FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 april 2019

D66 wil onderzoek naar 'homogenezings'-behandelingen in Amsterdam

De Amsterdamse afdeling van D66 dringt aan op onderzoek naar 'homogenezingen' bij geloofsgemeenschappen in de hoofdstad. Volgens de raadsfractie worden veelal jonge LHBTI'ers onder druk gezet vanuit eigen familie of omgeving om zich te laten 'genezen'. "Bij sommige genezingen komt het zelfs voor dat lichamelijk leed wordt aangericht."

D66 heeft vandaag vragen hierover gesteld aan de gemeente. De partij wil dat het stadsbestuur kritisch kijkt naar de huidige methoden waarmee 'homogenezingspraktijken' worden aangepakt. D66-raadslid Jan-Bert Vroege: "Als wij staan voor een tolerant en open Amsterdam, moeten we ervoor zorgen dat wij deze vrijheid en verdraagzaamheid kunnen waarborgen."

Psychische schade
Volgens D66 vertellen autoriteitsfiguren van gemeenschappen een kwetsbare groep zoals jonge LHBTI'ers dat ze 'genezen' kunnen worden van hun anders zijn. "Hierdoor proberen jonge LHBTI'ers hun gevoelens te onderdrukken wat kan leiden tot psychische schade."

"Het kan niet dat we een kwetsbare groep zoals jonge LHBTI’ers overlaten aan hun lot bij demagogen die heilig overtuigd zijn van de onnatuurlijkheid van homoseksualiteit.", aldus Vroege.

Undercover
De vragen van D66 komen na een aflevering van de RTL-reportageserie Ewout & waarin Ewout Genemans laat zien dat kerken in Nederland actief 'homogenezings'-behandelingen aanbieden. Een acteur gaat met een verborgen camera undercover bij verschillende geloofsgemeenschappen om 'genezen' te worden.

Belangenorganisatie COC Nederland riep eerder deze week al op tot een verbod op 'homogenezing'.

Poetin en Kim houden topontmoeting

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is in Rusland op bezoek bij president Vladimir Poetin. Volgens laatstgenoemde is Kim in principe bereid om het kernwapenprogramma van Noord-Korea te beëindigen, maar zegt het land veiligheidsgaranties te willen voordat het dit kan doen.

De top komt op een moment dat besprekingen tussen Noord-Korea en de VS vastzitten. Bijna twee maanden geleden eindigde een ontmoeting tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump zonder overeenkomst. Poetin zegt die gesprekken te willen helpen vlottrekken.

De Russische president wil zowel met de Amerikanen als met Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot China over de situatie praten, aldus The Guardian. Ook Rusland en China willen dat het nucleaire programma wordt gestopt.

Rusland zou bovendien interesse hebben om de momenteel beperkte handelsrelatie met Pyongyang uit te breiden. Het gesloten communistische land beschikt over minerale grondstoffen waaronder zeldzame metalen. Noord-Korea wil op zijn beurt zijn industrie en infrastructuur moderniseren. Het land heeft echter een scala aan internationale sancties tegen zich lopen.

Uitslag Willem II - PSV

PSV is in de Eredivisie in punten weer op gelijke hoogte gekomen met koploper Ajax. De ploeg van trainer Mark van Bommel won donderdagavond met 0-3 van Willem II en komt daardoor net als de Amsterdamse titelrivaal na 32 competitiewedstrijden op 80 punten. Het doelsaldo is met nog twee speelrondes voor de boeg nog altijd in het voordeel van Ajax (+81 tegenover +71). PSV werd in de slotfase nog opgeschrikt door een ogenschijnlijk ernstige blessure van sterspeler Hirving Lozano.

Net als afgelopen weekend tegen ADO Den Haag (3-1) opteerde Van Bommel in Tilburg voor een verkapt 4-4-2-systeem, met Luuk de Jong spelend rondom Donyell Malen. Met ook Hirving Lozano en Steven Bergwijn binnen de lijnen leek PSV over voldoende aanvallende kwaliteiten te beschikken, maar de openingsfase leverde amper kansen op voor de Eindhovenaren. PSV was slordig in balbezit en moest toestaan hoe Alexander Isak na ruim een kwartier voetballen voor het eerste gevaar van de wedstrijd zorgde. De spits van Willem II had een indrukwekkende demarrage in huis, maar schoot vervolgens zonder venijn naast.

Halverwege de eerste helft kreeg ook PSV zijn eerste kans: Pablo Rosario kopte uit een hoekschop van Angeliño naast. Het team van Van Bommel kende een moeizaam eerste halfuur, maar wist in het laatste kwartier voor rust toch tweemaal toe te slaan. De score werd na precies een halfuur geopend door Malen. De jonge aanvaller werd op de rand van het strafschopgebied bereikt door Rosario, waarna hij voorbij Jordens Peters snelde en de bal onder het lichaam van doelman Michael Woud door tegen de netten schoot. Zes minuten later volgde de 0-2: een indraaiende vrije trap van Michal Sadílek ging aan iedereen voorbij en belandde pardoes in het doel.

PSV ging zo zonder groots te spelen met een riante voorsprong aan de thee. Willem II gaf vooral in het tweede gedeelte van de eerste helft niet thuis en dat resulteerde halverwege in een dubbele wissel: Dries Saddiki en Vurnon Anita bleven in de kleedkamer achter ten faveure van Freek Heerkens en Renato Tapia. De eerste mogelijkheid na de onderbreking was voor PSV: een afstandsknal van Bergwijn werd met moeite gepareerd door Woud. In de 65ste minuut wist de Oranje-international alsnog zijn doelpunt mee te pikken. Bergwijn combineerde met Malen en kon de bal uiteindelijk in een leeg doel schuiven: 0-3. PSV liet daarna nog enkele goede mogelijkheden liggen, maar zal vooral balen van het uitvallen van Lozano. De Mexicaan moest tien minuten voor tijd per brancard van het veld na een charge van Heerkens.

Willem II

0 - 3

PSV

     31' Malen
 37' Sadílek
 65' Bergwijn
 
 Gele kaart: Dankerlui, (Willem II), Angelino, (PSV)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.700
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Woud
Lewis
Meissner
Peters
Dankerlui
Anita (Tapia/46)
Crowley (Coulibaly/79)
Llonch
Saddiki (Heerkens/46)
Isak
Vrousai
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario (Gutiérrez/78)
De Jong
Sadílek
Lozano (Pereiro/83)
Malen
Bergwijn (Gakpo/69)

NBA: Rockets door in play-offs, Clippers bieden Warriors partij

De basketballers van de Houston Rockets staan in de tweede ronde van de play-offs in de NBA. De ploeg won in eigen huis het vijfde duel met de Utah Jazz en pakte de serie zo met 4-1.

Het ging behoorlijk op en neer in Houston, waar het derde kwart een op het oog beslissende voorsprong opleverde. Niks was minder waar en Utah vocht zich terug, maar dankzij James Harden en zijn 26 punten wonnen de Rockets alsnog: 100-93.

De regerend kampioenen, de Golden State Warriors, zijn nog niet door. Ze konden het thuis afmaken tegen de Los Angeles Clippers, maar vanaf halverwege het tweede kwart namen de bezoekers de touwtjes in handen.

De Warriors knokten zich nog wel terug, maar een jumper van Lou Williams, goed voor 33 punten en 10 assists, bracht de Clippers dan toch op een beslissende voorsprong: 121-129, nadat de Warriors vooral in de tweede helft uiterst onnauwkeurig waren.

NBA play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 San Antonio Spurs - Denver Nuggets, West 1st Round - Wedstrijd 6 (3-2 Denver)

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Oud-minister van Financiën Johan Witteveen (97) overleden

Dinsdag is Johan Witteveen (VVD) op 97-jarige leeftijd overleden. Dit is bekend gemaakt door de Soefi Beweging Nederland waar men hem kende als Murshid Karimbakhsh Witteveen.

Witteveen was minister van Financiën in de kabinetten Marijnen (1963-1965) en De Jong (1967-1971). In de tussentijd was hij lid van de Tweede Kamer. Als minister in het kabinet De Jong voerde hij in 1969 de BTW in. In een interview zei hij begin dit jaar dit hierover: "Een prachtige belasting, heel noodzakelijk en belangrijk."

Van 1973 tot 1978 verbleef hij in Washington waar hij topman was bij het Internationaal Monetair Fonds. Hierna keerde hij terug naar Nederland om commissaris en adviseur te worden bij financiële instellingen.

"Als je hier sterft, begint er een nieuwe fase." zei hij in een maandag gepubliceerd interview met de Volkskrant over zijn geloof als soefist in het leven na de dood. "Het lichaam laat je achter, de ziel leeft voort met zijn geheugen en al zijn ervaringen."

Witteveen heeft ook de nodige tragedie meegemaakt in zijn leven. Hij heeft twee van zijn vier kinderen en zijn vrouw overleefd, terwijl zijn zoon Willem, hoogleraar rechtsgeleerdheid en Eerste Kamerlid voor de PvdA, met diens vrouw en dochter is omgekomen bij de ramp met de vlucht MH17 in 2014.

Camerapaal voor coffeeshop na vondst handgranaten

Coffeeshop New Times in Amsterdam, waar afgelopen weekend tot twee keer toe een handgranaat werd aangetroffen, wordt inmiddels met observatiecamera's beveiligd. De coffeeshop aan de Spuistraat sloot op verzoek van burgemeester Femke Halsema eerder deze week al vrijwillig de deuren.

Een zegsman van de burgemeester bevestigt dat de gemeente de observatiecamera's heeft geplaatst. "Na twee handgranaten houden we de shop nu extra in de gaten."

De eerste handgranaat werd zaterdagochtend rond 7:30 uur aangetroffen. De tweede werd in de nacht van zaterdag op zondag rond 3:30 uur gevonden. Daarop werd de Spuistraat twee keer enkele uren afgesloten om het explosief te onderzoeken en onschadelijk te maken.

Vrijwillig gesloten
De coffeeshop is op verzoek van de burgemeester vrijwillig een week gesloten. Daarna wordt besloten of de sluiting voor een langere tijd is.

Zorgen door rijverbod Amsterdamse Piet Heintunnel

Vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton mogen vanaf 1 mei drie jaar lang niet meer door de Piet Heintunnel. Dit omdat de tunnel niet meer voldoet aan de nieuwe en strengere Europese veiligheidseisen. Transport- en goederenbedrijven zijn niet blij met deze maatregel.

Bertus Ekkelboom van Peeters Vervoer Centrale baalt van de alternatieve routes die hij nu moet rijden. "Vroeger was het zo dat je er een half uurtje over deed en nu een dik uur. Het zijn niet de kilometers, maar het is zo druk." Deze omleiding geldt tot de afronding van de complete renovatie van de Piet Heintunnel in 2022.

Volgens de belangenorganisatie kost dat de vervoerders 7 à 8 miljoen per jaar. "En tenslotte: er is ook nog wat achterstallig onderhoud nodig aan de bruggen en kademuren. En dat betekent dat als straks ook nog de Michiel de Ruijtertunnel wordt afgesloten, dat de chaos echt compleet is", zegt René Ton van ondernemersvereniging Evofenedex. "Dan gaat de stad gewoon op slot."

De verkeersveiligheid komt volgens de branche ook in het geding en dus willen ze zo snel mogelijk met wethouder Sharon Dijksma (Verkeer) in gesprek over deze maatregelen. Ton zegt: "Om te kijken of wij de termijn kunnen verkorten. Dat staat nu op drie jaar." Maar de renovatie is gepland van het voorjaar 2021 tot de zomer 2022.

Bepaalde tijden wel
Ook wil Ton kijken of er toch mogelijkheden zijn om op bepaalde tijden wellicht vrachtwagens wel door de tunnel te laten. Tot dan moet het vrachtverkeer vanaf 1 mei 2019 omrijden via de Gooiseweg (S112) en de Nieuwe Leeuwarderweg (S116).

Deelnemers illegale straatrace moeten verder lopen

De politie heeft gisteravond zeven rijbewijzen ingevorderd omdat de bestuurders deelnamen aan een illegale straatrace in het Westelijk Havengebied van Amsterdam.

Wel vaker krijgt de politie meldingen van vrachtwagenchauffeurs en ondernemers over straatraces in Westpoort. Dit keer zagen agenten rond 18:00 uur zelf dat er daadwerkelijk een straatrace op de Siciliëweg en de Australiëhavenweg werd gehouden.

De deelnemers maakten onder andere wheelie’s met motoren en trikes en reden hard over alle rijstroken van de Australiëhavenweg. Volgens de politie hadden andere weggebruikers er zichtbaar last van. Eén van de betrokkenen hield zelfs het verkeer op met een auto, kennelijk om een ruimte te creëren voor het maken van een filmpje.

Tegen de zeven overtreders is proces-verbaal opgemaakt voor het verkeersgevaarlijke gedrag en hun rijbewijzen zijn ingevorderd. De officier van justitie gaat beslissen wat er met deze rijbewijzen gaat gebeuren.

Quote hoeft artikel over VVD-senator niet te rectificeren

Quote hoeft een artikel over VVD-senator Anne-Wil Duthler niet te rectificeren. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald.

Op 15 maart 2019 plaatste Quote een artikel over Duthler, waarin stond dat een geldeiser, een leverancier van software, voor ruim 9 ton beslag had gelegd op bankrekeningen van het bedrijf van Duthler. De leverancier hoopte op deze manier zijn geld te krijgen. Volgens het artikel zou Duthler vanuit een chique pand in Den Haag een ingewikkelde kluwen van een tiental BV's runnen. Tussen deze BV's zou met geld geschoven worden. Duthler zou onvoldoende onderscheid maken tussen haar verschillende functies. Zij zou schimmig zakendoen en steeds andere petten opzetten, aldus Quote.

Schade aan eer en goede naam
Duthler had een rectificatie gevorderd omdat het artikel volgens haar misleidend is en schade toebrengt aan haar eer en goede naam. De voorzieningenrechter is echter van oordeel dat Quote voldoende onderzoek heeft verricht en Duthler voldoende gelegenheid heeft geboden om haar kant van het verhaal te vertellen. Hetgeen Quote over Duthler schrijft, vindt voldoende steun in de feiten.

Publiek figuur
Bovendien moet een publiek figuur meer kritiek dulden dan iemand zonder publieke functie. Het handelen van de senator (ook buiten de Kamer) kan invloed hebben op haar functioneren als volksvertegenwoordiger. Het artikel levert dus een bijdrage aan het actuele maatschappelijk debat over de integriteit van Kamerleden.

Tjibbe Joustra leidt Commissie Onderzoek Interlandelijke Adoptie in het verleden

De commissie die onderzoek doet naar de rol en verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid bij interlandelijke adoptie van kinderen in tenminste de periode 1967 – 1998 wordt geleid door de heer mr. Tjibbe Joustra. De commissie bestaat verder uit de leden mevrouw prof. dr. Beatrice de Graaf en de heer mr. Bert-Jan Houtzagers.

"Ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen die in onzekerheid verkeren over hun identiteit op zoek zijn naar antwoorden. De omstandigheden van hun adoptie destijds kunnen een stukje van de puzzel zijn. Daarom laat ik onderzoeken of er zich mogelijk misstanden hebben voorgedaan bij sommige adopties waar de Nederlandse overheid een rol bij heeft gespeeld. Ik doe een beroep op de meest ervaren en onafhankelijke onderzoekers die ons land kent zodat duidelijk wordt wat er precies is gebeurd." zegt Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.

De commissie start de werkzaamheden op 1 mei a.s. en komt uiterlijk 1 oktober 2020 met haar rapport. Onderwerp van onderzoek is tenminste de periode 1967 tot 1998 waarbij als startpunt in ieder geval de landen Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka worden onderzocht. De commissie richt een uitgebreid onderzoekssecretariaat in, kan specifieke onderzoeksopdrachten uitzetten bij wetenschappers, krijgt toegang tot alle informatie die aanwezig is bij de betrokken departementen en kan (voormalige) ambtenaren horen. Het secretariaat van de commissie verricht haar werkzaamheden buiten het ministerie van Justitie & veiligheid. Naast de commissie en het secretariaat zal er ook een externe begeleidingscommissie worden ingesteld met daarin experts en (ervarings)deskundigen. De commissie sluit het onderzoek af met een rapport dat wordt aangeboden aan de Minister voor Rechtsbescherming.

Macron belooft gele hesjes belastingverlaging

De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag alsnog een toespraak gehouden naar aanleiding van de maar voortdurende protesten door de zogenoemde gele hesjes. Dat had hij eigenlijk vorige week maandag willen doen maar toen gooide de Notre-Dame-brand roet in het eten.

De brand zorgde voor extra ongemak, want de snel toegezegde en forse hersteldonaties leidden tot nog meer ongenoegen bij de demonstranten, en zouden de vinger precies op de zere plek leggen.

Die zere plek is toenemende ongelijkheid tussen deze rijke donateurs en de minder bedeelden waar de regering niet naar zou omkijken. De demonstranten herinneren Macron er geregeld aan dat hij bij zijn verkiezing in 2017 beloofde "de verdeeldheid te bestrijden die Frankrijk ondermijnt". Dat zou moeten betekenen dat de lasten eerlijker worden verdeeld.

Macron deed donderdag toezeggingen in die richting. Er zou een "aanzienlijke verlaging" van de inkomstenbelasting komen, maar de president koppelde dit gelijk aan zijn economische hervormingen. Hij zei namelijk dat de arbeidsproductiviteit omhoog zal moeten om die verlaging te bekostigen. Daarmee doelt hij onder meer op de verhogingen van de pensioenleeftijd. Ook verdedigde Macron zijn plannen voor versobering van sociale voorzieningen.

Klimaat
Aanleiding voor de protesten was een nieuwe accijns op diesel die als klimaatmaatregel werd geïntroduceerd. Maar daarna werden de demonstraties breder en richtten zich tegen de politieke elite die niet meer naar de burger zou luisteren. Over klimaatbeleid was niet veel terug te vinden in de toespraak, behalve dat Macron opmerkte dat hierover zorgen in de maatschappij zijn.

Het is de vraag of de president met zijn plannen de geest terug in de fles krijgt, onder meer omdat het met name om een op de middenklasse gerichte belasingverlaging gaat. Na eerdere toezeggingen eind vorig jaar gingen de protesten namelijk ook gewoon door. Bovendien zegt Macron niet van plan te zijn om zijn beleid nog verder aan te passen. Economische hervormingen zijn volgens hem hard nodig om sociale voorzieningen betaalbaar te houden.

Gevangenisstraf geëist voor overmaken geld aan strijder in Midden Oosten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam 8 maanden gevangenisstraf - waarvan 4 maanden voorwaardelijk- geëist tegen een 40-jarige man uit Hilversum. Uit onderzoek door de FIOD blijkt volgens het OM dat hij 1000 euro heeft overgemaakt aan zijn broer die in 2013 is uitgereisd naar Syrië om deel te nemen aan de gewelddadige jihad: "Wie de strijder steunt, steunt ook de strijd" zeiden de officieren op zitting.

Het onderzoek startte naar aanleiding van een melding van een verdachte transactie door de FIU. De verdachte zou in november en december 2014 circa 1000 euro hebben overgemaakt aan ‘bankiers van ISIS’. Het geld was vermoedelijk bestemd voor de broer van de verdachte, aldus de officieren op zitting. De verdachte zou via Facebook contact hebben gehad met zijn broer. Beide gebruikten dezelfde profielfoto: een foto van een Nederlands paspoort dat in brand staat. “Ook de inhoud van het Facebook-profiel van verdachte maakt dat hij bezig is met de gewelddadige jihadstrijd" zeiden de officieren op zitting. Er is een post met het bericht “Jihadisten nemen Iraakse stad Tikrit in", een reactie van verdachte met “wie gaat er mee emigreren naar Irak en proeven waar rechtvaardigheid naar smaakt" en het 'liken' van een bericht over “de terroristische staat Amerika".

Ernstige feiten
Het OM ziet het overmaken van geld naar strijders als terrorismefinanciering. De Nederlandse overheid treedt op tegen uitreizigers door deze personen te vervolgen voor onder andere het deelnemen aan terroristische organisaties. Maar ook het financieren van gewelddadige jihadstrijders is verboden. “Jihadstrijders zijn voor hun inkomsten grotendeels afhankelijk van hun achterban. Zij leven in een oorlogseconomie en verdienen (te) weinig om van rond te komen. Er wordt dan vaker een beroep gedaan op de achterban in het thuisland zoals in deze zaak" aldus de officieren. Ze eisten een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De zaken tegen drie andere verdachten van terrorismefinanciering zijn aangehouden tot de inhoudelijke behandeling van deze zaken. De volgende zitting met daarop terrorismefinancieringszaken is op 18 juni 2019.

Otten weg vanwege betaling aan zichzelf

Tweede man van het Forum voor Democratie Henk Otten moest weg als penningmeester van de partij vanwege een betaling van ruim dertigduizend euro aan zijn eigen adviesbureau. Dat hebben bronnen tegen het NRC gezegd. Otten heeft het geld weliswaar teruggestort maar vindt dat hij er wel recht op heeft. Ondertussen staat hij ook onder druk om op te stappen als bestuurslid.

Otten zit samen met samen met Thierry Baudet en Rob Rooken in het partijbestuur. De andere twee zijn volgens de NRC-bronnen al een tijdje bezig te proberen Otten daaruit weg te krijgen. Maar Otten weigert op te stappen. Wel ging hij akkoord met het neerleggen van de functie van peningmeester.

De betaling van eerder dit jaar werd in de boekhouding ontdekt. Otten stortte het geld terug omdat hij het zonder toestemming had overgemaakt. Hij zegt zelf tegen het NRC dat het "een vergoeding was voor bovenmatige uren" voor onder meer fondsen- en ledenwerving en campagneplanning. Volgens Otten was de overboeking "een slordige omgang met de interne governance", en wil hij dat het bestuur de betaling alsnog goedkeurt.

Maar daar zouden Baudet en Rooken niets van willen weten. Zij willen dat Otten tevens zijn functie van bestuurslid neerlegt.

Statuten
Otten, FVD-medeoprichter en beoogd Eerste Kamer-fractievoorzitter, wijst er echter op dat alleen de algemene ledenvergadering een bestuurslid de wacht kan aanzeggen. In de statuten, overigens door hemzelf opgesteld, staat dat er een tweederde meerderheid nodig is bij een vergadering waarbij tweederde van de leden aanwezig is. Er zouden momenteel zo'n zestienduizend stemmen nodig zijn om Otten het bestuur uit te zetten. Hij zou wel bereid zijn die statuten aan te laten passen.

Stoppen als penningmeester vond Otten niet zo erg. "Het was te veel werk om in je eentje te doen", zegt hij. "Ik denk dat het essentieel is voor de partij dat ik in het bestuur blijf", voegt hij er echter aan toe. Daarmee doelt de tweede man vermoedelijk op de partijlijn. Hij liet zich onlangs kritisch uit over Baudet, die zich teveel op radicaal-rechtse kiezers zou richten. Otten wil dat FVD een "nuchtere, oplossingsgerichte" partij wordt.

Update 18.50 uur
De partij heeft naar aanleiding van de berichtgeving in de media een persbericht online gezet waarin het de oproep aan Otten om zijn bestuursfunctie neer te leggen bevestigt. FVD spreekt van een "greep in de kas", en zegt dat er nog onderzoek loopt naar de boekhouding.

"Wij betreuren het dat Henk Otten de ernst van zijn vergrijp niet inziet, de affaire niet intern heeft willen oplossen en in de pers doet alsof er sprake is van een politieke richtingenstrijd binnen de partij om zo de aandacht af te leiden", aldus de partij. De ontstane vertrouwensbreuk zou het voor het bestuur lastig maken zich op zijn kerntaak te richten, vooral gezien de groei die de partij doormaakt.

Update 20.50 uur
Otten heeft besloten de eer aan zichzelf te houden. Hij laat in een tweet weten terug te zullen treden als bestuurslid, maar zegt er wel bij dat Baudet en Theo Hiddema volgens hem uit eigenbelang karaktermoord op hem plegen. Hij zou later nog uitgebreid zijn zegje willen doen.

Uitslag ADO Den Haag - Excelsior

ADO Den Haag heeft zich goed hersteld van de 3-1 nederlaag tegen PSV. Het team van trainer Fons Groenendijk zegevierde donderdagavond voor eigen publiek met identieke cijfers over Excelsior, dat zodoende niet meer lijkt te kunnen ontsnappen aan deelname aan de Keuken Kampioen Play-Offs. De overwinning van ADO, dat nu tiende in de Eredivisie staat, betekent dat hekkensluiter NAC Breda voorlopig aan directe degradatie is ontsnapt.

ADO legde in de eerste helft de basis voor de overwinning op Excelsior, dat eigenlijk niet een 2-1 achterstand in de rust had verdiend. Na twee minuten verscheen reeds de 1-0 op het scorebord. Sheraldo Becker trok laag voor, waarna Abdenasser El Khayati rustig de score opende. De smaakmaker van de Hagenaren had in het onderlinge duel in Rotterdam al vier keer gescoord. Robert Zwinkels voorkwam dat een kopbal van Ali Messaoud via Danny Bakker in zijn doel ging, maar elf minuten kwam Excelsior alsnog op 1-1. Jeffry Fortes profiteerde van onachtzaamheid in de defensie van ADO.

De gelijkmaker gaf het team van Ricardo Moniz meer zelfvertrouwen en ADO werd gedwongen om tegen te houden. Heel gevaarlijk werden de bezoekers niet en bovendien ontbrak het aan finesse in de laatste meters. Mounir El Hamdaoui schoot na 25 minuten spelen over het doel van Zwinkels en enkele minuten voor rust trof hij een ploeggenoot. Tot overmaat van ramp kopte Bakker tussendoor snoeihard raak uit een hoekschop van John Goossens: 2-1. Op slag van rust ontsnapte het team van Groenendijk. Marcus Edwards legde de bal slim breed op Messaoud, die het leer van dichtbij echter niet achter Zwinkels kreeg.

Excelsior slaagde er ook na rust niet in om terug in de wedstrijd te komen. Ofschoon het team van Moniz in de tweede helft aardig uit de startblokken kwam, was men uiteindelijk onmachtig en creëerde men dan ook nagenoeg niets. Achttien minuten voor tijd kwam ADO via een gelukje op 3-1: een uithaal van Becker belandde via de voet van Hervé Matthys achter Alessandro Damen. Omdat El Hamdaoui ook enkele minuten voor tijd een dot van een kans miste, na goed voorbereidend werk van Anouar Hadouir, bleef een spannende slotfase uit. Elson Hooi liet daarna oog in oog met Damen na om er 4-1 van te maken.

ADO Den Haag

3 - 1

Excelsior

 2' El Khayati
 29' Bakker
 72' Becker
   11' Fortes
 
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.392
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Malone
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Bakker
El Khayati
Goossens (Hooi/51)
Becker (Boussakou/88)
Immers
Falkenburg (Necid/71)
  Damen
Fortes
Mattheij
Oude Kotte
Matthys
Schouten
Messaoud (Hadouir/81)
Koolwijk
Edwards (Anderson/73)
El Hamdaoui
Mahmudov (Eckert/81)

"Cillessen keept laatste wedstrijden van het seizoen bij Barcelona"

Jasper Cillessen kwam dit seizoen nog geen minuut in actie in LaLiga, maar hier lijkt in de komende weken verandering in te gaan komen. Barcelona kan zich aankomend weekend tegen Levante tot kampioen van Spanje kronen en heeft daarna alleen nog de Champions League en de Copa del Rey om voor te strijden. Volgens AS mag Cillessen in de laatste drie competitiewedstrijden van het seizoen de plaats van Marc-André ter Stegen overnemen van trainer Ernesto Valverde.

De Oranje-international is namelijk de vaste doelman in het Spaanse bekertoernooi en Barcelona speelt op 25 mei de finale tegen Valencia. De laatste keer dat Cillessen onder de lat stond was echter op 30 januari, toen de Catalanen in de halve finale van het toernooi afrekenden met Sevilla. Om hem weer wat ritme op te laten doen en Ter Stegen rust te geven, zal Cillessen waarschijnlijk tijdens de laatste drie duels van het seizoen de honneurs waarnemen.

Dit betekent dat de doelman op 4 mei tegen Celta de Vigo zijn eerste competitieminuten van het seizoen gaat maken. Die wedstrijd valt ook precies tussen de twee halve finale-duels met Liverpool in de Champions League in, waardoor Ter Stegen hoe dan ook wel wat rust kan gebruiken. In de aanloop naar de Copa del Rey-finale van eind mei keept Cillessen waarschijnlijk ook tegen Getafe en Eibar.

Cillessen is momenteel de enige speler in de selectie van Barcelona die nog geen minuut speelde in LaLiga. In het toernooi om de Copa del Rey kwam hij vooralsnog zesmaal in actie, terwijl hij ook tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur negentig minuten onder de lat stond. Namens het Nederlands elftal kwam hij in de huidige voetbaljaargang acht keer in actie.

Manchester City en Liverpool domineren PFA Team van het Jaar

De Engelse spelersvakbond PFA heeft donderdag zijn Team van het Jaar bekendgemaakt en dat elftal wordt gedomineerd door Liverpool en Manchester City. The Citizens leveren maar liefst zes spelers voor het beste elftal van het afgelopen seizoen, terwijl Liverpool met vier afgevaardigden ook goed vertegenwoordigd is. Paul Pogba is de enige speler in het elftal die niet voor Manchester City of the Reds uitkomt.

Het team is samengesteld aan de hand van stemmen van alle spelers die lid zijn van de Engelse vakbond. Doelman Emerson van Manchester City heeft van zijn medespelers een plekje onder de lat gekregen en voor hem staat een viermansverdediging met daarin drie spelers van Liverpool. Trent Alexander-Arnold en Andy Robertson nemen de backposities voor hun rekening, terwijl Virgil van Dijk, waarschijnlijk ook de Speler van het Jaar, in het hart van de verdediging staat. Naast de Oranje-international staat Aymeric Laporte van de titelconcurrent geposteerd.

Op het middenveld vinden we met Pogba van Manchester United de enige speler van het elftal die niet onder contract staat bij Manchester City of Liverpool. De wereldkampioen krijgt gezelschap van Fernandinho en Bernardo Silva, die allebei actief zijn bij de stadsgenoot van the Red Devils. Mohamed Salah werd vorig seizoen nog uitgeroepen tot Speler van het Jaar, maar de Egyptenaar vindt zichzelf een jaar later niet terug in het beste elftal.

Met Sadio Mané staat er wel een ploeggenoot van Salah in het team en de aanval wordt verder gevormd door het Manchester City-duo Raheem Sterling en Sergio Agüero. Later wordt bekendgemaakt wie is verkozen tot beste speler van het seizoen, maar de Daily Mail wist woensdag al te verklappen dat die prijs naar Van Dijk gaat.

MLB: Twee homeruns van Simmons niet voldoende voor winst tegen de Yankees

Andrelton Simmons leek zijn ploeg Los Angeles Angels te helpen aan de zege tegen de New York Yankees. De kortestop sloeg zowel in de eerste als in de vierde inning een homerum, maar dat zou niet voldoende zijn voor de overwinning, nadat de thuisploeg een 5-0 voorsprong weggaf.

Simmons begon goed aan het duel tegen de Yankees. In de eerste inning sloeg de 29-jarige kortestop een homerun tegen werper CC Sabathia. Zijn tweede van het seizoen en in de vierde inning sloeg hij zijn derde homerum van het seizoen. Dankzij de twee homeruns van Simmons stond de Angels na vijf innings op een 5-0 voorsprong. 

Twee homeruns van Simmons (Bron: YouTube.com)

 

Pas in de zesde inning kwamen de Yankees op stoom. De ploeg uit New York, die belangrijke slagmensen als Aaron Judge, Giancarlo Stanton, Miguel Andújar en Didi Gregorius moet missen vanwege blessures, kwam langzaam terug in de wedstrijd. In de zesde inning werden twee runs gescoord en in de volgende inning kwamen er daar nog drie bij. Al had dat meer kunnen zijn na een slag van Brett Gardner, maar Mike Trout maakte een mooie vangbal, waardoor de superster van de Angels meer schade wist te voorkomen.

Simmons maakt dubbelspel na prachtige vangbal Trout (Bron: Youtube.com

 Na zeven innings waren de Yankees helemaal terug in de wedstrijd en in de negende inning kwam de uitploeg zelfs op voorsprong na een binnen geslagen punt van tweede honkman DJ LeMahieu. Aroldis Chapman gooide het vervolgens uit voor de Yankees. Dankzij de goed resultaten van de afgelopen twee weken staat de ploeg bijna weer aan kop in de AL East. Ze staan nog maar 1,5 game achter op de Tampa Bay Rays.


Ondanks dat we pas 25 van de 162 wedstrijden op weg zijn lijkt Los Angeles Angels alweer de playoffs te moesten missen. In de sterke AL West staat de ploeg van Simmons en Trout alweer 6,5 games achter op de Houston Astros.

Uitslagen MLB woensdag:

Tampa Bay Rays - Kansas City Royals 2-10
Cleveland Indians - Miami Marlins 6-2
St.Louis Cardinals - Milwaukee Brewers 5-2
Colorado Rockies - Washington Nationals 9-5
Oakland Athletics - Texas Rangers 6-5
San Diego Padres - Seattle Mariners 1-0
Toronto Blue Jays - San Francisco Giants 0-4
Cincinnati Reds - Atlanta Braves 1-3
Pittsburgh Pirates - Arizona Diamondbacks 2-11
Baltimore Orioles - Chicago White Sox 4-3
Boston Red Sox - Detroit Tigers 11-4
New York Mets - Philadelphia Phillies 0-6
Chicago Cubs - Los Angeles Dodgers 7-6
Houston Astros - Minnesota Twins 7-1
Los Angeles Angels - New York Yankees 5-6


VVD biedt FVD-leden overstapservice

Sinds afgelopen zaterdag sluimerden er al interne problemen bij het Forum van Democratie en de afgelopen dagen is de vulkaan uitgebarsten. In het verleden noemden we dat LPF-praktijken maar bij de VVD hebben ze het nu over FVD-praktijken en ze bieden via een tweet leden van de partij van Thierry Baudet een overstapservice om lid te worden van die andere grote partij op rechts, de VVD.

Haase onderuit in tweede ronde Boedapest

Robin Haase is er niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken van het tennistoernooi van Boedapest. De 32-jarige Hagenaar verloor in een spannende wedstrijd in drie sets van de als tweede geplaatste Kroaat Borna Coric, 3-6, 6-4, 4-6.

Op het Hongaarse gravel ging de partij gelijk op. Coric won de eerste set, terwijl Haase de tweede set won. In de derde set keek de Nederlander meteen tegen een breakachterstand aan, maar de 32-Hagenaar knokte zich terug in de set tegen de nummer vijftien van de wereld. Toch moest Haase het hoofd buigen voor de Kroaat nadat de Nederlander op 4-5 voor de tweede maal zijn service verloor.

Bertens kwartfinaliste in Stuttgart met persoonlijk record aces

Kiki Bertens heeft de kwartfinales gehaald van het sterk bezette graveltoernooi in Stuttgart. De 27-jarige Nederlandse sloeg in de wedstrijd tegen Belinda Bencic maar liefst twintig aces en won in drie sets van de Zwitserse: 4-6, 6-3, 6-4.

Op de indoorgravelbaan in Stuttgart ging de eerste set naar Bencic, nadat Bertens haar kansen in de eerste set niet kon benutten, terwijl Bencic wel meteen toesloeg op haar eerste kans. In de tweede set leek het een kopie te worden van de eerste set. Bertens kreeg opnieuw voldoende kansen op de service van de Zwitserse, maar wist die niet te benutten, tot de achtste game in de tweede set. Toen pakte Bertens wel haar kansen en serveerde vervolgens de set uit.

In de derde set had Bertens het betere van het spel en haar service was daarin een groot wapen. Ze sloeg deze wedstrijd twintig aces en kwam daardoor niet in de problemen op eigen service. In de vijfde game van de beslissende set brak Bertens de service van de Zwitserse en maakte het vervolgens simpel af met onder meer twee aces in slotgame.

Voor Bertens is de twintig aces een persoonlijk record in een wedstrijd. Eerder dit jaar in Sydney kwam ze in de wedstrijd tegen Ashleigh Barty tot vijftien aces.

Geoghegan Hart boekt tweede ritzege in Tour of the Alps

Tao Geoghegan Hart heeft voor de tweede maal deze week een ritzege geboekt in de Tour of the Alps. In een sprint met vier na een slopende etappe was de 21-jarige Brit te snel voor Vicenzo Nibali. Rafal Majka kwam als derde over de streep, voor Pavel Sivakov, die wel leider blijft in de Italiaanse rittenkoers.

Ook op vierde dag in de Tour of the Alps moest er flink wat geklommen worden. Met de Forcella di Brez (5,9 km aan 10%) en de Passo Predaia (10,9 km aan 7%) lag er flink wat hoogtemeters op het parcours. De top van de laatste klim lag op negentien kilometer van de streep.

Er reed lange tijd een kopgroep van acht renners voorop, maar op de laatste klim werden ze weer ingerekend door de ploeg van Nibali. De Italiaan zorgde op de Passo Predaia voor meerdere aanvallen, maar hij werd steeds gecounterd door Chris Froome, die volledig in dienst reed van leider Sivakov.

Nadat Froome uiteindelijk moest passen had Sivakov ook nog Geoghegan Hart achter de hand. Toch leek de Rus te moeten passen bij een nieuwe aanval van Nibali. In eerste instantie kon alleen Majka met Nibali, maar maar met veel moeite kon Sivakov uiteindelijk weer aansluiten bij Nibali en Majka dankzij het werk van Hart.

Het viertal ging gelijktijdig de afdaling in van de Passo Predaia, maar op twee kilometer van de streep lag er nog een flinke helling met stijgingspercentages van 15%. Dit keer was het niet Nibali, maar Majka, die koos voor de aanval. Majka nam een voorsprong, alleen in de laatste twee kilometer reed het Sky-duo het gat weer dicht en werd er tussen de vier gesprint voor de overwinning. Ondanks dat Nibali de laatste twee kilometer in de wielen had gezeten was Geoghegan Hart in de sprint toch net te snel voor Nibali. Voor de 21-jarige jonge Brit was het alweer zijn tweede overwinning deze week.

In het klassement blijft Sivakov aan de leiding. De jonge Rus, die deze week zijn eerste profzege boekte, heeft in het klassement een voorsprong van 27 seconden op zijn ploeggenoot Geoghegan Hart. Majka volgt op 31 seconden, terwijl Nibali een achterstand heeft van 33 seconden.

OM eist cel + tbs tegen man die lichaam in kruipruimte verborg

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van drie jaar en tbs met voorwaarden geëist tegen een 41-jarige man uit Zwolle. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 38-jarige man uit Zwolle. In februari vorig jaar werd het lichaam van het slachtoffer gevonden in de kruipruimte van de woning van de verdachte in Zwolle.

Het slachtoffer is volgens de officier van justitie op 7 februari om het leven gebracht door een schot uit een vuurwapen. Dat gebeurde in de woning van de verdachte, die als enige bij het overlijden van het slachtoffer aanwezig was. Het wapen waarmee de kogel is verschoten, was in het bezit van de verdachte. Na het overlijden van het slachtoffer heeft de verdachte het lichaam in delen in de kruipruimte onder zijn woning verborgen. De verdachte wordt daarom doodslag en het wegmaken van het lichaam ten laste gelegd.

De verdachte ontkent dat hij het slachtoffer om het leven heeft gebracht. Volgens de verdachte heeft het slachtoffer zichzelf doodgeschoten. De verdachte heeft verklaard dat hij het slachtoffer daarna als vermist heeft opgegeven. Vervolgens heeft hij besloten om het lichaam van het slachtoffer te verbergen onder zijn woning.

De officier van justitie stelt dat er wél wettig, maar geen overtuigend bewijs ligt dat het slachtoffer door een misdrijf van verdachte om het leven is gekomen. Het bewijs sluit namelijk niet uit dat de man zichzelf om het leven heeft gebracht, zoals de verdachte heeft verklaard. “Ik vind dat de bewijsmiddelen te veel ruimte laten voor het zelfdodingsscenario om een veroordeling te kunnen vragen voor doodslag”, concludeert de officier op zitting. “Hamvraag is of ik de overtuiging heb dat verdachte het slachtoffer om het leven het gebracht. Voor die vraag vind ik het bewijs te weinig onderscheidend.” De officier vordert daarom vrijspraak voor doodslag.

De officier van justitie acht wel wettig en overtuigend bewezen dat de man het lichaam van het slachtoffer heeft verborgen en weggemaakt. "Verdachte is berekenend en koelbloedig te werk gegaan. Hij heeft bewust onder ogen gezien welke opties hij had en afgewogen welke voor hemzelf de meest gunstige was." Ook wapenbezit en diefstal kan wettig en overtuigend worden bewezen, aldus de officier. Hij acht daarom een celstraf van drie jaar op zijn plaats. Daarnaast moet de verdachte van de officier van justitie een tbs-behandeling ondergaan voor zijn problematiek.

NHL: Hurricanes schakelen kampioenen uit in overtime

De ijshockeyers van de Washington Capitals zullen hun Stanley Cup-titel in de NHL niet behouden. De ploeg werd in de eigen Capital One Arena uitgeschakeld in de zevende en beslissende wedstrijd van het eersterondeduel met de Carolina Hurricanes.

In de eerste periode was er nog niks aan de hand: Andre Burakovsy tekende voor 1-0, Tom Wilson verdubbelde de score. Een shorthanded goal van Sebastian Aho bracht de spanning terug, maar Evgeny Kuznetsov wist Petr Mrazek te verschalken en bracht de Capitals op 3-1.

Vier minuten later was Teuvo Teräväinen trefzeker en vroeg in de derde periode trok Jordan Staal de stand gelijk. Daar bleef het in reguliere speeltijd bij en ook de eerste overtime bood geen uitkomst. Een tweede verlenging was dus nodig en na elf minuten was het raak: Brock McGinn schoot de 3-4 binnen en de Hurricanes mogen door.

Donderdagavond begint de tweede ronde al, met nog acht teams die kans maken op de titel: de Columbus Blue Jackets, Boston Bruins, Carolina Hurricanes, New York Islanders, Dallas Stars, St Louis Blues, Colorado Avalanche en San Jose Sharks.

NHL play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets, East 2nd Round - Wedstrijd 1*
03.30 St Louis Blues - Dallas Stars, West 2nd Round - Wedstrijd 1
*Live op FOX Sports

Capitals - Hurricanes (Bron: YouTube)

Lichaam in vijver blijkt van vermiste Bart van Betuw

In een vijver op het voormalige terrein van de GGZ in Rosmalen werd donderdag het lichaam van een dode man gevonden. Het gaat vermoedelijk om het lichaam van Bart van Betuw uit Rosmalen, die sinds begin dit jaar vermist werd.

Van Betuw verliet op woensdag 2 januari zijn appartement in Rosmalen. De recherche was al langere tijd naar hem op zoek en hield rekening met verschillende scenario’s. In een bosgebied van landgoed De Wamberg in Berlicum, vlakbij de plek waar vanmiddag het lichaam werd gevonden, werd eerder gezocht naar Van Betuw. Dit gebeurde onder meer met zestig vrijwilligers van het Veteranen Search Team. Die zoektocht leverde niets op en ook andere manieren om zijn verblijfplaats te achterhalen leidden tot niets.

Onder meer aan de hand van de kleding gaat de politie ervan uit dat het om Bart van Betuw gaat. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe hij precies om het leven is gekomen: “Op dit moment hebben wij in ieder geval geen aanwijzingen voor een misdrijf”, zo vertelt de leider van het onderzoeksteam. De familie van Van Betuw is donderdagmiddag op de hoogte gebracht van het trieste nieuws.

Subsidie voor klimaatprojecten in Zuid-Limburg, Utrecht en Groningen

Met een extra investering voor het tegengaan van de gevolgen van extreme weersomstandigheden geeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) dit jaar drie projecten een financiële ondersteuning uit een pot van €5,2 miljoen. Het Zuid-Limburgse Meerssen krijgt enkele miljoenen zodat het water bij piekbuien beter kan worden afgevoerd. Vorig jaar overstroomde een woonwijk tot tweemaal toe door modder na extreme regen.

