FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 februari 2019

Skiër Kristoffersen klopt kwelgeest Hirscher en pakt wereldtitel reuzenslalom

Alpineskiër Henrik Kristoffersen heeft op het wereldkampioenschap in het Zweedse Åre het goud gepakt op de reuzenslalom. De 24-jarige Noor klopte zijn Oostenrijkse kwelgeest Marcel Hirscher en pakte zijn eerste WK-medaille, direct goud.

Na de eerste run stond de Fransman Alexis Pinturault aan de leiding, maar de voorsprong op concurrenten Hirscher en Kristoffersen was niet groot: 0,10 en 0,18 seconden. Pinturault's landgenoot Thomas Fanara stond op 0,42 seconden op de vierde plek, voor de Zwitser Loïc Meillard (+0,75), de Sloveen Zan Kranjec (+0,84) en de verrassende Duitser Alexander Schmid (+0,92).

De top-6 bleef grotendeels intact, op twee man na: Marco Schwarz kwam van de zestiende naar de gedeeld (met Kranjec) vijfde plek, terwijl Fanara al snel in de fout ging. Dat was zuur voor de Fransman, die op de WK's van 2013 en 2015 de eerste run niet finishte, waarna hij in 2017 voor het WK geblesseerd raakte.

Meillard steeg door het wegvallen van Fanara naar de vierde plek, maar de grote drie streden om het goud. Kristoffersen zette een scherpe tijd neer en zag dat een zoals altijd aanvallende Hirscher tekort kwam: 0,20 seconden. Pinturault slaagde er na een klein foutje halverwege ook niet in en moest op 0,42 seconden genoegen nemen met brons.

Voor Kristoffersen was het overigens pas zijn tweede zege op het hoogste niveau op de reuzenslalom, nadat hij in maart 2015 een World Cup-wedstrijd won in Meribel. Wel werd hij acht keer tweede, élke keer achter Hirscher. Ook werd hij zeven keer derde, waarbij Hirscher of Pinturault zes keer de beste was.

De Nederlander Maarten Meiners eindigde overigens als 28e, Sam Maes werd namens de Belgen 26e.

FC Den Bosch en Go Ahead Eagles morsen punten

FC Den bosch en Go Ahead Eagles hebben vrijdagavond beide punten verspeeld in de titelstrijd met FC Twente. De club uit de Brabantse hoofdstad speelde met 0-0 gelijk tegen Jong AZ. De wedstrijd Go Ahead Eagles tegen NEC werd een doelpuntenfestijn, na negentig minuten was het 4-4.

Koploper FC Twente komt maandag pas in actie en speelt dan in Eindhoven tegen Jong PSV. Bij winst groeit de voorsprong op eerste achtervolger Den Bosch tot acht punten.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie
FC Dordrecht - Sparta Rotterdam 1-4
FC Eindhoven - Jong Ajax 1-1
FC Volendam - Helmond Sport 1-0
Go Ahead Eagles - N.E.C. 4-4
Jong AZ - FC Den Bosch 0-0
MVV Maastricht - Jong FC Utrecht 4-2
RKC Waalwijk - Almere City FC 0-1
Roda JC Kerkrade - SC Cambuur 1-0
TOP Oss - Telstar 1-0

Uitslag ADO Den Haag - PEC Zwolle

ADO Den Haag heeft vrijdagavond met 1-0 gewonnen van PEC Zwolle. Voor de Zwollenaren is dit de eerste nederlaag sinds het aantreden van Jaap Stam als hoofdtrainer.

In de eerste helft had PEC goede kansen op de voorsprong in de wedtrijd echter Gustavo Hamer, Stanley Elbers en Lennart Thy slaagden er niet in om de bal over de doellijn te krijgen. In de vijfenveertigste minuut was het de thuisclub die tot scoren kwam. Een diepe bal van Lex Immers bediende Giovanni Troupée en die verschalkte vervolgens doelman Mickey van der Hart.

Na rust was Tomas Necid dicht bij de 2-0 voorsprong voor de thuisclub. PEC viel aan maar wist niet echt gevaarlijk te worden. Bij een schermutseling in de slotfase tussen Sheraldo Becker en Younes Namli kreeg laatst genoemde zijn tweede gele kaart.

ADO Den Haag

1 - 0

PEC Zwolle

 45' Troupée    
 
 Gele kaart: Becker, (ADO Den Haag), Ehizibue, (PEC Zwolle)
 Rode kaart: , Namli (81/2xg) (PEC Zwolle)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.253
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Troupée (Malone/71)
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Bakker
El Khayati
Immers
Goossens (Pinas/89)
Necid (Falkenburg/82)
Becker
  v.d. Hart
Hamer
v.Polen
Lam
Ehizibue
Namli
Bouy (Flemming/78)
Clement
v.Crooy (Dekker/73)
Thy
Elbers (Leemans/69)

Eerste World Cup-zege biatleet Christiansen

Biatleet Vetle Sjåstad Christiansen heeft voor het eerst in zijn loopbaan een World Cup-wedstrijd gewonnen. De 26-jarige Noor was in het Amerikaanse Soldier Hollow de beste op de sprint.

Christiansen schoot foutloos, maar moest het uit zijn kleine teen trekken om Simon Desthieux te verslaan. De Fransman had één misser geschoten en was op de latten sneller dan Christiansen, die in de slotronde zijn voorsprong leek te verspelen. Toch hield hij stand en met 1,3 seconden voorsprong pakte de Noor de leiding en, zo bleek, de winst.

Roman Rees deed nog een late aanval op de winst van de Noor, maar de Duitser ging bij het staand schieten één keer de fout in. Dat zou hem prima zijn eerste zege ooit gekost kunnen hebben: hij werd op 22,4 seconden derde, zijn eerste podiumplaats ooit in de World Cup, waarmee hij landgenoot Erik Lesser op een goede halve seconde van het podium duwde.

De dit seizoen zo oppermachtige Noor Johannes Thingnes Bø schoot liggend foutloos, maar staand wist hij slechts één van de vijf schijven te raken. Op de latten was hij echter weer eens dusdanig snel dat hij toch nog gevaarlijk werd: op 41 seconden pakte Bø de vijfde plek.

NHL: Maple Leafs geven Golden Knights klop

De ijshockeyers van de Toronto Maple Leafs hebben op bezoek bij de Vegas Golden Knights een zege bij kunnen schrijven. De Canadese ploeg won in Las Vegas met 3-6.

Andreas Johnsson zorgde in de eerste periode uit de powerplay voor de 0-1, maar in de tweede periode draaiden de Golden Knights het dankzij Paul Stastny en Oscar Lindberg om. Patrick Marleau bracht Toronto op gelijke hoogte, Auston Matthews zorgde met zijn 26e goal van het seizoen weer voor de voorsprong.

Dankzij William Karlsson kwamen de Golden Knights nog één keer terug, maar in een minuut tijd scoorden zowel Morgan Rielly als Matthews namens Toronto: 3-5, waarna Mitch Marner het met zijn 21e goal afmaakte.

Uitslagen NHL donderdag
Columbus Blue Jackets - New York Islanders 0 - 3
Florida Panthers - Calgary Flames 3 - 2 SO
Detroit Red Wings - Ottawa Senators 3 - 2
Tampa Bay Lightning - Dallas Stars 6 - 0
Nashville Predators - Montreal Canadiens 3 - 1
Winnipeg Jets - Colorado Avalanche 1 - 4
Chicago Blackhawks - New Jersey Devils 5 - 2
Arizona Coyotes - St. Louis Blues 0 - 4
Vegas Golden Knights - Toronto Maple Leafs 3 - 6
Los Angeles Kings - Vancouver Canucks 3 - 4 SO
San Jose Sharks - Washington Capitals 1 - 5

Golden Knights - Maple Leafs (Bron: YouTube)

Brons voor shorttrackers op Jeugd Olympisch Festival

Op de laatste wedstrijddag van het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival in het Bosnische Sarajevo hebben de Nederlandse shorttrackers brons veroverd op de gemengde aflossing. Individueel lukte het op de 1000 meters niet.

Bij de dames werden Michelle Velzeboer - eerder al goed voor brons - en Yael Prengers in de kwartfinales beiden naar de laatste plaats gezet wegens het in de weg zitten van een Italiaanse tegenstander. De Slowaakse Petra Rusnakova pakte na goud op de 500 en zilver op de 1500 ook goud op de 1000 meter, voor Chiara Betti uit Italië en de Wit-Russische Yana Dambrouskaya.

Jesse Speijers en Zeno de Boer sneuvelden bij de heren beiden in de kwartfinales. Goud was er voor Attila Talabos uit Hongarije, voor de Rus Vladimir Balbekov en Talabos' landgenoot Balazs Bontovics. De Belg Warre van Damme greep op plek vier naast de medailles, maar wel op ruime afstand.

In de finale van de gemengde aflossing was al vrij snel duidelijk dat het tussen Hongarije en Polen ging, met Hongarije uiteindelijk als winnaars van het goud. Nederland reed grotendeels alleen en pakte ruim voor Rusland het brons.

Het shorttrack van vrijdag, met vanaf 3:22 uur de finale van de aflossing (Bron: YouTube)

In het (gemengd) curling werden de medailles vrijdag verdeeld. Het goud ging naar het Britse team van skip Hamish Gallacher, wat het Zwitserland van skip Jan Iseli in de finale met 6-2 klopte. Hongarije, met Lorinc Tatar als skip, was in de strijd om brons met 10-3 te sterk voor het Polen van Victoria Sitkiewicz.

De alpineskiërs werkten vrijdag de gemengde landenwedstrijd af, met goud voor Frankrijk. Het Franse kwartet won in een spannende finale op tijd - het stond 2-2 na de vier runs - van Oostenrijk. Noorwegen klopte Duitsland met 3-1 in de wedstrijd om het brons.

Ook voor de biatleten stond de gemengde estafette op het programma, met goud voor Noorwegen als resultaat. Frida Tormodsgard, Hanna Børve, Eirik Idland en Morten Hol waren vooral door een ijzersterk optreden van de twee heren niet te kloppen en wonnen met een dikke minuut voorsprong op de Fransen. Finland pakte op 1:37 het brons, meer dan een minuut voor Duitsland.

Een gemengde estafette was er ook voor de langlaufers, met ook daar Noors goud. Lars Agnar Hjelmeset, Margrethe Bergane en Martin Kirkeberg Mørk brachten Ebba Andresen in positie, die het tegen de Russische Ekaterina Meged af kon maken. Zwitserland eindigde op twaalf seconden met het brons, voor het wat tegenvallende Frankrijk.

Sweep voor Nederlandse schaatssters op WK junioren, goud Kok en Beuling

Op de openingsdag van het WK schaatsen voor junioren heeft Nederland vooral bij de dames flink toegeslagen. In het Italiaanse Baselga di Pinè werden de 500 en 1500 meters gereden op de eerste dag, waarbij de afstanden individueel tellen, maar ook onderdeel uitmaken van het allroundklassement.

Op de 500 meter bij de dames ging het geweldig voor Nederland. Femke Beuling maakte vooral grote indruk: met 38,38 seconden reed ze in de buitenlucht zowaar haar persoonlijk record van 38,40 - gereden in Thialf - uit de boeken. Het was naast een baanrecord ook goed voor goud, voor de 38,64 van Femke Kok en de 38,81 van Michelle de Jong. Robin Groot werd in 39,65 seconden zevende.

