Microsoft, Google en Intel doen goede zaken

Microsoft heeft ook afgelopen kwartaal goede zaken gedaan met clouddiensten, software die via internet wordt geleverd. Het Amerikaanse technologieconcern profiteerde daarnaast andermaal van de overname van de zakelijke netwerksite LinkedIn. Google zag zowel winst als omzet stijgen terwijl Intels datacentertechnologie het goed deed.

Microsoft was in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar goed voor een omzet van 24,5 miljard dollar (ruim 21 miljard euro). Dat betekent een groei op jaarbasis van 12 procent. LinkedIn droeg 1,1 miljard dollar bij aan de omzet. De winst steeg met 16 procent tot 6,6 miljard dollar.

Google
Alphabet, het moederbedrijf van zoekmachinegigant Google, heeft afgelopen kwartaal zowel de winst als de omzet zien groeien. De financiële resultaten waren beter dan marktkenners vooraf hadden voorzien, het aandeel ging in de Amerikaanse nabeurshandel duidelijk omhoog.

Alphabet behaalde een omzet van 27,8 miljard dollar (23,9 miljard euro) door stevige opbrengsten uit mobiele advertenties, tegen 18,3 miljard dollar een jaar eerder. Daarop werd een winst behaald van 6,7 miljard, meer dan de 6,3 miljard dollar vorig jaar.

In de voorgaande periode daalde de winst nog. Dat kwam door een miljardenboete die dochterbedrijf Google van de Europese Commissie kreeg opgelegd wegens misbruik van de dominante marktpositie van zijn zoekmachine.

Intel
Intel heeft afgelopen kwartaal meer omzet en winst behaald dan een jaar eerder. De Amerikaanse chipfabrikant profiteerde met name van een aanhoudend sterke vraag naar technologie voor datacenters.

De totale opbrengsten kwamen uit op 16,2 miljard dollar (13,9 miljard euro). Dat is 2 procent meer dan een jaar eerder. De winst ging met meer dan een derde omhoog naar 4,5 miljard dollar. De resultaten zijn een stuk sterker dan analisten in doorsnee hadden geraamd.

Intel is de wereldwijd toonaangevende producent van rekenchips voor computers en laptops. Maar op het gebied van smartphones en tablets, een belangrijke groeimarkt voor de chipindustrie, is het bedrijf een veel kleinere speler. De laatste tijd mikt Intel evenwel vooral op datacenters, mede gezien de sterke groei in de clouddienstverlening.

Opbrengsten Microsoft nemen flink toe
Microsoft, Google en Intel doen goede zaken (Foto: ANP)