FOK! Wat een weer: enkele buien

Zwaait de winter in november al met zijn staf, zijn rijk is van korte duur voor straf.

Hoe maakt u het?

Dat was vandaag wel weer even lucht happen van opluchting. Na een reeks heel matige dagen brak vandaag de zon gelukkig weer eens door. Het was een vriendelijk weerbeeld met zon en enkele stapelwolken. Een enkel buitje viel er nog wel in het noorden. 

Doordat de wind wat aantrekt koelt het niet zo heel erg af. De minima liggen tussen de 3 en 6 graden. In het noorden blijft nog wel een buitje mogelijk, maar elders zijn er heldere momenten, afgewisseld met hoge of middelbare wolkenvelden. Ondertussen nadert een buienstoring de Waddeneilanden.

Morgen trekt die buienstoring van noordwest naar zuidoost over het land. Zowel daarvoor als daarna komen er ook brede opklaringen voor. De actiefste buien verwacht ik in de noordelijke helft van het land. Onweer en hagel zijn daarbij mogelijk. Ook de wind laat zich hierbij niet onbetuigd en wakkert in de Waddenzee aan tot hard, kracht 7. Daar kunnen dan ook zware windstoten voorkomen. Elders in het land waait de wind minder hard en draait geleidelijk aan naar west- tot noordwest.  Bij dit alles liggen de temperaturen rond of iets onder de 10 graden.

Laten we ook nog even kijken naar het zuidoosten van Europa. Ik sprak er deze week al over en nog steeds is het diezelfde depressie die in de regio van Griekenland en de kusten van Italie en de Balkan de boel op stelten zet. Het is zelfs mogelijk dat Numa, zo heet deze depressie, zelfs uitgroeit tot een soort hurricane, maar dan in deze streken Medicane genoemd wordt. Dus dat wil zeggen dat er langs de genoemde kusten windkracht 11 tot 12 mogelijk is. Voeg daarbij ook nog eens enorme stortbuien aan toe en het plaatje is compleet. Deze depressie hangt hier al dagen rond en de preciese koers is op dit moment nog niet zeker. Hier gaan we dit weekend nog veel van vernemen vrees ik. Ik blijf het volgen. 

Fijne Sinterklaasintocht!

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Zonsopkomst DJMO (Foto: DJMO)
DJMO was al vroeg op vanochtend en zag de zon bijna opkomen. Zo vroeg sta ik niet op. (foto DJMO)