FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 februari 2018

Demonstraties in Italië om fascisme

Een week voor de parlementsverkiezingen in Italië hebben tienduizenden mensen zaterdag in verschillende steden van het land gedemonstreerd. Aanzienlijk meer mensen dan verwacht namen deel aan een antifascistische demonstratie in Rome ondanks het slechte weer. De protestactie verliep vreedzaam, zei een woordvoerder van de politie in de avond.

De organisatoren hadden 25.000 mensen verwacht. Premier Paolo Gentiloni en zijn voorganger Matteo Renzi waren ook korte tijd aanwezig. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er zaterdag in het hele land 119 kleinere en grotere demonstraties en werden 5000 man veiligheidstroepen ingezet.

In Milaan vulde de leider van de rechtspopulistische Lega-partij, Matteo Salvini, het centrale kathedraalplein met zijn aanhangers. Protesten tegen de rechts-extremistische Casapound, die ook een evenement in de stad hield, leidde tot botsingen tussen veiligheidstroepen en studenten, meldde de Corriere della Sera.

Tienduizenden demonstreren in Italië
Tienduizenden demonstreren in Italië (Foto: ANP)

Uitslagen Heracles Almelo-PEC Zwolle en sc Heerenveen-Excelsior

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Heracles Almelo boekte een 2-1 zege op PEC Zwolle en Excelsior won op bezoek bij sc Heerenveen met 0-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

Heracles Almelo

2 - 1

PEC Zwolle

 42' Peterson
 62' Vermeij
   50' Parzyszek
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 9.031
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Droste
Pröpper
Baas
v.Ooijen
Jakubiak
Monteiro
Kuwas
Vermeij (Gladon/87)
Peterson (Darri/73)
  Boer
Ehizibue (Ondaan/79)
Sandler
Freire (Ligeon/73)
v.Polen
Thomas
Dekker
Saymak
Namli
Parzyszek
Mokhtar (Menig/82)

sc Heerenveen

0 - 1

Excelsior

     36' v.Duinen
 
 Gele kaart: , Fortes, (Excelsior)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 18.920
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Schmidt
Höegh
Pierie
Woudenberg (Mihajlovic/76)
Schaars
Thorsby (Veerman/51)
Vlap (v.Amersfoort/71)
ödegaard
Ghoochannejhad
Zeneli
  Zwarthoed
Karami
Mattheij
Faes
Fortes
Faik
Messaoud (García/63)
Koolwijk
Elbers (Hadouir/90 2)
v.Duinen
Bruins (O'Neill/89)

Kritiek op zwarte Judas en witte Jezus

De casting van een zwarte Judas en witte Jezus in The Passion, die dit jaar in de Bijlmer wordt gehouden, zorgt voor ophef. Die is aangezwengeld door theoloog Erik Sengers. Hij spreekt van een stereotype rolbevestiging en gemiste kans, meldt het Parool.

"Al eeuwenlang wordt Judas met een donkere huidskleur voorgesteld (ook in de musical Jesus Christ Superstar), en Jezus (een Semiet uit het Midden-Oosten) met een witte huidskleur", aldus Sengers. Volgens hem heeft dat het idee versterkt dat wit superieur is aan zwart, en heeft dit zich in de cultuur geworteld.

Sengers vindt het nogal gewaagd om uitgerekend in de Bijlmer met een witte Jezus en zwarte Judas aan te komen zetten. Het is immers de plek waar het protest tegen Zwarte Piet ontstond, de afschaffing van de slavernij wordt gevierd, en jongeren de film Black Panther bezoeken om "eindelijk eens een zwart rolmodel als superheld" te zien.

"Ik ben geen scherpslijper in het racisme-debat", aldus de theoloog, maar Zwarte Piet-protestant Jerry Afriyie pikte zijn betoog op en vermoedt dat het om een bewuste keuze gaat.

Dat mag worden betwijfeld want juist vorig jaar was het andersom, met Dwight Dissels als Jezus en Roel van Velzen als Judas. Nu speelt Tommy Christiaan de messias en Jeangu Macrooy de verrader.

Over theologie gesproken, wie zegt er eigenlijk dat Judas een verrader was? Het is wellicht terechter om de cruciale rol van Judas te onderstrepen. Want stel dat hij die had verzaakt, dan was Jezus niet aan het kruis geëindigd, was hij niet gestorven voor onze zonden, en was het hele christendom er niet geweest.

In The Last Temptation of Christ, door Martin Scorsese verfilmd, wordt dit gegeven uitgewerkt, met een zwakke Christus (Willem Dafoe) die door een sterke Judas (Harvey Keitel) moet worden overtuigd om zijn lotsbestemming niet te ontvluchten.

En het is misschien ook wel de reden waarom Judas Carl Anderson in Jesus Christ Superstar de vetste songs heeft.

V-raad unaniem over wapenstilstand Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag unaniem, met Russische steun, een resolutie aangenomen voor een wapenstilstand van dertig dagen in Syrië. Het staakt-het-vuren is nodig om hulpgoederen te brengen en medische evacuaties mogelijk te maken.

Na aanvankelijk verzet van Rusland en dagen van onderhandelingen stemden de vijftien lidstaten zaterdag in New York voor de resolutie. Deze bevat echter geen bindende druk om het staakt-het-vuren onder internationaal recht af te dwingen.

De raad ,,eist dat alle partijen onverwijld de gevechten staken gedurende een periode van ten minste dertig opeenvolgende dagen in heel Syrië voor een voortdurende humanitaire pauze", aldus de tekst. Het doel van de resolutie is humanitaire hulpverleners toegang te bieden tot belegerde gebieden en VN-hulpverleners en hun partners in staat te stellen oorlogsslachtoffers in veiligheid te brengen.

Militaire operaties tegen terroristische groeperingen als Islamitische Staat (IS), al-Qaeda en al-Nusra zijn echter uitgesloten van het staakt-het-vuren. In hoeverre de partijen bij het conflict zich aan zo'n wapenstilstand houden, is de vraag.

De Syrische regeringstroepen gingen zaterdag verder met felle aanvallen op het belegerde rebellengebied Oost-Ghouta. De overwegend door islamistische militanten gecontroleerde regio nabij de hoofdstad Damascus, ondergaat de ergste golf van aanvallen sinds het begin van de burgeroorlog bijna zeven jaar geleden. Ongeveer 400.000 mensen zijn bijna volledig afgesloten van de buitenwereld.

V-raad unaniem over wapenstilstand Syrië
V-raad unaniem over wapenstilstand Syrië (Foto: ANP)

Uitslag AZ - Sparta Rotterdam

AZ heeft in de Eredivisie in de slotfase de volle buit gehad tegen Sparta Rotterdam. De bezoekers mochten hopen op een puntje tot Idrissi hier een einde aan maakte: 2-1.

AZ schoot in eigen stadion uit de startblokken en liep Sparta volledig onder de voet. De Alkmaarders vergaten echter één ding: scoren. De eerste kans na negentien minuten spelen was voor de bezoekers direct raak. Chabot vond uit een hoekschop het net: 0-1. Pas op slag van rust wist Weghorst de thuisclub langszij te brengen.

Na rust ging AZ verder waar het gebleven was: aanvallen. De Alkmaarders misten echter precisie in de afronding. In de slotfase trok Idrissi via een raak schot de zege alsnog over de streep.

AZ

2 - 1

Sparta Rotterdam

45' Weghorst
86' Idrissi
  19' Chabot
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.884
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Hatzidiakos
Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til (Druijf/82)
Koopmeiners (Seuntjens/73)
Jahanbakhsh
Weghorst
Idrissi
  Huth
Holst
Breuer
Vriends
Chabot
Floranus
Sanusi
Duarte
Harroui
Kramer
Friday (Alhaft/46)

Bedrijven VS keren zich af van wapenlobby

Steeds meer bedrijven verbreken hun banden met de Amerikaanse National Rifle Association (NRA). De NRA ligt onder vuur omdat ze korte metten blijft maken met mensen die pleiten voor strengere wapenwetten, na de schietpartij op een school in Florida vorige week. Meer en meer bedrijven breken met de NRA, zoals verzekeraars, autoverhuurders, een groot verhuisbedrijf. Zaterdag voegden zich daarbij Delta Air Lines en United Airlines.

In een tweet vraagt Delta de NRA zaterdag haar informatie van de NRA-website te halen. Leden van de wapenlobby krijgen bovendien geen korting meer.

NRA-voorzitter Wayne LaPierre noemde eerder deze week de huidige verontwaardiging na de schietpartij in Florida "een schaamteloze campagne"van de politieke elite. De club stelt zich tot doel te voorkomen dat het 'grondrecht om wapens te hebben' wordt aangetast. Dat recht op een wapen te bezitten staat de laatste tijd steeds meer ter discussie in de Verenigde Staten, helemaal na 'Florida' waar een jongen zeventien mensen doodschoot. Velen pleiten voor op z'n minst strengere regels voor het kopen van vuurwapens.

Bedrijven VS keren zich af van wapenlobby
Bedrijven VS keren zich af van wapenlobby (Foto: ANP)

Zatlap ziet allesreiniger aan voor drank

Een zatlap in Etten-Leur heeft de politie afgelopen nacht bezig gehouden. Even na middernacht kreeg de politie een melding binnen dat iemand een fles chloor had leeggedronken. Eerder die dag waren er in de bewuste woning ook al agenten geweest, toen om een ruzie te sussen. 

De politie en de opgeroepen ambulance kwamen tegelijkertijd ter plaatse. De ambulancemedewerkers spoedden zich naar het slachtoffer, de agenten volgden met de apparatuur. Daar bleek dat de zatlap behalve een sloot bier, geen chloor maar een fles allesreiniger voor drank had aangezien. Hij reageerde volgens wijkagent Konings nergens meer op: "We hebben getest of hij écht bewusteloos was. Dat doen we door het toedienen van pijnprikkels. Als iemand op je nagel knijpt, dan doet dat pijn. Dan reageer je. Hij reageerde nergens meer op."

De man werd op last van het ambulancepersoneel gedwongen rechtop te zitten, waarna de agenten hem dwongen om een klodder mayonaise door te slikken. Vetten zorgen er voor dat schoonmaakmiddel niet gaat schuimen in de maag. Hierna werd hij overgebracht naar het Amphia Molengracht Breda voor recovery. 

Buiten  het slachtoffer, waren en nog vijf zatlappen in de woning aanwezig die geen van allen fatsoenlijk Nederlands spraken, maar slechts gebrekkig Engels. Volgens Omroep Brabant hadden de bewoners niet eerder voor overlast gezorgd. 

BBC-trio trefzeker tegen Alavés

Real Madrid heeft in Spanje de vierde competitiezege op rij behaald. Het volledige BBC-aanvalstrio was trefzeker tegen Deportivo Alavés.

De Madrilenen sloegen kort voor en na de pauze toe. Ronaldo opende de score door op aangeven van Karim Benzema in één keer met links uit te halen. De tweede helft was amper een minuut oud toen Benzema de bal veroverde en Bale bediende. De Welshman was vervolgens met een laag schot trefzeker.

Het was een verdiende voorsprong voor Real Madrid, dat na een minuut of 25 gevaarlijk was via Bale. Na goed voorbereidend werk van Benzema was zijn acrobatische volley net niet goed genoeg. In de tweede helft bleef het team van Zinédine Zidane aandringen en na een uur spelen bereikte Ronaldo een nieuwe mijlpaal.

Met zijn 300ste doelpunt in La Liga zorgde de Portugees voor een 3-0 tussenstand in Bernabéu. In de slotminuten zorgde Benzema ervoor dat het complete BBC-trio zaterdagmiddag trefzeker was. De Fransman benutte een strafschop na een overtreding op Bale in het penaltygebied.

Uitslagen La Liga zaterdag
Celta de Vigo - Eibar 2-0
Real Madrid - Alaves 4-0
Leganes - Las Palmas 0-0
FC Barcelona - Girona 6-1

Turkse parlementariërs in Nederland uitgemaakt voor landverraders

Turkse parlementariërs zijn op de website van En Son Haber uitgemaakt voor landverraders. Het nieuwsbericht op En Son Haber kwam naar buiten nadat de 5 Turkse parlementariërs stemden voor de erkenning van de Armeense genocide.

Afgelopen week heeft de 2e kamer gestemd voor erkenning van de Armeense genocide. Van de 150 volksvertegenwoordigers waren er 147 voor de erkenning en 3 tegen. Alleen de partij DENK stemde tegen de erkenning. 

Bij En Son Haber schoot het nieuws in het verkeerde keelgat. Zij verklaarden de 5 Turken als landverraders. Eén van die Turken, Sadet Karabulut, werd zelfs de dochter van een terrorist genoemd. Voor de rest gaat het om de volgende politici: Yesilgöz (VVD), Laçin (SP), Özütok (GL) en Özdil (GL).

Eerder raakte karabulut al in opspraak omdat ze een toespraak hield tijdens een conferentie van de PYD. Turkije beschouwt de PYD als een terroristische organisatie. Waarschijnlijk wordt Karabulut hierdoor indirect uitgemaakt voor terrorist in de Turkse nieuwsberichten.

Bayern München scoort niet tegen Hertha

Bayern München is er zaterdagmiddag niet in geslaagd om Hertha BSC te verslaan. In de Allianz Arena werd niet gescoord.

De bezoekers uit Berlijn hielden de ruimtes achterin klein, waardoor Bayern moeite had om voor rust kansen te creëren. Toch kreeg Robert Lewandowski in de openinsgsfase al een aardige mogelijkheid. Zijn kopbal werd gekeerd door Hertha-doelman Rune Jarstein. Tien minuten later wist hij opnieuw een goal van Lewandowski te voorkomen.

Franck Ribéry kreeg de grootste kans; hij schoot op aangeven van Arjen Robben over het doel van de gasten. In de tweede helft waren de kansen nog schaarser en werd Jarstein nog een keer getest door Lewandowski. Kingsley Coman en Sandro Wagner mochten in de slotfase invallen, maar ook zij kwamen niet tot scoren.

Bayern München heeft ondanks het puntenverlies nog steeds een ruime voorsprong op Borussia Dortmund, namelijk twintig punten. BVB krijgt maandag FC Augsburg op bezoek. Nummer drie Eintracht Frankfurt ging met 1-0 onderuit bij VfB Stuttgart en blijft daardoor één punt achter Dortmund staan. Bayer Leverkusen, RB Leipzig én Schalke 04 krijgen bovendien de kans om Frankfurt dit weekend in te halen.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
Bayern München - Hertha BSC 0-0
Hannover 96 - Borussia Mönchengladbach 0-1
1899 Hoffenheim - SC Freiburg 1-1
VfB Stuttgart - Eintracht Frankfurt 1-0
Werder Bremen - Hamburger SV 1-0

Liverpool met ruime cijfers langs West Ham

Liverpool heeft met overtuiging drie punten gepakt tegen West Ham United. De thuisploeg trok de wedstrijd na rust naar zich toe.

Liverpool had halverwege een 1-0 voorsprong te pakken door een doelpunt van Emre Can. De 24-jarige middenvelder maakte met een rake kopbal het honderdste doelpunt van The Reds dit seizoen. De thuisploeg was in de openingsfase al gevaarlijk geweest via Mohamed Salah, die de paal raakte, en Virgil van Dijk (kopbal).

Na een kwartiertje was West Ham echter ook bijna trefzeker. Marko Arnautovic zag hoe doelman Loris Karius zijn inzet tegen de lat tikte. In de tweede helft liep Liverpool binnen een kwartier uit naar een ruime voorsprong. Eerst was Salah trefzeker en daarna zorgde Roberto Firmino voor de 3-0, uit een mooie pass van Can.

Kort na die goal maakte Michail Antonio de stand iets draaglijker voor The Hammers: 3-1. Het slotakkoord was echter weer voor Liverpool. Sadio Mané had de paal al geraakt toen hij even later van dichtbij een assist van Andrew Robertson kon afronden. Het team van Jürgen Klopp staat daardoor nu tweede, één punt boven Manchester United, dat zondag Chelsea ontvangt.

Overige uitslagen Premier League
Leicester City - Stoke City 1-1
AFC Bournemouth - Newcastle United 2-2
Brighton & Hove Albion - Swansea City 4-1
Burnley - Southampton 1-1
West Bromwich Albion - Huddersfield Town 1-2
Watford - Everton 1-0

Vanthourenhout wint cross in Lebbeke

Michael Vanthourenhout heeft zaterdag op de valreep zijn eerste zege van het seizoen geboekt. De vice-wereldkampioen won in Lebbeke de een na laatste cross van het seizoen. Sanne Cant won bij de vrouwen.

In de traditionele Kleicross stonden Wout van Aert en Mathieu van der Poel niet aan de start. De wereldkampioen reed zaterdag een goede Omloop Het Nieuwsblad en de Nederlander mocht niet deelnemen omdat in Lebbeke enkel Belgen mogen starten. Vanthourenhout kwam met grote voorsprong solo over de finish. Met bijna veertig seconden achterstand werd Tim Merlier tweede. Op de derde plaats eindigde Laurens Sweeck.

Uitslag mannen
1. Michael Vanthourenhout
2. Tim Merlier
3. Laurens Sweeck
4. Gianni Vermeersch
5. Jim Aernouts
6. Dieter Vanthourenhout
7. Kevin Pauwels
8. Lander Loockx
9. Braam Merlier
10. Thijs Aerts

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Kim Van De Steene (BEL)
3. Loes Sels (BEL)
4. Ellen Van Loy (BEL)
5. Jolien Verschueren (BEL)
6. Alicia Franck (BEL)
7. Karen Verhestraeten (BEL)
8. Margriet Helena Kloppenburg (DEN)
9. Kim Van De Putte (BEL)
10. Shana Maes (BEL)

Zo ziet de Russische weer-beer er uit

En zo 'warm' is het in Finland.

'Al 500 doden door actie tegen Oost-Ghouta'

Het Syrische regeringsleger heeft bij de bombardementen op Oost-Ghouta, een rebellenbolwerk bij de hoofdstad Damascus, in een week tijd al zeker vijfhonderd burgers gedood. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldde aan de BBC dat onder de doden 121 kinderen zijn.

Alleen zaterdag vielen er volgens het observatorium al circa dertig doden. Zeventien daarvan vielen in de stad Douma.

Oost-Ghouta is een van de laatste bolwerken van tegenstanders van president Bashar al-Assad en wordt sinds 2013 belegerd. Volgens de VN wonen in het gebied nog bijna 400.000 mensen. Steeds meer inwoners raken er ondervoed door tekorten aan levensmiddelen. Het Syrische leger bestookt de enclave sinds zondag met hevige bombardementen en artilleriebeschietingen.

'Al 500 doden door actie tegen Oost-Ghouta'
'Al 500 doden door actie tegen Oost-Ghouta' (Foto: ANP)

SociOlympics dag 18, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

De laatste medailles voor Nederland op deze Winterspelen.

De Nederlandse Omroep Stichting was iets te voorbarig.

Ivanka Trump was aanwezig bij de massastart schaatsen en had hoog bezoek. De dochter van de Amerikaanse president had bezoek van de winnares op de 5 km schaatsen.

Sensatie bij het curling. In de wedstrijd voor het goud verslaat Amerika met een prachtige vijfpunter de grote favoriet Zweden.

Dit was de reactie in Amerika op de gouden medaille bij het curling.

Ronald Mulder was toeschouwer op de eerste rang bij het parallelslalomskiën.

 

Can't get closer to watch the 'alpine skiing team event' 😍. #pyeongchang2018 #os2018

Een bericht gedeeld door Ronald Mulder (@mulderronald) op23 Feb 2018 om 8:17 (PST)

Streakers heb je altijd en overal.

Topsport in regiekamer van de NOS.

De Tsjechische Ester Ledecká schrijft historie: goud bij skiën én snowboarden.

Nederlandse coaches tegen Bob de Jong: “We hadden nog zo gezegd geen bommetje!”

Winnaar bij het schansspringen op Winterspelen van 2038 is al bekend.

Helaas nog maar één dag.

Mannen geven massaal DNA af voor Nicky Verstappen

De politie en Openbaar Ministerie zijn tevreden over het verloop van de eerste DNA-afnamedag rondom het onderzoek Nicky Verstappen. Zaterdag om 10 uur gingen op 6 locaties de deuren open. De hele dag was er een constante toestroom van mannen die hun DNA kwamen afgeven.

Positieve reacties
De reacties waren positief en er werd vertrouwen uitgesproken in de professionaliteit van de politiemensen die meewerkten aan de afnamen. De sfeer op de locaties was ontspannen. Slechts op twee locaties in Landgraaf ontstond heel even een langere wachttijd, maar dat werd opgelost door de inzet van zogeheten mobiele brigades.

In de loop van zondagmiddag worden de eerste opkomstcijfers van zaterdag bekendgemaakt in het dossier Nicky Verstappen op politie.nl. Dit wordt vervolgens iedere dag bijgewerkt.

21.500 uitnodigingen 
De komende 14 dagen wordt bij 17.500 mannen die inmiddels een brief hebben gekregen, DNA afgenomen. In de loop van de komende week krijgen nog eens 4.000 mannen een uitnodiging. Deze mannen woonden in 1998 in delen van de gemeenten rondom de Brunssummerheide of in Heibloem, maar nu elders in Limburg of daarbuiten. Daarmee komt het totaal genodigden op 21.500.

Geen brief, toch DNA afstaan?
Er zijn ook mannen die spontaan, zonder uitnodiging, DNA willen afstaan om op die manier een bijdrage te leveren. Projectleider Hans Ramaekers: ‘We merken dat er een enorme bereidwilligheid is om mee te doen en daar zijn we blij mee. Ook van mensen die geen brief hebben gekregen en toch willen meewerken. Er is een lange periode van zorgvuldige voorbereiding en selectie aan voorafgegaan om tot de groep van 21.500 uitgenodigde mannen te komen. We richten ons tijdens de afnameperiode dan ook specifiek op deze groep. Mocht u toch een dringende reden hebben om DNA af te staan, dan wil de politie daarvoor een uitzondering maken.‘

Mannen geven massaal DNA af voor Nicky Verstappen (Foto: Politie.nl)
Mannen geven massaal DNA af voor Nicky Verstappen (Foto: Politie.nl)

Duitse regering wil toch rijverbod

De Duitse regering wil een landelijke regeling waarmee steden een verbod kunnen invoeren om vervuilende auto's te weren. Dat meldden Duitse media zaterdag. Zij noemen dat opmerkelijk omdat de regering tot nu toe dergelijke rijverboden in elke vorm had afgewezen.

Komende week wordt in Leipzig een uitspraak verwacht van de hoogste administratieve rechter over de vraag of steden bij gebrek aan een landelijke regeling zelfstandig een rijverbod mogen invoeren als de lucht te vervuild is. Het Duitse ministerie van verkeer kondigt in antwoord op schriftelijke vragen aan dat er aan een landelijke regeling wordt gewerkt.

Duitse regering wil toch rijverbod
Duitse regering wil toch rijverbod (Foto: ANP)

Archeologen vinden necropolis in Egypte

Duitse en Egyptische archeologen hebben in de stad Minya een zeker 2500 jaar oude necropolis blootgelegd. De begraafplaats bevat tientallen sarcofagen, ruim duizend kleine beelden, een gouden masker en tal van andere voorwerpen.

Minya ligt ongeveer 250 kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro. Minister van Oudheden Chaled al-Enani zei zaterdag dat vorig jaar is begonnen met het blootleggen van de necropolis en dat er nog zeker vijf jaar nodig is om het onderzoek af te ronden. Volgens de bewindsman dragen de vondsten bij aan het verkrijgen van een beter beeld van het leven in het oude Egypte.

Archeologen vinden necropolis in Egypte
Archeologen vinden necropolis in Egypte (Foto: ANP)

Waterpoloërs bijna zeker van deelname aan EK

Door een monsterzege op Litouwen is de Nederlandse waterpoloploeg vrijwel zeker van deelname aan het Europees kampioenschap. Het EK vindt komende zomer plaats in Barcelona.

Nederland won zaterdag met overmacht van Litouwen. Na het laatste fluitsignaal was de eindstand 28-7 in het voordeel van de thuisploeg. Volgende week volgt de return in Litouwen. De winnaar van deze tweestrijd kwalificeert zich voor het EK.

Meer doden door aanslag Somalië

Het dodental van de aanslag met twee autobommen in de Somalische hoofdstad Mogadishu is opgelopen van achttien naar 45. Dat heeft een regeringsfunctionaris zaterdag laten weten. Zeker 36 mensen raakten gewond.

De explosies waren vrijdag in de buurt van het presidentieel paleis en een hotel. Terreurgroep al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Volgens de politie openden onbekenden het vuur op bewakingspersoneel bij een controlepost. Daarna ging een bom af. De andere auto die de lucht in vloog, stond geparkeerd voor het hotel.

In oktober blies een zelfmoordterrorist zich op een druk kruispunt in de stad op in een vrachtwagen vol springstof. Meer dan driehonderd mensen werden gedood. In Somalië zijn al verscheidene jaren islamitische fundamentalisten van al-Shabaab actief.

