Shorttrackdames allemaal door op 1.000 meter

De Nederlandse shorttrackdames hebben zich allemaal geplaatst voor de kwartfinale op de 1.000 meter. In Pyeongchang gingen zowel Suzanne Schulting, als Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof door. Schulting had daarbij de minst opmerkelijke race; ze reed heel de rit voorop en ging souverein door in haar heat.

De heat van Van Ruijven was wat opmerkelijker. Ze zat in een heat met favoriete Elise Christie, die na haar val op de 500 meter last heeft van haar enkel. Ze kwam na amper 20 meter in haar heat weer ten val en kreeg daarbij nog meer last van haar enkel. Bij de herstart kwam ze ver achter te liggen, maar vocht zich terug in de race. De Britse ging daarbij hardhandig te werk, wat haar op een gele kaart kwam te staan en uitsluiting voor de rest van het toernooi. Van Ruijven reed ondertussen de hele race voorop en had geen last gekregen van Christie. 

Ook de race van Van Kerkhof was niet zonder controverse. De winnares van het zilver op de 500 meter ging goed van start, maar ging na een duel met de Duitse Anna Seidel onderuit. Ook de Russin Sofia Prosvirnova ging mee onderuit en passeerde de Nederlandse later nog om zo als tweede over de streep te komen. Echter kregen zowel Siedel als Prosvirnova een penalty, beide voor acties op Van Kerkhof, en daarom mocht Van Kerkhof alsnog door.