FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 februari 2018

Wolff 'doet nooit meer tv' na College Tour

Michael Wolff, schrijver van de bestseller Fire and Fury over Donald Trump, gaat nooit meer televisie doen. Dat stelt hij vrijdagavond op Twitter.

"Ik zweer televisie helemaal af en doe het voortaan op de ouderwetse manier: live. Kom naar mijn tournee met gesprekken over Fire and Fury." Wolff zegde vrijdagmiddag alle interviews in Nederland en België af omdat hij kwaad was over het interview dat Twan Huys met hem had afgenomen voor het programma College Tour. Deze opname vond donderdag plaats.

De Amerikaanse journalist zou bij de opnames 'onheus bejegend' zijn, schrijft Het Parool. Hij werd meerdere keren gevraagd naar de passages in zijn boek over Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. De auteur insinueert dat zij een verhouding heeft met president Trump. Haley ontkent dat.

Wolff raakte tijdens de uitzending geïrriteerd en maakte een sneer over de interviewkwaliteiten van Huys. "Het werd een pittige discussie", bevestigt de eindredacteur van College Tour. "Hij vond het interview blijkbaar te kritisch. Maar dat begrijpen wij niet. Als je de rand opzoekt van wat je opschrijft, moet je ook kritische vragen van Twan en de studenten aankunnen."

Wolff schreef Fire and Fury op basis van tweehonderd gesprekken met de hoogste medewerkers van Trump en de president zelf. Trump ontkent op zijn beurt dat hij de journalist gesproken heeft. De uitzending van College Tour met Michael Wolff is maandag te zien op NPO 2.

Wolff 'doet nooit meer tv' na College Tour
Wolff 'doet nooit meer tv' na College Tour (Foto: BuzzE)

Barbie doet aangifte van uitlekken seksvideo

Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie, gaat aangifte doen omdat iemand een seksvideo waarop zij te zien is heeft gelekt. Degene die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het filmpje had contact met Barbie gezocht en eiste een "flink geldbedrag" om de opname niet naar buiten te brengen. Toen De Jong hier niet in meeging, heeft de persoon de video naar buiten gebracht.

Dat heeft de woordvoerder van Barbie vrijdagavond gezegd. De opnames is gemaakt "ergens in het laatste kwartaal van 2017", stelt hij. Hij noemt het "een opname uit de privécollectie van Samantha". Over wie de dader is, doet hij geen uitspraken: "We leggen de zaak bij de politie neer en hopen dat het onderzoek snel zal uitwijzen die hier verantwoordelijk voor is."

De Jong (28) deed halverwege januari een zelfmoordpoging. Dit deed een discussie aanzwellen over de nazorg van RTL voor realitysterren die plotseling in het middelpunt van de belangstelling komen te staan. "Dat iemand haar in deze fase van haar leven dit aandoet, is onmenselijk te noemen", aldus haar zegsman. "Zij is zeer, zeer aangedaan."

Het is niet de eerste maal dat De Jong wordt gechanteerd met pikante opnames. Toen zij net bekend was geworden dankzij haar optreden in Oh Oh Cherso was er ook een "grappenmaker uit de oude relationele sfeer"die haar chanteerde met pikante foto's.

Brussel: geen migranten toelaten = geen euro's ontvangen

Brussel gaat netto ontvanger landen die om meer bijdragen van de Europese Unie (EU) vragen en die geen of niet genoeg migranten willen toelaten proberen te dwingen tot medewerking aan de volksverhuizing. De methode gaat ook toegepast worden op landen die weigeren om cruciale soevereiniteit op politiek, economisch en juridisch gebied over te dragen aan de Brusselse baasjes.

De nieuwe methode houdt in dat deze landen het gevraagde extra geld niet eerder krijgen dan dat aan de door Brussel gestelde criteria is voldaan. Sommige Brusselse bazen denken dat dwarsliggende landen financieel op de knieën dwingen goedkoper en efficiënter is dan een langdurig proces bij een Europese Rechter. De Duitse bondskanselier Angela Merkel kwam als een van de eerste met dit idee. Voor de bondskanselier, die graag asielzaken wil ‘schaffen’, zijn landen als Polen en Hongarije, die denken lak te kunnen hebben aan de bevelen uit Brussel, een doorn in het oog.

Europees Parlement (EP) voorzitter Antonio Tajani stelt dat “wie niet solidair is, Europese regels schendt en niet meewerkt aan beheersing van de migratie moet daar een prijs voor betalen”. De Franse president Emmanuel Macron zou ook voor stevige voorwaarden zijn.

Premier Mark Rutte is voor minder geld naar Brussel en wil dat landen de Europese tekortafspraken nakomen en alle Brusselse aanbevelingen tot op de letter nauwkeurig uitvoeren om groei te realiseren. Tevens wil Nederland als netto betaler extra geld van Brussel voor beleid rond Europese- grensbewaking, migratie, defensie, cyberveiligheid en innovatie.

Overwatch League-team staat stil bij schietpartij Parkland

Een mooi moment in de Overwatch League: de speler van de Florida Mayhem, die normaal bekend staan om hun uitbundige opkomsten, namen nu een moment stilte in acht voor hun openingswedstrijd van fase 2 tegen New York Excelsior. De spelers willen zo hun steun betuigen aan de slachtoffers van de schietpartij in Parkland.

Ook had het team een speciale patch met de adelaar op het tenue, het symbool van Douglas High School waar de schietpartij plaats vond. "De tragische schietpartij vorige week hebben ons allemaal geschokt" schrijft CEO Ben Spoont in een statement. "Terwijl de gemeenschap begint te helen voelden we de drang om niet alleen de slachtoffers te herdenken, maar ook om de passie van deze community uit te drukken."

De moordpartij van de 19-jarige Nikolas Cruz kostte in totaal aan zeventien scholieren het leven. De tragedie heeft het debat over vuurwapens weer flink doen laten oplaaien in de VS, met de overlevenden van de schietpartij aan het hoofd van protesten voor strengere wetten op wapenbezit. Donald Trump en prominente Republikeinen wringen zich in allerlei bochten om alles en iedereen behalve wapens de schuld te geven, waarbij onder andere gewelddadige games doelwit zijn.

Pit People komt uit op 2 maart

De volgende game van indieontwikkelaar The Behemoth, Pit People, komt op 2 maart uit. Dat heeft de ontwikkelaar bekend gemaakt op haar blog.

Pit People is een turn-based strategiegame en was al eerder te spelen op steam via early access en via Game Preview op Xbox One. Voor de rol van verteller heeft The Behemoth opnieuw Will Stamper aangetrokken die veel lof oogste met zijn humoristische vertelling van Battleblock Theater, de vorige game van The Behemoth.

Pit People komt uit voor pc en Xbox One.

Pit People komt uit op 2 maart

Uitslag FC Groningen - NAC Breda

Vanavond werd er één wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. FC Groningen kwam in eigen huis door een late tegentreffer niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen NAC Breda. De Groningers wachten hierdoor nog altijd op hun eerste zege in 2018. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

FC Groningen

1 - 1

NAC Breda

 66' Marí (e.d)    86' Te Vrede
 
 Gele kaart: , Vloet, (NAC Breda)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.875
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Te Wierik
Memisevic
v.Nieff
Warmerdam
Drost (Hrustic/58)
Bacuna
v.d.Looi
Doan
Mahi
v.Weert
  Bertrams
Sporkslede
Mets
Marí
Angelino
García
Schoofs (Vloet/ 79)
El Allouchi
Ambrose (Fernandes/73)
Te Vrede
Agyepong (Sadiq/69)

Gouverneur Florida wil wapenwet aanpassen

De gouverneur van Florida Rick Scott heeft vrijdag voorgesteld de regels voor het kopen van vuurwapens aan te scherpen en maatregelen te nemen om de veiligheid op scholen te verbeteren. Hij lanceerde dat plan als reactie op de schietpartij in Parkland. Een oud-leerling schoot anderhalve week geleden op Douglas High zeventien mensen dood.

De Republikein Scott gaat met parlementsleden van de staat werken aan een wetsontwerp om de minimumleeftijd waarop iemand een pistool of geweer mag aanschaffen te verhogen tot 21 jaar. Een uitzondering wordt gemaakt voor jongere militairen en politieagenten. Momenteel kunnen achttienjarigen in Florida al een aanvalswapen zoals de AR-15, die de schoolschutter gebruikte, kopen.

Scott wil ook een wetswijziging waardoor het "vrijwel onmogelijk wordt dat iemand met psychische problemen een vuurwapen ter hand kan nemen". De gouverneur toonde zich op de dag dat het lerarenkorps van Douglas High voor het eerst sinds het drama weer aan de slag ging tevens voorstander van een verbod op de handel in zogenoemde 'bump stocks'.

Las Vegas

Dat zijn opzetstukken die een semiautomatisch geweer volautomatisch maken. Een man in Las Vegas kon er vorig jaar in korte tijd honderden kogels afvuren op concertbezoekers en een bloedbad aanrichten. President Donald Trump zei eerder deze week dat hij de minister van Justitie heeft opgedragen de bump stock in de ban te doen.

De National Rifle Association (NRA) zal daartegen geen bezwaar maken. De machtige lobbyorganisatie van de Amerikaanse wapenindustrie heeft Scott overigens altijd geprezen als voorvechter van het recht wapens te dragen.

Gouverneur Florida wil wapenwet aanpassen
Gouverneur Florida wil wapenwet aanpassen (Foto: ANP)

'Rasmea Odeh zal spreken ondanks zionistische bedreigingen'

Rasmea Odeh, die in 1970 in Israël tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld vanwege betrokkenheid bij twee terroristische aanslagen, zal op dinsdagavond 27 februari op een nog nader te bepalen locatie in Amsterdam (s)preken. Bij de bewuste aanslagen kwamen twee personen om het leven; 9 anderen raakten gewond. De aanslagen werden gepleegd uit naam van het PFLP (het Volksfront voor de bevrijding van Palestina). 

Gezien het verleden van Odeh, heeft de PVV Kamervragen gesteld en eist dat Odeh de toegang tot Nederland wordt ontzegd. De VVD gaat niet zover, maar die wil wel dat de Officier van Justitie aanwezig is op de bijeenkomst om antisemitische uitlatingen te kunnen constateren en vervolgen. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Revolutionaire Eenheid, die stelt dat de "zionistische lobby hysterisch reageert op de komst van de Palestijnse 'heldin' Odeh"

De Nassaukerk in Amsterdam, waar de bijeenkomst initieel zou plaatsvinden, zou bedreigingen hebben ontvangen uit diezelfde 'zionistische hoek'. Een woorder van de Revolutionaire Eenheid: "In de eerste plaats veroordelen wij deze zionistische bedreigingen aan een kerk. Het is schandalig dat het bedreigen van een kerk als actievorm wordt gebruikt. In de tweede plaats zullen wij zo snel mogelijk een nieuwe locatie in Amsterdam aankondigen. Als Revolutionaire Eenheid zijn we allerminst verbaasd over deze gang van zaken. De strijd van Odeh is gericht tegen deze zionistische koloniale beweging en het is logisch dat deze beweging haar belangen verdedigt."

Hji vervolgt: "Wij willen duidelijk maken dat er sprake is van een conflict waarbij de zionistische beweging de agressor is. Deze beweging zuiverde op gewelddadige wijze het gebied van Palestijnen en vestigde een staat die bekend is om haar mensenrechtenschendingen. De 'Israëlische' staat kan, met 65 discriminatoire wetten, met recht een Apartheidsstaat worden genoemd."

Volgens een persbericht dat de Revolutionaire Eenheid verspreid heeft strijden ze tegen alle vormen van racisme en discriminatie. "Wij zijn hierin uiterst consequent. Daarom organiseren wij bijeenkomsten tegen de 'Israëlische' apartheid maar zullen wij ook dit jaar weer onder andere de Februaristaking herdenken."

Woordvoerder van RE Maas Hoeder: "Het CIDI weet dondersgoed dat wij tegen elke vorm van discriminatie zijn. Het is een misvatting dat alle Joden deze apartheidsstaat steunen of dat iedereen die hun mensrechtenschendingen rechtvaardigt Joods is. Wij strijden consequent tegen elke vorm van apartheid, dus ook tegen de 'Israëlische' staat."

Hoewel gewapend verzet in een militair conflict legitiem is, heeft Odeh haar betrokkenheid bij een vermeende aanslag altijd ontkend. Maas Hoeder: "De verklaring op basis waarvan zij werd veroordeeld is onder marteling afgedwongen. Wij vinden het schokkend dat het CIDI, de PVV en de VVD waarde hechten aan verklaringen die gedurende een verkrachting zijn gedaan. Dit laat zien hoe gewelddadig hun toekomstvisie voor Nederland is."

FIA eist gelijkheid voor klantenmotoren

Autosportfederatie FIA heeft fabrikanten van Formule 1-motoren opgedragen hun klanten gelijk te behandelen ten opzichte van de fabrieksteams. Hiermee verduidelijkt het regelgevend orgaan Appendix 4 van de Sportieve Reglementen waarin staat dat alle motoren gelijk moeten zijn en dat dit in een dossier bijgehouden moet worden.

De FIA vermoedde dat enkele fabrieksteams, met name in de kwalificatie, gebruik maakten van een speciale modus waar klantenteams geen toegang tot hadden. Daarom moeten de motoren niet alleen op papier gelijk zijn, maar moeten nu ook voor ieder team ten volle benut kunnen worden.

Dit betekent dat de software voor alle teams van een fabrikant gelijk moet zijn. Dit geldt ook voor olie en brandstof, tenzij een renstal zelf een deal heeft gesloten met een andere leverancier.

Immers: "Ik denk dat er zeker wat te halen valt tegen Ajax"

ADO Den Haag reist zondag af naar Amsterdam voor de confrontatie met Ajax. Lex Immers heeft veel vertrouwen in het duel.

De Amsterdammers hopen dit weekend in te kunnen lopen op PSV. De koploper van de Eredivisie staat voor een lastig duel met Feyenoord en bij Ajax wordt er gehoopt op puntenverlies van PSV. Om mogelijk te kunnen profiteren, moet Ajax in ieder geval zelf zien te winnen van ADO Den Haag.

Ajax ontvangt de nummer acht van de Eredivisie in eigen huis. Immers reist niet met knikkende knieën af naar de hoofdstad. "We gaan met de borst vooruit naar Amsterdam, we gaan voor een resultaat daar. Het gaat goed en ik denk dat er zeker wat te halen valt tegen Ajax", vertelt hij in gesprek met ADO TV.

Dat is ook niet gek, want ADO presteert goed. "Vier wedstrijden ongeslagen in het nieuwe jaar, dat is lekker. Ik denk dat we een goede serie hebben neergezet na de winterstop, alleen van Feyenoord verloren volgens mij. Ik denk dat we trots mogen zijn."

28 mensen weg bij Rode Kruis om wangedrag

De afgelopen jaren zijn er bij het internationale Rode Kruis (ICRC) 28 mensen ontslagen of vertrokken vanwege (de verdenking van) prostitueebezoek. Het Rode Kruis laat alle medewerkers een gedragscode ondertekenen. Hierin staat onder meer dat het betalen voor seks verboden is. Ook op plekken waar prostitutie legaal is, omdat betalen voor seks niet strookt met de waarden en missie van de hulporganisatie.

Sinds 2015 hebben 26 medewerkers zich niet aan de code gehouden. Zij zijn ontslagen of zelf opgestapt tijdens het onderzoek naar hun gedragingen. Van twee andere medewerkers is het contract niet verlengd; zij werden verdacht van het betalen voor seks.

"Met dit gedrag verloochenen we de mensen die we juist willen helpen. Het druist in tegen de menselijke waardigheid. We hadden waakzamer moeten zijn om dit te voorkomen", zegt Yves Daccord, directeur-generaal van het ICRC in een reactie.

Duidelijke procedure

Het ICRC telt wereldwijd ruim 17.000 personeelsleden. De organisatie kent een duidelijke procedure is om misstanden te melden. Toch is het management bezorgd dat niet alle incidenten worden gemeld.

Woensdag werd bekend dat ook op een besloten Facebookpagina van (oud)-medewerkers misstanden zijn gemeld. Daar zitten mogelijk zaken tussen die nog niet eerder bekend waren. ,,Alle beschuldigingen worden onderzocht. En we blijven onze huidige processen en systemen voortdurend evalueren", aldus de organisatie.

De Nederlandse afdeling van het Rode Kruis maakte eerder al bekend dat in de afgelopen vijftien jaar in totaal drie meldingen zijn binnengekomen over ,,seksueel wangedrag"door hulpverleners op missie.

28 mensen weg bij Rode Kruis om wangedrag
28 mensen weg bij Rode Kruis om wangedrag (Foto: ANP)

Film in de maak over zeilmeisje Laura Dekker

Er komt een biografische film over Laura Dekker, het zogenoemde zeilmeisje dat in 2012 op zestienjarige leeftijd een solo-zeiltocht rond de wereld voltooide. Dekker (22) werkt samen met de Duitse regisseur Florian Cossen bij het maken van de film.

Het zeilmeisje maakte van augustus 2010 tot januari 2012 een reis van 27.000 zeemijlen (50.000 kilometer) met haar 11,5 meter lange tweemaster Guppy. De tocht begon in Gibraltar en het eindpunt was het eiland Sint Maarten. Ze was daarmee de jongste zeiler ooit die de solotocht rond de wereld voltooide.

In 2013 verscheen al een een documentaire (Maidentrip) over de zeiltocht van Dekker. Maar ze was het niet eens met de inhoud en uitte openlijk kritiek op Jillian Schlesinger, de maker van die film, meldt Hollywood Reporter.

Nieuw-Zeeland

Dekker woont tegenwoordig in haar geboorteland Nieuw-Zeeland.

Aan de recordpoging ging destijds een langdurige strijd met de Nederlandse autoriteiten vooraf. Ze zou met haar 14 veertien jaar destijds te jong zijn geweest om de school te verruilen voor een zeilboot.

Ze werd in 2010 door de rechtbank in Utrecht onder toezicht van Bureau Jeugdzorg gesteld toen zij aan de tocht wilde beginnen. Toen ze in juli 2010 kon aantonen dat ze onderweg alsnog onderwijs zou volgen, werd het toezicht door de rechter opgeheven en kon ze een maand later aan haar tocht beginnen.

Film in de maak over zeilmeisje Laura Dekker
Film in de maak over zeilmeisje Laura Dekker (Foto: BuzzE)

Bergamo-speler Hateboer: "Ik ga mijzelf niet het Nederlands elftal in praten"

Hans Hateboer kijkt teleurgesteld terug op de uitschakeling van Atalanta Bergamo tegen Borussia Dortmund in de Europa League.

De Italianen verloren de heenwedstrijd vorige week in Duitsland met 3-2 en leken in de return op weg naar de 1-0 zege, maar zeven minuten voor tijd hielp Marcel Schmelzer de Duitsers aan 1-1 en plaatsing voor de achtste finale van het toernooi.

"We hadden het in de heenwedstrijd onnodig weggegeven, dus we wisten dat we moesten winnen. Zo gingen we ook de wedstrijd in, vol op de winst", vertelt Hateboer in gesprek met FOX Sports. "Dan kom je snel voor en kun je een beetje rustig aandoen. Maar ja, die tweede viel maar niet."

De 24-jarige rechtsback is dit seizoen een vaste basisspeler bij Atalanta, maar durft niet hardop over het Nederlands elftal te praten. "Ik ga mijzelf niet het Nederlands elftal in praten. Ik speel hier elke week en het is aan de bondscoach om te bepalen of het goed genoeg is. Ik doe mijn best en we zien het allemaal wel. Ik ben blij dat ik elke week speel en hoe het gaat.”

"Ik ben fysiek sterker geworden en heb meer loopvermogen gekregen. Ik ben een andere speler dan dat ik was bij FC Groningen. Het systeem past goed bij me en ik heb een mooie rol aan de rechterkant."

El Ahmadi: "Berghuis en Van Beek hebben het samen opgelost"

Op de training van Feyenoord ontstond woensdag een opstootje tussen Sven van Beek en Steven Berghuis, maar de twee zijn weer vrienden.

Op beelden van RTV Rijnmond was te zien hoe Berghuis na een duel tegen de knie van Van Beek trapte. De twee vlogen elkaar in de haren, maar teamgenoten kwamen er snel tussen om beide spelers uit elkaar te halen. Volgens Karim El Ahmadi is er verder niets aan de hand.

"Berghuis en Van Beek hebben het samen opgelost. Ze zijn volgens mij alweer dikke vrienden. Dit soort dingen gebeuren wel eens op een training", vertelt El Ahmadi in gesprek met RTV Rijnmond. Verder wilde de aanvoerder weinig kwijt over het incident.

Robin van Persie wilde er ook niet al teveel woorden aan vuil maken. "Ik heb niet gezien wat er gebeurde, want ik was op dat moment al naar binnen. Later heb ik de beelden wel gezien. Zoiets is nooit leuk en je hoopt dat het niet gebeurt. Maar het gaat om de reactie na afloop. Die reactie was goed", aldus de routinier.

Grote vraag: zijn deze tepels beledigend?

Model Samantha Hoopes heeft een vraagje voor u allen. Op haar Instagram postte ze een opvallend filmpje waarin ze gekleed in een wit shirtje uit het water komt, uiteraard in slowmotion. Zo maakt ze het voor ons makkelijker om de vraag te lezen die ze ons wil stellen.... "Do my nipples offend you". We zijn benieuwd naar jullie mening.

 

Caption this 📸 @mj_day @si_swimsuit

Een bericht gedeeld door Samantha Hoopes (@samanthahoopes) op22 Feb 2018 om 9:39 (PST)

Mocht je het Instagram-bericht niet kunnen zien, dan kun je hier klikken om het alsnog te bekijken.

Ten Hag: "Dan staan wij aan het einde van de rit bovenaan"

Erik ten Hag is niet veel bezig met Feyenoord - PSV en de trainer van Ajax wil niet op de zaken vooruit lopen.

Ajax kan dit weekend goede zaken doen als PSV punten laat liggen tegen Feyenoord en de Amsterdammers drie punten pakken tegen ADO Den Haag. Ten Hag wil nog niet op de zaken vooruit lopen en de trainer kijkt vooral naar zijn eigen ploeg.

"Ik ben er niet zo mee bezig. Wij moeten vooral naar onszelf kijken, ons eigen spel verbeteren, en leven van wedstrijd tot wedstrijd. Het is niet van belang hoe de stand op de ranglijst nu is, maar pas aan het einde van de competitie", vertelde de trainer tijdens de persconferentie.

Ten Hag gaat er vanuit dat Ajax kampioen wordt als het alle wedstrijden weet te winnen. "Als wij alle wedstrijden winnen, staan wij aan het einde van de rit bovenaan. Dat heb ik al vaker gezegd. Maar we hebben het niet in eigen hand. PSV moet onderweg nog wat laten liggen."

SociOlympics dag 17, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

Er was weer goud vandaag:

In het olympisch dorp werd meegeleefd:

Dit is een goed stel hoor:

Ook in Duckstad viel er wat te vieren:

Suzanne Schulting mocht haar gouden medaille ophalen op Medalplaza:

Onderstussen staat er een rij bij de McDonalds:

De fans zien er ook dit jaar weer piekfijn uit:

Jan Blokhuijsen sneed een gevoelig punt aan voor de Koreanen, maar hoe zit het nu echt met dat eten van honden:

Bij juf Maud in de klas is er ook een flinke medailleoogst:

 

🥇🥈🥉

Een bericht gedeeld door Maud (@juf.maud) op22 Feb 2018 om 12:54 (PST)

Een kijkje achter de schermen bij de NOS:

FOK!ster Kimberley Bos hangt na haar olympische races even de toerist uit in Zuid-Korea:

Ook Cheryl Maas is Korea aan het ontdekken:

Het pak van Wit-Rusland deed een beetje pijn aan de ogen:

De Britten zijn, uiteraard helemaal terecht, curlinggek aan het worden:

De camera's bij het schaatsen zijn net een soort van ballet:

Kelsey Serwa behaalde goud op de skicross en daar gingen jaren van hard werken vooraf. De Canadese staat bekend om haar #wackyworkoutwednesday. Elke woensdag doet ze 'bijzondere' trainingen:

Lukoki: "Ik zou graag terug willen keren naar Nederland"

Jody Lukoki heeft het naar zijn zin bij Ludogorets Razgrad, maar de aanvaller hoopt ooit terug te keren naar Nederland.

Het voetbal in Bulgarije bevalt Lukoki wel, maar het dagelijks leven bevalt hem minder goed. "Het leven is hier zoals verwacht vrij saai. Ik woon nu al een paar jaar in Razgrad, maar er is vrij weinig te doen", vertelt hij in gesprek met ELF Voetbal.

"Het welbekende strand Sunny Beach is vrij dichtbij, maar dat verandert niet veel aan het leven in de stad. Daarom kun je wel stellen dat ik Amsterdam mis. Daar ben ik opgegroeid, daar wonen mijn vrienden en ook mijn kind woont daar. Hij gaat nu naar de peuterrette dus dat betekent dat ik hem nog minder zal gaan zien. Daar baal ik wel van."

Voor Lukoki is dat een reden om terug te keren naar Nederland. "Dat is een van de redenen dat ik graag terug zou willen keren naar Nederland, maar dan wel naar een club in de top vijf. Daar ben ik zeker klaar voor. Ludogorets is een grote club en ook hier heb ik na een moeilijke start mijn plek afgedwongen."

De aanvaller kijkt met veel plezier terug op zijn periode bj Ajax. "Het is schitterend om even terug te denken aan die tijd bij Ajax. In de jeugd speelde ik al met veel goede spelers en had ik een goede band met onder andere Iljaas Rodjan en Stefano Denswil. Daarnaast heb je samen, maar ook met andere spelers bij Ajax, veel gezamenlijk meegemaakt. Als je elkaar ziet is het dan ook altijd weer een heel goed weerzien en wordt er veel gelachen."

Smeets verrast met EK-brons met luchtgeweer

Schutster Manon Smeets heeft vrijdag op het Europees kampioenschap 10 meter voor een verrassing gezorgd. In het Hongaarse Györ pakte de 21-jarige Nederlandse de bronzen medaille.

Smeets had zich als achtste en dus nog net als laatste geplaatst voor de finale. De ervaren Servische Andrea Arsovic viel daarin al vroeg af, terwijl ook de Kroatische ster Snjezana Pejcic uitgeschakeld werd. 

Nadat ook de Deense Rikke Ibsen afviel waren er nog drie over en dus was Smeets zeker van een medaille. Het bleef bij een zeer knappe bronzen plak, want na de achtste beurt had ze 0,4 punten te weinig om Katarzyna Komorowska uit Polen voor te blijven. Die won het zilver, achter de Deense Stine Nielsen.

Manon's twee jaar oudere zus Pea Smeets kwam met een 74e plek niet in de buurt van de finale, Mandy Mulder eindigde als 35e. Bij de mannen kwam Peter Hellenbrand na zestig schoten in de kwalificatie in totaal 0,6 punten tekort om de finale te halen. Jelle Wind kwam daar niet bij in de buurt. 

'Snelwegbaby' krijgt hectometerpaaltje

'Snelwegbaby' Eliz heeft vandaag een bijzonder cadeau gekregen van Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Eliz werd gister op de A13 ter hoogte van hectometerpaal Re 18.2 geboren.

De ouders van Eliz Inal en hun gezin waren onderweg de drie dochters naar een oppaslocatie te brengen. De nu kersverse vader dacht hen eerst nog te kunnen droppen met een snelheid van 150 km/h over de A13 richting een oppasadres maar Eliz besloot eerder te komen. "Toen we van huis gingen, zat er nog meer dan vijf minuten tussen de weeën. Maar eenmaal op weg kwamen ze steeds sneller". Op de vluchtstrook werd in paniek werd 112 gebeld, maar Eliz dacht dat het wel tijd was; de hulptroepen kwamen te laat, haar hoofdje kwam al tevoorschijn.

Hij besefte dat hij het alleen moest doen en riep "persen!" En daar was ze ter hoogte van hectometerpaaltje Re 18.2. Inmiddels waren de niet afgeleverde dochters in tranen uitgebarsten "van geluk. De oudste is acht jaar en riep steeds 'de baby is er!'"

Vandaag kwam van Rijkswaterstaat namens de minister het persoonlijke cadeautje voor Eliz, een eigen hectometerpaaltje.

Tot 5 jaar cel geŽist voor anti-homogeweld

Tegen drie mannen die afgelopen juni twee mannen zouden hebben mishandeld, zijn vrijdag in de rechtbank in Amsterdam celstraffen tot vijf jaar geëist. De strafeis valt extra hoog uit omdat het erop lijkt dat de twee slachtoffers enkel en alleen zijn geschopt en geslagen omdat ze homoseksueel zijn.

De twee mannen werden 18 juni vorig jaar op het Damrak in Amsterdam toegetakeld. Drie mannen van 23, 26 en 28 jaar werden aangehouden. Er zijn celstraffen van vijf, vier en twee jaar tegen hen geëist voor poging doodslag (tegen de 26- en 28-jarige mannen) en poging zware mishandeling tegen de jongste man. Ze worden ook allen verdacht van openlijke geweldpleging. Naar een vierde verdachte wordt nog gezocht.

De officier van justitie noemt het anti-homogeweld ,,schokkend". ,,Dat het motief hierin ligt maakt het feit des te onbegrijpelijker, pijnlijker en kwetsender. Wat het Openbaar Ministerie betreft zijn dergelijke zaken onacceptabel en dient er hard opgetreden te worden tegen dit soort geweld." De verdachten ontkennen overigens dat het motief anti-homogerelateerd is.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Tot 5 jaar cel geëist voor anti-homogeweld
Tot 5 jaar cel geëist voor anti-homogeweld (Foto: ANP)

Kabinet komt niet terug op uitspraak Ollongren

Het kabinet wil niet terugkomen op de uitspraak van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) dat de Brunssumse wethouder Jo Palmen beter kon vertrekken. Vicepremier Hugo de Jonge wil niet zeggen of Ollongren in december te vroeg heeft geoordeeld over Palmen, van wie de integriteit in twijfel was getrokken.

Twee hoogleraren concludeerden deze week dat geen sprake is van een groot integriteitsrisico. Volgens hoogleraar Arno Kosten heeft Ollongren "erg vlug uit de heup geschoten".

De minister sloot in december niet uit dat zij zou ingrijpen als de omstreden Palmen niet zelf zou vertrekken. Burgemeester Luc Winants stapte zelfs op vanwege de kwestie, omdat hij niet kon instaan voor de integriteit. Maar volgens de hoogleraren dikte de burgemeester de conclusie van een eerder integriteitsonderzoek aan. Ontlastende informatie werd eruit weggehouden.

Niet recenseren

Vicepremier De Jonge wil de uitingen van Ollongren ",niet recenseren". Hij noemt het een "uitzonderlijke uitspraak" in een "uitzonderlijke context". Met de aanstelling van interim-burgemeester Gerd Leers heeft Ollongren volgens hem de "stappen gezet die nodig waren".

Ollongren zelf denkt dat ze niet te vroeg heeft gesproken. "Op dat moment was de situatie zoals die was, met de burgemeester die opstapte en met de motivatie die hij daarbij gaf en daar heb ik mij over uitgesproken". Volgens de minister zelf liggen er verschillende rapporten en moet nu eerst de gemeenteraad zich uitspreken.

Kabinet komt niet terug op uitspraak Ollongren
Kabinet komt niet terug op uitspraak Ollongren (Foto: ANP)

Trump: grootste pakket sancties N-Korea ooit

De Amerikaanse president Donald Trump zei vrijdag dat hij het "grootste pakket sancties ooit" tegen Noord-Korea zal presenteren. "Vandaag kondig ik aan dat we de grootste nieuwe reeks sancties tegen het Noord-Koreaanse regime zullen lanceren," aldus Trump in een uittreksel van een toespraak die hij later op vrijdag houdt.

Het ministerie van Financiën neemt volgens Trump binnenkort maatregelen om bronnen van inkomsten en brandstof verder af te sluiten, die Noord-Korea gebruikt om zijn nucleaire programma te financieren en zijn leger te onderhouden.

Hij zei dat de inspanning gericht zal zijn op meer dan vijftig ,,schepen, rederijen en handelsbedrijven die Noord-Korea helpen bij het ontwijken van sancties".

Jaar na escalerende spanningen
Noord-Korea wordt al geconfronteerd met zware sancties die eerder zijn opgelegd door de VS. De extra sancties volgen na een jaar van escalerende spanningen tussen de Verenigde Staten en het communistische land vanwege diens ballistische rakettesten en programma voor nucleaire ontwikkeling.

Vicepresident Mike Pence wees eerder deze maand al op de mogelijkheid van nieuwe sancties tijdens een Azië-reis, en beloofde dat de regering ,,maximale druk" zou uitoefenen op de Noord-Koreaanse regering.

Trump: grootste pakket sancties N-Korea ooit
Trump: grootste pakket sancties N-Korea ooit (Foto: ANP)

Schoten op universiteit Louisiana

Op een universiteit in de Amerikaanse staat Louisiana is vrijdag geschoten. Plaatselijke media meldden dat in Hammond, ten noorden van New Orleans, twee mensen gewond zijn geraakt door kogels op de Southeastern Louisiana University. De twee zijn niet in levensgevaar en er is volgens de politie geen dreigende situatie meer. Wat zich precies heeft afgespeeld is onduidelijk.

Het incident komt tijdens een felle discussie in de VS over het wapenbezit. Afgelopen week zijn op een school in Florida zeventien mensen door een verwarde ex-scholier met een automatisch wapen de dood ingejaagd. In New Orleans zijn volgens de krant The Times-Picayune twee middelbare scholieren aangehouden die bij hun portret ,,the future school shooter' hadden gezet en dit via sociale media deelden.

De grap valt verkeerd negen dagen na het bloedbad in Florida. De twee scholieren zijn donderdag onmiddellijk aangehouden en er is huiszoeking bij hun gedaan. De misstap van de twee was slechts enkele uren nadat ten zuiden van het centrum van de stad circa honderd ouders in paniek naar een school gingen om hun kroost te halen nadat via sociale media een gerucht was verspreid dat de school door een 'schoolschutter' werd bedreigd.

Schoten op universiteit Louisiana
Schoten op universiteit Louisiana (Foto: ANP)

IKEA roept paassnoep terug om muizen

IKEA roept alle 100 gramsverpakkingen Godis påskkyckling paasschuim terug, omdat dit snoepgoed tijdens de productie mogelijk in aanraking is geweest met muizen. De muizen zaten bij een externe leverancier en die kan niet uitsluiten dat de muizen aan het paasschuim hebben gezeten, meldt de Zweedse warenhuisketen.

Het gaat om verpakkingen met de houdbaarheidsdatum 23 oktober 2018 en 26 januari 2019.

Wie het paasschuim in huis heeft, kan het zonder bon terugbrengen naar een van de IKEA-winkels en het aankoopbedrag terugkrijgen.

IKEA roept paassnoep terug om muizen
IKEA roept paassnoep terug om muizen (Foto: ANP)

Cocu: "Ik blijf het zwaar gestraft vinden"

Phillip Cocu moet Hirving Lozano drie wedstrijden missen. De trainer vindt dat zijn buitenspeler erg zwaar gestraft is.

PSV neemt het zondag op tegen Feyenoord, maar moet dit doen zonder Lozano. De aanvaller zit een schorsing van drie wedstrijden uit. Cocu baalt dat hij zijn smaakmaker moet missen tegen de ploeg van Giovanni van Bronckhorst.

Toch heeft Cocu alle vertrouwen in het duel. "Lozano is een speler met ontzettend veel kwaliteiten, maar dat moeten we opvangen met de totale ploeg. Er staat zondag een sterk team, dat kan winnen van Feyenoord", vertelde Cocu tijdens de persconferentie.

"Ik blijf het zwaar gestraft vinden. We hebben er alles aan gedaan om aan te tonen dat hij niet gedaan heeft wat er beweerd wordt. Of we in beroep gaan? We hebben nog even om hierover na te denken. Ik denk dat iedereen in een seizoen weleens te maken krijgt met dit soort situaties. We zullen omgaan met de situatie zoals die is. We zetten zondag een sterk team neer, ook zonder Lozano."

Cocu kan waarschijnlijk wel beschikken over Marco van Ginkel en Luuk de Jong. Het duo is hersteld van een blessure. "Als zij geen terugslag krijgen, wat we niet verwachten, zijn ze er tegen Feyenoord bij."

Vrouw overleden, misdrijf niet uitgesloten

Een 36-jarige vrouw, woonachtig aan het Leusdenhof in Amsterdam, is vanochtend onder verdachte omstandigheden overleden. De politie stelt een onderzoek naar de omstandigheden. Om 09.38 uur kwam op de meldkamer van de politie een melding binnen van een reanimatie van een vrouw.

De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar zij in de loop van de ochtend overleed. De recherche heeft in de woning van de vrouw een onderzoek ingesteld en sporen door Forensische Opsporing veilig laten stellen. Bij het onderzoek rond de woning is een speurhond en een politieheli ingezet.

Duitse ijshockeyers stunten met historische olympische finale

De Duitse ijshockeyploeg heeft de grootste prestatie uit hun lange geschiedenis neergezet. Op de Olympische Spelen in Pyeongchang strijden de Duitsers zondag om olympisch goud, want via Canada werd de finale gehaald.

Door het ontbreken van de grote sterren uit de Noord-Amerikaanse NHL moesten landen als de Verenigde Staten en Canada, maar ook Zweden het doen zonder veel van hun sterspelers. Samen met Noorwegen en Zuid-Korea had Duitsland daar echter weinig last van en met een volledig uit de Duitse competitie gehaalde selectie trok men naar Zuid-Korea.

In de kwartfinales werd het zwaar favoriete Zweden na overtime opzij gezet, waarna met Canada - ook zonder NHL-sterren gewoon de ruime favoriet - wederom een zeer zware tegenstander stond te wachten. Duitsland was echter niet onder de indruk en binnen een kwartier tekende uitgerekend de in Canada geboren Brooks Macek voor de Duitse 1-0.

In de eerste helft van de tweede periode gingen de Duitsers zelfs los: Matthias Plachta en Frank Mauer verdriedubbelden de voorsprong, waarna Gilbert Brulé in de powerplay wat terug kon doen. Ook die Canadese hoop duurde niet lang, want Patrick Hager tekende aan voor de sensationele 4-1 voorsprong voor Duitsland. Brulé kreeg ondertussen nog een straf van 25 minuten voor een gigantische klap op David Wolf, die even gestrekt op het ijs lag, alvorens hij richting kleedkamers geholpen werd.

In de derde periode werd Canada toch nog levensgevaarlijk. Mat Robinson zorgde al snel voor 4-2 en nadat Derek Roy voor de 4-3 tekende werden de Duitse billen stevig tegen elkaar geknepen. Na tien werkelijk zenuwslopende minuten, waarin Canada nog volle bak voor de aanval ging, konden de Duitse ijshockeyfans de spieren echter ontspannen: het bleef bij 4-3 en de Duitsers schreven geschiedenis.

Duitsland staat zondag om 05.10 uur Nederlandse tijd in de finale tegen het Russische team, Canada speelt tegen Tsjechië om brons.

Gio denkt aan KNVB Beker en neemt geen risico tegen PSV

Feyenoord en PSV staan voor een kraker in de Eredivisie, maar Giovanni van Bronckhorst denkt ook alvast aan het duel met Willem II voor de KNVB Beker.

De trainer van Feyenoord erkent dat er een zware periode aan komt. De ploeg wil komend weekend winnen van PSV, maar staat een paar dagen later in de halve finale van de KNVB Beker tegenover Willem II. Met verschillende spelers die pijntjes hebben of geblesseerd zijn, gaat Van Bronckhorst goed kijken wie hij zondag opstelt.

"Voor zondag ga ik goed kijken. Ik ga geen risico nemen als spelers niet helemaal fit zijn, met oog op woensdag tegen Willem II", vertelde Van Bronckhorst, geciteerd door RTV Rijnmond, tijdens de persconferenitie. "Woensdag volgt een belangrijke wedstrijd, tegen Willem II. Van Persie heeft niet alles mee kunnen doen deze week. Voor aantal jongens zaak om te kijken wat beter is, of zondag starten of woendag."

"Een aantal jongens hebben lichte klachten. Vandaag was iedereen weer op het veld. Voor St. Juste is het seizoen ten einde. Dat is een flinke tegenslag voor hem, voor mij en voor het team. We hebben de beslissing genomen om hem te opereren. Haps ziet er goed uit. Hij heeft alles mee kunnen trainen vandaag."

Van Bronckhorst wilde niet teveel kwijt over het incident tussen Sven van Beek en Steven Berghuis, die elkaar tijdens de training in de haren vlogen. "Het was een incident, dat zie je vaker. Ik hoefde weinig te doen. De jongens hebben het uitgesproken op de training en dat was het. Je weet dat ze er in training soms vol op gaan. Ze hebben strijd en passie. We moeten het niet groter maken dan het is."

De trainer hoopt zondag en woensdag een overwinning te kunnen boeken. "Het is nu de week van de waarheid, zeker in het bekertoernooi. Zondag de topper PSV, dan halve finale Willem II. Er komt wel wat spanning bij kijken, dat heb je ook nodig om tot een topprestatie te komen."

Stel slacht en eet van Dierenbescherming geadopteerd varken

Woede in Canada, allemaal om een varken. Het 3-jarige hangbuikzwijn Molly werd door de BC SPCA - de Dierenbescherming van de provincie British Columbia - opgevangen en opgelapt, waarna een stel het dier op 19 januari adopteerde.

Krap een maand later kwam men erachter dat het toch niet zo goed ging met Molly: het arme dier was namelijk geslacht en verwerkt tot avondmaal. Een buurtbewoonster, zelf ook in het bezit van een varken als huisdier, zegt dat het stel er achter kwam dat ze eigenlijk niet wisten hoe ze goed voor Molly moesten zorgen. Het dier afstaan aan mensen die dat wel konden bleek teveel moeite, dus werden er maar wat varkenslappen en dergelijken van gesneden.

Lorie Chortyk van de BC SPCA zegt geschokt te zijn, maar geeft ook toe dat ze niks kunnen doen. "Dieren worden in de wet gezien als eigendom, en op het moment dat het adoptiecontract getekend wordt, is het dier eigendom van de adopteerder. Het is verder niet illegaal om je eigen dier te doden in Canada: iemand kan zijn hond in het hoofd schieten en als de hond gelijk dood is, is daar helaas geen wet tegen."

Volgens de buurtbewoonster leken de eigenaren wel trots. Ze snapchatten foto's en filmpjes de rondte in waarop te zien is hoe Molly's restanten bereid werden. "Het zieke is dat ze er gewoon mee weg zullen komen. Waarom hebben ze het arme dier niet teruggebracht?" Chortyk zegt dat men verdrietig is, vooral bij de afdeling van de BC SPCA waar Molly opgevangen was. "We zouden dieren nooit als eten adopteren. Dit stel schreef zelfs zwart op wit dat ze het dier nooit als eten zouden gebruiken."

De man die Molly geadopteerd heeft is in elk geval op de zwarte lijst gezet, voor de rest van zijn leven. "We zijn kapot door wat hij gedaan heeft, maar deze man heeft niks illegaals gedaan. Ze hebben ons ervan verzekerd dat Molly goed behandeld zou worden, maar juridisch zegt dat allemaal niks. Als het dier op fatsoenlijke wijze gedood is, kunnen wij wettelijk gezien helemaal niks doen. Ik heb dit in mijn zeventien jaar hier nog nooit meegemaakt", zegt Chortyk.

