Baanrenners Bos en Van Schip net buiten medailles bij World Cup Parijs

De tweede dag van de World Cup baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines, nabij Parijs, heeft voor Nederland geen medailles opgeleverd. Twee mannen kwamen dicht in de buurt, maar sneuvelden in de slotfase alsnog.

Keirin mannen
Op de keirin eindigde Theo Bos als vijfde. In de finale ging hij met nog drie ronden te gaan al vol aan en dat leek hij - net als in de halve eindstrijd - vol te kunnen houden. De Brit Jack Carlin en de Japanse keirinprof Yuta Wakimoto zaten in zijn wiel, maar leken het niet te halen...tot de laatste bocht.

Bos was leeg en zakte terug naar plek vijf, Wakimoto won verrassend, voor de Nieuw-Zeelander Edward Dawkins en de Pool Krzysztof Maksel. Sam Ligtlee werd in de herkansingen uitgeschakeld, nadat hij zowel daar als in de eerste ronde als laatste eindigde.

Omnium mannen
Jan Willem van Schip begon indrukwekkend aan het omnium: de vicewereldkampioen won het eerste onderdeel, de scratch. In de tempokoers eindigde Van Schip als elfde, waardoor hij drie plekken in moest leveren in het klassement. De Nederlander reed vervolgens een sterke afvalkoers, waarin hij constant voorin te vinden was.

Pas aan het einde moest hij passen, wat hem een vierde plek opleverde en dat was dan weer goed om op te schuiven naar de tweede plaats in het klassement: twee punten achter Raman Tsishkou uit Wit-Rusland en gelijk in punten met de Griek Christos Volikakis én de Spanjaard Albert Torres Barcelo.

Op de afsluitende puntenkoers leek Van Schip lange tijd op weg naar het podium. Torres was dominant en niet meer bij te halen, maar Van Schip leek het vol te kunnen houden. Met een paar ronden te rijden stond hij nog op de tweede plek, maar Torres nam samen met de Brit Oliver Wood en de Fransman Benjamin Thomas nóg een ronde voorsprong, waardoor Wood en Thomas alsnog over Van Schip heen wipten in het klassement. De Nederlander eindigde zo als vierde.

Individuele sprint vrouwen
Laurine van Riessen strandde in de kwartfinales van het sprinttoernooi. De Nederlandse moest het daarin opnemen tegen Stephanie Morton, maar was in beide manches simpelweg niet opgewassen tegen de vicewereldkampioene. Hetty van de Wouw werd in de eerste knock-outronde uitgeschakeld door de Oekraïnse Liubov Basova, die 0,003 seconden eerder over de finish kwam.

De winst ging naar Lee Wai Sze uit Hong Kong, doorgaans toch vooral specialiste op de keirin en de 500 meter tijdrit. In de eerste heat van de finale klopte ze Morton met 0,002 seconden, waarna de Australische in de tweede heat vroegtijdig capituleerde tegen het geweld van Lee. Daria Shmeleva pakte het brons door Mathilde Gros uit Frankrijk te verslaan. De jonge Gros won de eerste twee heats wel, maar haar tweede zege werd haar afgenomen en in de plotseling toch nog benodigde derde heat ging Shmeleva er alsnog met de winst vandoor.

Scratch mannen
Op de scratch kwam Wim Stroetinga er niet echt aan te pas. Een klein groepje renners nam een ronde voorsprong en daar kon de Nederlander niet in meekomen. De Oostenrijker Stefan Matzner zat wel in die groep en opende later nog eens de aanval. Leigh Howard kwam er in de slotronde met een zinderende sprint nog naartoe, maar de Australiër kwam nét tekort om Matzner te pakken. Adrien Garel uit Frankrijk werd derde, Stroetinga eindigde als elfde.

Koppelkoers vrouwen
Kirsten Wild en Nina Kessler eindigden als negende in de koppelkoers bij de vrouwen. Alleen in de eerste van acht sprints raapten ze twee puntjes op, maar daar bleef het bij. Amalie Dideriksen en Julie Leth uit Denemarken wonnen de koers door in de laatste sprint net één plek voor Neah Evans en Emily Kay uit Groot-Brittannië te eindigen. Georgia Baker en Macey Stewart werden namens Australië derde.