ACM gaat machtspositie Apple in App Store onderzoeken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoeken of Apple misbruik maakt van de positie die het bedrijf verworven heeft met zijn App Store. Dit naar aanleiding van signalen van andere appaanbieders die de ACM ontving tijdens een marktstudie naar appstores. Die marktstudie is vandaag gepubliceerd.

Henk Don, bestuurslid ACM: ‘Appaanbieders zijn in grote mate afhankelijk van Apple en Google voor het aanbieden van apps aan gebruikers. In de marktstudie kreeg de ACM signalen van partijen die erop lijken te wijzen dat Apple misbruik maakt van zijn positie in de App Store. De ACM ziet daarom reden voor een vervolgonderzoek op basis van de mededingingsregels.’

Onderzoek
Apps worden steeds belangrijker in het dagelijks leven. Bedrijven die apps aanbieden, zijn afhankelijk van de appstores van Apple en Google voor het aanbieden van hun app aan gebruikers. Gezien het grote belang van deze appstores voor appaanbieders, verwacht de ACM van Apple en Google dat ze eerlijk en transparant gedrag vertonen.

De ACM gaat onder andere onderzoeken of Apple in strijd heeft gehandeld met het verbod op misbruik van een machtspositie, bijvoorbeeld door zijn eigen apps te bevoordelen. Het onderzoek richt zich in eerste instantie alleen op Apple, omdat op dit moment ten aanzien van de App Store van Apple de meest concrete signalen zijn ontvangen. Die signalen kunnen volgens de ACM duiden op gedrag dat in strijd is met de mededingingsregels.

Update: Apple heeft een reactie gegeven op het onderzoek.

"We respecteren de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt en hebben vertrouwen dat hun review zal bevestigen dat alle ontwikkelaars gelijke kansen hebben op succes in de App Store. We behandelen elke ontwikkelaar hetzelfde en investeren veel in het creëren van een veilige winkel voor al onze klanten. We zijn trots dat we ontwikkelaars in Nederland hebben geholpen om honderden miljoenen klanten te bereiken in 155 landen en die daarmee bijna €450 miljoen verdienen. En we zijn vereerd om met deze visionaire app ontwikkelaars te werken om hun passies en ideeën naar een wereldwijd publiek te kunnen brengen."

ACM gaat machtspositie Apple in App Store onderzoeken (Foto ter illustratie: Pixabay)
ACM gaat machtspositie Apple in App Store onderzoeken (Foto ter illustratie: Pixabay)