Zuid-Korea na thriller naar curlingfinale en treft Zweden

Zuid-Korea heeft na een echte Aziatische thriller de finale bereikt van het vrouwen curling toernooi. Onder volle steun van het thuispubliek speelde het team van skip Kim EunJung zich via een extra end naar een 8-7 zege op Japan. In hun eerste olympische finale treft het Zweden, wat het een stuk makkelijker had tegen Groot-Brittannië; 10-5.

Voor Zuid-Korea, de revelatie uit de poulefase, leek er lange tijd weinig aan de hand. De ploeg speelde sterk en pakte in het eerste end direct drie stenen. Die voorsprong behielden ze tot het achtste end (7-4), waarna Japan in het negende end knap twee punten wist te scoren. Toch was er nog niks aan de hand, want door die score had Zuid-Korea in het tiende en normaal gesproken laatste end de laatste steen. 

Het zag er daarin ook goed uit, want een doenbare draw had het thuisland de finale opgeleverd. Echter ging Kim EungJung de mist in en gaf daarmee Japan één punt en een extra end. Daarin had Zuid-Korea weer de laatste steen maar het had daarmee geen makkelijke opgave met een vrij vol speelveld. Kim EunJung wist dit keer wel de juiste lengte aan haar steen te geven en bracht daarmee het Curlingcenter in extase.

De wedstrijd tussen Zweden en Groot-Brittannië voor de andere finale plek ging lang gelijk op. In het zesde end namen de Zweedse dames, onder leiding van Anna Hasselborg een 5-3 voorsprong en sloegen in het end erop nog verder toe. Hasselborg speelde met de voorlaatste steen twee Britse stenen knap weg, waarna skip Eve Muirhead met een relatief simpele draw één punt moest scoren. Ze tikte echter met haar steen één van haar eigen guards aan en daarmee scoorde Zweden direct drie stenen.
 
Deze voorsprong gaf Zweden niet meer weg en daardoor mag het zich opmaken voor zijn vierde olympische finale op rij. In 2006 en 2010 wisten zij de titel te veroveren en vier jaar geleden verloren ze van Canada. De finale wordt zondag, op de laatste olympische dag, gespeeld.

Twee characters in Metal Gear Survive kost §10

In Metal Gear Survive moeten spelers die een nieuwe personage aan willen maken, zonder hun oude personage te hoeven verwijderen, tien euro betalen.

Een nieuwe avatar slot kost 1000 SV coins en voor tien euro krijg je 1150 van deze valuta. Spelers die hun account delen met anderen, zullen dus moeten dokken voor iedere extra speler. Wat betreft het veranderen van uiterlijk is dit in-game wel mogelijk, maar het veranderen van geslacht niet. Daarvoor zullen spelers ook geld neer moeten leggen als ze hun originele character niet willen verwijderen.

Metal Gear Survive is sinds 21 februari verkrijgbaar voor PC, PlayStation 4 en Xbox One.

betalen voor tweede character

Digitale moslima spoort 'islamofobie' op

In het kader van met-je-tijd-meegaan binnen de klaagcultuur heeft Humanislam de digitale moslima Nora ontwikkeld. Nora gaat speuren naar 'islamofobe' uitlatingen van Baudet en Wilders politici, journalisten en opiniemakers.

Vervolgens zal Nora na detectie van islamofobie automatisch een preek genereren op Facebook, Instagram en het PVV communicatiemedium Twitter die commentaar bevat op de betreffende uitspraken.

Het is niet bekend of achter de schermen van Nora een echte Kunstmatige Intelligentie aanwezig is of dat er wat gevoelige moslims de besturing doen. De islamitische poging tot digitalisering is te bewonderen op de site www.noraspreekt.nl of rechtstreeks naar Twitter.

Kraker in de Europa League: AC Milan - Arsenal

De loting van de Europa League heeft een heerlijke affiche opgeleverd. AC Milan en Arsenal treffen elkaar in de achtste finales.

Donderdagavond werden de returns van de Europa League afgewerkt en vrijdag werd er geloot voor de achtste finales. De duels van de achtste finale worden gespeeld op donderdag 8 en 15 maart. De loting heeft een mooie wedstrijd opgeleverd.

AC Milan en Arsenal werden vrijdag tijdens de loting aan elkaar gekoppeld. Een paar jaar geleden had dit een affiche in de Champions League kunnen zijn, maar beide ploegen moeten dit seizoen genoegen nemen met de Europa League. Arsenal schakelde donderdag Östersunds, terwijl AC Milan over twee duels sterker was dan Ludogorets.

Kenny Tete en Memphis Depay werden met Olympique Lyon gekoppeld aan CSKA Moskou. Bas Dost treft met Sporting Portugal het Viktoria Plzen uit Tsjechië. Bekijk hier de volledige loting:

Dynamo Kiev (Oek) - Lazio (Ita)
RB Leipzig (Dui) - Zenit Sint-Petersburg (Rus)
Atlético Madrid (Spa) - Lokomotiv Moskou (Rus)
CSKA Moskou (Rus) - Olympique Lyon (Fra)
Olympique Marseille (Fra) - Athletic Club (Spa)
Sporting Portugal (Por) - Viktoria Plzen (Tsj)
Borussia Dortmund (Dui) - Red Bull Salzburg (Oos)
AC Milan (Ita) - Arsenal (Eng)

Bauhaus klopt Kittel in Abu Dhabi

Phil Bauhaus heeft de derde etappe van de Abu Dhabi Tour gewonnen. In een etappe van 133 kilometer was de Duitser van Sunweb in de massasprint net wat sneller dan Marcel Kittel.

Vier renners kozen direct vanuit de start voor de aanval: Sam Brand (Team Novo Nordisk), Sergey Firsanov (Gazprom-RusVelo), Marco Maronese (Bardiani - CSF) en Pierre Rolland (Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale). Het viertal kreeg een aantal minuten voorsprong van het peloton, maar met nog vijftig kilometer te gaan werden ze ingerekend door het peloton.

Net als in de tweede rit probeerden enkele ploegen de boel in waaiers te trekken en dat lukte heel even, maar snel zou alles weer samen komen. Alexander Kristoff, de winnaar van de eerste etappe, kwam toen het even in waaiers werd getrokken ten val, maar ook hij zou weer snel de aansluiting vinden met het peloton.

Met nog tien kilometer schoot het peloton weer in gang dankzij het werk van n EF Education First-Drapac. Vijf kilometer later zouden ook de sprintersploegen erbij komen voor hun sprinters. Met nog één kilometer te gaan had Quick-Step Floors het gevecht om de kop gewonnen. Luka Mezgec trok de sprint aan voor zijn sprinter Caleb Ewan, maar de Australier zou er in de sprint pas als vijfde over de meet. Bauhaus zou in die sprint de beste timing te hebben, vlak voor Kittel, die nog razendsnel opkwam zetten vanuit tiende positie.

Stephen Fry herstellende van prostaatkanker

Stephen Fry is begin januari geopereerd nadat er prostaatkanker bij hem was ontdekt. De Britse acteur en presentator vertelt in een vlog dat hij herstellende is en dat 'het allemaal vrij goed lijkt te gaan'.

"Het spijt me dat ik er niet eerder over heb gesproken", zegt de zestigjarige Fry. "De afgelopen twee maanden ben ik een nogal ongewenst en onverwacht avontuur aangegaan." Fry ging aanvankelijk naar de huisarts voor een griepprik, maar uit onderzoeken kwamen hoge PSA-waarden naar voren. Na een MRI-scan werden agressieve kankercellen gevonden. "Ik kon het eerst niet geloven en bleef tegen mezelf zeggen 'Ik heb kanker'." Tijdens de operatie is 'voor zover we weten, alles eruit gehaald'.

Fry vond het belangrijk om zijn verhaal te delen nadat allerlei geruchten de ronde deden. "Voor nu voel ik me fit, gezond en gelukkig. Ik hoop dat ik nog een aantal jaar op deze planeet heb."

Stephen Fry herstellende van prostaatkanker
Stephen Fry herstellende van prostaatkanker (Foto: BuzzE)

Gewapende bewaker 'Florida' neemt ontslag

De gewapende bewaker die aanwezig was bij het schietincident op de school in Florida, stond buiten het gebouw en bleef buiten toen de schutter Nikolas Cruz binnen een bloedbad aanrichtte.

De bewaker op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland heeft als gevolg daarvan ontslag genomen bij het departement, heeft sheriff Scott Israel van Broward County laten weten. Hij had de man eerder op non-actief gesteld, maar wilde niet zeggen of de bewaker ook vervolging wacht.

De sheriff zei dat hij de bewaker geschorst had na het zien van videobeelden waarop te zien was hoe die gereageerd had op de schietpartij die zeventien mensen het leven kostte. ,,Wat ik zag was dat de agent arriveerde aan de westkant van gebouw 12, zijn positie innam, maar nooit naar binnen ging."

Gewapende bewaker 'Florida' neemt ontslag
Gewapende bewaker 'Florida' neemt ontslag (Foto: ANP)

Russische ijshockeyers na 20 jaar in olympische finale

Voor het eerst in twintig jaar staan de Russische ijshockeyers weer in de finale van de Olympische Spelen, ook al doen ze dat officieel als Olympic Athletes from Russia. In Pyeongchang werd door de Russen afgerekend met Tsjechië.

Tsjechië ging aanvankelijk prima mee met de Russen en leverde zelfs meer schoten op het doel van Vasily Koshechkin af dan de Tsjechische goalie Pavel Francouz te verwerken kreeg.

Na ruim 27 minuten was het echter de 39-jarige grootheid Pavel Datsyuk die Nikita Gusev in staat stelde de score te openen en daarmee was het eigenlijk al gedaan: Vladislav Gavrikov verdubbelde de score een half minuutje later namelijk al, 2-0.

De Tsjechen probeerden in de slotfase nog alles uit de kast te trekken en wisselden Francouz in voor een gewone speler, maar dat hielp niet. De andere grote voormalig NHL-ster, Ilya Kovalchuk, maakte het in de laatste minuut helemaal af: 3-0.

In de finale spelen de Russen zondag om 05.10 uur Nederlandse tijd tegen Canada of Duitsland.

Datsyuk speelde een heerlijke wedstrijd (Pro Shots/Action Images)
Datsyuk speelde een heerlijke wedstrijd (Pro Shots/Action Images)

Rutte: uiterste best voor beperken EU-budget

Premier Mark Rutte doet, zo zegt hij zelf, zijn "uiterste best" om te zorgen dat de Nederlandse afdracht aan de EU na 2020 niet stijgt. "Daar mag ik later op worden afgerekend", zei hij voor aanvang van een informele EU-top in Brussel. "We geven een hoop uit aan de EU en onze inzet is dat dat niet nog meer wordt." (Net zoals 'geen geld meer naar Griekenland')

Andere landen zijn wel bereid meer uit te geven, maar Rutte is niet bang voor een geïsoleerde positie. "Ik heb de afgelopen zeven, acht jaar zoveel lastige conflicten proberen uit te vechten. En soms lukt het."

Volgens de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz zijn er vijf lidstaten die de hand op de knip willen houden. Dat zijn alle nettobetalers: ze betalen meer aan de EU dan dat ze aan subsidies terugkrijgen. "Het is fout om steeds maar meer van de nettobetalers te verlangen", aldus Kurz.

De 27 EU-leiders bespreken onder meer de financiële gevolgen van het Britse vertrek uit de EU in maart 2019 en voor welke nieuwe uitdagingen zij geld willen uitgeven. "Het eerste doel is modernisering van het budget. We moeten praten over de prioriteiten", aldus de premier.

Rutte wil dat er minder wordt besteed aan landbouwsubsidies en fondsen voor armere regio's. "We moeten binnen de bestaande budgetten geld vrijmaken voor zaken als buitengrensbewaking, innovatie en de aanpak van cybercrime. Dat kan binnen de begroting, ondanks het vertrek van de Britten."

Rutte wil ook een jaarlijkse korting op de afdracht behouden. "Dat is nodig om te voorkomen dat je te veel nettobetaler wordt."

De Europese Commissie komt op 2 mei met voorstellen voor de meerjarenbegroting voor 2021-2027. Daarna gaan de onderhandelingen pas echt van start.

Ik gok alvast dat we méér gaan betalen en dat Rutte dat 'erop afrekenen' dat we moeten gaan doen lachend zal wegwuiven, of afdoen met een inlegvelletje.

Rutte: uiterste best voor beperken EU-budget
Rutte: uiterste best voor beperken EU-budget (Foto: ANP)

Kaag: Turkse reactie was te verwachten

De reactie van de Turkse regering op het besluit van de Tweede Kamer om de Armeense genocide te erkennen was voorspelbaar, zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken). ,,De Turkse reactie was te verwachten."

De bewindsvrouw wil er verder niet op ingaan. ,,Het is nooit een goed idee om te reageren op reacties van reacties van reacties." Volgens haar heeft het kabinet ,,met terughoudendheid naar de kwestie van de Armeense genocide gekeken."

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de erkenning ,,scherp" in een verklaring. Het gaat om ,,ongegronde besluiten van de Kamer van een land dat toeschouwer was bij de genocide van Srebrenica", aldus het ministerie.

Op verzoek van de Tweede Kamer zal een lid van het kabinet in april ook in Armenië zijn bij de herdenking van de genocide. Daarna zal dat elke vijf jaar gebeuren.

Na de verklaring van Kaag werd ook nog bekend dat de Turkse regering een Nederlandse diplomaat op het matje heeft geroepen om de kwestie.

Kaag: Turkse reactie was te verwachten
Kaag: Turkse reactie was te verwachten (Foto: ANP)

Historisch estafettegoud voor Zweedse biatleten

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is alweer de allerlaatste gouden biatlonmedaille vergeven. De estafette bij de mannen werd gewonnen door Zweden, veruit het meest boven zichzelf uitstijgende land van het biatlon in Pyeongchang. Voor Zweden was het een historische gouden medaille: in 1968 en 1992 wonnen ze bij de mannen brons op de estafette, maar meer ook niet, tot nu.

De Duitser Erik Lesser begon heerlijk aan de wedstrijd met één extra patroon en een prima langlauftempo. Bij de wissel werd hij gevolgd door de verrassende Slowaak Matej Kazar, op vijf seconden gevolgd door een prima optreden van Artem Pryma (Oekraïne), Lars Helge Birkeland (Noorwegen), Peppe Femling (Zweden) en de verrassend sterke Wit-Rus Anton Smolski. Simon Desthieux bakte er werkelijk helemaal niets van bij het schieten en Frankrijk was al zo goed als kansloos voor een fatsoenlijke prestatie.