De 1500 meter leverde goud op voor Kok, die furieus van start ging en ondanks een moeizame slotronde eindigde in 2:03,73 minuten, 0,02 seconden sneller dan Karolina Bosiek uit Polen. Het Noorse toptalent Ragne Wiklund werd derde in 2:04,08, voor Groot (2:05,88). Paulien Verhaar eindigde als zesde in 2:06,46 minuten. Kok staat in het allroundklassement dik aan de leiding, voor Bosiek, Wiklund en Groot.

Bij de heren ging het goud op de 500 meter in 36,22 seconden naar Koki Kubo uit Japan, vlak voor de Rus Artem Arefev (36,28). Janno Botman won namens Nederland het brons, wat hij met 36,359 wel moest delen met de Japanner Katsuhiro Kuratsubo. Merijn Scheperkamp werd zevende in 36,84, Jordy van Workum 41e in 37,91, Yves Vergeer 43e in 37,93 en Mika van Essen ging hard de stootkussens in.

Het Zuid-Koreaanse supertalent Chung Jae-won pakte op de 1500 meter met grote overmacht het goud: met 1:48,82 minuten was hij bijna twee seconden sneller dan de Rus Sergei Loginov (1:50,81), die de Italiaan Francesco Betti met 0,02 seconden klopte. De Nederlanders kwamen niet in de buurt: Scheperkamp werd 15e in 1:54,34, Van Workum 16e in 1:54,37, Vergeer 21e in 1:55,86 en Botman 22e in 1:56,46.

Scheperkamp staat zesde in het allroundklassement, Van Workum dertiende. Chung gaat er aan de leiding, voor Loginov en Betti.

Raiola beloofde PEC-speler toptransfer en Ferrari bij vijftien goals

Thomas Lam staat zijn mannetje in de verdediging van PEC Zwolle, maar weet ook voor het doel de rust te bewaren. De Fins international scoorde tot dusverre viermaal in de Eredivisie dit seizoen en is daarmee de meest scorende verdediger. Lam is niet altijd verdediger geweest en hij denkt dat hij zijn scoringsdrang heeft overgehouden aan zijn tijd als middenvelder.

De voornaamste taak van Lam is het uitschakelen van zijn tegenstander, maar nog liever maakt hij een doelpunt. "Als je mij de keuze geeft tussen een wereldtackle en een doelpunt, kies ik voor het doelpunt. Ik hou van scoren", zegt Lam tegenover De Stentor, die zijn scoringsdrang wel kan verklaren. "In de jeugd van AZ stond ik op het middenveld en pikte ik altijd wel mijn goals mee. Ik zie mezelf ook niet als een verdediger pur sang, ben avontuurlijk en draag wil belangrijk zijn in het positiespel", laat hij weten.

Samen met zaakwaarnemer Mino Raiola heeft Lam een opvallende weddenschap gesloten. "Hij zei voor de grap dat als ik er vijftien zou maken, hij een Ferrari voor mij zou kopen en mij naar een topclub zou brengen. Ik zei dat hij dat kon vergeten. Vijftien is te veel", vermoedt Lam. "Misschien moet ik de penalty's ook gaan opeisen. Vrije trappen krijgen we bij PEC toch niet, haha."

De verdediger gaat ook nog in op de samenwerking met Jaap Stam, trainer van de Zwollenaren. "Elke training leren we nieuwe dingen. Jaap heeft er gewoon verstand van en hij is uniek in hoe goed hij dat overbrengt", zeg Lam over de samenwerking met de voormalig topverdediger. "Ik zie het als een voorrecht om met hem te werken. Elke verdediger wil dat."

Dubbelslag voor Jungels na late aanval in Tour Colombia

Bob Jungels heeft de vierde etappe in de Tour Colombia gewonnen. De Luxemburgs kampioen van Deceuninck - Quick Step reed in de slotfase weg uit het peloton en hield het vol tot aan de streep. Door de winst en de nodige bonificatieseconden is hij ook de nieuwe leider in de Colombiaanse rittenkoers.

De vierde etappe van de Tour Colombia werd verreden in Medellín over 144 kilometer, met vijf plaatselijke rondes. Vanuit de start wist een kopgroep van zes weg te rijden met als opvallende naam Astana-kopman Miguel Ángel López. De kopgroep wist nooit een ruime voorsprong op te bouwen en werd ruim voor de streep terug gepakt door het peloton.

In de laatste tien kilometer waren er meerdere aanvallen, maar niemand leek weg te geraken. De aanval van Alejandro Osorio leek nog de beste, maar zijn aanval werd gecounterd door Jungels. De Luxemburgs kampioen had een kleine voorsprong in de laatste honderden meters en hield stand tegen het peloton. Naast de dagzege hield hij ook de leiderstrui over aan deze aanval.

Zaterdag en zondag staan bergetappes op het programma in de Tour Colombia.

NBA: Pelicans met winst op Thunder richting All-Star-pauze, Knicks winnen éindelijk

De basketballers van de New Orleans Pelicans hebben hun laatste NBA-wedstrijd voor de All-Star-pauze gewonnen. In eigen huis won de ploeg van de Oklahoma City Thunder: 131-122.

De wedstrijd ging één helft gelijk op, waarna de thuisploeg in het derde kwart een gat sloeg. Dat kon OKC niet meer dichten, ondanks 44 punten van Russell Westbrook, en de winst ging naar de Pelicans, waar Julius Randle goed was voor 33 punten en 11 rebounds.

De New York Knicks wonnen op bezoek bij de Atlanta Hawks met 91-106, waarmee ze éindelijk hun reeks nederlagen doorbraken. De Knicks verloren achttien keer op rij, de slechtste reeks uit de geschiedenis van de ploeg.

De Orlando Magic won voor de vijfde keer op rij, maar doorbrak wel een reeks van dertien nederlagen tegen de Charlotte Hornets. In Orlando werd net 127-89 voor de dominante thuisploeg.

De All-Star-pauze begint met Team World tegen Team USA op vrijdagnacht (Nederlandse tijd). Zondagnacht spelen Team LeBron en Team Giannis tegen elkaar in de All-Star Game, waarna het reguliere seizoen op de 21e weer verder gaat.

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Volledig podium voor Astana in eerste etappe Ronde van Murcia, Bilbao wint

Pello Bilbao heeft vrijdag de eerste rit van de Ronde van Murcia gewonnen. De Bask van Astana was de sterkste van een kopgroep van zeven. Hij won voor zijn ploeggenoten Omar Fraile en Luis Leon Sanchez. Alejandro Valverde, die nog altijd wacht op zijn eerste zege in zijn wereldkampioentrui, kwam als vierde over de streep.

De Ronde van Murcia, die de laatste zes edities als eendagswedstrijd doorging, bestaat sinds dit jaar weer uit twee etappes. De eerste etappe bestond uit een etappe van 188 kilometer met een vlakke aanloop, met op dertig kilometer van de streep de beklimming van de Alto Cabezo de la Plata, 4,2 kilometer aan 4,9%.

In het begin van de etappe reed er een kopgroep van zeven renners weg. Ze kregen wat ruimte van het peloton, waarna BORA - hansgrohe en Mitchelton-Scott het tempo bepaalde in het peloton. Vlak voor de klim nam Astana het tempo over en werden de vluchters nog voor de klim gegrepen. Op de klim, dertig kilometer van de streep, spatte het uiteen. Er reed een kopgroep van zeven renners weg, met daarbij vier renners van Astana: Bilbao, Fraile, Leon Sanchez en Jakob Fuglsang. Ook Valverde was mee en het het gezelschap van Ruben Fernandez. Patrick Konrad was ook mee.

Ondanks dat het nog dertig kilometer te fietsen was bleef de kopgroep het peloton voor. In de kopgroep speelde Astana het overtal uit en pakte Bilboa de zege voor de Kazachse ploeg. Om het feest compleet bestond het podium uit alleen maar Astana-renners. Fraile werd tweede, voor uittredend kampioen Leon Sanchez.

Mahi tekent contract bij FC Zürich en laat FC Groningen beteuterd achter

FC Groningen grijpt naast een transfersom voor de 24-jarige aanvaller Mimoun Mahi, die aankomende zomer transfervrij overstapt naar FC Zürich. Mahi loopt over enkele maanden uit zijn contract bij Groningen, waardoor de Eredivionist de Marokkaans international gratis de deur uit ziet lopen.

Aanvankelijk wilde FC Zürich Mahi deze maand nog strikken, maar doordat men er met Groningen niet uitkwam over een transfersom, hebben de Zwitsers de komst van de spits moeten uitstellen tot de zomer. Voorzitter Ancillo Canepa zegt op de clubsite blij te zijn met de komst van Mahi, die voor drie seizoenen heeft getekend. "Het doet me deugd dat het eindelijk gelukt is hem te contracteren. Hij is in vele opzichten een exceptionele speler."

Vorig weekeinde sijpelden er hardnekkige geruchten door dat Mahi op weg zou zijn naar de Zwitserse topclub. Hij ontbrak zondag al in de wedstrijdselectie voor het duel tussen Groningen en Vitesse, al gaf trainer Danny Buijs na die wedstrijd aan dat zijn speler ziek was. Mahi speelde in totaal vierenhalf jaar voor de Groningers en kwam in die periode tot 126 officiële optredens. Hij was eerder actief bij Sparta Rotterdam.

FC Zürich is momenteel de nummer vier van de Zwitserse competitie. De club wordt getraind door Ludovic Magnin en is dit seizoen actief in de Europa Laegue. Donderdagavond werd het eerste duel met Napoli in de zestiende finales van het toernooi met 1-3 verloren.

Ferrari presenteert auto voor komende F1-seizoen

Scuderia Ferrari heeft vrijdag de auto voor het komende Formule 1-seizoen gepresenteerd. De SF90 is een evolutie van de auto van vorig seizoen. Naast de matrode kleur zijn optisch de grootste veranderingen een smallere luchtinlaat boven het hoofd van de coureur en bredere luchtinlaten in de sidepods.

Steun hier tong80!

FOK! begrijpt zojuist dat tong80 zeer verdrietig is. De reden? De loods van de carnavalsvereniging uit Zaltbommel is afgebrand.

Daarbij zijn diverse carnavalswagens verloren gegaan. Ook een groot aantal andere spullen van de vereniging is in rook opgegaan. "Iedereen stond hier met tranen in de ogen naar het vuur te kijken", zegt voorzitter Martijn Merks (41) tegen het Brabants Dagblad. "Hier zit echt maanden, misschien wel jaren werk in. Ons levenswerk is weg."

De vereniging overlegt met de gemeente over de optocht, die zou over twee weken plaatsvinden. Maar zonder wagens en andere attributen kan dat natuurlijk niet. 

De brand werd vermoedelijk veroorzaakt door een slijptol. Ten tijde van het incident werd er gewerkt in de loods. Merks: "Ze hebben gelukkig allemaal het pand kunnen verlaten. Ik was binnen een paar minuten ter plaatse en toen hoorde ik een paar enorme knallen, waarschijnlijk de gasflessen die in het pand stonden. Door de brandweer werden we dan ook op een afstand gehouden."

De rookpluim veroorzaakte veel overlast in de omgeving. Zo stond er door slecht zicht een lange file op de A2. Ook burgemeester Rehwinkel van de gemeente Zaltbommel heeft inmiddels gereageerd "Wat ontzettend verdrietig, heel Zaltbommel leeft mee!" schrijft hij op Twitter.

