FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 juni 2018

Volleybalsters winnen in vijf sets van Europees kampioen ServiŽ in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben een belangrijke zege te pakken in de Nations League. In Rotterdam won Oranje met 3-2 (15-25,19-25, 29-27, 25-17 en 20-18) van Europees kampioen Servië.

Nederland begon slecht aan de wedstrijd tegen Servië. De Europees kampioen stond snel met 2-0 voor in sets. In de derde set ging het gelijk op tussen de beide landen en in de slotfase van de derde set werkte de ploeg van bondscoach Jamie Morrison drie wedstrijdpunten weg. Oranje won de vierde set eenvoudig en moest er een vijfde set aan te pas komen.

In het begin van de beslissende set leek Nederland eenvoudig naar de winst te gaan. Oranje liep uit naar een 9-5 voorsprong, maar de nummer twee van de afgelopen Olympische Spelen kwam sterk terug. Servië kreeg nog een wedstrijdpunt, maar wist deze ook niet te benutten, waarna Oranje bij 19-18 wel wist toe te slaan.

Volgende week staat de laatste voorronde op het programma. Nederland treft dan concurrent Turkije, China en Duitsland. De eerste vijf landen en China plaatsen zich voor de finaleronde. Nederland staat momenteel vijfde, maar heeft een voorsprong van vijf punten op de nummer zes Italië.

Nieuwe sporen van leven op Mars

Op Mars zijn nieuwe aanwijzingen gevonden dat er heel vroeger misschien leven mogelijk was. Bovendien is ontdekt dat de hoeveelheid methaan in de dampkring van de planeet stijgt en daalt, wat zou kunnen betekenen dat er ook nu nog leven op Mars is. Onomstotelijk bewijs is het niet, benadrukt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, maar "Mars vertelt ons dat we moeten blijven zoeken naar bewijs voor leven".

De verkenner Curiosity, een rijdend laboratorium dat sinds 2012 rondrijdt op Mars, heeft onder meer rotsen onderzocht die 3 miljard jaar oud zijn en net onder het oppervlak liggen. In die rotsen bleken organische moleculen te zitten. Dat zijn verbindingen van koolstof en waterstof, en soms ook bijvoorbeeld zuurstof en stikstof. Die elementen gelden als bouwstenen van leven. Maar omdat de Curiosity niet heeft vastgesteld hoe de moleculen zijn ontstaan, is het geen bewijs voor leven op Mars.

De Curiosity heeft ook vastgesteld dat de hoeveelheid methaan in de dampkring van Mars in de afgelopen zes jaar varieert. De concentraties stijgen in de zomers en dalen in de winters. Ook daarvan staat de oorzaak niet vast. Het zou kunnen komen door minieme organismen ergens op Mars.

Stromend water

Eerder waren al aanwijzingen gevonden dat Mars miljarden jaren geleden stromend water heeft gehad, een andere voorwaarde voor leven. Zo was de plek waar de Curiosity rondrijdt, de krater Gale, ooit waarschijnlijk een meer.

De Verenigde Staten hebben onlangs een nieuwe Marsverkenner gelanceerd, die in het oppervlak moet gaan boren op zoek naar sporen van leven. Europa en Rusland willen rond 2020 ook een rijdend laboratorium naar Mars sturen om te kijken of Mars ooit leven heeft gehad.

Nieuwe sporen van leven op Mars
Nieuwe sporen van leven op Mars (Foto: ANP)

Lavinia en Freek verzorgen vluchtelingenavond

Harpiste Lavinia Meijer en cabaretier Freek de Jonge initiëren een speciale avond in Paradiso op 20 juni ter gelegenheid van Wereld Vluchtelingendag. Tijdens de benefiet voor War Child treden onder meer Giovanca, Paul de Munnik, Carel Kraayenhof, Connie Palmen, Michiel Borstlap, Vera Mann en Hadewych Minis op, maakte Meijer donderdag bekend.

De opbrengsten van de avond komen ten goede aan de projecten van War Child in de landen waarin het werkt. Alle artiesten zetten zich belangeloos in deze avond. De kaartverkoop voor de benefiet is van start gegaan.

"We kunnen samen echt iets doen om vluchtelingen - en in het bijzonder kinderen - te helpen", stelt de wereldberoemde harpiste. "Samen met alle artiesten en het publiek wil ik op deze bijzondere avond War Child steunen. Zodat nog meer oorlogskinderen hun traumatische ervaringen kunnen verwerken en weer positief naar de toekomst kijken."

Meijer reisde vorige zomer naar Lesbos en maakte daar muziek met vluchtelingenkinderen. Dit inspireerde haar mede om de benefiet te organiseren.

Lavinia en Freek verzorgen vluchtelingenavond
Lavinia en Freek verzorgen vluchtelingenavond (Foto: BuzzE)

Toni tipt Icardi bij Bayern: "Hij is erg sterk en jonger"

Luca Toni ziet in Mauro Icardi een goede vervanger van Robert Lewandowski, mocht Bayern München de Pool deze zomer verkopen.

De zaakwaarnemer van Lewandowski stelde afgelopen maand dat 29-jarige spits "een verandering en een nieuwe uitdaging nodig heeft in zijn carrière". Real Madrid zou wel oren hebben naar de komst van de Pools international.

"Als een speler wil gaan, moet je hem laten gaan", vertelt Toni in gesprek met Sport Bild. De Italiaan ziet in Icardi een goede opvolger: "Icardi van Internazionale zou perfect zijn voor Bayern. Hij is erg sterk en jonger."

De Argentijn sprak zich eerder al uit over zijn toekomst bij Inter. "Als het goed is voor het team dat ik blijf, dan blijf ik, anders vertrek ik. Ik doe altijd wat het beste is voor de club en het team. Wanneer het seizoen voorbij is, zullen we met de club praten en kijken wat het beste voor hen is."

Icardi heeft een ontsnappingsclausule van 110 miljoen euro in zijn contract staan. Buitenlandse clubs kunnen in de eerste twee weken van juli de 25-jarige spits voor dat bedrag overnemen.

FOK! sportfoto-onderschrift week 23

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is hanns met het volgende onderschrift: "Houston i think we got a problem."

De opgave van deze week:

De Argentijnse tennisser Diego Schwartzman is druk doende met de umpire, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
De Argentijnse tennisser Diego Schwartzman is druk doende met de umpire, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Paal op huurbasis van PSV naar PEC Zwolle

Kenneth Paal vervolgt zijn loopbaan bij PEC Zwolle. De club huurt de verdediger van PSV een heeft een optie tot koop bedwongen.

De twintigjarige linksback stapte in 2010 over van de jeugdopleiding van NEC naar PSV en maakte in augustus zijn debuut in de hoofdmacht van de Eindhovenaren en kwam afgelopen seizoen uiteindelijk tot vijf wedstrijden voor de landskampioen. Voor Jong PSV speelde hij elf wedstrijden in de Jupiler League.

"Ik heb aan de Eredivisie mogen ruiken bij PSV en ben blij dat ik me in Zwolle verder mag ontwikkelen", vertelt Paal op de officiële clubwebsite van PEC Zwolle. "Op mijn leeftijd is het goed dat ik wekelijks minuten maak op een hoog niveau. Ik ga dan ook mijn stinkende best doen om dit bij PEC Zwolle te bewerkstelligen. De zomerstop is pas net begonnen, maar ik kijk er nu al naar uit om mijn teamgenoten, de supporters en iedereen binnen de club te begroeten. In het nieuwe seizoen wil ik gaan vlammen."

Technisch directeur Gerard Nijkamp ziet in Paal een directe versterking voor de positie van linksback. "Het afgelopen seizoen, maar ook daarvoor hebben wij hem veelvuldig in actie gezien. Van origine is deze speler een middenvelder die is omgeturnd tot linksback. Bij Jong PSV heeft Kenneth die rol zich eigen gemaakt en uitermate goed vervuld."

"Afgelopen seizoen bonsde hij dan ook al op de deur van het eerste, met een zestal optredens als resultaat. Bij PEC Zwolle krijgt Kenneth de kans om op het hoogste niveau meer speelminuten te maken en te laten zien wat hij nog meer in zijn mars heeft. Bovendien hebben wij in het contract opgenomen dat bij goed functioneren er een optie tot koop kan worden gelicht."

Heleen van Royen komt soms niet klaar

Heleen van Royen komt minder vaak klaar dan haar vriend Bart. Dat vertelde de schrijfster donderdag bij de presentatie van haar nieuwe werk Sexdagboek. Zij hield een jaar lang bij wat zij en haar vriend in bed allemaal uitspookten en beschrijft dat expliciet in haar boek.

"Het verraste mij dat ik, net als zoveel vrouwen, niet bij elke vrijpartij mijn orgasme opeiste", aldus Van Royen. "Ik had mij voorgenomen om feministisch te doen en net zoveel orgasmes te krijgen als Bart. Maar ik nam vaker dan verwacht genoegen met lekkere seks zonder orgasme."

Verder leerde de schrijfster van haar experiment hoe fijn het is om met je partner over seks te kunnen praten. "Het moet eigenlijk een zelfde onderwerp worden als de vraag: wat eten we vanavond?" bepleit Van Royen.

Zij vindt dat praten over seks enigszins uit de taboesfeer moet worden getrokken. "Het is toch een raar onderwerp: je gaat het op je werk bij de koffieautomaat niet bespreken hoe lekker het bij jou was vannacht. Dat hoeft ook niet, maar het is misschien wel fijn voor mensen om eens te kunnen lezen hoe een seksleven van een normaal koppel is."

Ook Heleen van Royen komt soms niet klaar
Ook Heleen van Royen komt soms niet klaar (Foto: BuzzE)

Arrestatie om schietincident woonwagenkamp

Donderdagochtend heeft de politie een man uit Oss aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 30-jarige man uit Oss. Het slachtoffer kwam in de vroege ochtend van maandag 4 juni jongstleden om het leven bij een schietincident voor het woonwagencentrum aan de Hoogheuvelstraat in Oss.

Er werd direct een groot onderzoek opgestart om duidelijkheid te krijgen over de achtergronden van de dood van de Ossenaar. Specialisten deden uitgebreid onderzoek op de plek van het misdrijf en rechercheurs gingen in gesprek met familie en bekenden van het slachtoffer.

Terwijl het rechercheteam nog volop bezig was met het uitspitten en verifiëren van informatie, meldde zich donderdag in de loop van de dag een man uit Oss bij de politie. Hij zou mogelijk betrokken te zijn bij het schietincident in Oss en werd daarop direct aangehouden. Het onderzoek naar de dood van de Ossenaar gaat intussen onverminderd verder.

Ronaldo: "We weten dat we niet de favoriet zijn"

Cristiano Ronaldo stelt dat Portugal realistisch moet zijn en dat het geen favoriet is voor het winnen van het WK in Rusland.

Portugal kroonde zich twee jaar geleden tot Europees kampioen en aan de hand van aanvoerder Ronaldo gaat het nu op zoek naar succes op het wereldtoneel. In 1966 werden de Portugezen derde op het WK, wat de beste prestatie in de geschiedenis van het land is.

"Wat ik kan garanderen is een grote ambitie van alle spelers en de technische staf", vertelt Ronaldo in gesprek met Portugese media. "We weten dat we niet de favoriet zijn, we moeten realistisch zijn, maar in het voetbal is niets onmogelijk."

"Ik denk dat we wedstrijd voor wedstrijd moeten kijken. De eerste wedstrijd, de groepsfase zal heel moeilijk zijn, maar ik denk dat we met deze spelers groot moeten denken en ik heb er alle vertrouwen in dat we ons best zullen doen. Wat ik kan zeggen is dat we hetzelfde zullen doen als tijdens het EK van 2016. We zullen blijven vechten en altijd hopen dat in het voetbal alles mogelijk is."

"Stap voor stap zullen we kijken wat er gaat gebeuren, wat de competitie ons zal brengen en voor ons het een voorrecht om de kleuren van Portugal te vertegenwoordigen en deze natie te vertegenwoordigen." Portugal opent het WK op 15 juni met een wedstrijd tegen Spanje, waarna vervolgens Marokko (20 juni) en Iran (27 juni) nog wachten.

Verrassing! Er komt helemaal geen BBQ

Ongeveer twintig aanhangers van anti-islamgroep Pegida hebben op het laatste moment besloten om donderdagavond toch geen demonstratieve barbecue te houden voor de deur van de Laleli-moskee in Rotterdam. Volgens Pegida heeft de politie gezegd dat hun veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Naar schatting een paar honderd tegendemonstranten waren bij de moskee aanwezig en vormden een menselijke ketting. De sfeer ter plekke was gemoedelijk.

Pegida wilde tijdens het avondgebed en de ramadan in vijf gemeenten demonstratief het voor moslims verboden varkensvlees roosteren. Utrecht, Den Haag, Arnhem en Gouda hebben deze BBQ-demonstraties bij moskeeën verboden, Rotterdam juist niet. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van die stad wil ze het recht op demonstratie op die plek niet ontzeggen.

Pegida blaast barbecue op laatste moment af
Pegida blaast barbecue op laatste moment af (Foto: ANP)

Juventus legt Costa definitief vast

Juventus heeft Douglas Costa definitief overgenomen van Bayern München. De buitenspeler werd afgelopen seizoen al door de Italianen gehuurd.

Costa heeft in Turijn een contract voor vier seizoenen gekregen. Juventus betaalt de komende twee jaar in termijnen in totaal veertig miljoen euro aan Bayern München, waar de Braziliaan drie jaar onder contract stond. Daarvoor droeg Costa het shirt van Shakhtar Donetsk en Grêmio.

Vorig jaar had Juve bij de huurtransfer met Bayern al een optie tot koop afgedwongen. Costa kwam in zijn eerste seizoen bij de Italiaanse kampioen tot 47 officiële optredens, waarin hij zes doelpunten maakte en veertien assists gaf. De Oude Dame legde naast de landstitel ook beslag op de Coppa Italia.

Douglas Costa maakt deel uit van de Braziliaanse selectie die vanaf volgende week een gooi gaat doen naar de WK-titel. De Seleção is in groep E ingedeeld bij Zwitserland, Costa Rica en Servië. Costa heeft 24 duels voor Brazilië gespeeld sinds zijn interlanddebuut in november 2014.

Gestolen Mariabeeld brengt gaslek aan het licht

Afgelopen zondag werd in het restaurant De Kleine Waarheid in Alkmaar een beeld van de heilige maagd Maria gestolen. Deze diefstal werd met beveiligingscamera's vastgelegd en de beelden daarvan werden onder andere door NH Nieuws uitgezonden. Hierop kreeg de dief berouw en schreef een briefje aan de eigenaresse van het restaurant, Liesbeth Spoor. 

