Haarlemmer schrijft carnavalsliedje over blaaskanker

1 op de 3 mensen krijgt te maken met een vorm van kanker. 90 procent van de kankerpatiënten is ouder dan vijftig jaar en bijna 45.000 mensen overlijden binnen een jaar na de diagnose volgens de cijfers van kwf.nl. Mensen die de kanker wel overleven gaan daar op verschillende manieren mee om. 

Zo ook Haarlemmer Jan Beenen (69). Hij kreeg in het voorjaar van 2018 de diagnose blaaskanker. Hij stond doodsangsten uit, omdat hij al een aantal vrienden aan kanker had verloren. Maar Jan had geluk: na twee operaties via de plasbuis werd hij 'schoon' verklaard en hij zag de zonnige kant van het leven weer in zo vertelt hij in een persbericht. Hij staat nog altijd onder controle en ondergaat elke drie maanden een paar blaasspoelingen, ook via de urinebuis. 

Hij begon weer als vanouds te zingen op straat, onder meer over 'Mijn Tokelores'. Jan:  "Tokelores zeiden we vroeger in Arnhem waar ik vandaan kom, tegen het mannelijk geslachtsdeel." Hij kwam op het idee om er een tekst bij te schrijven over de blaaskanker en de behandeling. “Sommige mensen zullen het lied ongepast vinden, maar voor mij was het een uiting van opluchting. Het is mijn manier om met moeilijke dingen om te gaan. Dat werkt heel therapeutisch voor mij. Maar als de dokter me opgegeven had, had ik deze tekst natuurlijk nooit kunnen schrijven.”

Jan merkte dat het zingen van het liedje zijn medepatiënten hielp om over hun kanker en angsten te praten. Ook in het café waar hij een spontaan liveoptreden gaf waren de reacties positief: het publiek zong zelfs het voor hen totaal onbekende refrein mee. Hierdoor geïnspireerd benaderde Beenen een stel muzikanten en een koortje. Het resulteerde in een vrolijk liedje dat zich het beste als carnavalshit laat omschrijven. 

Mijnheer Beenen, zoals zijn artiestennaam luidt, laat weten dat hij hoopt dat 'Het Tokeloreslied' een hit wordt en zo een vrolijke steun kan zijn voor andere mensen die een moeilijke periode doormaken. De single is voor 5 euro te bestellen via de Facebookpagina Tokelores, of via tokelores@gmail.com. Hieronder kun je alvast een voorproefje bekijken/luisteren.