Meer doden door aanslag Somalië
Meer doden door aanslag Somalië (Foto: ANP)

Valgren verrast en wint Omloop het Nieuwsblad

Michael Valgren heeft na een late aanval de Omloop het Nieuwsblad gewonnen. De Deen van Astana reed op twee kilometer van de streep weg uit een favorietengroepje. Lukasz Wisniowski en Sep Vanmarcke werden nog nipt tweede en derde voor een aanstormend peloton.

Vanuit de start zou er een groep van tien renners wegrijden met daarbij twee renners van Roompot-Nederlandse Loterij: Brian van Goethem en Tim Ariesen. De twee Nederlanders hadden het gezelschap van Marco Mathis (Katusha-Alpecin), Michael van Staeyen, Kenneth Vanbilsen (beiden Cofidis), Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Dries De Bondt (Veranda´s Willems-Crélan), Ludwig De Winter (WB Aqua Protect Veranclassic), Michael Carbel (Fortuneo-Samsic), en Aleksejs Saramotins (BORA-hansgrohe). Ze houden vijf minuten krijgen van het peloton.

Met nog tachtig kilometer te gaan was het verschil al teruggebracht naar twee minuten. Philippe Gilbert deelde op de Leberg een eerste speldenprikje, maar op de Molenberg zou pas een eerste serieuze kopgroep van twaalf renners vormen met onder meer Wellens, Stybar, Degenkolb, Matthews, Demare, Naesen . Dat was ook meteen het einde van de vroege vluchters op vijftig kilometer van de streep. De kopgroep met daarin ook de Nederlander Boy van Poppel zou maar tien kilometer volhouden, waarna alles weer zou samen komen.

Op iets minder dan veertig kilometer was er ditmaal een versnelling Wellens. Van Avermaet reageerde direct op zijn landgenoot. Ook Stybar, Gilbert, Stuyven, Theuns, Benoot, Colbrelli en Vanmarcke sprongen mee. De samenwerking was in die groep niet goed en besloot Benoot er alleen vandoor te gaan. De Belg van Lotto Soudal pakte een halve minuut voorsprong, maar het peloton was nog tachtig man groot, waardoor hij al snel weer werd ingerekend.

Op de Muur van Geraardsbergen zou pas de eerste echte afscheiding zorgen. Vanmarcke sloeg een gat halverwege de Muur en op de top zou Stybar de aansluiting maken bij de Belg. Later konden onder andere Van Avermaet, Oss, Trentin, Naesen, Lutsenko en Van Aert de aansluiting maken met de twee vooraan. Vlak voor de Bosberg zou Wisniowski ook de aansluiting vinden met de kopgroep.

Met nog tien kilometer te gaan waren er verschillende pogingen in de kopgroep, maar niemand leek weg te komen. Pas bij de derde poging van Valgren op twee kilometer kreeg de Deen de ruimte van de kopgroep en zou solo aankomen. Ook Wisniowski en Vanmarcke wisten nog te ontsnappen uit het groepje der favorieten, dat vlak voor de finish nog werd teruggepakt door een jagend peloton.

ECB verklaart Letse bank bankroet

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Letse bank ABLV in ,,staat van bankroet of waarschijnlijk bankroet" verklaard. De op twee na grootste bank van het land zit in de problemen na beschuldigingen van witwaspraktijken door de Verenigde Staten.

Eerder had de centrale bank al de betalingen van de bank bevroren. Dat was al een ongeziene maatregel. Nu stelt de ECB vast dat de bank helemaal niet meer levensvatbaar is. Een redding is niet aan de orde, want de financiële stabiliteit komt niet in het gedrang.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten was bij ABLV onder meer sprake van transacties die zijn gelinkt aan Noord-Korea. ABLV ontkent de beschuldigingen en ziet zichzelf ook niet als failliet. ,,De bank is van mening dat alle voorwaarden van de regulator zijn vervuld om de activiteit te hervatten", aldus een verklaring.

ECB verklaart Letse bank bankroet
ECB verklaart Letse bank bankroet (Foto: ANP)

Bizarre blunder Nederlandse keeper in 2. Bundesliga

De Nederlandse keeper Mark Flekken is in één klap bekend geworden, voor even dan. De 24-jarige doelman van het in de 2. Bundesliga spelende MSV Duisburg ging zaterdag wel bijzonder ernstig de fout in tijdens het duel met FC Ingolstadt 04.

Na een dik kwartier dacht Duisburg op 2-0 te zijn gekomen, maar de goal werd wegens buitenspel afgekeurd. De doelman van Ingolstadt nam de vrije trap snel, en terwijl de regie nog uitgebreid bezig was met herhalingen, scoorde Stefan Kutschke de gelijkmaker.

In de herhaling bleek hoe dat gegaan was: Ingolstadt viel aan en Kutschke kon de bal zo in het doel werken, omdat Flekken met z'n rug naar het veld stond. De Nederlander dacht in alle rust even een slokje water te pakken, maar dat bleek niet zo'n strak plan.

De zege ging uiteindelijk nog wel met 2-1 naar Duisburg, waar Flekken sinds het begin van het seizoen 2016/17 de vaste doelman is. In dat seizoen promoveerde hij met de club, onder meer door een wedstrijd waarin Flekken in de blessuretijd de gelijkmaker scoorde.

De Wolf: "Ajax speelt in De Kuip met meer branie dan PSV"

PSV mag zondag geen punten verliezen tegen Feyenoord, anders kan Ajax nog dichterbij komen. Het verschil is op dit moment vijf punten.

Volgens John de Wolf speelt PSV in De Kuip vaak met een andere instelling dan bijvoorbeeld Ajax. "Het zijn maar cijfers en die zeggen niks over de volgende wedstrijd. Toch wisten we in mijn tijd als speler al dat PSV anders naar Feyenoord komt dan bijvoorbeeld Ajax, dat in Rotterdam vaak met wat meer branie speelt", vertelt de oud-prof van de Rotterdammers aan het Eindhovens Dagblad.

PSV nam de laatste jaren zelden drie punten mee uit De Kuip en volgens De Wolf is dat vooraal een 'mentaal probleem'. Danny Koevermans is het daar deels mee eens. Hij scoorde twee keer toen de Eindhovenaren in 2009 met 1-3 van Feyenoord wonnen. "Je kunt vooraf nog zo hard roepen dat je je van de omstandigheden niks moet aantrekken, maar de sfeer is gewoon indrukwekkend."

"Daar moet je je voordeel mee zien te doen, maar dat is niet iedereen gegeven. Ik hoop dat PSV het redt." Feyenoord en PSV trappen zondag om 14:30 uur af. Twee uur eerder neemt titelconcurrent Ajax het voor eigen publiek op tegen ADO Den Haag.

Leicester pakt punt door eigen goal Stoke

De wedstrijd tussen Leicester City en Stoke City heeft zaterdagmiddag geen winnaar gekregen. Met een puntje schieten beide teams weinig op.

Leicester en Stoke wisten voor rust geen grote kansen te creëren en de eerste helft leek dan ook doelpuntloos te eindigen. Xherdan Shaqiri wist The Potters na 43 minuten echter toch op voorsprong te brengen. De Zwitser kon de bal laag achter Kasper Schmeichel schieten nadat Joe Allen de bal had veroverd.

Na een fout van diezelfde Schmeichel kreeg Shaqiri tien minuten na rust een goede kans om de score voor Stoke City te verdubbelen. De bal verdween echter naast het doel van Leicester City en na 70 minuten was de stand weer gelijk. Keeper Jack Butland werkte een harde voorzet vanaf de rechterkant van Marc Albrighton knullig in eigen doel.

In de slotfase mochten The Foxes de meeste aanspraak maken op de zege. Butland hield Riyad Mahrez van scoren af, Harry Maguire raakte de paal en in de slotminuten kopte ook Wilfred Ndidi de bal op het frame van het doel. Het bleef dus 1-1, waardoor Stoke nog steeds voorlaatste staat en Leicester City zevende.

Dronken Canadese skicrosser opgepakt in Pyeongchang wegens stelen Hummer

Skicrosser David Duncan heeft zich rond de Olympische Spelen in Pyeongchang danig in de nesten gewerkt. De Canadees, die eerder in de week als achtste eindigde, werd samen met zijn vrouw en manager opgepakt door de Koreaanse politie.

Volgens de politie was het trio in een Hummer met draaiende motor gestapt, waarna ze ermee naar het olympisch dorp reden. Een niet onbelangrijk detail is dat de Hummer helemaal niet van een van hen was en dus werden ze gearresteerd.

Het toegestane alcoholpromillage achter het stuur ligt in Zuid-Korea op 0,05, maar de drie kwamen uit rond 0,16, ruim drie keer teveel dus. Een van de drie lag zelfs min of meer bewusteloos in de auto op het moment van de arrestatie.

De baas van het Canadees Olympisch Comité, Chris Overholt, bevestigde het incident, maar noemde er geen namen bij. Canadese media melden echter dat het om de 35-jarige Duncan en zijn entourage gaat.

De drie zijn vooralsnog vrijgelaten, maar of ze Zuid-Korea al mogen verlaten is nog niet duidelijk. Rijden onder invloed kan in Zuid-Korea tot drie jaar gevangenisstraf opleveren, of een boete van een kleine tienduizend euro.

Hofland mist Kuurne-Brussel-Kuurne

Moreno Hofland gaat zondag niet van start in Kuurne-Brussel-Kuurne. De wielrenner van de Belgische Lotto-Soudal-ploeg is geveld door griep.

Wie de vervanger wordt van de Nederlander maakt de ploeg zaterdag na afloop van de Omloop Het Nieuwsblad bekend. In de editie van 2014 werd Hofland tweede achter Tom Boonen.

Kuurne-Brussel-Kuurne 2014 (Bron: Youtube)

Update

De Belg Jens Keukeleire is de vervanger van Hofland.

Skiester Vonn gaat door en wil record

Alpineskiester Lindsey Vonn won op de Olympische Spelen in Pyeongchang geen goud, maar ze is nog niet klaar met de sport. De 33-jarige Amerikaanse heeft gezegd door te gaan tot ze het World Cup-record van de Zweedse legende Ingemar Stenmark verbroken heeft.

Stenmark won in zijn carrière 86 World Cup-wedstrijden, Vonn won begin februari haar 81e. "Hopelijk duurt het niet langer dan één seizoen voor ik dat record pak. Hoeveel pijn ik ook heb, ik wil niet stoppen voor die tijd, maar als het nog langer dan een seizoen duurt wordt het moeilijk om door te gaan."

Wel waren het vermoedelijk de laatste Winterspelen voor Vonn. "Mijn hoofd zegt me dat ik nog dingen kan doen, waarvan mijn lichaam zegt dat ik ze niet meer kan. Ik zu nog graag door blijven gaan, dus dat is frustrerend."

De Spelen zijn wat alpineskiën betreft voorbij, maar het World Cup-circus trekt nog even verder: op 3 maart staat in Crans-Montana gewoon weer een super-G op het programma.

Commando's vragen Kroon te zwijgen

Een aantal commando's roept militair Marco Kroon op om zich niet meer in media uit laten over een incident in 2007 in Afghanistan waarbij Kroon iemand zou hebben gedood. ,,Wij gaan ervan uit dat de majoor Kroon zich vooraf geen rekenschap heeft gegeven van de effecten van zijn uitlatingen. Wij rekenen erop uit dat hij dit vanaf heden wel doet om te voorkomen dat de levens van zijn collega's (verder) in gevaar worden gebracht", laten de commando's weten via hun raadsman Michael Ruperti.

De commando's herkennen zich niet in de uitlatingen van Kroon en ,,de door hem geschetste wijze van optreden", stellen zij. Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de zaak.

Commando's vragen Kroon te zwijgen
Commando's vragen Kroon te zwijgen (Foto: ANP)

Primeur voor Japanse curlingvrouwen met brons

De Japanse curlingvrouwen hebben voor het eerst in de historie een medaille behaald op de Olympische Spelen. De vrouwen van skip Satsuki Fuijsawa wonnen de strijd om de bronzen medaille van Groot-Brittannië en bezorgden hun land bij hun zesde deelname de eerste curlingmedaille.

De wedstrijd ging lang gelijk op, al hadden de Britse dames, geleid door Eve Muirhead, continue een kleine voorsprong. In het achtste end kwam Japan langszij, om in het negende en voorlaatste end via een steal een voorsprong van 4-3 te nemen. De Britse dames hadden in het laatste end de slotsteen, en hadden daarmee de kans om òf de beslissing te forceren òf op een extra end aan te sturen. 