In dat briefje, dat ze gisteren vond, stond een telefoonnummer. Toen ze het nummer belde, kreeg ze contact met één van de dieven. Liesbeth: "De dief vertelde dat hij erop aangesproken werd door een vriendin, over dat er veel aandacht voor de diefstal was. Hij vertelde dat zijn vriend zo gek op hem was dat hij alles voor hem wilde doen. 'Toen zei hij: Ik wil dat beeld'. Hij vertelde dat hij normaal gesproken nooit zoiets doet, maar dat ze allebei dronken waren. Hij schaamde zich ontzettend en bood zijn excuses aan. Morgen krijg ik mijn Mariabeeld terug en daarmee is voor mij de kous af."

Niet voor niets
Voor de gelovige Liesbeth is de diefstal een wonder. Nadat het camerasysteem afgelopen dinsdag werd gecontroleerd bleek er een gaslucht te hangen in het kastje waar het bewuste beeld op stond. Netbeheerder Liander werd ingeschakeld en het bleek dat er op precies die plaats een gaslek was. Liesbeth: "Als het beeld niet gestolen was, hadden we dit misschien veel te laat ontdekt. Het gaat misschien heel ver, maar ik geloof dat dit alles niet voor niets is geweest. Het is het wonder van De Kleine Waarheid, haha."

Tbs'er filmt eigen uitbraak uit kamer

In de tbs-kliniek de Rooyse Wissel in het Limburgse Venray is een patiënt er vorige week in geslaagd om uit zijn kamer te breken en deze daad op een naar binnen gesmokkelde minitelefoon te filmen. Dat heeft de kliniek bevestigd naar aanleiding van berichtgeving op de regionale zender L1.

Uit onderzoek bleek dat de deuren van patiëntenkamers na insluiting te openen zijn. De kliniek zegt daarover 'geschrokken' te zijn en heeft inmiddels procedurele maatregelen genomen en technische ingrepen in voorbereiding om herhaling te voorkomen.

De Rooyse Wissel zegt het te betreuren dat de beelden (die L1 op de website laat zien) zijn uitgelekt. Volgens de kliniek is de veiligheid in de kliniek niet in het gedrang geweest en was het voor de patiënt niet mogelijk om te ontsnappen uit het gebouw.

Volgens de kliniek "is het een illusie om een instelling geheel vrij van binnengesmokkeld materiaal te krijgen".

Hier is het filmpje te zien

Tbs'er filmt eigen uitbraak uit kamer
Tbs'er filmt eigen uitbraak uit kamer (Foto: ANP)

Rotterdam en Den Haag hand in hand met 4 TU's

Rotterdam en Den Haag slaan de handen ineen met de vier technische universiteiten (4TU’s) om de weerbaarheid van de steden te vergroten. Hoe kunnen we anticiperen op de gevolgen van bijvoorbeeld een hevige storm? De stroom die langdurig uitvalt, het water in de straten begint te stijgen, gemalen die digitaal worden aangestuurd, supermarkten kunnen geen voorraden bestellen en pinnen kan ook niet meer. Telefoons raken leeg, net als de koelkast...

Het klinkt als een doemscenario maar het is niet onwerkelijk. In 2012 zaten bijna 4 miljoen mensen in New York meer dan 48 uur zonder stroom door orkaan Sandy. Het vliegveld liep onder water en andere kwetsbare infrastructuur was beschadigd. Dit scenario is voor steden aanleiding geweest om beter na te denken over de schade die hevige stormen of andere gebeurtenissen kunnen aanrichten in een stad. Zo ook Rotterdam en Den Haag, allebei verbonden aan het 100 Resilient Cities netwerk. In dit netwerk werken steden wereldwijd aan het anticiperen op rampen, zodat zowel de steden als de bewoners weerbaarder en veiliger zijn.

Samenwerking met technische universiteiten
Op donderdag, tijdens de jaarlijkse Resilient Rotterdam-conferentie, ondertekenen vertegenwoordigers van de 4TU's, gemeente Rotterdam en Den Haag een intentieverklaring waarin de samenwerking op het gebied van kennisontwikkeling en toepassing van ‘Resilience Engineering’ van start gaat.

Arnoud Molenaar Chief Resilience Officer van Rotterdam: “De vraag is; op welke manieren kunnen we als stad anticiperen op bepaalde gebeurtenissen, zodat de negatieve effecten op de stad en de bewoners minimaal zijn? Bij het inzichtelijk maken van deze zogenoemde ‘cascade-effecten’ gaat het om het bijeen brengen van verschillende gegevens en is een technisch model nodig. De TU’s kunnen ons daar met hun technische expertise goed bij helpen. Zij brengen de nieuwste wetenschappelijke inzichten in en de steden de vraagstukken uit de praktijk. Door samen deze vraagstellingen te formuleren en oplossingen te bedenken, vergroten we de veerkracht van de stad.”

De 4TU’s gaan de steden ondersteunen door onder andere modellen te ontwikkelen waarin beleidskeuzes kunnen worden doorgerekend. Bijvoorbeeld over het profijt van vergroening van steden. Of door te onderzoeken welk lange termijn effect het gebruik van robots heeft op de stedelijke infrastructuur, het internet en uiteindelijk op de bewoners.

Zowel de twee steden als de 4TU’s hebben het vergroten van de toekomstbestendigheid en het voorkomen van disfunctioneren van de stad als gevolg van ingrijpende gebeurtenissen als doelstelling. De federatie van de vier Nederlandse technische universiteiten heeft in januari 2018 het 4TU ‘Resilience Engineering Centre’ opgericht. Er is door de federatie 4,5 mln euro beschikbaar gesteld voor onderzoek naar het ontwikkelen en toepassen van kennis om complexe sociaal-technologische milieusystemen te ontwikkelen om de veerkracht van systemen te vergroten.

Frans lagerhuis voor telefoonverbod scholieren

De Franse Nationale Vergadering heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat het gebruik van smartphones op scholen aan banden legt. De wet verbiedt scholieren hun telefoons te gebruiken onder schooltijd. Minister Jean-Michel Blanquer (Onderwijs) sprak over een "detox-maatregel".

In Frankrijk heeft ongeveer 90 procent van de kinderen van 12 jaar en ouder een mobiele telefoon, stelt de regering. De maatregel is onder meer bedoeld om cyberpesten terug te dringen. Ook zeggen voorstanders dat het kinderen kan helpen hun sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Critici vinden de wet vooral symbolisch, omdat scholen nu ook al telefoonverboden kunnen instellen. Bovendien mogen scholieren hun telefoons nu ook al niet gebruiken onder de les.

Frans lagerhuis voor telefoonverbod scholieren
Frans lagerhuis voor telefoonverbod scholieren (Foto: ANP)

Vier 'New Pack Day' in nieuwe Hearthstone shortfilm

In augustus 2017 werd de eerste animated short van Hearthstone getoond. Deze introduceerde een cast personages en Ava, een meisje dat de wereld van Hearthstone wordt ingetrokken. Vandaag is de tweede animated short getoond in aanloop naar 'New Pack Day'.

Op 14 juni krijgt elke speler die inlogt een 'Golden Classic Pack', waarin elke kaart een gouden versie betreft. De animated short speelt daar op in en toont hoe divers de ervaringen kunnen zijn in het openen van packs. Blijdschap, teleurstelling en veel geluk. Bekijk de animated short hieronder.

E3-trailer voor Fear the Wolves

Fear the Wolves is een Battle Royale-game van Vostok Games. Vostok Games bestaat uit veteranen die hebben gewerkt aan S.T.A.L.K.E.R. en er wordt dan ook inspiratie gehaald uit deze titel.

Je speelt in een radioactieve wasteland en moet met je snelle geest, vuisten en wat je kan vinden zien te winnen van 99 andere selers. Ook moet je oppassen voor gemuteerde dieren, radiatie en andere rariteiten die je tegen kunt komen. Eén van de mutanten die je tegenkomt zijn wolven. Zij zwerven in troepen rond en pakken samen de achterblijvers in een match. Voor de game is alvast een E3-trailer getoond en waarschijnlijk krijgen we de game volgende week tijdens E3 nog te zien.

Fear the Wolves lanceert in 2019 voor pc en Xbox One.

Celstraf geŽist tegen ex-raadslid om ontucht

Tegen Khalid T. is door het Openbaar Ministerie vijftien maanden celstraf geëist waarvan vijf voorwaardelijk voor ontucht met een destijds dertienjarig meisje. Ook wordt hem het onttrekken aan het ouderlijk gezag verweten. De twee kenden elkaar via een advertentie op een sekssite. Augustus vorig jaar spraken ze met elkaar af. T. dacht dat het meisje meerderjarig was.

De 33-jarige T., ex-directeur van de Alphense islamitische basisschool 'An Noer' en voormalig PvdA-gemeenteraadslid in Gouda, heeft altijd ontkend ontucht met het meisje te hebben gepleegd. In de rechtbank in Den Haag ontkende hij donderdag niet dat ze met elkaar hadden afgesproken. Maar volgens T. bracht hij het meisje naar een hotel en haalde hij haar de volgende dag weer op. Hij deed dat ,,uit goedheid", volgens hem kon het meisje nergens heen en had ze ruzie met haar ouders.

De rechter bevroeg T. gedetailleerd over het contact met het meisje. ,,Dus u leerde elkaar kennen via een sekssite, na een paar uur chatten haalde u haar 's avonds laat op in Vlaardingen, bracht haar naar een hotel in Gouda maar bleef daar zelf niet. De volgende ochtend haalde u haar weer op en bracht haar naar de trein. Dat is toch een merkwaardig verhaal?" T. gaf aan dat hij graag een serieuze relatie wilde en een goede klik voelde met het meisje.

Mediastorm

Zijn advocate vindt dat hij vrijgesproken moet worden. ,,De verklaringen van het meisje zijn tegenstrijdig en kloppen bovendien regelmatig niet." Ook noemt ze de grote ,,mediastorm" waar T. sinds zijn arrestatie mee te maken heeft. ,,Hij is publiekelijk al berecht. Zijn leven is vermorzeld."

Het meisje had naar aanleiding van de advertentie op de sekssite met vijftien personen contact gehad. Ze zou met nog een man hebben afgesproken. Mogelijk wordt die ook nog strafrechtelijk vervolgd. Het onderzoek in deze zaak loopt nog, laat het OM weten.

T. werd vorig jaar september opgepakt en zat sindsdien vast. Die voorlopige hechtenis wordt nu wel opgeheven in afwachting van de uitspraak, oordeelde de rechter donderdag. De uitspraak is op 21 juni.

Celstraf geëist tegen ex-raadslid om ontucht
Celstraf geëist tegen ex-raadslid om ontucht (Foto: ANP)

Hitman 2 aangekondigd

Zoals verwacht is Hitman 2 aangekondigd. Eerder werd de onthulling op Twitter al geteaset. In Hitman 2 reis je de wereld over en bezoek je exotische sandbox-locaties. Daarnaast biedt de game voor de eerste keer een co-op modus.

Agent 47 keert natuurlijk terug en moet de Shadow Client zien te vermoorden en zijn militie ontrafelen. Niet alles is echter zoals het lijkt en alles verandert wanneer Agent 47 de identiteit leert van zijn doelwit. De game komt met nieuwe manieren om te spelen, nieuwe game modi en features.

Eén van deze features is de Sniper Assassin modus, die volledig in co-op te spelen is. De gameplay doet sterk denken aan de gameplay van Hitman GO. Als je de game pre-ordert, dan krijg je direct toegang tot de game. In tegenstelling tot de vorige game is Hitman 2 één release en bevat dus geen episodische content. Wel wordt er naderhand DLC toegevoegd.

De trailer is hieronder te bekijken. Hitman 2 lanceert op 13 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

MLB: Profar slaat Rangers met twee homeruns naar winst

De honkballers van de Texas Rangers hebben thuis een ruime zege geboekt op de Oakland Athletics. Dat was voor een groot deel te danken aan Jurickson Profar: de Nederlands international sloeg twee homeruns.

In de eerste inning opende Profar de score met een homerun, waarbij hij ook Nomar Mazara over de thuisplaat sloeg. In de derde inning mepte hij de bal nog eens de tribunes in, waarna hij in de zevende inning ook nog twee teamgenoten in staat stelde te scoren met een single. De Rangers wonnen uiteindelijk met 8-2.

Uitslagen MLB woensdag
Washington Nationals - Tampa Bay Rays 11-2
Cleveland Indians - Milwaukee Brewers 3-1
New York Mets - Baltimore Orioles 0-1
San Diego Padres - Atlanta Braves 3-1
San Francisco Giants - Arizona Diamondbacks 5-4
Pittsburgh Pirates - Los Angeles Dodgers 11-9
Toronto Blue Jays - New York Yankees 0-3
Boston Red Sox - Detroit Tigers 7-1
Cincinnati Reds - Colorado Rockies 3-6
Chicago Cubs - Philadelphia Phillies 7-5
Texas Rangers - Oakland Athletics 8-2
Houston Astros - Seattle Mariners 7-5
Minnesota Twins - Chicago White Sox 2-5
St.Louis Cardinals - Miami Marlins 3-11
Los Angeles Angels - Kansas City Royals 4-3

Rangers - Athletics (Bron: YouTube)

Turkse centrale bank voert rente verder op

De Turkse centrale bank heeft zijn belangrijkste rentetarief opnieuw behoorlijk opgeschroefd in een poging de vrije val van de lira te stoppen. Het is al de derde renteverhoging in twee maanden. Bij de bank wordt momenteel alles op alles gezet om grote economische problemen in Turkije zoveel mogelijk af te wenden.

De waarde van de lira is de laatste tijd flink gezakt, met als gevolg dat de al fikse inflatie in het land nog verder dreigt op te lopen. Daardoor wordt het leven voor mensen in het land steeds duurder wordt.

Het belangrijkste rentetarief gaat met 1,25 procentpunten omhoog naar 17,75 procent, meer dan waar economen gemiddeld op rekenden. Eind vorige maand hield de centrale bank ook al een speciaal spoedberaad. Daarin werd besloten de rente met 3 procentpunten op te schroeven. Die forse rentestap bleek evenwel niet voldoende.

Grote twijfel
In de financiële wereld leeft grote twijfel over de toenemende invloed van president Recep Tayyip Erdogan op het monetaire beleid in het land. Ook zijn veel kenners er nog niet van overtuigd dat de centrale bank erin gaat slagen om de stevige inflatie in Turkije een halt toe te roepen. De koers van de lira veerde kort na het rentebesluit wel bijna 2 procent op.

Erdogan zelf zei overigens voor de vorige renteverhoging nog dat hij een fel tegenstander is van renteverhogingen door de centrale bank. Kenners denken evenwel dat dit de enige manier is om de economische problemen in het land aan te pakken. Erdogan gaf de centrale bank er de schuld van dat onder meer gewone Turken in de problemen komen door de renteverhogingen. Daardoor zouden zij hun kapitaal massaal naar het buitenland verplaatsen.

Turkse centrale bank voert rente verder op
Turkse centrale bank voert rente verder op (Foto: ANP)

'Transfer Kluivert naar AS Roma stapje dichterbij'

De overgang van Justin Kluivert van Ajax naar AS Roma is een stapje dichterbij gekomen. De clubs zouden bijna akkoord zijn over de transfersom.

La Gazzetta dello Sport meldt donderdag de Kluivert zijn vakantie op Ibiza heeft afgebroken om terug te keren naar Nederland. De aanvaller wacht vervolgens op bericht van zaakwaarnemer Mino Raiola om naar Roma te vliegen.

Volgens de Italiaanse sportkrant was Raiola woensdag al in de Italiaanse hoofdstad om de laatste details te bespreken met technisch directeur Monchi. De Romeinen willen de transfer dit weekend afronden, waarbij Kluivert zijn handtekening moet zetten onder een vijfjarig contract. AS Roma zou Ajax een bedrag van twintig miljoen euro overmaken en dat bedrag kan nog met vijf miljoen euro stijgen vanwege prestatiesbonussen en een eventuele doorverkoopclausule.

Vader Patrick Kluivert liet zich in gesprek met Olé al uit over de ontwikkelingen rondom de transfer van zijn zoon. "De waarheid is dat het nog geen tijd is om naar Barcelona te gaan. Een club als Barcelona zou hem nu niet verder helpen, hij moet zich stap voor stap ontwikkelen, rust. Ik zal hem als een vader hoe dan ook steunen bij elke beslissing die hij zal nemen."

'NAVO moet slagvaardiger'

De 29 NAVO-ministers van Defensie zijn voor het eerst bij elkaar op het nieuwe hoofdkwartier in Brussel. Naast de versterking van het bondgenootschap bespreken ze een meer evenredige lastenverdeling en de missies in Afghanistan en Irak. Dit gebeurt vooral ter voorbereiding op de top op 11 en 12 juli. Dan zijn ook de regeringsleiders aanwezig.

Hoog op de agenda staat een versterkte ‘deterrence & defence posture’. Dit betekent dat de NAVO beter is opgewassen tegen zijn taken, met name in het licht van de toegenomen dreigingen. Zo is de verwachting dat de ministers zullen instemmen met het Amerikaanse plan om in 2020 binnen 30 dagen, 30 gemechaniseerde bataljons, 30 squadrons en 30 oorlogsschepen inzetbaar te hebben.

In het kader van de versterking zal ook de NAVO-commandostructuur worden aangepast. De verschillende NAVO commando’s krijgen er ruim 1.200 mensen bij. Ook wordt er een speciaal hoofdkwartier opgericht in het Duitse Ulm om de militaire mobiliteit te coördineren. Voor Nederland betekent dit naar verwachting een extra bijdrage van ongeveer 50 functies, zo liet minister Ank Bijleveld de Kamer vorige week al weten.

Een hogere gereedheid betekent ook dat materieel en militairen zich sneller moeten kunnen verplaatsen. Voor NAVO Secretaris-Generaal Stoltenberg is militaire mobiliteit een ‘Flagship Project’ van het bondgenootschap en de Europese Unie. Nederland maakt zich hard voor een zogenoemde military mobility pledge. Hiermee committeren de EU-lidstaten tijdens de Europese Raad in juni, en NAVO-bondgenoten zich tijdens de grote NAVO-top aan het verbeteren van militaire mobiliteit in Europa.

Minister Bijleveld sprak eerder vandaag op een symposium van het Europees Defensie Agentschap met de toepasselijke titel ‘Militaire mobiliteit – sleutel tot Europese veiligheid’: “Als Europeanen op vakantie gaan hoeven ze vaak niet eens door de paspoortcontrole. Als militairen daarentegen personeel, munitie of uitrusting willen verplaatsen, dan is dat haast onmogelijk. Het passeren van Europese grenzen in een militaire truck kan weken duren.”

Meer afschrikking
Dit is niet bevorderlijk voor het beschermen van de Europese veiligheid en vrijheid. Daarom wil Nederland onder meer dat militairen snel diplomatieke toestemming krijgen voor grensoverschrijdend transport. Om het proces te vergemakkelijken moet ieder land een ‘single point of contact’ krijgen. Bijleveld: “We lijken een vaardigheid te hebben verloren die juist steeds belangrijker wordt. En dat terwijl we ons geconfronteerd zien met een ring van instabiliteit rond Europa en een steeds assertiever Rusland. Meer militaire mobiliteit betekent ook meer afschrikking.”

'Navo moet slagvaardiger'(Foto: Ministerie van Defensie)
'Navo moet slagvaardiger'(Foto: Ministerie van Defensie)

Alaphilippe wint eerste bergrit Criterium du Dauphinť, Moscon nieuwe leider

Julian Alaphilippe heeft de vierde etappe van het Criterium du Dauphiné gewonnen. De Fransman van Quick-Step Floors was op slotklim naar Lans-en-Vercors de sterkste. Daniel Martin werd tweede, vlak voor Geraint Thomas. Gianni Moscon neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Michał Kwiatkowski.

In het eerste uur van de wedstrijd werd er hard gekoerst. Dat zorgde ervoor dat na vijftig kilometer het peloton in twee stukken brak. Romain Bardet had de slag gemist, maar zijn ploeg AG2R La Mondiale zorgde ervoor dat Bardet toch weer kon aansluiten bij het eerste peloton.

Later konden toch acht vluchters wegrijden uit het peloton: Dario Cataldo (Astana), Lukas Pöstleberger (Bora-Hansgrohe), Jens Keukeleire (Lotto-Soudal), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Odd Christian Eiking (Wanty-Groupe Gobert), Arnaud Courteille (Vital Concept), Simon Clarke (Education First) en Bryan Coquard (Vital Concept). Op de Col du Mont Noir, een klim van de buitencategorie, reed het peloton met een strak tempo omhoog, vooraan sloeg de kopgroep uit elkaar. Eiking was de eerste die aanviel, maar Cataldo bleek toch net iets sterker dan de Noor.

Cataldo zette zijn aanval door en liep in een natte afdaling uit naar de drie minuten op het peloton. In het peloton was het de ploeg van Bardet die de achtervolging leidde in het peloton. Aan de voet van de slotklim had Cataldo nog 1.50 op het peloton. Team Sky nam weer het tempo over van AG2R La Mondiale en de voorsprong werd steeds kleiner. Guillaume Martin was de eerste die op de slotklim versnelde, maar het peloton bleef de jonge Fransman altijd in het zicht houden. Ook de voorsprong van Cataldo liep snel terug en bij het ingaan van de laatste kilometer was het verschil nog maar twintig seconden.

Daniel Martin ging achter zijn naamgenoot aan en had hem al snel te pakken, net zoals Cataldo. De Ier kreeg in zijn wiel Thomas, Bardet en Alaphilippe met zich mee, terwijl klassementsleider Kwiatkowski moest passen. In de sprint om de dagzege won Alaphilippe makkelijk voor Martin en Thomas.

Moscon kwam op acht seconden binnen en neemt daardoor de leiderstrui over van ploeggenoot Kwiatkowski. De Pool staat nu op zes seconden van de Italiaan. Ook een andere Sky-renner Thomas staat op zes seconden achterstand van Moscon.

Just Cause-maker kondigt Generation Zero aan

Avalanche Studios, de makers bekend van Just Cause en Mad Max, hebben Generation Zero aangekondigd. Deze open-wereld game gaan ze zelf uitgeven.

In 1980 veroveren vijandige robots het landelijke Zweden en natuurlijk moeten wij mensen daar een EMP voor steken. Probleem, die hebben we niet. Dus mogen we alleen of tot vier spelers in co-op tegen de machines gaan vechten met meer traditionele wapens. De robots die in de wereld geplaatst zijn blijven hun schade houden. Of je ze nu een uur, een dag of weken later tegenkomt, de schade blijft en misschien ben jij ondertussen beter bewapend om deze dit keer voorgoed neer te leggen.

Generation Zero komt ergens in 2019 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dansen met Persona 3 en Persona 5

Atlus heeft voor de fans van ritme-games en/of Persona-franchise goed nieuws: Persona 3: Dancing in Moonlight en Persona 5: Dancing in Starlight komen ook naar het westen. Beide games verschijnen begin 2019 in Amerika en Europa voor de PlayStation 4 en PlayStation Vita.

In Persona 3: Dancing in Moonlight en Persona 5: Dancing in Starlight worden het Specialized Extracurricular Execution Squad (SEES) en de Phantom Thieves meegenomen naar een geheime ruimte, die Club Velvet wordt genoemd. Daar worden ze wakker tussen de mysterieuze bewoners van de Velvet Room, die hen dwingen om op te treden op een mysterieus dansfeest, zonder dat we weten wat hen te wachten staat.

Persona 3: Dancing in Moonlight en Persona 5: Dancing in Starlight bieden onder andere het volgende:

 • Luister naar de songs uit Persona 3 en Persona 5 van Shoji Meguro, gecomponeerd door Ryota Kozuka, inclusief gloednieuwe remixes van ATOLS, Lotus Juice, Taku Takahashi (m-flo / block.fm), Jazztronik en meer. In elke game kun je 25 tracks vrijspelen.
 • Kies uit verschillende moeilijkheidsniveaus en 'dans' mee met de leden van het SEES en de legendarische Phantom Thieves in een ritmegame-ervaring die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Personages kunnen samen met hun partners door goed te presteren de "Fever"-stand activeren.
 • Engelse en Japanse stemmen kies je zelf of je personages Engels of Japans moeten spreken
 • Social - In “Social” kunnen spelers hun sociale relaties met hun favoriete personages verdiepen door middel van gesprekken en mini-events. Wanneer je daarbij aan bepaalde voorwaarden voldoet, komen nieuwe events en items beschikbaar.
 • Verzamel kostuums – Verzamel kostuums en accessoires en kleed je personages ermee aan om ze nog stijlvoller de dansvloer op te sturen.

Persona 3: Dancing in Moonlight en Persona 5: Dancing in Starlight verschijnen begin 2019 voor de PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Balkanlanden willen migrantenstroom indammen

De Balkanlanden willen gezamenlijk optrekken om te voorkomen dat opnieuw een grote vluchtelingenstroom via die landen op gang komt, zoals in de jaren 2015 en 2016. Dat meldde de minister van veiligheid van Bosnië-Herzegovina na een bijeenkomst donderdag, waar ook Oostenrijk aan deelnam.

Drie jaar geleden kwamen via de zogenoemde Balkanroute meer dan een miljoen vluchtelingen naar West-Europa die vooral neerstreken in Duitsland en Oostenrijk. Ongeveer twee jaar geleden ging de Balkanroute op slot met hekken en versterkte grenscontroles door politie en leger.

De landen in de regio zien de vluchtelingaantallen sinds november weer toenemen. Zo zag Bosnië volgens lokale autoriteiten sinds begin dit jaar 4900 migranten het land binnenstromen, van wie er nog 2500 in het land zijn. Bosnië kreeg donderdag 1,5 miljoen euro aan hulp toegezegd door de EU.

Balkanlanden willen migrantenstroom indammen
Balkanlanden willen migrantenstroom indammen (Foto: ANP)

Nog maanden aftellen tot Days Gone

Sony heeft de releasedatum van de zombie-apocalypse-game Days Gone bekendgemaakt. We mogen vanaf 22 februari de nieuwe PlayStation 4-titel van Bend Studios gaan spelen.

In de onderstaande trailer van Days Gone zien we meteen nieuwe vijanden. Zo zijn er dieren die je naar het leven staan zoals poema's en raven. Er wordt ook een menselijke vijand geintroduceerd: de Ripper. De Rippers zijn een cult die de Freakers, de zombies, verafgoden. Rippers vermoorden iedereen die niet bij hen hoort, dus verwacht geen goed gesprek met ze aan te gaan. Leuk detail: als je een Ripper-kamp tegenkomt in het spel en je lokt er Freakers naar toe dan kun je toekijken hoe het kamp afgeslacht wordt door de zombies, hun 'goden'.

Google haalt ei uit salade-emoji

Groot nieuws: Google heeft besloten de - schijnbaar echt bestaande? - salade-emoji aan te passen. Een stukje ei is eruit gehaald, want dan voelen veganisten zich beter, zo legt een manager van het ontwerpteam van Google uit. Het ietwat matige bakje salade wat nu nog overblijft bestaat uit wat stukjes sla en twee plakjes tomaat. Eet smakelijk!

In een later bericht zegt de manager overigens dat de wijziging bedoeld is om de salade beter bij de officiële beschrijving te doen passen: "Een bak gezonde salade, met sla, tomaat en andere gezonde etenswaren, zoals komkommer", hoewel we die komkommer toch echt niet kunnen ontdekken. Bij volgende ontwikkelingen op het gebied van salade-emoji's houden we u uiteraard op de hoogte.

Honkbalchick vangt bal in bier en slaat bier achterover

Een vrouwelijke fan van de honkballers van de San Diego Padres heeft plotseling nogal veel aanbidders gekregen. In het duel met de Atlanta Braves werd een bal buiten de lijnen geslagen, maar deze kwam wel de tribunes in.

Daar zat de lieftallige dame met een biertje naar de wedstrijd te kijken en plotseling landde de bal in haar bier. Hartstikke leuk natuurlijk, maar mannelijke fans werden pas echt wild toen ze het biertje ook nog eens achterover sloeg - of nou ja, een deel, want de helft loopt langs haar mond.

Turkije bevriest migrantendeal met Athene'

Turkije heeft de vluchtelingendeal met Griekenland opgeschort. De aanleiding is het diplomatieke conflict over Turkse militairen die naar Griekenland zijn gevlucht, berichten Turkse media. Turkije eist dat die militairen worden uitgeleverd.

"We hebben een migrantendeal met de EU. Die wordt geïmplementeerd. Er is ook een bilateraal akkoord over het terugnemen van mensen met Griekenland. We hebben dit akkoord opgeschort", zei de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu (Buitenlandse Zaken) volgens de krant Daily Sabah.