De provincie Utrecht krijgt geld om woonwijken anders in te richten zodat water beter kan worden opgevangen. De stad Groningen gaat een wijk aardgasvrij maken en gebruikt de investering om deze wijk aan te passen aan de gevolgen van het veranderend klimaat. Minister Van Nieuwenhuizen: ‘We zetten hiermee een eerste schop in de grond om mooie regionale projecten te steunen die op korte termijn al zichtbare resultaten laten zien. Het levert bovendien waardevolle praktische kennis op, die andere overheden ook weer kunnen toepassen.’

Dit jaar en in 2020 maakt de minister in totaal 10 miljoen vrij voor lokale en regionale projecten om overheden te stimuleren aan de slag te gaan met klimaatadaptatie. De ondersteuning voor pilotprojecten staat in het bestuursakkoord Klimaatadaptatie. Hierin is afgesproken dat het Rijk en decentrale overheden samen €600 miljoen vrijmaken om Nederland waterrobuust en klimaatbestendig in te richten.

De projecten in Meerssen, Utrecht en Groningen krijgen dit jaar €5,2 miljoen. Minister Van Nieuwenhuizen maakt de komende periode verdere afspraken over de inhoud en financiering van de pilots.

Man parkeert auto in ingang stadhuis Harderwijk

Donderdagmiddag rond 14.30 kreeg de politie een melding van een incident bij het gemeentehuis van Harderwijk. Ter plaatse zagen agenten dat er een auto vermoedelijk tegen de pui van het gemeentehuis was gereden. De bestuurder was gevlucht, maar kon in een woning in Harderwijk worden aangehouden.

Bij het incident vielen geen gewonden. De hulpdiensten hebben er allereerst voor gezorgd dat de situatie rond het gemeentehuis veilig was. Het gemeentehuis werd ontruimd. De politiehelikopter werd ingezet om toezicht te houden vanuit de lucht. De situatie was vrij snel onder controle, waardoor de politie zich vooral kon richten op het vinden van de bestuurder van de auto.

Rond half vier kon een verdachte aangehouden worden bij een woning in Harderwijk. De politie kan nog geen informatie geven over de identiteit van deze verdachte. Ook over de achtergronden van het incident kan de politie nog niets melden. Het onderzoek is namelijk nog in volle gang. Specialisten van de politie doen onderzoek bij het gemeentehuis, en de verdachte zal gehoord worden over zijn betrokkenheid bij het incident.

Tilburger biedt vrouw haar eigen gestolen fiets te koop aan

In de Tilburgse wijk Kanaalzone is woensdag 24 april 2019 een 49-jarige Tilburger aangehouden inzake heling. Hij bood een vrouw haar eigen, recent gestolen, fiets te koop aan.

De 22-jarige vrouw deed aangifte. Ze vertelde dat haar fiets in de nacht van dinsdag 23 op woensdag 24 april 2019 gestolen was vanaf het half open balkon van een woning aan de Groeseindstraat in Tilburg. Ze besloot op Marktplaats te kijken om een andere fiets te kopen. Ze zag dat een geschikte fiets in Tilburg te koop werd aangeboden. Ze stuurde een berichtje naar de adverteerder, die direct reageerde dat die fiets net verkocht was maar dat hij nog een mooie damesfiets met zeven versnellingen had staan.

Hij stuurde haar twee foto’s waarna ze zag, dat dit 100% zeker haar eigen fiets was. Ze herkende haar rijwiel aan enkele specifieke kenmerken . Ze vroeg zijn adres en maakte vervolgens melding bij de politie. Agenten zijn naar bedoelde woning gegaan en hebben de fiets van aangeefster aangetroffen. De verkoper werd aangehouden ter zake heling. Hij verklaarde de fiets te hebben ingeruild. Hij heeft afstand gedaan van de fiets. De politie stelt een nader onderzoek in.

Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers aangekondigd

Atlus heeft Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers aangekondigd. Het betreft een Musou (denk Dynasty Warriors) en wordt ontwikkeld in samenwerking met Koei Tecmo. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

Na lang speculeren over wat P5S kon zijn, bleek het dus een musou te zijn waarin spelers grote groepen vijanden moet verslaan en missies moet uitvoeren. Details zijn nog schaars, dus we kunnen voor nu enkel de beelden bekijken. Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers is in ontwikkeling voor Nintendo Switch en PlayStation 4.

Club ontslaat speler na slechtste Panenka ooit

Het was dinsdag een belangrijke avond voor Independiente uit Paraguay. De club, die vorig jaar degradeerde uit de hoogste divisie, mocht dankzij het rare competitiesysteem aldaar wel uitkomen in de Copa Sudamericana, zeg maar de Zuid-Amerikaanse variant van de Europa League. Na tweemaal 0-0 had de club via strafschoppen de kans om de tweede ronde te bereiken, maar dat ging jammerlijk mis mede dankzij één van de meest beroerde strafschoppen ooit.

De Venezolaan Bendix Parra mocht als derde aanleggen voor de club uit Paraguay en dat zal hij zelf nooit meer vergeten. De spits dacht slim te zijn door een Panenka te doen. Voor diegene die niet weten wat dat is: "Bij een panenka-strafschop wordt gedaan alsof de bal op de gewone manier genomen gaat worden, maar wordt er uiteindelijk een zachte stift gegeven, vaak over de al gedoken keeper heen."

Maar dat ging dus compleet mis en de bal dwarrelde lullig tegen de keeper aan. Independiente verloor uiteindelijk de penaltyserie met 4-3 en zo vloog de club al snel uit het toernooi. Dit tot groot verdriet van de clubleiding, het scheelde de club uit Paraguay al snel 200.000 dollar. Maar ook de spelers zagen een bonus van bijna 5.000 in rook opgaan.

Een dag na de uitschakeling werd het echter nog zuurder van Parra toen clubvoorzitter Eriberto Gamarra liet weten het contract van de aanvaller te verscheuren. "Het was zeer onverantwoordelijk hoe hij de penalty nam, daarom neemt het bestuur deze beslissing", zo lichtte de voorzitter de beslissing toe. Gamarra gaf toe dat iedereen verantwoordelijk was voor de uitschakeling maar de Venezolaan in het bijzonder.

Joe Biden doet ook mee

De voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft bekendgemaakt dat hij meedoet aan de presidentsverkiezingen van 2020. Daarmee komt een eind aan maandenlange speculatie, waarbij Biden consistent hoge ogen gooide in zowel peilingen als bij de wedkantoren. Hij is de twintigste kandidaat, naast onder meer Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren en Kamala Harris.

In een videoboodschap zegt Biden dat het hem om de "kernwaarden van de natie" is te doen, die onder Donald Trump zouden worden aangetast. Hij verwijst naar de opmerking van de president over "heel goede mensen aan beide kanten" bij de mars van blanke nationalisten in Charlottesville in 2017, waarbij een vrouw omkwam toen een auto het publiek inreed.

"Met die woorden kende de president morele gelijkwaardig toe aan diegenen die haatzaaien en diegenen die de moed hebben om daartegen op te staan", zegt Biden. "Als we Donald Trump nog acht jaar geven, zal hij het karakter van dit land en wie we zijn voorgoed en fundamenteel veranderen, en ik kan niet aan de zijlijn staan en toekijken terwijl dat gebeurt."

De 76-jarige Biden heeft er zes termijnen als senator opzitten. Hij stelde zich tweemaal eerder kandidaat, in 1988 en 2008. In 2016 leek het er ook op dat hij mee zou doen, maar hij besloot dit uiteindelijk niet te doen nadat zijn zoon aan een hersentumor overleed.

Recent werd de ex-vicepresident geplaagd door beschuldigingen van handtastelijkheden. Het leverde hem de bijnaam Creepy uncle Joe op. Onlangs deed ook Trump een duit in het zakje door een filmpje te posten waarin Biden handtastelijk tegen zichzelf doet. Biden zegt zelf dat hij altijd een vriendelijke manier van campagnevoeren heeft gehad en dat daar soms een omhelzing of arm om een schouder bijhoorde. Hij zou lering hebben getrokken uit het feit dat de tijden zijn veranderd.

Privé boos wegens geaardheid Duncan, want 'ineens biseksueel!'

Jan Uriot, verslaggever van rioolblaadje Privé, is boos. Songfestival-deelnemer Duncan Laurence zei namelijk dat hij homo was, maar nu wordt ineens 'heel erg' naar buiten gedragen dat hij biseksueel is, de schande!

"Wat iemand is maakt mij geen flikker uit, maar hij liet altijd weten van de herenliefde te zijn", briest Uriot. "Prima, ik ben de laatste die daar iets over zegt", zegt hij daar ook nog over, alvorens zich enorm op te winden over de nieuwe situatie.

"In Londen ging hij ineens heel erg communiceren dat hij biseksueel is! Ik vraag me dan af of je dat allemaal zo naar buiten moet brengen... dat biseksuele werd enorm naar buiten gedragen", aldus Uriot, die zich afvraagt of het wellicht een stukje mediatraining is. Homoseksualiteit en het Songfestival zijn immers als water en vuur.

Uriot blijft zich er maar over opwinden: "Het viel mij dus op, hij had het eerst over een man thuis op de bank en opeens zei hij dat er misschien ook wel een vrouw zit", gaat hij door. Na zijn tirade blijkt gelukkig dat Uriot zelf ook wel doorheeft dat hij zich op zit te winden om he-le-maal niks: "Maar het kan me niet schelen."

Derde landstitel op rij volleybalsters Sliedrecht

De volleybalsters van Sliedrecht Sport zijn voor het derde jaar op rij gekroond tot kampioenen van Nederland. In eigen huis was de ploeg in de finale ook in de derde wedstrijd te sterk voor Sneek: 25-20, 25-19, 25-20.

Sliedrecht won de eerste twee duels al in drie sets van de kampioen van 2015 en 2016, die nu prima begon aan de eerste twee sets. Het was echter niet goed genoeg, hoewel Sneek zich in de derde set nog van 6-15 naar 17-19 wist te vechten. Daar bleef het bij en dus was de nieuwe Sliedrechtse landstitel een feit.

Save Your Nuts zoekt eikels

Niets leukers dan rondrennen als een eekhoorns en je noten verstoppen! Sinds gisteren kun je dat met of tegen je vrienden doen in Save Your Nuts. Er zijn veel verschillende gamemodes, zeer gevarieerde omgevingen en bergen humor.

Canadese ontwikkelaar Frédéric Bohn zag in parken honden steeds achter eekhoorntjes aanrennen. Het was leuk om naar te kijken, omdat de honden de knaagdieren nooit te pakken kregen. De eekhoorns gingen op hun beurt de honden expres uitdagen. Nadat hij zijn werk bij een AAA-ontwikkelaar had opgegeven, stortte Bohn zich op de eekhoorntjes en tekkels en nu kunnen we allemaal genieten van Save Your Nuts.