Minister Slob: 'Ontevreden over aantal thuiszitters'

Het afgelopen schooljaar is er voor meer thuiszitters een oplossing gevonden waardoor ze weer onderwijs krijgen. Tegelijkertijd komen er ook steeds weer nieuwe thuiszitters bij. Minister Slob is ontevreden dat het absolute aantal thuiszitters niet daalt.

De partijen van het thuiszitterspact (ministeries van OCW, VWS en J&V, VNG, PO-Raad, VO-Raad en Ingrado) hebben afgesproken dat er versneld extra maatregelen komen. Zowel om te voorkomen dat jongeren thuis komen te zitten, als om jongeren die toch thuis zijn komen te zitten zo snel mogelijk weer het onderwijs in te krijgen.

Zo komt er per regio een regisseur die bepaalt wat er moet gebeuren, als een jongere na een bepaalde termijn nog steeds thuis zit. Minister Slob: “Iedere jongere die thuis zit, is er één te veel. Daarom nemen we samen met de ministeries VWS en J&V, VNG, PO-Raad, VO-Raad en Ingrado versneld extra maatregelen.”

Meer thuiszitters weer naar school
In schooljaar 2017-2018 is er voor 4733 jongeren die minimaal twee dagen in een maand thuis zijn komen te zitten een oplossing gevonden, waardoor ze weer onderwijs krijgen. In schooljaar 2016-2017 is er voor 4628 jongeren een oplossing gevonden.

Tegelijkertijd is het absolute aantal thuiszitters niet gedaald. In het hele schooljaar 2017-2018 hebben er 4479 jongeren langer dan drie maanden thuisgezeten. In 2016-2017 waren dat er 4212. Veel thuiszitters gaan weer terug naar school, maar er komen ook steeds weer nieuwe thuiszitters bij.

Het percentage thuiszitters van het totaal aantal leerplichtigen is wel gedaald: van 0,18% in 2016-2017 naar 0,17% thuiszitters in 2017-2018. Dit komt doordat het totaal aantal leerplichtigen ook is toegenomen.

Doorbraak forceren
Er zijn veel partijen betrokken bij thuiszitters, doordat ze dikwijls complexe problematiek hebben. De school, het samenwerkingsverband en de leerplichtambtenaar, en regelmatig is jeugdhulp betrokken en soms ook justitie.

Om de samenwerking tussen deze partijen kracht bij te zetten, komt er in iedere regio een regisseur die bepaalt wat er moet gebeuren, als een jongere na een bepaalde termijn nog steeds thuis zit. Deze regisseur kan een voorzitter van een samenwerkingsverband zijn, maar ook een coördinator van de gemeente of een andere functionaris.

Hiermee nemen de betrokken partijen een advies over van Marc Dullaert die in opdracht van de betrokken partijen oplossingen zocht om het aantal thuiszitters terug te dringen.

Psychiatrische patiënten vanaf 2021 toegang tot de Wlz

Mensen die hun leven lang intensieve geestelijke gezondheidszorg (GGZ) nodig hebben, kunnen vanaf 2021 toegang krijgen tot de Wet langdurige zorg (Wlz). Het gaat hierbij naar verwachting om 10.000 cliënten die permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig hebben en nu zorg en ondersteuning krijgen vanuit de Wet maatschappelijk ondersteuning of de Zorgverzekeringswet.

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met toezending van dit wetsvoorstel aan de Tweede Kamer. Hiermee geeft het kabinet invulling aan een van de voornemens uit het regeerakkoord en wordt tegemoetgekomen aan een lang geuite wens van partijen in de GGZ-sector.

Met dit wetsvoorstel worden mensen met een psychische stoornis voor de toegang tot de Wlz niet anders benaderd dan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap, of mensen met een somatische of psychogeriatrische beperking of aandoening. Doordat in de indicatiestelling de psychische problematiek wordt meegenomen in de beoordeling door het CIZ, wordt er gekeken naar de mens als geheel.

Lange termijn zekerheid voor patiënten
Voor de mensen waarom het gaat, betekent toegang tot de Wlz dat ze dan voor lange termijn duidelijkheid hebben over waar ze aan toe zijn. Ze hoeven niet steeds opnieuw aan te tonen dat ze intensieve geestelijke gezondheidszorg nodig hebben en krijgen zekerheid dat samenhangende zorg voor de lange termijn is geregeld. Bij een combinatie van beperkingen, zoals autisme met licht verstandelijke beperking, wordt de mogelijkheid om passend zorgaanbod te vinden vergroot.

Zorg voor kwetsbaren op allerbeste manier regelen
Staatssecretaris Blokhuis: ‘Deze aanpassing is bedoeld voor kwetsbare mensen die het echt niet hebben getroffen in hun leven. Hiermee zetten we een extra stap om de zorg die zij zolang als nodig, dat kan levenslang zijn, op de allerbeste manier te regelen. Deze patiënten en hun naasten hebben al genoeg zorgen. Met lange termijn meer zekerheid over de goede zorg waar ze van op aan kunnen, hoop ik dat we iets van hun zorgen kunnen verlichten.’

Meer dan 15 betrokken partijen
Het aanpassen van de Wlz is een proces dat met grote zorgvuldigheid moet gebeuren, omdat het om kwetsbare mensen gaat die ook tijdens het proces zoveel mogelijk zekerheid verdienen. Vanaf 2020 wordt vastgesteld of de cliënt toegang heeft tot de Wlz. Het ministerie werkt met meer dan 15 betrokken partijen samen, zoals CIZ, GGZ Nederland, cliëntorganisaties, beroepsgroepen, brancheorganisaties, ZN, VNG, Zorginstituut en CAK. Per regio zullen de betreffende zorgorganisaties worden geïnformeerd. Uitgangspunt bij de samenwerking is dat de overgang voor cliënten zo soepel mogelijk zal verlopen.

Kabinet verkort geldigheidsduur tijdelijke asielvergunning

De geldigheidsduur van een tijdelijke asielvergunning wordt ingekort. Straks wordt een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd in eerste instantie voor drie jaar verleend en niet langer voor vijf jaar. Ook kan na afloop van deze periode nog geen aanvraag voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen worden ingediend. Daarvoor zal de vreemdeling eerst een aanvraag om verlenging van de geldigheidsduur van de verblijfsvergunning voor bepaalde tijd moeten indienen.

Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De maatregel vloeit voort uit het regeerakkoord. Nederland gaat zo meer in de pas lopen met andere landen in Europa. Bij een meerderheid van de lidstaten wordt al op grond van subsidiaire bescherming een asielvergunning voor bepaalde tijd verleend met een kortere geldigheidsduur dan de huidige vijf jaar in Nederland.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Trump kondigt noodtoestand af voor grensmuur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een 'national emergency' afgekondigd. Daarmee verkrijgt hij verregaande bevoegdheden.

In dit geval worden die bevoegdheden dus aangewend om productiemiddelen vrij te maken voor de bouw van een grensmuur op de grens tussen Mexico en de VS.

Het werd gisteren al duidelijk dat de president deze verregaande stap zou gaan zetten. "Er zijn mensen die zeggen dat muren niet werken in de strijd tegen drugs, criminaliteit en mensensmokkel", zei Trump toen. "Maar ze werken honderd procent! Kijk maar naar Israël. Dat ze honderd procent effectief zijn weet iedereen, ook Nancy", zei hij. Nancy is de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi die al heeft laten weten alles te zullen doen om de noodtoestand van tafel te krijgen.

Een van de dingen die de democraten kunnen en zullen doen is het besluit voorleggen aan het Hooggerechtshof. Die kunnen dan toetsen of de maatregel in overeenstemming met de grondwet is.

Een andere rechtszaak die verwacht wordt is die van grondeigenaars. Trump wil namelijk grote hoeveelheden particulieren onteigenen om de muur op hun grond te kunnen bouwen.

Trump vreest die procedures echter niet. "Daarvan zijn er al zo veel gevoerd tegen mijn beleid, en in de meeste gevallen hebben wij gewoon gewonnen." Ook sprak hij tegen dat het om misbruik van de noodtoestand zou gaan: "Dit heeft puur met de veiligheid van ons land te maken. We strijden overal in de wereld voor landsgrenzen en veiligheid, maar onze eigen grens is extreem onveilig. We hebben simpelweg te maken met een invasie van criminaliteit en daar helpt alleen een muur tegen."

Op de langere termijn kan het besluit van Trump echter ongewenste gevolgen hebben voor de republikeinen. De lat voor een federale noodsituatie wordt behoorlijk verlaagd. Een volgende democratische president zou bijvoorbeeld het klimaat als nationale noodsituatie kunnen aanmerken, met bijbehorende bevoegdheden. Of de absolute nachtmerrie van veel republikeinen, via een noodtoestand iets doen aan vrij wapenbezit. Daarom kan dit een grote beslissing worden, voor zover het dat niet al was.

DENK: 'Angsthaas Wilders kan ons niet meer aan'

PVV-leider Geert Wilders heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend om mensen met een dubbele nationaliteit te muilkorven. DENK: "Het discriminerende voorstel dient ertoe om mensen met een dubbele nationaliteit het passief en actief kiesrecht af te pakken. Met deze fascistoïde maatregel is een nieuw dieptepunt bereikt in de politiek van de Partij voor de Vrijheidsbeperking."

DENK-leider Tunahan Kuzu neemt stellig afstand van de wet: “De PVV wil met deze maatregel 1,3 miljoen Nederlanders monddood maken en het fundamentele recht om politiek actief te zijn en hun stem te laten horen van ze afpakken. Hiermee wil Wilders niet alleen 600.000 Turkse en Marokkaanse Nederlanders tot tweederangs burgers maken, maar ook 60.000 Duitse Nederlanders en 30.000 Belgische Nederlanders. Naast dat Wilders een ordinaire Marokkanenhater en Turkenhater is, is Wilders dus ook germanofoob en belgofoob geworden. In de wereld van Wilders horen mensen als Koningin Maxima er niet bij.”

Het wetsvoorstel is hoogstwaarschijnlijk voortgekomen uit pure angst van de zijde van Wilders. Kuzu: “Geert Wilders wordt in de Kamer sinds 2014 keihard bestreden door DENK en geconfronteerd met het geluid van het nieuwe Nederland. Omdat hij DENK met democratische middelen niet aankan wil hij middels een wetswijziging vertegenwoordigers van DENK de mond snoeren. Deze wanhoopsdaad toont aan dat de tijd van Wilders voorbij is. Wilders poept in zijn broek voor DENK.”

DENK leider Kuzu roept iedereen op om stellig afstand te nemen van het PVV-voorstel: “16 miljoen Nederlanders mogen niet wegkijken als een politieke partij 1,3 miljoen mensen wegzet en discrimineert. Ik roep alle Nederlanders op, of ze nou op DENK stemmen of niet, op om de handen ineen te slaan voor inclusie en acceptatie.”

PvdD: vuurstapelpuinhoop blijft groeien

Hoewel het dossier over de vuurstapels in Scheveningen openbaar is gemaakt, blinken er documenten uit in hun afwezigheid. Er zijn geen ‘stevige afspraken’, geen plan wat te doen als bouwers zich niet aan afspraken hielden en geen duidelijke overweging over het afsteken van het vuur.

