Patat versus Airfryerfriet: één pot nat

Wie heeft er inmiddels geen airfyer in huis? Het is een 'speciaal' apparaat om patat/friet in te kunnen bakken met een minieme hoeveelheid olie. De Keuringsdienst van Waarde zocht voor jullie uit wat nou precies het verschil is tussen patat uit de frituur of friet uit de Airfryer. 

Het verschil tussen 'gewone patat' en de 'airfyer friet' komt er in het kort op neer dat de airfyer friet (net als de oven frites trouwens) een speciaal jasje krijgen tijdens de voorbehandeling en dat ze iets langer voorgebakken worden (in gewone olie ) zodat ze tijdens het 'bakken' in de oven een goudkrokant laagje krijgen. Overigens kun je net zo goed de gewone voorgebakken patat in de airfryer bakken, alleen dan duurt het wat langer allemaal. Daarnaast kan de ovenfriet ook in de Airfryer gebakken worden en kun je de Airfryerfrites ook uitstekend in de oven bakken. Kortom: 1 pot nat dus. 

Maar doordat de airfryerfriet die speciale behandeling krijgt om sneller goudgeel en krokant te worden in de airfyer is het product dus ook duurder dan gewone patat. De Keuringsdienst van Waarde zocht een heuse Patatfrietprofessor op in België om het verschil uit te zoeken. Kijk hier de aflevering van Keuringsdienst van Waarde terug. 

De Consumentenbond zocht twee jaar geleden al uit wat het smaakverschil tussen airfryer friet en oven friet is: