Wind ontsiert slopestylefinale, Maas buiten top twintig

De wind is de grote winnaar geworden bij de slopestylefinale voor vrouwen op de Olympische Spelen. Nadat deze er eerst voor zorgde dat de kwalificatie werd geschrapt en de finale een uur werd uitgesteld, was ook het grootste deel van de deelneemsters niet bestand tegen het natuurfenomeen. Desondanks waren er een aantal deelnemers die toch een goede run op de piste konden laten zien, waarvan de Amerikaanse Jamie Anderson het beste scoorde.

Het duurde tot de achtste starter in de eerste run totdat er iemand niet viel. De Amerikaanse Jessika Jenson was degene die dat voor het eerst voor elkaar kreeg en stond met haar score van 72,26 punten enige tijd bovenaan. Haar run werd in de eerste omloop enkel door de Noorse Silje Norendal (73,91) en de Amerikaanse Jamie Anderson (83,00) verbroken.

In de tweede run waren Norendal en Jensen vroeg aan de beurt, maar ze wisten door valpartijen hun scores niet te verbeteren en waren daardoor afhankelijk van de scores van anderen. Een aantal toppers besloot iets minder risico te nemen en dat leverden Laurine Blouin (Canada, 76,33) en Enni Rukajarvi (Finland, 75,38) een zilveren en bronzen medaille op. Maar niemand wist aan de score te komen van Anderson, die daarmee haar olympische titel van Sochi succesvol wist te verdedigen. 

Cheryl Maas ontkwam ook niet aan de valpartijen. De Nederlandse was vooral in de tweede run goed op weg, maar een val bij de eerste grote jump zorgde ervoor dat ze niet verder kwam dan een score van 35,30 en een 23e plaats.

Hét beeld van de mensonterende slopestylefinale: vallende deelneemsters. Hier gaat Miyabi Onitsuka uit Japan onderuit (Pro Shots/Action Images)
Hét beeld van de mensonterende slopestylefinale: vallende deelneemsters. Hier gaat Miyabi Onitsuka uit Japan onderuit (Pro Shots/Action Images)