Lees ook: Vreugdevuur Scheveningen volledig uit de hand gelopen

Wel wordt aangegeven dat ambtenaren werden bedreigd en dat burgemeester Pauline Krikke gezwicht is voor de druk. De Partij voor de Dieren spreekt van een ‘amateuristische vuurstapelpuinhoop’ en roept de burgemeester op zich te verantwoorden.

Convenant
De burgemeester gaf op 2 januari aan dat er ‘stevige afspraken’ zijn gemaakt en er zou sprake zijn van een convenant waarin deze afspraken stonden. Deze afspraken zijn echter nergens te vinden. “Opvallend is wat er níét in de dossiers is opgenomen”, zegt Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Den Haag. “Een advies van de brandweer, actie richting de bouwers vanwege het schenden van de afspraken en overwegingen om het vuur niet af te steken ontbreken.”

Vuurstapelpuinhoop
Wat er wel in staat stemt de PvdD Den Haag niet vrolijk. “Uit de enorme bak aan stukken blijkt dat er geen gestructureerde sturing was op de jaarwisseling. Uit de honderden mailtjes, sms’jes en WhatsAppjes blijkt de vuurstapelpuinhoop van de burgemeester blijkt nog groter dan gedacht”


PVV: 'Denk na. Denk weg'

De PVV vindt dat mensen met een dubbele nationaliteit hun actieve en passieve stemrecht moeten verliezen. Daarom dienen de PVV-Kamerleden Wilders en Bosma vandaag een initiatiefwetsvoorstel in om dat te regelen door een wijziging van de Grondwet. In Australië is het nu al zo dat in de grondwet is bepaald dat een dubbele nationaliteit niet is toegestaan voor parlementsleden.

Geert Wilders: ‘‘Het is onacceptabel dat mensen met een dubbele nationaliteit en daarmee (de schijn van) dubbele loyaliteit zitting hebben in de Tweede Kamer, kabinet, gemeenteraad, Provinciale Staten en andere organen. We hebben hier bijna een staat in de staat met politici die bijvoorbeeld in de Tweede Kamer meer de belangen van Turkije dan van Nederland dienen. We moeten af van de politieke representatie van die vijfde colonne. Om in Nederland politiek actief te zijn moet je Nederlander zijn en niets anders. Dit wetsvoorstel maakt de democratie weer van ons!”

Meisje pleegt zelfmoord na slechte communicatie jeugdzorg

Een 16-jarig meisje heeft een geslaagde zelfmoordpoging kunnen doen in een gesloten jeugdzorginstelling in Harreveld.

De oorzaak daarvan is volgens de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de communicatie tussen 't Anker, de instelling in Harreveld, en Karakter, de psychiatrische instelling in Nijmegen waar het meisje verbleef voordat zij werd overgeplaatst naar Harreveld. Of eigenlijk het gebrek aan contact tussen de instellingen. Hoewel in Nijmegen bekend was dat het meisje ernstige problematiek had werd 't Anker niet ingelicht. "Uit het onderzoek komt naar voren dat de jeugd-ggz en de jeugdzorg als twee afzonderlijke werelden hebben gehandeld", aldus de inspectie.

Naast 't Anker werden ook de ouders onbehoorlijk geïnformeerd over de voortgang van de behandeling en werden zij er onvoldoende bij betrokken in Harreveld.

De situatie begon in 2017 toen de leerling uit de vierde klas van het gymnasium last kreeg van psychische problematiek. Zij kwam onder behandeling van Karakter te staan. Na enkele crisissituaties, voornamelijk zelfmoordpogingen, kwam Karakter tot de conclusie dat ze het meisje niet konden helpen. Zij werd doorverwezen naar de gesloten zorg in Harreveld.

Bij Karakter hadden ze inmiddels ontdekt dat hun patiënt een ‘zeer hoog suïciderisico’ had en dat deze zij ‘onbetrouwbaar’ was bij het maken van veiligheidsafspraken. Ze plaatsten haar daarom op een speciale afdeling, zij werd 24 uur per dag bewaakt en droeg scheurkleding. Ook daar werden volgens de inspectie fouten gemaakt, Karakter had meer expertise moeten inzetten in deze fase.

Ook is de inspectie verbaasd dat het meisje toegang had tot een telefoon:“De jongere had volgens de ouders 700 volgers op Instagram, veelal jongeren die ook psychische problemen hebben en die elkaar negatief kunnen beïnvloeden."

Na vier weken in dat regime werd het meisje overgeplaatst naar 't Anker. Daarbij was er dus geen communicatie tussen de instellingen. Kort na aankomst maakte het meisje een einde aan haar leven.

Update 18:05 uur:
Deze jongere bleek een meisje te zijn en geen jongen. De tekst aangepast.

Tong's voetbal anekdote #6

HWK-1950 de Engelsen deden voor de eerste keer mee en werden gezien als de grote favoriet. De WK's ervoor deden ze niet mee. Het echte voetbal werd namelijk in Engeland gespeeld. Na een weinig overtuigende overwinning op Chili (2-0) kreeg Engeland te maken met een zwakke tegenstander: de Verenigde Staten, een verzameling amateurs. Echter, team USA won dankzij een goal van de Haïtiaan Gaetjens. De Engelsen moesten daarna winnen van Spanje in het Maracanã stadion. De Engelsen verloren echter, mede door een onterecht afgekeurd doelpunt.

Spanjaard Prades de beste in tweede etappe Tour de La Provence, Izagirre nieuwe leider

De tweede etappe in de Tour de La Provence is gewonnen door Eduard Prades. De Spanjaard van Movistar was in een sprintje van negen renners de snelste. Tony Gallopin kwam als tweede over de streep voor Gorka Izagirre, maar de Bask neemt wel de leiderstrui over van Filippo Ganna.

Een kopgroep van vier reed lange tijd voorop, maar een lastige zorgde ervoor dat de vluchters terug werden gepakt. Op de klim van Les Crêtes, 3,1 km aan 9,8%, op twaalf kilometer van de finish, brak het peloton in verschillende stukken. De betere klimmers zaten dan ook vooraan en mochten gaan strijden voor de dagzege.

Groupama - FDJ had met drie renners het overwicht in de kopgroep. De Franse ploeg probeerde het overwicht ook uit te spelen in de afdaling, maar de rest van de kopgroep liet niemand wegrijden. Gallopin ging als eerste de sprint aan, maar in de laatste meters ging Prades nog over de Fransman en pakte zijn eerste zege van het seizoen. Groupama - FDJ kwam in de kopgroep niet verder dan een zevende, achtste en negende plaats in de daguitslag.

UEFA over VAR-moment Ajax: "Het was een complexe situatie"

UEFA-scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti heeft zich uitgesproken over het VAR-moment waarbij een goal van Ajax werd afgekeurd tegen Real Madrid. Ajax dacht woensdag in de eerste helft op voorsprong te komen toen Nicolás Tagliafico raak kopte, maar de treffer werd geannuleerd omdat Dusan Tadic in buitenspelpositie doelman Thibaut Courtois zou hebben gehinderd. Behalve de vraag of dat terecht was, werd er na afloop ook veel gesproken over de tijd die de VAR en arbiter Damir Skomina nodig hadden. Het duurde bijna drie minuten voordat de goal werd afgekeurd.

"Het belangrijkste is dat de scheidsrechter de juiste beslissing heeft genomen. Nauwkeurigheid is belangrijker dan snelheid", reageert Rosetti via de officiële kanalen van de UEFA. De videotechnologie werd deze week voor het eerst in de Champions League gebruikt en het doelpunt van Tagliafico gaat dus de geschiedenis in als de eerste goal die in het miljoenenbal werd afgekeurd door de VAR.

Rosetti benadrukt dat de UEFA er wel naar streeft om sneller te werk te gaan. "We willen zo efficiënt mogelijk zijn en we zullen proberen om dit in de toekomst verder te verbeteren. Maar we moeten er wel rekening mee houden dat dit een hele complexe situatie was", gaat de Italiaan verder. "De VAR moest twee mogelijke buitenspelsituaties controleren en de scheidsrechter moest beoordelen of de keeper werd gehinderd door de aanvallende speler."

Ajax en Real Madrid gingen kort na het VAR-moment doelpuntloos de rust in, waarna Real in de tweede helft de winst pakte: 1-2. De return in de Spaanse hoofdstad is op dinsdag 5 maart. Voor die tijd spelen de Amsterdammers nog tegen NAC Breda, ADO Den Haag, Feyenoord (halve finale KNVB Beker) en PEC Zwolle.

Patat versus Airfryerfriet: één pot nat

Wie heeft er inmiddels geen airfyer in huis? Het is een 'speciaal' apparaat om patat/friet in te kunnen bakken met een minieme hoeveelheid olie. De Keuringsdienst van Waarde zocht voor jullie uit wat nou precies het verschil is tussen patat uit de frituur of friet uit de Airfryer. 

Het verschil tussen 'gewone patat' en de 'airfyer friet' komt er in het kort op neer dat de airfyer friet (net als de oven frites trouwens) een speciaal jasje krijgen tijdens de voorbehandeling en dat ze iets langer voorgebakken worden (in gewone olie ) zodat ze tijdens het 'bakken' in de oven een goudkrokant laagje krijgen. Overigens kun je net zo goed de gewone voorgebakken patat in de airfryer bakken, alleen dan duurt het wat langer allemaal. Daarnaast kan de ovenfriet ook in de Airfryer gebakken worden en kun je de Airfryerfrites ook uitstekend in de oven bakken. Kortom: 1 pot nat dus. 

Maar doordat de airfryerfriet die speciale behandeling krijgt om sneller goudgeel en krokant te worden in de airfyer is het product dus ook duurder dan gewone patat. De Keuringsdienst van Waarde zocht een heuse Patatfrietprofessor op in België om het verschil uit te zoeken. Kijk hier de aflevering van Keuringsdienst van Waarde terug. 

De Consumentenbond zocht twee jaar geleden al uit wat het smaakverschil tussen airfryer friet en oven friet is:


Slachthuisdirecteur veroordeeld voor paardenvleesfraude

De 52-jarige directeur van een slachthuis uit Dodewaard is veroordeeld tot een celstraf van 324 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Volgens de rechtbank Oost-Brabant maakte de man zich schuldig aan valsheid in geschrifte onder meer door paardenvlees als rundvlees te verkopen. Het bedrijf van de man moet hiervoor een geldboete betalen van 47.500 euro.

Een vleeshandel uit Elst en diens directeur zijn voor hun aandeel veroordeeld tot respectievelijk een geldboete van 15.000 euro en een taakstraf van 180 uur en 2 maanden voorwaardelijke celstraf. Een opslaghuis uit Olst moet een geldboete betalen van 5.000 euro en diens directeur krijgt een taakstraf opgelegd van 80 uur.

NVWA
Het bedrijf uit Dodewaard hield zich bezig met de in- en verkoop van onder meer vee (runderen, lammeren en geiten) en met het slachten van vee. De 52-jarige verdachte was bestuurder en enig aandeelhouder van het bedrijf. Iedere week werden er tussen de 500 en 600 runderen geslacht en verwerkt. Het bedrijf leverde onder meer partijen vlees aan een vleeshandel in Elst en liet onder meer vlees opslaan door een opslaghuis in Olst.

