'Mannelijke topbiatleten zijn aantrekkelijker'

Een opvallend onderzoek vanuit de universiteiten van Exeter en Bristol: mannelijke topbiatleten worden door vrouwen als aantrekkelijker gezien dan hun minder succesvolle concurrenten. Volgens de onderzoekers past dit in de theorie dat vrouwen vanuit evolutionair oogpunt een voorkeur hebben voor meer atletische mannen, die in het verre verleden beter voor hun gezin konden zorgen.

Van 156 mannen en vrouwen uit de World Cup biatlon werden pasfoto's getoond aan proefpersonen. Het resultaat: mannen die meer succes hadden geboekt in de World Cup werden wat fysieke aantrekkingskracht hoger ingeschaald door de vrouwen, maar een dergelijk verband was er andersom niet - de beste vrouwen werden niet als aantrekkelijker gezien dan de mindere godinnen uit de World Cup.

Tim Fawcett van de universiteit van Exeter: "Eerdere studies lieten al zien dat betere Tour de France-renners en betere NFL-quarterbacks als aantrekkelijker werden gezien, maar vrouwensport werd daarbij genegeerd. In het biatlon zien we nu dat dit verband er voor mannen wel is, maar voor vrouwen niet, vermoedelijk vanuit evolutionair oogpunt uit de tijd dat de mannen nog vooral aan het jagen waren."

"Succesvollere atleten hebben wellicht een blijer gezicht en stralen misschien meer zelfvertrouwen uit. In onze studie hadden de vrouwen echter geen voorkeur voor bijvoorbeeld meer lachende mannen. We moeten nog beter uitzoeken wat de beter presterende mannen precies aantrekkelijker maakt", aldus co-auteur Andy Radford.

Overigens werden de Amerikaan Lowell Bailey, bekend wegens zijn zacht gezegd epische wereldtitel maar verder geen al te bijzondere prestaties, en de Tsjechische middenmoter Eva Puskarcikova als meest aantrekkelijke man en vrouw uit de World Cup gezien.