Pyeongchang Vandaag - zaterdag 24 februari

Zaterdag is alweer de voorlaatste dag van deze Olympische Winterspelen. Het is de laatste dag met kans op Nederlands eremetaal, want op zondag zal er geen Nederlander meer in actie komen. Op de massa start zou het dan moeten gebeuren, waar Irene Schouten misschien de beste kans maakt.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.00 uur Snowboarden Vrouwen parallelreuzenslalom kwalificatierun Nee
01.27 uur Snowboarden Mannen parallelreuzenslalom kwalificatierun Nee
01.30 uur Bobslee Mannen viermansbob run 1 Nee
01.54 uur Snowboarden Vrouwen parallelreuzenslalom eliminatierun Nee
02.00 uur Snowboarden Mannen Big air finale run 1 Nee
02.21 uur Snowboarden Mannen parallelreuzenslalom eliminatierun Nee
02.30 uur Snowboarden Mannen Big air finale run 2 Nee
03.00 uur Snowboarden Mannen Big air finale run 3 Ja
03.00 uur Alpineskiën Teamevent achtste finale Nee
03.07 uur Bobslee Mannen viermansbob run 2 Nee
03.45 uur Alpineskiën Teamevent kwartfinale Nee
04.10 uur Alpineskiën Teamevent halve finale Nee
04.28 uur Alpineskiën Teamevent finales Ja
05.30 uur Snowboarden Vrouwen parallelreuzenslalom achtste finale Nee 
05.45 uur Snowboarden Mannen parallelreuzenslalom achtste finale Nee 
06.00 uur Langlaufen Mannen 50km klassiek massastart Ja
06.00 uur Snowboarden Vrouwen parallelreuzenslalom kwartfinale Nee 
06.08 uur Snowboarden Mannen parallelreuzenslalom kwartfinale Nee
06.18 uur Snowboarden Vrouwen parallelreuzenslalom halve finale Nee 
06.22 uur Snowboarden Mannen parallelreuzenslalom halve finale Nee
06.28 uur Snowboarden Vrouwen parallelreuzenslalom finales Ja
06.34 uur Snowboarden Mannen parallelreuzenslalom finales Ja 
07.35 uur Curling Mannen finale Zweden - Amerika Ja 
12.00 uur Schaatsen Vrouwen massa start halve finale Nee
12.05 uur Curling Vrouwen strijd om brons Japan - Groot-Brittannië  Ja 
12.45 uur Schaatsen Mannen massa start halve finale Nee
13.10 uur IJshockey Mannen strijd om brons Tsjechië - Duitsland Ja
13.30 uur Schaatsen Vrouwen massa start finale Ja
14.00 uur Schaatsen Mannen massa start finale Ja

Nederlanders in actie

Zaterdag komen de laatste Nederlanders in actie. Op de schaatsbaan staat de massastart voor het eerst op het programma. Die wedstrijden zijn een open strijd en kan Nederland misschien nog wel een medaille opleveren. Bij de mannen starten Koen Verweij en Sven Kramer, die beide niet helemaal in vorm lijken en onervaren zijn op het onderdeel.

Bij de vrouwen lijken de kansen op eremetaal groter te zijn. Voormalig wereldkampioene en drievoudig Nederlands kampioene maraton Irene Schouten zou het daar in een sprint af moeten maken. Ze krijgt daarin ondersteuning van Annouk van der Weijden, die eerder in het toernooi net een bronzen plak miste op de vijf kilometer.

Michelle Dekker komt vandaag ook in actie op de parallelreuzenslalom bij het snowboarden. De 21-jarige Dekker deed vier jaar geleden in Sochi ook al mee en eindigde toen niet in de top twintig. Ook vandaag zullen er wonderen verwacht mogen worden van haar, aangezien ze op de reuzenslalom dit jaar nog niet in de buurt van het podium wist te komen. Op de slalom lukte dit al wel, maar dat onderdeel is sinds dit jaar niet meer olympisch.

Voormalig wereldkampioene en drievoudig Nederlands kampioene marathon Irene Schouten (Pro Shots / Erik Pasman)
Voormalig wereldkampioene en drievoudig Nederlands kampioene marathon Irene Schouten (Pro Shots / Erik Pasman)

Prominenten in actie

Zaterdag start de competitie voor de viermansbob. De eerste twee van de vier runs worden verreden en het beloofd weer een strijd tussen Duitsland en de rest te worden. Voorop bij de rest staat de slee van Canadees Justin Kripps, die goud wist te veroveren bij de tweemansbob. Hij deelde het goud wel met de Duitser Francesco Friederich, die ook nu weer als favoriet te boek staat. Bovenaan bij de Duitsers staat wel de slee van Johannes Lochner, die vier wereldbekerwedstrijden won dit seizoen. Bij de tweemansbob eindigde hij wel slechts als vijfde.

Ook staat bij het langlaufen de 50 kilometer klassieke stijl (massa start) bij de mannen op het programma. Altijd een mooie afstand, maar wel zonder drievoudig gouden medaille winnaar Johannes Klaebo, die aangaf te moe te zijn. Wel zijn de andere Noren die van start komen alsnog de favoriet. Zij worden uitgedaagd door de aanwezige Russen, door de Canadees Alex Harvey en de twee specialisten op de klassieke stijl;Iivo Niskanen (Finland) en Alexey Poltoranin (Kazachstan). Uiteraard moet ook Dario Cologna niet vergeten worden, die eerder deze Spelen goud won op de vijftien kilometer.

Opmerkelijk

Vandaag start, na twee dagen uitstel, de parallelreuzenslalom bij de vrouwen, het onderdeel waarop Nicolien Sauerbeij in 2010 Nederland de eerste gouden medaille in de sneeuw bezorgde. Het is tegenwoordig het domein van de Tsjechische Ester Ledecka, die vorig jaar wereldkampioen werd en dit seizoen vijf van de zeven wereldbekerwedstrijden won.

We horen jullie denken, waar hebben we deze naam eerder gehoord? Nou; Ledecka kwam eerder deze Spelen al in actie bij het alpineskiën en niet zonder succes. Als een verrassing pakte zij de gouden medaille op de super-G en liet daarbij Anna Veith en alle andere deelneemsters in verbazing achter. Het doel van Ledecka was misschien wel om de eerste vrouwelijk atleet te worden die op één Winterspelen medailles haalde in twee verschillende sportdisciplines.

Helaas moeten we haar daarbij teleurstellen, want die eer is per dinsdag aan Jorien Ter Mors ten deel gevallen na het brons op het shorttrack en het eerdere goud bij het langebaanschaatsen. Wel kan Ledecka de eerste vrouw ooit worden die op één Spelen twee gouden medailles haalt op twee verschillende disciplines. 

Kan Ester Ledecka na haar gouden medaille op de skies ook een medaille op het snowboard pakken (Pro Shots / Action Images)
Kan Ester Ledecka na haar gouden medaille op de skies ook een medaille op het snowboard pakken (Pro Shots / Action Images)