Na klachten uit Engeland en Ierland in januari 2013 over aangetroffen paardenvlees in Nederlandse rundvleesproducten, startte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek. Uit onderzoek kwam naar voren dat het bedrijf uit Dodewaard ongeveer 500 pony’s liet slachten en dat paardenvlees verkocht is als rundvlees.

Valse facturen en pakbonnen
Het bedrijf in Dodewaard registreerde de verwerking van paarden niet. Op facturen en pakbonnen stond niet vermeld dat het geleverde vleesproduct paardenvlees bevatte of kon bevatten. Het opslaghuis gebruikte bij het inslaan van het vlees een andere omschrijving dan het bedrijf uit Dodewaard. Bovendien nam het opslaghuis producten in zonder dat daar een partijnummer aan was toegekend. Daarnaast deed het bedrijf uit Dodewaard voorkomen dat het product van uitsluitend Nederlandse runderen afkomstig was, terwijl ook runderen afkomstig uit andere landen in het product konden zijn verwerkt. De handelaar uit Elst wist dat voor een en dezelfde levering verschillende gegevens werden vermeld op pakbonnen en facturen, maar deed niets met die wetenschap.

Daarmee overtraden alle verdachten de wet, namelijk dat door hun handelen dierlijke producten niet traceerbaar waren. De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat het ging om administratieve fouten, onopzettelijke slordigheden of vergissingen. Uit diverse onderzoeksrapporten is bijvoorbeeld gebleken dat 12 monsters van 100% als rundvlees verkochte partijen DNA van paard is aangetroffen. De 52-jarige directeur gaf leiding aan de verboden gedragingen. Hoewel hij wist dat de traceerbaarheid van het vlees onder druk stond, greep hij niet direct in en beperkte hij zich alleen tot het opstellen van een verbeteringsvoornemen.

Misleiding en misbruik vertrouwen
Nadat het paardenvleesschandaal begin 2013 bekend was geworden, gaf het bedrijf uit Dodewaard samen met de vleeshandel uit Elst aan klanten en afnemers zogenoemde paardvrijverklaringen af. Hierin werd verklaard dat het geleverde product vrij was van paard. Die partijen vlees waren echter feitelijk bij lange na niet allemaal paardvrij. Door het handelen van de verdachten zijn klanten misleid, ze gingen er immers vanuit dat ze rundvlees kochten.

Daarnaast is misbruik gemaakt van het vertrouwen dat bedrijven in het economische verkeer in elkaar stellen. Dit klemt des te meer waar het ondernemingen zijn die zich bezighouden met het produceren en op de markt brengen van voedingsmiddelen. Mede vanwege het belang van de volksgezondheid moet de samenstelling en herkomst van producten boven iedere twijfel verheven zijn.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er verder rekening mee dat de verdachten hebben bijgedragen aan het negatieve imago van de Nederlandse vleesindustrie en de belangen van die sector geweld hebben aangedaan. Door hun handelen kwamen afnemers in de problemen en is hun reputatie beschadigd. Door het voeren van een onjuiste en onvolledige administratie is het de controlerende instanties zoals de NVWA onmogelijk gemaakt na te gaan waarin het paardenvlees is verwerkt. Het traceren van het vlees bleek daardoor moeilijk of zelfs onmogelijk.

Te lang geduurd
Tot slot weegt mee dat het te lang heeft geduurd voordat de officier van justitie de zaak aan de rechtbank heeft voorgelegd en is behandeld. De passende celstraf van 360 dagen voor de directeur van het slachthuis verlaagt de rechtbank daarom tot 324 dagen. Daarvan legt de rechtbank 180 dagen voorwaardelijk op om te voorkomen dat hij opnieuw in de fout gaat. De straffen voor de andere directeuren die leiding gaven aan de strafbare feiten en de drie bedrijven zijn om dezelfde reden iets verlaagd.

Alle daken wit, behalve eentje ...

Soms zijn hennepkwekerijen zo goed weggewerkt dat ze niet zijn te vinden, in andere gevallen maken kwekers het de politie wel erg gemakkelijk. Een 43-jarige Andijker hoorde tot de laatste categorie. Tijdens een winterse dag eind januari waren alle daken wit, behalve eentje. Hier was de sneeuw weggesmolten door de warmte die zich klaarblijkelijk onder het zolderdak ophoopte.

Na aanvullend onderzoek deed de politie op donderdag onderzoek in de woning. Op zolder bleek een kweektent te staan. Het ging niet om een grote kwekerij, want er stonden maar twaalf planten, waarboven slechts een lamp voor het groeizame licht zorgde. Wel bleek er sprake te zijn van diefstal van stroom.

De politie nam de tent, de planten en de benodigde apparatuur in beslag. Liander heeft de stroom afgesloten en de elektriciteitsmeter verwijderd.

Tot 16 jaar cel voor fatale flatbrand Diemen

De verdachten van de dodelijke flatbrand in Diemen worden veroordeeld tot lange celstraffen. Ze stichtten brand om geld van de verzekering op te kunnen strijken. De vrouwelijke hoofdverdachte (24) krijgt een gevangenisstraf van 16 jaar, haar broer (25) en hun medepleger (27) moeten 14 en 15 jaar de cel in. Ook moeten zij gezamenlijk ruim 100.000 euro schadevergoeding betalen. Bij de brand kwam een 27-jarige man om het leven en raakten meerdere personen zwaargewond.

De twee mannen staken in de nacht van 19 juli 2017 het appartement van de 24-jarige vrouw met benzine in brand. Vanuit de woning op de begane grond verspreidden het vuur en de rook zich snel door het gebouw. Tijdens het blussen werden 8 gewonde personen opgevangen. Een van hen was er zeer ernstig aan toe. Nadat de brand was geblust, werd op de 12e etage het levenloze lichaam van de 27-jarige man gevonden. Kort daarna vond de brandweer een etage lager zijn zwaargewonde vriendin.

Verzekeringsgeld
Al snel na de brand bleek het vuur te zijn aangestoken. Na een tip bij de politie werden drie dagen na de brand de twee mannen aangehouden. Op basis van onder andere tapgesprekken werd enkele maanden later ook de vrouwelijke verdachte aangehouden. Zij had de ochtend na de brand aangifte gedaan van brandstichting en bij de verzekering een schadeclaim ingediend van circa 75.000 euro. Uit het onderzoek is naar het oordeel van de rechtbank vast komen te staan dat het drietal het plan van tevoren nauwkeurig had voorbereid.

Verantwoordelijk voor alle gevolgen
Hoewel de rechtbank aanneemt dat de verdachten geen slachtoffers wilden maken, zijn de gevolgen van de brand hen wel volledig toe te rekenen. Na een zorgvuldige voorbereiding stichtten ze de brand op een tijdstip waarvan zij konden en moesten weten dat er veel mensen in het 15-verdiepingen tellende gebouw lagen te slapen. Bovendien werd de brand gesticht met benzine, en bevond het appartement zich op de begane grond, vlakbij het trappenhuis. Dit alles deden zij enkel om er zelf financieel beter van te worden.

Onherstelbaar leed
De drie hebben met hun daad onherstelbaar leed veroorzaakt, niet alleen bij de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer, ook bij de gewonden. Een van hen zal moeten leren leven met blijvend hersenletsel, een ander slachtoffer raakte het grootste deel van haar zicht kwijt. De rechtbank rekent dit de verdachten zeer zwaar aan.

Poging tot oplichting
De 25-jarige vrouw wordt naast de brandstichting ook veroordeeld voor haar poging de verzekering op te lichten. De rechtbank neemt het de vrouw zeer kwalijk dat zij geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor haar daden, zelfs niet toen de fatale gevolgen van de brand duidelijk waren. Zij is in plaats daarvan alleen maar bezig geweest met het verkrijgen van een uitkering van de verzekeringsmaatschappij.

Hockeyers geven tegen Spanje 0-3-voorsprong uit handen en verliezen shootouts

Het Nederlands elftal zag vrijdagochtend in Valencia een riante 0-3 voorsprong in de Pro League-wedstrijd tegen Spanje toch nog in de laatste seconde in een 3-3 maakte. De shoot-outs werden door Spanje beter genomen, bij Nederland scoorde alleen Jorrit Croon zijn shoot-out.

Terwijl Nederland het veld opliep straalden de gezichten al in Valencia toen ze geconfronteerd werden met het fanatieke Spaanse publiek. Dat gevoel leek Oranje meteen op de blauwe mat te leggen van het Carmen del Virgen Beteró stadion in Valencia.

Oranje pakte Spanje vanaf het begin bij de strot, onder aanvoering van spelers als Joep de Mol en Roel Bovendeert, die meteen voorwaarts dachten bij elke actie. Al in het eerste kwart stond het 0-2 dankzij echte spitsengoals van aanvallers Thierry Brinkman (rebound) en Mirco Pruyser (backhand van dichtbij).

Na twee gekraakte strafcorners van Nederland scoorde comeback-kid Jelle Galema – die zijn 51ste interland speelde – met een heerlijke tip-in de 0-3. Het was typerend voor deze wedstrijd, waarin alle spelers met wat minder ervaring zich goed staande hielden tegen de Spanjaarden, die wel echt tegenvielen in eigen stadion.

Dat was totdat Spanje de 1-3 maakte van dichtbij. Toen volgde in het vierde kwart toch die typische Pro League-opleving, die we al vaker hebben gezien. Spanje tipte schitterend de 2-3 binnen, waarna er nog tien spannende minuten volgden. Spanje kreeg nog een strafcorner met letterlijk vier seconden op de klok. De eerste werd eruit gelopen door Sander Baart. De tweede corner resulteerde in nog een derde corner, hevig betwist door Nederland. De bal werd niet goed gestopt, maar ging er toch in. Gezien het spelbeeld was dat niet terecht, maar er gebeuren wel vaker bijzondere dingen in de Pro League.

Met een zuur gezicht moest Oranje de shoot-outs nemen. Alleen Croon wist te scoren, terwijl drie Spanjaarden wel het net wisten te vinden. Spanje mag twee punten bijschrijven en het Nederlands team één. De hockeyers stappen snel op het vliegtuig naar Argentinië, waar volgende week zondag de volgende wedstrijd is gepland. 

Jongeren vrijgesproken van groepsverkrachting

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft zeven Tilburgse jongeren die als verdachten terechtstonden voor groepsverkrachting van een toen 23-jarige vrouw vrijgesproken. De jongeren, die destijds allemaal minderjarig waren, moesten zich voor de rechtbank verantwoorden voor seksuele handelingen die plaatsvonden in 2016 en 2017. De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat er sprake is geweest van verkrachting. Hiervoor is geen wettig en overtuigend bewijs gevonden.

Geen uitsluitsel
Voor de rechtbank is niet in geding dat er seksuele handelingen hebben plaatsgevonden tussen de jongeren en de vrouw. De rechtbank heeft de vraag moeten beantwoorden of dit onder dwang is gebeurd. De vrouw heeft hier verklaringen over afgelegd, maar die bevatten tegenstrijdigheden. Om tot een bewezenverklaring van dwang te komen moeten de verklaringen van de vrouw in belangrijke mate worden ondersteund door andere bewijsmiddelen, en die ontbreken in het dossier. Ook uit de filmpjes van de seksuele handelingen blijkt niet van dwang of bewijs dat de vrouw zich daaraan niet kon onttrekken.