De Britsen hadden de laatste steen en lag al met één steen, wat een extra end zou betekenen. Muirhead wilde echter per se direct de strijd beslissen en probeerde een Japanse steen weg te stoten om zo het brons binnen te halen. Die mislukte echter volledig, waardoor Japan met één steen shot bleef liggen en met 5-3 het brons won.

Morgen staat in Pyeongchang de finale op het programma bij het vrouwencurling. Om 01.05 uur Nederlandse tijd nemen Zweden en het verrassende Zuid-Korea het tegen elkaar op.

Matic: "Lukaku gaat grote dingen doen voor Manchester United"

Nemanja Matic voorspelt dat Romelu Lukaku grote dingen gaat bereiken bij Manchester United. De Belg was dit seizoen 21 keer trefzeker voor de club.

De 24-jarige spits stapte afgelopen zomer voor bijna 85 miljoen euro over van Everton naar Manchester United en kent een goed eerste seizoen op Old Trafford. Toch blijven er vraagtekens over Lukaku's prestaties tegen de topclubs, hij slaagde er niet in om te scoren tegen de top in de Premier League dit seizoen.

"Romelu is een fantastische spits", vertelt Matic in gesprek met Sky Sports . "Voor een jonge speler is het geen gemakkelijke situatie omdat iedereen verwacht dat je in elke wedstrijd scoort. Het is niet gemakkelijk om aan die verwachting te voldoen, maar zoals hij al laat zien, doet hij het goed. Hij is mentaal sterk en ik ben er zeker van dat hij zal blijven scoren. Hij is nog steeds jong en kan zich verbeteren en ik weet zeker dat hij grote dingen gaat doen voor Manchester United."

De Servische middenvelder is ook blij met de aanwezigheid van Alexis Sánchez bij the Red Devils , nadat hij in januari overkwam van Arsenal. "Alexis werkt heel hard. We zijn blij dat we hem in het team hebben, want in dit soort wedstrijden kan een speler met die kwaliteiten een wedstrijd beslissen. Ik weet zeker dat hij heel belangrijk zal zijn voor ons op zondag en de rest van het seizoen. Ik ben blij dat hij een teamgenoot is." Manchester United ontvangt zondag op eigen veld Chelsea, waarbij de ploeg van José Mourinho drie punten voorsprong heeft.

Pelé: "Neymar is technisch gezien al de beste speler ter wereld"

Neymar is technisch de beste speler in de wereld stelt Pelé. De aanvaller van PSG is bovendien een van de drie supersterren in het voetbal.

De Brazilaanse aanvaller stapte afgelopen zomer voor een recordbedrag van 222 miljoen euro over van Barcelona naar Paris Saint-Germain en een absoluut topseizoen volgde. In 29 wedstrijden in alle competities was het 29 keer trefzeker gaf hij ook nog eens zeventien assists.

"Als je in de wereld rondkijkt, zijn degenen die opvallen Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar. Er zijn geen andere supersterren", vertelt Pelé op de officiële website van de FIFA. Pelé verwacht een leidende rol van de aanvaller bij Brazilië op het WK komende zomer in Rusland.

"Neymar heeft de manier veranderd waarop hij bij het nationale team speelt. Hij moest wel. Bij zijn club speelt hij op de linkerflank, terwijl hij voor Brazilië meer een centrale rol heeft. Hij speelt als een traditionele nummer 10."

"Ja, hij is klaar om dit team te leiden. Hij vindt misschien de tactische omschakeling van zijn club naar het nationale team niet eenvoudig, maar Neymar is de belangrijkste speler van Brazilië. Daar moet hij zich op voorbereiden. Ik zou zelfs verder gaan: voor mij is hij technisch gezien al de beste speler ter wereld. Daar ben ik absoluut zeker van."

Londen wil niet over Assange onderhandelen

Groot-Brittannië heeft een aanbod van Ecuador afgewezen om over de positie van WikiLeaks-oprichter Julian Assange te onderhandelen. Die vluchtte bijna zes jaar geleden naar de ambassade van Ecuador in Londen en zit daar nog steeds. Hij is bang dat Groot-Brittannië hem uitlevert aan de VS.

"Ecuador wilde, de andere partij niet echt", constateerde minister van Buitenlandse Zaken María Fernanda Espinosa van Ecuador.

Een Britse rechter besliste vorige maand dat een arrestatiebevel tegen Assange van kracht blijft. Hij wordt gezocht omdat hij door naar de ambassade te vluchten, beloften brak die hij deed toen hij op borgtocht vrijkwam.

Londen wil niet over Assange onderhandelen
Londen wil niet over Assange onderhandelen (Foto: ANP)

Alle duels Hoofdklasse hockey afgelast

De hockeybond heeft alle wedstrijden uit de Hoofdklasse Dames van zondag al afgelast. De velden bleken bij de keuring zaterdagmiddag onbespeelbaar. De beslissing om te keuren was door de KNHB naar voren gehaald in verband met televisieopnamen. De vijf afgelaste wedstrijden worden op vrijdag 9 maart ingehaald.

Dat op de watervelden door de vorst niet kon worden gespeeld, was vrijdag al wel duidelijk. Maar tijdens de controle van de consuls bleken zaterdagmiddag ook de zandvelden op de complexen onbespeelbaar. De KNHB gaat ervan uit dat de omstandigheden zondagmiddag eerder slechter zijn dan beter. Vandaar dat alle Hoofdklasse-duels zaterdagmiddag al zijn afgelast.

Voor zondag stonden vijf wedstrijden op het programma in de Hoofdklasse Dames: Hurley-Bloemendaal, Laren-Nijmegen, hdm-SCHC, Den Bosch-Kampong, Oranje-Rood – Groningen. Het duel Amsterdam-Huizen was al verplaatst naar 9 maart, omdat Amsterdam dit weekend de Europa Cup Indoor voor clubteams speelt. De herstart van de Hoofdklasse Heren staat voor volgend weekend gepland.

'Juf Ank' baalt van hysterie rond Luizenmoeder

Ilse Warringa heeft enorm succes met de serie De Luizenmoeder. De actrice speelt Juf Ank in de serie en schreef samen met Diederik Ebbinge (directeur Anton) de dialogen. Warringa verbaast zich over dat succes, terwijl ze al sinds 2005 met muziektheatergezelschap BloodyMary voorstellingen maakt met dezelfde soort zwarte humor.

"Elke grote theaterproducent wil nu De Luizenmoeder op toneel brengen. Ik ga daar niet over, want de rechten liggen bij AVROTROS en de productiemaatschappij. Maar mij irriteert het wel een beetje: het is er toch al? Waarom dan nog meer van hetzelfde willen? Iedereen wil nu iets met Juf Ank. Mijn agent Tsilla, die vroeger alleen mijn contracten deed, heeft opeens een dagtaak aan mij. Op maandag, als de kijkcijfers bekend zijn, krijgt ze sowieso zeventien telefoontjes van spelprogramma's en aanvragen voor interviews. De eerste week zei ik nog overal ja op, dat zit een beetje in mijn aard, maar mijn agente houdt al die verzoeken nu af. Tsilla beschermt mij en mijn gezin als een leeuwin. Want mijn man en kinderen hebben hier natuurlijk ook niet om gevraagd", zegt Warringa in de Volkskrant.

André van Duin zong het liedje Hallo allemaal dat Juf Ank in De Luizenmoeder zingt als een carnavalsnummer in De wereld draait door. Dat was tegen het zere been van Warringa, die het liedje had opgepikt van haar dochter die het ooit speelde op een harp bij een cursus op de muziekschool. "Het voelde als... een soort kermis in de hel. In dat beeld viel opeens alle gekte samen. Ik kreeg het niet meer gerijmd: mijn dochtertje op de harp, en dan Matthijs van Nieuwkerk dijenkletsend bij die carnavalskraker. Het symboliseerde helemaal de hysterie rond De Luizenmoeder. Ik dacht: heel Nederland is gestoord. Iedereen is gek geworden en er wordt in polonaise over me heen gewalst."

"Ik kan er nu wel weer om lachen hoor, maar de hele hype is zó overtrokken. En dat allemaal met dat lelijke liedje aan de haal - echt een liedje van niks. Ik heb voor BloodyMary betere dingen gecomponeerd, haha. In het tweede seizoen gaan we misschien expres nieuwe liedjes stoppen, kijken wat die gaan doen."

Ilse Warringa baalt van hype Luizenmoeder
Ilse Warringa baalt van hype Luizenmoeder (Foto: BuzzE)

De Bruyne in beeld bij Real Madrid en Barcelona

Kevin de Bruyne is bezig aan een sterk seizoen bij Manchester City. Volgens zaakwaarnemer Patrick de Koster hebben Real Madrid en Barcelona in de afgelopen maanden geïnformeerd naar de Belg.

De middenvelder heeft inmiddels met vijf jaar verlengd bij The Citizens. “Iedereen wist dat De Bruyne zou verlengen bij City” vertelde zaakwaarnemer De Koster in een interview met Eleven Sports. “Maar het is zo dat de groten der aarde, die de mogelijkheid hebben om hem te halen, de voorbije maanden gepolst hebben voor de Bruyne, wat er mogelijk is. Maar Kevin voelt zich gewoon zo gelukkig bij Manchester City.”

Met de groten der aarde doelt De Koster op Real Madrid en Barcelona.

Nogmaals De Koster: “Het zijn de enige die dat kunnen hé. Er zijn er niet veel meer. Oké, het nummer 37 in China kan hem ook betalen, maar dat is geen toekomstperspectief voor Kevin. Hij weet dat hij daar meer kan verdienen dan in Europa, maar wat kan hij daar op zijn leeftijd gaan doen?"

Ook Verweij pakt brons op massastart

Koen Verweij heeft op de laatste dag van het olympisch schaatstoernooi de finale bereikt op de massastart. De Nederlander won de eerste tussensprint in zijn halve finale eenvoudig en die vijf punten waren genoeg voor de eindstrijd.

In de andere halve finale stond Sven Kramer op het ijs op een discipline waar hij niet veel ervaring op heeft. In de tweede tussensprint werd Kramer tweede en verzamelde zo drie punten. In de volgende tussensprint haalde Kramer ook punten waardoor hij zeker is van de eindstrijd.

De finale voor mannen is om 14:00 uur vanmiddag.

Update 14.12 uur

De eerste olympische kampioen bij de mannen op de massastart is Lee Seung-hoon. Voor eigen publiek was de leider in de stand om de wereldbeker het snelste. De Belg Bart Swings werd tweede. Sven Kramer deed goed werk en Koen Verweij maakte dat af en werd derde.

Broer Abdeslam gepakt voor overval

De oudere broer van terreurverdachte Salah Abdeslam, Mohamed, is gearresteerd vanwege een gewapende overval op ambtenaren in België. Dat meldden diverse Waalse media zaterdag.

Hij zou de overval vorige maand hebben gepleegd in de Brusselse gemeente Molenbeek. De ambtenaren waren met 70.000 euro onderweg naar de bank toen zij door een persoon met een mes werden bedreigd en hun geld moesten inleveren. Mohamed Abdeslam is voormalig werknemer van de gemeente en werd vrijdag samen met een andere verdachte aangehouden.

Terreurverdachte Salah Abdeslam geldt als de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs, waarbij in november 2015 130 doden vielen.

Broer Abdeslam gepakt voor overval
Broer Abdeslam gepakt voor overval (Foto: ANP)

Hoge Chinese politicus buitenspel gezet

Yang Jing, een hoge Chinese politicus, heeft zijn bestuurlijke functies moeten opgeven. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde zaterdag dat Yang de partijdiscipline heeft geschonden. Hij zou ongewenste contacten met "illegale zakenlieden" hebben gehad.

Yang is voor een jaar onder toezicht geplaatst. De autoriteiten verdenken hem onder meer van het gebruiken van zijn politieke invloed voor illegale activiteiten. Ook zouden familieleden van Yang smeergeld hebben aangenomen. Yang was onder meer secretaris-generaal van de staatsraad, het Chinese kabinet.'

Schouten pakt olympisch brons op massastart

Op de laatste dag van het olympisch schaatstoernooi heeft Irene Schouten de finale bereikt op het onderdeel massastart. Ze won de tweede tussensprint in haar halve finale en er gebeurde daarna niets geks, waardoor een plek voor de eindstrijd in de pocket was. Het is voor het eerst dat de massastart op het olympische programma staat.

Annouk van der Weijden, die eerder deze Winterspelen nipt naast het brons greep op de 5.000 meter, kwam in de andere halve finale met Blondin en Sato ten val. De Nederlandse en Blondin probeerden zich terug te vechten. Van der Weijden wist daarin te slagen, met nog een sprint te gaan. Omdat ze in die sprint punten haalden, bereikte Van der Weijden alsnog de eindstrijd. Ivanie Blondin, de Canadese topfavoriet die ook viel, haalde de eindstrijd verrassend niet.

