het kunstwerk na een teen nu ook de neus kwijt is geraakt.

Twee maanden geleden werd het standbeeld onder grote publieke belangstelling onthuld. Ibrahimovic werd geboren in Malmö en zette de eerste stappen in zijn profcarrière bij de club in de Zweedse stad.

Mede daarom werd er afgelopen jaar een standbeeld van Ibrahimovic voor het stadion van Malmö FF neergezet.

Toen bekend werd dat Ibrahimovic zich voor 25 procent had ingekocht bij een andere Zweedse club, werd een wc-bril om de arm van het beeld gehangen en een zak over het hoofd gedaan.

Op de deur van de woning van Ibrahimovic werd 'Judas' gekladderd en op sociale media gingen beelden rond van woedende supporters die probeerden om het standbeeld in brand te steken.

Vandalen zijn inmiddels een stap verder gegaan en hebben de neus van het standbeeld afgezaagd, terwijl ook een teen ontbreekt.

Gebroken rib voor veldrijder Aerts

Toon Aerts heeft zondag bij de wereldbekercross in Namen een rib gebroken. De Belgisch kampioen was in een afdaling gevallen en vervolgens hard in aanraking gekomen met een paaltje.

Na afloop vreesde Aerts al voor een breuk. Onderzoek in het ziekenhuis heeft zijn vermoeden bevestigd. Woensdag beslist de veldrijder van Telenet-Baloise of hij op tweede kerstdag van start gaat in de wereldbekercross in Heusden-Zolder.

"Een ribbreuk is heel pijnlijk en dat duurt heel lang om te genezen", aldus ploegleider Sven Nys. "De spieren daarrond zijn natuurlijk ook verkrampt. De nodige scans zijn gemaakt, dus nu moeten we even afwachten."

Of hij donderdag aan de start kan staan in Heusden-Zolder is onduidelijk. Een dag later staat de cross van Loenhout op het pgoramma. "De vraag is nu of hij daar aan de start kan komen. Wij willen vooral zekerheid hebben dat starten geen risico's inhoudt. Dat moeten we nu uitklaren."

Technisch directeur Willem II: "Wij hebben de ambitie om structureel in het linkerrijtje te spelen"

Willem II kan terugkijken op een uitstekende eerste seizoenshelft. De Tilburgers staan onder leiding van trainer Adrie Koster op een knappe vierde plaats. Technisch directeur Joris Mathijsen is bijzonder tevreden over de gang van zaken en vergelijkt het huidige succes met een succesvolle periode uit de jaren negentig, toen de club zich nog plaatste voor de Champions League.

Willem II leeft weer bij de supporters, zo merkt Mathijsen. "Er was een tijd dat we Stilburg werden genoemd, maar dat is echt voorbij", reageert Mathijsen in een interview met De Telegraaf. "Een paar jaar geleden is er een bijzondere wisselwerking ontstaan tussen spelers en fans, en dat wordt alleen maar groter. Mooi om te zien."

De oud-international kende als speler een succesvolle periode bij Willem II onder Co Adriaanse. Of het huidige succes gelijkenissen vertoont met toen? "Toen speelden we ook goed voetbal en stond er net als nu een team dat onoverwinnelijkheid uitstraalde", aldus Mathijsen.

"In ons meest succesvolle jaar stonden we tiende of elfde in de winterstop en hadden we in de tweede seizoenshelft een prachtige reeks van overwinningen, waardoor we uiteindelijk als tweede eindigden. Qua plaats op de ranglijst staan we er nu dus beter voor dan destijds."

Mathijsen is ambitieus en hoopt Willem II verder te kunnen laten groeien in de komende jaren. "De volgende stap is dat onze begroting structureel omhoog moet. Op dit moment zitten we op 12,5 miljoen euro. Daarmee zijn we de nummer dertien van de Eredivisie. Wij hebben de ambitie om structureel in het linkerrijtje te spelen en dan moet je zeker naar zeventien tot achttien miljoen euro."

Koster is blij met de samenwerking met Mathijsen, terwijl ook algemeen directeur Martin van Geel en hoofd scouting Gerard Wielaert belangrijk zijn bij de samenstelling van de selectie. "We hebben voortdurend contact met elkaar", aldus Koster.

"Met onze begroting kunnen we niet de gearriveerde spelers halen, dus dat betekent dat je slim moet zijn. Wij brengen heel duidelijk in kaart welk type voetballers we wel kunnen en willen halen. Daar speelt de club vervolgens tactisch op in."

Snowboarders en freestyleskiŽrs springen hoog in Atlanta

In het Amerikaanse Atlanta was het in het weekeinde feest voor liefhebbers van trucs op snowboards en ski's: de World Cup streek er neer voor de big air, wat natuurlijk weer mooie beelden opleverde.

Freestyleskiën
Thuisfavoriet Alexander Hall sprong in zijn eerste en derde van drie finalesprongen 187,50 punten bij elkaar en dat leverde hem de winst op: de Fransman Antoine Adelisse kwam precies één punt tekort, terwijl Teal Harle uit Canada met twee sterke sprongen en 185,25 punten plek drie pakte.

Alexander Hall (Bron: YouTube)

De jonge Zwitserse Mathilde Gremaud was bij de vrouwen de beste met 180,75 punten. Haar landgenote Giulia Tanno kwam wel in de buurt, maar met 175,75 punten zat er niet meer in dan een tweede plek, ruim elf punten voor de Britse Isabel Atkin.

Mathilde Gremaud (Bron: YouTube)

Snowboarden
Net als in het Nieuw-Zeelandse Cardrona ging de winst bij de mannen naar de Amerikaan Chris Corning, die met zijn 177,25 punten dankzij onder meer een quad 1800 een maat te groot was voor de Canadees Nicolas Laframboise (166,75). De jonge Japanner Ryoma Kimata completeerde het podium met 163,00 punten. Casper Wolf eindigde als 24e in de kwalificaties, Niek van der Velden ging daarin niet van start.

Chris Corning (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen werd het een 1-2'tje voor de Japanse tieners: Reira Iwabuchi (18) pakte met 170,50 punten ruimschoots de winst, voor de zelfs nog maar 15-jarige Kokomo Murase, die tot 159,50 punten kwam. Brooke Voigt uit Canada scoorde met 143,25 punten de derde plek, Cheryl Maas en nieuwkomer Melissa Peperkamp bleven op de 16e en 21e plek hangen in de kwalificaties.

Reira Iwabuchi (Bron: YouTube)

Premier League-salaris stijgt hard; Barcelona keert hoogste bedragen uit

Het gemiddelde salaris in de Premier League ligt voor het eerst hoger dan drie miljoen pond per jaar, omgerekend zo'n 3,5 miljoen euro. Dat blijkt een onderzoek van Global Sports Salary. Het gemiddelde salaris per week ligt op ruim 71.000 euro, een bedrag dat de afgelopen twee jaar met 11.000 euro is gestegen. In Engeland is Manchester City de club die het hoogste bedrag kwijt is aan salarissen. Daar verdienen de spelers gemiddeld 157.000 euro per week, exclusief bonussen.

De hoogste salarissen ter wereld worden volgens het onderzoek van GSS uitgedeeld bij Barcelona. Het gemiddelde salaris bij de Spaanse grootmacht ligt op een slordige elf miljoen euro.

Dat gemiddelde wordt overigens sterk omhoog gehaald door Lionel Messi. Door een deal die in 2018 werd gesloten ontvangt de Argentijnse aanvaller jaarlijks circa 58 miljoen euro van de club, zo blijkt uit het onderzoek. Het onderzoek richtte zich op 350 clubs en 10.070 sporters van de grootste sporten ter wereld.

Global Sports Salary Survey 2019
Global Sports Salary Survey 2019

Real Madrid eindigt met een gemiddeld salaris nipt achter Barcelona, met een een gemiddeld jaarsalaris van 10,4 miljoen euro. Daarachter staat Juventus met een bedrag van 9,5 miljoen euro.

Waar de hoogste salarissen worden betaald in het voetbal, verdienen ook de baskerballers uit de NBA miljoenen. Vijftien van de top twintig clubs komen uit het Amerikaanse basketbal. De top twintig wordt verder aangevuld door Paris Saint-Germain en Manchester City.

PSG is met afstand de best betalende club in de Franse Ligue 1. Het gemiddelde salaris bij de koploper van de Ligue 1 is 8,3 miljoen euro. AS Monaco volgt op de tweede plaats met een gemiddeld salaris van 2,7 miljoen euro.

Bayern München betaalt in de Bundesliga de hoogste salarissen. Der Rekordmeister heeft een salarishuis waarbij het gemiddelde op een bedrag van 7,6 miljoen euro per jaar ligt.

Leclerc verlengt contract bij Ferrari

Formule 1-coureur Charles Leclerc heeft zijn contract bij Ferrari met drie jaar verlengd. Zijn nieuwe verbintenis loopt tot en met 2024.

