Nederland onderuit in Davis Cup na thriller Haase

Nederland is in de eerste ronde van de Wereldgroep in de Davis Cup uitgeschakeld. Regerend kampioen Frankrijk had het in de olympische hal van Albertville lastig met het Nederlandse team, maar zegevierde zondag dan toch.

Na twee keer enkelspel op vrijdag en het dubbelspel op zaterdag stond Frankrijk met 2-1 voor, en dus moest Robin Haase zondag in de wedstrijd tegen Adrian Mannarino alle zeilen bijzetten. Dat deed de Hagenaar ook en hij won de eerste set, waarna set twee in de tiebreak verloren ging.

Een late break kostte Haase set drie, maar hij bleef dapper doorvechten en in de tiebreak van set vier was hij veel te sterk voor de Fransman. Het werd zo een ware thriller, waarbij vooral Haase zo nu en dan werkelijk schitterende punten uit de hoge hoed toverde.

De allesbeslissende vijfde set ging lang gelijk op en de klok was de vier uur ondertussen ruim gepasseerd. Op 6-5 ging het dan toch fout: Mannarino kreeg een matchpoint op de service van Haase en het was gelijk raak. De Fransman won na 4:25 uur met 6-4, 6-7 (5), 5-7, 7-6 (2), 5-7, waardoor Frankrijk het duel dan toch won.

Spanje rekende ondertussen met 3-1 af met Groot-Brittannië, nadat Albert Ramos Viñolas te sterk was voor Cameron Norrie. Borna Coric versloeg Denis Shapovalov, waardoor Kroatië met eveneens 3-1 won van Canada, terwijl België de Hongaren versloeg. David Goffin besliste het duel door Marton Fucsovics te verslaan, waarna Zsombor Piros nog een soort oefenduel won van Julien Cagnina, met een 3-2 zege voor België als eindresultaat.