Gezamenlijke Koreaanse ijshockeyploeg hard onderuit op Spelen

Voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen heeft een gezamenlijke Noord- en Zuid-Koreaanse ijshockeyploeg een wedstrijd gespeeld. In Pyeongchang begonnen de Koreaanse dames hun toernooi met een bijzonder pittige opgave.

Zwitserland was de tegenstander, vier jaar geleden nog goed voor brons. Al snel werd duidelijk dat een gezamenlijk Korea in elk geval wat ijshockey betreft niet het beste Korea is: Zwitserland won uiteindelijk met maar liefst 8-0. 

De show werd gestolen door de 19-jarige Alina Müller, die vier goals maakte en daarmee het record evenaarde voor meeste goals in één wedstrijd bij het damesijshockey op de Spelen. Overigens is Müller weliswaar jong, ervaring heeft ze genoeg: in Sochi tekende ze in 2014 als 15-jarige een minuut voor tijd voor de winnende goal in de wedstrijd om olympisch brons.

De andere wedstrijd in groep B, de op papier minst sterke groep, werd gewonnen door Zweden. Een spannend duel werd met 2-1 gewonnen van Japan, dat in de laatste minuten uit alle macht, maar zonder succes nog probeerde de gelijkmaker te forceren.

Zondag om 13.10 uur komt olympisch kampioen Canada voor het eerst in actie. Zij spelen dan tegen het Russische team, terwijl de VS het om 08.40 opneemt tegen Finland.

De Noord-Koreaanse fans zaten ondanks de achterstand volop te juichen en te supporteren (Pro Shots/Action Images)
De Noord-Koreaanse fans zaten ondanks de achterstand volop te juichen en te supporteren (Pro Shots/Action Images)