Leclerc werd in 2016 opgenomen in het opleidingsprogramma van Ferrari. Twee jaar later maakte de Monegask bij Sauber zijn debuut in de Formule 1. Afgelopen seizoen maakte hij een succesvolle overstap naar Ferrari. Hij was zeven keer het snelste in de kwalificatie en won de GP's van België en Italië. In het kampioenschap werd hij vierde, nog voor zijn teamgenoot Sebastian Vettel.

Riiber ťindelijk verslagen op noordse combinatie, maar slaat gelijk terug

Jarl Magnus Riiber is in de World Cup op de noordse combinatie eindelijk verslagen. De 22-jarige Noor won de eerste vijf wedstrijden van de winter, grotendeels met overmacht, maar in het Oostenrijkse Ramsau werd hij in het weekeinde geklopt.

Riiber begon in de eerste van twee wedstrijden als tweede aan de tien kilometer langlaufen, nadat landgenoot Espen Bjørnstad 32 seconden voorsprong bij elkaar had gesprongen. Thuisfavoriet Franz-Josef Rehrl vertrok als derde, maar voor eigen publiek ging hij onderuit en hij eindigde slechts als negentiende.

Riiber werd samen met Bjørnstad bijgehaald door een voornamelijk Duitse groep, aangevoerd door Vinzenz Geiger en Fabian Riessle. Ook Eric Frenzel zat er nog bij, nadat de meervoudig World Cup-kampioen maar liefst 1:32 minuten gedicht had en van de 25e plek naar voren kwam. In de eindsprint legde Geiger Riiber er vervolgens op en de eerste niet-Riiber-zege van de winter was een feit. Riessle eindigde als derde, voor de indrukwekkende Frenzel.

Geiger slaat toe (Bron: YouTube)

Een dag later mocht Jens Luraas Oftebro als eerste vertrekken en de jonge Noor kreeg gezelschap van Riiber, die zes tellen later vertrok. Een door de snelle Fin Ilkka Herola aangevoerde groep kwam angstvallig dichterbij en raapte iedereen op....behalve Riiber, die zo gelijk wraak nam met de winst. Jørgen Gråbak sprintte naar de tweede plek, Geiger hield Herola met één tiende van een seconde van het podium af.

PDC WK: Lewis, Humphries en Van den Bergh naar laatste zestien

Adrian Lewis, Luke Humphries en Dimitri van den Bergh staan in de achtste finales van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Lewis had een verlenging nodig. De overige heren wonnen met 4-2. 

Humphries rekende af met Nico Kurz. De Duitse WK-debutant had eerder in het toernooi gewonnen van James Wilson en Joe Cullen, maar Humphries bleek op de belangrijke momenten een maatje te groot. Wel kwam de 22-jarige Duitser 2-1 voor voorsprong tegen de huidige jeugdwereldkampioen. Twee zwakke eigen legs in de vierde set kostte hem echter de kop. Na finishes vanaf 122 en 71 toch Humphries de stand gelijk.

Kurz kwam in de vijfde set echter opnieuw op voorsprong, maar verknalde het wederom in zijn eigen leg. Humphries brak terug via dubbel tien en pakte de set via dubbel één. De Engelsman bleef de druk hoog houden en maakte het in de zesde set af met een dertiendarter.

Ook Adrian Lewis heeft zich geplaatst bij de laatste zestien. Jackpot toonde zich in een heuse kraker te sterk voor Darren Webster: 4-3. Lewis toonde veerkracht door van een 0-2 achterstand terug te komen naar 2-2, en na een 2-3 achterstand er via 3-3 een beslissende zevende set uit te slepen. Daarin kwam hij opnieuw achter, met 1-2 in legs, maar won hij vervolgens drie legs op rij, en daarmee de wedstrijd.

Van den Bergh plaatste zich als laatste van de middagsessie voor de achtste finales. De Belg was met 4-2 de baas over Luke Woodhouse. De Engelsman bleek ziek te zijn en wist ondanks zijn griep toch aardig tegenstand tegen Van dern Bergh te bieden. Maandagavond is het de beurt aan onder meer Jeffrey de Zwaan. De enige overgebleven Nederlander naast Michael van Gerwen gaat de strijd aan met Dave Chisnall, die eerder Vincent van der Voort elimineerde.

Bizot en Hoogma moeten ťťn duel brommen

Marco Bizot moet de eerste wedstrijd na de winterstop missen vanwege zijn rode kaart van afgelopen weekend. De doelman is door de aanklager betaald voetbal voor één duel geschorst. Ook Justin Hoogma van FC Utrecht moet één duel toekijken na zijn rode prent tegen Feyenoord.

Bizot kreeg zaterdagavond al vijf minuten rood toen hij de doorgebroken Ragnar Ache van Sparta neerhaalde. AZ moest door men tien man en ging op Het Kasteel met 3-0 ten onder. De doelman zal door zijn schorsing het thuisduel met Willem II aan zich voorbij moeten laten gaan.

Ook Hoogma kreeg directe rode kaart. Hij kreeg tien minuten voor tijd de rode prent te zien van arbiter Björn Kuipers nadat hij een doorgebroken speler neerhaalde. Het stond toen 1-2 voor Feyenoord en dat bleek ook de uiteindelijke eindstand. Hoogma had daarvoor nog wel gescoord voor FC Utrecht. Het uitduel tegen PEC Zwolle zal hij vanaf de tribune moeten bekijken. 

Badr Hari heeft gescheurde enkelband

Kickbokser Badr Hari heeft een gescheurde enkelband opgelopen tijdens zijn krachtmeting met Rico Verhoeven, dat is uit medisch onderzoek gebleken.

Hari moest zaterdagavond stoppen met zijn duel tegen Verhoeven in de Arnhemse Gelredome. Hij blesseerde zich na een draaitrap in de derde ronde. In het ziekenhuis is zijn linkerbeen in het gips gezet en zo blijkt uit een foto op Instagram van Hari.

Hari schrijft op zijn Instagram-pagina dat hij "een paar weken rust en rigoureuze revalidatie tegemoet gaat." Zondag werd al bekend dat Hari hoopte om in september in de ring te staan.

'Wolkenfabriek' voor altijd uit: geen rookpluim meer uit schoorsteen Hemwegcentrale

Het is een vertrouwd beeld: de rokende schoorsteen van de kolencentrale aan de Hemweg in Westpoort Amsterdam. Maar sinds vanochtend 11:00 uur is dat uitzicht verleden tijd.

Na 25 jaar is het na vandaag klaar met de kolencentrale. Zaterdag werd er al voor het laatst steenkool gebruikt om energie op te wekken, vandaag stopt de centrale in het geheel als energiecentrale. In de toekomst gaat de centrale onder meer dienen als producent voor alternatieve brandstoffen.

175 meter hoog
Sinds 1994 kwam er rook uit de 175 meter hoge schoorsteenpijp van 'Hemweg-8', onder Amsterdamse kinderen ook wel bekend als de 'wolkenfabriek'. Wel werd dat af en toe onderbroken door periodes van onderhoud, waarna de vertrouwde pluim weer terugkeerde in het uitzicht van Westpoort. In juni van dit jaar was de centrale voor het laatst uit om die reden. Sindsdien werden er zeven dagen per week, 24 uur per dag kolen gestookt.

De Hemwegcentrale is niet de enige kolencentrale in Nederland die de deuren sluit. Uiteindelijk is het de bedoeling om alle vijf kolencentrales in Nederland af te stoten. De Hemwegcentrale - die jaarlijks 3,3 megaton CO2 uitstoot - is daarvan de eerste. Volgens het kabinet is de sluiting nodig om de klimaatdoelen te behalen.

Adviescollege Veiligheid Groningen van start

Op 17 december heeft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) het Adviescollege Veiligheid Groningen (ACVG) geïnstalleerd. Doel van het adviescollege is dat het bijdraagt aan de veiligheid van Groningers in het aardbevingsgebied. Het onafhankelijke ACVG doet dat door, gevraagd en ongevraagd, de minister van EZK (verantwoordelijk voor veiligheid) en de minister van BZK (verantwoordelijk voor de versterking) te adviseren over kaders en normen voor de veiligheid van gebouwen. Deze adviezen gaan ook over de implementatie van de veiligheid en versnelling van de versterkingsoperatie. Uitvoerbaarheid en doeltreffendheid in de praktijk maken integraal deel uit van de adviezen, evenals nieuwe bouwkundige en seismische inzichten en ervaringen.

Het adviescollege bestaat vooralsnog uit vier leden, inclusief de voorzitter. De leden hebben deskundigheid op alle relevante terreinen. Voorzitter van het ACVG is vice-admiraal b.d. Wim Nagtegaal, die brede ervaring meebrengt uit tal van leidinggevende functies bij de Koninklijke Marine en op het ministerie van Defensie waar hij tot 2012 intensief betrokken was bij het oplossen van complexe vraagstukken in de krijgsmacht. Daarna was hij vijf jaar lid van de raad van bestuur van TNO.