De finale voor vrouwen is straks om 13:30 uur.

Update 13.41 uur

Nana Takagi, de zus van Miho. is de eerste olympisch kampioene op de massastart bij de vrouwen. Zij was de rapste in de eindsprint

Halverwege de finale had Saskia Alusalu uit Estland een voorsprong van 17 seconden genomen op het peloton, wat nog aan het afwachten was. Vervolgens ging het peloton, waar Schouten attent reed, rijden waardoor de voorsprong terugliep en de Estse werd ingelopen. Schouten ging met ingang van de laatste ronde aan de leiding maar Takagi en ook de Zuid-Koreaanse Kim Bo-reum gingen haar voor de meet nog voorbij. Schouten, de wereldkampioene van 2015, eindigde als derde.

Salah: "Ik ben hier gekomen om titels te winnen"

Mohamed Salah heeft zijn wens uitgesproken om de Premier League te winnen met Liverpool. De ploeg werd 28 jaar geleden voor het laatst kampioen.

The Reds wonnen in 2012 voor het laatst een prijs toen Cardiff City in de finale van de EFL Cup na strafschoppen werd verslagen. De ploeg staat momenteel achttien punten achter op koploper Manchester City in de Premier League en neemt het zaterdag op tegen West Ham United.

"Ik ben hier gekomen om titels te winnen", vertelt Salah in gesprek met Football Focus . "Ik kan de fans vertellen dat we ons voor honderd procent inzetten om te proberen iets voor de club te winnen. Het is lang geleden dat de club de competitie won."

"Het is mijn droom om de Premier League te winnen, maar ik wil het winnen met deze club." Salah is bezig aan een fantastisch eerste seizoen bij Liverpool. In 36 wedstrijden in alle competities was hij dertig keer trefzeker en gaf hij tien assists.

Dubbelslag voor Dennis in Abu Dhabi, Dumoulin kent pech in tijdrit

Rohan Dennis heeft de vierde etappe in de Abu Dhabi Tour op zijn naam geschreven. In de individuele tijdrit over 12,6 kilometer klokte de Australiër van BMC de snelste tijd. Tom Dumoulin was bij het eerste tussenpunt op 7,1 kilometer één seconde sneller dan Dennis, maar kreeg daarna te maken met pech. De Nederlander van Sunweb zou bij de finish 31 seconden verliezen op de winnaar.

Van de favorieten voor de dagzege mocht Dennis als eerste starten. De Australiër liet bij het eerste tussenpunt zien dat hij goed onderweg was. De Australiër was daar net wat sneller dan zijn land- en ploeggenoot Miles Scotson. In het laatste deel zou Dennis zijn voorsprong uitbreiden en had aan de finish een voorsprong van zestien seconden voorsprong.

Dumoulin was de eerste die de tijd van Dennis kon bedreigen. De wereldkampioen tijdrijden was bij het eerste en enige tussenpunt één seconde sneller dan Dennis, maar moest vlak daarna afrekenen met matriaalpech. Dumoulin wist te schade te beperken tot 31 seconden van Dennis.

Wilco Kelderman zou het beter doen dan Dumoulin. De nummer vier van de voorbije Ronde van Spanje zou zestien verliezen op Dennis en zou daarmee in de top vijf eindigen van de tijdrit. Ook Jos van Emden zou zestien seconden en werd daarmee vierde in de daguitslag.

Zondag eindigt de Ronde van Abu Dhabi met een 199 kilometer lange etappe tussen Qasr Al Muwaiji en Jebel Hafeet, waar een pittige aankomst bergop is voorzien.

Voormalig bondscoach Rusland in beeld bij Vitesse

In de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer is Vitesse uitgekomen bij Leonid Slutsky, meldt Voetbal International zaterdagmorgen.

De Arnhemmers moeten op zoek naar een nieuwe trainer omdat Henk Fraser de club aan het einde van het seizoen gaat verlaten. De 51-jarige trainer is dan twee seizoenen werkzaam geweest bij Vitesse, met wie hij afgelopen seizoen de KNVB Beker won.

Slutsky, tussen augustus 2015 en juni 2016 bondscoach van Rusland, was voor het laatst actief bij Hull City. De 46-jarige Rus werd afgelopen zomer aangesteld, maar vertrok begin december al weer vanwege teleurstellende resultaten. Met CKSA Moskou werd Slutsky tussen oktober 2009 en december 2016 drie keer landskampioen.

Naast Slutsky is VVV-Venlo-trainer Maurice Steijn ook in beeld om de nieuwe trainer te worden bij Vitesse. De 44-jarige Nederlander presteert uitstekend bij de Limburgers en zou op nog meer verlanglijstjes staan van verschillende clubs in de Eredivisie.

NHL: Penguins boeken 6e zege op rij

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins zijn uitstekend op dreef in de NHL. De ploeg uit Pittsburgh won vrijdag op bezoek bij de Carolina Hurricanes en dat was al de zesde opeenvolgende zege.

Jake Guentzel tekende in de eerste periode voor de voorsprong, Olli Määttä verdubbelde de score binnen een minuut in de tweede periode. Zijn Finse landgenoot Teuvo Teräväinen hielp de Hurricanes in Raleigh nog aan de aansluitingstreffer, maar vervolgens ging Phil Kessel los: met twee goals in twee minuten schoot hij de Penguins naar 1-4.

Een Amerikaans-Canadees-Russisch trio deed de Canes definitief de das om. Na Kessel's treffers gooiden Sidney Crosby en Evgeni Malkin de boel in de derde periode in het slot: 1-6.

Uitslagen NHL vrijdag
New York Rangers - Minnesota Wild 1-4
Carolina Hurricanes - Pittsburgh Penguins 1-6
St Louis Blues - Winnipeg Jets 0-4
Chicago Blackhawks - San Jose Sharks 3-1
Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks 6-3

Hurricanes - Penguins (Bron: YouTube)

NBA: Davis schittert tegen Heat, 11e zege op rij voor Rockets

Basketballer Anthony Davis heeft weer eens een heerlijke wedstrijd achter de rug in de NBA. De jonge power-forward van de New Orleans Pelicans leidde zijn ploeg vrijdagavond naar een nipte zege op de Miami Heat.

In New Orleans keken de Pelicans vrijwel de hele wedstrijd tegen een achterstand aan. Dat wisten ze in het slot van het vierde kwart echter om te buigen in een voorsprong, waarna de Heat overtime uit het vuur wist te slepen. Daarin ging het over en weer, maar de Pelicans wonnen met 124-123.

Davis tekende voor 45 punten en 17 rebounds. Nooit eerder haalde iemand in één wedstrijd minstens 40 punten, 15 rebounds, 5 steals en 5 blocks, maar Davis kwam uiteindelijk tot 45-17-5-5 in dat rijtje.

De Houston Rockets namen de leiding in de Western Conference over van de Golden State Warriors. Na een wat stroef begin werden de Minnesota Timberwolves met 120-102 verslagen, de elfde opeenvolgende zege voor de Rockets.

Uitslagen NBA
Detroit Pistons - Boston Celtics 98-110
Indiana Pacers - Atlanta Hawks 116-93
Washington Wizards - Charlotte Hornets 105-122
Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 119-122 OT
Houston Rockets - Minnesota Timberwolves 120-102
Memphis Grizzlies - Cleveland Cavaliers 89-112
New Orleans Pelicans - Miami Heat 124-123 OT
Denver Nuggets - San Antonio Spurs 122-119
Phoenix Suns - Los Angeles Clippers 117-128
Utah Jazz - Portland Trail Blazers 81-100
Los Angeles Lakers - Dallas Mavericks 124-102

Davis schittert (Bron: YouTube)

Verenigde Staten verslaat Zweden in zinderende curlingfinale

De Verenigde Staten heeft voor de eerste keer goud gepakt op een olympisch curlingtoernooi. De Amerikanen waren met 7-10 te sterk voor Zweden in de mannenfinale. Lange tijd ging het redelijk gelijk op, de twee stonden na het zevende end zelfs op gelijke hoogte. Een score van maarliefst 5 punten in het achtste end voor de Verenigde Staten besliste uiteindelijk de wedstrijd.

In het tweede end was het Zweden dat de eerste twee punten van de wedstrijd pakte. Het huis was tegen het einde van het end bijna leeg, Zweeedse skipper Niklas Edin speelde een steen naar het midden van het huis, welke de Amerikaanse skipper John Shuster probeerde te vervangen door zijn eigen steen. De steen raakte echter een guard die voor het huis lag, waardoor Zweden met de laatste steen een tweede punt kon binnenhalen.

De Amerikanen kwamen echter sterk terug in het derde end en wisten de hele tijd in scoringspositie te blijven. Edin speelde wederom een steen naar het midden van het huis wat mogelijk twee punten op kon brengen. Amerika had echter de laatste steen dit keer en Shuster slaagde er in om met een behoorlijk lastige double take-out beide Zweedse stenen weg te spelen en zo twee punten voor zijn team binnen te slepen.

In het vierde en vijfde end was het een stuk chaotischer in het huis. Van beide teams lagen er meerdere stenen in het midden en in het vierde end moest er zelfs een meting aan de pas komen om te kijken welk team het punt zou scoren. Dit end ging naar Amerika, maar in het volgende end pakte Zweden met de hammer dat punt weer terug.

Edin vergooide vervolgens een punt in het zesde end, waar Shuster dankbaar gebruik van maakte door twee punten voor zijn team binnen te halen. In het achtste end maakte Edin geen fouten bij zijn laatste steen en met een mooie kettingreactie die één van de Zweedse stenen naar het midden van het huis bracht wist hij de stand weer gelijk te trekken.

In het achtste end sloeg echter het noodlot toe voor de Zweden. De Amerikanen kenden een heel sterk end en wisten meerdere stenen in het huis te krijgen terwijl Zweedse stenen constant werden weggespeeld. Omdat ze ook nog de laatste steen hadden, had Edin de lastige taak om zijn steen in het midden van het huis achter de aanwezige guards te spelen. Dit lukte maar deels, waardoor deze steen open lag en bovendien recht voor de andere Zweedse steen. Shuster wist beide stenen uit het huis te spelen, waardoor Amerika vijf punten pakte.

Dit besliste ook meteen de wedstrijd, want alhoewel Zweden in het negende end nog twee punten wist in te lopen, was het in het tiende end niet mogelijk om zonder de laatste steen nogmaals drie punten in te lopen. De nummer 2 van het afgelopen wereldkampioenschap moet dus wederom genoegen nemen met zilver, daar waar Amerika geschiedenis schrijft door voor het eerst een groot toernooi te winnen.

De Amerikaanse equipe in actie in de finale (Foto: Pro Shots / Action Images)
De Amerikaanse equipe in actie in de finale (Foto: Pro Shots / Action Images)

Bobsleeër Friedrich grijpt macht in viermansbobs

Bobsleeër Francesco Friedrich is hard op weg om dubbel olympisch goud te pakken op de Spelen in Pyeongchang. Na het (gedeelde) goud in de tweemansbob staat de Duitser na de eerste twee van vier runs in de zware viermansbobs ook aan de leiding.

In de eerste run namen Friedrich en zijn mannen al een voorsprong van 0,11 seconden op de Zuid-Koreaanse slee van Won Yun-jong, die enkele honderden runs meer maakte op de olympische baan dan alle andere deelnemers. Met nog een sterke tweede run breidde Friedrich de voorsprong op Won uit naar 0,29 seconden na dag één.

Won staat nog wel op de tweede plaats, maar de Duitser Nico Walther kroop dichterbij en staat nu op 0,06 seconden van de Koreaan. De Canadees Justin Kripps, die het tweemansgoud deelde met Friedrich, staat 0,23 seconden achter Walther op plek vier, voor Johannes Lochner - nóg een Duitser - en de Let Oskars Melbardis.

Zondag om 01.30 en 03.15 uur worden de derde en vier runs gehouden.

Fiscus wil uniforme regels voor zeer rijken

De Belastingdienst bekijkt of er eenduidige en strengere richtlijnen moeten komen voor zeer rijke Nederlanders. Dat meldt de Volkskrant op basis van documenten die de krant heeft gekregen door een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Een speciale afdeling bij de fiscus, het Programma Zeer Vermogende Personen (ZVP), blijkt aan te lopen tegen aangiftetrucs die specifiek zijn voor deze groep.

Zo weten Nederlandse multimiljonairs hun belastingafdracht aanzienlijk te drukken door privékosten op te voeren als bedrijfskosten en die dan af te trekken. Maar wat als privé of zakelijk wordt gezien, hangt af van de coulance van de individuele belastingambtenaren, aldus de krant.

