FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 september 2019

Nederlandse honkballers voor de 28ste keer Europees kampioen na 5-1 zege tegen Italië

De Nederlandse honkballers zijn voor de 28ste keer Europees kampioen geworden. In het Duitse Bonn won het koninkrijksteam in de finale overtuigend van de grote rivaal Italië: 5-1.

De eerste drie innings ging het gelijk op tussen Italië en Nederland, maar daar kwam in de vierde inning verandering in. Met alle honken bezet sloeg Kalian Sams de stadion uit en kwam Nederland op een 4-0 voorsprong. In dezelfde inning werd het nog 5-0 dankzij een homerun van John Polonius.

In de vijfde inning kwam Italië terug tot 5-1 na een homerun Alberto Mineo. Het was de eerste honkslag tegen van werper Donny Breek. Daarna werd hij vervangen. In de zevende inning kwam Nederland een beetje in de problemen nadat alle honken waren bezet door de Italianen, maar Oranje wist die inning door te komen en won uiteindelijk met 5-1 van Italië.

Komende week kan Italië revanche nemen bij het olympisch kwalificatietoernooi in Parma en Bologna. Alleen de winnaar van dat toernooi plaatst zich voor Tokio.

Mocht Oranje zich daar niet voor de Spelen plaatsen, dan zijn er nog twee kansen. De nummer twee van het OKT krijgt een herkansing bij een intercontinentaal OKT en bij de Premier 12 in november in Mexico en Japan zijn ook nog twee tickets te verdelen.

Van Avermaet wint in Montréal en lijkt klaar voor het WK wielrennen

Greg Van Avermaet heeft de Grand Prix Cycliste de Montréal op zijn naam geschreven. In de tiende editie van de Canadese WorldTour-wedstrijd was de Belg de snelste van een kleine groep en daarmee lijkt hij klaar voor het WK wielrennen over twee weken in Yorkshire. Hij won voor de Italiaan Diego Ulissi en de Spanjaard Iván García Cortina.

Vijf vluchters reden lange tijd vooruit, maar met nog vijf rondes te gaan ging het tempo in het peloton de hoogte in. Het Belgische toptalent Remco Evenepoel zorgde daarvoor, maar daarna kwam hij niet meer in het wedstrijdbeeld voor. Daarna waren er verschillende aanvallen, maar niemand kreeg een ruime voorsprong. Daardoor begon een groot peloton aan de slotronde van twaalf kilometer.

Op de slotbeklimming van de Mont Royal vroeg in de ronde werd wel het verschil gemaakt. Een kleine groep scheidde zich af van het peloton, met daarin titelverdediger Michael Matthews, en die zouden gaan uitmaken voor de zege in de tweede Canadese WorldTour-koers van het jaar. Benoit Cosnefroy probeerde uit die groep weg te rijden en slaagde daarin ook. Hij nam een voorsprong van tien seconden, maar achter hem probeerde verschillende renners om het gat te dichten, maar zijn landgenoot Julian Alaphilippe slaagde daar wel in. Peter Sagan reed in de laatste kilometer het gat dicht naar de twee renners uit Frankrijk.

Sagan was daarmee uitgeschakeld voor de zege in Canada en daar profiteerde Greg van Avermaet optimaal van. De Belg van de CCC-ploeg won in de sprint overtuigend van Diego Ulissi en Iván García Cortina. Bauke Mollema was op de tiende plaats de beste Nederlander.

Opnieuw pand in Amsterdam gekraakt

Een groep krakers heeft zondagmiddag een pand aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam gekraakt. Ditzelfde pand is een klein jaar geleden nog ontruimd nadat We Are Here het had gekraakt. Ook werd voor het pand een manifestatie gehouden tegen het landelijk verbod op kraken.

Het gaat om het pand Buikslotermeerplein 7. Voor het pand verzamelden tientallen mensen zich om een statement te maken tegen het verbod op kraken en de woningnood. Aan het pand zijn ook meerdere spandoeken gehangen met de tekst 'Als wonen een recht is, is kraken een noodzaak'.

Een jaar geleden werd hetzelfde pand nog gekraakt door leden van actiegroep We Are Here. Zij moesten het pand een kleine maand later weer verlaten.

Extra zichtbaar
Het is nog onduidelijk wie er precies achter de kraak en manifestatie van vandaag zit. Wel werd de actie vantevoren aangekondigd in een persbericht op het platform IndyMedia.

Hierin geven de krakers aan het oneens te zijn met het huidige kraakbeleid. 'Sinds de jaren 60 wordt er in Nederland gekraakt. Sindsdien is de woningnood alleen maar toegenomen, en dus wordt er nog steeds gekraakt. Vandaag maken wij ons extra zichtbaar'.

Drie kinderen neergestoken in park in Breda

Bij een steekpartij in Breda zijn zondagavond twee jongens en een meisje gewond geraakt. De jongeren zouden zijn neergestoken door een man in donkere kleding, zo luidt de eerste informatie die de politie heeft.

Volgens het AD zoekt de politie met man en macht naar de dader.

FOK! sportfoto-onderschrift week 37

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is het_synergy_effect met het volgende onderschrift: "Doelman staat tijdens training met lege handen."

De opgave van deze week:

FIFA president Gianni Infantino is druk in gesprek met Donald Trump, waar hebben de heren het over? (Pro Shots / SIPA USA)
FIFA president Gianni Infantino is druk in gesprek met Donald Trump, waar hebben de heren het over? (Pro Shots / SIPA USA)

Deelnemer trouwstoet moet Ferrari inleveren in Rotterdam

Een deelnemer aan een trouwstoet door het centrum van Rotterdam gisteren zal daar met gemengde gevoelens op terugkijken. Hij moest de Ferrari waarin hij reed afgeven aan de politie omdat "er niets van de verplichte documenten bleek te kloppen".

Dit meldt het AD op hun site.

Rast opnieuw DTM-kampioen, Frijns op het podium

René Rast heeft zich voor de tweede keer in zijn carrière laten kronen tot kampioen in de Deutsche Tourenwagen Masters. De Duitse Audi-coureur had op de Nürburgring genoeg aan een derde plek, terwijl de winst voor het eerst in twee jaar weer eens naar Jamie Green ging.

Vanaf de tweede plek kende kampioenschapsleider Rast weer een sterke start: hij nam polesitter Green gelijk te grazen, terwijl Mike Rockenfeller op de derde plek aansloot. Robin Frijns vertrok als vierde, maar leverde gelijk een plekje in bij Loïc Duval.

Rast was na een dik kwartier de eerste die binnen kwam, Green volgde een rondje later en kwam vóór de Duitser de baan op. Frijns kwam een paar ronden later banden halen en kwam achter Duval en Nico Müller de baan op, hoewel hij de Zwitser na een paar minuten kon passeren.

Rockenfeller kwam als laatste van de kanshebbers zijn verplichte pitstop maken en hij kwam achter Frijns weer het circuit op. De Limburger kwam niet veel later ook voorbij Duval en schoof zo op naar de virtuele derde plek. Zeven minuten voor het einde kwam daar nog een plekje bij: Frijns nam Rast te grazen.

De titelstrijd werd ondertussen continu net wel of net niet beslist: in de slotronden reed Rast op plek drie, met Müller op plek vijf en in dat geval kon de Zwitser theoretisch nog kampioen worden. Jonathan Aberdein kwam er in de laatste minuut achter voorbij en daarmee zou Rast de titel definitief pakken.

Bij het ingaan van de laatste ronde opende Frijns volle bak de aanval op Green, maar hij ging in de chicane rechtdoor en leverde het plekje terecht weer in. Green hield in de laatste ronde vol en won voor Frijns en Rast, die dankzij de zesde plek van Müller het kampioensfeestje kon gaan vieren: de Zwitser kan theoretisch nog precies op gelijke hoogte komen als Rast nul punten scoort in het slotweekeinde, maar dan wint de Duitser op basis van het aantal zeges.

Rast opnieuw DTM-kampioen (Pro Shots / Zuma Press)
Rast opnieuw DTM-kampioen (Pro Shots / Zuma Press)

Golfster Van Dam wint Solheim Cup met Team Europa

Anne van Dam heeft met het Europese golfteam de Solheim Cup heroverd. Op de laatste dag van de driedaagse in het Schotse Glenaegles werd titelhouder Verenigde Staten onttroond: 14,5 tegen 13,5.

Na twee dagen foursomes en fourballs stond het 8-8. Dat betekende dat Europa zondag in de twaalf resterende matchplay-partijen 6,5 punten moest halen om de titel te pakken. De Amerikaanse ploeg had voldoende aan zes punten om de Solheim Cup te prolongeren. Europa zegevierde in een enerverende finale, mede dankzij de Noorse Suzann Pettersen, die bij een stand van 13,5 tegen 13,5 de beslissende putt maakte.

Van Dam deed voor de eerste keer mee aan het prestigieuze wedstrijd tussen Europa en de VS. Het is de vrouwelijke variant van de Ryder Cup. Ze startte vrijdag aan de zijde van Pettersen sterk met winst in de fourballs. Een dag later incasseerde de 23-jarige Arnhemse echter zowel een nederlaag in de foursomes als in de fourballs.

Van Dam, na Christel Boeljon pas de tweede Nederlandse deelneemster ooit, stond twee slagen voor tegen Lizette Salas. Ze moest uiteindelijk in een kleine nederlaag berusten. Ondanks twee nederlagen kan ze wel feest fieren met de rest van het Europese team. 

De beslissende partij, (Bron: YouTube/LPGA)

Europa wint de Solheim Cup. (PRO SHOTS/Action Images)
Europa wint de Solheim Cup. (PRO SHOTS/Action Images)

Jakobsen wint slotetappe, Roglic de Vuelta

Primoz Roglic heeft de 74ste editie van de Vuelta gewonnen. Zoals verwacht, kwam de rode leiderstrui van de Sloveen van Jumbo-Visma, in de slotetappe niet in gevaar. De Nederlander Fabio Jakobsen won de laatste etappe.

Net als in de Tour de France, is ook de laatste etappe in de Vuelta een wandeletappe waarin de winnaars in het zonnetje worden gezet. Aangekomen in Madrid begon de wedstrijd. Tegen beter weten in reden  Mártinez en Rubio weg uit het peloton, en ze werden net voor het begin van de finale teruggepakt. Jakobsen, die ook al de vierde etappe won, was in de massasprint duidelijk de betere.

Hattrick voor Vos in Ronde van de Ardèche

En dat is een hattrick: Marianne Vos heeft ook de derde etappe in de Ronde van de Ardèche op haar naam geschreven. Ze won ook al de eerste en tweede etappe en gaat daarom ook aan de leiding in het algemeen klassement.

In de etappe van vandaag, van  Avignon naar Apt, was Vos de sterkste in een kopgroepje van zes. Deze groep was op zo'n zeven kilometer voor de meet gevormd. In de lastige en technische slotfase rekende Vos vervolgens af met haar medevluchters.

Handballers Bevo verslaan regerend kampioen Achilles Bocholt in BENE-League

De handballers van Bevo hebben verrassend regerend kampioen Achilles Bocholt verslagen. De handballers uit het Limburgse Panningen wonnen het uitduel met 19-22. Hurry-Up won ook haar derde wedstrijd en gaat aan de leiding van de BENE-League.