De minister verwees volgens de krant Hürriyet naar afspraken over het terugnemen van migranten die vanuit Turkije naar Griekenland zijn gereisd. Turkije neemt dergelijke migranten terug. In ruil daarvoor worden Syrische vluchtelingen in Turkije ondergebracht in de EU.

'Turkije bevriest migrantendeal met Athene'
'Turkije bevriest migrantendeal met Athene' (Foto: ANP)

Premier League-verdeling buitenlandse tv-gelden op de schop

De Premier League-clubs waren bijeen op hun vergadering. Naast het nieuws dat Amazon de Premier League gaat streamen, is er nog een belangrijk besluit genomen. De TV-pot van buitenlandse inkomsten zal vanaf 2019/2020 niet meer evenredig verdeeld worden over alle clubs, maar de stand in de competitie zal invloed hebben hoeveel geld je krijgt. 

Een grote wens van de 'Grote Zes' gaat daarmee in vervulling. Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham Hotspur en Manchester City vinden dat zij de Premier League meer waarde geven en vinden dat ze ook daar voor betaald mogen worden. Het is voor het eerst sinds de invoering van de Premier League in 1992 dat de verdeling van buitenlandse tv-gelden wordt aangepast. Begin dit jaar was er nog een vel protest tegen dit voorstel. Nu hebben in ieder geval veertien van de twintig ploegen ingestemd met deze wijziging, het aantal stemmen wat nodig is om dit soort majeure wijzigingen door te voeren. 

De huidige verkoop van de Premier League in het buitenland leverde 3,3 miljard pond op. Dit bedrag zal ook in de nieuwe periode evenredig over alle clubs worden verdeeld. Maar alle inkomsten boven dat bedrag zullen worden verdeeld op basis van de prestatie in de Premier League. Wel is afgesproken dat in de totale verdeling van de tv-gelden de kampioen maximaal 1,8 keer de opbrengsten van de nummer twintig uit de Premier League zal ontvangen. De verwachting is dat de rechtenverkoop in het buitenland zal stijgen naar de 5 miljard pond. 

De inkomsten van de nationale tv-pot werden al verdeeld op basis van de ranking in de competitie. Dat gaat nu ook gebeuren met de inkomsten uit de buitenlandse tv-pot. De inkomsten van de 

Paladins komt inderdaad naar Nintendo Switch

Het kan eigenlijk geen verrassing meer zijn na diverse leaks en geruchten, maar Paladins komt inderdaad naar Nintendo Switch. De free-to-play teambased shooter is volgende week al beschikbaar op het platform.

Eerst is de game enkel te spelen door het founder's pack te kopen, maar de game is later ook gewoon gratis te spelen. Het geeft toegang tot alle speelbare personages in de game en hun voice packs en enkele exclusieve cosmetics. Dit founder's pack kost 29,99 euro. De game draait op 60 FPS en ondersteunt cross-platform play.

De trailer van de Switch-versie is hieronder te bekijken. De game lanceert officieel op 12 juni, niet geheel toevallig de dag dat Nintendo haar E3 Direct uitzendt.

Kate Upton meest sexy vrouw ter wereld

Model en actrice Kate Upton is de nieuwe nummer 1 van de Maxim Hot 100. Ze is de opvolgster van Hailey Baldwin, die vorig jaar door het Amerikaanse mannentijdschrift werd uitgeroepen tot meest sexy vrouw ter wereld.

Maxim noemt de 26-jarige Upton "een blonde seksbom met de gewenste curves, een lieve glimlach en ouderwetse werklust". Volgens het blad zou ze een dubbelganger van Marilyn Monroe kunnen zijn. Traditiegetrouw is Upton als nummer 1 ook direct de covergirl van de volgende editie van het magazine.

Upton is vereerd met de benoeming. "Ik werk altijd hard aan mijzelf. Ik zie deze nummer 1-positie als een kleine beloning voor al dat harde werk", zegt ze tegen Maxim.

Maxim maakt de Hot 100 sinds 2000. Eerdere winnaars zijn onder meer Jessica Alba, Christina Aguilera, Katy Perry en Taylor Swift. Eva Longoria won de titel als enige twee keer.

Kate Upton meest sexy vrouw volgens Maxim
Kate Upton meest sexy vrouw volgens Maxim (Foto: BuzzE)

Surinaamse slavenregisters online toegankelijk

Wie op zoek is naar meer informatie over zijn Surinaamse voorouders, lessen over slavernij voorbereidt, of onderzoek doet naar het Surinaamse slavernijverleden, kan voortaan een belangrijke online bron raadplegen. Met de gedigitaliseerde en ontsloten slavenregisters is het vanaf 1 juli mogelijk mensen die in slavernij leefden over een periode van bijna 35 jaar te volgen.

De database wordt op 26 juni 2018 feestelijk gelanceerd door Noraly Beyer, ambassadeur van het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’. Iedereen die in Suriname in slavernij leefde werd in het register opgenomen. De slavenregisters zijn uniek: nergens anders in de wereld is zulke gedetailleerde informatie over een complete bevolking van mensen in slavernij bewaard gebleven.

Surinaamse slavenregisters
In de Surinaamse slavenregisters staan naar schatting tachtigduizend mensen geregistreerd die tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863, in Suriname in slavernij leefden. Slaveneigenaren moesten de mensen die in hun bezit waren laten registreren, met vermelding van naam, geboortedatum en de naam van de moeder en informatie over geboorte, overlijden, vrijlating, verkoop en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in slavernij. De registers behoren tot de collectie van het Nationaal Archief Suriname maar waren zeer beperkt toegankelijk voor het publiek, omdat ze niet gedigitaliseerd waren en een namenindex ontbrak.

Over het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’
In januari 2017 begonnen initiatiefnemers Coen van Galen (Radboud Universiteit) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) met een crowdfunding en het werven van vrijwilligers. In de afgelopen anderhalf jaar hebben bijna 1500 vrijwilligers, donateurs en supporters in Nederland en in Suriname meegewerkt aan het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’. Ze brachten het geld bij elkaar en hebben in hoog tempo alle registers ingevoerd. Het Nationaal Archief heeft gezorgd dat alle gegevens ook digitaal toegankelijk zijn.

Op 1 juli vieren en herdenken Nederland en Suriname voor de 155e keer de afschaffing van de slavernij in Suriname in 1863. Diezelfde dag is de database met slavenregisters voor iedereen toegankelijk via de websites van het Nationaal Archief  en het Nationaal Archief Suriname.

May overleeft Brexit-ruzie

De Britse regering heeft ruzie over de grens met Noord-Ierland overleefd nadat Brexitminister David Davis volgens bronnen met opstappen had gedreigd. De onenigheid betreft een einddatum voor gelijke douaneregels met de EU. Die moet een fysieke grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek voorkomen.

Crisisberaad eindigde evenwel in een zouteloos compromis. In het voorstel staat nu een 'verwachte' einddatum van 2021, meldt de BBC. Brexiteers zijn bang dat het ontbreken van een datum het Verenigd Koninkrijk tot in lengte van dagen tot 'onderdaan' van de EU zou maken. Dan kan het land geen eigen handelsovereenkomsten sluiten.

Die gelijke douaneregels vormen een veiligheidsclausule in de overeenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, op aandringen van Ierland. De Britten willen een harde grens voorkomen met technologische middelen zoals nummerbordherkenning, maar de Ieren willen dat de grens echt openblijft zoals afgesproken in het Goede Vrijdag-vredesakkoord van 1998. Zolang Londen en Dublin het niet eens zijn over hoe dit moet, geldt de veiligheidsclausule.

Onbespreekbaar
Een voor de hand liggende oplossing is om Noord-Ierland in de douane-unie van de EU te houden, terwijl de rest van het Verenigd Koninkrijk deze verlaat. Daarmee zou de grens effectief in de Ierse Zee komen te liggen. Maar dit is onbespreekbaar voor Mays gedoogpartner, de Noord-Ierse unionistische partij DUP.

Volgens een woordvoerder van David Davis is het voorstel nu zo aangepast "dat de tijdslimiet er veel sterker als kenmerk in naar voren komt".

De EU wacht ondertussen nieuwe besprekingen op basis van het voorstel af. Onderhandelaars spraken eerder hun frustratie uit dat de Britse regering "vooral met zichzelf praat" in plaats van op basis van eensgezindheid te onderhandelen. Mays regering en haar Conservatieve partij zijn nog altijd diep verdeeld over de Brexit. Het referendum van twee jaar geleden was juist uitgeschreven door toenmalig premier David Cameron om een eind te maken aan de verdeeldheid in de partij over de EU.

Ruim tweederde websites voldoet niet aan AVG

Als websites cookies willen plaatsen, moeten ze daar toestemming voor vragen aan de gebruiker. Sinds de invoering van de AVG moet dat op een bepaalde manier gebeuren. Zo mag niet langer automatisch aangevinkt staan dat je akkoord gaat met de plaatsing van cookies bijvoorbeeld. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat slechts 31% van de websites aan de nieuwe, scherpere, regels van de privacywet voldoet. Voor het onderzoek werden 150 websites onderzocht. 

Uit het onderzoek blijkt ondermeer dat 52% van de websites direct bij het openen van de website al een marketing- en/of advertentiecookie plaatst, dus nog voordat de gebruiker toestemming heeft gegeven. Hoewel de website dan vaak wel een cookievenster aan de gebruiker toont met een akkoordknop, zijn de cookies al dan al geplaatst. Dit was al illegaal volgens de vorige cookiewet, en dat is nog steeds zo aldus de consumentenbond. 

Reddit.com spant de kroon met 45 commerciële trackingcookies die zonder toestemming worden geplaatst, gevolgd door hoteldeal met 40 cookies. De top tien ziet er als volgt uit.  De volledige lijst met websites die onderzocht werden is te vinden op de website van de consumentenbond. 

Website Type website Aantal commerciële tracking cookies zonder toestemming
Reddit.com Sociaal netwerk 45
Hoteldeal.nl Reizen 40
Amazon.de/nl Webwinkel 18
Bever.nl Webwinkel 17
Booking.com Reizen 12
Voordeeluitjes.nl Reizen 11
Nespresso.nl Webwinkel 8
Paradigit.nl Webwinkel 8
Fietsenwinkel.nl Webwinkel 8
Tidal.com Streaming 8

Metropole Orkest en TAFKAK openen ADE

Het Metropole Orkest en Colin Benders (voorheen bekend als Kyteman) openen woensdag 17 oktober het Amsterdam Dance Event (ADE). Het openingsconcert is in De Melkweg, kondigt de organisatie aan.

Het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley verzorgt voor het derde achtereenvolgende jaar de opening van de internationale dance-evenement. Dit jaar gaat het orkest het experiment aan met Colin Benders, die afscheid heeft genomen van zijn trompet. Tijdens dit optreden matcht hij zijn elektronische muziek met een synthesizerinstallatie live met het voltallige orkest. Het is nog een vraag hoe ze dat gaan doen.

"Jules en ik praten al jaren over een gezamenlijk project, maar ik had nooit verwacht dat mijn elektronica de trigger zou zijn. Dat maakt het een erg spannend project waar ik met veel verwachting naar uitkijk", zegt Benders. ADE begint zaterdag om 10.00 uur met de kaartverkoop voor het openingsconcert.

ADE, 's werelds grootste club- en conferentiefestival van de elektronische muziek, vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 21 oktober. Vorig jaar trok ADE 395.000 bezoekers.

Metropole Orkest en Colin Benders openen ADE
Metropole Orkest en Colin Benders openen ADE (Foto: BuzzE)

Justitie helpt met onderzoek coffeeshopbaas

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is alsnog bereid mee te werken aan een onderzoek van de Nationale Ombudsman naar een Nederlandse coffeeshopbaas die vastzit in Thailand. Dat laat minister Ferd Grapperhaus weten aan de Tweede Kamer.

Johan van Laarhoven werd in 2014 op basis van een rechtshulpverzoek van Nederland aan Thailand opgepakt. Ombudsman Reinier van Zutphen zei in april onderzoek te willen doen naar klachten van Van Laarhoven, over de manier waarop het Nederlandse Openbaar Ministerie informatie had gedeeld met Thailand.

Omdat er in Nederland een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven loopt, wilde het ministerie eerder geen medewerking verlenen aan het onderzoek. Daar komt nu dus verandering in.

Van Zutphen is blij dat het ministerie is gedraaid. "Dat zou mooi zijn", aldus een woordvoerder. "Want de ombudsman wil het onderzoek voortvarend doen en afronden."

Justitie helpt met onderzoek coffeeshopbaas
Justitie helpt met onderzoek coffeeshopbaas (Foto: ANP)

Burger brengt neergeschoten man naar het ziekenhuis

De politie doet onderzoek naar een schietincident in Almelo, gisteravond 6 juni. Rond 20.45 uur werd een man op straat beschoten en zakte vervolgens in elkaar. Een getuige zag meerdere personen wegrennen. De politie heeft nog geen verdachten kunnen aanhouden en roept getuigen op zich te melden.

Het incident vond gisteravond plaats in de omgeving van de Bornerbroeksestraat en Frederik van Eedenstraat in Almelo. Een alerte burger hoorde iets ongewoons en ging kijken. Hij vond het slachtoffer gewond op straat en bracht hem direct naar het ziekenhuis, waar hij met spoed werd geopereerd. De politie werd gealarmeerd, die direct een onderzoek startte. De auto van het slachtoffer is onderzocht en een aantal getuigen werd gehoord.

Vandaag gaat het onderzoek naar dit incident verder -  er wordt onder meer een buurtonderzoek gehouden in de omgeving waar de schietpartij plaatsvond. De politie wil graag meer informatie over deze zaak. Mensen die gisteren iets opvallends of verdachte personen hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen via 0900-8844.

Mario neemt het op tegen Rafael Nadal

Mario Tennis Aces is bijna beschikbaar voor Nintendo Switch en dus is het tijd om de marketing. Dit doet Nintendo met niemand minder dan Rafael Nadal, die het tegen Mario opneemt in een nieuwe trailer voor de game.

De trailer toont wat gameplay, maar ook een nieuwe feature: Challenges. In Swing Mode, die je speelt met de joy-cons als tennisracket, kun je hiermee een beslissing van de scheidsrechters aanvechten. De beelden kun je in de trailer hieronder bekijken.

Switch-eigenaren vanaf 22 juni aan de slag met Mario Tennis Aces

Singapore weigert 'Aussie' terreurverdachte

Singapore heeft een Australiër de toegang tot het land geweigerd omdat de man in het verleden is beschuldigd van terroristische sympathieën. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt, verwijzend naar de aanstaande ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De veiligheidsmaatregelen zijn in de welvarende Aziatische stadstaat al danig verscherpt.