De technisch organisatorische invalshoek komt van ing. Jan Kees de Pagter, van huis uit een weg- en waterbouwkundige, die brede leidinggevende ervaring heeft opgedaan bij grote bouw- en onderhoudsorganisaties, als Koninklijke Volker Wessels Stevin. Hij is ook technisch lid van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen en goed bekend met de problematiek in Groningen.

Inhoudelijk bouwkundige deskundigheid brengt prof. dr. ir. Jan Rots in. Hij is hoogleraar constructiemechanica aan de TU in Delft en al jaren actief bij bouwkundige vraagstukken in Groningen. Hij heeft diepgaande kennis van de principes van kracht, vervorming en spanningen hun effect op gebouwen. Hij werkte bij TNO en TU Delft aan 3D-computermodellenvoor simulatie van constructiegedrag..

Prof. dr. Ellen Giebels is psycholoog en hoogleraar aan de Universiteit Twente, gespecialiseerd in menselijke reacties en sociale interacties in situaties met een hoog risico en hoge inzet. Zij brengt expertise in op het gebied van omgaan met crises en veerkracht van de mens en de sociale context en beleving van risico's. Ze werkt veel voor overheden in binnen- en buitenland, zo deed zij onderzoek naar het functioneren van de overheid na MH17.

Eerste werkzaamheden
Het adviescollege verwacht op korte termijn de eerste adviesaanvraag van de Rijksoverheid. Ondertussen inventariseert het college de onderwerpen waarover het zelf adviezen wil initiëren. Mede met het oog daarop voert het adviescollege in deze fase kennismakingsgesprekken met betrokken partijen, waaronder maatschappelijke organisaties als de Groninger Bodembeweging en het Groninger Gasberaad en met de Nationaal Coördinator Groningen NCG en toezichthouder SODM.

De adviezen worden gepubliceerd op de website van het Adviescollege Veiligheid Groningen.

Vergunning asfaltverwerker mogelijk in gevaar door stikstofrisico

De provincie Noord-Brabant heeft fouten gemaakt bij het verlenen van een vergunning aan een asfaltverwerker in Son en Breugel. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag. De provincie moet opnieuw beoordelen of een zogenaamde thermische reinigingsinstallatie van het bedrijf niet te veel schade veroorzaakt aan omliggende natuurgebieden.

Het asfaltverwerkingsbedrijf in Son en Breugel kreeg in januari 2017 een vergunning van de provincie om een thermische reinigingsinstallatie in hun bedrijf aan te leggen. Hiermee worden verontreinigde stoffen uit het asfalt verwijderd en vervolgens vernietigd in een thermische verbrander. Een milieuvereniging uit Brabant vreest dat hierdoor extra stikstof vrijkomt met alle nadelige gevolgen voor de Natura 2000-gebieden in de directe omgeving van het bedrijf. De vereniging stapte daarom naar de rechter.

De provincie verleende de vergunning met toepassing van het zogenaamde Programma Aanpak Stikstof (PAS) van eind 2014. Dit mag echter niet volgens een uitspraak uit afgelopen mei van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Bij de aanvraag zat destijds een uitgebreid rapport uit oktober 2014 waarin staat wat de invloed is van een thermische reinigingsinstallatie op de nabijgelegen natuurgebieden. De provincie heeft dat rapport destijds niet betrokken bij de vergunningverlening.

De rechtbank kan niet beoordelen of het rapport nog steeds actueel is. Er kan niet worden uitgesloten dat in de afgelopen 5 jaar ontwikkelingen zijn geweest die van invloed zijn op de juistheid van de uitkomst van de beoordeling uit het rapport. Daarnaast stelt de milieuvereniging terecht dat bij enkele natuurgebieden kritische waarden worden overschreden. Al met al draagt de rechtbank de provincie op een zogeheten herstelbesluit te nemen. Daarbij moet zij onder meer kijken naar het rapport van oktober 2014, maar ook naar de staat van natuurgebieden op dit moment.

Politie zoekt vermiste ZoŽ Noordman (15)

De politie is op zoek naar de 15-jarige Zoë Noordman. Zoë is weggelopen op 08-12-2019 uit een instelling in Eindhoven. Zoë heeft een blanke huidskleur en droeg toen zij wegliep een blauwe spijkerbroek met creme witte trui en een halflange zwarte jas.

De politie vraagt mensen die Zoë hebben gezien of weten waar zij verblijft contact op te nemen. Dat kan via het gratis opsporingsnummer 0800-6070. Ook kan het tipformulier op de website worden ingevuld. 

Zoë Noordman (Afbeelding: Politie)
Zoë Noordman (Afbeelding: Politie)

Langlaufer Chanavat sprint naar eerste zege, Noren en Zweden winnen teamsprint

In het Sloveense Planica is de laatste World Cup langlaufen gehouden voor de Tour de Ski op 28 december van start gaat. Op de eerste dag stond een individuele sprint in de vrije stijl op het programma, een dag later gevolgd door de teamsprint.

Sprint
In de zeikende regen werd de sprint gehouden en dat was een treurig aangezicht: veel groen, alles was drijfnat en het leek niet op winter. Dat mocht de Zweedse pret bij de dames in elk geval niet drukken, want Jonna Sundling sprintte naar de winst door haar nog niet in topvorm zijnde landgenote Stina Nilsson te kloppen.

Linn Svahn, de jonge Zweedse die een week eerder haar eerste zege boekte, schoffelde zichzelf op het stuk naar de finish onderuit. De Amerikaanse Julia Kern pakte verrassend de derde plek, voor landgenote Sophie Caldwell, die Kern's podium gewoon mee kwam vieren. Thuisfavoriete Anamarija Lampic werd vijfde.

Bij de mannen ging de winst na zeven podiumplekken eindelijk voor het eerst naar de Fransman Lucas Chanavat, die in de finale uiterst indrukwekkend afrekende met de Italiaanse specialit Federico Pellegrino. Dankzij Erik Valnes stond er nog wel een Noor op het podium, voor landgenoot Sindre Skar, de Fransman Richard Jouve en Håvard Taugbøl.

Zweeds 1-2'tje (Bron: YouTube)

Teamsprint
Het werd een Zweeds feestje bij de vrouwen, waar Sundling en Nilsson - de nummers één en twee van de individuele sprint - team Zweden I vormden. Maja Dahlqvist en Svahn van Zweden II vormden de voornaamste concurrentie en Svahn nam in de slotsprint wraak door Sundling te kloppen.

Zwitserland werd nipt en knap derde: Laurien van der Graaff en Nadine Fähndrich versloegen Maiken Caspersen Falla en Ane Appelkvist Stenseth uit Noorwegen.

Bij de mannen werd het juist een geheel Noors feestje. Skar en Valnes vormden het eerste team en bleken te sterk voor Noorwegen II met Gjøran Tefre en Taugbøl. Ristomatti Hakola en Joni Mäki uit Finland werden nog knap derde, doordat Mäki in de laatste meters nog voorbij Chanavat sprintte.

De Noren winnen de teamsprint (Bron: YouTube)

Nuis ontbreekt op NK afstanden

Kjeld Nuis zal komend weekend niet in actie komen op het NK afstanden. De Nederlands en olympisch kampioen op de 1.000 en 1.500 meter had last van een stevige griep, en hij is daar nog niet helemaal van hersteld.

"Ontzettend balen dat Kjeld niet aan de NK kan deelnemen. Kjelds lot ligt nu in handen van de selectiecommissie van de KNSB, als het gaat om eventuele aanwijsplekken", zo zegt de coach van Nuis, Jac Orie.

Tijdens het NK, dat vrijdag begint, staan ook tickets voor de EK en WK afstanden op het spel.

Man opgepakt na 'klopjacht' om mishandeling vriendin

Een 33-jarige man die ervan verdacht wordt dat hij zijn 28-jarige vriendin mishandelde, is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden. Agenten gingen direct op de melding af. De verdachte was er toen al vandoor, maar in de woning vonden ze een vuurwapen.

Agenten zijn vervolgens extra alert op zoek gegaan naar de Rotterdammer die ze later in zijn auto signaleerden. Ze namen geen enkel risico en met de benaderingstechniek gevaarlijke verdachten hebben ze de verdachte met getrokken wapens uit zijn auto gepraat en aangehouden.

Aan het begin van de zaterdagavond ontving de politie een melding van een 28-jarige vrouw uit Rotterdam. Haar vriend zou haar zojuist thuis hebben mishandeld. Omdat in de woning een vuurwapen werd aangetroffen, waren de agenten, die op zoek gingen naar de man, extra alert.

Locatieverbod
Eerder deze maand kreeg dezelfde man een locatieverbod opgelegd. Toen bleek dat hij dat had overtreden én dat hij bekend was met vuurwapens, kwamen verschillende politie-eenheden in actie. Rond 2.30 uur zagen agenten de verdachte in een voertuig rijden in de Spaanse Polder.

Als er mogelijk een vuurwapen in het spel is, nemen agenten geen enkel risico. Dat deden ze nu dus ook niet en er volgde een speciale procedure Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten (BTGV). Zo werd een veilige omgeving voor iedereen gecreëerd. De verdachte werd aangehouden aan de Schuttevaerweg en zit vast. Er werd geen vuurwapen aangetroffen.