Duitsland faalt
Benedikt Doll nam het Duitse stokje over en deed het in liggende positie niet slecht, maar staand ging het helemaal fout: met acht schoten kreeg hij slechts drie schijven omver en dus moesten er twee strafronden gelopen worden. Michal Slesingr nam zo namens Tsjechië de leiding over, op een seconde of vijftien gevolgd door de Oostenrijker Simon Eder en de Zweed Jesper Nelin. Tarjei Bø zat namens Noorwegen op een halve minuut, Doll hield de Duitse kansen nog wel in leven door een kleine veertig seconden toe te geven.

Johannes Thingnes Bø gaf namens Noorwegen gelijk al een stevige partij gas en nog voor zijn eerste schietbeurt haakte hij aan bij de groep die achter de leidende Tsjech Jaroslav Soukup aan zat. Bø schoot net als Soukup liggend foutloos, maar had gelijk de aansluiting bij de leider te pakken, tot de Noor er zelfs vandoor ging. Julian Eberhard (Oostenrijk) en Sebastian Samuelsson (Zweden) volgden, en ook de Duitser Arnd Peiffer zat nog volop in de strijd.

Bø had een extra patroon nodig bij het staand schieten, waardoor Samuelsson met foutloos schieten de aansluiting kon vinden bij de Noor. Peiffer wist op een dikke tien seconden te volgen, maar verder leek het wat podiumkandidaten betreft klaar: Eberhard en Soukup volgden op 1:12 en 1:22 minuten, de Franse hoop werd met keihard falen van kopman Martin Fourcade definitief de grond in geboord. 

JTB gaf volle bak gas en hielp Noorwegen naar de leiding (Pro Shots/Action Images)
JTB gaf volle bak gas en hielp Noorwegen naar de leiding (Pro Shots/Action Images)

Strijd om goud
De slotlopers werden zo op gang gestuurd, met Emil Hegle Svendsen en Frederik Lindström namens Noorwegen en Zweden, gevolgd door de Duitser Simon Schempp. De nauwelijks van een verkoudheid herstelde Schempp had het zwaar: bij het schieten moest hij op het oog definitief afhaken bij Lindström en Svendsen, die gezamenlijk de leiding namen, terwijl Dominik Landertinger de Oostenrijkse hoop op een kleine minuut van Schempp nog in leven probeerde te houden.

Bij de laatste schietbeurt streden Lindström en Svendsen zij aan zij, en voor de Noor herhaalde de geschiedenis zich: in Sochi gooide hij als slotloper in de laatste schietbeurt het goud weg....en dat deed hij nu weer. Lindström vertrok als eerste en werd op veertig seconden gevolgd door de Noor, waarmee het historische Zweedse goud binnen was. Svendsen langlaufde het Noorse zilver binnen, Schempp eindigde op grote achterstand als derde.

  

Kinderfeestverziekers: Cowboytje en indiaantje is ůůk racisme

TivoliVredenburg te Utrecht buigt voor de achterlijk-linkse actiegroep De Grauwe Eeuw, deze heeft aangifte gedaan tegen het muziekcentrum. Aanleiding was een festiviteit in juni 2017 die cowboys en indianen als thema had.

Volgens de doodsbedreigers en sfeerverpestersclub van Sinterklaas, dat andere kinderfeest, is ook cowboytje en indiaantje een racistisch kinderfeest dat zo snel mogelijk vermoord dient te worden. Al sinds eeuwen spelen kinderen cowboytje en indiaantje, nog nooit eerder waren daar mensen over gestruikeld, tot nu. Volgens de beroepsklagers staat cowboytje en indiaantje spelen gelijk aan holocaustje spelen.

De extreem treurige club De Grauwe Eeuw kwam recent nog in opspraak toen ze opperden om met Sinterklaas een 'Volkertje' te doen, alleen dan niet stiekem op een NPO-parkeerplaats maar in het volle zicht van kinderen tijdens de intocht.

TivoliVredenburg heeft verklaard dat niet zo te zien en er in de toekomst op te letten dat ze geen festiviteiten organiseren die mogelijk polarisatie kunnen veroorzaken.

Nuis: "Dit is megavet, zo kicken!"

Kjeld Nuis pakte vandaag zijn tweede olympische titel deze Winterspelen. Tien dagen geleden won hij al de 1.500 meter, vandaag was hij ook de beste op de 1.000 meter.

"Dit was zo fucking spannend. Ik stond te bibberen bij die valse start. Ik stond gewoon niet lekker. Door al die schaatsers voor me voelde ik het ijs onder me breken. Ik dacht: ik sta niet goed, ik sta niet goed. Godzijdank was het vals. Man, wat ben ik blij nu! Toen ik over de finish kwam, keek ik alleen maar naar een 1 achter mijn naam. Dit is megavet, zo kicken!", aldus Nuis tegenover de NOS.

Met alleen de massastart nog op het programma is Nuis met zijn twee gouden plakken de succesvolste schaatser van deze Spelen.

Nuis na zijn winnende race op 1000m (Foto:Pro Shots / Action Images )

Nuis pakt ook olympische titel op 1.000m

Na de 1.500 meter in de schaatshal heeft Kjeld Nuis ook de olympische titel op de 1.000 meter gewonnen. Nuis kwam in 1.07,95 over de meet. Na Eric Heiden (1980) en Gaétan Boucher (1984) is Kjeld Nuis de derde schaatser die zowel de 1.000 meter als de 1.500 meter wint op de Olympische Spelen. Håvard Holmefjord Lorentzen pakte het zilver, brons was voor Kim Tae-yun. Kai Verbij werd zesde, Koen Verweij negende.

Na negen van de in totaal achttien ritten was de Zuid-Koreaan Cha Min-kyu de snelste in 1.09,27. Die tijd werd in de eerste rit na de dweil verbeterd door de Amerikaan Mitchell Whitmore die 1.09,17 reed. Nico Ihle, die vier jaar geleden vierde werd, dook daar met 1.08,93 onder. In de rit erop reed Joey Mantia 1.08,56. De Japanner Oda reed dezelfde tijd maar was in de honderdste iets langzamer.

De Zuid-Koreaan Kim Tae-yun verraste vriend en vijand door 1.08,22 te rijden, een nieuw baanrecord. In de rit erna Koen Verweij tegen de Noor Lorentzen, de winnaar van de 500 meter. Lorentzen ging hard van start, Verweij kon niet volgen. De Noor finishte in 1.07,99, Verweij 1.09,14.

Kai Verbij kwam in de rit erop in actie tegen Vincent De Haître. Verbij nam de regie in handen en won de rit in 1.08,62.

In de laatste rit regerend wereldkampioen Kjeld Nuis tegen Mika Poutala. Nuis opende snel in 16,3 en had niets aan Poutala. Bij ingaan van de laatste ronde was Nuis nog iets langzamer dan Lorentzen, maar na een hele goede laatste ronde kwam hij in 1.07,95 over de meet.

Man overleeft botsing tram niet

Afgelopen nacht is een 79-jarige man in het ziekenhuis overleden nadat hij gisterenavond laat onzacht in botsing kwam met een tram op de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Hij reed op zijn fiets over de Jozef Israëlkade en stak ineens de trambaan over. Daar werd hij aangereden. 

Hij werd ter plaatse gereanimeerd door omstanders en politiepersoneel, waarna hij overgebracht werd naar het ziekenhuis. Daar is hij aan zijn verwondingen bezweken. De trambestuurder werd door de politie gehoord. De passagiers in de tram raakten niet gewond. 

KNVB schorst Lozano voor drie wedstrijden

PSV moet het zondagmiddag definitief stellen zonder Hirving Lozano. De KNVB heeft de Mexicaan voor drie wedstrijden geschorst.

Lozano ontving afgelopen zaterdag in het duel met sc Heerenveen (2-2) een rode kaart na een slaande beweging in de richting van Lucas Woudenberg. De tuchtcommissie heeft vrijdagmorgen besloten de aanvaller te schorsen voor vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk.

PSV ging aanvankelijk niet akkoord met de strafeis van drie wedstrijden en ging in beroep. De aanklager betaald voetbal verhoogde donderdag het aantal duels schorsing zelfs tot vier wedstrijden, maar daar gaat de tuchtcommissie niet in mee.

"De tuchtcommissie kwam tot deze conclusie op basis van verklaringen van de arbitrage en tv-beelden. Het feit dat Lozano nog een voorwaardelijke straf had openstaan vanwege ernstig gemeen spel ten opzichte van een tegenspeler tijdens de wedstrijd sc Heerenveen – PSV op 10 september 2017 is eveneens meegenomen in de hoogte van de straf", schrijft de KNVB in een verklaring.

PSV kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de tuchtcommissie, maar hij moet zondag de wedstrijd tegen Feyenoord sowieso aan zich voorbij laten gaan.

Meer content onthuld uit Dragon Ball Xenoverse 2 Extra Pack 2

Bandai Namco blijft Dragon Ball Xenoverse 2 uitbreiden en laat nu weten wat we mogen verwachten van de expansie Extra pack 2. Met vier nieuwe personages en een extra scenario is er nog genoeg te kamehameha'en.

Goku Ultra Instinct is een van de nieuwe speelbare personage. Hij is net geintroduceerd in de anime Dragon Ball Super. Skills als Automatic Dodge, Soaring Fist en zijn ultimate Godly Display maakt van hem een enorm sterke vechtersbaas waar Vegeta al lang niet meer het powerlevel van kan meten. De overige drie nieuwe personages zijn Jiren, Android 17 (DB Super) en Fu.

In het nieuwe scenario Infinite History verschijnt Fu, een tijdreiziger die de energie bestudeert die vrijkomt als de geschiedenis wordt veranderd. Als speler moet je een keueze maken, help je hem door de geschiedenis te veranderen of juist niet? Hierdoor heb je verschillende verhaalpaden te spelen via de Tokopedia.

Dragon Ball Xenoverse 2 is uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Nintendo Switch.

Geen rondemissen meer in Belgische wielerwedstrijden

De Belgische voorjaarskoersen moeten het voortaan doen zonder de rondemissen. In navolging van de Formule 1 en het darts verdwijnen ook de podiummeisjes in het wielrennen. Eerder besloten de Tour Down Under en de Vuelta om geen podiummissen meer in te zetten.

"Er worden inderdaad geen kussen meer gegeven en ook de bloemen verdwijnen", vertelt Maja Leye, voorheen rondemiss, bij de Belgische radiozender Radio 2. "Verder verandert er eigenlijk niet veel. Alles zal wat strakker en frisser zijn en er is nog altijd champagne. En uiteraard blijft de trofee er ook", aldus Leye die vanaf nu Master of Ceremony is en de renners wel naar het podium zal begeleiden. "Het past in de tijdsgeest dat de missen verdwijnen. Of de #metoo-campagne er iets mee te maken heeft, kan ik niet zeggen."

"We waren al langer aan het denken om de podiumceremonie te veranderen. Ik heb het altijd heel graag gedaan in het verleden en zag mezelf nooit als lustobject. Het is een nieuw tijdperk en ik kijk uit naar mijn nieuwe rol."

Zwitserland pakt brons in troostfinale curling

Zwitserland heeft in het Gangneung Curling Center brons gepakt op het olympisch curlingtoernooi voor de mannen. De Zwitsers pakten met 7-5 de overwinning ten koste van wereldkampioen Canada, dat nu met lege handen blijft. Voor Zwitserland is dit het derde brons op een groot toernooi op rij, na eerder op zowel het wereldkampioenschap als het Europees kampioenschap 2017 brons te hebben gewonnen.

Meteen aan het begin van de match werd duidelijk dat Canada een lastige taak had. Zwitserland kwam na het derde end op 2-0 voorsprong en Canada moest het vierde end winnen om nog bij te kunnen blijven. Dankzij een sterke take-out waarbij Canada een Zwitserse steen achter hun eigen steen moest wegspelen en hier in slaagde kon Canada de stand weer gelijk trekken.

In het end dat volgde had Canada met de voorlaatste steen de taak om twee Zwitserse stenen weg te spelen, om te voorkomen dat de Zwitsers met deze stenen punten ging pakken. Dit lukte maar deels; één van de stenen werd gemist. Met de laatste steen kon Zwitserland zo met twee punten verschil op voorsprong komen.

In het end dat volgde pakte Canada weliswaar wederom een punt, maar hier ging wel een flinke fout aan vooraf: er lag reeds een steen op scoringspositie en een tweede steen had slechts een klein tikje nodig om eveneens een punt op te leveren. De steen die gespeeld werd had echter te veel vaart, waardoor deze tweede steen geheel uit het huis werd gekegeld. Ook in het volgende end kostte een fout punten; ditmaal mislukte een relatief makkelijke double take-out, waardoor Zwitserland wederom met twee punten uit kon lopen.

Canada wist in het achtste end weliswaar met een mooie double take-out rond hun eigen steen in een verder leeg huis weer twee punten in te lopen, maar de achterstand bleek te groot om nog goed te kunnen maken. Zwitserland pakte dankzij de hammer een punt in het negende end. In het tiende end hoefde Zwitserland enkel te voorkomen dat Canada twee punten ging pakken en daar hadden ze weinig moeite mee. Een prachtige double-takeout met hun laatste steen besliste de wedstrijd.

Morgenochtend om 7:35 vindt de finale plaats tussen Zweden en het verrassende Verenigde Staten.

Zwitserland pakt brons in troostfinale curling (Pro Shots / Action Images)
Zwitserland pakt brons in troostfinale curling (Pro Shots / Action Images)

Opnieuw Russische sporter betrapt op doping

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is opnieuw een Russische sporter betrapt op het gebruik van een verboden middel. Het gaat dit keer om bobsleester Nadezhda Sergeeva. Het Russische Sport-Express meldde dat Sergeeva gepakt was, bobsleegrootheid en president van de Russische bobsleebond Alexander Zubkov heeft het bevestigd.

Samen met Anastasia Kocherzhova eindigde Sergeeva deze week op de bobsleebaan in het Alpensia Sliding Centre als twaalfde in de olympische wedstrijd. Volgens Championat zou het verboden middel, wat niet bij naam genoemd wordt, via neusdruppels in Sergeeva's lichaam terecht zijn gekomen. 

Sergeeva leverde op de Spelen overigens ook een schoon plasje af. "Op 13 februari werd ze getest en daar was niks mee aan de hand", vertelt Zubkov tegenover Sport-Express. "Vijf dagen later werd ze opnieuw getest, en dit keer vonden ze wel iets. Welk middel het is weet ik nog niet."