Overige uitslagen BENE-League speelronde 3
Green Park/Aalsmeer - KRAS/Volendam 34-29
JD Techniek/Hurry Up - The Dome/Handbal Houten 37-29
Hubo Initia Hasselt - OCI-LIONS 30-31
Achilles Bocholt - Herpertz/Bevo HC 19-22
Handbal Tongeren - HC Visé BM 35-35
HC AtomiX - Sporting Pelt 26-38

Ride for the Roses haalt ruim 8,5 ton op voor kankeronderzoek

Zeeland stond vandaag in het teken van de 22e editie van de Ride for the Roses, een actie van KWF Kankerbestrijding. 7072 mensen stapten op de fiets om geld op te halen voor kankeronderzoek. Met afstanden van 10, 25, 50 en 100 kilometer was er voor iedere fietser een prachtige route door het Zeeuwse landschap. Johan van de Gronden, directeur KWF Kankerbestrijding, is onder de indruk: “Met het geweldige bedrag van €852.709,- dat vandaag is opgehaald, kan een significante versnelling in onderzoek worden gerealiseerd. Daar zijn we de deelnemers, alle vrijwilligers en de provincie Zeeland ontzettend dankbaar voor”.

Bekende deelnemers
Het peloton bestaande uit 7072 deelnemers werd opgeluisterd door een aantal bekende deelnemers. Zo fietste een team van zes kabinetsleden mee, onder aanvoering van Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Daarnaast waren de naamdragers van de 100 km-route (Theo Schouwenaar) en de 25 km-route (Ilse Moerkerk) beiden aanwezig. Theo zet zich al jarenlang als vrijwilliger in en kreeg in 2012 zelf kanker. Dankzij onderzoek kon hij tot twee keer toe behandeld worden met nieuwe medicijnen. Ilse kreeg in 2014 kanker in haar heup. De Ride for the Roses werd voor haar een jaarlijks terugkerend doel, zelfs toen afgelopen jaar haar volledige been werd geamputeerd. Dit jaar deed zij voor het eerst mee met de handbike.

Locatie volgend jaar
Aan het einde van de slotparade werd de locatie van de Ride for the Roses 2020 op feestelijke wijze bekendgemaakt. De burgemeester van Assen werd binnengereden door één van de motards, want daar vindt volgende editie op 27 september plaats. Uniek is de start- en finishlocatie op TT Assen.

Kamworor loopt wereldrecord halve marathon aan gort

Geoffrey Kamworor heeft in het Deense Kopenhagen het wereldrecord op de halve marathon aan gort gelopen. Dat stond jarenlang op naam van de Eritreeër Zerseny Tadese (58:23 minuten), waarna de Keniaan Abraham Kiptum vorig jaar in Valencia naar 58:18 snelde.

In Kopenhagen had Kamworor er zin in en na vijf kilometer kwam hij door in 13:53 minuten. De 26-jarige Keniaan versnelde en kwam na tien kilometer door in 27:34 minuten, waarna het tempo nóg eens opgeschroefd werd om door te komen in 41:05 op vijftien kilometer. Dat tempo trok hij in de slotkilometer door naar een eindtijd van 58:01 minuten, een indrukwekkende verbetering van het record.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Ethiopische Birhane Dibaba. Een gooi naar Joyciline Jepkosgei's wereldrecord van 1:04.51 uur zat er nooit echt in, maar met 1:05.57 liep Dibaba wel een alleszins keurige tijd, de 27e ooit gelopen.

Topper García wint honderdste KLM Open, Luiten en Besseling in top tien

Sergio García heeft zondag de honderdste editie van de KLM Open op zijn naam geschreven. Wil Besseling was op een gedeelde zevende plek de beste Nederlander. Oud-winnaar Joost Luiten eindigde ook nog in de top tien.

García begon de slotdag als gedeeld leider en stelde de zege veilig met een ronde van 69 slagen (drie slagen onder par). Met een totaal van 270 (-18) bleef hij de pas achttienjarige Deen Nicolai Højgaard één slag voor. De Engelsman Matt Wallace eindigde met -15 als derde.

Callum Shinkwin stond na drie dagen samen met García aan de leiding, maar de golfer uit Engeland zakte naar de vijfde plek door een matige slotronde van 74 (+4).

De 39-jarige García kende geen saaie dag. Hij noteerde zeven birdies en vier bogeys. Het is zijn zestiende toernooizege op de Europese Tour. De winnaar van de Masters in 2017 is de huidige nummer 43 van de wereld, maar stond in zijn carrière meer dan 450 weken in de top tien van de mondiale ranking.

Luiten sloeg in zijn ronde vier birdies en twee bogeys op de The International in Badhoevedorp. Met 278 slagen eindigde hij op tien onder par, goed voor een gedeelde tiende plek.  Besseling verzekerde zich zondag van de eretitel van beste Nederlander. De 33-jarige geboren Noord-Hollander kwam door twee birdies tot een rondje van 70, goed voor een totaal van 277 slagen (-11) over vier dagen en een gedeelde zevende plek.

Rowin Caron begon uitstekend aan de Dutch Open met rondes van 68 en 69 slagen, maar zakte in het weekend wat weg. Met een laatste omloop van 73 (+1) werd de Nederlander met 281 slagen (-7) gedeeld 27e.

Sergio Garcia wint de KLM Open. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)
Sergio Garcia wint de KLM Open. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)

Vier mensen in ziekenhuis nadat auto op publiek inrijdt

De politie heeft een 21-jarige man uit Reuver en 17-jarige vrouw uit Veghel aangehouden. Zij zouden de inzittenden zijn geweest van een auto die zondag 15 september rond 17.15 uur inreed op publiek aan de Maarheezerweg in Leende tijdens de prijsuitreiking van een autocross.

Mogelijk zou een ruzie aanleiding geweest zijn voor het incident. Het publiek belaagde vervolgens de twee verdachten. Agenten moesten op linie gaan staan om de verdachten te beschermen en de rust te herstellen. Het tweetal is overgebracht naar het politiebureau en zal gehoord worden.

Gewond
Twee mannen, een vrouw en een jongetje raakten dusdanig gewond dat ze per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd zijn. Drie andere mensen zijn door ambulancepersoneel nagekeken.

Onderzoek
Specialisten van de verkeersongevallenanalysedienst van de politie doen onderzoek naar het incident. Ook de politiehelikopter ondersteunde hier in. Vanwege de ernst van het incident waren hulpdiensten massaal ter plaatse. Onderzoek moet uitwijzen wat er zich precies heeft afgespeeld.

Opnieuw succes voor Nederlandse motorcrossers in MXGP

Door een tweede en eerste plaats heeft Jeffrey Herlings de MXGP van China gewonnen. Zijn landgenoot Glenn Coldenhoff werd eerste en tweede maar omdat de tweede race de doorslag geeft is Herlings officieel winnaar van de grand prix. Door het uitstekende resultaat in Sjanghai heeft Coldenhoff zich verzekerd van de derde plaats in de eindstand van het WK.

Herlings die vorige week nog beide races in Turkije won moest zich in de eerste race tevreden stellen met een tweede plaats achter Coldenhoff. In de tweede races was het opnieuw Coldenhoff aan de leiding maar met twee ronden te gaan ging Herlings hem voorbij.

 

Gevecht tussen Coldenhoff en Herlings in race 2 (Bron: Youtube)

Coldenhoff is bezig aan een sterk seizoen. In Augustus won de 28-jarige Brabander de MXGP van Italië en Zweden. Door de eerste en tweede plaats in China nam hij in het WK de derde plaats over van Gautier Paulin. Tot nu toe was zijn beste resultaat in de eindstand twee keer een zevende plaats (2016 en 2018).

Uitslag Fortuna Sittard - FC Twente

De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en FC Twente is in 2-3 geëindigd. Door de winst heeft Twente nu twaalf punten uit zes wedstrijden en staat daarmee op de derde plaats, één punt achter Ajax en PSV.

Via doelpunten van Nakamura en Espinosa stond Twente halverwege de eerste helft al op een 0-2 voorsprong. Nakamura kreeg vervolgens twee goede kansen voor de 0-3. Even later kreeg diezelfde Nakamura direct rood vanwege een overtreding.

Ingrijpen van doelman Drommel voorkwam een doelpunt van Fortuna-middenvelder Diemers. Uit de counter die daar op volgde scoorde Aboerjania 0-3. Door een eigen doelpunt van Vuckic werd het 1-3. Ruim in blessuretijd maakte Ciss de aansluitingstreffer.

Fortuna Sittard

2 - 3

FC Twente

 78' Vuckic (ed)
 90+5' Ciss
   16' Nakamura
 24' Espinosa
 66' Aboerjania
 
 Gele kaart: Essers, (Fortuna Sittard), Vuckic, (FC Twente)
 Rode kaart: Pinto (83) (Fortuna Sittard), Nakamura (45 1) (FC Twente)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 7.377
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Passlack
Ninaj (Karjalainen/61)
Angha
Pinto
Ugur (Essers/46)
Smeets
Diemers
Cox (Zeka/71)
Sambou
Ciss
  Drommel
Pleguezuelo
Bijen
Schenk
Verdonk
Selahi (Aboerjania/60)
O. Busquets
Espinosa
Cantalapiedra (Berggreen/75)
Vuckic (Zekhnini/82)
Nakamura

Polen wint in volgepakt Ahoy makkelijk van Nederlandse volleyballers op EK

De Nederlandse volleyballers hebben de derde groepswedstrijd op het EK in Nederland verloren. In een volgepakt Ahoy was wereldkampioen Polen veel te sterk voor de Nederlandse ploeg: 3-0 (25-19, 25-18, 25-19).

Niet alleen de Nederlandse supporters waren afgekomen op de wedstrijd tussen Nederland en Polen, maar de Polen waren ook massaal aanwezig in Rotterdam, waardoor een mooie sfeer ontstond op de tribunes.

Op het veld was er totaal geen spanning in de wedstrijd. De wereldkampioenen waren veel te sterk in de eerste twee sets voor Oranje. In de derde set nam Nederland even een voorsprong (12-10), maar daarna wist Polen vijf punten op rij te winnen. Daarmee wonnen ze de derde set ook makkelijk.

De vier beste landen uit elke poule plaatsen zich voor de achtste finales van het EK. Nederland staat nu tweede achter Polen.

Bokser Kasparian vecht sterk op WK, maar ligt eruit

Bokser Artjom Kasparian is op het wereldkampioenschap in het Russische Ekaterinburg in de tweede ronde van het lichtzwaargewicht (-81kg) uitgeschakeld. De in Armenië geboren Nederlander sneuvelde tegen de Roemeen Paul Andrei Aradoaie.

Kasparian klapte er gelijk al goed op en leek de eerste ronde overtuigend gewonnen te hebben. In de tweede ronde had de Roemeen het opnieuw moeilijk, vooral met de sterk gesloten verdediging van Kasparian, die ook in de derde ronde weer de bovenliggende partij leek.

De jury oordeelde echter anders: de Russische en Zuid-Koreaanse juryleden gaven het gevecht met 29-28 aan Kasparian, maar de Oezbeek, Spanjaard en Turk kozen met dezelfde cijfers voor Aradoaie, die dus naar de volgende ronde gaat.

Spaanse basketballers wereldkampioen na saaie finale

De Spaanse basketballers hebben zich na 2006 voor de tweede keer in de historie laten kronen tot wereldkampioen. In de Wukesong Arena in Beijing werd Argentinië verslagen in een flinke anticlimax van een finale.

De Argentijnen kwamen er vanaf het begin totaal niet aan te pas. De 39-jarige held Luis Scola, die in 2002 de WK-finale al speelde en twee jaar later olympisch goud won, kende een geweldig WK, maar tegen Marc Gasol was hij simpelweg niet opgewassen.

De met een pijnlijke knie kampende Gabriel Deck kwam wel tot 24 Argentijnse punten, maar het was allemaal niet genoeg. Spanje liep alsmaar verder uit, van spanning was geen moment sprake en de Spanjaarden pakten met 95-75 de wereldtitel.

Ricky Rubio werd verkozen tot MVP van het WK en samen met de Serviër Bogdan Bogdanovic vormt hij ook het guardduo in het All-Star Team. Scola en de Fransman Evan Fournier zijn de forwards in dat team, Gasol is de center.

Spanje - Argentinië (Bron: YouTube)

Café dicht na vondst drugs en wapen; drie arrestaties

De politie in Arnhem heeft in de nacht van zaterdag op zondag 15 september rond 02.30 uur een instap gedaan in een horecagelegenheid aan de Varkensstraat in Arnhem. Bij de inval zijn drie mannen aangehouden voor drugsbezit en/of drugshandel. Ook werd er in het café harddrugs en een mes aangetroffen. De burgemeester heeft het pand per direct gesloten.

De politie startte een onderzoek na signalen dat er in het betreffende café hard drugs openlijk gebruikt en verkocht zou worden. Al snel bleek uit het onderzoek dat de signalen werden bevestigd. Politie, Openbaar Ministerie en de Gemeente Arnhem vinden het van belang hard op te treden tegen drugshandel. Daarom is besloten deze actie te houden en alle aanwezigen in het café te controleren.

In totaal zijn er 3 verdachten aangehouden. Een 26-jarige man uit Doesburg werd aangehouden omdat hij in het bezit was van 5 wikkels cocaïne. Daarnaast werd een 31-jarige man uit Arnhem aangehouden voor drugshandel. Een 41-jarige man uit Arnhem is aangehouden voor het gelegenheid geven tot dealen. Bij de actie werden ondermeer een arrestatieteam en een drugshond ingezet.

In het café zelf zijn tijdens de doorzoeking, op de grond en achter de bar, ook nog wikkels cocaïne, XTC pillen, diverse lege wikkels en een mes aangetroffen. Tegen de aangehouden verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Het onderzoek gaat verder.

Op basis van de resultaten van deze actie heeft de burgemeester van Arnhem besloten het pand per direct te sluiten.

Coentunnel richting De Nieuwe Meer gesloten door ongeval met meerdere voertuigen

De linkerbuis van de Coentunnel is tijdelijk gesloten in de richting De Nieuwe Meer, nadat in ieder geval drie personenauto's in botsing zijn geraakt.

Verkeer wordt momenteel door de rechter tunnelbuis geleid. Volgens Rijkswaterstaat gaat het nog wel even duren voordat de linkerbuis weer open kan. De schatting is dat de situatie met ongeveer een uur verholpen is.

Verder meldt Rijkswaterstaat dat er hulp op het ongeluk is afgekomen. Op een foto op Twitter is te zien dat meerdere auto's flinke schade hebben opgelopen. Of er mensen gewond zijn geraakt is niet bekend.

Studenten VU zijn wereldrecord snelfietsen alweer kwijt

Welgeteld vijf dagen had een team van vrouwelijke studenten van de VU het wereldrecord snelfietsen op hun naam staan, maar helaas is het door hun behaalde record van 122,8 kilometer per uur alweer verbroken. De Franse studente Ilona Peltier van de Annecy University of Technology fietste 4,4 kilometer per uur sneller.

De studenten van de VU de TU Delft vormden samen het Human Power Team en ontwierpen een speciale ligfiets om het wereldrecord snelfietsen te verbreken. Zij werkten een jaar lang een ligfiets met een aerodynamische vorm met een speciaal aandrijvingssysteem.

Met die fiets verbrak studente en atlete Rosa Bas afgelopen week op een tien kilometer lange weg in de Nevadawoestijn het voormalige wereldrecord van 121,8 kilometer per uur. Ilona Peltier haalde enkele dagen later 126,52 kilometer per uur.

Leanne van Bentem van het Human Power Team vertelde eerder al tegen AT5 trots te zijn op deze prestatie, maar dat het voornaamste doel was te leren van het project. 'Ons doel was mensen te inspireren wat je allemaal kunt met menskracht. Dat is denk ik wel gelukt', aldus Van Bentem.

Uitslag Feyenoord - ADO Den Haag

Feyenoord heeft zondagmiddag met moeite weten af te rekenen met ADO Den Haag. De ploeg van trainer Jaap Stam was in de eerste helft oppermachtig en wist dit ook in de score uit te drukken met een 3-0 tussenstand. Na de onderbreking kwam ADO nog terug tot 3-2 door knullige eigen doelpunten van Edgar Ié en Renato Tapia, maar daar bleef het bij. Feyenoord klimt met de nipte overwinning naar de zevende plek in de Eredivisie, terwijl ADO op de veertiende stek blijft steken.

Feyenoord moest het stellen zonder Steven Berghuis. De aanvaller moest vanwege een lichte blessure verstek laten gaan, waardoor Stam in de aanval koos voor Luis Sinisterra, Luciano Narsingh en Sam Larsson. Jens Toornstra en Nicolai Jorgensen waren daarnaast hersteld van een blessure en zaten op de bank. De fans in De Kuip hoefden niet lang te wachten op spektakel, daar Bilal-Ould Chikh binnen enkele minuten in de fouten ten opzichte van Ridgeciano Haps. Rick Karsdorp mocht vervolgens vanaf elf meter aanleggen: 1-0.

Na twaalf minuten werd het duel even stilgelegd voor de jaarlijkse knuffelregen in De Kuip. Fans van ADO gooiden knuffels naar het vak van zieke kinderen van het Sophia Kinderziekenhuis. Na het schitterende tafereel liep een dominant Feyenoord uit naar een riante 3-0 voorsprong. Narsingh mocht na twintig minuten aantekenen voor de verdubbeling van de marge na een combinatie met Sinisterra, waarna Leroy Fer vlak voor rust het mocht proberen vanaf de strafschopstip na hands van Aaron Meijers. De middenvelder faalde niet en zette de 3-0 op het scorebord.

In de eerste helft had ADO niets in te brengen en ook na de onderbreking kon de ploeg van Alfons Groenendijk geen potten breken. ADO ging op zoek naar doelpunt dat hoop bood, maar Feyenoord kwam zelden in de problemen. Feyenoord speelde het duel professioneel uit. Jorgensen en Toornstra mochten na lang blessureleed invallen, terwijl Marouan Azarkan met zijn invalbeurt zijn debuut maakte voor Feyenoord.

Feyenoord verzwakte naarmate de tweede helft vorderde, waardoor ADO kon profiteren. Ié zorgde uiteindelijk voor een sprankje hoop door een voorzet van ADO knullig in eigen doel te verwerken. De verdediger wilde met een omhaal de bal wegwerken, maar het leer belandde achter doelman Kenneth Vermeer: 3-1. Het werd vervolgens nog billenknijpen voor de fans van Feyenoord, aangezien Tapia tien minuten voor tijd in eigen doel kopte: 3-2. De Rotterdamse club had hierdoor voor het eerst in zijn Eredivisie-historie twee eigen doelpunten in een wedstrijd gemaakt: Feyenoord liep verder echter geen schade op, waardoor men drie punten kon bijschrijven.

Feyenoord

3 - 2

ADO Den Haag

 6' Karsdorp(pen)
 21' Narsingh
 33' Fer(pen)
   77' Ié (e.d)
 83' Tapia (e.d)
 
 Gele kaart: Botteghin, (Feyenoord), Ould-Chikh, Beugelsdijk,Malone, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
Botteghin

Haps
Tapia
Kökcü
Fer (Toornstra/76)
Sinisterra (Azarkan/72)
Narsingh
Larsson (Jörgensen/62)
  Havekotte
v.Ewijk
Beugelsdijk
Pinas
Meijers
Immers
Goossens
Bakker (Malone/46)
Ould-Chikh (Cibicki/46)
Necid
Falkenburg (Summerville/79)

Uitslag Heracles Almelo - Willem II

Heracles heeft de thuiswedstrijd tegen Willem II gewonnen. De nummer 14 tot vandaag zegevierde met 4-1 tegen de Tilburgers, die tot vandaag negende stond.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Willem II. Debutant Mike Trésor Ndayishimiye schoot een vrije trap op doel, maar Heracles-goalie Janis Blaswich redt met moeite. In de zeventiende minuut was het Heracles dat op voorsprong kwam nadat de Belgische spits Dessels de bal in de verdekt in de korte hoek schoot.

In de 33e minuut kwam Willem II weer op gelijke hoogte. Vangelis Pavlidis schoof de bal binnen, na een goede combinatie van Köhlert en Ndayishimiye. Een paar minuten voor rust was het opnieuw Dessers die de thuisploeg op voorsprong zette. Van dichtbij werkt de Belg de 2-1 binnen.

Willem II probeerde in de tweede helft wat te doen aan de achterstand, maar tot overtuigende aanvallen of kansen leidden het niet. Het was de thuisploeg die in de 55e minuut wel weer tot scoren kwam. Alexander
Merkel legde een voorzet terug op Silvester van der Water en die schoot knoeihard raak via onderkant lat. In de 63e minuut besliste Mauro Júnior de wedstrijd defintief door de 4-1 binnen te schieten. In het restant van de wedstrijd waren er geen echte kansen meer.

Heracles Almelo

4 - 1

Willem II

17' Dessers
42' Dessers
55' v.d. Water
63' Mauro Júnior
  33' Pavlidis
 
Gele kaart: Merkel, (Heracles Almelo), Peters, Llonch, Saddiki, (Willem II)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.254
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Pröpper
Knoester
Czyborra
Merkel
Mauro Júnior (Bijleveld/87)
Kiomourtzoglou
v.d.Water (Cijntje/82)
Dessers
Konings (Dos Santos/90)
  Wellenreuther
Heerkens
Holmén
Peters
Nelom
Saddiki
Ndayishimiye (Kabangu/69)
Llonch (Quinonez/64)
Vrousai
Pavlidis
Köhlert (Gladon/62)

NS-bus tussen Amsterdam en Haarlem strandt op wonderlijke plek

De NS heeft vandaag snelbussen ingezet tussen Amsterdam Sloterdijk en Haarlem in verband met werkzaamheden, maar van een 'snelbus' kon vanmiddag niet gesproken worden. Eén van de bussen strandde namelijk in de weilanden bij De Cruquius.

En dat is een opmerkelijke plek, aangezien De Cruquius zo'n acht kilometer ten zuiden van Haarlem ligt, en dus totaal niet op de route. Volgens Floor Bremer, verslaggever bij RTL-nieuws, reed de chauffeur eerst verkeerd en reed hij zichzelf vast tijdens het keren op een bouwplaats naast een boerderij. Bremer zat in de bus toen het gebeurde.