Weinig respect
Wel leidt de rechtbank uit het dossier af dat de jongeren geprofiteerd hebben van de situatie en de kwetsbaarheid en beïnvloedbaarheid van de vrouw. Zij hebben hier niet bij stilgestaan en hebben enkel aan hun eigen gerief gedacht. De vrouw is door de jongeren met weinig respect behandeld. De rechtbank acht dit laakbaar, maar hieruit volgt niet dat er sprake is geweest van dwang. Er is daarom geen sprake van verkrachting.

Diefstal
Twee van de jongeren zijn vandaag wel veroordeeld tot taakstraffen vanwege diefstal uit de woning van de vrouw en tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 1.400 euro. Een van de twee werd ook veroordeeld voor onder meer diefstal en oplichting in andere zaken. Hiervoor kreeg hij 132 dagen jeugddetentie, waarvan 90 voorwaardelijk met een proeftijd en een werkstraf opgelegd. Hij moet zich gedurende de proeftijd laten begeleiden door jeugdreclassering.

Eerste knock-outwedstrijden Europa League: Denswil scoort, BATE klopt Arsenal

Donderdagavond zijn de heenwedstrijden van de eerste knock-outronde in de Europa League afgewerkt. Acht teams stroomden vanuit de Champions League het toernooi in, Fenerbahce en Sint-Petersburg speelden twee dagen eerder al tegen elkaar om een conflict met Galatasaray - Benfica te voorkomen.

Club Brugge won thuis met 2-1 van Red Bull Salzburg. De Oostenrijkers kwamen vroeg op voorsprong, maar Stefano Denswil plopte na dik een uur de gelijkmaker binnen, waarna Wesley Moraes voor de 2-1 eindstand tekende.

Internazionale won dankzij een penalty van Lautaro Martinez met 0-1 bij Rapid Wien, terwijl Napoli in Zwitserland met 1-3 won van FC Zürich. Lorenzo Insigne, José Callejón en Piotr Zielinski waren trefzeker. Chelsea won dankzij goals van Ros Barkley en Olivier Giroud met 1-2 bij Malmö FF.

In Glasgow ging Celtic met 0-2 oderuit tegen Valencia, dankzij goals van Denis Cheryshev en Ruben Sobrino. Wissam Ben Yedder hielp Sevilla met 0-1 langs Lazio, Villarreal kwam na drie minuten dankzij Alfonso Pedraza op voorsprong bij Sporting Lissabon, waar het uiteindelijk bij bleef.

Benfica trok met een 1-2 zege op Galatasaray terug huiswaarts vanuit Istanbul, Arsenal was de grote verliezer: Stanislaw Drahun hielp BATE Borisov thuis in Wit-Rusland aan de 1-0 winst op de Londense club.

Uitslagen heenwedstrijden eerste KO-ronde Europa League
Viktoria Plzen - Dinamo Zagreb 2-1
Club Brugge - Red Bull Salzburg 2-1
Rapid Wien - Internazionale 0-1
Slavia Praag - Racing Genk 0-0
Kuban Krasnodar - Bayer Leverkusen 0-0
FC Zürich - Napoli 1-3
Malmö FF - Chelsea 1-2
Shakhtar Donetsk - Eintracht Frankfurt 2-2
Celtic - Valencia 0-2
Stade Rennes - Real Betis 3-3
Olympiakos - Dinamo Kiev 2-2
Lazio - Sevilla 0-1
Fenerbahce - Zenit Sint-Petersburg 1-0
Sporting Lissabon - Villarreal 0-1
BATE Borisov - Arsenal 1-0
Galatasaray - Benfica 1-2

Voyeur verhuurt huis en filmt douchende vrouwen en meisjes

Een 52-jarige Nieuw-Zeelander uit hoofdstad Wellington is de sjaak. Meneer had als hobby het verhuren van zijn huis aan vrouwen, om hen vervolgens terwijl ze onder de douche stonden - of bijvoorbeeld een potje zaten te bouten - stiekem te filmen.

Een 29-jarige vrouw bracht de zaak aan het rollen. Terwijl ze begin augustus in het huis verbleef hoorde ze tijdens het tandenpoetsen gerommel achter de spiegel. Dat negeerde ze, waarna de dame onder de douche stapte, waarbij het opviel dat het gordijn niet helemaal netjes sloot.

De volgende dag kwam de dame er tijdens het schoonmaken achter dat achter de spiegel een verschuifbare witte wand zat, uitkomend op de garage. De spiegel bleek een doorkijkspiegel en vanuit de garage kon zo naar binnen gekeken worden. Dat vond de vrouw niet zo leuk en dus nam ze contact op met de politie.

Naast de muur vond de vrouw ook nog een gat in een muur, met daarin een kleine camera. De politie doorzocht het huis en vond een harde schijf met videobeelden van 54 vrouwen die diverse bezigheden in de badkamer uitvoerden. Het gaat om meer dan achttien uur en 114 verschillende video's, van eind 2013 tot midden 2018.

Voor de politie was een en ander reden om nog eens wat meer onderzoek te doen en ook dat leverde flink wat op: 260 filmpjes van in totaal zo'n 31 uur, plus 81 foto's van negentig vrouwen. De eigenaar van het huis is daardoor sowieso al de lul natuurlijk, maar dat er ook zes filmpjes gevonden zijn met meisjes van twaalf, dertien en veertien jaar zal hem niet bepaald helpen.

Meneer heeft voor de rechter inmiddels schuld bekend. Zijn straf krijgt hij in juni te horen, voor die tijd wil de rechter graag een psychiatrisch rapport zien.

Doorgesnoven tokkie zonder rijbewijs rijdt veel te hard

De politie heeft vanochtend in Alphen aan den Rijn een man aangehouden.

De man reed om 4 uur op de weg, toen agenten de man wilden controleren ging hij er met hoge snelheid vandoor. 

De snelheden liepen op tot boven de 130 kilometer per uur waar 50 is toegestaan. "Hij reed zo hard dat agenten moeite hadden om hem bij te houden", zei een woordvoerder tegen Omroep West.

Nadat de man door twee auto's van de politie werd klemgereden bleek dat hij onder invloed van drugs was. Ook bleek zijn rijbewijs al eerder te zijn ingenomen

Overleef Raccoon City met The Ghost Survivors

Capcom heeft vandaag de The Ghost Survivors-DLC uitgebracht voor de Resident Evil 2 Remake. Deze uitbreiding is gratis beschikbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

The Ghost Survivors bestaat uit een drietal verhalen over personages die niets of weinig met Claire en Leon van doen hebben. Het eerste verhaal heet No Time To Mourn en gaat over de wapenhandelaar Robert Kendo. Hij probeert uit de straten van Raccoon City te ontsnappen terwijl er een nieuw soort zombie rondwaart die giftige gassen uitstoot. Runaway volgt Katherine Warren, die het op moet nemen tegen Nemesis-achtige zombies die alleen met zwaar geschut neergaan. In Forgotten Soldier volg je Ghost, die probeert te ontsnappen uit het laboratorium.

Hoewel de setting bestaat uit hergebruikte omgevingen uit de main game, biedt The Ghost Survivors toch vernieuwing in de vorm van nieuwe vijanden en gameplay. Zo zijn er zombies met rugzakken die je nadat je ze hebt afgeslacht van handige items voorzien. Daarnaast heb je snoepautomaten waar je moet kiezen uit een van de drie items die aangeboden worden. Omdat de moeilijkheidsgraad behoorlijk hoog is, kun je kiezen om in trainings-modus de DLC te doorlopen. In deze modus zijn vijanden zwakker en heb je meer munitie, maar telt je uiteindelijke score niet mee voor de ranglijst.

Capcoms social media specialist Kellen Haney heeft aangegeven dat de DLC voor Resident Evil 2 Remake ‘wat als?’-scenario’s bevat. De verhalen passen dan ook niet direct in het grotere geheel van Resident Evil.

resident evil 2 remake ghost survivors

Gamen voor het goede doel!

Aankomend weekend houdt Game Changers opnieuw een evenement om geld op te halen, ditmaal voor de spierziekte ALS. Van vrijdag 15 tot en met 17 februari vindt een marathonstream plaats die live uitgezonden wordt op Facebook, Twitch en Mixer.

Game Changers is een initiatief dat zich via game-activiteiten inzet voor diverse goede doelen. In december 2016 wisten de Game Changers in vier dagen € 1.878 op te halen voor het Beatrix Spierfonds en in februari 2018 werd er in drie dagen tijd € 3.574 opgehaald voor het Nationaal MS Fonds. Voor 2019 willen deze kanjers zich opnieuw inzetten voor een goed doel door ditmaal te streamen voor Stichting ALS.

In een marathonstream, welke zal plaats vinden in het weekend van 15 t/m 17 februari, wordt geprobeerd om zoveel mogelijk geld ophalen voor dit goede doel. Game Changers is een initiatief van online gaming magazine StarGamers in samenwerking met gameke.nl. 

In de marathon stream worden diverse zaken in de gaming-scene uitgelicht, worden de nieuwste games gespeeld en worden bekende gasten ontvangen zoals Hardstyle DJ Royal S, rappers Leo v/d Flows en Willie Wartaal en niet te vergeten producer Boaz v/d Beatz. Daarnaast worden de meest gekke opdrachten uitgevoerd en wordt een enorme hoeveelheid gaming-gerelateerde zaken geveild om zoveel mogelijk geld in te zamelen, zoals games voor talloze platforms, headsets, muizen, (retro-)consoles en allerlei merchandise. Ook onder de prijzen is een gesigneerd t-shirt van dartkampioen Michael van Gerwen.

Klik hier voor een overzicht van alle lopende veilingen of bekijk voor meer informatie de Facebook-pagina van GameChangers. De Twitch-stream kun je hier vinden. Vanaf 12.00 trapt het evenement af.

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze neuromusculaire (zenuw-/spier-) aandoening leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren. Dit komt doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen – de zogenaamde hersenstam – afsterven. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. De hersenen kunnen dan geen spierbewegingen meer op gang brengen. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte, is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst – met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na de eerste symptomen – is er voor deze 1.500 patiënten nog niet.

Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie en de overheid nihil zijn; verreweg het meeste wetenschappelijke onderzoek naar ALS in Nederland wordt gefinancierd door giften aan Stichting ALS Nederland.

Stoïcijnse inbreker trekt zich niets van hoogbejaarde vrouw aan

Een hoogbejaarde vrouw (90) kreeg donderdagavond de schrik van haar leven toen ze een inbreker naast haar bed zag staan. De vrouw lag te slapen in haar woning aan de Zilverwiek in Zundert toen ze rond 22.30 uur wakker werd van een geluid. Zij opende haar ogen en zag naast haar bed een man staan die in een nachtkastje aan het rommelen was.

De vrouw riep de man aan dat hij ‘weg moest wezen’, maar de inbreker reageerde niet en ging onverstoorbaar verder. Daarop stond ze op en liep naar de woonkamer. Ook daar zag ze dat alle lades en kastjes doorzocht waren. Hierop pakte ze de telefoon en belde ze het alarmnummer 112. Ondertussen ging de dader er rustig vandoor via de achterdeur. Hij nam onder meer waardepapieren en sieraden mee.