Eerder werd de Russische curler Alexander Krushelnitskiy al betrapt op het gebruik van het verboden meldonium. Samen met zijn vrouw Anastasia Bryzgalova won hij brons in de gemengde dubbels, maar dat gaat nu naar Kristin Skaslien en Magnus Nedregotten uit Noorwegen, die het brons zaterdag omgehangen krijgen.

Weer zware skicrosscrash, kritiek op parcours

Tijdens de skicross op de Olympische Spelen in Pyeongchang ging het vrijdag wederom flink mis. De Canadese India Sherret kwam hard ten val en moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Over de toestand van de 21-jarige skiester is nog weinig bekend, behalve dat ze stabiel is.

Het was niet de eerste val op het crossparcours in het Phoenix Snow Park. Donderdag ging de Oostenrijker Christoph Wahrstötter al tegen de sneeuw, met een zware hersenschudding als gevolg, terwijl Sherret's landgenoot Christopher Delbosco het grootste slachtoffer was: bij zijn zware val op het laatste rechte stuk kneusde hij een long en brak hij vier ribben en zijn bekken.

Na de valpartijen bij de mannen werd al geroepen om het parcours voor de vrouwen op vrijdag aan te passen, vooral de sprongen moesten kleiner. Dat werd echter niet gedaan, want de lagere snelheid van de dames zou de sprongen minder gevaarlijk maken, zo oordeelde de organisatie ten onrechte. "Ze gaan wel minder hard, maar het extra gevaar daarvan is dat men bij de sprongen te vroeg landt en de volgende sprong niet haalt", aldus Sabine Wittner, de teamleidster van de Oostenrijkse ploeg.

Na de wedstrijd bij de vrouwen, waar Sherret vrijdag in een van de eerdere rondes zo hard onderuit ging, was Wittner dan ook boos. "Dit is niet wat ik mij van skicross voorstel. We zijn skiërs, racers, we moeten niet langer in de lucht zijn als op ski's staan. Hier moet zeker over gediscussieerd gaan worden."

Legendarische Pokemon Heatran en Regigigas komen in maart uit

The Pokémon Company International heeft vandaag bekendgemaakt dat Heatran en Regigigas de volgende Pokémon zijn die een rol spelen in het langdurige festijn met Legendarische Pokémon.

Heatran en Regigigas worden van 1 tot 24 maart draadloos verspreid via het Nintendo Network voor de Nintendo 3DS-systeemserie. Trainers die Pokémon Ultra Sun of Pokémon Sun spelen, kunnen Regigigas aan hun spel toevoegen. En Trainers die Pokémon Ultra Moon of Pokémon Moon spelen, ontvangen Heatran.

Pikachu lost zaken op in Detective Pikachu

Nintendo heeft een nieuwe overviewtrailer van Detective Pikachu uitgebracht waarin Pikachu van alles moet oplossen.

In Ryme City leven mensen en Pokémon samen. Plots gedragen allerlei normaal vriendelijke Pokémon zich raar zonder aanwijsbare reden. Pikachu en Tim zoeker Tims vader maar komen al snel op een spoor dat naar het vreemde gedrag lijkt. MewTwo lijkt ook iets te weten. Pikachu zal veel mensen en Pokémon gaan ondervragen om te weten te komen wat er nu daadwerkelijk aan de hand is.

Vanaf 23 maart mogen wij op Nintendo 3DS meespeuren, want dan komt Detective Pikachu uit.

Franse langlaufer beschuldigt Russen: "Eerst de dopingtests afwachten..."

Langlaufer Maurice Manificat heeft zich bepaald niet populair gemaakt in Rusland. De Fransman won op de Spelen in Pyeongchang brons op de teamsprint en de estafette, maar individueel lukte het net niet.

Zowel op de skiatlon als op de 15 kilometer vrije stijl, waarop Manificat een van de favorieten was, eindigde de Fransman als vijfde. De jonge Rus Denis Spitsov kende juist zijn definitieve doorbraak, maar daar lijkt Manificat niet blij mee te zijn.

"We zullen over vier jaar wel zien of er verhalen zijn over Spitsov, eerst de dopingtests maar even afwachten...", aldus Manificat. "De Russen hebben twintig tot dertig jaar aan dopinggeschiedenis. Ze hebben hun les nog altijd niet geleerd, dus ik heb het recht om aan ze te twijfelen."

"Spitsov hoort bij de jonge generatie en ze willen ons doen geloven dat ze het allemaal puur met keihard werken doen. Het is mogelijk, maar ik geef er de voorkeur aan om nog een paar jaar te wachten voor ik daar zeker van ben."

Overigens komt de echte doorbraak van de 21-jarige Spitsov zeker niet uit de lucht vallen. In de World Cup zit hij er dit seizoen alsmaar dichter bij, en in Pyeongchang voegde hij zich bij de top: Spitsov leidde de Russen naar zilver op de estafette, werd vierde op de skiatlon en pakte brons op de 15 kilometer, telkens dus vóór Manificat.

Zelf wilde Spitsov niet op de aantijgingen reageren, maar zijn Duitse coach Markus Cramer deed dat wel: "We hebben honderdduizenden euros geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat buitenlandse laboratoria ons konden controleren, met daarbuiten nog de extra regels van WADA. Het is zonde dat Manificat onze talenten niet vertrouwt."

Biatlonlegende Ole Einar Bjørndalen, in Pyeongchang aanwezig als 'coach' van zijn vrouw Darya Domracheva, vindt Manificat's uitspraken overigens onzin. "Ik vind het raar. Ik ben er zeker van dat iedereen in het Russische langlaufteam schoon is, omdat juist die sport én dat land volop onder de schijnwerpers staan van de hele antidopingwereld."

"Het is onmogelijk dat ze dan valsspelen en het is niet juist om mensen te beschildigen zoals Manificat doet. Degenen die al jaren geen enkel probleem hebben, hoeven niks uit te leggen", zegt OEB.

Postuum medailles voor Hattemse broers

Burgemeester Jan Willem Wiggers van Hattem reikte afgelopen week 3 medailles uit aan de familie van de broers Johan en Philip Burghard. Het betrof het Ereteken voor Orde en Vrede en 2 maal het Mobilisatie-Oorlogskruis.

De medailles zijn door Defensie toegekend aan de broers voor hun inzet in Indië bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL).

Philip
Sergeant Philip Burghard ontving postuum het Ereteken voor Orde en Vrede voor zijn inzet als genist op Sulawesi tijdens de dekolonisatie. Hij kreeg ook het Mobilisatie-Oorlogskruis voor zijn inzet in de periode 1940-1945. Philip Burghard werkte in Nederland tot aan zijn pensioen bij de Prinses Margrietkazerne in Wezep.

Burgemeester Wiggers reikte de medailles uit aan de weduwe van Philip: mevrouw Andi Maneng Burghard, die afgelopen dinsdag 90 jaar werd.

Johan
Sergeant Johan Burghard kreeg postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis voor zijn inzet in de periode 1940-1945. Johan Burghard jr., zoon van zijn broer nam het ereteken in ontvangst. Johan Burghard vluchtte voor de Japanse invasie naar Australië. Daar was hij gestationeerd bij het enige bommenwerpersquadron van het KNIL: het 18 squadron. Hij werkte als navigator en schutter, maar kwam in 1944 om tijdens een militaire oefening bij Darwin.

De Broers Burghard. Links Philip en rechts Johan (Ministerie van Defensie)
De Broers Burghard. Links Philip en rechts Johan (Ministerie van Defensie

Tuinman eet penis van zijn baas in heerlijk soepje

In Indonesië heeft een tuinman, na een ruzie over geld, zijn baas vermoord en diens penis in een heerlijk soepje verwerkt. De 54-jarige Terusman zou de penis hebben gekookt en vervolgens heerlijk in de kruiden hebben gemarineerd. Tegenover de politie vertelde de man dat hij de piemelsoep had gegeten om kwade geesten te verjagen.

Volgens de rechercheurs zouden Terusman en zijn 16-jarige zoon de baas van de palmolieplantage al een tijdje hebben willen omleggen. Hij had al drie jaar geen salaris betaald en was ze meer dan 1600 dollar schuldig, wat in die contreien een klein fortuin is.

Het slachtoffer werd in eerste instantie vermoord met een machete. In een verklaring tegen de pers vertelt de kannibaal "nadat ik 'm in stukken hakte heb ik hem begraven. Ik nam zijn 'vitale gereedschap' mee naar de hut. Ik kookte de penis voordat ik hem zelf opat zodat zijn geest me niet zou achtervolgen.

De man zal waarschijnlijk de doodstraf krijgen. Vanwege de jonge leeftijd zal zijn zoon waarschijnlijk niet de doodstraf krijgen.

Man eet penis van zijn baas in heerlijk soepje
Man eet penis van zijn baas in heerlijk soepje

Half-Life is terug in Final Fantasy XV

Het is geen Half-Life 3, maar je kunt wel als Gordon Freeman spelen als je Final Fantasy XV Windows Edition pre-ordert op Steam. Ook brengt de uitgever een demo uit voor pc.

Spelers die de game op Steam aanschaffen tussen nu en 1 mei ontvangen het Half-Life Pack, met daarin het volgende:

  • In-game-kostuum van Noctis, gebaseerd op Gordon Freeman uit Half-Life, inclusief HEV-pak, bril en breekijzer.
  • Het Half-Life Pack komt ook beschikbaar voor Final Fantasy XV multiplayer uitbreiding: Comrades
  • Spelers die de game op Steam pre-orderen ontvangen de “FFXV Fashion Collection”-bonus met diverse T-shirts die Noctis kan dragen, inclusief:
  • Het kracht-versterkende Episode Gladiolus-shirt
  • Het HP-herstelversnellende Episode Prompto-shirt
  • Het critical hit-ratio-verhogende Episode Ignis-shirt
  • Het maximale HP-verhogende Comrades-shirt

Daarnaast maakt Square Enix bekend dat op 26 februari een speelbare demo beschikbaar komt van Final Fantasy XV Windows Edition. Deze gratis demo bestaat uit het complete Chapter 1. Zo kunnen spelers de volledige tutorial doorlopen en de eerste missies van het avontuur ervaren. Het spel ondersteunt Native 4K- en 8K-resoluties met HDR10 en Dolby Atmos, naast doorgaande mod-support. Er zijn allerlei preorderbonussen, meer informatie daarover en de minimale pc-specificaties om het spel te draaien zijn hier te vinden.

Final Fantasy XV Windows Edition komt 6 maart uit op pc.

'Paltrow nodigde Weinstein thuis uit'

Een paar maanden voordat Gwyneth Paltrow Harvey Weinstein publiekelijk van seksueel ontoelaatbaar gedrag beschuldigde, nodigde de Oscarwinnares de Hollywoodproducent nog bij haar thuis uit in het peperdure The Hamptons. Bronnen rondom Weinstein zeggen dat 'de actrice aardig en gastvrij was'. De reden dat Gwyneth Harvey uitnodigde, was omdat ze bezig was met een nieuw Broadway-project waarvoor ze investeerders nodig had. Dit meldt The Blast.

Volgens Paltrow maakte Weinstein zich schuldig aan onzedelijk gedrag toen ze pas 22 jaar oud was en net kwam kijken in de filmindustrie. Nadat ze de hoofdrol had gespeeld in de film Emma, nodigde hij haar uit om naar zijn hotelkamer te komen om nieuwe rollen te bespreken. Hier ging het volgens de actrice mis en vluchtte ze de kamer uit, nadat hij pogingen deed tot seksueel contact, waarvan zij niet gediend zou zijn geweest.

Het juridische team van Weinstein zegt 'dat als dat zo geweest was, het wel gek is dat ze daarna nog jarenlang met hem samengewerkt heeft.' Paltrow kreeg de hoofdrol in Shakespeare In Love, waarvoor ze een Oscar won. Dit argument is door de advocaten gebruikt in een poging de rechtszaak tegen te gaan die de voormalig 'Hollywoodbobo' boven het hoofd hangt, nadat meerdere actrices hem van ontucht beschuldigden. "Ze was kennelijk niet zo boos op hem, dat ze niet meer met hem wilde werken. En haar loopbaan heeft geenszins geleden onder Harvey's zogenaamde avances."

Eerder deze week strooiden de advocaten van Weinstein met een aantal 'A' namen in hun verweer. Zo zouden onder andere Meryl Streep en Jennifer Lawrence de gevallen producent steunen, nadat beide openlijk verklaard hadden 'altijd prima te hebben gewerkt met Harvey'. Hierop reageerde Streep woedend: "Hij moet mijn woorden niet misbruiken om zijn eigen hachje te redden!"

Toch blijven haar woorden en die van Jennifer Lawrence dat zij jarenlang zonder enig incident of probleem met Weinstein te hebben samengewerkt, en nooit iets te hebben gemerkt of geweten van de vermeende misdragingen. Na de reactie van de hysterische Streep heeft Weinstein zijn team opdracht gegeven om geen verdere namen meer te noemen.

'Paltrow nodigde Weinstein thuis uit'
'Je hebt me aangerand, viezerik! Kom je morgen langs?' (Foto: BuzzE)

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Trilogy naar Nintendo Switch

Bandai Namco heeft één van de nieuwe projecten voor Nintendo Switch onthuld. Het betreft Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Trilogy en is een port van de drie Ultimate Ninja Storm-games die zijn uitgebracht voor PlayStation 3 en Xbox 360.

De game komt daarnaast met alle uitgebrachte DLC, maar bevat dus niet deel 4 dat in 2016 is uitgebracht voor PlayStation 4. Een prijs en release date, laat staan of de game naar het Westen komt, zijn nog niet bekend.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Trilogy

Ni no Kuni 2 is goud gegaan

Bandai Namco laat weten dat het eerder uitgestelde Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom nu toch goud is gegaan. Kortom, de game is naar de drukker en als er nog wat te fixen valt dan zal dat in een day one-patch moeten. Daarnaast is er een nieuw lief-dagboek uitgekomen waarin de makers wat meer vertellen over het bouwen van het koninkrijk.

Het verhaal gaat om twee stammen die in de stad Ding Dong Dell leven. De stam van de muizen doet een staatsgreep en neemt het koninkrijk over van de katten. Jij speelt de katachtige Evan Pettiwhisker Tildrum, een wel erg jonge koning in spe. Je bent uit het paleis gezet en je wil je koninkrijk weer claimen. Je krijgt hulp van onder andere Roland, een koning van een andere dimensie en Tani, de dochter van de kapitein van de luchtpiraten. Je zult andere leiders van andere koninkrijken moeten overtuigen dat jij koning bent door allerlei beproevingen.

Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom ligt 23 maart in de winkel voor PlayStation 4 en pc.

Pac-Man hapt nu samen op Switch

Pac-Man Championship Edition 2 Plus is vanaf nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch en dat viert uitgever Bandai Namco met een launchtrailer waarin het gele mannetje zich weer een opgeblazen gevoel eet.

Het spel bevat het originele Pac-Man Championship Edition 2, met onder andere Score Attack mode, Adventure mode en grote bazen die je moet 'bevechten'. De 'plus' is er niet door een supermarktketen, maar omdat er een nieuwe co-op-modus in het spel is gemaakt. Je kunt met twee spelers op een Switch de doolhoven te lijf gaan. Er zijn ook co-op-vaarigheden om de gameplay nog even een twist te geven. In onze preview lees je wat je samen kunt doen.

Verbij: "Nederland is geen echt team"

Op de eerste vijf dagen van de Olympische Spelen in Pyeongchang wonnen de Nederlandse schaatsers vijf gouden medailles en volgens sprinter Kai Verbij heeft dat vooral bij de Noren voor de nodige extra motivatie gezorgd.

Tot grote vreugde van vele schaatsliefhebbers was er olympisch goud voor Håvard Holmefjord Lorentzen op de 500 meter, maar ook voor de Noorse achtervolgingsploeg. Goed nieuws voor schaatsfans dus, want Noorwegen, de grootmacht van weleer, is bijzonder hard op de weg terug.

Verbij merkt in Zuid-Korea wel dat er enige spanning is richting de Nederlanders. "Je merkt gewoon dat ze een deel van ons niet mogen", zegt de sprinter, die vrijdag de 1000 meter rijdt. "Op Twitter hebben ze een grote mond bijvoorbeeld, je merkt dat ze heerlijk gaan en dat ze Nederlanders er koste wat het kost af willen schaatsen. Dat lukt en daar zijn ze blij mee, dat merk je aan de hele sfeer."

De Noren lijken één team te vormen, maar dat is bij Nederland totaal niet het geval, constateert Verbij. "Ik zie dat 'TeamNL' geen echt team is, maar overal verspreid is, we zien elkaar nauwelijks. Noorwegen heeft juist een geheimpje." Dat klinkt interessant, maar in detail treedt Verbij toch niet: "Laat ik het zo zeggen: er is veel tijd en geld in het schaatsen geïnvesteerd."

Ivy en Zasalamel te spelen in SoulCalibur VI

Je zou er rugpijn van krijgen als je ze zelf had, maar in onderstaande introductievideo van Ivy zien we dat ze in SoulCalibur VI totaal geen last heeft van al dat extra gewicht terwijl ze anderen bewerkt met haar zweep. Oh ja, te tovenaar Zasalamel keert ook terug in het vechtspel.

SoulCalibur VI gebruikt de Unreal Engine 4. In het tot nu toe bekende roster gaan we, naast Ivy en Zasalamel, in ieder geval bekende personages als Mitsurugi, Sophitia, Nightmare, Xianghua en Kilik. De tot nu toe enige nieuwe vechtersbaas is Grøh. De gameplay is aangepast met onder andere het Reversal Edge-systeem. Hiermee kunnen spelers switchen tussen aanval en verdediging. Wanneer de Reversal Edge geactiveerd is kun je verdedigen zonder dat de tegenstander je block kan breken en meteen erna kun je een krachtige tegenaanval doen.

SoulCalibur VI komt in 2018 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. In onze eerste hands-on preview lees je onze eerste indruk.

NHL: Predators maken gehakt van Sharks

In de NHL hebben de ijshockeyers van de Nashville Predators flink uitgehaald. In de eigen Bridgestone Arena werd met een zevenklapper afgerekend met de San Jose Sharks.

De score in het duel tussen de nummers twee en vijf in de Western Conference werd binnen twee minuten al geopend door Nick Bonino, waarna Scott Hartnell aan het einde van de eerste periode voor de 2-0 tekende.

Logan Couture bracht de Sharks in de tweede periode terug, maar Kevin Fiala liet de 3-1 noteren. In de derde periode gingen de Predators los: Viktor Arvidsson, Ryan Johansen, Mattias Ekholm en Calle Jarnkrok zorgden voor de 7-1 eindstand.

Uitslagen NHL donderdag
New Jersey Devils - Minnesota Wild 2-4
Philadelphia Flyers - Columbus Blue Jackets 2-1
Toronto Maple Leafs - New York Islanders 4-3 SO
Detroit Red Wings - Buffalo Sabres 2-3 OT
Florida Panthers - Washington Capitals 3-2
Montreal Canadiens - New York Rangers 3-1
Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning 3-4
Nashville Predators - San Jose Sharks 7-1
Arizona Coyotes - Calgary Flames 2-5
Edmonton Oilers - Colorado Avalanche 3-2 OT
Los Angeles Kings - Dallas Stars 0-2

Predators - Sharks (Bron: YouTube)

NBA: Heerlijke buzzer beater Westbrook trapt tweede seizoenshelft af

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is donderdag de tweede seizoenshelft van start gegaan, nadat het reguliere seizoen even was onderbroken door het All-Star Weekend. 

Het leverde gelijk een heerlijke buzzer beater op bij de wedstrijd tussen de Oklahoma City Thunder en de Sacramento Kings. OKC gaf daarin een voorsprong van dik twintig punten weg, waarna het met een seconde te spelen 107-107 stond. Russell Westbrook kreeg de bal en van afstand werkte hij een heerlijke driepunter in de buzzer naar binnen: 110-107 winst voor OKC.

Uitslagen NBA donderdag
Charlotte Hornets - Brooklyn Nets 111-96
Orlando Magic - New York Knicks 113-120
Chicago Bulls - Philadelphia 76ers 115-116
Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 103-110
Sacramento Kings - Oklahoma City Thunder 107-110
Golden State Warriors - Los Angeles Clippers 134-127

Westbrook's buzzer beater (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: onbewolkt, zonnig en k-k-k-koud

Vandaag is het zonnig en blijft het droog. De nevel lost in de loop van de ochtend op. In de noordelijke helft komen nog enkele wolkenvelden voor. De maximumtemperatuur ligt rond +3°C. Er staat een matige oost- tot noordoostenwind.

In de nacht naar zaterdag is het onbewolkt. De minima komen uit tussen -1°C aan de Zeeuwse kust en -6°C in het zuidoosten. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige oostenwind.

Zaterdag is het zonnig. Hier en daar komt sluierbewolking voor. De maxima komen uit rond +4°C. In de eerste twee uur na zonsopkomst kan de gevoelstemperatuur lokaal dicht tegen de -15 liggen. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtige schrale oostenwind. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Bijzonder fraaie lucht boven Alkmaar  (Foto: DJMO)
Bijzonder fraaie lucht boven Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vicepremier AustraliŽ stapt op wegens affaire

De Australische vicepremier Barnaby Joyce heeft zijn aftreden aangekondigd. De leider van de conservatieve National Party lag onder vuur nadat bekend was geworden dat hij een buitenechtelijke affaire had met een medewerkster die zwanger van hem is. Hij stopt maandag ook als partijleider.

Door de affaire was er grote onenigheid ontstaan in de coalitie. Joyce weigerde aanvankelijk op te stappen. Premier Malcolm Turnbull kwam vorige week met een verbod op seksuele relaties tussen bewindslieden en hun directe medewerkers, nadat hij het gedrag van Joyce een ,,ontstellend grote inschattingsfout" had genoemd.

De centrumrechtse coalitie van Turnbull heeft maar een meerderheid van één zetel. Doordat Joyce terugkeert naar het parlement houdt de coalitie haar nipte meerderheid.

Vicepremier Australië stapt op wegens affaire
Vicepremier Australië stapt op wegens affaire (Foto: ANP)

Raad voor Journalistiek bekijkt MeToo-kwestie

De beschuldiging van programmamaker Jelle Brandt Corstius over seksueel misbruik door Gijs van Dam staat vrijdag op de agenda bij de Raad voor de Journalistiek. De instantie kijkt naar twee klachten van tv-producent Van Dam over de kwestie tegen dagblad Trouw en tegen Matthijs van Nieuwkerk en De Wereld Draait Door (DWDD).

In het geval van Trouw gaat het over de publicatie waarin Brandt Corstius vorig jaar schreef dat hij in het begin van zijn tv-carrière is gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. De naam van Van Dam noemde hij daarbij niet, maar die verscheen enkele dagen later in het tv-programma Pauw. Hij ontkende hier dat sprake was van dwang.

Volgens de tv-producent heeft zowel de krant als DWDD, waarin Brandt Corstius na de publicatie over het vermeende misbruik vertelde, onder meer geen wederhoor toegepast. Ook spreekt hij van "eenzijdige en suggestieve" berichtgeving en vindt Van Dam dat hij in zijn privacy is aangetast.

De Raad voor de Journalistiek komt binnen acht weken met een oordeel. De instantie legt overigens geen sancties op en kan niet verplichten tot een rectificatie.

Beide mannen hebben ook aangifte tegen elkaar gedaan. Brandt Corstius van verkrachting en Van Dam wegens smaad en laster. Het Openbaar Ministerie moet nog beslissen of het tot vervolging overgaat.

Raad voor Journalistiek bekijkt MeToo-kwestie
Raad voor Journalistiek bekijkt MeToo-kwestie (Foto: ANP)

15-jarige kunstschaatsster pakt eerste goud neutrale Russen

Kunstschaatsster Alina Zagitova is de nieuwe olympisch kampioene bij de dames. De pas 15-jarige Russische veroverde daarmee ook het eerste goud namens de neutrale Russische ploeg, die al twaalf medailles had, maar nog geen gouden.

Europees kampioene Zagitova begon vrijdag aan de beslissende vrije kür met een kleine voorsprong op haar drie jaar oudere landgenote Evgenia Medvedeva, tweevoudig wereldkampioene. Zagitova schaatste op Don Quixote van Leon Minkus een fraaie score bij elkaar, maar het was niet haar beste resultaat ooit - in de teamwedstrijd was ze bijvoorbeeld beter.

Medvedeva kwam vervolgens het ijs op en schaatste technisch wat minder goed. Wat presentatie betreft was het echter mooier en dat bleek elkaar precies te compenseren: met 156,65 punten scoorde ze exact evenveel punten als Zagitova, die dankzij haar voorsprong na de korte kür het goud won. De Canadese Kaetlyn Osmond pakte achter Medvedeva de derde plek.

Zagitova heeft door dat haar vrije kür wel eens goed kan zijn voor goud (Pro Shots/Action Images)
Zagitova heeft door dat haar vrije kür wel eens goed kan zijn voor goud (Pro Shots/Action Images)

Ophef om afdoen zilveren medaille door Canadese ijshockeyster

In Canada is de nodige ophef ontstaan over het gedrag van ijshockeyster Jocelyne Larocque. De 29-jarige verdedigster verloor donderdag met haar ploeg de olympische finale van de Verenigde Staten, waarna ze het zilver weigerde te dragen.

Tijdens de huldiging kreeg Larocque het zilver omgehangen, maar dat deed ze gelijk weer af, waarna ze het de rest van de ceremonie in haar hand hield. 'Vreselijk onsportief', 'verschrikkelijk' en 'walgelijk', zo oordeelde men op social media.

Gelukkig waren er ook een paar die het begrijpelijk vonden, vooral omdat Canada in 2002, 2006, 2010 en 2014 het goud nog won en men dus niet zilver won, maar goud verloor. "Het was gewoon moeilijk", reageerde Larocque na afloop. "We gingen ervoor om weer goud te winnen, dat was ons enige doel, en dat lukte niet."

Zeg het maar: terecht dat mensen boos zijn, want het is onsportief, of moet een sporter toch echt helemaal zelf weten of hij of zij de medaille in de hand houdt of niet, want het is hun medaille?

Larocque met het zilver in haar hand (Pro Shots/Action Images)
Larocque met het zilver in haar hand (Pro Shots/Action Images)

Gefrustreerde Russische ijshockeyster geschorst voor trap

De Russische ijshockeyster Anna Shokhina is door de internationale ijshockeyfederatie IIHF voor twee wedstrijden geschorst wegens wangedrag. De 20-jarige sterspeler van de Russische dames probeerde na de verloren wedstrijd om brons tegen Finland Minnamari Tuominen uit frustratie een trap te verkopen.

Gelijk na de laatste zoemer schaatste Tuominen richting haar goal, om samen met haar teamgenotes het brons te vieren. Shokhina maakte daarbij een trapbeweging en de IIHF oordeelde dat ze de Finse weliswaar niet wilde verwonden, maar wel degelijk wilde raken. De Russische, die op het ijs al een straf kreeg van de scheidsrechters, raakte Tuominen overigens niet.

De IIHF heeft bepaald dat Shokhina twee wedstrijden toe moet kijken, waardoor ze op het WK van volgend jaar de eerste twee wedstrijden van Rusland zal missen.

Shokhina (links) had het eerder ook al aan de stick met Emma Nuutinen (Pro Shots/Action Images)
Shokhina (links) had het eerder ook al aan de stick met Emma Nuutinen (Pro Shots/Action Images)

Ruime winst Van Gerwen, Van Barneveld onderuit in Premier League-debuut Berlijn

De Premier League in het darts is donderdagavond voor het eerst neergestreken in Duitsland. In de Mercedes-Benz Arena in Berlijn vond het unicum plaats en dat leverde voor Michael van Gerwen een ruime zege op.

De nummer één van de wereld speelde uitstekend tegen Daryl Gurney en gaf de Noord-Ier geen moment de kans om in de wedstrijd te komen. Het leverde Van Gerwen een 7-2 zege op, waarna het de beurt was aan Raymond van Barneveld. De Hagenaar kwam zes legs prima mee met wereldkampioen Rob Cross, maar de Engelsman gaf gas en Barney viel flink tegen, met een 7-3 winst voor Cross als resultaat.

Peter Wright en Gary Anderson maakten er een fraaie partij van. Snakebite kwam op een 6-3 voorsprong en was één leg weg van de winst, maar Anderson knokte zich terug en de Schotten deelden de punten: 6-6. Michael Smith was met 7-3 te sterk voor Simon Whitlock, terwijl de door de Duitse fans gesteunde Mensur Suljovic met 7-3 won van Gerwyn Price.