Dilemma's doen zich onder meer voor bij kosten voor het overdoen van het eigen bedrijf aan de kinderen en kosten voor beveiliging van zowel de ondernemer als diens huis en gezinsleden. Verder worstelt de ZVP-afdeling met gesjoemel met superjachten, schrijft de Volkskrant. Eigenaars voeren zo'n groot schip op als bedoeld voor zakelijke doeleinden, bijvoorbeeld als charterbedrijf, terwijl het eigenlijk privébezit is. Zo kunnen ze een btw-korting opstrijken van soms miljoenen euro's.

De groep zeer rijken in Nederland telt ongeveer 3600 mensen. Ze bezitten gezamenlijk een vermogen van 138 miljard euro, dat is gemiddeld 38 miljoen euro per persoon.

Fiscus wil uniforme regels voor zeer rijken
Fiscus wil uniforme regels voor zeer rijken (Foto: ANP)

'Verlies PvdA en VVD kwam niet door beleid'

PvdA en VVD zijn bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart vorig jaar niet alleen afgerekend op het regeringsbeleid. De kiezers waren niet bijzonder ontevreden over het economische beleid van Rutte II. Een deel van hen dat in 2012 strategisch voor een van deze partijen had gekozen, was nu geneigd zijn heil weer elders te zoeken. Bovendien boden andere partijen aantrekkelijker alternatieven.

Dat staat in het Nationaal Kiezersonderzoek, een representatieve steekproef die sinds 1971 wordt gehouden onder kiesgerechtigde Nederlanders. De PvdA, die bij de verkiezingen veruit het meeste verloor, heeft volgens de onderzoekers al sinds 2002 in toenemende mate moeite kiezers aan zich te binden. Tactische leiderschapswisselingen en strategisch stemgedrag bij linkse kiezers hebben dat nog lang kunnen maskeren.

Overigens blijkt uit onderzoek wel dat regeringsdeelname een fors electoraal risico betekent. Die trend tekent zich al sinds 1981 af. Vooral voor de kleinste coalitiepartij, wat de PvdA was in Rutte II, geldt dat. De sociaaldemocraten verloren bij de laatste verkiezingen 29 zetels ten opzichte van 2012.

Uit het Nationaal Kiezersonderzoek komt verder naar voren dat de vertegenwoordigende democratie, zoals die in Nederland bestaat, brede steun geniet. Directe democratie is nauwelijks populair. Wel is er een meerderheid voor referenda en voor het verhogen van de kiesdrempel (waardoor alleen partijen die 5 procent van de stemmen halen nog verkozen zouden zijn). Het naast zich neerleggen van de uitslag van een referendum kan op weinig begrip rekenen. Ook zijn kiezers tegen afsplitsingen. Aan de andere kant staan ze echter ook sceptisch tegenover fractiediscipline.

'Verlies PvdA en VVD kwam niet door beleid'
'Verlies PvdA en VVD kwam niet door beleid' (Foto: ANP)

[eSports] Harstem gaat voor Wereldkampioenschap

De beste StarCraft II-speler van Nederland, Kevin "Harstem" de Koning, is in Katowice, Polen en speelt mee in de Intel Extreme Masters om een gooi te doen naar het wereldkampioenschap. Zijn eerste tegenstander is voor hem een oude bekende: de Zweed SortOf. De winnaar van deze strijd staat meteen tegenover de nummer 2 van de wereld: SoO (als deze favoriet zijn wedstrijd weet te winnen uiteraard).

Asterion - Harstem in actie

Harstem stond onder contract bij Fnatic, maar koos vorig jaar voor het Nederlandse team Asterion. Hij speelt al jaren mee in de internationale top met overwinningen in onder andere de Gold Series International, HomeStory Cup en de Dutch StarCraft League. kunnen we hem aanmoedigen via de Twitch-livestream. Hieronder kunnen we nog even genieten van Harstems’ overwinning op Snute van Team Liquid in de finale van Gold Series International in 2016. Het was zijn eerste overwinning op een groot internationaal toernooi. Op 27 februari mag hij bewijzen dat hij met zijn favoriete ras Protoss niet te stuiten is.

Asterion - Harstem
Kevin "Harstem" de Koning (met medaille) naast PoeHao

Voortbestaan wielerploeg Astana twijfelachtig

Astana kampt met grote financiële problemen. De Kazachstaanse wielerploeg heeft voor dit seizoen nog geen sponsorgelden ontvangen, waardoor het voortbestaan van de ploeg is in gevaar. Dat heeft algemeen directeur Alexander Vinokoerov laten weten aan de website Vesti.kz.

Vinokoerov laat in het interview met de website weten tevreden te zijn over de seizoenstart, maar vooral zorgen heeft over de financiële problemen van de ploeg. "We zijn het seizoen intussen gestart, hebben verschillende trainingskampen gedaan en meegedaan aan wedstrijden, maar centen hebben we nog niet gezien.", aldus Vinokoerov.

"We vatten wedstrijden aan dankzij onze spaarcenten, maar onze renners hebben nog geen salaris gekregen. De situatie is kritiek", gaat de olympische kampioen verder. "We hebben dertig renners in het team en dus contractuele verplichtingen ten aanzien van hen. Daarnaast zijn er ook nog eens meer dan vijftig mensen in onze entourage zoals mecaniciens, dokters, ploegleiders enzovoort."

"Voeg daar nog eens zaken als vluchten en accommodatie tijdens wedstrijden aan toe. Al die kosten zijn dringend en een gebrek aan fondsen zal simpelweg leiden tot het stoppen van onze werking in de voorbereiding op een van de belangrijkste delen van het seizoen. Uiteindelijk zal er zo een einde komen aan een project van dertien jaar", waarschuwt Vinokourov.

Bij de start van de Omloop het Nieuwsblad gaven ze bij Astana toe dat er problemen. "We zijn ons bewust van de problemen met de sponsoring", aldus persvoorlichter Sven Jonker tegenover de Belgische krant Het Nieuwsblad"Voorlopig trekken de renners er zich weinig van aan. Ze komen vandaag aan de start met weinig twijfels. Het feit is wel dat de problemen niet eeuwig kunnen blijven duren. We hopen op een snelle oplossing. Al weten we zelf weinig, maar men is ermee bezig."

Koningsnummer Spelen levert goud op voor Fin Niskanen

Langlaufer Iivo Niskanen heeft het olympisch goud gewonnen op de 50 kilometer klassieke stijl, volgens velen toch wel hét koningsnummer van de Olympische Winterspelen. De 26-jarige Fin was vooraf al een van de favorieten en maakte die rol op indrukwekkende wijze waar.

Al vrij vroeg in de wedstrijd nam de Fin Iivo Niskanen, een van de grote favorieten op goud, de leiding in het peloton. Hij legde er stevig de zweep overheen en na twintig kilometer tempo maken kon slechts een handvol langlaufers nog volgen. Daar bleef er nog maar één van over: de Kazach Alexey Poltoranin, net als Niskanen een echte specialist op de vrije stijl.

Halverwege had het duo een gat naar de Rus Alexander Bolshunov, die de Noren Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund en Niklas Dyrhaug achter zich had, net als Alex Harvey uit Canada en de Zwitser Dario Cologna, die op het moment dat Niskanen de gashendel opendraaide tevergeefs probeerde om in het spoor van de Fin te blijven.

Poltoranin kreeg het in de vijf volgende kilometers lastig en moest lossen bij Niskanen, terwijl Bolshunov de brommer aanslingerde en de Kazach te pakken kreeg. Langzaam, maar zeer zeker, vond de Rus ook de aansluiting bij Niskanen, die hij na 37,5 kilometer te pakken kreeg. Ruim daarachter lag Poltoranin nog altijd op plek drie, maar de achtervolgers maakten nog jacht op hem.

Na ruim 41 kilometer besloot Niskanen risico te nemen: hij maakte een 'pitstop' om van ski's te wisselen, zodat hij de laatste negen kilometer met verse wax aan kon vangen, terwijl de Rus al een volle ronde op zijn ski's achter de rug had. Bolshunov had het door en koos gelijk voor de aanval, waardoor de Fin zich wel direct in moest spannen om het gat te dichten, wat hem met enige moeite lukte.

Zes kilometer voor het einde leek Niskanen mogelijk een probleempje te hebben: hij liet een flesje vallen bij de bevoorrading, tot zijn zichtbare ergernis. Poltoranin lag ondertussen op twee minuten achterstand, nog een dikke halve minuut voor Sundby, Holund, Harvey en Andrey Larkov. 

Anderhalve kilometer voor de finish trok Niskanen plotseling ten strijde en Bolshunov leek ineens gebroken. De Rus rechtte de rug nog even en probeerde nog eens in de tegenaanval te gaan, maar dat lukte niet meer. Niskanen was los en de Fin schreef het koningsnummer van de Spelen op zijn naam. Bolshunov pakte zilver, zijn landgenoot Larkov versloeg zijn mede-achtervolgers in de strijd om het brons.

FOK! Wat een weer: steeds k-k-k-kouder

Vandaag is het vrijwel overal zonnig. Vanochtend is er met name in het noorden wat meer bewolking. Het blijft droog. Er staat een matige, in de middag soms vrij krachtige oostenwind, 4-5 Bft. Langs de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig, 6 Bft. De maxima komen uit rond +3°C, maar door de wind voelt het schraal aan.

Komende nacht is het opnieuw helder en droog. De minimumtemperatuur ligt rond -5°C en er waait een matige, aan zee vrij krachtige oostenwind.

Zondag overdag begint zonnig. In de middag en avond kan er in de noordelijke kustgebieden een sneeuwbui vanaf zee binnendrijven, veel stelt dit niet voor. De middagtemperatuur komt uit rond +1°C. Met een matige oostelijke, later noordoostelijke wind, voelt het opnieuw schraal aan.

De komende dagen koud tot zeer koud en meest droog, maar vooral in de noordelijke kustgebieden kans op een sneeuwbui. Donderdag gevoelstemperaturen beneden de -15 graden. Vrijdag van het zuiden uit sneeuw. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Blind_Guardian is vorig jaar op reis in Rusland geweest en fotografeerde het werkpaleis van Vladimir Poetin
Blind_Guardian is vorig jaar op reis in Rusland geweest en fotografeerde het werkpaleis van Vladimir Poetin

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Ex-medewerker Trump legt bekentenis af

Rick Gates, een voormalig medewerker van Donald Trump tijdens de verkiezingscampagne van 2016, heeft vrijdag een schuldbekentenis afgelegd. Hij gaf samenzwering tegen de Verenigde Staten toe en bevestigde te hebben gelogen tegen rechercheurs.

De verklaring betekent dat Gates zal meewerken met het onderzoeksteam van speciaal aanklager Robert Mueller, die probeert te achterhalen of de Russen zich hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen. In ruil daarvoor krijgt hij normaal gesproken strafvermindering. De rechter kan Gates, die onder meer bankfraude en witwaspraktijken ten laste was gelegd, nu tussen de 57 en 71 maanden naar de gevangenis sturen.

De schuldbekentenis vergroot de druk op Paul Manafort, die in 2016 vijf maanden Trumps campagneleider was, om hetzelfde te doen. Hij houdt zijn onschuld echter nog vol.

Ex-medewerker Trump legt bekentenis af
Ex-medewerker Trump legt bekentenis af (Foto: ANP)

Nieuwsuur publiceert niet om (staats)geheim

Nieuwsuur stelt de publicatie van een verhaal uit, op verzoek van defensieminister Ank Bijleveld, omdat mensenlevens in gevaar zouden worden gebracht bij uitzending. De actualiteitenrubriek legde het verhaal voor aan het ministerie voor wederhoor, waarna hoofdredacteur Joost Oranje uitdrukkelijk werd verzocht niet over te gaan tot publicatie.

Nieuwsuur deed onderzoek naar aanleiding van recente uitspraken van militair Marco Kroon over het doden van een Afghaan in 2007. Bijleveld schrijft in een mail aan de hoofdredacteur: "Naar aanleiding van de door Nieuwsuur verstrekte informatie, zoals geschreven in mailverkeer tussen uw redactie en een van mijn medewerkers, meld ik u dat deze mail (Staats)geheime operationele informatie bevat. Bij publicatie brengt u mensenlevens in gevaar. Om die reden verzoek ik u met klem de informatie niet te publiceren. Voor de goede orde meld ik u tevens dat het openbaar maken van staatsgeheime informatie strafbaar is gesteld."

Oranje: ,,Wij kunnen niet inschatten of dit inderdaad zo is, maar kunnen niet anders dan dit verzoek inwilligen."