Onderzoek
Het wapen is in beslag genomen. De politie stelt verder onderzoek in naar de omstandigheden van het geweld en eventuele strafbare feiten. De officier van justitie beslist of hij wordt voorgeleid bij de rechter of naar huis mag met een dagvaarding. Aan het slachtoffer is hulp aan geboden via Veilig Thuis.

Afzetting parkeerterrein Schiphol opgeheven, geen explosieven gevonden

Een deel van het parkeerterrein P1 op Schiphol is afgesloten door de Marechaussee. Er zou een verdacht pakketje in een auto zijn aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is inmiddels ter plaatse. Het onderzoek loopt. 

Update 12:53 uur
De EOD heeft het onderzoek afgerond, er zijn geen explosieven aangetroffen in het verdachte voertuig zo meldt de Marechaussee. De afzettingen worden opgeheven. 

15-jarige knul ernstig gewond na steekpartij, agent mishandeld bij afhandeling incident

Zondagavond is een 15-jarige jongen uit Drachten ernstig gewond geraakt bij een steekincident op de Zuidkade in zijn woonplaats. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht.

Meteen na het incident is de politie met een onderzoek gestart. Er is een forensisch onderzoek gestart en er is met een aantal getuigen gesproken. Kort daarna zijn twee verdachten aangehouden in verband met hun vermoedelijke betrokkenheid bij dit steekincident. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Gorredijk en een 14-jarige jongen uit Drachten. Ze zijn meegenomen naar het politiebureau om te worden verhoord.

Bij de afhandeling van het incident is een politieman gewond geraakt na een woordenwisseling met enkele personen. Hij werd daarbij mishandeld. Hij is aan zijn verwondingen behandeld in het ziekenhuis. Het onderzoek naar het steekincident is sinds zondagavond in volle gang. Het is nog niet bekend wat de aanleiding is geweest voor dit incident.

SodM: 'Toename aardbevingen in Groningen geen reden tot zorg'

De ontwikkeling van de aardbevingen in Groningen is op dit moment nog geen reden tot zorg. Tot deze conclusie komt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) na bestudering van de rapportage van de NAM over de toegenomen aardbevingen in de regio.

Naast de reeds ingezette vermindering van de productie in Groningen ziet SodM geen aanvullende mogelijkheden om de veiligheidsrisico’s verder te verlagen. SodM blijft de verdere ontwikkeling van de seismiciteit in de regio nauwgezet volgen.

Toename aardbevingsdichtheid
Op 3 december 2019 was er een aardbeving met magnitude 1,9 bij Garrelsweer. Hierdoor is de ‘aardbevingsdichtheid’ in Groningen toegenomen en heeft een grenswaarde overschreden. Dan is de standaardprocedure dat de NAM een analyse maakt van de seismische ontwikkelingen. SodM adviseert de minister over deze analyse en over eventueel te nemen maatregelen. Dit volgt uit de Mijnbouwregeling. Voor de aardbevingsdichtheid gelden drie niveaus: het waakzaamheids-, signalerings- en interventieniveau. Op dit moment geldt in Groningen het signaleringsniveau.

De aardbevingsdichtheid wordt bepaald door het aantal bevingen met een magnitude van 1.0 of hoger te tellen in het afgelopen jaar en te berekenen hoe hoog de concentratie per gebied is. Per locatie geldt dat een beving dichtbij zwaarder meetelt dan een beving wat verder weg. Deze grootheid meet in hoeverre specifieke gebieden vaak getroffen worden door bevingen, waarbij het niet uitmaakt hoe zwaar deze bevingen zijn. Er is nu een aardbevingsdichtheid van 0.28 omdat er het afgelopen jaar met name veel bevingen zijn geweest in het gebied tussen Garrelsweer en Loppersum.

Verzoeken ondernemingsraad XS4ALL afgewezen

De ondernemingsraad van XS4ALLverzocht de Ondernemingskamer om XS4ALL en KPN te gebieden een besluit in te trekken dat kort gezegd inhoudt dat XS4ALL wordt geïntegreerd binnen KPN en dat het merk XS4ALL ophoudt te bestaan. De ondernemingsraad verzocht ook om een onderzoek te gelasten naar het beleid en de gang van zaken van KPN en XS4ALL en (onder meer) een tijdelijk bestuurder van XS4ALL te benoemen.

Vandaag heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam beide verzoeken van de ondernemingsraad van XS4ALL afgewezen. Het staat XS4ALL en KPN vrij om het besluit tot integratie uit te voeren.

Bijzondere positie XS4ALL
Over het besluit tot integratie van XS4ALL bracht de ondernemingsraad een negatief advies uit. Volgens de ondernemingsraad miskent het besluit de bijzondere (markt)positie van XS4ALL. Die positie wordt gekenmerkt door een kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, een technisch hoogstaand en uitgebreid portfolio en haar focus op het gebied van security, privacy en open internet. Daarnaast ligt volgens de ondernemingsraad aan het besluit geen zorgvuldige afweging van het concernbelang van KPN en het ondernemingsbelang van XS4ALL ten grondslag en is er geen deugdelijke business case.

Besluit tot integratie
De Ondernemingskamer moest beoordelen of XS4ALL niet in redelijkheid tot het besluit tot integratie heeft kunnen komen. De Ondernemingskamer stelt daarbij voorop dat dit besluit ingrijpende gevolgen heeft omdat XS4ALL als relatief zelfstandig onderdeel van het KPN-concern zal verdwijnen. Volgens de Ondernemingskamer voorzag XS4ALL de ondernemingsraad van alle informatie die hij nodig had om te adviseren. XS4ALL schoot niet tekort in het faciliteren van de ondernemingsraad in het bijzonder in de vorm van de bekostiging van door de ondernemingsraad in te schakelen externe deskundigen. XS4ALL gaf voldoende inzicht in de beweegredenen van het besluit.

Ook is het besluit voldoende gemotiveerd. XS4ALL miskende in de besluitvorming het bijzondere karakter van XS4ALL niet. Het belang van XS4ALL is in voldoende mate in de besluitvorming betrokken. De business case die aan het besluit ten grondslag ligt acht de Ondernemingskamer niet gebrekkig. XS4ALL en KPN deden onderzoek naar alternatieven en deze zijn, evenals het eigen alternatief van de ondernemingsraad (‘XS4ALL in zijn kracht’) uitvoerig met de ondernemingsraad besproken. Het besluit tot integratie heeft geen ingrijpende personele gevolgen. Er vallen geen gedwongen ontslagen.

Geen gegronde redenen voor twijfel aan een juist beleid
De ondernemingsraad heeft in zijn verzoek om een onderzoek te gelasten naar voren gebracht dat XS4ALL en KPN de (relatieve) onafhankelijkheid van XS4ALL veronachtzamen. Ook zou KPN op oneigenlijke wijze hebben ingegrepen in de dagelijkse besturing en operationele processen binnen XS4ALL, waardoor de dienstverlening onder druk werd gezet.

Volgens de Ondernemingskamer ziet hetgeen de ondernemingsraad heeft aangevoerd in essentie op het spanningsveld dat XS4ALL enerzijds (al ruim twintig jaar) onderdeel is van het KPN-concern en dat XS4ALL anderzijds binnen dat concern een relatief autonome positie heeft. De Ondernemingskamer ziet geen gegronde reden om aan een juist beleid en juiste gang van zaken te twijfelen. XS4ALL heeft het eigen belang van XS4ALL niet op oneigenlijke of onredelijke wijze achtergesteld bij de belangen van het KPN concern.

NBA: Historische comeback Toronto

De Toronto Raptors hebben in de NBA voor een opmerkelijke comeback gezorgd. Tegen de Dallas Mavericks stonden de Canadezen laat in het derde kwart dertig punten achter. Kyle Lowry zette met de wisselspelers een ongekende comeback in en wist een 110 – 107 overwinning binnen te slepen.

Bij de Toronto Raptors waart een blessurespook rond. Vorige week verloor de ploeg Marc Gasol, Pascal Siakam en Norman Powell met blessures. Van Powell en Siakam is nog niet bekend wanneer zij weer terug kunnen keren. Vanwege deze blessures was het aan Serge Ibaka, OG Anunoby en Patrick McCaw om te starten en de verantwoordelijk te nemen die bij die rol hoort.

Laat in het derde kwart wisselde Raptors-coach Nick Nurse zijn starters in voor de bankspelers en begon de comeback. Een 55 – 85 werd in acht minuten omgezet in een 95 – 95 stand. Op dit moment had Nurse de starters terug kunnen brengen, maar de line-up van Lowry, Rondae Hollis-Jefferson, Chris Boucher, Terence Davis en Malcolm Miller voldeed prima. Ze mochten blijven staan en wisten de overwinning binnen te slepen.