Een tractor van de buurman probeerde de bus uit het zand te trekken. Maar dat mocht niet baten, er moest een takelwagen bij komen.

Marquez en Quartararo vechten fraai gevecht uit om MotoGP-winst San Marino

Op het Misano World Circuit Marco Simoncelli is zondag de Grand Prix van San Marino in de MotoGP verreden. Dat werd geen race met uitgebreide gevechten, maar het duel om de eerste plek was wel een mooie.

Maverick Viñales pakte vanaf poleposition de leiding, voor Yamaha-teamgenoten Fabio Quartararo en Franco Morbidelli, die gelijk de van plek vijf vertrokken Marc Marquez langszij zag komen. Pol Espargaro kende zoals verwacht een wat lastige start van de tweede plek en viel drie plaatsen terug, waarbij hij Alex Rins en Valentino Rossi in zijn nek had hijgen.

Quartararo had het tempo lekker te pakken en nam zelfs de leiding over, waarna Marquez ook voorbij Viñales ging. De eerste twee reden zich los van Viñales, die zelf richting de helft van de race dan weer vrij eenzaam op plek drie reed. Morbidelli en Rossi knokten om de vierde plek, Andrea Dovizioso reed in zijn eentje achter dat duo, met Pol Espargaro, Rins en Jack Miller er weer achter.

Met nog twee ronden te gaan zag het er allemaal niet echt anders uit, hoewel Viñales íets dichter in de buurt van de leidende twee zat. In de laatste ronde opende Marquez dan eindelijk écht de aanval en dat leverde een mooi duel op, waar de Spaanse wereldkampioen als winnaar uit de bus kwam. Quartararo moest nog even wachten om Régis Laconi (Valencia 1999) als laatste Franse winnaar in de hoogste klasse op te volgen, Viñales completeerde het podium.

Uitslag PEC Zwolle - RKC Waalwijk

Reza Ghoochannejhad heeft zijn nieuwe club PEC Zwolle vanmiddag drie punten bezorgd in de competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk. Dankzij vier treffers van de invaller  won PEC met 6-2.

De openingsfase was nog matig te noemen, maar daarna scoorde Bel Hassani de openingstreffer. Meulensteen scoorde met een uithaal de gelijkmaker. Leemans, die van PEC is gehuurd, was met een verswaalde voorzet verantwoordelijk voor de 2-1. Dit was ook de ruststand.

Na rust was Ghoochannejhad de eerste invaller in de Eredivisie die vier maal wist te scoren; Tweemaal met zijn hoofd en twee rake schoten in 28 minuten tijd. Hamer maakte vlak voor tijd nog de 6-2.

PEC Zwolle

6 - 2

RKC Waalwijk

26' Bel Hassani
60' Ghoochannejhad
81' Ghoochannejhad
83' Ghoochannejhad
88' Ghoochannejhad
90+3' Hamer
  28' Meulensteen
34' Leemans
 
Gele kaart: Hamer, (PEC Zwolle), Elbers, Gaari, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.028
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Wermeskerken
Dekker
Kersten
Paal
Hamer
Bruns (Saymak/46)
Clement
Bel Hassani (Lachman/86)
Thy
Johnsen (Ghoochannejhad/56)
  Vaessen
Gaari
Meulensteen
Drost
L.Nieuwpoort (Daneels/85)
Rienstra
Tahiri
Leemans (Maatsen/74)
Spierings
Bilate (Vente/ 64)
Elbers

Bloedbad voor bokser Fury tegen uitdager Wallin

Bokser Tyson Fury heeft zaterdagavond een behoorlijk gevecht afgeleverd tegen de Zweed Otto Wallin (20-0, 13 KO's). De Brit (28-0, 20 KO's) verdedigde in Las Vegas zijn lineaire wereldtitel, maar Wallin bood hem uiterst knap partij en maakte het de Gypsy King bijzonder moeilijk.

"Het boksvermogen dat ik van God gekregen heb is bijna oneerlijk. Dat een vent van mijn formaat kan bewegen op de manier waarop ik beweeg druist tegen alle realiteit in." Dat waren de woorden van Fury in de aanloop naar het gevecht, maar Wallin leek er eigenlijk niet heel erg van onder de indruk te zijn en ging er vol tegenaan.

De eerste ronde was zonder meer voor Wallin, die vervolgens ook nog stand leek te houden. In de derde ronde deelde hij een harde linker uit, wat Fury een flinke jaap boven zijn oog opleverde. Dat was al even wennen voor de Brit, want alleen John McDermott - in juni 2010 - had hem ooit dergelijke oppervlakkige schade kunnen bezorgen.

Na die ronde leek Fury echter beter in zijn vel te zitten, er kwam meer agressie in de Brit en beetje bij beetje nam hij het gevecht over. Vanaf de zesde ronde kwam hij lekker op dreef, vooral na een kort bezoekje van de dokter en een smerige actie van Wallin: de Zweed probeerde - met de scheidsrechter tussen hen in - zijn handschoen in de wond van Fury te drukken.

Fury, die zichzelf en Wallin inmiddels hevig onder het bloed had zitten, wist zo door te gaan en in de tiende ronde opende hij een enorme aanval, die Wallin wist te weerstaan. De Zweed kon in de twaalfde en laatste ronde zelfs nog hard uitdelen en Fury leek het zowaar weer zwaar te krijgen, maar beide heren hielden vol tot de laatste bel. Het woord was dus aan de jury, die unaniem koos voor Fury.

Fury - Wallin (Bron: YouTube)

In Vegas werd ook om een officiële wereldtitel gevochten: de Mexicaanse WBO-wereldkampioen in het superbantamgewicht (-55,3kg) Emanuel Navarrete (28-1, 24 KO's) verdedigde zijn titel tegen de Filipijn Juan Miguel Elorde (28-1, 15 KO's). Dat werd een geenszins onaardig gevecht, maar Navarrete was wel duidelijk beter en deelde in de derde ronde een snoeiharde linker uit. Elorde kwam die klap nog te boven, maar vroeg in de vierde ronde werd hij nog eens geraakt en beëindigde de scheidsrechter het gevecht.

Navarrete - Elorde (Bron: YouTube)

De Mexicaan Jaime Munguia (33-0, 26 KO's) stond in Carson tegenover de Ghanees Patrick Allotey (40-3, 30 KO's), met als inzet zijn WBO-wereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg). Allotey bleek eigenlijk niet veel te zoeken te hebben in het titelgevecht: Munguia domineerde, sloeg zijn opponent al vroeg naar het canvas en zag de Ghanees knielen, waarna het team van Allotey in de vierde ronde de spreekwoordelijke handdoek in de ring gooide.

Samenvatting van de avond in Carson, met Munguia en Allotey vanaf een minuut of tien (Bron: YouTube)

Vuelta: Etappe 21 - Sprinten in Madrid

De Vuelta zit er zo goed als op, Primoz Roglic van ONS Jumbo-Visma pakt de eindwinst. Zijn landgenoot Tadej Pogacar liet echter wel het meest straffe stukje van de hele Vuelta zien, door in de laatste bergrit een onmogelijke prestatie neer te zetten en van de vijfde naar de derde plek in het eindklassement te soleren, dat kunnen we ronduit bizar noemen.

Vandaag starten de heren in Fuenlabrada en koersen ze zo een beetje richting Madrid. Na een kilometer of vijftig komen ze daar dan aan, om vervolgens de nodige rondjes door de stad te rijden, met de finish na een dikke 106 kilometer. Voor de details verwijzen we voor de 63e en laatste keer dit jaar naar de wederom uitstekende voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier.

Het wordt een klein beetje een latertje, de etappe begint om tien over vijf en Eurosport is gelijk live. Even na zessen komen we aan in Madrid, waar grofweg rond acht uur - plus of minus een dik kwartier - de finish verwacht wordt.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Veldrijders Iserbyt en Rochette winnen eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen

Eli Iserbyt heeft de opening van de wereldbeker veldrijden gewonnen. De 21-jarige Belg kwam in het Amerikaanses Iowa City solo over de finish. De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door de Canadese Maghalie Rochette.

In Iowa geen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. De Nederlander focust zich momenteel volledig op het WK op de weg in Yorkshire. Van Aert is nog steeds herstellende van zijn zware valpartij in de Tour de France.

Toon Aerts, Quinten Hermans en Iserbyt gingen vroeg in de wedstrijd in de aanval. Voor Hermans was het tempo te hoog en de renner van Telenet-Baloise moest afhaken. Zijn plek werd even ingenomen door Gianni Vermeersch maar op Mount Krumpit moest ook hij de handdoek gooien.

Twee ronden voor het einde reed Iserbyt langzaam weg bij zijn landgenoot. Voor de tweevoudig wereldkampioen bij de beloften was dit de eerste zege in de elite categorie. Op de tweede plaats eindigde Aerts. In de strijd voor de derde plaats moest Vermeersch het afleggen tegen Daan Soete. Met een zesde plaats was Lars van der Haar de beste Nederlander.

De wedstrijd bij de vrouwen werd verrassend gewonnen door Rochette. De Canadese kwam solo over de finish. Achter de Rochette finishte de 41-jarige Katerina Nash als tweede. De 22-jarige Clara Honsinger uit Amerika werd derde. Inge van der Heijden viel met een vierde plaats net buiten het podium.

Moto2-coureur Fernandez wint na ruige actie

Augusto Fernandez heeft in de Moto2 de Grand Prix van San Marino gewonnen. De Spanjaard, eerder al goed voor twee zeges, was de beste op het circuit van Misano, hoewel daar in de slotfase nog flink voor geknokt moest worden.

Fabio Di Giannantonio behield vanaf poleposition de leiding, Augusto Fernandez en Thomas Lüthi schoven aan, terwijl WK-leider Alex Marquez vanaf de tweede plek een moeilijke start kende. Hij wist zich wel weer te herpakken en na een kleine tien ronden reed hij op de tweede plek in het kopgroepje, waar ook Di Giannantonio, Fernandez en Lüthi deel van uitmaakten.

In de volgende tien ronden werd het groepje een beetje uit elkaar geslagen en in de slotfase reden Di Giannantonio en Fernandez wat los van Marquez en Lüthi. In de slotronde ontstond nog een hevig gevecht om de winst, waarbij Fernandez met een behoorlijk ruwe actie - inclusief wat meters buiten de baan - de leiding en winst pakte, voor de woeste Di Giannantonio. Marquez hield Lüthi wel van zich af en completeerde het podium.

Houthi's: Wij hebben het gedaan. Pompeo: Nietes, Iran

De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Pompeo, beweert beter te weten dan de daders wie de aanslag op het grootste Saudi-Arabische olieveld heeft gepleegd. De Jemenitische Houthi-rebellen claimen de aanslag als een vergelding voor de betrokkenheid van Saudi-Arabië bij de oorlog in Jemen. Zonder een spat aan bewijs twittert Pompeo echter dat Iran achter de aanslag zit.

"Er is geen bewijs dat de aanvallen uit Jemen kwamen. Teheran zit achter bijna honderd aanvallen op Saudi-Arabië terwijl president Rohani en minister Zarif doen alsof ze diplomatie bedrijven.", twitterde de Amerikaanse staatsman. Opmerkelijk is dat Pompeo zelf totaal geen bewijs aanleverde die zijn beschuldiging naar Iran staaft. Om nog wat extra olie op het vuur te gooien noemde hij het een “ongehoorde aanval op de grootste energievoorziening in de wereld”. De Verenigde Naties zeggen dat de rebellen beschikken over een drone die afstanden kan overbruggen tot 1500 kilometer.

