GroenLinks wil opheldering over mogelijke uitzetting Daniel (19): 'Afschuwelijk en inhumaan'

De dreigende uitzetting van de 19-jarige Daniel Buter uit Amsterdam heeft het nodige losgemaakt. Zo kondigt Femke Roosma, raadslid namens GroenLinks, op Twitter aan donderdag raadsvragen te gaan stellen over de kwestie. 'Wat afschuwelijk en inhumaan. Ongelooflijk dat dit kan gebeuren', schrijft Roosma. 'Morgen vragen stellen in de gemeenteraad: hoe heeft dit kunnen gebeuren en hoe uitzetting kan worden voorkomen?'

Daniel is geboren en getogen in Amsterdam Noord, maar toch staat hij op het punt om te worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek, waar hij één keer eerder geweest is, als baby. Zijn ouders vertrokken naar het buitenland, waarna Daniel bij zijn oma bleef wonen.

Toen hij met het oog op zijn studie een paspoort wilde aanvragen, bleek dat hij niet in het bezit was van de Nederlandse nationaliteit. Dat werd gemeld bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die hem uitnodigde voor een gesprek. Zijn advocaat raadde hem vervolgens aan om niet naar dat gesprek te gaan, waarna hij werd opgepakt.

'Echt absurd'
Op dit moment wacht Daniel in vreemdelingendetentie in Rotterdam op zijn zaak, die voor februari op de planning staat. 'Echt absurd dat iemand die in Nederland geboren en getogen is en die al zo lang meedraait in de samenleving, niet alleen met uitzetting bedreigd wordt, maar ook in de gevangenis wordt gezet. Dat vind ik heel erg', zegt Roosma over de situatie.

Roosma geeft verder aan dat de prioriteit nu is dat Daniel vrijkomt. 'Dat is ook onze eerste vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij zo snel mogelijk uit de gevangenis wordt gehaald. Vervolgvraag is hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.'

Een petitie die voor Daniel is opgestart, is inmiddels al duizenden keren ondertekend.