Joe Biden doet ook mee

De voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft bekendgemaakt dat hij meedoet aan de presidentsverkiezingen van 2020. Daarmee komt een eind aan maandenlange speculatie, waarbij Biden consistent hoge ogen gooide in zowel peilingen als bij de wedkantoren. Hij is de twintigste kandidaat, naast onder meer Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren en Kamala Harris.

In een videoboodschap zegt Biden dat het hem om de "kernwaarden van de natie" is te doen, die onder Donald Trump zouden worden aangetast. Hij verwijst naar de opmerking van de president over "heel goede mensen aan beide kanten" bij de mars van blanke nationalisten in Charlottesville in 2017, waarbij een vrouw omkwam toen een auto het publiek inreed.

"Met die woorden kende de president morele gelijkwaardig toe aan diegenen die haatzaaien en diegenen die de moed hebben om daartegen op te staan", zegt Biden. "Als we Donald Trump nog acht jaar geven, zal hij het karakter van dit land en wie we zijn voorgoed en fundamenteel veranderen, en ik kan niet aan de zijlijn staan en toekijken terwijl dat gebeurt."

De 76-jarige Biden heeft er zes termijnen als senator opzitten. Hij stelde zich tweemaal eerder kandidaat, in 1988 en 2008. In 2016 leek het er ook op dat hij mee zou doen, maar hij besloot dit uiteindelijk niet te doen nadat zijn zoon aan een hersentumor overleed.

Recent werd de ex-vicepresident geplaagd door beschuldigingen van handtastelijkheden. Het leverde hem de bijnaam Creepy uncle Joe op. Onlangs deed ook Trump een duit in het zakje door een filmpje te posten waarin Biden handtastelijk tegen zichzelf doet. Biden zegt zelf dat hij altijd een vriendelijke manier van campagnevoeren heeft gehad en dat daar soms een omhelzing of arm om een schouder bijhoorde. Hij zou lering hebben getrokken uit het feit dat de tijden zijn veranderd.