Familie Marokkaanse overvaller zint op wraak

Vrienden van de 23-jarige Marokkaanse overvaller Hasan L. uit Gent vrezen dat zijn familie wraak gaat nemen op de juwelier die hem neerschoot. De overval op 7 juli dit jaar ging gepaard met extreem veel zinloos geweld tegen onder andere de 88-jarige vader van de juwelier. De juweliersfamilie heeft nu politiebescherming.

Afgelopen zaterdag 7 juli is Hassan met een tot nu toe onbekende vriend de juwelierszaak binnen gegaan en werd bedrijfsleider Filip M. een AK-47 tegen het hoofd gehouden. Ondertussen kregen Filip, de zus en 88-jarige vader schoppen en klappen over het hele lichaam. De 88-jarige vader dreigde te bezwijken onder dit excessieve geweld. Toen zijn kinderen hem wilden helpen werd dit door de overvallers verhinderd. “Laat hem sterven”, werd hun gezegd.

Daarna gingen zij naar de motor en sloegen op de vlucht terwijl zij ‘Tirez!’ schreeuwden, wat Frans is voor afschieten. De juwelier pakte zijn wapen en schoot Hassan, die kennelijk achterop zat, in de rug. Na twee kilometer viel Hassan dood van de motor. Voor advocaat Walter van Steenbrugge is het een duidelijk verhaal. De juwelier die eerst een aanvalsgeweer tegen het hoofd kreeg en vervolgens machteloos moest toezien hoe onder andere zijn bejaarde vader bijna werd doodgeslagen en geschopt, voelde zich opnieuw bedreigd en schoot daarom op de overvallers.

Zijn goede school en kickboksvriend Sabri Bhenia herkent het onnodige onmenselijke gepleegde geweld niet en omschrijft Hassan als een ’vriendelijke bescheiden jongen’. Sabri keurt de overval wel af maar vindt het wel laf van de juwelier om Hassan in de rug te schieten.

Andere vrienden en kennissen van de Marokkaan wisten al wel direct dat Hassan bij deze brute overval betrokken moest zijn. Het was niet de eerste keer dat Hassan een misdaad pleegde. Eerder had hij al politieagenten aangevallen, inbraken, diefstallen en een gewapende overval op een Aldi op zijn kerfstok. Het lijkt ook in de familie te zitten weten de kennissen want een deel van Hassan zijn familie heeft een zeer uitgebreid strafblad.

Het parket Oost-Vlaanderen te Gent onthoudt zich van ieder commentaar gaande het onderzoek. Naar de tweede overvaller wordt nog gezocht.