'Maaltijdmixen bevatten te vaak vlees als ingrediënt'

Recepten op maaltijdmixen, roerbaksauzen en pakken rijst raden consumenten in bijna 90 procent van de gevallen vlees aan. Dat blijkt uit een steekproef van Wakker Dier, die doe-het-zelf-gerechten analyseerde bij tien supermarktketens. “Zorgelijk dat deze producten het eten van vlees stimuleren. Daar zijn de dieren de dupe van,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Gemaksmix
Nederlanders eten ongezond veel vlees; bijna 50 procent meer dan het Voedingscentrum adviseert. Hoewel steeds meer mensen zeggen flexitarisch te zijn, daalt de vleesconsumptie nauwelijks; per dag eten we ruim 150.000 dieren te veel. De gemaksmixen dragen hieraan bij door extreem vaak vlees voor te schrijven.

Rood vlees
Het Voedingscentrum raadt ook aan te matigen met rood vlees, zoals varken en rund. Het is ongezond om van dit vlees meer dan 100 gram per dag te consumeren; dit verhoogt het risico op bijvoorbeeld darm- en longkanker. Toch gaat zeker 42 procent van de rood vleesrecepten over deze limiet heen, zoals het voedingsmerk Patak’s met 250 gram per persoon.

Vegetarisch
In de recepten wordt zelden een vegetarisch alternatief aangeboden. Knorr is het enige merk dat bijna altijd een vega-optie op zijn verpakking zet. Slechts 8 procent van de maaltijdrecepten is volledig vegetarisch. Hilhorst: “Merkwaardig dat een groot deel van de voedingsfabrikanten vlees nog steeds als norm hanteren. Dat is écht niet meer van deze tijd.”

Diervriendelijk vlees
Wakker Dier onderzocht bij diverse supermarkten 720 producten van zowel A-merken als huismerken. Bij ieder product werd gekeken of dit een vegetarisch, vlees- of visrecept bevatte, en hoeveel gram per persoon werd aanbevolen. Wakker Dier wil dat supermarkten en A-merken hun klanten motiveren om minder en diervriendelijker vlees te eten.

De vraag van de dag is natuurlijk: wat voor vlees gooi jij vanavond op de barbecue

Maaltijdmixen bevatten te vaak vlees als ingrediënt (Foto ter illustratie: Pixabay)
Maaltijdmixen bevatten te vaak vlees als ingrediënt (Foto ter illustratie: Pixabay)

PL Darts: Van Gerwen klopt Suljovic, Van Barneveld pakt punt tegen Price

Darter Michael van Gerwen heeft ook zijn tweede wedstrijd in het nieuwe seizoen in de Premier League gewonnen. In de SSE Hydro in Glasgow was de wereldkampioen een maat te groot voor de Oostenrijker Mensur Suljovic.

Van Gerwen kwam op een 3-0 voorsprong, waarna Suljovic meer in zijn spel begon te komen. Vooral op de dubbels was het echter niet goed genoeg: hij raakte er slechts drie van de tien. Verder dan 3-2 kwam hij dan ook niet en dus ging de winst met 7-3 naar Van Gerwen.

Mensur Suljovic - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Mensur Suljovic - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld werd in Glasgow zoals wel vaker luidkeels aangemoedigd, terwijl tegenstander Gerwyn Price - met name na diens optreden tegen de Schot Gary Anderson op het WK - een striemend en niet ophoudend fluitconcert te verwerken kreeg.

Met finishes van 107 en 120 kwam Price toch op 4-1 en via een 86-finish zelfs op 6-2, maar ineens begon hij als een drol te spelen. Van Barneveld profiteerde optimaal, won vier legs op rij en pakte zo alsnog een puntje: 6-6.

Raymond van Barneveld - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Gerwyn Price (Bron: PDC)

Daryl Gurney was de tegenstander van drievoudig Lakeside-kampioen Glen Durrant in diens allereerste officiële PDC-wedstrijd op TV ooit. Hij begon nog strak met een 180, maar daarna was Gurney te sterk. Via onder meer twee 121-finishes kwam de Noord-Ier op 6-1, waarna Durrant nog twee games won alvorens Gurney het afmaakte: 7-3.

Daryl Gurney - Glen Durrant (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Glen Durrant (Bron: PDC)

James Wade kon eerder op de avond tot 3-3 bij Rob Cross blijven, maar daarna liep de oud-wereldkampioen weg naar de 7-4 winst. Peter Wright en Michael Smith deelden de punten met 6-6, nadat Smith een 5-2 voorsprong uit handen gaf.

Rob Cross - James Wade (Bron: PDC)
Rob Cross - James Wade (Bron: PDC)

Peter Wright - Michael Smith (Bron: PDC)
Peter Wright - Michael Smith (Bron: PDC)

Het is warme truiendag (de warmste tot nu toe!)

Met 12,0 graden in De Bilt beleven we vrijdag officieel de warmste Warmetruiendag sinds de invoering in 2007. Het is nagenoeg onbewolkt en daarmee was het niet eerder op deze dag zo zonnig. In Limburg wordt het met 15 graden zelfs zo warm dat je met een warme trui, zonder jas naar buiten kunt. Het contrast met Warmetruiendag in 2012 is enorm. Toen was het ook zonnig, maar vroor het overdag 1 tot 3 graden.

Warmetruiendag wordt dit jaar echt een makkie. De zon schijnt volop en de temperatuur stijgt naar 10-14 graden. In het zuiden van Limburg wordt het zelfs 15 graden. Bij die temperatuur kun je met een lekkere trui ook zonder jas in de zon zitten. In de Randstad wordt het op veel plaatsen 12 graden. Daarbij staat weinig wind en daardoor is het in de zon extra lekker.

In De Bilt stijgt de temperatuur naar 12,0 graden en daarmee wordt het officieel de warmste Warmetruiendag sinds 2007. Toen werd op vrijdag 16 februari deze dag voor het eerst in ons land gehouden. In De Bilt steeg de temperatuur naar 11,4 graden en sindsdien werd het niet meer zo warm. In Maastricht werd het op diezelfde dag maar liefst 17,1 graden.

Recordzonnig
Vanaf het begin van de ochtend tot het eind van de middag schijnt de zon volop en dat is voor het eerst op deze dag. De meest zonnige Warmtetruiendag tot nu toe was op 10 februari 2012. Het was toen zonnig, maar ook steenkoud. Aan het begin van de ochtend was sprake van strenge vorst met temperaturen lager dan -10 graden. Ook met een dikke trui was het afzien. In Lelystad was het met -13,6 graden het koudst.

Warmetruiendag 2012 werd een officiële ijsdag met de hele dag vorst. Het werd niet warmer dan -1 tot -3,3 graden. Over het noorden van het land trok een klein beetje bewolking. Morgen is het naar verwachting nagenoeg onbewolkt en daarmee wordt het naast de warmste ook de meest zonnige Warmetruiendag.

Vorig jaar werd het op Warmetruiendag in De Bilt 6,8 graden. Daarmee was het aanzienlijk kouder dan dit jaar, maar voor februari was de temperatuur heel normaal. Warmetruiendag viel toen veel vroeger en werd op 2 februari gehouden.

Warme trui tegen de opwarming
Sinds 2007 wordt elk jaar in februari Warmetruiendag gehouden. Warmetruiendag valt altijd op een vrijdag en vindt meestal halverwege of aan het begin van de maand plaats. Het idee is om een warme trui aan te trekken om zo de verwarming 1 graad lager te kunnen zetten. Hiermee wordt aandacht gevraagd om energie te besparen om zo klimaatverandering tegen te gaan.

Het is warme truiendag (de warmste tot nu toe) (afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Het is warme truiendag (de warmste tot nu toe) (afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Het is warme truiendag (de warmste tot nu toe) (afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Het is warme truiendag (de warmste tot nu toe) (afbeelding ter illustratie: Pixabay)

'Opvolger OV-chipkaart moet aan aantal eisen voldoen'

Schaf de OV-chipkaart niet af totdat de nieuwe betaalmiddelen in het openbaar vervoer aan alle wensen voldoen. Hiervoor waarschuwt Reizigersvereniging Rover. Samen met een aantal andere consumentenorganisaties heeft Rover een manifest gepresenteerd met hierin een aantal verwachtingen voor de opvolger voor de OV-chipkaart.

Donderdag 14 februari hebben vervoersbedrijven, het Ministerie IenW en de provincies het manifest ‘De reiziger centraal’ in ontvangst genomen. In dit manifest richten de consumentenorganisaties in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) zich op de nieuwe betaalsystemen in het openbaar vervoer, die op dit moment door de OV-bedrijven en Translink worden ontwikkeld. Als nieuwe betaalsystemen wordt onder meer gedacht aan reizen met de bankpas en een nieuwe betaalpas die de OV-chipkaart zal vervangen.

Rover ziet kansen in de nieuwe betaalmiddelen. “Er liggen nu kansen om de systeemfouten van de OV-chipkaart recht te trekken en te zorgen voor nieuwe betaalmiddelen waarbij de reiziger echt centraal staat”, stelt Rover-directeur Freek Bos. Rover en de andere consumentenorganisaties willen dat de opvolger van de OV-chipkaart aan een aantal verwachtingen voldoet. Zo moeten de nieuwe betaalmiddelen de reiziger niet extra geld gaan kosten en moet het telkens in- en uitchecken per vervoerder tot het verleden gaan behoren.

Voordat de nieuwe betaalmiddelen aan alle verwachtingen voldoen, zou de OV-chipkaart niet afgeschaft mogen worden. De consumentenorganisaties waarschuwen voor een herhaling van het verleden, toen de strippenkaart al werd afgeschaft terwijl de OV-chipkaart nog de nodige kinderziektes had. Zo bleek vorige week nog dat het te duur is om de OV-chipkaart nu nog geschikt te maken voor éénmalig in- en uitchecken. “Door het nieuwe betaalsysteem nu vooraf hierop in te richten, worden hoge kosten achteraf voorkomen”, waarschuwt Freek Bos.

foto van links naar rechts: NOVB-voorzitter Sybilla Dekker, Rover-directeur Freek Bos, Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en voorzitter van de ROCOV’s  Jan van Leijenhorst.
foto van links naar rechts: NOVB-voorzitter Sybilla Dekker, Rover-directeur Freek Bos, Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en voorzitter van de ROCOV’s Jan van Leijenhorst.

Onderzoek EZK: 'Voer minimale snelheid in voor mobiel internet'

Door de invoering van minimale snelheidseisen kan Nederland ook op het gebied van mobiel internet koploper blijven. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is uitgevoerd. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) krijgt in het rapport het advies om bij de aankomende veiling van frequenties voor bijvoorbeeld 5G in de dekkingsverplichting naast geografische eisen ook mobiele datasnelheid op te nemen.

Staatssecretaris Keijzer (EZK): “Er zijn nog altijd plekken in Nederland waar de mobiele netwerkdekking buitenshuis onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat het aanbieden op de locaties voor operators commercieel niet-rendabel is. Dat wil het kabinet oplossen bij de komende veiling. Immers kan snel vast en mobiel internet, overal beschikbaar en voor iedereen inmiddels worden gezien als basisbehoefte.”

Eerder maakte staatssecretaris Keijzer in het Actieplan Digitale Connectiviteit al bekend wat de mobiele dekkingsverplichting aan de vergunninghouders geografisch inhoudt. Op 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente moet in de toekomst mobiele dekking zijn gerealiseerd.