De aanslag heeft voor nu nog geen grote gevolgen voor de olieprijzen omdat in het weekend de beurzen gesloten zijn en er genoeg voorraad is om de lagere productie op te vangen. Wanneer de productie weer op het normale niveau zal zijn is nog onbekend.

Uiteraard werd er ook een oproep gedaan door Pompeo om Iran (zonder enig bewijs) te veroordelen.

Update 12.33 uur
De Telegraaf weet te melden dat volgens Iran “Zulke vruchteloze en blinde beschuldigingen onbegrijpelijk en betekenisloos zijn” en zegt dat de Verenigde Staten er op uit zijn om toekomstige acties tegen Iran te rechtvaardigen met verzonnen of vervalst bewijs. Een kunstje dat de VS al eerder presteerde om Irak binnen te vallen.

Kerbal Space Program 2

Tijdens Gamescom werd Kerbal Space Program 2 aangekondigd, waarbij publisher Private Division heeft gekozen om Squad in te ruilen voor de nieuwe ontwikkelaar Star Theory. De trailer belooft ons in ieder geval een hoop blije Kerbals die dromen van een avontuur in de ruimte, maar ook een hoop spectaculaire crashes die eindigen in geroosterde Kerbals. Of Kerbals die geplet worden onder een gigantische satellietschotel omdat de basis uiteenvalt. In ieder geval sterven ze met een glimlach op hun gezicht. Puddington woonde een presentatie van Star Theory bij op Gamescom en kreeg daar ook de eerste pre-alpha gameplay te zien.

Auto rijdt tegen woning, drie inzittenden gearresteerd

De politie heeft zaterdag drie personen aangehouden nadat een auto tegen een huis aan was gereden op de Zwolseweg in Heerde. Agenten kregen rond 21:00 uur de melding dat er een auto tegen een huis zou zijn aangereden. Bij aankomst van de politie werden drie personen aangetroffen.

De bestuurder, een 18-jarige man uit Dordrecht, is aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag. Tevens werd bij hem een mes aangetroffen. De bestuurder is gecontroleerd op het gebruik van alcohol of drugs. Hieruit bleek dat hij niet onder invloed was.

Na toiletbezoek van de twee andere inzittenden (een 19-jarige vrouw uit Zwijndrecht en een 17-jarige man uit Den Haag) bij een buurtbewoner, trof de buurtbewoner een vuurwapen aan in de prullenbak van het toilet. Hierop zijn ook zij aangehouden voor vuurwapenbezit.

Volgens getuigen zouden er mogelijk vijf inzittenden in de auto hebben gezeten. De identiteit van de twee personen die zouden zijn weggerend, is bekend. Zij lijken niets met het incident van doen te hebben. Alle drie de verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Zij zitten nog vast. De politie onderzoekt de zaak.

Suzuki wint chaotische Moto3-race op Simoncelli-circuit Misano

Tatsuki Suzuki heeft de Grand Prix van San Marino in de Moto3 gewonnen. Uitgerekend op het World Circuit Marco Simoncelli in Misano ging de rijder van het SIC58-team na een fraaie race als eerste over de streep, wat hem na ruim tachtig races zijn eerste zege opleverde.

Polesitter Suzuki pakte bij de start gelijk de leiding, voor Tony Arbolino, Aron Canet en Jaume Masia. In het middenveld ging Alonso Lopez met een smerige highsider tegen het asfalt, maar hij kon gelukkig wel weglopen.

De een na de ander ging onderuit, waaronder Albert Arenas, terwijl voor titelkandidaat Canet het noodlot toesloeg: zijn motor gaf de geest en met wat moeite wist de woedende Spanjaard de finish nog te bereiken. Niccolo Antonelli denderde er eveneens met een highsider vanaf en Celestino Vietti reed hem met de nodige vaart aan, maar beiden leken er redelijk goed vanaf te komen.

Na zo'n zes ronden keerde de rust een beetje terug: Suzuki reed weer op kop met Arbolino in zijn wiel, een groepje van een kleine tien man - aangevoerd door WK-leider Lorenzo Dalla Porta - volgde op kleine afstand. Het kabbelde een beetje voort, tot de gevechten zo'n zeven ronden voor het einde weer op gang kwamen.

Masia werkte zich naar voren en nam Arbolino's plaatsje in het wiel van Suzuki over, Arbolino, Ai Ogura, Andrea Migno en Dalla Porta probeerden de aansluiting terug te krijgen. Ook John McPhee kwam er nog bij en met vijf ronden te gaan reden zeven coureurs min of meer bij elkaar in een soort kopgroep.

Suzuki dook als eerste de slotronde in en in de kopgroep kon het niet goed blijven gaan. Dat bleek: Ogura en Migno lagen halverwege op het asfalt. Voorin werd stevig gevochten en het was Suzuki die de winst pakte, voor McPhee, die Arbolino in de laatste bochten af wist te troeven.

Genisten bouwen brug Abaco: 'Echt een verschil maken'

Geen klus die de genist niet kan klaren. De engineers van de landmacht werkten zaterdag met man en macht aan een brug die het noorden van Abaco met het zuiden verbindt.

Ingestort
Door Dorian is de brug voorbij Cooper’s Town ingestort. Een cruciale plek. “Aan de noordkant van deze brug wonen duizenden mensen die nu zijn afgesloten van de rest van het eiland. Door de sterke stroming kunnen boten er op dit moment ook amper komen”, vertelt Denvalo Russel, die nabij de waterovergang op Abaco woont.

Improviseren
Een klus die je aan de genisten van 103 Compagnie wel over kan laten. “We werken van zonsopkomst tot zonsondergang. Die tijdelijke brug gaat er komen”, aldus tweede luitenant en pelotonscommandant Brent. “Een samenwerking met de plaatselijke bevolking. Zij kwamen met de truck, de bulldozer en een aantal machinisten. Met onze expertise kan je dan aan de slag. Improvise to succeed.”

Meteen aan de bak
De genisten zijn ongeveer 5 dagen bezig met het aanleggen van de tijdelijke brug. “Elke dag komen hier mensen die vragen of de brug al klaar is. Omdat ze familie hebben aan de andere kant van het water. Of om de noordkant van het eiland te bevoorraden. Met ons werk kunnen we hier echt een verschil maken”, aldus Brent. Iets dat Russel beaamt: “Jullie Nederlanders kwamen volledig voorbereid ter plekke en gingen meteen aan de slag. Fantastisch om te zien. Heel Abaco is dankbaar.”

Niet alleen in het noorden klussen de genisten er flink op los. Ook bij Marsh Harbour. Daar zorgden de militairen voor stromend water en elektriciteit in het hospitaal en repareerden zij het lekkende dak van het zusterverblijf.

Een kleine greep uit alle inzet
Op het hele eiland zijn de militairen van alle krijgsmachtsdelen hard aan het werk om noodhulp te verlenen. De geneeskundige compagnie van de landmacht staat bijvoorbeeld het personeel van het hospitaal in Marsh Harbour bij met raad en daad. 1CMI Commando helpt bij de coördinatie van de hulpoperatie vanuit het Emergency Operation Centre (EOC). Ook gingen de militairen van CIMIC op patrouille om te spreken met de bewoners van Abaco om te kijken welke hulpvraag er leeft.

Kerk repareren
De mariniers van 21 Raiding Squadron zijn de zaterdag druk bezig geweest met het repareren en opruimen van een kerk op Abaco. Ook hun collega’s van de vloot hebben aan land de handen uit de mouwen gestoken. Het personeel van de technische dienst repareerde bijvoorbeeld een aggregaat bij het hospitaal.

Brandstof vervoeren
De marechaussees ondersteunen met hun expertise in het overleg met de lokale autoriteiten en politie. De militairen van de luchtmacht vervoerde zaterdag weer vele hulpgoederen, waaronder brandstof. Ook brachten zij tientallen mensen van en naar het eiland.

De genisten zijn ongeveer 5 dagen bezig met het aanleggen van de tijdelijke brug (Afbeelding: Defensie)
De genisten zijn ongeveer 5 dagen bezig met het aanleggen van de tijdelijke brug (Afbeelding: Defensie)

RB Leipzig blijft koploper na bezoek Bayern München

De topper tussen RB Leipzig en Bayern München heeft zaterdagavond geen winnaar opgeleverd. Het duel in Leipzig eindigde in 1-1 en dat betekende de eerste misstap van de thuisploeg in het nieuwe seizoen. Door de remise komt het team van trainer Julian Nagelsmann op tien punten uit vier duels: een punt meer dan Borussia Dortmund en twee punten meer dan zowel Bayern als VfL Wolfsburg.

Bayern had slechts drie minuten nodig om aan de leiding te gaan. Na een goede pass van Thomas Müller, die van Niko Kovac de voorkeur kreeg boven Philippe Coutinho, toonde Robert Lewandowski zich oog in oog met doelman Peter Gulacsi koelbloedig; 0-1. Het was voor de spits alweer zijn zevende treffer van het seizoen.

Bayern was zichtbaar de betere partij, maar liet na om de voordelige marge uit te breiden. Een strafschop leek daar verandering in te brengen, maar de VAR zorgde ervoor dat Sascha Stegemann van mening veranderde na het uitvoerig bekijken van de actie van Marcel Sabitzer op Lucas Hernández. Laatstgenoemde veroorzaakte juist op slag van rust een strafschop, via een charge op Yussuf Poulsen. Emil Forsberg faalde niet oog in oog met Manuel Neuer: 1-1.

Bayern was in de tweede helft het dichtste bij een tweede treffer. Een schot van Kingsley Coman belandde via de vingers van Gulacsi op de paal. Vlak voor het verstrijken van de blessuretijd zorgde de doelman ervoor dat een kopbal van Niklas Süle langs de verkeerde kant van de paal ging. Leipzig had via Sabitzer en Werner nog kansen op de 2-1, maar het duel eindigde onbeslist.

Vervloekte Neymar helpt PSG in blessuretijd naar winst met omhaal

Neymar heeft Paris Saint-Germain zaterdagavond bij zijn rentree hoogstpersoonlijk de drie punten bezorgd. De Braziliaanse superster kon in de thuiswedstrijd tegen Strasbourg rekenen op een basisplaats en zorgde in de blessuretijd voor het enige doelpunt van de wedstrijd: 1-0. Neymar scoorde met een schitterende omhaal en snoerde daarmee een groot deel van de eigen aanhang de mond.

Neymar werd namelijk gedurende de gehele wedstrijd uitgefloten door een deel van de PSG-supporters. De Braziliaanse vedette probeerde deze zomer een transfer te forceren, maar bleef uiteindelijk in Parijs zitten en maakte tegen Strasbourg zijn eerste minuten van het seizoen. Neymar had aanvankelijk moeite om in zijn spel te komen, waardoor PSG lang afstevende op puntverlies.