De verdachte Zeky Mallah (34) was in 2003 de eerste persoon die werd aangeklaagd wegens overtreding van de nieuwe terreurwet in Australië. Hij zou van plan zijn geweest een zelfmoordaanslag te plegen op het kantoor van de nationale veiligheidsdienst of het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarvoor bleek geen bewijs. Hij kreeg in 2005 niettemin 2,5 jaar gevangenisstraf wegens bedreiging van regeringsfunctionarissen. Dat gaf hij toe.

Zeky landde woensdag vanuit Sydney op de luchthaven van Singapore. Hij is donderdag met de eerste beschikbare vlucht teruggestuurd.

Singapore weigert 'Aussie' terreurverdachte
Singapore weigert 'Aussie' terreurverdachte (Foto: ANP)

Alcomobilist zonder rijbewijs gepakt in gestolen auto

Een 24-jarige man uit Tilburg is woensdagavond na een achtervolging aangehouden op de Ringbaan-Zuid in Tilburg aangehouden. Een motoragent zag de auto rond 20:40 uur op de Afrikaanderstraat rijden. De auto stond als gestolen gesignaleerd en er was woensdagmiddag in Rijen mee getankt zonder af te rekenen, dus de agent zette de achtervolging in. 

De man achter het stuur probeerde de agent in de verwarring te brengen door steeds af te remmen en vervolgens weer vol gas te geven. Intussen had de diender versterking opgeroepen, waarna er een achtervolging op hoge snelheid door de wijken Korvel en Tilburg-Zuid volgde. Op de kruising Oerlestraat en Trouwlaan moest de motoragent uitwijken, omdat de bestuurder op hem in probeerde te rijden. 

Pas op de Ringbaan-Zuid kon de man worden aangehouden nadat hij met de auto tegen een boom tot stilstand kwam. Bij zijn aanhouding moest pepperspray worden gebruikt omdat de man zich verzette. Nader onderzoek leerde dat de man onder invloed van alcohol was en bovendien niet over een geldig rijbewijs beschikte. Hij is aangehouden en zit vast voor verder onderzoek. 

Nieuwe plaat Prince komt uit in september

Op de dag dat Prince zestig jaar zou zijn geworden, hebben de beheerders van de nalatenschap van de zanger zijn nieuwe album officieel aangekondigd. De plaat, getiteld Piano & A Microphone 1983, komt op 21 september uit.

Het album bevat negen nummers die Prince in 1983 solo opnam in zijn huis in Chanhassen, zichzelf begeleidend op piano. Dat was een jaar voor zijn grote doorbraak Purple Rain uitkwam. De eerste single Mary Don't You Weep is donderdag uitgekomen.

De erven van Prince maakten eerder al bekend dat er in het najaar een nieuw album van de zanger uit zou komen. Bij het uitzoeken wat Prince allemaal nog op de plank had liggen, werden muziekstukken gevonden die niet achtergehouden mochten worden voor de fans, zo vonden de beheerders van de nalatenschap. Eerder dit jaar kwam ook al een nieuwe versie van de single Nothing Compares 2 U uit.

Op 21 april 2016 werd Prince dood werd aangetroffen in zijn wooncomplex Paisley Park. Onderzoek wees uit dat hij was bezweken door een overdosis fentanyl, een opiaat.

Nieuwe plaat Prince komt uit in september
Nieuwe plaat Prince komt uit in september (Foto: BuzzE)

Aanslagpleger Stockholm krijgt levenslang

De man die vijf mensen doodreed in Stockholm, is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De Oezbeekse IS-aanhanger reed in april vorig jaar met een gestolen vrachtwagen in op voetgangers in een drukke winkelstraat. Daardoor raakten ook meerdere mensen gewond.

De veertigjarige man had de truck gestolen bij een restaurant. Hij kon na de aanslag vluchten, maar werd nog dezelfde dag aangehouden bij een tankstation. De man verklaarde tijdens de rechtszaak dat hij Zweden wilde straffen voor de deelname aan de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Aanslagpleger Stockholm krijgt levenslang
Aanslagpleger Stockholm krijgt levenslang (Foto: ANP)

Amstel Gold Race-winnaar Den Hartog (77) overleden

Oud-wielrenner Arie den Hartog is in de nacht van woensdag op donderdag overleden, zo heeft zijn familie laten weten tegenover het Limburgse L1. Den Hartog kreeg vorig jaar een hersenbloeding en zijn gezondheid ging de laatste tijd hard achteruit. Hij is 77 jaar geworden.

Van 1964 tot en met 1966 reed Den Hartog voor het Franse Ford France-Geminiani, waar hij in zijn tweede jaar als eerste Nederlander Milaan-San Remo op zijn naam schreef, iets wat daarna alleen Jan Raas en Hennie Kuiper namens Nederland voor elkaar kregen.

Den Hartog trok vervolgens naar Jacques Anquetil's Bic-ploeg, waar hij de tweede editie van de Amstel Gold Race won, eveneens als eerste Nederlander. Vanaf 1968 reed Den Hartog voor de Nederlandse Caballero-ploeg, met als kopman Jan Janssen.

Hij hielp Janssen in dat jaar naar de eindwinst in de Tour de France, als eerste Nederlander in de geschiedenis. Den Hartog won zelf onder meer nog de rondes van Luxemburg, Catalonië en Parijs-Camembert. Vanaf 1971 verkocht hij fietsen in Limburg, met als laatste standplaats Nieuwstadt, waar hij vannacht overleed.

Den Hartog wint de Amstel Gold Race (Bron: YouTube)

Voedselveiligheid in Nederland

Voedsel in Nederland is in het algemeen veilig. Dit is mede te danken aan het stelsel van wetgeving, naleving door bedrijven en het toezicht door de NVWA. Tegelijkertijd neemt het aantal signalen over voedselfraude toe en kunnen door nieuwe ontwikkelingen zoals het hergebruiken van producten ook weer nieuwe risico’s voor de voedselveiligheid ontstaan. Dit rapporteert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in haar 1e rapport over de voedselveiligheid in Nederland, de Staat van voedselveiligheid.

Dit rapport is een overzicht waarin aan de hand van de cijfers van de NVWA van 2015 en 2016 een beeld geschetst wordt van voedselveiligheid in de laatste schakels van de voedselketen. Dit zijn onder andere bedrijven die levensmiddelen importeren, produceren, transporteren, verkopen en serveren.

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat het voedsel dat zij kopen veilig is. Uit recent onderzoek blijkt dat het consumentenvertrouwen in de veiligheid van voedingsmiddelen in 2018 is gestegen ten opzichte van de jaren 2013-2015. 68% van de consumenten vindt dat voedingsmiddelen over het algemeen veilig zijn, ten opzichte van 61% in 2015. Iedereen die voedsel produceert of verhandelt draagt dan ook de verantwoordelijkheid om alleen veilig voedsel op de markt te brengen. Daar ziet de NVWA op toe.

Resultaten van toezicht
In 2015 en 2016 zijn bij respectievelijk 21.000 en 24.000 bedrijven controles op voedselveiligheid uitgevoerd. Het betrof hier een op risico gebaseerde selectie uit de in totaal 240.000 (2015) en 250.000 (2016) bedrijven in de voedingssector. Bij respectievelijk 8.000 bedrijven in 2015 en 10.000 in 2016 bleek dat er niet volledig volgens de wet gehandeld werd. Daarnaast voldeed 0,6 % van de onderzochte monsters van voedsel niet aan de microbiologische voedselveiligheidscriteria.

Uit onderzoek naar resten van gewasbeschermingsmiddelen op voedsel werd bij gemiddeld circa 2,5% de toegestane limiet overschreden. Voor mycotoxinen (schimmel) op voedsel was dit percentage 3,9%. De wettelijke maximumlimieten dwingen levensmiddelenbedrijven om ervoor te zorgen dat de aanwezigheid van contaminanten in hun producten zo laag als mogelijk is. Overschrijding van een wettelijke limiet betekent niet dat er altijd een acuut gezondheidsrisico is.

Risico’s
De NVWA krijgt door de intensievere opsporingsaanpak en de beschikbaarheid van meer opsporingstechnieken steeds beter zicht op voedselfraude. Jaarlijks worden meer signalen opgepakt. Fraudeurs doen hun best om buiten het gezichtsveld van de toezichthouder te blijven. Daarom is het niet mogelijk uitspraken te doen over de totale omvang van voedselfraude. “We zien dat de mogelijkheden tot en de winstgevendheid van voedselfraude zijn toegenomen. Voedselfraude levert niet per definitie een onveilig product op, maar brengt veelal wel de traceerbaarheid van producten in gevaar. Als een bedrijf signaleert of vermoedt dat er sprake is van frauduleus handelen in de keten, is het belangrijk dit bij ons te melden. Deze meldingen zijn heel belangrijk voor de NVWA”, aldus NVWA inspecteur-generaal Rob van Lint.

Een andere ontwikkeling die meegenomen moet worden in het toezicht door de NWVA is de opkomst van de circulaire economie. De opkomst van de circulaire economie is een positieve ontwikkeling omdat het opnieuw gebruiken van producten de samenleving duurzamer maakt. Het is wel belangrijk hierbij oog te hebben voor de risico’s voor voedselveiligheid. Bedrijven moeten voorkomen dat er ‘afval’ in de voedselketen terecht komt.


Voedselveiligheid in Nederland (Video: ©NVWA)

Amazon gaat wedstrijden Premier League streamen in Groot-BrittanniŽ

Amazon gaat in Groot-Brittannië vanaf het seizoen 2019/2020 twintig Premier League-wedstrijden per seizoen streamen. Het Amerikaanse e-commercebedrijf heeft de exclusieve deal voor drie seizoenen binnen gehaald. 

In februari kochten de de tv-zenders Sky Sports en BT Sports 160 wedstrijden van de Engelse Premier League voor 4,46 miljard pond (5 miljard euro). Dat was een tegenvaller, want bij de vorige veiling voor de periode 2015-2018 lag de opbrengst met 5,14 miljard pond een stuk hoger. Twee van de zeven pakketten werden nog niet verkocht. De Premier League hoopte dat internetreuzen als Facebook of Amazon de klassieke media het vuur aan de schenen zouden leggen om zo een biedoorlog te ontketenen, maar de internettoko's gingen niet mee in de biedingenstrijd.

De Premier League had een klein pakket van twintig wedstrijden in de verkoop staan om de online streamingdiensten te lokken, maar dat plan mislukte wegens gebrek aan interesse. In een nieuwe verkoopronde heeft Amazon alsnog deze rechten gekocht. Het bedrijf zal alle wedstrijden van de speelronde tijdens een Bank Holiday uitzenden en ook van een andere midweeekse speelronde zullen de wedstrijden in G-B alleen te zien zijn via Amazon. Hoeveel Amazon precies heeft geboden, is niet bekend. Maar volgens The Telegraph heeft de Premier League eieren voor hun geld gekozen en is het pakket met een grote korting weggegaan.

De groeiende Amerikaanse belangstelling voor het Engelse voetbal zou Amazon overtuigd hebben toch een bod te doen. Het bedrijf van Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, hoopt dat het aantal abonnementen voor zijn betalende dienst Amazon Prime de hoogte inschiet.

Het laatste Premier-League pakket ging voor 90 miljoen pond naar BT Sports, dat ook twintig midweekse wedstrijden zal kunnen uitzenden. Daarvoor wordt negentig miljoen pond per seizoen neergelegd. Vanaf Augustus 2019 worden er op BT Sports 52 wedstrijden uitgezonden, Sky Sports zal er 128 uitzenden en dus twintig wedstrijden zijn voor Amazon. 

NBA: Warriors naar 3-0 in finale, blessure James

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de finale van de NBA een 3-0 voorsprong genomen. Historisch gezien is de kans daarmee bijzonder groot dat de Cleveland Cavaliers kansloos zijn: nog nooit kwam een team in de play-offs in de NBA terug van een 3-0 achterstand.

In de Quicken Loans Arena in Cleveland begon de thuisploeg voortvarend. De Cavs pakten tien punten voorsprong en hielden dat vrijwel de hele eerste helft vast. In het derde kwart kwamen de Warriors echter op gang, vooral aan de hand van een heerlijk scorende Kevin Durant.

De small forward schoot vanuit alle hoeken raak en bracht de Warriors zo langszij. Het bleef spannend tot het einde, want de Cavaliers gaven weinig prijs, maar dankzij de 43 punten en 13 rebounds van Durant pakten de Warriors de 102-110 zege.

LeBron James liep bij de Cavaliers ook nog eens een enkelblessure op, hoewel hij de wedstrijd wel uitspeelde (33 punten, 11 assists, 10 rebounds). James gaf na afloop aan zijn enkel verdraaid te hebben, maar verwacht vrijdag wel te kunnen beginnen aan wedstrijd vier.

Cavaliers - Warriors, game 3 (Bron: YouTube)

Levenslang voor bijlmoordenaar Zuid-Afrika

Een Zuid-Afrikaanse man die drie familieleden omgebracht met een bijl, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De 23-jarige Henri van Breda doodde zijn ouders en oudere broer (22) in hun slaap, bericht de BBC. Zijn destijds zestienjarige zusje overleefde de aanval.

De man pleegde de moorden in 2015 in het huis van het gezin in Stellenbosch. De bloedige moordpartij schokte Zuid-Afrika. Eén hulpverlener verklaarde tijdens de rechtszaak dat hij gedurende zijn bijna 40 jaar durende loopbaan niet eerder zoiets gruwelijks had aanschouwd. Van Breda ontkende de beschuldigingen en zei dat een inbreker zijn familie heeft aangevallen.

De rechter concludeerde bij de uitspraak dat Van Breda geen berouw heeft getoond. Ook heeft de man nooit uitgelegd waarom hij de moorden pleegde. De 23-jarige man kreeg ook 15 jaar cel voor de poging tot moord op zijn zus. De advocaat van Van Breda heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Levenslang voor bijlmoordenaar Zuid-Afrika
Levenslang voor bijlmoordenaar Zuid-Afrika (Foto: ANP)

Elijah Wood en Sebastian Koch in 11-11: Memories Retold

Bandai Namco geeft wat meer details van 11-11: Memories Retold, waaronder de releasedatum. Wij hadden ons geld op 11 november gezet, maar het verhaalgedreven avontuur is verkrijgbaar op 9 november 2018 voor PlayStation 4, Xbox One and pc. 

11-11: Memories Retold draait om Kurt, Harry en hun dierlijke metgezellen. Om de personages van dit avontuur meer tot leven te brengen zijn Elijah Wood en Emmy-genomineerde Sebastian Koch als stemacteurs voor dit project aangenomen.