Save Your Nuts

De suggestieve titel geeft al aan wat voor humor er op je staat te wachten. Naast de spelmodi Battle en Thieves is er ook Capture the Nut. Je kan op de bank met anderen spelen of online tegenstanders uitdagen. Bovenstaande trailer zegt volgens mij genoeg. Save Your Nuts is uit op pc (Windows) en is de komende week in de aanbieding voor €11,99.

Save Your Nuts

Save Your Nuts

Save Your Nuts

Drugspapegaai gepakt: 'Ma, politie!'

De politie in het Braziliaanse Vila Irmã Dulce, in de staat Piauí, heeft een opvallende vangst gedaan. Men heeft er een papegaai in beslag genomen, omdat deze drugsdealers waarschuwde voor de politie.

Dealen in drugs is natuurlijk een spannend beroep, zeker als de popo's je elk moment achter de kloten aan kunnen zitten. De lokale drugshandelaren hadden dan ook een oplossing: ze trainden een papegaai.

Het dier riep luidkeels "Mamãe, polícia!", als er een agent in de buurt kwam. "Ma, politie!", dus. Sinds Lorre in beslag is genomen heeft hij geen woord meer gezegd en wordt hij opgevangen in een dierentuin.

Een dierenarts schatte de leeftijd van het dier op vijf jaar, wat betekent dat de papagaio do tráfico - de drugsdealende papegaai - mogelijk nog zo'n 65 jaar te leven heeft. Als het dier kan vliegen laat men hem indien mogelijk los in de natuur.

'Agent mag kont voetbalfan likken'

Een 34-jarige Bredanaar is woensdag 24 april 2019 omstreeks 21.50 uur op de Stadionstraat in Breda tijdens de wedstrijd Nac-Feyenoord aangehouden ter zake het plegen van schennis en de Wet op de Identificatieplicht. Hij kon zich niet legitimeren en toonde aan de agenten zijn blote achterwerk.

Twee agenten zagen dat beveiligers twee mannen aanspraken. Ze hoorden van de toezichthouders dat het tweetal zich verdacht had opgehouden op verschillende plekken rondom het stadion. Zij waren al een paar keer weggestuurd. De dienders vroegen vervolgens aan de twee mannen hun legitimatiebewijs te laten zien. Een van de mannen vertelde dat hij deze niet bij had. Hierop vertelde de agent hem dat hij gefouilleerd zou worden in het kader van de Wet op de Identificatieplicht.

Hierop riep de man "jouw collega mag zelfs mijn kont likken." Hij draaide zich om en trok vervolgens zijn broek naar beneden. Hierop riepen de agenten dat hij zijn broek omhoog moest doen en dat hij werd aangehouden ter zake het plegen van schennis van de eerbaarheid. Hierop gedroeg hij zich recalcitrant door verwensingen te roepen en weg te lopen. Hij is daarom geboeid afgevoerd.

Bokser Crawford 'ramt tegenstander in zak' en houdt wereldtitel

Zoals wel vaker keren we voor de boksliefhebbers nog even terug naar het weekeinde. Het grootste gevecht vond dit keer plaats in Madison Square Garden in New York, waar Terence Crawford (34-0) het opnam tegen de Engelsman Amir Khan (33-4), met als inzet Crawford's WBO-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg).

Dat Crawford de betere van de twee was werd al vrij snel duidelijk. In de eerste ronde ging Khan gestrekt en vervolgens kwam de Engelsman er nauwelijks nog echt aan te pas. In de zesde ronde kwam het gevecht tot een einde: Crawford ramde Khan hard in de zuidelijke regionen en na een korte onderbreking maakte de hoek van Khan duidelijk dat ze de handdoek gooiden. De klap in of bij Khan's zak - de precieze locatie is onderwerp van discussie en Khan wordt vooral gezien als opgever - werd gezien als ongeluk en Crawford werd zo uitgeroepen tot winnaar.

In het voorprogramma liet de 21-jarige Teofimo Lopez (12-0) weer eens zien een toptalent te zijn. El Brooklyn rekende in de vijfde ronde af met de tien jaar oudere Fin Edis Tatli (31-2), die op één knie ging na een hard bodyshot en niet meer verder kon vechten. Lopez komt zo op een indrukwekkend record van 13-0, met elf knockouts, en wordt al een serieuze uitdager in het lichtgewicht (-61,2kg).

Slaat Crawford Khan in z'n ballen of niet? (Bron: YouTube)

Als je het over toptalenten hebt, heb je het ook zeker over Shakur Stevenson, eveneens 21 jaren jong. Met zijn 10-0 record betrad hij de ring tegen Christopher Diaz (24-1) uit Puerto Rico, die weliswaar tien ronden overeind bleef, maar nooit echt bij de winst in de buurt kwam. Stevenson werd unaniem uitgeroepen tot winnaar en nieuwe intercontinentale IBF-kampioen in het vedergewicht (-57,2kg).

We sluiten Madison Square Garden af met een blik op de Dominicaan Carlos Adames (16-0, 13 KO's), ook nog maar 24. Hij vocht in het superweltergewicht (-69,9kg) tegen Frank Galarza, die hij in de vierde ronde met een linkerhoek tegen de grond sloeg. Galarza (20-2) kwam nog wel even overeind, maar ging alsnog definitief neer in diezelfde ronde en dus is Adames op weg naar mogelijk een wereldtitelgevecht.

Carson
Na New York kijken we ook nog even in het Californische Carson, waar Danny Garcia (34-2) zich terug probeerde te vechten richting een wereldtitel. Die had hij van 2012 tot 2017 in handen in het superlichtgewicht (-63,5kg) en weltergewicht. Keith Thurman versloeg hem in 2017, waarna Garcia in 2018 het onderspit dolf tegen Shawn Porter met als inzet de vacantie WBC-wereldtitel in het weltergewicht.

Na die nederlaag is Swift weer terug en in Carson nam hij het op tegen Adrian Granados (20-6), met als inzet de 'Silver'-titel van de WBC. Dat werd bepaald niet spannend: Garcia domineerde, sloeg Granados in de tweede ronde neer met een snoeiharde linker- én rechterhoek en maakte het in de zevende ronde definitief af. "I'm back!", riep Garcia in de camera, en het lijkt een kwestie van tijd voor hij een nieuwe kans op een wereldtitel krijgt.

Garcia - Granados (Bron: YouTube)

Tot slot stonden er nog twee interimwereldtitels op het spel, te beginnen met de Mexicaan Ricardo Espinoza Franco (23-2) en John Riel Casimero (26-4) uit de Filipijnen, die vochten om de interim-WBO-titel in het bantamgewicht (-53,5kg). Dat ging gelijk op, maar voormalig vlieggewichtkampioen Casimero maakte het in de twaalfde ronde af, nadat Espinoza al twee keer neer was gegaan.

De Amerikaan Brandon Figueroa (18-0, 13 KO's) vocht tegen de Venezolaan Yonfrez Parejo (22-3, 11 KO's) om de interim-WBA-titel in het superbantamgewicht (-55,3kg). Voor de 22-jarige Figueroa was het het grootste gevecht uit zijn carrière, maar Heartbreaker was duidelijk de betere en na acht ronden besloot het kamp van Parejo de handdoek te gooien.

Politie stopt healingsceremonie met verboden stof na dood Hongaar

De politie greep woensdagavond 24 april met een team van bijna veertig mensen in tijdens een omstreden healingsessie in een woning aan de Eerselse Nieuwstraat. Bij deze bijeenkomsten werd de verboden stof ayahuasca gebruikt. Tijdens de actie werden vier verdachten, organisatoren en betrokkenen bij de organisatie, aangehouden. De twaalf aanwezige deelnemers aan de healingsessie werden opgevangen en voor een deel door de gemeente ergens anders ondergebracht.

De recherche in Eindhoven startte een onderzoek nadat enkele weken geleden een 31-jarige Hongaarse man dood in Eindhoven werd aangetroffen. De rechercheurs ontdekten dat de man voor zijn dood had deelgenomen aan een healingsessie in de betreffende woning in Eersel. Het vermoeden is dat de man daar ayahuasca heeft gebruikt. Op basis van de voorlopige stand van het onderzoek vermoeden wij een mogelijk verband tussen de dood van deze man en de healingsessie in Eersel. Ayahuasca bevat dimethyltryptamine (DMT) en DMT staat op lijst 1 van de Opiumwet en wordt gezien als een harddrug.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de organisatoren adverteerden voor deze bijeenkomsten via het internet. Een concrete locatie wordt de deelnemers pas op het laatste moment gegeven. Het onderzoeksteam kwam erachter dat op deze woensdagavond weer een dergelijke sessie zou gaan plaatsvinden, waarna een actiedag werd gepland. Op het moment dat werd vastgesteld dat de bijeenkomst inderdaad gaande was, werd ingegrepen. De inval vond kort voor het gebruik van de ayahuasca plaats. Tijdens een doorzoeking van de woning, waar in totaal zestien mensen aanwezig waren, vond de politie een hoeveelheid van de verboden stof ayahuasca, grondstoffen voor de productie hiervan en ampullen met een nog onbekende vloeistof. Behalve dat nam men ook administratie en geld in beslag voor verder onderzoek.

Vervolg
In de woning aan de Nieuwstraat werden twee organisatoren, een 38-jarige Italiaanse vrouw en een 33-jarige Spaanse man, aangehouden. Naast de organisatoren hield de sterke arm nog een 47-jarige Spanjaard en een 25-jarige Italiaanse man aan. Zij waren in het pand aan de Nieuwstraat aanwezig en leken een rol te hebben bij de uitvoering van de healingsessie. De verdachten zitten allemaal vast voor verder onderzoek. Ze worden in de komende dagen uitgebreid verhoord. Het onderzoek is in volle gang. Ook getuigen worden gehoord en de aangetroffen spullen worden onderzocht. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

MSI laat fans zitten

We kennen MSI allemaal van de hardware, zoals pc’s, laptops, monitoren, koptelefoons, toetsenborden en videokaarten. Dat vinden ze zelf blijkbaar nog iets te beperkt. Vanaf volgende maand kun je de MSI MAG CH110 gaming chair aanschaffen om je te steunen tijdens die lange game sessies.

MSI Stoel

De CH110 is een potige stoel met een stalen frame en groot zitvlak. Het is de bedoeling de gamer stevig op zijn plek te houden en niet opeens te kantelen. CH110 weegt dan ook 27 kilo en ondersteunt een gamer van maximaal 150 kilo comfortabel. De zitting is extra groot en voert warmte (en warme dampen) via het doorluchtende foam af. De rugleuning kan 180 graden naar achteren, dus als je een klein dutje wilt doen, dan is dat geen probleem. (MSI verzekert ons dat deze feature niets met PewDiePie te maken heeft.) Om je een extra snel gevoel te geven, zijn de kussens van carbon fiber leather, wat je laat denken aan een raceauto.

MSI Stoel

Na zo’n lijst met kenmerken komt uiteraard het prijskaartje dat als even stevig is als de stoel zelf: €349,-. Dat komt door de materialen die worden gebruikt en de manier van bouwen. Op dit moment is alleen CH110 bevestigd. Het is dus afwachten op een goedkopere variant (en een luxe met rugmassage). MSI kan ook nog niet laten weten of zij hun portfolio nog breder gaan maken, maar ze sluiten niets uit.