In de absolute slotfase stond de Braziliaan echter toch op. Na een voorzet vanaf de linkerflank van Abdou Diallo zette Neymar een omhaal in, waarna de bal prachtig buiten het bereik van de doelman in het doel plofte. Het was voor PSG de beloning van een slotoffensief, waarbij ook Mauro Icardi nog als debutant van stal werd gehaald door trainer Thomas Tuchel. PSG komt door de zege na vijf duels in de Ligue 1 op twaalf punten en is daarmee koploper.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Paris Saint-Germain - Strasbourg 1-0
Girondins de Bordeaux - FC Metz 2-0
Brest - Stade Rennes 0-0
Dijon - Nîmes 0-0
Montpellier - Nice 2-1

UFC: niemand verwachtte vijf ronden, KO in eerste

De Canadese stad Vancouver was deze keer de locatie voor UFC Fight Night 158, waar in het hoofdgevecht de nummer vijf van de ranglijst, Justin Gaethje en de nummer vier, Donald Cerrone, de klappen zouden uitdelen. Spektakel gegarandeerd, tussen deze twee keiharde lichtgewichten.

Gaethje is na twee verloren gevechten zich weer omhoog aan het knokken en na KO-overwinningen op James Vick en Edson Barboza zou Cerrone de volgende moeten zijn. Cerrone verloor zijn laatste gevecht zeer ongelukkig, doordat hij met een gebroken neus besloot om zijn neus te snuiten. Het bloed kon door de breuk geen kant op en hoopte zich op in zijn rechteroog. De dokter besloot dat hij het gevecht tegen Tony Ferguson moest staken.


Donald Cerrone (r) vs Justin Gaethje (Foto: gettyimages)

Veteraan Cerrone moest dus aan de bak om een eventuele negatieve spiraal voor te zijn en in het begin van de eerste ronde kwam Cowboy een aantal keer goed door met zijn jabs. Gaethje wist met snoeiharde trappen het linkerscheenbeen van Cerrone beurs te trappen. De uppercuts van Gaethje zorgden ervoor dat Cerrone op scherp stond en niet té dichtbij Gaethje moest komen.

Tegen het einde van de eerste ronde landde een rechtervuist keihard op de kaak van Cerrone die daardoor hevig wankelde. Via de clinch probeerde hij bij te komen, maar een tweede verwoestende rechtervuist deed de veteraan op handen en knieën belanden. Gaethje weigerde zijn weerloze vriend de genadeklap toe te dienen en tot tweemaal toe vroeg hij de scheids om het gevecht te beëindigen. Na een halve klap op het hoofd van Cerrone was dat geen andere uitweg meer.

"Hij is zo enorm stug", aldus Gaethje na afloop over zijn tegenstander. "Dat is mijn vriend en om eerlijk te zijn, ik wilde hem niet blijven slaan." Op de vraag of hij liever de Ier Conor McGregor of de Dagestani UFC-kampioen Khabib Nurmagomedov tegenover zich zou krijgen, was Highlight duideljk. "Die Ier is met pensioen, ik wil tegenover een echte vechter staan. Ik wil de winnaar van Tony vs Khabib. Ik wil tegen Khabib voordat hij stopt en als het Tony wordt, nou, dan wil iedereen dát gevecht zien."

Glover Teixeira vs Nikita Krylov
Teixeira had het in het co-main event moeilijk tegen Krylov, maar hij slaagde erin om aan het langste eind van het jurybesluit te trekken, ondanks dat hij lange tijd op zijn rug had gelegen. Krylov controleerde lange tijd het gevecht en landde een aantal goede schoten. Teixeira was actief met take-downs. De jury vond het na drie ronden ook lastig, maar twee van de drie kozen voor een krappe overwinning voor de Braziliaanse veteraan.


Glover Teixeira (l) vs Nikita Krylov (Foto: gettyimages)

Todd Duffee vs Jeff Hughes
Na vier jaar vol met blessures stond zwaargewicht Duffee weer in de octagon en wel tegen Hughes, die in maart 2019 zijn UFC-debuut nipt verloor na drie zware ronden tegen Maurice Green. Een heerlijk begin van de eerste ronde, waarin beide vechters vol aan het knallen waren. Dit was zo'n gevecht die beide kanten op kon gaan, de zwaargewicht die het eerst vol raak zou slaan, zou met de overwinning naar huis gaan.

Des te teleurstellender was het dat een vinger van Hughes in het oog van Duffee belandde. Hughes zei dat hij dubbel zag en dat was genoeg voor de ringarts, die het gevecht niet door liet gaan. Met als gevolg een teleurstellende no-contest van wat begon als een genot van een partij.


Todd Duffee schreeuwt het uit na een eye poke (Foto: gettyimages)

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Bezoek dan hier het FOK! MMA-forum!

Volledige uitslag UFC Fight Night 158 en daarna nog wat hoogtepunten:
Justin Gaethje verslaat Donald Cerrone na TKO (stoten, ronde 1)
Glover Teixeira verslaat Nikita Krylov na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Todd Duffee verslaat Jeff Hughes ends in no contest (dokterinterventie, ronde 1)
Tristan Connelly verslaat Michel Pereira na jurybesluit (29-28, 29-27 x2)
Uriah Hall verslaat Antonio Carlos Junior na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Misha Cirkunov verslaat Jim Crute na opgave (verwurging, ronde 1)
Augusto Sakai verslaat Marcin Tybura na KO (stoten, ronde 1)
Miles Johns verslaat Cole Smith na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Hunter Azure verslaat Brad Katona na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Chas Skelly verslaat Jordan Griffin na jurybesluit (29-28 x 3)
Louis Smolka verslaat Ryan MacDonald na TKO (stoten, ronde 1)
Austin Hubbard verslaat Kyle Prepolec na jurybesluit (29-28 x3)

Fun met Funda #164 - Torentje in Tilburg

In Tilburg vinden we dit statige rijksmonument. Voor een slordig miljoentje krijg je volgens de omschrijving op Funda een "Een imposant object, een lust voor het oog en geschikt voor de liefhebber van klassieke architectuur. De locatie heeft een lange stedenbouwkundige geschiedenis en valt onder beschermde stadsgezichten."

Het herenhuis is volledig in Jugendstil ontworpen en dateert uit 1910. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg roemt het pand om de gaafheid van in- en exterieur. Kijken jullie even mee? 

Liever alles op één pagina? Check dan de laatste pagina van deze special! 

Torentje in Tilburg  (Foto: Funda)
Torentje in Tilburg (Foto: Funda)

Peiling: gemiddeld 75 procent keurt islamitische educatie af

Een degelijke 75 procent van Nederland vindt dat voor educatie op islamitische grondslag geen plaats is in onze democratie. 90 procent keurt de fascistische islamitische onderwijsmethodes die mensen verdeelt in meer en minderwaardige categorie af.

85 procent van de Nederlanders vindt dat islamitisch onderwijs eerder tweedeling, discriminatie en racisme in de hand werkt en integratie onmogelijk maakt.

59 procent deelt de mening, van onder andere BasOne, dat voor religie in het geheel geen plaats is in het onderwijs.

Ferrari boekt dubbele MotoE-zege

Op het circuit van Misano zijn de derde en vierde race van het dit jaar nieuwe MotoE-kampioenschap verreden, de Formule E-tegenhanger op twee wielen, rijdend in het bijprogramma van de MotoGP.

Na twee weekeinden met één race werd nu voor het eerst ook op zaterdag geracet en daarbij ging het in ronde twee al fout: titelkandidaten Niki Tuuli en Bradley Smith kwamen in aanraking met Mattia Casadei en alledrie konden ze inpakken, net als de even later met technische problemen kampende Mike di Meglio.

Halverwege de race ging thuisfavoriet Alex de Angelis er met een highsider af vanaf de derde plek. Xavier Simeon en Matteo Ferrari lagen ondertussen voorop en het was de Italiaan die als derde verschillende rijder een MotoE-race won. Hector Garzo plaatste nog een late aanval op Simeon en verwees de Belg naar plek drie.

Op zondag was Tuuli er wegens een zaterdag gebroken pols en dijbeen niet bij. De Angelis vertrok vanaf poleposition en voor Simeon was de race snel voorbij: de Belg gleed in de eerste chicane onderuit en had mazzel dat iedereen hem wist te ontwijken. De Angelis pakte de leiding, voor Ferrari, Maria Herrera en Niccolo Canepa.

Ferrari nam al snel de leiding over en sloeg een gaatje naar Canepa, Hector Garzo, Herrera, De Angelis en Casadei, die volle bak knokten om plek twee. De dag van De Angelis zou het in elk geval ook zondag niet worden: de thuisrijder schoof onderuit en was klaar, net als veteraan Sete Gibernau even later.

Bij Ferrari kwam niemand meer in de buurt, maar om de tweede plek werd nog kneiterhard gevochten. Die plaats ging naar Garzo, terwijl Casadei het podium completeerde door Canepa en Herrera van het lijf te houden.

Twee jongens omgekomen bij woningbrand

Twee jongens, van 6 en 9 jaar, zijn zaterdagavond omgekomen bij een uitslaande brand in een woning in Strijbeek. Twee anderen mensen raakten gewond. Om 23.45 uur kwam de melding binnen bij het Operationeel Centrum van een brand. Aan de Daesdonckseweg zou een woning in brand staan. De hulpdiensten spoedden zich massaal naar die locatie. Het ging om een houten chalet in een bosperceel dat alleen te bereiken was via een onverharde weg. Toen de politie als eerste ter plaatse kwam werd al snel duidelijk dat er twee kinderen op de eerste verdieping van de woning sliepen die mogelijk niet naar buiten waren gekomen. De bewoonster van de woning had samen met een ander kind wel naar buiten kunnen vluchten.

Hevige brand
Het chalet stond zodanig in brand dat de agenten niet meer naar binnen konden. Ook de brandweer, die een minuut later arriveerde kon de woning niet meer betreden. Ze begonnen meteen te blussen. Er was nog even de hoop dat de kinderen uit de woning gevlucht waren en de omgeving werd afgezocht met politiehonden. Maar die hoop was van korte duur want korte tijd later werd de gruwelijke waarheid duidelijk toen brandweermannen twee stoffelijke overschotten aantroffen op de eerste verdieping. De jongens hadden de brand niet overleefd.

Hulpdiensten
Er waren verschillende brandweerwagens en ambulances ter plaatse. De omgeving werd afgezet door meerdere politie-eenheden en op een nabij gelegen grasveld was een trauma helikopter geland om bijstand te verlenen. De bewoonster van het pand, de oma van één van de slachtoffers, was gewond geraakt. De vader van dat kind, die in een ander chalet sliep, had nog geprobeerd naar binnen te gaan. Dat was niet meer mogelijk, hij had daarbij brandwonden opgelopen. Ook de moeder sliep in dat chalet. Deze familie komt uit Rotterdam. De ouders van het andere kind, die in de omgeving wonen, waren ook ter plaatse. Medewerkers van de ambulancedienst en toegesnelde familieleden ontfermden zich over de twee gewonden en de andere familieleden. Iedereen werd of naar een ziekenhuis gebracht of heeft op een andere wijze lichamelijk of psychische zorg aangeboden gekregen.