Elijah Wood werkt al 26 jaar als acteur en was te zien in films als Frodo in The Lord of the Rings”, en Eternal Sunshine of the Spotless Mind. In het spel spreekt Elijah de stem in van Harry, een Canadees-Amerikaanse fotograaf die zich bij de Eerste Wereldoorlog voegt om de realiteit van de frontlinie in een oorlog te ontdekken.

Met meer dan 30 jaar op het podium, televisie- en bioscoopschermen, is Sebastian Koch vooral bekend om zijn rollen in Homeland, Bridges of Spies en The Life of Others. Hij verzorgt de stem van Kurt, een pacifist die gedreven wordt door plicht.

11-11: Memories Retold wordt ontwikkeld door Aardman en DigixArt. De makers laten spelers verschillende scènes verkennen die net zo goed uit een echt schilderij hadden kunnen komen, zoals te zien is in de trailer. Met een uniek geschilderde stijl, is het verhaal geïnspireerd op ware gebeurtenissen. Spelers kunnen twee kanten van een complexe historische gebeurtenis ervaren die hen confronteert met de realiteit van oorlog. Dit betekent ook de dramatische gevolgen onder ogen zien van de Eerste Wereldoorlog, zowel in de frontlinie als in de achterhoede, terwijl ze proberen menselijk te blijven voor degenen van wie ze houden.

Geen steun terugsturen criminele Antillianen

Het initiatiefwetsvoorstel van de PVV om criminele Antillianen terug te sturen, valt niet in goede aarde in de Tweede Kamer. ,,Onuitvoerbaar", oordeelde Madeleine van Toorenburg van het CDA donderdag bij de behandeling in de Kamer.

Volgens indieners Sietse Fritsma en Machiel de Graaf moeten criminele Nederlanders afkomstig uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten teruggestuurd worden. De drie eilanden vormen zelfstandige landen binnen het koninkrijk. De Raad van State heeft het initiatiefwetsvoorstel afgebrand.

,,Je moet wel met een voorstel komen dat haalbaar is", zei Van Toorenburg. VVD'er André Bosman noemde het voorstel ,,niet haalbaar" en coalitiepartner Maarten Groothuizen (D66) vindt dat het in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Attje Kuiken (PvdA) : ,,Het biedt geen oplossing voor de problemen die er liggen".

Geen steun terugsturen criminele Antillianen
Geen steun terugsturen criminele Antillianen (Foto: ANP)

Assistente Katy Perry reanimeert hond

De assistente van Katy Perry heeft het leven gered van de hond van de zangeres, Nugget. Dat meldde Katy dinsdag in een Instagram Story.

"Tamra is een held", schreef de zangeres bij een foto van de assistente en Nugget. In een video legt Tamra uit wat er precies is gebeurd. "Nugget sprong van het bed en viel, en was toen bewusteloos. Ik heb haar gereanimeerd. Ik heb op haar borstje geduwd en in haar mond geblazen tot ze weer tot leven kwam."

Volgens Katy was Nugget drie minuten buiten westen. Het beestje brak bij de val ook een poot, die in roze gips is gestoken.

Het is niet precies duidelijk wanneer het incident plaatsvond.

Assistente Katy Perry reanimeert hond
Assistente Katy Perry reanimeert hond (Foto: BuzzE)

Uitbreidingen voor The Crew 2

Ubisoft heeft de post-launch plannen voor de MMO-racer The Crew 2 onthuld. Er wordt regelmatig nieuwe content geïntroduceerd door middel van gratis updates. Er is ook betaalde extra content. Deze kun je afkopen met de Season Pass van The Crew 2. Deze is verkrijgbaar voor €39.99, maar is ook onderdeel van de Gold Edition en de Motor Edition.

Grote gratis updates vinden om de drie maanden plaats om de game-ervaring uit te breiden, de wereld te verrijken en nieuwe disciplines, modi en functies te introduceren. De eerste grote update, Gator Rush, is in september 2018 beschikbaar en laat spelers kennis maken met races op allerlei soorten terrein. De update voegt de nieuwe discipline, de Hovercraft, toe en introduceert vijf nieuwe voertuigen. Ook wordt het nieuwe ‘Legendary’-niveau op prestatieonderdelen geïntroduceerd. Naast grote updates worden er elke maand twee nieuwe voertuigen aan de game toegevoegd. Meer nieuwe voertuigen en functies worden binnenkort aangekondigd. Hieronder valt ook een PvP-modus die gepland staat voor de tweede grote gratis update. Deze update wordt in december 2018 verwacht.

De Season Pass van The Crew 2 bevat in ieder geval:

 • Drie exclusieve voertuigen vanaf release: de Porsche 911 Turbo 3.6, de Supermarine Spitfire MK IX en de Ice Marine Bladerunner 35
 • Zeven dagen early access tot de maandelijks toegevoegde voertuigen met in totaal 22 voertuigen
 • Een exclusieve huislocatie en twee exclusieve outfits
 • 20% VIP-korting in de game store

The Crew 2 is vanaf 29 juni verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Trainer Eijer zal Fortuna Sittard in de Eredivisie moeten houden

Fortuna Sittard heeft een nieuwe trainer gevonden. René Eijer zal de ploeg in de Eredivisie moeten houden. De Limburgers hebben de 55-jarige oefenmeester voor twee jaar vastgelegd. Naast Eijer hebben ook assistenten Kristof Aelbrecht (2022), Kevin Hofland (2022) en keeperstrainer Sieb Dijkstra (2020) hun handtekeningen onder een nieuw contract gezet.

Voorzitter Isitan Gün is een zeer tevreden: “Met René halen we een brok aan ervaring binnen. Niet alleen als speler, maar zeker ook als trainer heeft hij op hoog niveau geacteerd. Hij is een echte verbinder die zowel zijn staf als het elftal naar een grotere hoogte tilt. Het teamproces is bij hem absoluut in goede handen. Kristof weet heel goed wat er nodig is in een wedstrijd of een training. Als geen ander kan hij wedstrijden lezen. Daarnaast is hij goed in het ontwikkelen van individuele spelers.”

Voor Eijer is het een weerzien met oude bekenden. "De cirkel is nu rond. Ooit mocht ik Kevin als beginnend trainer in de A-jeugd bij Fortuna begeleiden op weg naar zijn profcarrière. Nu kruisen onze wegen zich wederom en mag ik zijn mentor zijn aan het begin van zijn trainersloopbaan. Dat ik hoofdtrainer mag worden bij een BVO is prachtig. Ik ben op veel plaatsen assistent-trainer geweest, zowel bij BVO’s als bij nationale elftallen. Ook ten tijde van Bert van Marwijk bij Fortuna trouwens. Die ervaring is heel waardevol. Maar tegelijkertijd ben ik nog steeds heel ambitieus, dus deze kans op het hoofdtrainerschap bij een Eredivisionist kon ik niet laten schieten."

Rene Eijer was tussen 1981 en 1993 profvoetballer bij Sparta, VVV en Vitesse. In dat jaat moest Eijer abrupt stoppen met voetballen nadat er bij hem MS was geconstateerd. Het bleek een lichte vorm en Eijer herstelde. Na zijn actieve carrière begon Eijer een maatschappelijke carrière buiten de voetballerij, maar al snel keerde hij terug en begon als trainer van de A1 van Fortuna Sittard. Na vijf jaar Fortuna ging Eijer naar PSV waar hij Jong PSV en PSV onder 19 jaar trainde. Na drie jaar PSV werd Eijer onder meer assistent van Aad de Mos bij het voetbalelftal van de Verenigde Arabische Emiraten, ging voor VVV-Venlo analyses maken en gaf voetbalclinics in Nederland en Japan. De laatste jaren werkte hij in Oman en was trainer van diverse amateurclubs. Nu volgt zijn eerste functie als hoofddtrainer bij een BVO. 

Sparta-icoon Tinus Bosselaar (82) overleden

Voormalig profvoetballer Tinus Bosselaar is overleden. De Rotterdammer was een icoon van Sparta, waar hij vrijwel zijn hele leven voor speelde. Bosselaar kwam daarnaast zeventien keer uit voor het Nederlands elftal en scoorde vier keer. Hij werd 82 jaar.

Bosselaar speelde in de jeugd al bij Sparta en debuteerde bij die club ook in het profvoetbal. In 1958, in zijn tweede periode bij Sparta, veroverde hij met de Rotterdammers de KNVB-beker, een jaar later gevolgd door de landstitel. Voor die tijd speelde hij ook nog even twee seizoenen bij Feyenoord.

In 1966 stopte Bosselaar met voetballen, maar de al geruime tijd zieke oud-prof bleef in diverse functies verbonden aan zijn club, onder meer als elftalleider en als gids voor rondleidingen in Het Kasteel. Sinds 1988 was Bosselaar lid van verdienste bij Sparta, dat hem in 1999 het erelidmaatschap gaf.

Tinus Bosselaar (82) overleden (Bron: YouTube)

Motorrijder met doorgeladen vuurwapen opgepakt

Surveillerende agenten zagen woensdagavond een motorrijder voorbijkomen in Rotterdam-West. Onderbuikgevoel leidde naar een controle op het Tiendplein. De motorrijder verzette zich. Niet voor niets: hij bleek een doorgeladen vuurwapen bij zich te hebben.

De motorrijder werd rond half tien op het Tiendplein aan de kant gezet. Hij wenste niet mee te werken en ging direct in verzet. Er ontstond een worsteling met de agenten en op dat moment zagen ze dat de man een vuurwapen in zijn broeksband had zitten.

Om de man onder controle te brengen, zette de agent het stroomstootwapen in. Hierna werd het wapen uit zijn broek gehaald. Het vuurwapen bleek doorgeladen en dus schietklaar. De 26-jarige Rotterdammer zit vast.

Motorrijder met doorgeladen wapen opgepakt (Foto: Stockfoto politie.nl)
Motorrijder met doorgeladen wapen opgepakt (Foto: Stockfoto politie.nl)

Nederlands elftal stijgt weer op wereldranglijst

Het Nederlands elftal heeft twee plaatsen winst geboekt op de wereldranglijst. Oranje bezet de zeventiende plek op de wereldranglijst, die dinsdag werd gepubliceerd. Het is de laatste ranking voor het WK. 

Toen Koeman in maart debuteerde op de bank, stond Oranje op de 21ste positie. Vorig jaar augustus bivakkeerde de nationale ploeg zelfs even op plek 36, de laagste positie ooit sinds de FIFA een wereldranglijst bijhoudt. Het Nederlands elftal sloot het seizoen af met oefeninterlands tegen Slowakije en Italië. Beide duels eindigden in 1-1. De internationals van Koeman kunnen nu op vakantie, want Oranje ontbreekt op het komende WK.

Het Nederlands elftal profiteert op de FIFA-ranking van de daling van Kroatië (-2) en de vrije val van Tunesië (-7). De ploeg van Ronald Koeman is na Chili het hoogst gekwalificeerde landenteam dat het WK mist en heeft nog maar een kleine achterstand op Colombia (zestiende) en Mexico (vijftiende). In de top van de wereldranglijst veranderde weinig. Duitsland begint als nummer één van de wereld aan de jacht op titelprolongatie. Brazilië staat tweede, België derde. Polen nam de achtste plaats over van Spanje, dat zakte naar plek tien.

FIFA Ranking top25, Land, punten en verschl ranking tov vorige maand

1 Duitsland 1544 0
2 Brazilië 1384 0
3 België 1346 0
4 Portugal 1306 0
5 Argentinië 1254 0
6 Zwitserland 1179 0
7 Frankrijk 1166 0
8 Polen 1128 2
9 Chili 1146 0
10 Spanje 1162 -2
11 Peru 1106 0
12 Denemarken 1054 0
12 Engeland 1040 1
14 Uruguay 976 3
15 Mexico 1008 0
16 Colombia 989 0
17 Nederland 969 2
18 Wales 931 3
19 Italië 947 1
20 Kroatië 975 -2
21 Tunesië 1012 -7
22 Ijsland 930 0
23 Costa Rica 858 2
24 Zweden 889 -1
25 VS 880 -1

Muguruza veegt Sharapova van de baan, ook Halep in halve finales

Tennisster Garbiñe Muguruza heeft met groot vertoon van macht de halve finales bereikt op Roland Garros. De Spaanse nummer drie van de wereld, winnares in 2016, maakte gehakt van Maria Sharapova, die het toernooi in 2012 en 2014 won: 6-2, 6-1.

In de halve eindstrijd staat Muguruza tegenover de nummer één van de wereld, de Roemeense Simona Halep. Ze had het aanvankelijk moeilijk met Angelique Kerber, maar na de eerste set was het gedaan met de Duitse voormalig wereldranglijstaanvoerster: 6-7 (2), 6-3, 6-2.

Jongste zus van koningin MŠxima overleden

Inés Zorreguieta (32), de jongste zus van koningin Máxima, is woensdagavond in Buenos Aires overleden. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst, die zegt dat het vermoedelijk gaat om zelfdoding.

Inés was de peetmoeder van prinses Ariane. Ze werd in 2012 opgenomen met een eetstoornis en ook kampte ze met een persoonlijkheidsstoornis.

Koningin Máxima is "geschokt en aangedaan" door het overlijden van haar zus Inés, zo meldt de RVD. Het is nog niet bekend of Máxima snel naar Argentinië vertrekt en de gevolgen voor haar agenda worden onderzocht. Vanavond zou ze aanwezig zijn bij de opening van het Holland Festival en maandag staat er een staatsbezoek aan de Baltische staten gepland.

Update 12:00 uur:
De rijksvoorlichtingsdienst meldt dat de geplande publieke optredens van Koningin Máxima vandaag en morgen niet doorgaan. Het betreft vandaag de opening van de nieuwe huisvesting van Stichting Vluchtelingkinderen, De Delerij in Driebergen en het bijwonen van het Holland Festival in Amsterdam. Morgen zou ze naar de opening van het protonentherapiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaan, maar dat gaat dus ook niet door.

A.s. week gaat het staatsbezoek aan Letland, Estland en Litouwen wel door, maar daar gaat Koning Willem-Alexander alleen naar toe.

