De Zorg Is Ziek

Dertien jaar werkte Joep van Leeuwen als fysiotherapeut in Medisch Centrum Slotervaart. Toen het ziekenhuis onlangs failliet ging, verloor hij zijn baan. De fysiotherapeut, ook actief als zanger-liedjesschrijver, zag met lede ogen aan hoe de zorg in het Amsterdamse ziekenhuis onder invloed van, door de politiek opgelegde marktwerking, achteruit holde en het ziekenhuispersoneel en de patiënten daar de dupe van werden.

Zijn ervaringen en frustratie over de aftakeling van het ziekenhuis en de zorg in het algemeen heeft hij verwoord in het protestlied ‘De zorg is ziek’, dat verscheen op 3 december en te beluisteren is op YouTube, Spotify en op dezorg-isziek.nl. Tevens verschijnt het nummer als clip op alle bekende social mediakanalen en kunnen mensen via #dezorgisziek reageren. Het nummer is zijn meest persoonlijke liedje tot nu toe, doordat het over zijn eigen situatie gaat.

Van Leeuwen: ‘Al jaren zag ik met eigen ogen hoe de marktwerking en dus het geld steeds meer de boventoon ging voeren in de zorg. Zorgen voor, moest plaats maken voor efficiëntie en ‘meer met minder’. Toen het ziekenhuis failliet ging door wanbeleid van zowel de zorgverzekeraar(s) als de eigenaren en ik zag hoe binnen 24 uur het ziekenhuis op een onmenselijke manier, voor zowel patiënten als personeel werd leeg getrokken was voor mij de maat vol en schreef ik ‘De zorg is ziek.’

Van Leeuwen bracht als zanger-liedjesschrijver twee EP’s en verschillende singles uit. Voor zijn liedjes laat hij zich inspireren door de vragen die de moderne tijd bij hem oproepen. In zijn muzikale werk kijkt hij met een maatschappijkritische blik naar de wereld en spreekt zich uit over misstanden in de maatschappij. Met ‘De zorg is ziek’ hoopt Van Leeuwen politici aan het denken te zetten over de gevolgen van marktwerking in de zorg. Hij doet hiermee een pleidooi om onze zorgpremies weer naar de zorg te laten gaan en de zorg zodoende betaalbaar te houden.