Emotionele wereldtitel voor 'bisonfokker' Bailey op WK biatlon

Biatleet Lowell Bailey heeft op het wereldkampioenschap in Hochfilzen voor een van de meest emotionele titels in vele jaren tijd gezorgd. De 35-jarige Amerikaan liet de race van zijn leven zien en veroverde het goud in de individuele wedstrijd over twintig kilometer.

Bailey draait al vele jaren mee in de biatlonwereld, maar een écht succes zat er nooit in. Jaren was hij onderdeel van de subtop, met één keer een derde plek in Kontiolahti in 2014 als hoogtepunt. In Hochfilzen liet hij met een vierde plek op de sprint en een zesde plaats op de achtervolging al zijn topvorm zien, maar donderdag was het dan eindelijk echt raak voor een van de meest geliefde sporters in de biatlonwereld. Hij schoot vier keer foutloos en in een zinderende slotronde was hij na 18,9 kilometer 0,1 seconde sneller dan leider Ondrej Moravec. In de slotkilometer pakte hij, wellicht geholpen door de Rus Alexey Volkov voor zich, toch een paar seconden terug, waarmee hij de wereldtitel veroverde.

Moravec bleef eveneens foutloos en pakte op 3,3 seconden uiteindelijk het zilver. Brons was er voor de meest dominante biatleet aller tijden: de Fransman Martin Fourcade. Hij schoot twee keer mis, wat hem twee strafminuten opleverde, maar op de langlaufski's was hij zo snel dat hij toch maar 21,2 seconden tekort kwam. De Duitser Erik Lesser moest tien seconden achter Fourcade genoegen nemen met de vierde plek. 

Weinig atleten zal een wereldtitel overigens meer gegund zijn dan Bailey. Na vorig jaar stopte hij al met de sport om in het uitgestrekte land van Montana bisons te gaan fokken. "Ik gun het hem zo enorm! Het is echt een fantastische vent", aldus Lesser na afloop. Bailey kwam toch weer terug, kreeg afgelopen zomer een dochtertje en ging weer meedraaien in de World Cup om zich zo voor de Olympische Spelen van volgend jaar te plaatsen. Op die manier zou hij makkelijker aan sponsoren kunnen komen voor zijn lokale biatlonclub, waarmee de biatlonjeugd in de VS dan weer enorm geholpen zou worden. 

"Dit was een perfecte dag voor een perfecte race, het is de meest perfecte dag van mijn carrière", jubelde een zielsgelukkige Bailey. "Foutloos schieten op het WK, ongelooflijk goede ski's onder je voeten hebben....echt, elk mogelijk onderdeel van een wedstrijd kwam vandaag op perfecte manier samen. Laat ik het zo zeggen: ik ben blij dat ik toch niet gestopt ben!", lachte de Amerikaan.