Russische langlaufers slaan dubbelslag in ťn tegen Noorwegen

De World Cup langlaufen in het Noorse Lillehammer is voor de thuisfans niet echt afgesloten met een feest. Op de estafette bij de mannen werden de twee Noorse ploegen zowaar verslagen door niet één, maar twee Russische teams.

Het was een opmerkelijke wedstrijd over vier keer 7,5 kilometer, waarin meerdere keren een gat geslagen en gedicht werd. Zo lagen Rusland 1, Noorwegen 1 en Zweden na de eerste langlaufers los van de rest, terwijl halverwege Finland, Rusland 2 en Noorwegen 1 voorop lagen.

De twee Noorse ploegen namen het heft dan weer in handen en alleen Zweden kon mee, maar na de laatste wissel kwam er wéér een grote groep samen. Finland en Zweden moesten in de slotfase dan toch lossen en op het moment dat Sergey Ustiugov (Rusland 2) en Andrey Melnichenko (Rusland 1) ten strijde trokken werd het gat definitief geslagen.

De Noorse slotlopers Finn Hågen Krogh en Vebjørn Turtveit van Noorwegen 1 en 2 konden niet volgen, maar waren wel nét iets te sterk voor de Duitser Jonas Dobler. Krogh klopte Turtveit in de sprint om plek drie, maar de winst ging dankzij een ijzersterk optreden van Ustiugov naar Rusland 2.

Russisch 1-2'tje (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen was het allemaal niet zo spannend. Kerttu Niskanen hielp Finland halverwege nog wel even aan de leiding, maar de derde loopster van Noorwegen 1 was Therese Johaug en die sloeg een joekel van een gat met de rest. De Noorse ploeg ging onbedreigd naar de winst, terwijl vooral Sadie Bjornsen en Jessica Diggins de Amerikanen naar plek twee hielpen, voor de wegens blessures wat minder sterke Zweedse ploeg.