Houthi's: Wij hebben het gedaan. Pompeo: Nietes, Iran

De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Pompeo, beweert beter te weten dan de daders wie de aanslag op het grootste Saudi-Arabische olieveld heeft gepleegd. De Jemenitische Houthi-rebellen claimen de aanslag als een vergelding voor de betrokkenheid van Saudi-Arabië bij de oorlog in Jemen. Zonder een spat aan bewijs twittert Pompeo echter dat Iran achter de aanslag zit.

"Er is geen bewijs dat de aanvallen uit Jemen kwamen. Teheran zit achter bijna honderd aanvallen op Saudi-Arabië terwijl president Rohani en minister Zarif doen alsof ze diplomatie bedrijven.", twitterde de Amerikaanse staatsman. Opmerkelijk is dat Pompeo zelf totaal geen bewijs aanleverde die zijn beschuldiging naar Iran staaft. Om nog wat extra olie op het vuur te gooien noemde hij het een “ongehoorde aanval op de grootste energievoorziening in de wereld”. De Verenigde Naties zeggen dat de rebellen beschikken over een drone die afstanden kan overbruggen tot 1500 kilometer.

De aanslag heeft voor nu nog geen grote gevolgen voor de olieprijzen omdat in het weekend de beurzen gesloten zijn en er genoeg voorraad is om de lagere productie op te vangen. Wanneer de productie weer op het normale niveau zal zijn is nog onbekend.

Uiteraard werd er ook een oproep gedaan door Pompeo om Iran (zonder enig bewijs) te veroordelen.

Update 12.33 uur
De Telegraaf weet te melden dat volgens Iran “Zulke vruchteloze en blinde beschuldigingen onbegrijpelijk en betekenisloos zijn” en zegt dat de Verenigde Staten er op uit zijn om toekomstige acties tegen Iran te rechtvaardigen met verzonnen of vervalst bewijs. Een kunstje dat de VS al eerder presteerde om Irak binnen te vallen.