Moto3-coureurs maken er mooie slipstreamstrijd van op Philip Island

Op het Australische Philip Island heeft Lorenzo Dalla Porta zich gekroond tot wereldkampioen in de Moto3, waarmee hij Jorge Martin opvolgt. De Italiaan won een fraaie Australische Grand Prix, waarin het volle bak slipstreamen was.

Bij de start nam Marcos Ramirez vanaf poleposition de leiding, voor Albert Arenas, Romano Fenati en de vanaf de dertiende plek vertrokken Tony Arbolino. Ook Aron Canet, de nummer twee in het WK, zat voorin, terwijl kampioenschapsleider Lorenzo Dalla Porta zich aanvankelijk wat rustiger hield.

Dat duurde niet lang: hij nam al snel de leiding over, terwijl Canet in de vreselijk snelle Doohan Corner onderuit schoof, maar gelukkig wel zelf op kon staan. Verder viel er nog bar weinig te zeggen: nagenoeg het hele veld reed bij elkaar en de vanaf de 26e plek vertrokken Darryn Binder nam na een handvol ronden de eerste plek even over.

Dat Philip Island een slipstreamcircuit is werd wel duidelijk: halverwege hadden ook Andrea Migno, Tatsuki Suzuki, John McPhee en Kaito Toba even op kop gereden, terwijl de rappe Sergio Garcia onderuit schoof. Filip Salac reed op een knappe vierde plek, maar na een beuk van Alonso Lopez eindigde ook de jonge Tsjech op de grond.

Gabriel Rodrigo ging ook weer eens onderuit en Raul Fernandez werd daar ook de dupe van, terwijl Dalla Porta voorin de negentien man tellende kopgroep aanvoerde. Met ruim twee ronden te gaan kegelde Toba na een onhandige actie de onschuldige Migno hard onderuit, waardoor de voorste groep weer wat werd uitgedund.

Dalla Porta was weer de leider en daarmee leek zijn titel zo goed als binnen. De Italiaan stond zijn leidende positie niet meer af en kroonde zich tot wereldkampioen met een fraaie zege, voor Ramirez en Arenas. Dalla Porta, die ooit het plekje van de Belg Livio Loi innam bij het Leopard-team, is daarmee de eerste Italiaanse wereldkampioen in de lichtste klasse sinds Andrea Dovizioso in 2004.

Celestino Vietti en Jaume Masia gingen twee bochten voor het einde nog stevig tegen het asfalt, waardoor slechts achttien rijders gewoon over de finish kwamen.