Normen voor minimale snelheid op ‘slechtste punt’ mobiel netwerk
In opdracht van het ministerie van EZK heeft bureau PA Consulting onderzocht welke kwalitatieve invulling van de geografische eis noodzakelijk is. De onderzoekers stellen voor om de uiterste rand van een mobiel netwerk als norm te nemen. In de huidige situatie is op die punten in Nederland mobiel internet beperkt of zelfs niet beschikbaar buitenshuis.

In het rapport wordt voorgesteld om mobiele snelheden van 8 Mbps (in 2022) en 10 Mbps (in 2026) als absolute minimumeis in te voeren op die ‘slechtste punten’. Dit zou betekenen dat de mobiele internetsnelheid voor Nederlanders op gemiddeld meer dan 100 Megabit per seconde (Mbps) kan komen. De maximum snelheid dichter bij een netwerkantenne zou dan zelfs twintig keer zo hoog (boven de 2 Gigabit per seconde) komen te liggen. De definitieve invulling van de Nederlandse dekkingseisen wordt door het ministerie van EZK bekend gemaakt in de Nota Mobiele Communicatie die komend voorjaar verschijnt.

De geadviseerde minimumeis is voor internationale begrippen uitzonderlijk hoog. Zo legt Duitsland een dekkingseis van 100 Mbps op nabij de antenne waardoor zowel de maximale als gemiddelde snelheid lager zijn. Ook garandeert dit geen minimum snelheid op het slechtste punt van een netwerk.

Ook winst te behalen in woningen en bedrijven
Winst valt ook te behalen met een beter bereik in woningen en bedrijven. Daarom draagt het kabinet bij aan een marktinitiatief van de telecomaanbieders en branchevereniging BTG om een standaard voor indoordekking van draadloze en mobiele openbare communicatienetten af te spreken.

Patiëntdossiers in verkeerde handen door groot lek bij OLVG

Jarenlang hebben studenten met een bijbaan in het Amsterdamse ziekenhuis OLVG toegang gehad tot vertrouwelijke en zeer persoonlijke informatie van nagenoeg alle patiënten die het ziekenhuis de laatste vijftien jaar hebben bezocht.

Dat schrijft de Volkskrant nadat het OLVG het lek aan de krant heeft bevestigd. Het lek werd vorig jaar augustus ontdekt door een filosofiestudente die op een polikliniek afspraken inplande en de telefoon opnam. Zij wees de leiding van het ziekenhuis op het feit dat zij alle vertrouwelijke medische informatie van patiënten in kon zien.

Verkeerde software
Verkeerd afgestelde software heeft voor de problemen gezorgd. De profielen van de werkstudenten stonden onbedoeld zo afgesteld dat ze patiënten van alle specialismen konden opzoeken. Volgens het OLVG is het lek meteen gedicht nadat de studente hier melding van had gemaakt.

Maar andere studenten vertellen de Volkskrant dat zij ook na september vorig jaar nog in de dossiers konden kijken. Uit een interne mail uit februari, die in handen is van de krant, staat daarnaast dat 'de specifieke problemen rondom de autorisaties van werkstudenten nog altijd spelen.'

'Gevaar voor de gezondheid'
Expert op het gebied van privacy in de zorg Theo Hooghiemstra laat in de krant weten teleurgesteld te zijn dat er nog steeds grote problemen zijn in de zorg. "Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat wat zij de dokter vertellen geheim blijft. Als zij niet meer alles durven bespreken, kan dat gevaar opleveren voor hun eigen gezondheid of die van anderen."

Cybercriminelen proberen zelfs politieagenten op te lichten

In hun zoektocht naar slachtoffers lijken internetcriminelen niet bang te zijn voor de politie. Sterker nog; ze proberen het zelfs bij agenten.

Dat blijk uit een opvallende tweet van politiewoordvoerder Frans Zuiderhoek. Daarin laat hij weten een phising SMS te hebben gekregen van iemand die zich voordoet als de Rabobank. En dat nog wel op zijn diensttelefoon. In het bericht krijgt Zuiderhoek te horen dat zijn bankpas komt te vervallen op 17 februari.

Vervolgens staat er een link waar hij 'een nieuwe bankpas aan kan vragen om zo blokkering te voorkomen.' De woordvoerder van de politie is niet in het trucje getrapt en heeft het 06-nummer meteen geblokkeerd. Door het te delen op Twitter wil hij andere mensen waarschuwen voor de gevaren van phising.

Jade steekt er een stokje voor in Mortal Kombat 11

Uitgever Warner Bros. Interactive Entertainment en ontwikkelaar NetherRealm Studios hebben bekendgemaakt dat Jade in Mortal Kombat 11 meevecht.

Jade werd ooit geintroduceerd in Mortal Kombat 2 en heeft sindsdien in verschillende delen met haar bo-stok mening kneuzingen veroorzaakt. In het verhaal is ze dood, maar een tovenaar heeft haar tot leven gewekt en niet om bloemetjes te gaan plukken. In onderstaande video zie je hoe ze tekeer gaat als zombie.

Mortal Kombat 11 komt 23 april uit voor pc, Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

FOK! Wat een weer: haal de BBQ alvast maar uit het vet!

Het is (zometeen) zonnig. Met een maximumtemperatuur van 10°C op de Wadden tot ca. 17°C in Zuid-Limburg is het zacht voor de tijd van het jaar. De zuid- tot zuidoostenwind is zwak tot matig.

Komende nacht is er weinig bewolking. De minimumtemperatuur ligt rond +2°C in de kustprovincies en verder landinwaarts tippend aan het vriespunt. De zuidelijke wind is overwegend matig.

Zaterdag komt er soms hoge sluierbewolking voor, maar is het wel overwegend zonnig. Vooral zaterdagochtend kan de zon in het noorden wel gehinderd worden door wolkenvelden. Het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 10°C in het noordwesten en ongeveer 14°C in Limburg. De wind komt uit het zuid- tot zuidwesten en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Mooie zonsopkomst in Duitsland
Mooie zonsondergang in Duitsland

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Fosfaatproductie dierlijke mest opnieuw lager

De fosfaatproductie in dierlijke mest is in 2018 opnieuw gedaald. De productie bedroeg vorig jaar 160,7 miljoen kilo fosfaat. Dat is ruim 12 miljoen kilo onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo. Ook de stikstofuitscheiding is iets gedaald, maar ligt met 506,1 miljoen kilo nog wel iets boven het stikstofplafond van 504,4 miljoen kilo. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

In 2018 werd er vergeleken met een jaar eerder 8,3 miljoen kilo minder fosfaat geproduceerd, een daling van 5 procent. Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de productie onder het door de Europese Unie (EU) vastgestelde fosfaatplafond ligt. De fosfaatproductie van de melkveesector bedroeg vorig jaar 77,4 miljoen kilo, 9,2 miljoen kilo minder dan in 2017. Hiermee ligt de fosfaatproductie in de melkveesector 9 procent onder het fosfaatplafond voor de melkveesector (84,9 miljoen kilo).

De fosfaatproductie van vleesrundvee lag met 11,2 miljoen kilo iets hoger dan een jaar eerder. Krimp veestapel Tussen 1 januari 2017 en 31 december 2018 nam het aantal melkkoeien met ruim 190.000 af, een daling van 11 procent. Het aantal kalveren, pinken en vaarzen daalde in die periode met ruim 300.000, een daling van 25 procent. In 2017 werd het fosfaatreductieplan  voor de melkveehouderij van kracht.

Door dit plan en de invoering van het fosfaatrechtenstelsel  per 1 januari 2018 is de melkveestapel dus fors gekrompen. Melkveebedrijven waren vanaf 2017 verplicht om melkkoeien en vrouwelijk jongvee af te voeren. Daarnaast hebben van de circa 16.000 melkveebedrijven bijna 600 bedrijven kenbaar gemaakt dat ze met hun bedrijf willen stoppen.

Daling fosforgehalte mengvoer en ruwvoer voor melkvee
Het fosfaatreductieplan leidde naast een daling van de veestapel ook tot verlaging van het fosforgehalte in het mengvoer voor melkvee. Het fosforgehalte daalde van 4,3 gram per kilo in 2016 tot 4,1 gram per kilo mengvoer in 2018, een daling van ruim 4 procent. Het fosforgehalte van gras en maïs, ander belangrijk voer voor melkvee, lag in 2018 onder het niveau van voorgaande jaren. Iets lagere fosfaatproductie varkenssector De fosfaatproductie door varkens daalde in 2018 licht door een geringe afname van het aantal vleesvarkens. De fosfaatproductie van de varkenssector kwam in 2018 uit op 37,3 miljoen kilo.

Varkenshouders werden door de regeling fosfaatreductieplan varkenshouderij gestimuleerd om over te schakelen op voer met een lager fosforgehalte. Dat droeg ook bij aan de daling van de fosfaatproductie in de varkenshouderij. Mede door deze maatregelen is de fosfaatproductie de laatste jaren gedaald tot onder het fosfaatplafond van 39,7 miljoen kilo.

Hogere fosfaatproductie leghennen, vleespluimvee juist lager
In 2018 steeg de fosfaatproductie van legpluimvee ten opzichte van een jaar eerder met 4 procent tot 21,1 miljoen kilo. In de vleespluimveesector daalde de fosfaatproductie echter met bijna 10 procent tot 6,5 miljoen kg. Deze veranderingen in de fosfaatproductie hangen vooral samen met een verandering van de wijze waarop de pluimveestapel wordt geteld

In de Landbouwtelling van 2018 is de opgave door de boer vervangen door een telling op basis van het Identificatie en Registratiesysteem voor pluimvee. Deze methodewijziging is vermoedelijk de oorzaak van de trendbreuk in het aantal vleeskuikens. In 2018 steeg het aantal leghennen met 3 procent tot 47,7 miljoen en daalde het aantal vleeskuikens met 10 procent tot 43,2 miljoen dieren. De totale fosfaatproductie van pluimvee lag in 2018 krap 1 procent boven het fosfaatplafond van 27,4 miljoen kilo.

De fosfaatproductie van overige diercategorieën zoals schapen, geiten, paarden, pony’s, konijnen en pelsdieren nam toe met 0,6 miljoen kilo tot 7,3 miljoen kilo (2018), onder andere door toename van het aantal schapen en melkgeiten.
Hogere melkproductie per koe en hogere stikstofgehalten ruwvoer De stikstofuitscheiding in de melkveesector is in 2018 iets afgenomen, het daalde licht naar 292,8 miljoen kilo. Een jaar eerder was dit nog 303,5 miljoen kilo.

De melkproductie per melkkoe is toegenomen van ruim 8 300 kilo in 2016 tot 8 850 kilo in 2018. Ook het voerverbruik per melkkoe is gestegen. Door het toegenomen voerverbruik en een afnemend areaal snijmaïs zit er de laatste jaren naar verhouding meer gras en krachtvoer in het rantsoen van koeien.

Gras en krachtvoer bevatten tot drie keer meer stikstof dan snijmaïs waardoor de stikstofuitscheiding per koe is toegenomen. Daarnaast is ook het stikstofgehalte van gras de laatste jaren toegenomen. Om deze redenen neemt de totale stikstofuitscheiding ondanks verkleining van de veestapel nauwelijks af.

Fosfaatproductie dierlijke mest opnieuw lager (Foto ter illustratie: Pixabay)
Fosfaatproductie dierlijke mest opnieuw lager (Foto ter illustratie: Pixabay)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.