Het was een knappe beslissing van de coach. Het goede spel van de bank werd beloond. En voor Anunoby, Ibaka en McCaw was het een signaal: we hebben jullie hard nodig in deze periode, we verwachten meer van jullie. Zo niet, dan staan er genoeg spelers te trappelen om je plek als starter over te nemen.

Kyle Lowry was de grote aanjager van de comback. De point guard maakte twintig punten in het vierde kwart. Hij eindigde met 32 punten en 10 assists. Het is in de geschiedenis van de NBA maar twee keer voorgekomen dat een ploeg een grotere achterstand ongedaan wist te maken. In 1996 stond de Utah Jazz ooit met 34 - 70 achter tegen de Denver Nuggets. Onder leiding van Karl Malone wist Utah destijds nog met 107 - 103 te winnen.

De Los Angeles Lakers gingen in eigen huis hard onderuit tegen de Denver Nuggets: 104 - 128. LeBron James ontbrak bij de koploper in het westen. Wat velen al vermoedden, dat de selectie van de Lakers zonder James en/of Anthoy Davis vrij dun is, bleek waar tegen de Nuggets.

De Denver Nuggets zijn wat dat betreft een tegenhanger van de Lakers. De ploeg heeft geen ster van het niveau Davis of James (al is Nikola Jokic een All Star), maar wel een selectie van acht tot tien spelers die allemaal in elke willekeurige wedstrijd een grote bijdrage kunnen leveren.

Bij de Nuggets haalden zes spelers de dubbele cijfers, aangevoerd door Paul Millsap die 21 punten maakte. Bij de Lakers kwam Anthony Davis tot 32 punten, maar verder haalde alleen Kyle Kuzma de dubbele cijfers. De wedstrijd moet Davis flashbacks hebben gegeven aan zijn New Orleans-tijd waar hij vaak de enige sterspeler was, zijn team op sleeptouw moest nemen en veel verloor.

De Milwaukee Bucks wonnen zonder problemen van de Indiana Pacers: 117 – 89. Voor guard Malcolm Brogdon was dit een terugkeer bij zijn oude ploeg. Brogdon wilde niet vertrekken bij Milwaukee, maar de Pacers boden hem een contract dat hij niet kon weigeren. En dat Milwaukee niet kon betalen.

Brogdon, één van de beste schutters in de NBA, had zijn vizier niet op scherp staan. Hij miste veel, al zou dat de Pacers niet hebben geholpen tegen de koploper in de NBA die zonder problemen won. Voor Milwaukee was het de 21e zege in de laatste 22 wedstrijden.

Na een moeizame seizoenstart lijkt de Oklahoma City Thunder behoorlijk op stoom te zijn gekomen. Tegen de Los Angeles Clippers werd met 118 – 112 gewonnen. Het was de negende overwinning in de laatste twaalf wedstrijden voor de Thunder. Het management van de Thunder staat nog altijd open voor elk aantrekkelijk bod op vrijwel elke speler die ze onder contract hebben, maar de fans kunnen wel genieten van wat er op het veld gebeurt.

De jonge guard Shai Gilgeous-Alexander werd met 32 punten topscorer bij de Thunder. Dennis Schröder was goed voor 28 punten.

Bij de Clippers ontbrak Kawhi Leonard. Van de negen wedstrijden die Leonard dit jaar ontbrak verloor de ploeg uit Los Angeles er zes. Paul George speelde voor het eerst als Clipper tegen zijn oude ploeg. George werd hartelijk onthaald, maar wist op het veld niet te imponeren.

Jayson Tatum haalde een nieuwe career high in punten namens de Boston Celtics. De Charlotte Hornets werden eenvoudig opzij geschoven: 119 – 93, Tatum maakte 39 punten.

Uitslagen

Toronto Raptors – Dallas Mavericks 110 – 107
Boston Celtics – Charlotte Hornets 119 – 93
Milwaukee Bucks – Indiana Pacers 117 - 89
Oklahoma City Thunder – Los Angeles Clippers 118 – 112
Los Angeles Lakers – Denver Nuggets 104 - 128


Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 27-4
Boston Celtics 20-7
Miami Heat 21-8
Toronto Raptors 21-8
Indiana Pacers 20-10
Philadelphia 76ers 21-10
Brooklyn Nets 16-13
Orlando Magic 12-17
Charlotte Hornets 13-20
Chicago Bulls 12-19
Detroit Pistons 11-19
Washington Wizards 8-20
Cleveland Cavaliers 8-21
New York Knicks 7-23
Atlanta Hawks 6-24

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-6
Denver Nuggets 20-8
Houston Rockets 20-9
Los Angeles Clippers 22-10
Dallas Mavericks 19-10
Utah Jazz 18-11
Oklahoma City Thunder 15-14
Portland Trail Blazers 14-16
Sacramento Kings 12-17
San Antonio Spurs 11-17
Phoenix Suns 11-18
Memphis Grizzlies 11-19
Minnesota Timberwolves 10-18
New Orleans Pelicans 7-23
Golden State Warriors 6-24

Honda per direct weg bij Vitesse

Keisuke Honda is weg bij Vitesse, zo geeft de middenvelder zelf aan op Instagram. De Japanner heeft in overeenstemming met de Eredivisionist zijn contract in Arnhem per direct ontbonden. De 98-voudig international ziet geen perspectief meer bij Vitesse. Honda werd onlangs nog in huis gehaald door Leonid Slutsky, die vanwege de teleurstellende resultaten opstapte.

Slutsky zag de routinier als verlengstuk om de crisis bij Vitesse te bezweren, maar de middenvelder kon geen indruk maken. Na de vijfde nederlaag op rij stapte Slutsky op. Inmiddels is de Russische trainer actief bij Rubin Kazan. Honda gaat nu op zoek naar een nieuwe club met als einddoel deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio.

Inmiddels heeft Vitesse het nieuws bevestigd. "Mijn missie was, toen ik hier kwam, om de situatie te veranderen. Dat is mij niet gelukt. Daarbij verliet Leonid Slutsky de club. Ik voel mij daar verantwoordelijk voor. Daarom vind ik dat ik na de winter niet hier hoor te spelen", aldus de veteraan, die begin november zich nog aansloot bij de Arnhemmers.

"Ik waardeer dat iedereen, teamgenoten en supporters, mij goed heeft opgevangen", besluit de spelmaker op de site van Vitesse. Honda maakte zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam en kwam uiteindelijk vier wedstrijden in actie voor de club. 'Vitesse bedankt Honda voor het kortstondige avontuur in Arnhem en wenst hem veel succes in de toekomst', zo meldt Vitesse.

Gloednieuw stemsysteem provincie Gelderland werkt niet

Het geld bij de provincie Gelderland ligt tot het plafond gestapeld na de verkoop van de aandelen Nuon jaren geleden en dus werd het wel eens tijd om een deel van de miljarden te besteden. Het provinciehuis moest nodig gerenoveerd worden vonden ze in Arnhem en dus ging men aan de slag. Onderdeel van de renovatie was het toevoegen van een elektronisch stemsysteem aan de vergaderzaal van de Provinciale Staten van Gelderland. Vele tienduizenden euro's later zitten de politici nu opgescheept met een systeem dat niet werkt en het advies luidt: 'maar niet gebruiken'.

Met 55 Statenleden was tellen schijnbaar een hele hoop werk tijdens stemmingen in de Staten van Gelderland, dus werd er vóór de renovatie in 2017 gekozen voor een elektronisch systeem. Uiteraard werd er gekozen voor een speciaal op maat gemaakt systeem, speciaal voor Gelderland. Bij PresStem werden 60 stemkastjes á 400 euro per stuk besteld en daarnaast legde het bedrijf de technische infrastructuur in het provinciehuis aan om het elektronisch stemmen mogelijk te maken.

Nouja, mogelijk maken is een groot woord want het stemsysteem werkt voor geen meter, zo bleek bij 'teststemmingen', zo lezen we in De Gelderlander. In september en november werd er getest met het systeem en het ene na het andere probleem kwam boven water. Zo was het systeem niet stabiel, storingsgevoelig en konden Statenleden vaak niet binnen de gestelde tijd stemmen. Het grootste probleem was misschien nog wel dat er andere resultaten op het uitslagenscherm terugkwamen dan dat er stemmers waren.

De conclusie na alle tests was dat het het beste is als de stemkastjes niet gebruikt gaan worden. Uiteraard leverde het gehannes met het stemsysteem veel verontwaardigde reacties op van de Gelderse politici. "Als we een raket naar de maan kunnen sturen, is het echt bizar dat we hier niet een systeem kunnen vinden dat werkt", aldus GroenLinks-leider Janet Duursma.

D66-fractievoorzitter Celine Blom liet aan De Gelderlander weten ‘verbaasd en teleurgesteld’ te zijn en Dirk Vreugdenhil  van de ChristenUnie  vroeg zich af of de provincie nou echt zo afhankelijk is van één softwaresysteem.