De reportage gaat onder meer over onrust die is ontstaan onder de Nederlandse commando's, het Korps Commandotroepen (KCT). Nieuwsuur kent "een aantal feiten en details over een veiligheidsrisico in een missiegebied dat al langere tijd bestaat. Dat veiligheidsrisico blijkt ook nu nog actueel te zijn. Daar is de onrust van leden van het KCT op gestoeld."

Nieuwsuur publiceert niet om (staats)geheim
Nieuwsuur publiceert niet om (staats)geheim (Foto: ANP)

VS wil schepen in buurt N-Korea controleren

De Verenigde Staten willen schepen die verdacht worden van smokkelvaarten naar Noord-Korea gaan doorzoeken en stoppen. De Amerikaanse regering voert momenteel gesprekken met de belangrijkste bondgenoten in de regio over deze plannen. De VS overweegt voor deze patrouillevaarten de eigen kustwacht in te zetten.

Noord-Korea heeft te maken met forse sancties vanwege het kernprogramma. Via zee wordt het land toch illegaal voorzien van verboden wapenonderdelen of olie.

Eind vorig jaar meldde persbureau Reuters dat Russische olietankers tot driemaal toe hun lading op volle zee hebben overgepompt naar Noord-Koreaanse schepen. De controles moeten dit soort smokkel tegengaan.

VS wil schepen in buurt N-Korea controleren
VS wil schepen in buurt N-Korea controleren (Foto: ANP)

Ledecka schrijft historie, Zwitserland opnieuw goud

Ester Ledecka heeft historie geschreven door de Olympische parallelreuzenslalom op haar naam te schrijven. Doordat ze ook al de Super-G wist te winnen op deze Winterspelen, is ze de eerste vrouw die op één Olympische spelen goud pakt op twee verschillende disciplines. Bij de mannen werd het onderdeel gewonnen door de Zwitser Nevin Galmarini, alweer het tweede goud van de Zwitsers vandaag

Bij de vrouwen waren er in de achtste finales en kwartfinales waren weinig verrassingen. De boardsters die in de kwalificatie het snelst waren kozen voor de rode baan, die werd gezien als sneller. Over het algemeen kregen zij gelijk, in de achtste finale won er maar een boardster uit de blauwe baan, in de kwartfinale gebeurde het zelfs helemaal niet. De eerste halve finale was tussen de ogenschijnlijk twee grootste kanshebbers voor het goud, Ledecka en Ramona Hofmeister. Hofmeister ging snel van start en lag halverwege voor, maar was na twee grote fouten kansloos en finishte niet eens. In de andere halve finale tussen Selena Joerg en Alena Zavarzina miste de Russische atlete al vroeg en poortje waardoor het snel klaar was voor haar en de finale bekend was.

In de finale werd Ledecka goed partij gegeven door de Duitse Joerg. Ledecka had ook geen foutloze wedstrijd, maar wist toch langzaam maar zeker een beetje verder weg te komen en haar kans om historie te schrijven kwam nooit écht in gevaar. Joerg moest zich tevreden stellen bij het zilver. Het brons ging naar Hofmeister nadat Zavarzina opnieuw viel in de kleine finale.

Bij de mannen waren het ook de favorieten die de halve finale haalden, ook hier won maar een keer iemand in de blauwe baan tot aan de halve finale. Dufour en Galmarini streden in de eerste halve finale en na een fout van Sylvain Dufour wist Galmarini dat hij in ieder geval een medaille had. Belangrijker voor het publiek was de tweede halve finale tussen de Koreaan Sangho Lee en de ervaren Sloveen Filip Kosir. Kosir pakte een vroege leiding en hield die lang vast, totdat hij onderin een poortje raakte. Hierdoor kwam Lee dichtbij. Kosir juichte op de streep, maar deed dat iets te vroeg - Lee was een honderdste sneller.

In de finale was Galmarini de favoriet voor goud, maar Lee probeerde het hem nog lastig te maken. Helaas bleek hij niet echt in staat de druk erop te zetten. Toch mocht de Koreaan tevreden zijn met de eerste Koreaanse medaille in de sneeuw. Voor het brons was er opnieuw een spannende strijd tussen Kosir en Dufour, maar een grote fout onderin zorgde ervoor dat Kosir het brons pakte, waarmee de Sloveen dolblij was, omdat hij na veel blessureleed zo toch een derde medaille aan zijn collectie kon toevoegen.

Fortuna speelt gelijk bij N.E.C., Telstar wint makkelijk van Volendam

De topper in de Jupiler League tussen nummer twee N.E.C. en nummer drie Fortuna Sittard is geëindigd in een 1-1 gelijkspel.

N.E.C. kreeg in een matige eerste helft na tien minuten een kans. Spits Sven Braken schoot uit de draai op doel, maar keeper Aykut Özer redde knap. De doelman van Fortuna Sittard zou daarbij wel met zijn hoofd in aanraking komen met de doelpaal, waarop hij even later via een brancard het veld moest verlaten.

Na rust was de wedstrijd wat meer open en dat leidde tot kansen voor beide ploegen. In de 78ste minuut kwam Fortuna op voorsprong dankzij Todd Cantwell. De Engelsman profiteerde van een blunder van de N.E.C.-doelman Joris Delle.

Het antwoord van de ploeg van trainer Pepijn Lijnders liet niet lang op zich wachten. Maar het antwoord liet niet lang op zich wachten. Na sterk voorbereidend werk van invaller Anass Achahbar was het Arnaut Groeneveld die de 1-1 op het scorebord bracht.

Door het gelijkspel behoudt N.E.C. een voorsprong van vier punten op Fortuna Sittard, dat zich handhaaft op de derde plaats. Jong Ajax kan maandag met een zege op Jong FC Utrecht de koppositie verstevigen.

Telstar heeft vanavond een knappe 5-2 overwinning geboekt in de derby tegen FC Volendam. Bij rust stond de ploeg van Mike Snoei al met 5-0 voor. Alle goals vielen binnen een kwartier. Na rust nam de thuisploeg wat gas terug, waardoor Volendam kon terugkomen tot 5-2.

Overige uitslagen Jupiler League:
De Graafschap - Helmond Sport 1-0
FC Den Bosch - RKC Waalwijk 0-0
Go Ahead Eagles - FC Oss 2-1
MVV Maastricht - Almere City 3-0

World Superbikes-seizoen trapt af met fraaie race in Australië

Motorcoureur Marco Melandri heeft op het circuit van Phillip Island in Australië de eerste race van het World Superbikes-seizoen gewonnen. De Italiaanse Ducaticoureur was de Kawasaki's te snel af, waardoor wereldkampioen Jonathan Rea voor het eerst in drie jaar níet de leiding in het WK in handen heeft. 

Polesitter Tom Sykes nam gelijk de leiding, maar vooral zijn Kawasaki-teamgenoot Jonathan Rea kende een heerlijke start: de wereldkampioen vertrok als zesde, maar dook als tweede de tweede bocht in. Hij werd volop aangevallen door Marco Melandri, terwijl Xavi Fores, Eugene Laverty en Chaz Davies zich daarachter vestigde. Yamaha-rijders Alex Lowes en Michael van der Mark vochten om plek zeven, waarbij de Nederlander zijn teamgenoot passeerde.

Voorin ontstond een voorzichtig kopgroepje van drie, hoewel de gaten tussen Sykes, Rea en Melandri net groot genoeg waren om nog niet echt een aanval te verwachten. Laverty begon op zijn Aprilia wat terug te vallen en was halverwege de race ook gepakt door Van der Mark, die het tempo goed te pakken begon te krijgen.

De Nederlander evenaarde de rondetijden van de kopgroep, sloot aan bij Davies en passeerde de op een Ducati rijdende Welshman zelfs. Dat duurde niet heel lang: Davies sloeg terug, terwijl zijn teamgenoot Melandri de strijd om plek twee weer vol aan kon gaan met Rea. Van der Mark kreeg het ondertussen aan de stok met Lowes en de teamgenoten vochten meer dan een ronde volle bak om de zesde plek, met Lowes als voorlopige winnaar.

Met vier ronden te gaan had Melandri het gat naar leider Sykes gedicht en de Italiaan stuurde zijn Ducati overtuigend langs de Engelsman's Kawasaki. De andere Kawasaki, die van Rea, had plotseling een technisch probleem, waardoor Davies en Fores in rap tempo naar de Noord-Ier reden en hem passeerden. 

Melandri stond zijn eerste plek niet meer af en won de eerste race van het jaar, voor Sykes. Davies troefde Fores af in de strijd om de derde podiumplek en Rea eindigde als vijfde. Lowes pakte de zesde plek, maar Van der Mark had het lastig en zag ook Leon Camier en Laverty in de slotfase passeren, met plek negen als eindresultaat.

Zwitserse skiërs pakken olympisch goud bij debuut landenwedstrijd

De Zwitserse alpineskiërs hebben het allereerste olympische goud gepakt op de landenwedstrijd, in Pyeongchang een nieuw onderdeel op het programma.

Elk team bestaat daarin uit twee mannen en twee vrouwen op de parallelslalom, waarin het aantal zeges in vier runs de winnaar bepaalt. Bij een 2-2 stand beslist de gecombineerde tijd van de snelste man en snelste vrouw per team. 

De eerste ronde leverde geen verrassingen op, hoewel de zege van de door blessures geteisterde Duitsers tegen Slowakije wellicht geen zekerheidje was, terwijl Frankrijk het even zeer lastig had met Canada.

Topduels in kwartfinales
In de kwartfinales stonden met Oostenrijk en Zweden gelijk de twee beste slalomlanden ter wereld tegenover elkaar, dankzij de vreemde manier waarop de loting bepaald wordt - niet aan de hand van het landenklassement op de slalom, maar aan de hand van het algemene landenklassement in de World Cup.

Katharina Liensberger versloeg olympisch slalomkampioene Frida Hansdotter verrassend, waarna Michael Matt het won van Mattias Hargin. Nadat Katharina Gallhuber ook Anna Swenn Larsson nog versloeg was het klaar en stond Oostenrijk, en niet Zweden, in de halve finales.

Alex Tilley uit Groot-Brittannië wist de Noorse Kristin Lysdahl even te verrassen, maar de rest van de Noorse ploeg deed wel wat het moest doen. Noorwegen nam het daardoor in de halve finales op tegen Zweden, Groot-Brittannië kon naar huis.

In de volgende kwartfinale maakte junior Alex Vinatzer namens Italië grote indruk met winst op de Fransman Alexis Pinturault, maar Adeline Baud Mugnier, Tessa Worley en het nog grotere toptalent Clement Noël stuurden Frankrijk uiteindelijk toch nog overtuigend naar de halve finales.

Denise Feierabend ging namens Zwitserland de fout in, waardoor Marina Wallner Duitsland op 1-0 zette. Ramon Zenhäusern en Wendy Holdener draaiden het voor de Zwitsers om, waarna Linus Strasser tegen Daniel Yule niet snel genoeg was om de Duitsers naar de halve finales te sturen.

Halve finales
Liensberger zette Oostenrijk in de eerste halve finale op voorsprong door de Noorse Lysdahl te verslaan, waarna Leif-Kristian Nestvold-Haugen namens de Noren terug kon slaan met winst op Michael Matt. Nina Haver-Løseth leek Gallhuber te verslaan, maar onderin ging de Noorse flink de fout in en zo kwam Oostenrijk op voorsprong. Marco Schwarz maakte het vervolgens af door Sebastian Foss-Solevaag te kloppen.

Baud Mugnier zette Frankrijk op voorsprong door Feierabend te kloppen, maar Zwitserland sloeg terug: Zenhäusern zette Noël na een mislukte start, maar geweldig onderste deel opzij, terwijl Holdener het net won van Worley. Pinturault moest volle bak risico nemen tegen Yule en dat ging fout: de Fransman haalde de finish niet, dus de finale ging tussen Oostenrijk en Zwitserland.

Strijd om brons
Worley pakte voor Frankrijk de voorsprong door de Noorse Lysdahl te kloppen, maar Pinturault gaf het vervolgens weg: hij had een voorsprong tegen Foss-Solevaag, maar ging onderin een klein beetje de fout in en verloor nipt.

Baud Mugnier wist Haver-Løseth ruim te kloppen, maar vervolgens ging het toch nog fout voor Frankrijk: Nestvold-Haugen klopte Noël, zette de stand zo op 2-2 en zag dat Noorwegen dankzij zijn tijd met 0,12 seconden het brons pakte.

Finale
De jonge Liensberger maakte haar heerlijke olympische debuut af door Feierabend te verslaan, maar Zenhäusern was vervolgens namens de Zwitsers te sterk voor Matt en dus stond het 1-1. 