MSI Stoel

MSI Stoel

 

'Dortmund wil 180 miljoen voor tiener Sancho'

Zinédine Zidane wil Jadon Sancho dolgraag naar Real Madrid halen, zo meldt BILD donderdagochtend. Verschillende spelers worden de laatste weken gelinkt aan een overstap naar de Koninklijke en nu zou ook de aanvaller van Borussia Dortmund op het verlanglijstje staan. De Duitse topclub verlangt naar verluidt wel een zeer hoge transfersom.

Sancho maakt indruk in het shirt van BVB sinds hij in de zomer van 2017 Manchester City heeft ingeruild voor de Bundesliga-club. De 19-jarige buitenspeler heeft zich zodoende in de kijker gespeeld van Real en Zidane, die de Engelsman graag willen strikken. De grootmacht moet dan wel diep in de buidel tasten, want Dortmund verlangt volgens BILD 180 miljoen euro voor het toptalent.

Dortmund betaalde medio 2017 acht miljoen euro voor de aanvaller en wil bij een eventuele verkoop dus een veelvoud overhouden van dat bedrag. De aanvaller, die nog tot medio 2022 vastligt, heeft tot op heden 51 wedstrijden gespeeld voor de Duitse club, met dertien doelpunten en 22 assists tot gevolg. Sancho is niet de enige speler die de laatste tijd wordt gelinkt aan Real.

Onder anderen Eden Hazard, Kylian Mbappé en João Félix worden in verband gebracht met een overstap naar de Spaanse grootmacht. De komst van eerstgenoemde aanvaller lijkt een zekerheid, terwijl Mbappé al heeft aangegeven bij Paris Saint-Germain te zullen blijven. Het lijkt waarschijnlijk dat Félix Benfica gaat verlaten. Geïnteresseerde clubs moeten naar verluidt dan wel circa 120 miljoen euro op tafel leggen.

41% Nederlanders geen fan van Koningsdag

Maar liefst 41 procent van de Nederlanders zegt geen fan te zijn van Koningsdag. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.025 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Verder vindt de helft van alle ondervraagden met een baan het niet erg om met Koningsdag te werken als ze hiervoor op een ander moment een vrije dag kunnen opnemen.

Limburgers zijn het meest negatief over Koningsdag, meer dan tweederde van hen vindt het geen enkel probleem om tijdens de nationale feestdag te werken. Daarnaast zegt slechts 28 procent van hen een liefhebber te zijn van Koningsdag. “Ik sta echt te kijken van deze resultaten”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Blijkbaar zijn Limburgers geen fan van de Oranjefeesten. Toevallig heb ik een aantal jaren geleden nog de Koningsdag en -nacht gevierd in Maastricht. De sfeer was daar toen op zijn minst even goed als bij ons in Brabant.”

Drukte
Uit het onderzoek blijkt verder dat 39 procent van de Nederlanders zich stoort aan de grote drukte tijdens Koningsdag en -nacht. Voor een op de drie is dit zelfs de reden om op 27 april het centrum van hun woonplaats zoveel mogelijk te vermijden. Gelderlanders ergeren zich met 47 procent het meest aan de drukte; Zeeuwen met slechts negentien procent het minst. Franke: “Ik ben zelf ook geen liefhebber van de echte topdrukte, maar ik houd wel van gezelligheid. Door niet naar de allergrootste steden te gaan en de bekendste festivals links te laten liggen, lukt het me meestal om de grootste mensenmassa’s te ontwijken.”

Alcoholverbod
De drukte tijdens Koningsdag is niet het enige punt van irritatie voor de ondervraagden, zo stoort bijna de helft van hen (48 procent) zich aan het overmatig alcoholgebruik van medevierders. Maar liefst 38 procent van de ondervraagden stelt zelfs dat er tijdens Koningsdag (op straat) een algeheel drankverbod zou moeten gelden. Opvallend genoeg is de steun hiervoor het laagst onder Noord-Hollanders (29 procent), terwijl daar toch de meeste feesten en festivals zijn. Franke: “Zelf drink ik mezelf nooit laveloos tijdens Koningsdag, maar ik ken een aantal mensen die dat wel doen. Zolang je er niemand mee lastigvalt, moet dat denk ik ook gewoon kunnen. Een algeheel verbod lijkt mij iets te radicaal.”

41% Nederlanders geen fan van Koningsdag  (Foto: Acties.nl)
41% Nederlanders geen fan van Koningsdag (Foto: Acties.nl)

Overwatch krijgt modtools voor spelers

Een tijd geleden kreeg Overwatch de 'Game Browser', waarin spelers simpele aanpassingen konden maken aan bijvoorbeeld damage, heroes die wel of niet konden worden gekozen en welke modus gespeeld werd.

Sinds deze Game Browser uitkwam was er één unaniem geluid vanuit de community: 'Geef ons meer tools!' Dat moment is nu gekomen. Blizzard kondigt de Workshop aan, een scripting modus waarin je zelf de logica van de game kunt aanpassen en aanvullen. Voorbeelden die Blizzard zelf gaf zijn een modus waarin de vloer lava is, een 6v6 modus waarin de rollen zijn verdeeld in een 2/2/2-vorm en een deathmatch-modus waarin iedereen voor één minuut dezelfde hero is, waarna een rotatie plaatsvindt.

De Workshop komt naar pc en console, maar is nu al te gebruiken op de PTR voor pc. Om nog wat voorbeelden te geven: men heeft al een modus gemaakt waarin spelers racen door de map, een manier waarop Mei kan skaten op haar ijs om sneller te bewegen en een modus waarin je na een kill wisselt van hero. Wie als eerst een kill heeft gemaakt met elke hero wint. De Workshop belooft veel diepgang te bieden, maar biedt geen mogelijkheden om mappen zelf aan te passen. Hopelijk volgt dat nog in de toekomst.

Ben je zelf niet goed in programmeren, geen probleem. Elke creatie in de Workshop is te delen, dus je kunt gewoon spelen wat je interessant vindt. Wanneer de Workshop lanceert is nog niet duidelijk, vermoedelijk over enkele weken.

Atlético trekt aan langste eind in doelpuntrijke topper

Atlético Madrid heeft woensdagavond een moeizame overwinning geboekt in LaLiga. Het elftal van Diego Simeone gaf in de thuiswedstrijd tegen Valencia tweemaal een voorsprong weg, maar trok de wedstrijd negen minuten voor tijd toch nog naar zich toe: 3-2. Atlético komt door de overwinning op 71 punten uit 34 competitieduels; koploper Barcelona heeft na 34 duels 80 punten. Valencia blijft met 52 punten uit 34 wedstrijden vijfde staan.

Het betekende voor Atlético de zesde thuiszege op rij in alle competities. De ploeg van Simeone begon uitstekend aan de krachtmeting met Valencia en wist al binnen tien minuten op voorsprong te komen. De opgestoomde Juanfran werd aan de rechterkant van het veld bereikt door Thomas Lemar, waarna de ervaren vleugelverdediger met een afgemeten voorzet Álvaro Morata in staat stelde de 1-0 tegen te touwen te werken.

Morata dacht even later opnieuw te scoren na gestuntel van doelman Neto, maar het doelpunt van de Spaanse aanvaller werd ditmaal afgekeurd vanwege buitenspel. Valencia had het in de eerste helft lastig, maar wist negen minuten voor rust wel langszij te komen. Santi Mina stuurde Diego Godin op fraaie wijze het bos in, waarna de spits oog had voor Kevin Gameiro. Die kon in het strafschopgebied ongestoord aannemen en vervolgens simpel scoren.

De gelijkmaker betekende een hard gelag voor Atlético, maar de thuisploeg wist zijn voorsprong vier minuten na de onderbreking alweer in ere te herstellen. De bedrijvige Lemar bracht de bal vanaf de linkerflank in de doelmond van Valencia, waar Antoine Griezmann José Gayá aftroefde en met het hoofd voor de 2-1 tekende. Dani Parejo tekende een kwartier voor tijd vanaf de strafschopstip voor de gelijkmaker na hands van Saúl Ñíguez, maar dankzij een doelpunt van Ángel Correa trok Atlético toch nog aan het langste eind.

Uitslagen LaLiga woensdag
Atletico Madrid - Valencia 3-2
Espanyol - Celta de Vigo 1-1
Leganes - Athletic de Bilbao 0-1
Levante - Real Betis 4-0

EMA in beroep tegen doorbetalen torenhoge Londense huur

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), dat sinds vorige maand kantoor houdt nabij Station Sloterdijk in Amsterdam, wil af van een nog lopend peperduur huurcontract in Londen. Een rechter oordeelde eerder dat het EMA de huur in de Britse hoofdstad gewoon moet blijven betalen, maar tegen die uitspraak gaat het agentschap nu in beroep.

Vanwege de naderende Brexit moest het EMA verhuizen naar een bestemming binnen de Europese Unie, dat werd uiteindelijk Amsterdam. Op de Zuidas wordt momenteel druk gebouwd aan het nieuwe hoofdkantoor. Maar het kantoor in het Londense zakendistrict Canary Wharf is er ook nog steeds.

In Londen heeft het EMA een 25-jarige huurovereenkomst ter waarde van 579 miljoen euro lopen. Maar van die overeenkomst wil het EMA af. De Brexit is volgens het EMA een onverwachte gebeurtenis, waardoor de huurovereenkomst tussentijds beëindigd moet kunnen worden, schrijft Het Parool.

Een Britse rechter stak daar eerder een stokje voor. De uitspraak in het hoger beroep heeft mogelijk grote gevolgen. Veel meer bedrijven zouden van hun langdurige huurcontracten af willen vanwege de Brexit.

2 mannen opgepakt voor handel in vervalste merkkleding

De FIOD heeft woensdag 24 april een 34-jarige man uit Haarlem en een 21-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Zij worden verdacht van handel in merkvervalste kleding. Bij doorzoeking op twee bedrijfsadressen in Amsterdam werden opslagboxen vol met kleding en schoenen aangetroffen.

Verder doorzocht de FIOD drie woningen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Hier is beslag gelegd op 32.000 euro cash geld, mobiele telefoons en administratie. Bij de actie verleenden de politie en Douane bijstand. Ook werden twee geldhonden en scanapparatuur ingezet.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en is gestart na tips van een recherchebureau.

Transport Fever 2 is onderweg

Voor management-maniakken is er binnenkort weer een game om gelukkig en gefrustreerd tegelijk van te worden. Ontwikkelaar Urban Games komt met Transport Fever 2, de opvolger van Transport Fever en Train Fever. Er zijn verbeteringen in bijna elk aspect van de voorgangers en dat was dan ook hard nodig.

De versie van Transport Fever die bij release uitkwam werd niet zo goed ontvangen. Er volgden later meerdere patches die de meeste problemen oplosten. Urban Games is vastbesloten het nu beter te doen. Transport Fever 2 krijgt drie story mode campaigns, mod-mogelijkheden, dynamisch weer en meer. Transport Fever 2 beslaat 150 jaar aan industrie en laat je bussen, vrachtwagens, trams, treinen, schepen en vliegtuigen beheren.

Transport Fever 2 komt later dit jaar uit op pc (Windows, Linux en macOS).

