Meer kinderen in situatie Daniel Buter

De situatie van de 19-jarige Daniel Buter, die ondanks dat hij zijn hele leven in Amsterdam-Noord woont dreigde te worden uitgezet, staat niet op zichzelf. Dat zegt zijn advocaat, Margje Terpstra. "Dit moeten we voorkomen", aldus Don Ceder (ChristenUnie).

Het waren roerige weken voor Daniel, die op 6 december na flinke ophef in het land de vreemdelingendetentie in Rotterdam mocht verlaten. "Het gaat nu niet heel goed", geeft Terpstra toe als haar gevraagd wordt naar hoe het nu is met Daniel. "In het begin was er vooral blijdschap dat hij vrij was. Maar nu moet hij ook nog verwerken wat er allemaal is gebeurd. En vier weken vastzitten is niet niks."

Tientallen kinderen
Maar Daniel is dus niet de enige die zich in deze situatie bevindt, zegt zijn advocaat. Volgens Terpstra zijn er vermoedelijk tientallen kinderen die in dezelfde situatie zitten. "Er is heel veel onbekendheid bij ouders en verzorgers over de vreemdelingenwet, wat je wel en niet kunt aanvragen voor een kind. En het is ook heel complex. Dus ook als je informatie vraagt bij de immigratiedienst, krijg je niet altijd de juiste informatie."

"We hebben een voorstel basisvoorzieningen voor ongedocumenteerde jongeren ingediend", antwoordt gemeenteraadslid Ceder op de vraag wat de gemeente kan doen voor kinderen in dit soort situaties. "Dat voorstel is ook aangenomen. Daarin hebben wij het college opgedragen om onder andere een informatiepunt op te zetten waar ongedocumenteerde ouders, maar ook kinderen naartoe kunnen gaan."

'Het zijn en blijven Amsterdammers'
Ceder groeide zelf op in Amsterdam-Zuidoost, een stadsdeel met veel buitenlandse gemeenschappen. Ook bij hem op school zaten destijds ongedocumenteerde kinderen. "Ik denk dat het belangrijk is om in kaart te brengen hoe groot de groep is om situaties zoals die met Daniel te voorkomen. En dat ook de gemeente haar verantwoordelijkheid pakt en niet gewoon belt naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst, maar toch ook wil kijken: wat willen betekenen voor deze grote groep, want ze zijn en blijven Amsterdammers."