Trump zorgt voor Kerstchaos in VS

Voor de derde keer in één jaar ligt het Amerikaanse ambtenaarstelsel op zijn gat. Amerikaans president Trump is de eerste president in de geschiedenis die het voor elkaar krijgt om binnen één kalenderjaar drie van deze zogenaamde 'gedeeltelijke shutdowns' het land te laten teisteren, een situatie waarin bijna alle overheidsdiensten worden stilgelegd. Dit, omdat er geen overeenstemming bereikt kan worden over een begroting.

In dit geval is er één grote spelbreker, de financiering van de welbekende Muur van Trump. De Democraten willen niet dat de kosten van de bouw van de muur in de komende begroting wordt opgenomen, het zou dan in beginsel om meer dan 5 miljard dollar gaan. Trump wil deze muur wel graag gebouwd zien en kiest ervoor om zijn hakken in het zand te zetten om toch goedkeuring te krijgen, waarbij hij ook de hulp van een aantal Democraten nodig heeft.

Politiek leider van de Democraten Chuck Schumer riep Trump zaterdag op om 'de muur te vergeten' om de overheid weer op gang te helpen. Schumer herinnerde Trump er nog maar even aan dat er geen meerderheid in de Senaat is om het plan goed te keuren. Niet zomaar een plan, maar een verkiezingbelofte van de geplaagde president.

"ONS FANTASTISCHE LAND HEEFT GRENSBEWAKING NODIG!", aldus Trump vrijdag via Twitter, terwijl duizenden ambtenaren met Kerst thuiszitten en niet weten wanneer ze hun salaris zullen krijgen.

Trump's Decemberdepressie
December is een zware maand voor Trump. In zijn eentje leek hij te beslissen dat de Amerikaanse militaire troepen zich terug zouden trekken uit Syrië en Afghanistan. Dat was een flinke trap tegen het zere been van minister van defensie James Mattis, die dan ook prompt zijn ontslagbrief inleverde. Daaropvolgend deed de belangrijke Amerikaans gezant in de strijd tegen ISIS, Brett McGurk, hetzelfde.

Daarnaast laat Trump onderzoeken of hij de directeur van de centrale bank Jerome Powell niet kan ontslaan. Trump is namelijk de constante renteverhogingen beu en in oktober zei de president al dat 'de FED gek is geworden.' Powell zit nog geen jaar aan het hoofd van de koepel van centrale banken. Een vroeg ontslag zou het vertrouwen in de Amerikaanse bankensysteem een flinke deuk toedienen en Trump's bemoeienis hierbij zou de onafhankelijkheid van de FED ongeloofwaardig maken.

Trump heeft in ieder geval zijn geplande Kerstvakantie even afgezegd. Hij blijft in Washington DC.