Blizzard verbant Hearthstone-pro na Hong Kong-uitspraken

Chung “Blitzchung” Ng Wai mag voorlopig niet meedoen aan de Hearthstone grandmasters-toernooien door recente uitspraken wat betreft de situatie in Hong Kong. Aanvankelijk kreeg de speler alleen een boete, maar Blizzard heeft dit uitgebreid met het intrekken van al het gewonnen prijzengeld en een speelverbod van 1 jaar in professionele toernooien.

Het gaat om een incident bij een interview waarbij Blitzchung "Liberate Hong Kong, revolution of our age!" roept. Ook draagt de speler een gasmasker, wat is uitgegroeid tot een symbool onder de protestbeweging in Hong Kong. Op de stream is ook te zien hoe de casters van het toernooi wegduiken, wetende wat voor problemen de uitspraken van Blitzchung kunnen opleveren. De Clip is inmiddels verwijderd van de VOD van Blizzard, maar is nog te zien op twitter en andere platformen.

Blizzard geeft als reden aan dat Blitzchung de competitieregels heeft geschonden, die stellen dat elke uitspraak die Blizzard beschadigt of een deel van het publiek beledigd kan leiden tot verbanning van toernooien. Veel personen in de Hearthstone-community en andere Blizzard-games pikken dit niet: zij zien het als een knieval van Blizzard voor een dictactoriaal regime en angst voor financiële gevolgen op de Chinese markt. Daarnaast heeft Blizzard ook de twee casters verbannen die getuige waren van het incident, wat velen zien als een draconische maatregel.

De protesten in Hong Kong kwamen na de aankondiging van een nieuwe uitleveringswet aan China door de regering van Hong Kong, waarmee criminelen kunnen worden uitgeleverd aan China om daar berecht te kunnen worden. Volgens veel inwoners van Hong Kong is het ook een verkapte tactiek om critici en activisten van China uit te leveren: de kans dat deze activisten een eerlijk proces krijgen is klein in het autocratische land.