Transport Fever 2

Transport Fever 2

Tot 5 jaar cel voor ontvoering en afpersing

Drie mannen en een vrouw zijn woensdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor de ontvoering en afpersing van een man op 15 november 2017. Eén van de mannen, een 34-jarige man uit Nieuwegein, is ook veroordeeld voor een poging tot doodslag op het slachtoffer.

Ontvoering
Het slachtoffer was aan het werk in zijn loods in Soest toen hij twee mannen – de man uit Nieuwegein en een 38-jarige man uit Hilversum – op zich af zag komen lopen. Het slachtoffer werd door de man uit Nieuwgein in zijn nek gestoken en moest in zijn eigen auto stappen. De twee verdachten namen hem vervolgens mee naar een woning in Hilversum waar de twee andere verdachten ook waren. Daar heeft het viertal het slachtoffer mishandeld en met een vuurwapen bedreigd, met als doel hem te dwingen tot afgifte van geld. Na enkele uren is het slachtoffer vrijgelaten, nadat hij aangaf om elke maand minimaal duizend euro te betalen.

Politieonderzoek
In de auto van het slachtoffer zijn bloedsporen van het slachtoffer gevonden en blijkt uit onderzoek dat er telefonisch contact is geweest tussen de ontvoerders onderling. Daarnaast is op de telefoon van één van de verdachten een foto van het slachtoffer aangetroffen die in de woning in Hilversum is gemaakt. Daarop is het slachtoffer te zien met zijn hand bij zijn nek. De rechtbank vindt de verklaring van het slachtoffer geloofwaardig. Hij verklaart gedetailleerd en consistent en zijn verklaring vindt steun in de overige bewijsmiddelen.

Gevangenisstraffen
Het viertal was er enkel op uit om geld van het slachtoffer los te krijgen door geweld toe te passen. De rechtbank neemt het de verdachten extra kwalijk dat zij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid hebben genomen voor hun handelen. In het geval van de twee mannen die het slachtoffer bij de loods hebben opgezocht legt de rechtbank zwaardere straffen op dan door de officier van justitie zijn geëist. Alleen bij de vrouwelijke verdachte, een 48-jarige vrouw uit Hilversum, legt de rechtbank een lagere straf op. Zij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Een 38-jarige man uit Hilversum is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, zijn 39-jarige plaatsgenoot tot 2 jaar cel. De man uit Nieuwegein is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar.

Beta voor Mario Kart Tour aangekondigd

Veel is er nog niet bekend over Mario Kart Tour, maar daar komt binnenkort verandering in. Voor Japan en de Verenigde Staten is er een beta voor de game aangekondigd. Deze loopt van 22 mei tot 4 juni.

Helaas is er voor ons Nederlanders nog niets aangekondigd, maar het is fijn om te weten dat we binnenkort meer te weten komen over de game. De beta is alleen voor Android-apparaten, maar de game wordt ook uitgebracht voor iOS. Aanmelden voor de beta kan nog tot en met 7 mei.

Mario Kart Tour

Frontier komt met Planet Zoo

Frontier Developments, bekend van recente games als Planet Coaster en Jurassic World Evolution, komt dit jaar met een nieuwe game. Het bedrijf werkt aan zoo management game Planet Zoo.

Volgens Jonny Watts, CCO van Frontier, is dit de game die ze al jaren wilden maken: 'We hebben onszelf uitgedaagd om voort te bouwen op de games die we eerder hebben gemaakt en de nalatenschap van klassiekers als Zoo Tycoon. We gebruiken alles dat we hebben geleerd uit ons eerdere werk en focussen op moderne waarden: authenticiteit, diepgaand management, ongelimiteerde creativiteit en het delen met de community. Dit wordt onze beste simulatie game.'

Planet Zoo wordt in de herfst uitgebracht voor pc. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

Super Mario Maker 2 op 28 juni naar Switch

Nintendo maakt bekend dat Super Mario Maker 2 vanaf 28 juni beschikbaar is voor Nintendo Switch. De sequel laat je weer nieuwe Mario-levels maken, spelen en delen. Dit keer krijg je daar meer tools voor.

Er komt een speciale bundel beschikbaar met daarin twaalf maanden Nintendo Switch Online. Ook komt er een stylus die je kunt gebruiken om levels te maken in handheld-modus. Deze krijg je gratis als je de game vooraf fysiek of digitaal besteld. Bestel je de game digitaal, dan ontvang je een code om het gratis te bestellen uit de My Nintendo-winkel.

CPB: 'Ouderen langer thuis in toegankelijk huis'

Ouderen die in toegankelijke huizen wonen, hebben een kleinere kans om in een verpleeghuis terecht te komen. Dit effect loopt op met de leeftijd. Hoewel beleidsmakers het woonbeleid al geruime tijd inzetten als middel om ouderen langer thuis te laten wonen, is dit het eerste grootschalige empirische onderzoek dat de relatie tussen de toegankelijkheid van het huis en instroom in het verpleeghuis in kaart brengt.

90-plussers met een gelijkvloerse woning, of een woning waarin ruimte is voor een traplift, hebben een kans van ongeveer 9 procent om het komende jaar in het verpleeghuis te belanden. Vergelijkbare ouderen met een woning die niet zonder trap te betreden is, hebben daarentegen een kans van ongeveer 11 procent. Dit staat in de zojuist verschenen publicatie 'Can your house keep you out of a nursing home?' van het Centraal Planbureau (CPB).

Ouderen willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het aanbod van 'de juiste zorg op de juiste plek' is daarom een belangrijk uitgangspunt van het zorgbeleid. Die plek is vaak thuis. Om langer thuis wonen mogelijk te maken richt de overheid zich onder andere op verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van de woning.

Het CPB heeft, op basis van data over de toegankelijkheid van vrijwel alle woningen van ouderen in Nederland, onderzoek gedaan naar instroom in het verpleeghuis. Aanvullende analyses laten zien dat de toegankelijkheid van de woning vooral een rol speelt voor mensen met lichamelijke beperkingen en in mindere mate voor mensen met cognitieve beperkingen. In het onderzoek wordt rekening gehouden met allerlei verschillende factoren, zoals de zorg waarvan gebruik wordt gemaakt, de faciliteiten in de buurt en persoonlijke kenmerken.

Hier vind je een Nederlandse samenvatting van het onderzoek.

JOVD fel gekant tegen pendelbus AZC Ter Apel

Onlangs kwamen er berichten naar buiten betreffende het gedrag van een groep veiligelanders in de bus in Ter Apel. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Mark Harbers, deed de toezegging voor een pendelbus voor de onrust stokende groep. De JOVD Groningen, roept op om deze groep de toegang tot de bus te ontzeggen en pleiten tegen de aparte pendelbus.

De zogeheten ‘veiligelanders’ stoken onrust in lijn 73 in Ter Apel: de bussen worden beschadigd en de buschauffeurs worden bedreigd. Al eerder werd er beveiliging ingezet op kosten van Qbuzz en de provincies Groningen en Drenthe. Deze maatregel heeft de situatie helaas niet verholpen.

De JOVD: "Recent stelde Mark Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, dat er een pendelbus zou moeten komen van het azc in Ter Apel naar station Emmen. Wij vinden dit een ongepaste oplossing voor het probleem en roepen de vakbond dan ook op om de onruststokers de toegang tot de bus te ontzeggen."

D66 wil einde maken aan nachtelijke vluchten op Schiphol

D66 wil dat er tussen 23.00 uur en 05.00 uur niet meer gevlogen gaat worden vanaf en naar Schiphol. Volgens de partij moet Schiphol hierin het voorbeeld volgen van andere grote Europese vliegvelden.

Dat meldt de NOS. Jaarlijks vertrekken en landen er zo'n 20.000 nachtvluchten op Schiphol. Dat zijn er meer dan de luchthavens van Frankfurt, Parijs en Londen samen hebben. Vanaf Londen Heatrow en het Parijse Charles de Gaulle vertrekken ongeveer 5500 nachtelijke vluchten. In Frankfurt wordt er helemaal niet gevlogen.

Met name vrachtvliegtuigen en budgetmaatschappijen vliegen 's nachts. Volgens D66-kamerlid Jan Paternotte zijn deze vluchten niet essentieel voor Schiphol. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de luchtvaart en het voorstel van D66. Dan zal duidelijk worden of het plan een meerderheid haalt.

FOK! Wat een weer: opklaringen maar ook bewolking

Er zijn brede opklaringen, maar van het zuidwesten uit neemt de bewolking toe. In het zuidwesten en westen kan er vanochtend lichte regen vallen. Buien boven Frankrijk en België bereiken vanmiddag het zuidwesten en trekken noordoostwaarts over het land. Hierbij is er vanmiddag lokaal kans op onweer, hagel en windstoten. In het noorden en oosten blijft het tot de avond droog. De maxima liggen tussen 17°C aan de zuidwestkust en lokaal 22°C in het midden, zuiden en oosten. De wind is zuid tot zuidoost en matig tot vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag is het zwaar bewolkt, met in het zuidwesten en zuiden ook enkele opklaringen. In het noorden en noordoosten valt er lichte tot matige regen of komt er een enkele bui voor. Elders is het vrijwel overal droog. Het wordt circa 9°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen west en zuidwest.

Vrijdagochtend valt er aanvankelijk in het noordoosten lichte regen. Elders is het vrijwel droog. Het is zwaar bewolkt. In de middag bereiken enkele buien het zuidwesten en deze trekken noordoostwaarts. Er is een kleine kans op onweer. In de avond wordt het droog en klaart het op veel plaatsen op. In het zuidwesten neemt de bewolking echter al weer toe. Het wordt ongeveer 17°C. De wind is zuidwestelijk en matig. Aan de kust draait de wind in de middag naar west. In de avond draait de wind naar zuid, in het noorden naar zuidoost en neemt af naar zwak. Aan het einde van de avond neemt de wind aan de zuidwestkust toe naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Interpretatie zocht verkoeling aan het water  (Foto: Interpretatie)
Interpretatie is niet van het water weg te krijgen! Verkoeling aan het water (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bekritiseerde doelman: "Ajax is de mooiste club van Nederland"

Ajax maakte woensdag de transfer van Kjell Scherpen bekend via een ludiek filmpje op social media. De doelman, die de overstap maakt van FC Emmen naar Amsterdam, tekent een contract dat ingaat op 1 juli, zo meldt AT5.

Op de video, die te zien is op Twitter, schrijft Scherpen onder toeziend oog van Ajax-bestuurders Edwin van der Sar en Marc Overmars 'strafregels': "Ajax is de mooiste club van Nederland."

De doelman schreef als 11-jarige jongen behoorlijk negatieve berichten over Ajax op Twitter. Toch eindigt de video positief met de tekst: "Kjell, welkom bij de mooiste club van Nederland."

'Groot talent'
Ajax-directeur Marc Overmars laat weten dat hij blij is met Scherpen: "Kjell is een heel groot talent en het is mooi dat hij voor Ajax heeft gekozen. We zijn erg tevreden met de recente contractverlenging van Andre Onana, maar we kijken natuurlijk ook naar de toekomst."

De doelman wordt een van de vier keepers in de A-selectie. Daarnaast zal hij ook in de eerste divisie bij Jong Ajax blijven spelen.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.