May overleeft Brexit-ruzie

De Britse regering heeft ruzie over de grens met Noord-Ierland overleefd nadat Brexitminister David Davis volgens bronnen met opstappen had gedreigd. De onenigheid betreft een einddatum voor gelijke douaneregels met de EU. Die moet een fysieke grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek voorkomen.

Crisisberaad eindigde evenwel in een zouteloos compromis. In het voorstel staat nu een 'verwachte' einddatum van 2021, meldt de BBC. Brexiteers zijn bang dat het ontbreken van een datum het Verenigd Koninkrijk tot in lengte van dagen tot 'onderdaan' van de EU zou maken. Dan kan het land geen eigen handelsovereenkomsten sluiten.

Die gelijke douaneregels vormen een veiligheidsclausule in de overeenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, op aandringen van Ierland. De Britten willen een harde grens voorkomen met technologische middelen zoals nummerbordherkenning, maar de Ieren willen dat de grens echt openblijft zoals afgesproken in het Goede Vrijdag-vredesakkoord van 1998. Zolang Londen en Dublin het niet eens zijn over hoe dit moet, geldt de veiligheidsclausule.

Onbespreekbaar
Een voor de hand liggende oplossing is om Noord-Ierland in de douane-unie van de EU te houden, terwijl de rest van het Verenigd Koninkrijk deze verlaat. Daarmee zou de grens effectief in de Ierse Zee komen te liggen. Maar dit is onbespreekbaar voor Mays gedoogpartner, de Noord-Ierse unionistische partij DUP.

Volgens een woordvoerder van David Davis is het voorstel nu zo aangepast "dat de tijdslimiet er veel sterker als kenmerk in naar voren komt".

De EU wacht ondertussen nieuwe besprekingen op basis van het voorstel af. Onderhandelaars spraken eerder hun frustratie uit dat de Britse regering "vooral met zichzelf praat" in plaats van op basis van eensgezindheid te onderhandelen. Mays regering en haar Conservatieve partij zijn nog altijd diep verdeeld over de Brexit. Het referendum van twee jaar geleden was juist uitgeschreven door toenmalig premier David Cameron om een eind te maken aan de verdeeldheid in de partij over de EU.