Nederlandse dames schakelen Japan uit na heuse thriller

Het Nederlands dameselftal heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het WK vrouwenvoetbal. De wedstrijd tegen Japan leek dinsdagavond af te stevenen op een verlenging, maar in de absolute slotfase schoot Lieke Martens de Oranje Leeuwinnen vanaf elf meter alsnog naar de volgende ronde: 2-1. Martens had ook de 1-0 voor haar rekening genomen. Nederland stuit in de volgende ronde op Italië.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd. Vivianne Miedema werd twee keer bereikt door Martens. De spits volleerde eerst via een Japans lichaam net naast, terwijl ook haar kopbal even later net niet doeltreffend was. Na een kwartier was het alsnog raak via Martens, die via een prachtige hakbal uit een hoekschop scoorde.

Japan had tot dan toe nog niets laten zien, totdat Yuika Sugasawa de paal trof. Nederland zocht het daarna in de diepte via Shanice van de Sande en Daniëlle van de Donk, maar doelvrouw Ayaka Yamashita kon tot driemaal toe ingrijpen. Een prachtig uitgespeelde aanval, afgerond door Yui Hasegawa, betekende vlak voor rust de gelijkmaker.

In de tweede helft was meer en meer sprake van eenrichtingsverkeer van de kant van Japan. Sugasawa zag een schot over vliegen, een nog grotere kans van Emi Nakajima ging net naast. De Aziaten voerden de druk verder op en raakten via Hina Sugita de lat. Nederland had het zwaar, maar kreeg in de absolute slotfase een penalty na een handsbal van Saki Kumagai. Martens schoot Nederland vervolgens naar de kwartfinale: 2-1.

Nederlands vrouwenelftal door naar kwartfinale op WK voetbal (Pro Shots / Remko Kool)