Michael van Gerwen - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Daryl Gurney (Bron: PDC)

Rob Cross - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Rob Cross - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

Patricia Paay pislink op Johan Vlemmix

Patricia Paay is behoorlijk pissig op Johan Vlemmix. Vlemmix heeft namelijk het plan opgevat om een sekspop van de diva te maken en daarmee voelt Paay zich behoorlijk in de zeik genomen. De zangeres heeft inmiddels via het toonaangevende programma Shownieuws laten weten dat ze Vlemmix aan gaat klagen. Paay: "Dit is te belachelijk voor woorden. Ik ga met mijn advocaat zitten en ze zullen nog van mij horen".

Vlemmix, die eerder al naam wist te maken met Te Land, Ter Zee en in de Lucht, de Emily Bremers-fanclub, de Partij van de Toekomst en een aantal tenenkrommende carnavalsliedjes, is zich van geen enkel kwaad bewust en laat zich de pis niet lauw maken. Zo laat hij weten dat hij altijd een fan is geweest van de zangeres en ook veel respect heeft voor Patricia Paay.

Vlemmix laat ook weten dat de sekspoppen een lucratieve deal kunnen zijn voor de ietwat uitgebluste zangeres van weleer. Zo is hij bereid om haar een deel van de winst af te staan. Het is niet bekend of Theo Maasen al een exemplaar van de PVC-uitvoering van La Paay heeft besteld.

Canadese dubbelslag op olympische skicross

Op de Olympische Spelen van Pyeongchang heeft Canada hard toegeslagen op de skicross bij de vrouwen. Zowel het goud als het zilver ging naar de Noord-Amerikaanse ploeg, die twee dames in de finale had.

In de allereerste heat van de eerste ronde ging het al fout voor de regerend olympisch kampioene, Marielle Thompson. De Canadese raakte in het voorseizoen zwaar geblesseerd en was wonderbaarlijk genoeg net op tijd hersteld, maar al na enkele seconden lag ze in de sneeuw en was het klaar. Het begon sowieso niet al te best voor Canada allemaal: India Sherret moest na een harde val afgevoerd worden.

In de kwartfinales sneuvelde een van de grote kanshebsters: Marielle Berger Sabbatel uit Frankrijk zat in een ijzersterke heat met medefavorieten Sandra Näslund en Fanny Smith, en was tegen dat geweld niet opgewassen. Naast Berger Sabbatel hoopte Frankrijk ook nog op Alizée Baron, maar ook dat werd hem niet: zij ging er in de halve finales uit.

Brittany Phelan en Kelsey Serwa vertegenwoordigden Canada in de finale, waarin ze het op moesten nemen tegen favorieten Smith en Näslund. Smith was bij de start de beste, terwijl Phelan achteraan lag, maar de Canadese knokte zich naar voren. Het was echter Serwa die een maat te groot was en na het zilver van Sochi pakte de oud-wereldkampioene nu goud, voor landgenote Phelan, terwijl Smith het brons pakte.

Dortmund voorkomt door late goal uitschakeling tegen Atalanta

Atalanta Bergamo heeft donderdag in de tweede van de Europa League niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen Borussia Dortmund. Met Hans Hateboer en Marten de Roon in de basis bij de de Italianen leek het lang op dat ze zich zouden plaatsen voor de volgende ronde, maar in de slotfase zou Dortmund de gelijkmaker maken.

Atalanta kwam al snel op 1-0 door een goal van Rafael Toloi. Daarmee was de nummer acht van de Serie A virtueel zeker van de volgende ronde, maar met nog zeven minuten te gaan zou Marcel Schmelzer de gelijkmaker op het scorebord zetten, waardoor Borussia Dortmund na de 3-2 thuiszege naar de laatste zestien gaat.

Arsenal
Arsenal plaatste zich voor de volgende ronde, maar dat ging moeilijker dan verwacht. De ploeg van Arsène Wenger had het uitduel met Östersunds FK met 3-0 gewonnen, maar thuis stond de ploeg na 25 minuten met 0-2 achter via doelpunten van Hosam Aiesh en Ken Sema. Sead Kolasinac scoorde kort na rust de voor Arsenal bevrijdende 1-2.

AC Milan won in San Siro dankzij een doelpunt van Fabio Borini met 1-0 van Ludogorets. Vorige week hadden de Italianen in Bulgarije al met 3-0 gewonnen. Bij Ludogorets speelde Virgil Misidjan zeventig minuten mee en werd vervangen door Jody Lukoki.

Promes
Met Quincy Promes in de basis won de Russische kampioen Spartak Moskou met 2-1 bij Athletic Bilbao, maar dat was niet voldoende om de volgende te bereiken. De Basken hadden het eerste duel met 3-1 gewonnen van de ploeg uit Moskou.

Overige uitslagen
Sporting Braga - Marseille 1-0
Salzburg - Real Sociedad 2-1

Pyeongchang Vandaag - vrijdag 23 februari

Er zijn nog drie dagen te gaan bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. Op vrijdag is het al een redelijk compact programma, mede door wat verschuivingen naar donderdag en zaterdag vanwege de te verwachten wind. Wel staan er de halve finales van het ijshockey op het programma en ook het spectaculaire skicross.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
02.00 uur Freestyleskiën Vrouwen cross achtste finale Nee
02.00 uur Kunstrijden Vrouwen vrije kür ja
02.35 uur Freestyleskiën Vrouwen cross kwartfinale Nee
02.59 uur Freestyleskiën Vrouwen cross halve finale Nee
03.15 uur Freestyleskiën Vrouwen cross finale Ja
07.35 uur Curling Mannen strijd om brons Ja
08.40 uur IJshockey Mannen halve finale Rusland - Tsjechië Nee
11.00 uur Schaatsen Mannen 1.000 meter Ja
12.05 uur Curling Vrouwen halve finale Zuid-Korea - Japan Nee
12.05 uur Curling Vrouwen halve finale Zweden - Groot-Brittannië Nee
12.15 uur Biatlon Mannen 4x7,5km estafette Ja 
13.10 uur IJshockey Mannen halve finale Canada - Duitsland Nee

Nederlanders in actie

Het laatste individuele nummer op de schaatsbaan staat op het programma en dus ook hebben we weer een aantal Nederlanders in actie. Koen Verweij, Kai Verbij en Kjeld Nuis zullen de Nederlandse driekleur verdedigen op de 1.000 meter. Nuis won al goud op de 1.500 meter en geldt als topfavoriet op de 1.000 meter. Hij start wel in de laatste rit en op de individuele afstanden is vanuit die rit nog geen één de olympisch kampioen gekomen deze Spelen.

Nuis zit dus in de laatste van achttien ritten en treft daarin Mika Poutala. In de rit ervoor (17 van 18) staat Verbij in de baan en Verweij start weer in de rit daarvoor. De bronzen medaille winnaar op de ploegenachtervolging treft daarin Harvard Lorentzen, de winnaar van de 500 meter.

Prominenten in actie

De skicross bij de vrouwen is tot nu toe altijd een Canadees feestje gebleken en dat kan ook dit jaar weer het geval zijn. Na zeges in 2010 (Ashleigh McIvor) en 2014 (Marielle Thompson) waren de vrouwen bij de seedingrun weer de snelste. Thompson is weer aanwezig en zette in die run verreweg de snelste tijd neer. Ze werd gevolgd door haar landgenote Kelsey Serwa en Brittany Phelan.

Ze zijn echter niet de topfavorieten, want dit seizoen is de Zweede Sandra Näslund oppermachtig gebleken. De huidige wereldkampioene won dit seizoen zes van de acht wereldbekerwedstrijden en was ook bij de seedingrun voorin te vinden op de vierde plaats. Bij het skicross kan er echter vanalles gebeuren, dat is de afgelopen week al gebleken bij het snowboarden en de mannen skicross.

Sandra Näslund is de grote topfavoriete, zeker nu voornaamste concurrente Heidi Zacher geblesseerd af moest haken (Pro Shots/Action Images)
Sandra Näslund is de grote topfavoriete, zeker nu voornaamste concurrente Heidi Zacher geblesseerd af moest haken (Pro Shots/Action Images)

Opmerkelijk

Vrijdag staat de het laatste individuele onderdeel op de schaatsbaan op het programma. De 1.000 meter is bij de mannen de afstand waarbij het olympisch record nog het langste staat, namelijk vanaf 2002. In Salt Lake City gebeurde voor Gerard van Velde het ongelooflijke; na diverse mislukte olympische missies met enkele vierde plaatsen wist hij eindelijk het podium te betreden, en hoe!

Alles kwam samen op die 16e februari voor Van Velde, die enkele dagen daarvoor in de slotrit een medaille op de 500 meter voor zijn neus weggekaapt zag worden. Hij had een perfecte loting tegen Sergey Klevchenya, mocht daarin in de binnenbocht starten en eindigen en ook zijn vorm was goed in orde. Van Velde reed de race van zijn leven en verbeterde het wereldrecord van Jeremy Wotherspoon met bijna een halve seconde tot 1.07,18. 

In de ritten die volgden wist niemand in de buurt van zijn tijd te komen, wat Van Velde zijn eerste en enige olympische titel opleverde. De verwachting is dat vrijdag zijn olympisch record, wat drie en een half jaar het wereldrecord was, niet verbeterd zal gaan worden.


Van deze race kunnen we niet genoeg krijgen; het goud van Van Velde n 2002.

RB Leipzig schakelt Napoli uit in Europa League

RB Leipzig heeft Napoli uitgeschakeld in de Europa League. Thuis verloren de Duitsers met 2-0 van Napoli, maar omdat de uitwedstrijd vorige week met 3-1 werd gewonnen bereikte Leipzig de achtste finales in de Europa League.

Napoli kwam in de eerste helft op een 1-0 voorsprong dankzij een doelpunt van Piotr Zielinski. De koploper van de Serie A zou met nog vier minuten tijd in de reguliere speeltijd op 2-0 komen via Lorenzo Insigne. In de resterende minuten die volgde hield Leipzig zich staande, ondanks een klein slotoffensief aan Italiaanse kant.

Lyon
Olympique Lyon met Memphis Depay in de basis en Kenny Tete op de bank bereikte makkelijk de volgende ronde ten koste van Villarreal. Na de 3-1 overwinning in Frankrijk eindigde de return in Spanje in 0-1. Bertrand Traoré, vorig seizoen actief voor Ajax, maakte kort voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd.

Sporting Lissabon
Ook Bas Dost wist met zijn ploeg de volgende ronde te halen in de Europa League. Sporting Lissabon had vorige week in Kazachstan al met 1-3 gewonnen van FC Astana. In het thuisduel zou Dost na drie minuten al de openingstreffer binnen koppen.

Astana kwam nog wel terug via een doelpunt Marin Tomasov, maar na rust kwam Sporting weer op voorsprong dankzij twee treffers van Bruno Fernandes. Astana zou in blessuretijd nog wel gelijkmaken, maar kon de uitschakeling niet voorkomen.

De Vrij
Stefan de Vrij zou met zijn team ook de laatste zestien van de Europa League bereiken. Vorige week had Lazio in Roemenië nog verrassend verloren van FCSB, maar in het thuisduel kende de Italianen geen problemen met de Roemenen. 

Ciro Immobile was bij de thuisploeg de belangrijke man met drie treffers. De Vrij, die eerder deze week aangaf zijn aflopende contract bij de Italiaanse club niet te verlengen, speelde de hele wedstrijd mee.

Overige uitslagen
Atletico Madrid - FC Kopenhagen 1-0
Dynamo Kiev - AEK Athene 0-0
Zenit Petersburg - Celtic 3-0
Viktoria Pilsen - FK Partizan 2-0
Zenit - Celtic 3-0

Autosector nagenoeg terug op omzetniveau 2008

De omzet in de auto- en motorbranche is in 2017 voor het derde opeenvolgende jaar toegenomen. Er werd ruim 4 procent meer omgezet dan in 2016. In de personenautobranche steeg de omzet het sterkst. Het aantal vacatures nam toe en ondernemers ervaren vaker een tekort aan arbeidskrachten. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Auto- en motorbranche.

In alle kwartalen van 2017 was de omzet hoger. Ook in het vierde kwartaal van 2017 nam de omzet toe, bijna 1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Deze omzetstijging was echter lager dan in de eerdere kwartalen van 2017. De personenautobranche en de importeurs van nieuwe personenauto’s boekten de grootste omzetgroei. In deze branches was de omzet over 2017 respectievelijk 7 procent en 6 procent hoger dan het jaar ervoor. De omzet werd onder meer gestuwd doordat er in 2017 aanzienlijk meer nieuwe personenauto’s werden verkocht dan het jaar ervoor.

Omzetstijgingen waren er ook voor de autoservicebedrijven (+4 procent), de handel in auto-onderdelen (+0,4 procent) en de motorbranche (+0,3 procent). Voor de twee laatstgenoemde branches was de omzetgroei hiermee wel lager dan in 2016. De enige deelbranche binnen de autosector met een omzetkrimp was de bedrijfsautobranche. Na twee jaren van zeer sterke groei werd er in 2017 ruim 3 procent minder omgezet dan het jaar ervoor.

Crisis
Tijdens de crisis liep de omzet in de autosector tussen 2008 en 2014 sterk terug. Op het dieptepunt was de omzet van de totale branche 15 procent lager dan in 2008 en in sommige deelbranches zelfs meer dan een kwart lager. Door de omzetstijgingen van de afgelopen drie jaar is de omzet in de autosector inmiddels weer nagenoeg op het niveau van 2008.

Binnen de sector zijn er aanzienlijke verschillen. De omzet van de handel in auto-onderdelen was in 2017 bijna een kwart hoger dan in 2008. Ook bij de importeurs wordt inmiddels meer omgezet (+2,5 procent) dan negen jaar geleden. Verder ligt de omzet van de autoservicebedrijven op een vergelijkbaar niveau (-0,7 procent) als voor de crisis. De motorbranche zit 2 procent onder het omzetniveau van 2008. De omzet in de personenautobranche (-6 procent) en de bedrijfsautobranche (-9 procent) liggen nog wat verder achter op het niveau van 2008.

Peroneel
Met het aantrekken van de omzet in de autosector, is er meer vraag van autobedrijven naar personeel. Het aantal openstaande vacatures in de branche neemt toe en stond aan het eind van het vierde kwartaal op 4.000. Dit is het hoogste aantal sinds het derde kwartaal van 2008. Net als in veel andere sectoren ondervinden veel ondernemers binnen de autosector inmiddels een personeelstekort. Ruim 1 op de 5 ondernemers geeft aan dat een tekort aan arbeidskrachten hen belemmert in hun activiteiten. Bij de autoservicebedrijven zijn dit zelfs bijna 2 op de 5 ondernemers.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #44
special
Random Pics van de Dag #43
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
special
Random Pics van de Dag #42
special
Vijf gametips voor de maand juli
special
Alleen maar lollige kattenplaatjes
©FOK.nl e.a.