'Zorgpremie met tientje per maand omhoog'

Volgens bronnen rond het kabinet stijgt de maandelijkse premie voor een zorgverzekering volgend jaar met gemiddeld meer dan tien euro. Dat zou met name te wijten zijn aan hogere lonen en prijzen in de zorgsector, meldt het Parool. Dit jaar was de gemiddelde stijging rond de anderhalve euro.

De stijging komt onder meer door de betere economie; hierdoor gaan tevens lonen en prijzen in de zorg omhoog. Daarnaast stijgen de zorgkosten sowieso al door de vergrijzing. Bovendien vervalt de bijdrage die het kabinet sinds 2015 via de belastingen deed, die was bedoeld om te vermijden dat de premie dat jaar fors zou stijgen.

Tevens hevelt het kabinet de financiering van de wijkverpleging sinds datzelfde jaar over naar de zorgverzekering. Maar ook de bevriezing van het eigen risico op 385 euro per jaar heeft tot gevolg dat de premie extra stijgt.

Hier tegenover zou wel een behoorlijke stijging van de maximale zorgtoeslag staan, hoewel minder dan de premiestijging. Voor een eenpersoonshuishouden zou deze met meer dan zeveneneenhalve euro omhoog gaan.