Bob Roelofs, griffier van de provincie Gelderland legt uit dat het allemaal ingewikkeld is. "Het is vooral een software probleem. De software stuurt echter ook de hardware aan, waardoor het kan lijken alsof de hardware stoort", zo probeert hij duidelijkheid te scheppen. De stemkastjes zouden ook op andere software moeten kunnen draaien. "Technisch gezien is dat mogelijk. Dat moet echter wel verder worden verkend en kan het beste in het totaal aan mogelijkheden worden meegewogen", aldus Roelofs.

De griffier stelde ons gelukkig gerust, de kosten voor het stemsysteem zijn relatief laag gehouden. "We hadden gehoopt dat we er wel een paar jaar mee zouden kunnen werken, maar het is gewoon niet betrouwbaar", zo concludeert Roelofs. Voordat er een nieuw systeem wordt gekocht gaat de provincie Gelderland nu eerst uitzoeken wat de beste oplossing is.

Gloednieuw stemsysteem provincie Gelderland werkt niet (WikiCommons/Ziko)
Gloednieuw stemsysteem provincie Gelderland werkt niet (WikiCommons/Ziko)

Fred Westerbeke nieuwe politiechef Rotterdam

Fred Westerbeke wordt per 1 april 2020 de nieuwe politiechef van de eenheid Rotterdam. De korpschef verzoekt de minister Fred Westerbeke voor te dragen voor benoeming bij Koninklijk Besluit. Hij volgt daarmee Frank Paauw op die dit voorjaar politiechef in Amsterdam werd. Tot de komst van Westerbeke neemt Hans Vissers als politiechef ad interim de functie waar.

MH17
Fred Westerbeke (57) begon zijn loopbaan bij de politie in Rotterdam, waar hij startte als inspecteur bij de uniformdienst op Rotterdam-Zuid. Westerbeke vervulde meerdere functies bij de politie, waaronder die van plaatsvervangend korpschef van de voormalige korpsen Kennemerland en Landelijke Politiediensten. Na de officiersopleiding aan de Nederlandse Politie Academie behaalde hij ook zijn doctoraal rechtsgeleerdheid (cum laude) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

In 2009 stapte hij over naar het Openbaar Ministerie. Hij was achtereenvolgens hoofdofficier van justitie in Utrecht en in Rotterdam. Sinds 2014 is hij Hoofdofficier van het Landelijk Parket. In die laatste functie was hij onder meer verantwoordelijk voor het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 en diverse grote onderzoeken op het gebied van terrorisme en georganiseerde criminaliteit.

Westerbeke: 'Ik ben zeer gemotiveerd om mij in te mogen zetten voor de politie en meer in het bijzonder de Eenheid Rotterdam. Het is tenslotte de regio waar ik al zo veel jaren woon, werk en leef en ik ooit als jonge politieman begon. Na elf prachtige jaren bij het Openbaar Ministerie, een organisatie met geweldige mensen en veel betrokkenheid en kwaliteit, beschouw ik het als een voorrecht om over te mogen stappen. Mijn nieuwe functie zorgt voor een mooie overlap om verder te kunnen werken aan de veiligheid en leefbaarheid in deze voor mij mooiste regio van Nederland en daarmee is in feite mijn cirkel rond.'

Welkom terug
'In de persoon van Fred Westerbeke hebben we een zeer ervaren nieuwe politiechef voor de Eenheid Rotterdam gevonden', zegt korpschef Erik Akerboom over de nieuwe politiechef. 'Iemand die het gebied goed kent, het politievak goed kent en waardevolle ervaring van buiten het korps meebrengt. Namens de korpsleiding heet ik hem van harte ‘welkom terug’ bij de politie.'

Regioburgemeester Ahmed Aboutaleb: 'Deze stap is goed nieuws voor de Rotterdamse regio. Met Fred Westerbeke krijgt de Eenheid Rotterdam een ervaren en betrokken politiechef. Hij is de juiste man op de juiste plek om de veiligheidsvraagstukken in deze regio op te pakken. Namens de bestuurders in de eenheid heet ik hem dan ook van harte welkom als politiechef.'

Fred Westerbeke (Afbeelding: Politie)
Fred Westerbeke (Afbeelding: Politie)

Man (83) zwaar mishandeld, 57-jarige man aangehouden

Zondagavond rond half zes is een 83-jarige Amsterdammer mishandeld in de omgeving van de Antwerpenstraat in Haarlem. Het slachtoffer werd door voorbijgangers op straat gevonden. Zij ontfermden zich over hem en de politie werd gebeld.

Het slachtoffer is zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. Na onderzoek is niet veel later een 57-jarige Haarlemmer aangehouden. De politie doet onderzoek wat er precies gebeurd is en de verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

SkiŽr Kristoffersen wint reuzenslalom Alta Badia

Alpineskiër Henrik Kristoffersen heeft in het Italiaanse Alta Badia de reuzenslalom op zijn naam geschreven. De Noor was de beste in een spannende wedstrijd op de befaamde Gran Risa-piste.

De leiding na de eerste run was in handen van de Noor Leif Kristian Nestvold-Haugen, die met zijn 32 jaar nog altijd geen enkele World Cup-zege op zijn lijst had staan. De tien jaar jongere Zwitser Marco Odermatt volgde op slechts 0,07 seconden, de Fransman Alexis Pinturault nam op 0,20 tellen plek drie in beslag, vlak voor de Oostenrijker Marco Schwarz (+0,22), de laat gestartte Noorse snelheidsspecialist Aleksander Aamodt Kilde (+0,23) en diens landgenoot Henrik Kristoffersen (+0,26).

In de tweede run was het vooral Cyprien Sarrazin die indruk maakte. De Fransman stond op de 22e stek en mocht dus vrij vroeg naar beneden, waarna hij de een na de ander niet aan zijn tijd zag komen. Uiteindelijk lukte dat slechts één man: Kristoffersen dook 0,31 seconden onder Sarrazin's tijd door. Het was de tweede podiumplek voor de Fransman in slechts achttien World Cup, nadat hij in hetzelfde Alta Badia eind 2016 de parallelreuzenslalom won.

Op 0,39 seconden ging de derde plek naar de Sloveen Zan Kranjec, die na één run nog zevende stond, terwijl Nestvold-Haugen terugviel naar de elfde plek.

Maximale inkomensgrenzen in de huurtoeslag vervallen in 2020

Vanaf 1 januari 2020 is de wijziging van de Wet op de huurtoeslag van kracht. In de wet komen de maximale inkomensgrenzen te vervallen waardoor de huurtoeslag bij een stijging van het inkomen geleidelijk en over een langer inkomenstraject wordt afgebouwd. De wet zorgt ervoor dat iemand niet langer, door een kleine stijging van het inkomen, direct het recht op huurtoeslag verliest.

Hierdoor krijgen circa 115.000 extra huishoudens in een huurwoning met een inkomen iets boven de huidige maximale inkomensgrenzen de mogelijkheid huurtoeslag aan te vragen. Op de site van de Belastingdienst kunnen mensen berekenen of ze voor 2020 in aanmerking komen voor huurtoeslag. Voor de huidige huurtoeslagontvangers waarvan het inkomen ongewijzigd blijft verandert de wet niets. De maximale inkomensgrenzen gelden nog wel voor de afbakening van de doelgroep waarvoor corporaties op grond van de Woningwet passend moeten toewijzen. Denk hierbij aan een woning toewijzen met een huur onder de toepasselijke aftoppingsgrens.

Nieuw inkomensbereik
Het inkomensbereik van eenpersoonshuishoudens en ouderenhuishoudens wordt bepaald door de hoogte van de eigen bijdrage (inkomensafhankelijk) en de feitelijke huur of de maximale huurgrens. Deze huishoudens kunnen huurtoeslag ontvangen wanneer de eigen bijdrage lager is dan de feitelijke huur of de maximale huurgrens.

Het inkomensbereik van een meerpersoonshuishoudens wordt bepaald door de hoogte van de eigen bijdrage (inkomensafhankelijk) en de feitelijke huur of de aftoppingsgrens. Een meerpersoonshuishouden ontvangt huurtoeslag wanneer de eigen bijdrage van een meerpersoonshuishouden lager is dan de voor dat huishouden geldende aftoppingsgrens of de feitelijke huur.

Kijk voor een overzicht van de nieuwe bedragen op de website van de overheid. 

Routinecontrole levert illegaal vuurwerk en softdrugs op

Tijdens een routinecontrole op de Oranjestraat in Terneuzen heeft de politie afgelopen nacht in een auto een partij softdrugs en illegaal vuurwerk aangetroffen. De 18 jarige bestuurder en de 17 jarige bijrijder uit Hoek werden aangehouden.

Agenten surveilleerden vannacht omstreeks 02.00 uur in hun dienstauto over de Guido Gazellestraat. Ze werden gepasseerd door een auto met twee inzittenden. De dienders besloten een controle in te stellen. Ze gaven op de Oranjestraat een stopteken waaraan werd voldaan. Opvallend was dat beide inzittenden, jonge mannen, ongevraagd direct uitstapten. Een van de politiemensen zag in het bestuurdersportier enkele gripzakjes met hennep en op de achterbank meerdere dozen illegaal vuurwerk liggen. De bestuurder en de bijrijder werden daarop aangehouden.