Onderzoek
Hoewel er geen aanwijzingen zijn van een strafbaar feit of verwijtbaar gedrag heeft de politie toch een onderzoek ingesteld. Dat wordt altijd gedaan als er sprake is van een niet natuurlijke dood, in dit geval als iemand overlijdt aan een ongeval. Dat onderzoek bestaat onder andere uit een forensisch onderzoek op de plaats van het incident als dat mogelijk is, een schouw van de twee lichamen en een tactisch onderzoek door de recherche. Hierbij worden de direct betrokkenen gehoord en eventueel getuigen. Om begrijpelijke redenen is het de komende tijd niet mogelijk om de direct betrokkenen te horen. Het onderzoek zal dan ook minimaal enkele weken in beslag gaan nemen. De burgemeester is op de hoogte gebracht en er zal ook contact gezocht worden met de scholen waar de twee jongens op zitten.

Eerste betaalde editie Baroeg Open Air een groot succes

Zaterdag vond de eerste betaalde editie plaats van Baroeg Open Air in Rotterdam. In 2018 was een crowdfund nodig om BOA door te kunnen laten gaan, vanaf 2019 werd een bescheiden entreeprijs in rekening gebracht voor het festival. Het festival trok dit jaar gedurende de dag 7.000 bezoekers. Poppodium Baroeg kan dit jaar dus spreken over een zeer geslaagde editie.

De bezoekers waren getuige van 21 shows verdeeld over vier stages. Op het programma stonden onder meer headliner Dark Tranquillity, de IJslandse Songfestival sensatie Hatari, de legendarische begeleidingsband van Herman Brood: Wild Romance (waar voorafgaand het optreden een huwelijksaanzoek plaatsvond) en het Rotterdamse collectief PRSPCT. Verder werden voor de derde keer de Plee Sessies georganiseerd: een minipodium, vlakbij de dixi’s.

Leon van Rijnsbergen, directeur van het festival, is tevreden over de twaalfde editie: “Ik ben zeer trots op deze eerste betaalde editie van Baroeg Open Air. De Early Birds van €6,66 waren binnen een week al uitverkocht en de kaartverkoop is de afgelopen week keihard gegaan. Het was ook nog eens een zeer zonnige dag. De lange rijen van vorig jaar zijn dit jaar verholpen met dank aan de inzet van een recordaantal vrijwilligers.”

Huwelijksaanzoek Baroeg Open Air  (Foto: Martijn Berlage)
Huwelijksaanzoek Baroeg Open Air (Foto: Martijn Berlage)Dark Tranquillity (Foto: Ank Zwolle)
Dark Tranquillity (Foto: Ank Zwolle)

Nederlandse volleybalsters winnen ook tweede wedstrijd makkelijk op de World Cup

De Nederlandse volleybalsters hebben ook de tweede wedstrijd op de World Cup gewonnen. Nadat Oranje zaterdag al met 3-0 won van Argentinië was Nederland ditmaal met 3-0 (25-12, 25-19, 25-17) van Kenia. Maandagochtend wacht tegen Brazilië de eerste serieuze tegenstander.

In het Japanse Hamamatsu kwam Nederland in geen enkele set in de problemen tegen Kenia. De Nederlandse ploeg liep altijd in de set vroeg uit en speelde dan de set makkelijk uit. Aanvoerster Balkestein-Grothues was met elf punten topscoorder.

Aan het prestigieuze toernooi, dat om de vier jaar wordt gehouden, nemen behalve organisator Japan en wereldkampioen Servië de beste twee landen per continent deel. Maandagochtend treft Nederland met Brazilië de eerste serieuze tegenstander dit toernooi.

Bokser Lacruz onderuit op WK

Bokser Enrico Lacruz is op het wereldkampioenschap in Ekaterinburg in de tweede ronde van het lichtgewicht (-63kg) uitgeschakeld. De 26-jarige Arnhemmer was niet opgewassen tegen Manish Kaushik uit India.

Lacruz leek geen moment echt lekker in het gevecht te zitten en vooral in de tweede ronde bleef hij de Indiër kans na kans geven. Kaushik verzuimde niet en na drie ronden was de jury duidelijk: twee gingen voor 29-28 voor Kaushik, drie wezen de Indiër met 30-27 als winnaar aan.

MLB: Atlanta Braves zeker van Play-offs na zege tegen Washington Nationals

Nadat vorige week Los Angeles Dodgers zich als eerste team voor de play-offs heeft geplaatst zijn nu ook de Atlanta Braves zeker van het naseizoen. In de wedstrijd tegen directe concurrent wonnen de Braves van de Washington Nationals en kunnen door de winst niet meer achterhaald worden in de National League East.

De ploeg van Ozzie Albies won afgelopen nacht met maar liefst 10-1 van de Washington Nationals. Albies kende een goede dag met drie honkslagen uit vier slagbeurten. Hij was daarin goed voor twee binnen geslagen punten. Voor Atlanta Braves is het de tweede keer op rij dat de ploeg zich plaatst voor de play-offs. Vorig seizoen gingen ze in de Division Series met 3-1 onderuit tegen de Los Angeles Dodgers.

Uitslagen MLB zaterdag:
Cleveland Indians - Minnesota Twins 0-2 (game 1)
Chicago Cubs - Pittsburgh Pirates 14-1
Toronto Blue Jays - New York Yankees 3-13
Washington Nationals - Atlanta Braves 1-10
Detroit Tigers - Baltimore Orioles 8-4 (twaalf innings)
Philadelphia Phillies - Boston Red Sox 1-2
Cleveland Indians - Minnesota Twins 5-9 (game 2)
New York Mets - Los Angeles Dodgers 3-0
Kansas City Royals - Houston Astros 1-6
St. Louis Cardinals - Milwaukee Brewers 2-5
Texas Rangers - Oakland Athletics 6-8
Arizona Diamondbacks - Cincinnati Reds 1-0
Colorado Rockies - San Diego Padres 11-10
San Francisco Giants - Miami Marlins 2-4
Los Angeles Angels - Tampa Bay Rays 1-3
Seatlle Mariners - Chicago White Sox 2-1 (tien innings)

Succes voor BMX'ers Kimmann en Smulders bij wereldbekerwedstrijd in Amerika

De Nederlandse BMX'sters Niek Kimmann en Laura Smulders hebben de achtste wereldbeker in het supercross op hun naam geschreven. In het Amerikaanse Rock Hill waren ze de beste en daarmee pakte Kimmann de eindzege in de wereldbeker met nog twee wedstrijden te gaan, terwijl Smulders een voorsprong van zestig punten voorsprong heeft.

Net zoals zaterdag was Laura Smulders opnieuw de beste bij de wereldbekerwedstrijd in Amerika. Smulders nam de kopstart voor wereldkampioene Alise Willoughby. De Amerikaanse probeerde nog langszij te komen, maar de 26-jarige Nederlandse bleef Willoughby net voor. De derde plaats was op gepaste afstand voor Natalia Afremova.

In het wereldbekerklassement heeft Smulders nu een voorsprong van zestig punten op Willoughby. Judy Baauw, de nummer drie in het wereldbekerklassement, werd in de halve finales uitgeschakeld en eindigde uiteindelijk op een dertiende plaats. Over twee weken zijn de laatste twee wereldbekerwedstrijden in het Argentijnse Santiago del Estero.

Smulders pakt opnieuw de winst in Amerika (Bron: Youtube.com)

Niek Kimmann eindigde zaterdag nog op een teleurstellende veertiende plaats, maar vandaag herstelde de Europees kampioen zich sterk. Hij won met overmacht de achtste wereldbeker van het seizoen. In de finale met drie Nederlanders won Kimmann voor Alfredo Campo uit Ecuador en zijn landgenoot Dave van der Burg. Wereldkampioen Twan van Gendt werd in de finale vijfde.

In het wereldbekerklassement kan Kimmann niet meer achterhaald worden. De Europees kampioen heeft een voorsprong van 305 punten op de nummer twee Campo uit Ecuador, terwijl in de laatste twee wedstrijden nog maar 300 punten te halen is.

Kimmann wint met overmacht in het Amerikaanse Rock Hill (Bron: Youtube.com)

Getuigen gezocht van overval winkel

De politie is een onderzoek gestart naar een overval aan het einde van de zaterdagmiddag op een winkel aan de Heidebaan in Roermond. Het is nog onbekend of er iets is buitgemaakt. De verdachte is na de overval weggevlucht.

Rond 18.15 uur kreeg de politie melding van een overval op een winkel aan de Heidebaan. Agenten hebben in de omgeving gezocht naar de gevluchte verdachte, die mogelijk via de wijk Donderberg weg is gevlucht. Daarbij is ook via Burgernet de hulp van de inwoners van Roermond ingeroepen. Ondanks de zoekactie was de verdachte rond 19.30 uur nog niet aangetroffen. De politie is bezig met een onderzoek gestart en roept getuigen van de overval op om zich te melden.

Via Burgernet Limburg is een signalement van de verdachte bekendgemaakt. Het is een licht getinte man, met een leeftijd geschat rond de 35 jaar oud. Hij heeft een lengte van ongeveer 160-165 cm. Hij droeg zwarte kleding, een zwart petje en een roze rugzak. Daarnaast had hij een fiets bij zich. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook is het mogelijk om een tipformulier in te vullen. 

Gamefans 'dopen' 1e digitale marineschip

Voor het eerst kan met een Nederlands marineschip worden gespeeld in de populaire online game World of Warships. Ontwikkelaar en uitgever Wargaming presenteerde vandaag de digitale versie van de historische torpedobootjager Hr. Ms. Friesland. Dat gebeurde in het Marinemuseum in Den Helder, thuishaven van de Koninklijke Marine.

De lancering van het digitaal tot leven gewekte schip werd gevierd met een open dag voor de fans. Het evenement is georganiseerd samen met de marine en het Marinemuseum. Er waren uiteraard speelsessies, maar ook lezingen van veteranen, historici en ontwikkelaars. Daarnaast gaf de marine een rondleiding over het patrouilleschip dat vandaag de dag de naam ‘Friesland’ draagt.

Friesland-klasse
Als de 1e torpedobootjager van de succesvolle en gelijknamige Friesland-klasse, kwam de Hr. Ms. Friesland in 1953 in dienst. Het schip diende vervolgens tot 1979 bij de Koninklijke Marine. De Friesland werd ingezet in de wateren van Nederlands Nieuw-Guinea. In 1962 kwam het daar in actie tegen Indonesische eenheden. De Friesland sloeg een Indonesische landingspoging af op het eiland Misool.

Nauwkeurig nagemaakt
Wargaming deed grondig onderzoek naar de jager om deze zo nauwkeurig mogelijk in het spel te krijgen. De ontwikkelaar maakte bijvoorbeeld gebruik van de officiële blauwdrukken uit het Nationaal Archief. Ook gebruikte het gedetailleerde modellen van het Marinemuseum en zeldzame foto’s van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

De Friesland zit nu als een zogenoemde premium tier IX destroyer in World of Warships. Het is daarmee het 1e vaartuig in de nieuwe Europese serie oorlogsschepen. Voor de digitale destroyer moet met een prijs van €119 wel flink in de buidel worden getast.

Meer informatie is te vinden op de pagina van Hr. Ms. Friesland op de World of Warships-site.

Gamefans 'dopen' 1e digitale marineschip (Afbeelding: Defensie)
Gamefans 'dopen' 1e digitale marineschip (Afbeelding: Defensie)

Secretaris-generaal VN bezoekt Abaco

Om met eigen ogen te zien hoe de Bahama's eraan toe zijn na orkaan Dorian, bezocht António Guterres zaterdag het eiland Abaco op de Bahama’s. Hier trekken Nederlandse troepen alles uit de kast voor het verlenen van noodhulp.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties werd met een Cougar van de luchtmacht over Abaco vervoerd om de grote schade op het eiland te zien. Ook bezocht hij The Mudd, een wijk waar veel ongedocumenteerde Haïtianen wonen. Het gebied is compleet verwoest door orkaan Dorian.