Gallhuber maakte vervolgens een grote fout tegen Holdener, wat de Oostenrijkers de voorsprong kostte: ze eindigde immers zelfs met de grote fout slechts 0,10 seconden achter de Zwitserse Holdener, die haar land op 'matchpoint' kon zetten.

Het kwam zo aan op Schwarz en Yule, en het was de Zwitser die zijn zenuwen het beste onder controle hield: hij ging keurig naar beneden, Schwarz nam al het mogelijke risico en vloog uit de bocht, waarmee het Zwitserse goud een feit was.

Toutant pakt goud op big air snowboarden

Sebastien Toutant heeft goud gewonnen bij het snowboarden op het onderdeel big air. Met een gecombineerde score van 174,25 bleef de Canadees de concurrentie ruim voor. Achter hem waren de verschillen stuk kleiner: de Amerikaan Kyle Mack pakte zilver met een score van 168,75, de Brit Billy Morgan kwam in zijn laatste run slechts 0,75 te kort voor zilver en pakte brons.

Teleurstelling was er bij Carlos Garcia Knight De Nieuw-Zeelander was in de kwalificatie nog verrassend het snelste, maar slaagde er in de eerste twee runs niet in om een foutloze sprong te laten zien. Omdat de twee beste runs bij elkaar opgeteld worden, betekende dat dat hij kansloos was voor de medailles.

Knight was niet de enige die er niet in slaagde om twee foutloze runs neer te zetten; meerdere favorieten en kanshebbers landden niet goed en kwamen ten val. Zo kreeg de Noor Torgeir Bergrem voor zijn eerste run met 88,50 een hele hoge score neer, waarmee hij 3,5 punt voorsprong pakte op Canadees Max Parrot. Na een mislukte tweede run was de druk voor de derde run extra hoog, wat de prestaties helaas niet ten goede kwam. Beiden slaagden er niet in om het podium te bereiken.

Ook Toutant kwam ten val in de derde run, wat de kansen voor Mack flink vergrootte. Alleen Parrot hoefde van de favorieten nog na hem, dus brons kon hem al bijna niet ontgaan. Mack kon dus extra risico nemen om dit om te zetten in goud, maar slaagde er eveneens niet in om overeind te blijven bij zijn landing.

Snowboardster Dekker op 0,01 seconde uitgeschakeld

Voor snowboardster Michelle Dekker zitten de Olympische Spelen in Pyeongchang er weer op. De 21-jarige Nederlandse werd in de kwalificaties van de parallelreuzenslalom met het kleinst mogelijke verschil uitgeschakeld.

Het format van de kwalificaties is simpel: iedereen gaat zowel via het rode als het blauwe parcours naar beneden en de tijden worden bij elkaar opgeteld. De beste zestien gaan vervolgens door naar de knock-outfase.

Dekker, specialiste op de niet-olympische parallelslalom, deed het allesbehalve slecht en op het rode parcours had ze de tiende tijd. Op de blauwe ging het zelfs nog beter, want ze liet daar een zesde tijd noteren van allemaal.

Blauw leek in de tweede run echter een stuk langzamer, waardoor Dekker het in de opgetelde tijdenlijst net niet haalde: ze eindigde als zeventiende, 0,01 seconde buiten de top-16, en daarmee was het voor de jonge Nederlandse voorbij.

Om 05.30 uur gaat de knock-outfase van start.

Pyeongchang Vandaag - zaterdag 24 februari

Zaterdag is alweer de voorlaatste dag van deze Olympische Winterspelen. Het is de laatste dag met kans op Nederlands eremetaal, want op zondag zal er geen Nederlander meer in actie komen. Op de massa start zou het dan moeten gebeuren, waar Irene Schouten misschien de beste kans maakt.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.00 uur Snowboarden Vrouwen parallelreuzenslalom kwalificatierun Nee
01.27 uur Snowboarden Mannen parallelreuzenslalom kwalificatierun Nee
01.30 uur Bobslee Mannen viermansbob run 1 Nee
01.54 uur Snowboarden Vrouwen parallelreuzenslalom eliminatierun Nee
02.00 uur Snowboarden Mannen Big air finale run 1 Nee
02.21 uur Snowboarden Mannen parallelreuzenslalom eliminatierun Nee
02.30 uur Snowboarden Mannen Big air finale run 2 Nee
03.00 uur Snowboarden Mannen Big air finale run 3 Ja
03.00 uur Alpineskiën Teamevent achtste finale Nee
03.07 uur Bobslee Mannen viermansbob run 2 Nee
03.45 uur Alpineskiën Teamevent kwartfinale Nee
04.10 uur Alpineskiën Teamevent halve finale Nee
04.28 uur Alpineskiën Teamevent finales Ja
05.30 uur Snowboarden Vrouwen parallelreuzenslalom achtste finale Nee 
05.45 uur Snowboarden Mannen parallelreuzenslalom achtste finale Nee 
06.00 uur Langlaufen Mannen 50km klassiek massastart Ja
06.00 uur Snowboarden Vrouwen parallelreuzenslalom kwartfinale Nee 
06.08 uur Snowboarden Mannen parallelreuzenslalom kwartfinale Nee
06.18 uur Snowboarden Vrouwen parallelreuzenslalom halve finale Nee 
06.22 uur Snowboarden Mannen parallelreuzenslalom halve finale Nee
06.28 uur Snowboarden Vrouwen parallelreuzenslalom finales Ja
06.34 uur Snowboarden Mannen parallelreuzenslalom finales Ja 
07.35 uur Curling Mannen finale Zweden - Amerika Ja 
12.00 uur Schaatsen Vrouwen massa start halve finale Nee
12.05 uur Curling Vrouwen strijd om brons Japan - Groot-Brittannië  Ja 
12.45 uur Schaatsen Mannen massa start halve finale Nee
13.10 uur IJshockey Mannen strijd om brons Tsjechië - Duitsland Ja
13.30 uur Schaatsen Vrouwen massa start finale Ja
14.00 uur Schaatsen Mannen massa start finale Ja

Nederlanders in actie

Zaterdag komen de laatste Nederlanders in actie. Op de schaatsbaan staat de massastart voor het eerst op het programma. Die wedstrijden zijn een open strijd en kan Nederland misschien nog wel een medaille opleveren. Bij de mannen starten Koen Verweij en Sven Kramer, die beide niet helemaal in vorm lijken en onervaren zijn op het onderdeel.

Bij de vrouwen lijken de kansen op eremetaal groter te zijn. Voormalig wereldkampioene en drievoudig Nederlands kampioene maraton Irene Schouten zou het daar in een sprint af moeten maken. Ze krijgt daarin ondersteuning van Annouk van der Weijden, die eerder in het toernooi net een bronzen plak miste op de vijf kilometer.

Michelle Dekker komt vandaag ook in actie op de parallelreuzenslalom bij het snowboarden. De 21-jarige Dekker deed vier jaar geleden in Sochi ook al mee en eindigde toen niet in de top twintig. Ook vandaag zullen er wonderen verwacht mogen worden van haar, aangezien ze op de reuzenslalom dit jaar nog niet in de buurt van het podium wist te komen. Op de slalom lukte dit al wel, maar dat onderdeel is sinds dit jaar niet meer olympisch.

Voormalig wereldkampioene en drievoudig Nederlands kampioene marathon Irene Schouten (Pro Shots / Erik Pasman)
Voormalig wereldkampioene en drievoudig Nederlands kampioene marathon Irene Schouten (Pro Shots / Erik Pasman)

Prominenten in actie

Zaterdag start de competitie voor de viermansbob. De eerste twee van de vier runs worden verreden en het beloofd weer een strijd tussen Duitsland en de rest te worden. Voorop bij de rest staat de slee van Canadees Justin Kripps, die goud wist te veroveren bij de tweemansbob. Hij deelde het goud wel met de Duitser Francesco Friederich, die ook nu weer als favoriet te boek staat. Bovenaan bij de Duitsers staat wel de slee van Johannes Lochner, die vier wereldbekerwedstrijden won dit seizoen. Bij de tweemansbob eindigde hij wel slechts als vijfde.

Ook staat bij het langlaufen de 50 kilometer klassieke stijl (massa start) bij de mannen op het programma. Altijd een mooie afstand, maar wel zonder drievoudig gouden medaille winnaar Johannes Klaebo, die aangaf te moe te zijn. Wel zijn de andere Noren die van start komen alsnog de favoriet. Zij worden uitgedaagd door de aanwezige Russen, door de Canadees Alex Harvey en de twee specialisten op de klassieke stijl;Iivo Niskanen (Finland) en Alexey Poltoranin (Kazachstan). Uiteraard moet ook Dario Cologna niet vergeten worden, die eerder deze Spelen goud won op de vijftien kilometer.

Opmerkelijk

Vandaag start, na twee dagen uitstel, de parallelreuzenslalom bij de vrouwen, het onderdeel waarop Nicolien Sauerbeij in 2010 Nederland de eerste gouden medaille in de sneeuw bezorgde. Het is tegenwoordig het domein van de Tsjechische Ester Ledecka, die vorig jaar wereldkampioen werd en dit seizoen vijf van de zeven wereldbekerwedstrijden won.

We horen jullie denken, waar hebben we deze naam eerder gehoord? Nou; Ledecka kwam eerder deze Spelen al in actie bij het alpineskiën en niet zonder succes. Als een verrassing pakte zij de gouden medaille op de super-G en liet daarbij Anna Veith en alle andere deelneemsters in verbazing achter. Het doel van Ledecka was misschien wel om de eerste vrouwelijk atleet te worden die op één Winterspelen medailles haalde in twee verschillende sportdisciplines.

Helaas moeten we haar daarbij teleurstellen, want die eer is per dinsdag aan Jorien Ter Mors ten deel gevallen na het brons op het shorttrack en het eerdere goud bij het langebaanschaatsen. Wel kan Ledecka de eerste vrouw ooit worden die op één Spelen twee gouden medailles haalt op twee verschillende disciplines. 

Kan Ester Ledecka na haar gouden medaille op de skies ook een medaille op het snowboard pakken (Pro Shots / Action Images)
Kan Ester Ledecka na haar gouden medaille op de skies ook een medaille op het snowboard pakken (Pro Shots / Action Images)

Oostenrijk populairste wintersportland

In het winterseizoen van 2016, dat loopt van 1 oktober 2015 tot en met 29 april 2016, gingen Nederlanders 866 duizend keer op wintersportvakantie. Dit was 30 duizend keer minder dan in de winter van 2015. Oostenrijk blijft de favoriete bestemming. Skiën verliest aan populariteit, terwijl wandelen juist meer in trek raakt. Dit meldt het CBS op basis van recente analyses van cijfers over wintersportvakanties.

Oostenrijk blijft favoriet
Met 515.000 wintersporters werd bijna 60 procent van alle wintersportvakanties 2016 in Oostenrijk gevierd. Dit is een lichte stijging ten opzichte van de winter van 2015, toen nog 476.000 Nederlanders in dit land de sneeuw opzochten. Andere populaire wintersportbestemmingen zijn Frankrijk (17 procent) en Duitsland (8 procent). Opvallend is dat het aandeel wintersportvakanties met Zwitserland als bestemming bijna is gehalveerd, van bijna 10 naar ruim 5 procent.

Wandelen steeds populairder
Wandelen is de laatste jaren meer in trek. In 2016 was dit voor 16 procent van de wintersporters de belangrijkste activiteit tijdens hun wintersportvakantie. In 2014 was dit nog 10 procent. Naast wandelen wint ook snowboarden al jaren aan populariteit. In 2016 werd deze sport door ruim 14 procent van de wintersporters genoemd als hoofdactiviteit, twee jaar eerder nog door 11 procent.
Het aandeel wintersportvakanties waarin alpineskiën de boventoon voert daalde van 77 naar 68 procent.

Wintersportvakantie relatief kort en duur
De gemiddelde wintersportvakantie duurt iets langer dan een week (8,6 dagen). Ter vergelijking, de gemiddelde vakantie (van vier of meer overnachtingen) in het buitenland duurt bijna twee weken (12,9 dagen).
Wintersportvakantie is naar verhouding wel duur: in 2016 kostte een lange wintersportvakantie gemiddeld 83 euro per persoon per dag, de gemiddelde vakantie was 15 euro goedkoper.

Met de auto en georganiseerd
Het merendeel (84 procent) gaat met de auto naar het wintersportverblijf, een minderheid neemt het vliegtuig of de bus (beide 7 procent). Dit is de afgelopen jaren nagenoeg gelijk gebleven. Nederlanders regelen hun wintersportvakanties meestal niet zelf. Ruim 60 procent van deze vakanties wordt geboekt via een reisbureau of reisorganisatie. Een derde reserveert zelf van tevoren een verblijf en 5 procent gaat op de bonnefooi.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.