Uiteindelijk werd bijna 400 gram hennep, 60 gram hasj, en 2,5 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Het ging om 6 dozen met elk 20 nitraten. Verder werden nog een wegschaal, ongebruikte gripzakjes en drie messen in beslag genomen.

Routinecontrole levert illegaal vuurwerk en softdrugs op (Afbeelding: Politie)
Routinecontrole levert illegaal vuurwerk en softdrugs op (Afbeelding: Politie)

Animal Rights: 'Nederland exporteert dierenleed'

De feestdagen zijn een tijd van bezinning en Animal Rights wil hieraan graag een steentje bijdragen. Eerder deze maand brachten ze al beelden naar buiten van het vreselijke leven van konijnen in Nederlandse schuren. Nu doen we dat zelfde voor kalkoenen. “We geven zo consumenten de mogelijkheid om bewust en geïnformeerd keuzes te maken over hun aankopen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Willen ze bijdragen aan dit dierenleed of niet?”

Animatie
Zo vlak voor Kerst heeft Animal Richts voor een ander medium dan undercoverbeelden gekozen. Ze hebben een 4e jaars studente Animatie & Illustratie aan het AKV St Joost gevraagd om door middel van een animatie het troosteloze leven in beeld te brengen dat kalkoenen leiden vanaf het moment dat ze uit het ei kruipen totdat ze naar de slacht gaan.

Nederland - nichemarkt en export
Er zijn in Nederland nog zo’n 30 bedrijven die samen iets meer dan een half miljoen kalkoenen vetmesten. In Nederland bedraagt de gemiddelde jaarconsumptie van kalkoenvlees ongeveer 1 kilo per hoofd van de bevolking. Zelfs bij 2 kilo, zou Nederland nog zelfvoorzienend zijn en daarom wordt er vooral aan Duitsland geleverd. “Kalkoenvlees is een nichemarkt en we exporteren dierenleed,” zegt Vermeulen. “We kunnen zonder deze industrie.”

Een nummer
De handgetekende animatie toont hoe een kalkoenkuiken vanaf het moment dat hij of zij uit het ei komt een nummer is, een product.

Verveling en stress
De snavel-uiteinden van kalkoenen worden met een laser afgebrand omdat er anders te veel slachtoffers vallen doordat de kalkoenen elkaar tot bloedens toe pikken uit verveling en stress. Bij het meeste andere ‘pluimvee’ is dit reeds verboden. In de kalkoenenhouderij, echter, wordt het dier nog steeds aangepast aan het houderijsysteem, omdat het houderijsysteem niet voldoet aan de natuurlijke behoeften van de kalkoen.

Welzijns- en gezondheidsproblemen
De dieren worden na een aantal weken in de schuren gescheiden in hanen en hennen, vanwege het verschil in groeisnelheid en slachtleeftijd tussen mannetjes en vrouwtjes. De genetische selectie op snelle groei en hoog gewicht leidt niet alleen tot welzijns- en gezondheidsproblemen, met als gevolg een hoog antibioticagebruik in deze industrie, maar zorgt er ook voor dat bevruchting van de moederdieren via kunstmatige inseminatie plaats moet vinden.

Ziekte
De dieren worden vervolgens gedurende de weken die volgen vetgemest. Door hun groei wordt de beschikbare ruimte steeds kleiner. Het strooisel onder hun poten raakt steeds zompiger, een oorzaak voor pootproblemen en bron van ziektekiemen, waardoor de kans op een catastrofale ziekte-uitbraak tot het einde aanwezig blijft.

Slacht
Vervolgens gaan de kalkoenen naar de slacht. Het slachtgewicht voor hanen ligt tussen de 15 en 20 kilo na 18 tot 21 weken, voor hennen op 9 tot 10 kilo na 15 tot 16 weken. Nederland kent geen kalkoenenslachthuis meer, dus alle in Nederland gehouden dieren moeten op transport naar Duitsland of België.

Dat deze dieren ruim ouder worden dan plofkippen wil niet zeggen dat ze als volwassenen naar de slacht gaan. Een kalkoen is pas na ongeveer 30 weken geslachtsrijp en ook de kerstkalkoenen zijn dus nog ‘kinderen’ als ze op het bord belanden.

10704
Het nummer van het dier dat je in de eerste scene van de animatie uit het ei ziet komen, keert steeds weer terug. Zelfs gereduceerd tot een nummer blijft ieder levend, voelend wezen een individu met recht op leven en welzijn. 

Animal Rights roept iedereen op deze Kerst voor een plantaardig dieet te kiezen!

Man rijdt auto de Maas in, laat auto met vrouw erin achter

In de nacht van zaterdag op zondag kreeg de politie een melding van een man die uit de Maas was geklommen bij de Parkkade in Rotterdam. Hij bleek onderkoeld en gewond en is door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Later bleek uit een gesprek met de 38-jarige Rotterdammer dat hij met een auto de Maas in was gereden en dat er mogelijk nog iemand in de auto zat. Hierop is de politie direct een groot onderzoek gestart. Uren later werd de auto met daarin een lichaam aangetroffen. De man is aangehouden en zijn rol wordt onderzocht.

De politie heeft de hele zondag met man en macht gezocht naar de auto en het vermoedelijke slachtoffer. Iets voor middennacht lokaliseerde de politie door middel van sonarapparatuur de bedoelde auto. Deze werd met behulp van een kraan op de kade getild. Aldaar bleek inderdaad in de auto het lichaam te liggen van een vrouw. De relatie tussen de man en de vrouw wordt onderzocht. De politie houdt met alle scenario’s rekening en onderzoekt de zaak.

Nederland koersvast richting Rusland

Het kabinet kiest voor een koersvast en realistisch Ruslandbeleid. De afgelopen vijf jaar is de relatie met Rusland complex gebleven. Nederland ziet daarom geen reden om de huidige houding tegenover Rusland, die te karakteriseren valt als een combinatie van druk en selectieve samenwerking, ingrijpend te wijzigen. Dat schrijft minister Blok van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Kamer, waarin hij reflecteert op het Nederlandse Ruslandbeleid.

Rusland is de afgelopen jaren doorgegaan op de ingeslagen weg van confrontatie met Westerse mogendheden. Dat leidt tot zorgen over veiligheid in veel Europese landen, waaronder Nederland. Die zorgen zijn er ook over de aantasting van de mensenrechten in Rusland. ‘De cyberoperatie tegen de OPCW hier op Nederlandse bodem vorig jaar, maar ook de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Skripal bij onze Britse buren, drukken ons met de neus op de feiten’, aldus Blok. ‘We kunnen niet naïef zijn over onze veiligheid en we moeten pal staan voor onze waarden. Daarom investeren we in de Nederlandse defensie, in onze cyberveiligheid en laten we ons horen als de mensenrechten onder druk staan.’

Het kabinet hecht aan samenwerking met partners vis-a-vis Rusland. Het belang van die internationale samenwerking blijkt ook uit de internationale steun die Nederland en de andere landen van het Joint Investigation Team krijgen voor de inzet voor gerechtigheid na het neerhalen van vlucht MH17.

Rusland is een buurland van de EU en een geostrategische speler met wie Nederland een eeuwenlange geschiedenis deelt. Ook hebben onze landen aanzienlijke economische, maatschappelijke en culturele banden. Daarom vindt het kabinet het belangrijk de kanalen open te houden. ‘We delen belangen in het bestrijden van terrorisme, georganiseerde misdaad en proliferatie van kernwapens, maar ook het tegengaan van klimaatverandering. Als we niet in gesprek blijven, kunnen we ook niet voor onze belangen opkomen. Open lijnen met de Russen zijn bijvoorbeeld nodig om militaire ongelukken en een nieuwe wapenwedloop te voorkomen’, aldus minister Blok.

De minister stelt ten slotte: ‘Rusland is méér dan het Kremlin. Daarom is het belangrijk niet alleen met machthebbers in Moskou te spreken, maar ook met andere groepen in de samenleving’. Waar mogelijk geeft het kabinet de maatschappelijke dialoog tussen Nederlanders en Russen steun in de rug.

PDC WK: Van Gerwen stoot door; Huybrechts te sterk voor Noppert

Michael van Gerwen staat in de achtste finales van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Voor Danny Noppert bleek de derde ronde het eindstation. 

Waarschijnlijk de snelste partij op dit WK. En ook op hoog niveau. Doordat Rapid Ricky direct meekon in het niveau van de Vlijmenaar, werd het een zeer interessant en boeiend gevecht tussen de nummers 1 en 32 van de wereld. In de eerste set ging alles met de darts mee, waardoor Van Gerwen op 1-0 kwam.

Van Gerwen denderde in de tweede set door. Hij brak Evans één keer en dat bleek genoeg voor de set: 2-0. Na de tweede pauze daalde het niveau van Van Gerwen iets, maar nog altijd was het ruim voldoende: 3-1 in legs. Van Gerwen geloofte het wel, waardoor zijn niveau wat zakte, maar dat viel ook van Evans te zeggen. Met twee 118-finishes op rij trok Van Gerwen de partij naar zich toe. De titelverdediger speelt, na de Kerst, in de achtste finales tegen Stephen Bunting.