Tekst en uitleg
De secretaris-generaal werd bij zijn bezoek vergezeld door de minister-president van de Bahama’s. Ook commandeur Ad van de Sande en kolonel der mariniers Frank Boots vlogen mee met de VN-topman. Zij gaven tekst en uitleg over wat de Nederlanders op dit moment ter land, ter zee en in de lucht doen, om de bevolking van Abaco weer op de been te krijgen.

Bij deze missie werken de militairen nauw samen met hulporganisaties als het World Food Program en de UN Organisation for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA). “Toen we over Abaco vlogen zag de secretaris-generaal echt de ernst van de situatie in het getroffen gebied. Precies de reden dat onze troepen zich hier inzetten voor noodhulp”, aldus commandeur Van de Sande.

António Guterres boven het Nederlandse amfibische transportschip Zr.Ms. Johan de Witt (Afbeelding: Defensie)
António Guterres boven het Nederlandse amfibische transportschip Zr.Ms. Johan de Witt (Afbeelding: Defensie)

Disintegration

Private Division is het proeflab van take-two interactive, waarin middelgrote games de kans krijgen om zich te bewijzen met unieke concepten. Een van die games is Disintegration, een sci-fi shooter met een tactische twist. Puddington bezocht Private Division op Gamescom en kreeg naast de presentatie ook als een van de eersten een hands-on met de game, nadat deze werd onthuld op de openingsnacht van Gamescom.

Automobilist ramt politiewagen in Zeeburgertunnel

Een automobilist is, na een achtervolging die in Hilversum begon, vannacht door de politie klemgereden in de Zeeburgertunnel.

Agenten wilden de bestuurder op de A1 controleerden, maar hij ging er vandoor. Hij reed naar Amsterdam en ramde ondertussen twee auto's. Op de A10 sloten meer politiewagens zich bij de achtervolging aan.

Inboxprocedure
In de Zeeburgertunnel probeerden de agenten de wagen via een zogenoemde inboxprocedure klem te rijden. Dat lukte niet, de automobilist ramde een politiewagen en reed ook in op een andere politiewagen.

Een van de politieauto's reed de wagen vervolgens bewust aan, waardoor de automobilist de macht over het stuur verloor. Aan het eind van de tunnel kon hij daardoor opgepakt worden.

Poging tot doodslag
Vier agenten hebben aangifte van poging tot doodslag tegen de man gedaan. Twee automobilisten deden aangifte van het verlaten van de plaats van het ongeval.

De recherche doet verder onderzoek naar de zaak.

FOK! Wat een weer: tweedeling in het weer

Hallo!

Je merkt dat het zomerseizoen aan zijn laatste loodjes bezig is. Het was gisteren prachtig weer, maar er is veel minder pleziervaart in de grachten en rivieren in Haarlem. Iedereen werkt weer en veel mensen vinden 20 graden toch net iets te fris mijn insziens. De zon scheen onafgebroken en in het zuiden van het land tipte men nog aan de 23 graden. Ook is het alweer vroeg donker. 

De komende week gaan we zelfs naar ondermaatse temperaturen voor de tijd van het jaar. Over het algemeen zou het nu nog een graad of 18 a 19 zijn, maar we zullen het de komende week met 16 graden moeten doen. Dat is geen fijn vooruitzicht als je het mij vraagt. Het blijft de komende week wel overwegend droog. Alleen op maandag kan er wat regen in kleine hoeveelheden vallen. De rest van de week schijnt de zon geregeld, maar de wind komt uit het noordwesten en dat wil dus zeggen dat er koele lucht wordt aangevoerd.

Mogelijk warmt het tegen het einde van de week weer wat op, als het hogedrukgebied zich naar het oosten van Europa verplaatst. Dat is echter nog ver weg. 

Vandaag veel zon in het zuiden, meer bewolking in het noorden. Daar kan later ook een weinig regen vallen. Het wordt dan ongeveer 20 tot 24 graden.

Meer weer op FOK!

Den Helder DJ (Foto: DJ_Koelkast)
Een mooie avondlucht bij Den Helder. (Foto: DJ_Koelkast.)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Internazionale wint dankzij Sensi en behoudt perfecte start in Serie A

Internazionale overnacht als koploper van de Serie A. De ploeg van trainer Antoinio Conte zegevierde zaterdagavond in eigen huis met 1-0 over Udinese en behoudt de maximale score na drie speeldagen: negen punten. Het bezoek uit Udine speelde na 35 minuten al met een man minder, daar Rodrigo de Paul een klap in gezicht van Antonio Candreva gaf. Alexis Sánchez maakte als invaller zijn debuut tegen nota bene zijn ex-werkgever.

De eerste kans van het duel was voor Matteo Politano; zijn krachtige inzet eindigde in de vierde minuut op de paal. Een volley van Stefano Sensi werd daarna op acrobatische wijze door Juan Musso uit het doel gehaald. De teams waren aan elkaar gewaagd, maar de rode kaart van De Paul bracht de wedstrijd uit evenwicht. Candreva schreeuwde iets richting de Argentijn en streelde met een vinger over zijn gelaat, waarna De Paul een klap uitdeelde.

Het was aan Musso te danken dat een inventieve vrije trap van Politano niet de 1-0 betekende. Hij werkte de inzet onder de muur rondom de paal heen. Op slag van rust sloeg Sensi toe; na een voorzet van Diego Godin was de Italiaans international attenter dan Rodrigo Becao en kopte hij de bal heerlijk via de onderkant van de lat tegen de touwen.

Ondanks de overtalsituatie kon Inter de voordelige marge niet uitbreiden en daar was Musso voor verantwoordelijk. De doelman van Udinese keerde pogingen van Politano, invaller Roverto Gagliardini, Sensi en Alexis. Romelu Lukakur scoorde in zijn eerste twee Serie A-duels, maar kwam tegen Udinese amper aan de bal en werd vervangen door Lautaro Martinez.

Uitslagen Serie A zaterdag
Fiorentina - Juventus 0-0
Napoli - Sampdoria 2-0
Internazionale - Udinese 1-0

De Jong schittert voor Barcelona op ongelukkige avond voor Cillessen

Barcelona heeft zich zaterdagavond in een doelpuntrijke wedstrijd ontdaan van Valencia. In het Camp Nou waren doelpunten van Ansu Fati, Frenkie de Jong, Gerard Piqué en Luis Suárez (twee keer) voldoende voor een 5-2 overwinning. Het werd zodoende een ongelukkige avond voor Jasper Cillessen, die terugkeerde op het veld van zijn oude club en blunderde bij het doelpunt van Piqué.

Voor het eerst dit seizoen koos Ernesto Valverde voor het middenveld waar veel supporters op hoopten, bestaande uit Frenkie de Jong, Sergio Busquets en Arthur. De zestienjarige Fati had bovendien voor het eerst een basisplek, nadat hij voor de interlandperiode scoorde tijdens een invalbeurt tegen Osasuna (2-2). Destijds vond hij vijf minuten na zijn entree het net; ditmaal had hij nóg korter de tijd nodig. In de derde minuut van de wedstrijd ontving De Jong de bal aan de zijkant van het strafschopgebied van Carles Pérez. De middenvelder draaide open en vond Fati, die rond de strafschopstip hard en doeltreffend uithalen.

Enkele minuten later waren de rollen omgedraaid: Fati diende als aangever voor De Jong. De jeugdexponent van Barcelona trok vanaf de linkerkant het strafschopgebied in, ging buitenom en zag De Jong inlopen. De Nederlander schoot vervolgens hard, hoog en door het midden achter Cillessen: 2-0. Barcelona leek de wedstrijd onder controle te hebben, maar na 26 minuten vond Valencia de aansluiting. Kévin Gameiro dook plots op voor Marc-André ter Stegen na een steekpass van Rodrigo, stond volgens de videoarbitrage geen buitenspel en maakte er 2-1 van.

Valencia slaagde er desondanks niet in om Barcelona in grotere problemen te brengen. In de tweede helft liep de ploeg van Valverde uit naar een ruime zege. De 3-1 kwam op naam van Gerard Piqué: de verdediger profiteerde dankbaar toen Cillessen een schot van Antoine Griezmann liet glippen, waarna de bal via de paal voor de voeten van Piqué kwam. Kort daarna stuitte Nélson Semedo op de paal, alvorens Suárez zijn invalbeurt binnen een minuut bekroonde met een fraai doelpunt. Vanbuiten het strafschopgebied schoot de Uruguayaan uit stand raak via de paal. Nadat De Jong het veld verliet voor Ivan Rakitic, leek het laatste woord voor Suárez, na voorbereidend werk van Griezmann. In de blessuretijd kwam Valencia via Maximiliano Gómez echter nog op 5-2.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Real Madrid - Levante 3-2
Leganes - Villarreal 0-3
Real Sociedad - Atletico Madrid 2-0
FC Barcelona - Valencia 5-2

Viñales houdt KTM van eerste MotoGP-pole ooit af

Maverick Viñales start zondag tijdens de Grand Prix van San Marino in de MotoGP vanaf poleposition. Op het circuit van Misano was de Spaanse Yamaha-coureur met bijna drie tienden de snelste.

In de slotfase van de sessie zette Pol Espargaro op zijn KTM ineens de snelste tijd neer en een grote stunt leek in de maak: nooit eerder pakte KTM een MotoGP-pole. Dat kwam er ook nu echter niet, want Viñales dook 0,295 seconden onder de tijd door. Espargaro hield wel stand op plek twee en vertrekt zondag naast de Franse Yamaha-rijder Fabio Quartararo.

Rij twee wordt gevormd door Quartararo's teamgenoot Franco Morbidelli, Honda-wereldkampioen Marc Marquez en de Italiaanse Ducati-coureur Andrea Dovizioso. Marquez leek mogelijk op weg naar een snellere tijd dan Viñales, maar kwam weer eens in de clinch met Valentino Rossi, die zondag vanaf de zevende plek vertrekt.

In de Moto2 kon Fabio Di Giannantonio juichen. De Italiaan kwam in drie jaar Moto3, waarin hij vorig jaar vicewereldkampioen werd, nog nooit tot een poleposition, maar in de Moto2 lukte hem dat zaterdag. Met zijn Speed Up bleef hij zeven Kalex-rijders voor en veroverde hij de pole, voor Alex Marquez en Augusto Fernandez. Bo Bendsneyder mag vanaf plek 23 vertrekken.

Tatsuki Suzuki is in de Moto3 zelfs al bezig aan zijn vijfde volledige jaar en ook hij kon een unicum vieren, want ook de Japanner vertrekt voor het eerst vanaf pole. Hij was een dikke tiende sneller dan Aron Canet, die op zijn beurt Tony Arbolino 0,127 seconden voor wist te blijven.

De elektrische MotoE trapt de racedag zondag om 10.05 uur af, om 11.00 uur volgt de Moto3. Het is vervolgens om 12.20 uur de beurt aan de Moto2 en de MotoGP trekt het gas om 14.00 uur open.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.