Jongste zus van koningin Máxima overleden
Jongste zus van koningin Máxima overleden (Foto: ANP)

Seats en Sofas mag 3,5 ton betalen om misleiden consument

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt aan meubelverkoper Seats and Sofas een boete op van in totaal 350.000 euro voor het misleiden van consumenten met niet bestaande prijsvoordelen. In de folders en in de winkels werd door het gebruik van ‘van-voor prijzen’ een prijsvoordeel gesuggereerd dat niet bestond. Daarnaast waren meubels in de winkels niet voorzien van prijskaartjes. Alleen met hulp van de verkoper konden consumenten erachter komen wat een specifiek meubel kostte. Dit mag niet. De consument moet aan de hand van het prijskaartje zelfstandig de prijs kunnen vaststellen.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM: “De prijs is een van de belangrijkste elementen waarop de consument zijn aankoopbeslissing baseert. Bij een hoge korting denkt de consument dat er sprake is van een buitenkansje. Als de korting nep is, wordt hij misleid. Misleidende kortingen zijn niet alleen slecht voor consumenten, maar zijn ook oneerlijk ten opzichte van bedrijven die zich wel aan de regels houden.”

In zijn huis-aan-huisfolders toont Seats and Sofas meubels die sterk zijn afgeprijsd. Bij de meubels in de folder staat een hogere ‘van-prijs’ vermeld en een lagere ‘voor-prijs’. Hiermee wekt het bedrijf de indruk dat de consument een meubel kan kopen met een specifiek prijsvoordeel. Na onderzoek heeft de ACM vastgesteld dat de meubels niet eerder voor de ‘van’-prijs zijn aangeboden. Seats and Sofas heeft niet kunnen aantonen dat dit wel zo was. Dit is een oneerlijke handelspraktijk. Voor deze overtreding, die plaatsvond van begin januari 2016 tot medio maart 2017, legt de ACM een boete op van 200.000 euro.

Daarnaast beboet de ACM het bedrijf voor het niet vermelden van prijzen bij de meubels die in de winkels staan. Alleen met behulp van een verkoper en de prijslijsten in de winkel kan de consument achterhalen wat een meubel kost. Dit is in strijd met de Prijzenwet. De boete voor deze overtreding, die plaatsvond gedurende de eerste helft van 2017, bedraagt 150.000 euro.

Man gedwongen om voor duizenden euro's te bestellen

In een woning aan de Leenderweg iin Eindhoven hield de politie woensdagochtend twee mannen aan die verdacht werden van vrijheidsberoving, diefstal en afpersing. Eén van de twee bleek er niets mee van doen te hebben, maar een 37-jarige man uit Eindhoven zit nog vast.

Een 21-jarige bewoner van een ander pand in dezelfde straat had gemeld dat hij een deel van de ochtend tegen zijn wil in zijn woning was vastgehouden. Hij had ook wat klappen gekregen. De verdachte had hem gedwongen, onder bedreiging met geweld, online spullen te bestellen. Uit angst voor nieuw geweld deed de jongeman wat hem gezegd werd en bestelde hij met zijn creditcard voor duizenden euro’s aan spullen. Toen de verdachte uiteindelijk vertrok, nam hij ook nog de laptop van het slachtoffer mee. Verdachte en slachtoffer kennen elkaar en waren zelfs de nacht van te voren nog samen op stap geweest.

In eerste instantie zouden er mogelijk twee verdachten betrokken zijn geweest, die beiden op aanwijzing van het slachtoffer in dezelfde woning werden aangetroffen. Ze werden aangehouden, maar na nader onderzoek bleek één van de twee niets met de zaak te maken te hebben gehad. Hij is later op de woensdag weer vrijgelaten. De bestellingen van de goederen werden al door de creditcard maatschappij geblokkeerd; ze vertrouwde de transacties niet.

Man gedwongen om voor duizenden euro's te bestellen (Foto: stockfoto politie.nl)
Man gedwongen om voor duizenden euro's te bestellen (Foto: stockfoto politie.nl)

Nu ook Joods kindermonument in Miniworld Rotterdam

Vanmiddag om 16:00 uur onthult burgemeester Aboutaleb tijdens een kleine ceremonie een miniatuur van het Joods Kindermonument in Miniworld Rotterdam aan het Weena 745. De miniatuur wordt geplaatst naast de miniatuur van de Hef; vlakbij de plek waar ook in de stad het Joods Kindermonument staat.

In de Tweede Wereldoorlog werden Rotterdamse Joden vanuit Loods 24 gedeporteerd. Hieronder waren 686 kinderen van één maand tot en met twaalf jaar waarvan de namen - dankzij een zorgvuldige administratie - nog bekend zijn. Zij werden met de volwassenen gedeporteerd per trein naar Kamp Westerbork in Drenthe, en daarna meestal naar Auschwitz of Sobibor om te worden vermoord.

Het monument vermeldt in niet-alfabetische volgorde de namen van de Rotterdamse Joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd en vermoord. Het monument is opgezet als een halve cirkel waarop de namen van alle kinderen zijn opgenoemd. Het is ontworpen door Wim Quist en werd op 10 april 2013 onthuld.

Het Joods Kindermonument in Rotterdam (Foto: Wikipedia - Hanno Lans)
Het Joods Kindermonument in Rotterdam (Foto: Wikipedia - Hanno Lans)

Metroidvania-toppers in de aanbieding op Steam

Steam heeft momenteel een actie lopen genaamd de "Not a Metroidvania" sale, een actie waarbij enkele briljante 2D-platformers zijn afgeprijsd. De naam van de sale is een woordspeling op het feit dat deze games weliswaar kenmerken van Metroidvania-games vertonen maar daar hun eigen unieke draai aan geven.

De afgeprijsde games zijn Salt & Sanctuary, Dead Cells, Guacamelee! en Sundered. Deze titels zijn samen te krijgen in één bundel voor €35,64 of invidivdueel met kortingen van 30 tot 40 procent (prijzen onderaan).

Mijn persoonlijke favoriet is Salt & Sanctuary, een pittige 2D RPG/hack-n-slash gemaakt door indie-ontwikkelaar Ska Studios. Ska bestaat uit slechts twee ontwikkelaars, een man en zijn vrouw, en waren eerder al verantwoordelijk voor de ijzersterke 2D hack-n-slash / beat-em-ups The Dishwasher en Charlie Murder. Voor die titels haalde Ska inspiratie uit games als Devil May Cry, terwijl Salt & Sanctuary eigenlijk gewoon een platformer-variant is van Dark Souls, met haast identiek combatsysteem, progressie, level design en pittige boss fights. Salt & Sanctuary is ook volledig in co-op door te spelen.

Ook Dead Cells is een kwalitatief hoogwaardige 2D actie-platformer met roguelike-elementen die kon rekenen op zeer positieve reviews op zowel Steam als daarbuiten. Ondanks het retro uiterlijk van Dead Cells zit de combat erg goed in elkaar en is de platforming uitermate soepel. 

  Oude prijs Korting Nieuwe prijs
Salt & Sanctuary €17,99 40% €10,79
Dead Cells €19,99 33% €13,39
Guacamelee! €13,99 40% €8,39
Sundered €19,99 40% €11,99

Brussels Airlines vliegt toch niet naar SinaÔ

De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gaat om veiligheidsredenen toch niet naar de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh vliegen. Touroperator Thomas Cook heeft daarom circa duizend reizigers aangeboden de reiskosten te vergoeden of een andere vakantiereis aan te bieden. Er is volgens de vakantiegigant een nieuwe veiligheidssituatie ontstaan.

Persbureau Belga meldde donderdag dat de reisorganisatie TUI het hier niet mee eens is. Een woordvoerder van de Belgische tak van de onderneming bestrijdt dat er een nieuwe veiligheidssituatie is en dat TUI reizen naar Sharm al-Sheikh blijft aanbieden. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken raadt al geruime tijd reizen naar de zuidelijke Sinaï af "met uitzondering van de hotelzone van Sharm al-Sheikh".

Het schiereiland Sinaï wordt al lang geplaagd door gewelddadige botsingen tussen bedoeïenen en veiligheidstroepen en sinds circa acht jaar ook door geweld van soennitische extremisten die stellen van Islamitische Staat te zijn. Eind oktober 2015 is een vliegtuig met Russische toeristen na te zijn opgestegen in Sharm al-Sheikh ontploft of neergehaald door toedoen van terroristen.

Brussels Airlines vliegt toch niet naar Sinaï
Brussels Airlines vliegt toch niet naar Sinaï (Foto: ANP)

'Wees alert op achterlating kind buitenland'

Tientallen jongeren gaan naar het land van herkomst van hun ouders voor een vakantie waar blijkt dat ze daar tegen hun wil worden uitgehuwelijkt. Ze worden ook vaak zonder paspoort achtergelaten. Daarvoor waarschuwt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

Het kenniscentrum roept leraren en mentoren op om in de aanloop naar de zomervakantie extra alert te zijn op signalen van mogelijke slachtoffers. Belangrijke aanwijzingen zijn bijvoorbeeld angst om op vakantie te gaan of de aankondiging van een last-minute bezoek aan familie in dat buitenland, aldus de organisatie.

Het LKHA is het aanspreekpunt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken als slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland hulp nodig hebben. Het verifieert de melding en ondersteunt slachtoffers bij terugkeer naar Nederland.

'Wees alert op achterlating kind buitenland'
'Wees alert op achterlating kind buitenland' (Foto: ANP)

Laatste testfase NS Flex van start

Sinds gisteren kan iedereen zich aanmelden voor de laatste testfase van NS Flex. Met NS Flex reis je met de OV-chipkaart in het hele OV, maar betaal je met een factuur achteraf. Tot nu toe kon testreizen alleen op uitnodiging, maar er is hard gewerkt om het mogelijk te maken dat ook reizigers zonder NS-abonnement zich kunnen aanmelden.

De testgroep groeit de komende periode van ruim 400 naar zo’n 1.000 deelnemers. Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen: "De ervaringen van de testers gebruiken we om NS Flex verder te ontwikkelen en te perfectioneren richting lancering, die wordt verwacht na de zomer. NS Flex is nog niet af. NS blijft sleutelen op basis van de wensen en ervaringen van onze reizigers. Zo werken we aan meer abonnementsvormen en gezinspakketten. Ook maken we Samenreiskorting, Keuzedagen en NS Extra beschikbaar voor NS Flex."

Aanmelden voor NS Flex kan hier.

Laatste testfase NS Flex van start (Foto: FOK!)
Laatste testfase NS Flex van start (Foto: FOK!)

ARK: Survival Evolved naar smartphones

ARK: Survival Evolved komt volgende week uit voor iOS en Android. De dinosaurus/survivalgame zal min of meer dezelfde ervaring bieden als op pc en consoles, met een paar smartphone-specifieke aanpassingen.

Smartphonegamers worden net als bij de pc- en consoleversies losgelaten op het volledige eiland en moeten hier wapens, kleding en een goed onderkomen voor zichzelf zien te fabriceren. Overleven is het eerste doel en de meer dan 80 land-, zee- en luchtdieren waarvan je er veel kunt domesticeren en berijden zijn daarbij een goed hulpmiddel. Naast een singleplayer is er een multiplayermodus waarbij tot zestig spelers op dezelfde server kunnen inloggen.

De besturing en interface is aangepast op het kleinere scherm van een smartphone. Maar het grootste verschil met de andere versies is dat ARK voor je smartphone free-to-play is. Wel is er een optioneel abonnement af te sluiten genaamd Primal Pass, waarmee “advertenties verwijderd worden, je verzekerd bent van een plekje op de server, je gratis dingen krijgt, en meer”.

Aangezien de pc- en consoleversies nog verre van stabiel en bug-vrij zijn, zijn we benieuwd hoe de game presteert op een smartphone. ARK: Survival Evolved verschijnt 14 juni voor iOS en Android.

'Crackdown 3 wederom uitgesteld'

Crackdown 3 lijkt in een soort development hel te zitten. De game is in 2014 aangekondigd en heeft nog steeds onze handen nog niet weten te bereiken. De game miste uiteindelijk de lancering van Xbox One X en lijkt nu ook de huidige periode van lente 2018 niet meer te halen.

Twee bronnen van Kotaku weten zelfs te melden dat de game is uitgesteld tot 2019. Na enkele mislukte projecten, denk aan Scalebound en Fable Legends, zou Microsoft het Britse Sumo Digital alle tijd willen geven om dat dit keer te voorkomen. Daar lijkt de studio meer tijd voor nodig te hebben.

Volgende week toont Microsoft Crackdown 3 ongetwijfeld tijdens hun E3-persconferentie, wellicht horen we dan ook meer over de release-status van de game.

Crackdown 3

Al 33 atleten gekwalificeerd voor het EK in Berlijn

De EK atletiek in Berlijn zijn nog twee maanden weg, maar nu al hebben 33 Nederlandse atleten zich gekwalificeerd voor de Europese titelstrijd. De Atletiekunie maakte die tussenstand bekend.

De komende periode kan de ploeg verder groeien, als ook de estafetteploegen nog worden toegevoegd. Aan de vorige EK in 2016 in Amsterdam deed een recordaantal van 55 Nederlandse atleten mee. Er staan deze maand nog enkele wedstrijden waar de limiet kan worden voldaan. Vrijdag 8 juni bij Nijmegen Global Athletics staat de ‘EK limietrace’ op het programma, bij de Gouden Spike op zaterdag 9 juni zullen atleten een gooi doen naar de limiet en uiteraard hebben veel atleten Berlijn in het vizier tijdens de NK Atletiek (21 tot en met 24 juni). Atleten hebben nog tot en met 22 juli de mogelijkheid zich te kwalificeren voor het EK. 

Lisanne de Witte en Liemarvin Bonevacia waren afgelopen zondag de laatste twee atleten die de limiet slechtten. Zij liepen bij de FBK Games onder de vereiste tijd op de 400 meter. Dafne Schippers, Sifan Hassan en Anouk Vetter hoefden niet aan een limiet te voldoen. Zij zijn door hun behaalde medaille op de wereldkampioenschap vorig jaar in Londen verzekerd van deelname. Nadine Visser heeft zich geplaatst voor de zevenkamp, maar zij zal in Berlijn gaan voor de honderd meter horden. Opvallende nieuwkomer in de ploeg is Denzel Comenentia, die zich heeft geplaatst voor het kogelslingeren én het kogelstoten.