Noppert is er niet in geslaagd de laatste zestien te bereiken op het WK. De als 31ste geplaatste Nederlander verspeelde tegen Kim Huybrechts een 2-1-voorsprong in sets en ging uiteindelijk met 2-4 onderuit. Huybrechts was in de tweede ronde verantwoordelijk voor de verrassende uitschakeling van de als tweede geplaatste Rob Cross. Noppert begon goed tegen de Belg en kwam twee keer aan de leiding door de eerste en derde set te winnen. Huybrechts kwam echter beide keren weer terug.

In de vijfde set nam de Belg het initiatief over van Noppert, waarop hij mocht beginnen in de zesde set. Daarin maakte Huybrechts geen fouten en pakte de set overtuigend met 3-0 in legs. Op zijn eerste pijl voor de zege (na een spectaculaire finish van 150) was het raak.

Vier miljoen reizigers in 2019 per trein de grens over

Heike Luiten, directeur NS International: “De internationale trein stond afgelopen jaar volop in de belangstelling. Steeds meer reizigers weten de trein te vinden als comfortabele en duurzame manier van reizen. Met een derde dagelijkse Eurostar, een kortere reistijd naar Brussel en een razendpopulaire nieuwe bestemming voor Thalys, is het aanbod aan internationale treinen uitgebreid. Die lijn zetten we door het komende jaar. Voor internationale reizen tot 700 kilometer moet de trein de eerste keuze worden.”

Bestemming verder weg
Opvallend is ook de groei op bestemmingen verder weg, zoals Bordeaux (+61%), Milaan (+56%) en zelfs Barcelona (+31%). Luiten: “In absolute aantallen blijft het met enkele tienduizenden treinreizigers per jaar misschien bescheiden, toch is de groei indrukwekkend. Onze voornaamste focus blijft om tot 700 kilometer reizigers uit het vliegtuig in de trein te krijgen. Maar ook het reizen over grotere afstanden moet aantrekkelijker worden, met eenvoudiger boeken en lagere tarieven voor doorgaande reizigers. Dat kunnen we niet in ons eentje, dus sporen we ook andere Europese spoorvervoerders aan om hier werk van te maken.”

Spectaculaire groei
Slechts één bestemming doet niet mee aan de trend: Lille verloor zijn rechtstreekse Thalys-verbinding aan Marne-la-Vallée. Voor die tweede betekende dat een spectaculaire groei, voor Lille betekende het een daling van het aantal treinbezoekers vanuit Nederland met 49%. Het aantal bezoekers aan Antwerpen – na Brussel de populairste buitenlandse bestemming voor Nederlandse treinreizigers – bleef gelijk aan een jaar eerder.

Jaar met mijlpalen
Luiten: “NS verwacht van 2020 weer een jaar met mijlpalen voor de internationale trein. De monsterklus om alle 3.200 Europese bestemmingen tot 700 kilometer eenvoudig te kunnen boeken is bijna afgerond. De rechtstreekse Eurostar tussen Amsterdam en Londen gaat hopelijk dit voorjaar van start, waarna we snel een vierde dagelijkse frequentie toe willen voegen. We bieden dan jaarlijks 1,3 miljoen reizigers de keuze voor een trein naar Londen. En eind van het jaar is Nederland weer aangesloten op het Europese netwerk van nachttreinen, met elke nacht een slaaptrein naar München, Innsbruck en Wenen.”

Cijfers

 • Groei % op top 10 bestemmingen
  • Brussel (+14%)
  • Antwerpen (+0%)
  • Parijs (+1%)
  • Berlijn (+20%)
  • Brussel Airport (+22%)
  • Londen (+6%)
  • Köln (+1%)
  • Düsseldorf (+15%)
  • Brugge (+22%)
  • Gent (+8%)
 • Groei % op bestemmingen >700 kilometer
  • Lyon (+47%)
  • München (+33%)
  • Zürich (+46%)
  • Wenen (+42%)
  • Marseille (+39%)
  • Bordeaux (+61%)
  • Milaan (+56%)
  • Barcelona (+31%)

Groei % snelste stijger/daler

  • Marne-la-Vallée (+587%)
  • Lille (-49%)

De Eurostar (Stockfoto: Pixabay)
De Eurostar (Stockfoto: Pixabay)

Bijna 1 op de 6 kinderen woont in een eenouderhuishouden

In 2019 woonde 16 procent van de kinderen in een eenouderhuishouden. Dit aandeel is de afgelopen twee decennia steeds toegenomen. Van de baby’s woonde 9 procent bij één ouder. In Heerlen en Rotterdam is het aandeel minderjarigen in een eenouderhuishouden het grootst. Dat meldt het CBS in het kader van de Jeugdmonitor.

Begin 2019 telde Nederland bijna 3,4 miljoen kinderen tot 18 jaar. Van hen woonden 538 duizend kinderen in een eenouderhuishouden. Die situatie kan bijvoorbeeld ontstaan doordat ouders uit elkaar zijn gegaan, een ouder is overleden of de ouders nooit hebben samengewoond. Het merendeel staat ingeschreven op het adres van de moeder (89 procent).

Het aandeel kinderen dat deel uitmaakt van een eenouderhuishouden is de afgelopen twintig jaar toegenomen van 11 procent in 1999 naar 16 procent in 2019. In deze periode is ook het aandeel kinderen met ongehuwde ouders toegenomen. Een klein deel van de kinderen woont in een instelling of pleeggezin, woont, al dan niet samen met een ouder, bij grootouders, vormt met een broer of zus samen een huishouden, of is alleenstaand.

Bijna 3 op 10 kinderen in eenouderhuishouden in Heerlen en Rotterdam
Begin 2019 was het grootste aandeel kinderen in een eenouderhuishouden te vinden in Heerlen en Rotterdam, 29 procent van alle kinderen in die gemeenten. Ook in Capelle aan den IJssel en Amsterdam was dit aandeel met 26 procent relatief groot. Staphorst en Urk kenden met 4 procent het kleinste aandeel minderjarigen in een eenouderhuishouden. Over het algemeen is het aandeel kinderen in een eenouderhuishouden kleiner in minder stedelijke gebieden.

15 duizend baby’s in eenouderhuishoudens
Het aandeel baby’s in een eenouderhuishouden is tussen 1999 en 2019 toegenomen. Begin 2019 woonde ongeveer 9 procent van de nuljarigen in een eenouderhuishouden, dat zijn 15 duizend baby’s. In 1999 woonde bijna 6 procent van de baby’s in een eenouderhuishouden. Ruim 30 procent van de nuljarigen woonde begin 2019 met niet-gehuwde ouders, bijna 60 procent met gehuwde ouders. In 1999 was dat 15 en 78 procent.

Bijna 1 op 6 kinderen woont in eenoudergezin (Stockfoto: Pixabay)
Bijna 1 op 6 kinderen woont in eenoudergezin (Stockfoto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: kutweer, alweer

Vandaag is het wisselend bewolkt en kunnen er lokaal lichte buien voorkomen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De westelijke wind is meest matig, langs de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. In de avond draait de wind naar het zuidwesten.

In de nacht naar dinsdag zijn er wolkenvelden en lokaal valt lichte regen. De bewolking neemt van het zuidwesten uit toe en aan het einde van de nacht gaat het in het zuidwesten regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. De zuid tot zuidwestelijke wind is matig, boven de Wadden aanvankelijk vrij krachtig, 5 Bft.

Dinsdag overdag is het bewolkt en van het zuidwesten uit zijn er perioden met regen. In de loop van de middag wordt het van het westen uit droger en komen er opklaringen voor. In het zuiden kan het echter tot in de avond regenen. De maximumtemperaturen komen uit rond 7°C in het noorden tot rond 10°C plaatselijk in het zuiden. In het noorden is de wind aanvankelijk zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen, in de loop van de dag wordt daar de wind westelijk en zwak tot matig, aan de kust mogelijk vrij krachtig. In het zuiden draait de wind naar het westen en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig en tijdelijk mogelijk hard, 7 Bft. In de middag neemt de westenwind af naar zwak tot matig, aan de kust naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De polder bij Eemnes bij zonsopkomst (Foto: Klapmongeaul)
De polder bij Eemnes bij zonsopkomst (Foto: Klapmongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

FOK!Kerstprijsvraag: 23 december

Milestone introduceerde A.N.N.A., een acroniem voor Artificial Neural Network Agent, een AI gebaseerd op neurale netwerken die voor meer uitdaging zorgt met slimmere en snellere tegenstanders die van elke fout gebruik maken. MotoGP 19 is de eerste Milestone-game met A.N.N.A. 

Vandaag geven we een MotoGP exemplaar voor Xbox One weg. Daarvoor moet je wel de volgende vraag beantwoorden.

Wie is er kampioen in de MotoGP dit jaar?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.