Chinese biatletes maken grote indruk op WK zomerbiatlon

In het Wit-Russische Minsk-Raubichi is het wereldkampioenschap zomerbiatlon afgesloten. Het werd een uiterst succesvolle dag voor de Chinese dames, die zowaar met dubbel goud naar huis gingen. Op de slotdag stonden de achtervolgingen op het programma, met de startvolgorde- en verschillen van de sprints van zaterdag.

Mannen
De als 22e vertrokken Slowaak Martin Otcenas was behoorlijk op dreef: hij schoot liggend tien keer raak en stoomde zo halverwege al door naar de eerste plek, met een paar man vlak achter zich. De snellere Rus Eduard Latypov nam bij de derde schietbeurt de leiding, maar Otcenas bleef foutloos en deed nog altijd volop mee, hoewel de Russische Zuid-Koreaan Timofey Lapshyn - winnaar van de sprint en dus als eerste vertrokken - wel vlak achter hem zat.

Latypov schoot bij de laatste schietbeurt twee keer mis, Lapshin voegde er ook één misser aan toe, maar Otcenas schoot voor het eerst in zijn toch al vrij lange carrière twintig keer raak en nam de leiding. De Slowaak hield het in de slotronde vol en breidde zijn voorsprong zelfs nog wat uit, waardoor hij het goud veroverde. Op tien tellen ging zilver naar Latypov, terwijl de Sloveen Klemen Bauer in de laatste ronde nog voorbij Lapshin en de Bulgaar Krasimir Anev ging en brons pakte.

Vrouwen
Sprintwinnares Ekaterina Glazyrina ging gelijk al de fout in bij het schieten en zagen we niet meer terug, voorin werd gestreden door de Oekraïnse Valj Semerenko en de Tsjechische Lucie Charvatova, terwijl ook Zhang Yan uit China sterk naar voren kwam zetten vanaf de twaalfde plek: haar eerste drie schietbeurten leverden nul missers op en met Charvatova en Tamara Voronina nam ze in de voorlaatste ronde zelfs de leiding.

Bij de laatste schietbeurt ging Charvatova maar liefst drie keer de mist in, terwijl Zhang en Voronina er beiden één misten. Zij hielden wel de leiding, maar Vita Semerenko zag er ineens maar vijf seconden achter en ook Larisa Kuklina en Yuliya Zhuravok waren niet ver weg. In de slotronde wist Zhang Voronina zowaar te lossen en de Russische was gezien: Zhang pakte goud, Voronina hield Semerenko nog net van het zilver.

Junioren mannen
Ondanks wat missers ging de als eerste gestarte Dzmitry Lazouski halverwege nog aan de leiding, op twintig tellen gevolgd door de Tsjechen Mikulas Karlik en Vitezslav Hornig, met twee man achter hen. De als tiende vertrokken Mikita Labastau schoof bij de derde schietbeurt naar de tweede plek, tot vreugde van de thuisfans, zeker omdat de achtervolgers bijna twintig seconden achter hem vertrokken.

Lazouski hield het bij de laatste schietbeurt bij één misser en dus was het Wit-Russisch goud inmiddels wel zeker. Labastau schoot ook één keer mis, terwijl de Rus Igor Malinovskii en Hornig alles raakten en kort achter de Wit-Rus de slotronde in doken. Lazouski ging onbedreigd naar het goud, Labastau hield de aanvallers van zich af en pakte zilver, voor Malinovskii.

Junioren vrouwen
De foutloze Chu Yuanmeng ging na twee schietbeurten nog altijd ruim aan de leiding, Ekaterina Bekh en Anna Kryvonos uit Oekraïne volgden op een dikke halve minuut. Chu ging staand één keer de mist in, maar dook al de slotronde in toen Bekh en Kryvonos aan konden leggen. Beiden schoten één keer mis, de Russische Anastasia Goreeva profiteerde en ging er voorbij. Zij kende een prima slotronde, maar Chu was niet meer te pakken en won opnieuw goud, terwijl Kryvonos landgenote Bekh nét van het brons hield.