NASCAR-sensatie dankzij onweer en regen na flinke crash

Op de beroemde oval van Daytona is in het weekeinde weer geracet in de NASCAR Cup Series. De 400 mijl lange zomerrace zou op zaterdag verreden worden, maar wegens de regen werd het uitgesteld naar zondag en dat leverde flink wat chaos en spanning op, zowel op als naast de baan.

Met Joey Logano en Kyle Busch op de eerste rij werd het veld op gang gevlagd, Kevin Harvick, Denny Hamlin en Brad Keselowski volgden. In de eerste stage gebeurde verder niet al te veel, het 'hoogtepunt' was een bijna-spin van Hamlin bij het binnenrijden van de pitstraat. Harvick nam gedurende de stage de leiding in handen, maar Logano sloeg terug en pakte de stagewinst, voor Ricky Stenhouse, Ryan Blaney en Harvick.

Met Chase Elliott en Stenhouse voorop begon de tweede stage, maar de caution kwam al snel: Kurt Busch tikte Stenhouse de rondte in, maar die kon na een flinke trip door het zeiknatte gras wel verder. Na de herstart nam Austin Dillon de kop over, maar ook Blaney, Elliott en Clint Bowyer zaten er lekker bij. Kurt Busch raakte even later de muur vrij zacht, gleed wat naar beneden en raakte nog precies een andere coureur, wat met name Busch zelf de nodige schade opleverde.

Keselowski krijgt een tik van Harvick (Bron: YouTube)

Even na de helft van de race kreeg Keselowski een klein tikje van Harvick, waardoor hij de muur in gleed, met een kettingreactie als gevolg: David Ragan maakte de hardste klap, onder meer Daniel Suarez en Daniel Hemric wisten grote schade te voorkomen. In de slotfase van de stage ontstond een mooi duel, maar Austin Dillon hield vol en pakte de stagewinst, voor Alex Bowman, William Byron, Elliott en de prima naar voren gekomen Bowyer.

Het derde en laatste deel van de race begon met veteraan Ryan Newman op kop, maar het was dringen geblazen: er hing regen in de lucht en bij regen zou de race klaar zijn. Dat betekende chaos en een ronde of veertig voor het einde ging het dan ook goed fout: Bowyer tikte leider Dillon in de rondte en tien seconden later konden een stuk of tien auto's door naar de schroothoop.

The Big One (Bron: YouTube)

Op het moment dat de herstart eraan zat te komen werd de hele boel naar binnen gehaald: er was onweer in de buurt en dat is gevaarlijk, zeker ook voor de fans. Justin Haley of all people reed tijdens de caution aan de leiding en als de race gestaakt zou worden, zou hij dus ineens de winnaar zijn. De race leek weer hervat te gaan worden, maar op het moment dat de coureurs in begonnen te stappen sloeg de bliksem een paar kilometer verderop in en dus werd de lightning clock van een half uur weer opnieuw gestart, waarna het ook nog begon te regenen.

Na het arriveren van de volgende regenbui werd het al snel duidelijk: een herstart zat er niet meer in en de 20-jarige Haley, die pas zijn derde Cup Series-race ooit reed, greep zijn eerste zege.