De selectie tot nu toe:

Vrouwen
Kogelstoten: Melissa Boekelman
Discuswerpen: Corinne Nugter, Jorinde van Klinken
Polsstokhoogspringen: Femke Pluim
Zevenkamp: Anouk Vetter, Nadine Visser (komt alleen uit op 100mh)
100 meter: Dafne Schippers, Jamile Samuel, Naomi Sedney
200 meter: Dafne Schippers, Jamile Samuel
100 meter: horden Nadine Visser
400 meter: Madiea Ghafoor, Nicky van Leuveren, Lisanne de Witte
10.000 meter: Susan Krumins
5000 meter: Sifan Hassan, Maureen Koster
Marathon: Andrea Deelstra, Ruth van der Meijden, Kim Dillen

Mannen
Kogelslingeren: Denzel Comenentia
Kogelstoten: Denzel Comenentia
Polsstokhoogspringen: Menno Vloon, Rutger Koppelaar
Hoogspringen: Douwe Amels
Meerkamp: Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun
100 meter: Hensley Paulina, Christopher Garia, Solomon Bockarie
200 meter: Churandy Martina, Taymir Burnet, Solomon Bockarie 
110 meter: horden Koen Smet
400 meter: Liemarvin Bonevacia
Marathon: Abdi Nageeye, Michel Butter

Consumentenprijzen flink omhoog

Consumenten betaalden in mei 1,7 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De prijsstijging werd voornamelijk aangejaagd door de prijsontwikkeling van vliegtickets, een verblijf in een bungalowpark en vakantiereizen naar het buitenland.

Vliegtickets en verblijf in bungalowparken duurder
In mei was de jaar-op-jaarontwikkeling van de consumentenprijzen aanzienlijk hoger dan in april. Dit kwam vooral door de prijsontwikkeling van vliegtickets, een verblijf in een bungalowpark en vakantiereizen naar het buitenland. Rond feestdagen en in schoolvakanties zijn de prijzen van deze diensten hoger doordat meer mensen met vakantie gaan. Dit jaar viel de meivakantie vrijwel volledig in mei, in 2017 viel deze voor het grootste gedeelte in april. Daarnaast viel Pinksteren dit jaar in mei, maar vorig jaar in juni. Een verblijf in een bungalowpark was hierdoor 15 procent duurder dan een jaar eerder.

Ook autobrandstoffen duurder
De prijsstijging van autobrandstoffen had een verhogend effect op de CPI. In mei waren de autobrandstoffen 9,7 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl het prijsverschil op jaarbasis in april 2,8 procent was. De prijs van benzine en diesel bereikten in mei 2018 het hoogste niveau in bijna vier jaar. Een liter Euro95 kostte 1,67 euro en de literprijs van diesel was 1,36 euro.

Stijging consumentenprijzen in Nederland even hoog als in de eurozone
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). In mei waren goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 1,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat was in april nog 1,0 procent. In de eurozone nam de prijsstijging toe van 1,2 naar 1,9 procent. De laatste keer dat de HICP zo steeg was in september 2013.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.

Aprilcijfer bijgesteld
Het CBS heeft de consumentenprijsindex voor dames-, heren- en kinderkleding per april 2018 verhoogd. Uit onderzoek van het CBS bleek dat door de wijziging van de waarnemingsmethode van kleding, de te verwachten gemiddelde jaarmutatie van 2018 ten opzichte van 2017 anders te laag zou uitkomen. De aanpassing van de indexcijfers voor kleding heeft ook invloed op de uitkomst voor de totale CPI. De jaarmutatie van de CPI voor april 2018 is hierdoor uitgekomen op 1,1 procent.

In april waren de prijzen nog 1,1 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Consumentenprijzen flink omhoog (Foto: CBS)
Consumentenprijzen flink omhoog (Foto: CBS)

'Veel websites overtreden privacywet'

Twee van de drie websites (69%) overtreden de nieuwe privacywetgeving. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek naar 150 populaire en veelgebruikte sites. Veel websites plaatsen volgcookies vóórdat bezoekers daarvoor toestemming hebben gegeven of vragen die toestemming niet op de juiste manier.

De Consumentenbond onderzocht de sites twee dagen na de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het onderzoek richtte zich met name op webwinkels, veelbezochte sites en sites die gevoelige informatie verwerken, zoals financiële, gezondheids- en datingsites. Het gaat onder meer om de sites van de Bijenkorf, verzekeraar Nationale Nederlanden en Booking.com.

Volgens de bond plaatsen 78 sites direct bij het openen marketing- en/of advertentiecookies, meestal van de advertentienetwerken van Google en Facebook. De sites tonen meestal wel een cookiemelding, maar de advertentiecookies hebben ze dan al geplaatst. Dit was ook al illegaal voor de nieuwe wetgeving, volgens de zogeheten 'cookiewet'.

'Veel websites overtreden privacywet'
'Veel websites overtreden privacywet' (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: opnieuw zomers, kans op onweer

He KNMI heeft voor Brbant en Limburg code geel afgegeven vanwege de onweersbuien die daar inn de loop van de middag kunnen ontstaan.  Vanochtend lossen de nevel en mist snel op. Het wordt vandaag opnieuw een warme en zonnige dag met maxima uiteenlopend van 23°C op de Wadden tot lokaal 30°C in het (zuid)oosten. In de middag ontstaan er stapelwolken die in het (uiterste) zuiden en zuidoosten kunnen uitgroeien tot enkele stevige onweersbuien. Plaatselijk is hierbij kans op veel neerslag in korte tijd, hagel en windstoten.

Elders blijft het op de meeste plaatsen droog. De noord- tot noordoostelijke wind is overwegend matig, in het zuidoosten en oosten is de wind zwak en veranderlijk. Langs de westkust gaat de wind geleidelijk vanaf zee waaien waardoor het daar in de middag afkoelt en er mogelijk nevel en lage bewolking van zee kan binnendrijven.

Vanavond sterven de buien uit en wordt het op de meeste plaatsen droog. Vannacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en kan er in het zuiden mogelijk nog een enkele (onweers)bui vanuit België binnendrijven. De minimumtemperatuur komt uit op omstreeks 16°C. De wind is noordelijk en zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Morgen overdag zijn er perioden met zon en is het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog. In de middag ontstaan er landinwaarts stapelwolken die in het oosten van het land opnieuw kunnen uitgroeien tot enkele (onweers)buien. De maxima lopen uit een van 22°C in het noordwesten tot lokaal 30°C in het oosten. De noordenwind is matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Rode bessen, bijna rijp... (Foto: qltel)
Rode bessen, bijna rijp... (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kamer wil wijntje bij de kapper toestaan

De VVD wil voortaan toestaan dat de kapper een wijntje serveert en de slijter een blokje kaas, en dat een restaurant zijn eigen olijfolie en koffiebonen aan de man brengt. Voor het mogelijk maken van deze nu nog verboden mengvormen tussen horeca en winkels heeft Tweede Kamerlid Erik Ziengs de sympathie van een Kamermeerderheid. Maar het kabinet ziet niets in het plan.

Ziengs wil winkeliers de ruimte geven om hun klanten een "beleving" te bieden. Ook hoopt hij zo leeglopende winkelstraten nieuw leven in te blazen. Daarom heeft hij zelf een wet uitgewerkt die hij aan de Kamer voorlegt.

Het "gemengd kleinhandelsbedrijf" dat het licht ziet als de initiatiefwet het haalt, is wel aan allerlei regels gebonden. Zo mag de omzet uit de nevenactiviteiten nooit groter worden dan die uit de de oorspronkelijke nering.

Geen heil
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ziet geen heil in het plan, dat op de steun van de rechtse partijen plus 50PLUS en DENK lijkt te kunnen rekenen. Daardoor kan het aantal plaatsen waar je alcohol kunt krijgen bijna ongelimiteerd groeien, waarschuwt hij. "In deze tijd, waarin we steeds meer weten over de gezondheidsrisico's van alcohol, ben ik daar natuurlijk geen voorstander van. Met alcohol moeten we juist bewuster omgaan en niet losser."

Blokhuis stelt voor de initiatiefwet van Ziengs te behandelen bij de afspraken over een gezondere omgang met alcohol die hij wil maken met allerlei vertegenwoordigers van de samenleving.

Als de wet van Ziengs het haalt, lijken ook benzinestations weer alcohol te mogen verkopen. Dat is juist verboden om te voorkomen dat mensen met een slok op achter het stuur kruipen.

Horeca Nederland
Horeca Nederland vindt dat voor deze gemengde bedrijven dezelfde eisen moeten gelden als voor normale horecabedrijven. ,,Gelijke monniken, gelijke kappen. Dus ook dezelfde controles en dezelfde verplichte diploma's", zegt voorzitter Rober Willemsen.

De Koninklijke Slijtersunie vraagt zich af hoe gemeentes al deze extra verkooppunten gaan controleren. Voorzitter Ron Andes meent dat er ook sprake is van oneerlijke concurrentie. "Een slijter moet vergunningen hebben, maar gaat dat ook gelden voor andere verkooppunten?"

Kamer wil wijntje bij de kapper toestaan
Kamer wil wijntje bij de kapper toestaan (Foto: ANP)

Kiezers CaliforniŽ zetten 'milde' rechter af

Californische kiezers hebben een zittende rechter afgezet. Rechter Aaron Persky kreeg veel kritiek te verduren toen hij een man in 2016 veroordeelde tot een celstraf van zes maanden voor het seksueel misbruik van een bewusteloos slachtoffer. Critici vonden die straf veel te laag.

Kiezers kunnen in Californië een soort referendum aanvragen om gekozen functionarissen, zoals rechters, af te zetten. Ruim 176.000 mensen brachten in Santa Clara een stem uit over het lot van Persky. Volgens de onofficiële uitslag oordeelde zo'n 60 procent van de kiezers dat de rechter moet opstappen. De officiële uitslag wordt naar verwachting op 5 juli openbaar gemaakt.

Het is de eerste keer sinds 1932 dat een zittende rechter in de staat uit zijn functie wordt gezet, berichten Amerikaanse media. Persky had vorige maand gewaarschuwd dat het de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht zou ondermijnen als kiezers hem naar huis zouden sturen. "We vragen rechters de wet te volgen, niet de publieke opinie", stelde hij.

Persky kan aanblijven tot zijn opvolger de ambtseed heeft afgelegd.

Kiezers Californië zetten 'milde' rechter af
Kiezers Californië zetten 'milde' rechter af (Foto: ANP)

'Ganzen nieuw probleem Oostvaardersplassen'

Als er straks veel minder grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn, die ook nog eens in een kleiner gebied rondlopen, zal het aantal ganzen explosief toenemen. Die ganzen vreten het natuurgebied weer kaal. Bovendien kunnen ze een bedreiging zijn voor het vliegverkeer vanaf Lelystad Airport.

Die vrees uitten verschillende fracties in Provinciale Staten van Flevoland woensdagavond. "Ganzen zijn ook een soort grote grazers. Het wordt een megastal", aldus Flevolandse politici.

De provinciale politiek praat woensdag voor het eerst over het advies van een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel over de toekomst van de Oostvaardersplassen. Van Geel is zelf aanwezig.

'Ganzen nieuw probleem Oostvaardersplassen'
'Ganzen nieuw probleem Oostvaardersplassen' (Foto: ANP)

Tientallen migranten verdronken bij Jemen

Zeker 46 Ethiopiërs zijn verdronken toen een boot met migranten omsloeg voor de kust van Jemen. Zestien mensen worden nog vermist en zijn vermoedelijk dood, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De circa honderd opvarenden waren vanuit Somalië onderweg naar Jemen en de Arabische Golf in de hoop werk te vinden, zeiden overlevenden tegen de IOM. Hun boot kapseisde vlak voor de eindbestemming. Er zou paniek zijn uitgebroken door de hoge golven bij de kust.

IOM-medewerkers hebben zich ontfermd over de getraumatiseerde overlevenden, die medische en psychische hulp kregen aangeboden. De organisatie meldt dat alle 83 mannen en 17 vrouwen aan boord afkomstig zouden zijn geweest uit Ethiopië.

Tientallen migranten verdronken bij Jemen
Tientallen migranten verdronken bij Jemen (Foto: ANP)

Toro Rosso wilde Norris, McLaren weigert

Lando Norris wil de wereldtitel in de Formule 2 binnenhalen. De jonge Brit had een aanbod van Toro Rosso om naar verluidt in Oostenrijk in de Formule 1 te debuteren als vervanger van Brendon Hartley, maar zijn werkgever McLaren weigerde.

Norris is erop gebrand om bij McLaren in de Formule 1 te debuteren en niet bij Toro Rosso. "Ik voel me gevleid door de verhalen maar ik focus me op de Formule 2 en ik ben gecommitteerd aan McLaren. Dergelijke zaken laat ik over aan mijn management."

Mocht Norris wel toestemming hebben gekregen dan zou de deal slechts tot het einde van het seizoen zijn geweest. Bij McLaren heeft Fernando Alonso een aflopend contract en de Spanjaard weet nog niet of hij doorgaat. Ook diens teamgenoot Stoffel Vandoorne is nog lang niet zeker voor 2019. De Belg heeft dit jaar nog weinig indruk gemaakt.

Inkomensverschillen onder laagopgeleiden het kleinst

De inkomensverschillen tussen huishoudens met een laag opgeleide hoofdkostwinner zijn kleiner dan die van huishoudens met een hoger opgeleide hoofdkostwinner. Het gemiddeld inkomen van huishoudens met een laag opgeleide hoofdkostwinner herstelde minder voorspoedig van de economische crisis. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.

Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe groter de inkomensongelijkheid. De inkomensverschillen tussen huishoudens met inkomen uit werk en uitkeringshuishoudens zijn namelijk relatief groot bij een hoog opleidingsniveau. De inkomensverschillen tussen werkenden en niet-werkenden zijn kleiner bij de laagopgeleiden, waardoor de inkomensongelijkheid bij hen naar verhouding laag is.

De inkomensongelijkheid binnen de drie onderscheiden opleidingsgroepen is redelijk stabiel tussen 2011 en 2016. De lichte opstuwing als gevolg van het fiscale voordeel van directeuren-grootaandeelhouders in 2014 is vooral zichtbaar bij huishoudens met een hoog opgeleide kostwinner. Directeuren-grootaandeelhouders zijn relatief vaak hoog opgeleid.

Herstel gemiddeld inkomen laagopgeleiden blijft achter
Het herstel van het gemiddeld gestandaardiseerd besteedbaar inkomen na 2013 verliep bij huishoudens met een laagopgeleide hoofdkostwinner minder voorspoedig dan bij andere huishoudens: bij hen lag in 2016 het gemiddelde inkomen 4,6 procent hoger dan in 2013. Bij huishoudens met een middelbaar of hoogopgeleide hoofdkostwinner was dat respectievelijk 5,3 procent en 5,7 procent hoger. Steeds meer mensen vonden na de crisis (weer) een baan. Bij hoogopgeleiden betekent dat meestal een grotere vooruitgang in inkomen dan bij lager opgeleiden.

Inkomensverschillen onder laagopgeleiden het kleinst (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Inkomensverschillen onder laagopgeleiden het kleinst (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
review
World War Z
preview
Bee Simulator
©FOK.nl e.a.