FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 oktober 2017

Microsoft, Google en Intel doen goede zaken

Microsoft heeft ook afgelopen kwartaal goede zaken gedaan met clouddiensten, software die via internet wordt geleverd. Het Amerikaanse technologieconcern profiteerde daarnaast andermaal van de overname van de zakelijke netwerksite LinkedIn. Google zag zowel winst als omzet stijgen terwijl Intels datacentertechnologie het goed deed.

Microsoft was in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar goed voor een omzet van 24,5 miljard dollar (ruim 21 miljard euro). Dat betekent een groei op jaarbasis van 12 procent. LinkedIn droeg 1,1 miljard dollar bij aan de omzet. De winst steeg met 16 procent tot 6,6 miljard dollar.

Google
Alphabet, het moederbedrijf van zoekmachinegigant Google, heeft afgelopen kwartaal zowel de winst als de omzet zien groeien. De financiële resultaten waren beter dan marktkenners vooraf hadden voorzien, het aandeel ging in de Amerikaanse nabeurshandel duidelijk omhoog.

Alphabet behaalde een omzet van 27,8 miljard dollar (23,9 miljard euro) door stevige opbrengsten uit mobiele advertenties, tegen 18,3 miljard dollar een jaar eerder. Daarop werd een winst behaald van 6,7 miljard, meer dan de 6,3 miljard dollar vorig jaar.

In de voorgaande periode daalde de winst nog. Dat kwam door een miljardenboete die dochterbedrijf Google van de Europese Commissie kreeg opgelegd wegens misbruik van de dominante marktpositie van zijn zoekmachine.

Intel
Intel heeft afgelopen kwartaal meer omzet en winst behaald dan een jaar eerder. De Amerikaanse chipfabrikant profiteerde met name van een aanhoudend sterke vraag naar technologie voor datacenters.

De totale opbrengsten kwamen uit op 16,2 miljard dollar (13,9 miljard euro). Dat is 2 procent meer dan een jaar eerder. De winst ging met meer dan een derde omhoog naar 4,5 miljard dollar. De resultaten zijn een stuk sterker dan analisten in doorsnee hadden geraamd.

Intel is de wereldwijd toonaangevende producent van rekenchips voor computers en laptops. Maar op het gebied van smartphones en tablets, een belangrijke groeimarkt voor de chipindustrie, is het bedrijf een veel kleinere speler. De laatste tijd mikt Intel evenwel vooral op datacenters, mede gezien de sterke groei in de clouddienstverlening.

Opbrengsten Microsoft nemen flink toe
Microsoft, Google en Intel doen goede zaken (Foto: ANP)

Basketballers Den Bosch walsen over Leeuwarden heen

In de Dutch Basketball League heeft New Heroes Den Bosch een bijzonder overtuigende zege geboekt. De ploeg was in eigen huis veel te sterk voor Aris Leeuwarden, dat alweer de derde nederlaag op rij leed.

Onder leiding van Keshun Sherrill waren de Boschenaren gelijk in het eerste kwart al meerdere maatjes te groot voor de Friezen. De 33-14 voorsprong werd richting de rust alleen nog maar veel verder uitgebreid en met 53-21 ging Aris al zonder enige serieuze hoop richting de kleedkamers. De tweede helft was aanzienlijk minder vernederend voor de bezoekers, maar in de buurt van Den Bosch kwamen ze nooit meer: 88-47.

Sherill (19), Mike Miklusak (15), Stefan Wessels (12), Maarten Bouwknecht en Nick Oudendag (beiden 11) gingen namens Den Bosch de dubbele cijfers in. Bij Leeuwarden moest Emile Blackman met 21 punten bijna in zijn eentje de halve productie verzorgen, op de negen punten van Niels Bunschoten na kwam niemand verder in de buurt van de dubbele cijfers.

Met drie zeges uit vier wedstrijden staat Den Bosch op plek drie in de competitie, Leeuwarden staat zesde met twee winstpartijen in vijf duels.

Groningse volleyballers doodsimpel door in Champions League

De volleyballers van het Groningse Abiant Lycurgus hebben zich met speels gemak geplaatst voor de volgende kwalificatieronde in de Champions League. In eigen huis werd met 3-0 in sets gewonnen van het Kosovaarse Luboteni Ferizaj, dat in Kosovo ook al in drie sets over de knie ging.

De mannen van coach Arjan Taaij schoten uit de startblokken en hadden de eerste set in een half uurtje te pakken. Dat bleek slechts een opwarmer, want voor de overige twee sets waren slechts 25 en 22 minuten nodig. De Kosovaren stribbelden steeds minder tegen en Lycurgus stapte met 25-20, 25-16, 25-14 als overtuigende winnaars van het veld.

In de volgende ronde speelt de ploeg tegen het Belgische Noliko Maaseik. Die wedstrijden worden half november gespeeld.

Saoedi-Arabië bouwt aan stad ter grootte van België

In de 'wie heeft de grootste lul'-competitie wat megabouwprojecten betreft heeft Saoedi-Arabië de leiding genomen. Die lijken ze voorlopig ook niet af te willen staan, want hun nieuwste idee mag er wezen: een geheel nieuw te bouwen stad, die bijna net zo groot wordt als het hele land van onze zuiderburen.

Kroonprins Mohammed bin Salman kijkt ook niet op een centje meer of minder, het project mag een lieve duit kosten: hij trekt er zo'n 425 miljard euro voor uit. Als de plannen volledig tot voltooiing komen lijkt het overigens nog niet eens zo'n slecht idee: Neom, zoals de stad nu nog heet, moet volledig gaan draaien op zonne- en windenergie.

Het land zou zo ook minder afhankelijk moeten worden van de olie-export, wat nu nogal een belangrijke factor is voor de lokale economie. Een bedrijventerrein van 26.500 vierkante kilometer moet plaats bieden aan bedrijven die zich richten op zaken als water, voedsel, robotica en biotechnologie.

Plaats voor 'gewone' mensen en bedrijven is er niet. "We werken alleen samen met mensen die durven te dromen", aldus Bin Salman bij de presentatie van de plannen. Neom moet verrijzen aan de Rode Zee en de Golf van Akaba, niet ver van de zeer drukke zeeroute richting het Suezkanaal. De stad beslaat na voltooiing overigens drie landen: ook Egypte en Jordanië krijgen een stukje Neom, waarvan de wijken met een brug over de Rode Zee aan elkaar verbonden worden.

Private investeerders en het grootste staatsfond van Saoedi-Arabië zorgen voor de financiering van het megaproject. 

Nederlanders hard onderuit in play-offs MLS

De play-offs in de Noord-Amerikaanse voetbalcompetitie MLS zijn voor de Nederlanders aldaar niet al te best begonnen. Er stonden twee wedstrijden op het programma in de eerste ronde van de play-offs.

In de Eastern Conference kreeg de Chicago Fire bezoek van de New York Red Bulls. Johan Kappelhof stond bij Chicago in de basis, John Goossens en Michael de Leeuw konden vanwege blessures slechts toekijken. De Red Bulls creeërden niet eens veel meer kansen, maar waren dodelijk effectief. Bradley Wright-Phillips en Sacha Kljestan hadden binnen elf minuten de 0-2 al op de borden gezet, Daniel Royer en Gonzalo Veron maakten het in de tweede helft af: 0-4 en Chicago, de nummer drie in het reguliere seizoen in het oosten, ligt eruit.

In de Western Conference speelden de Vancouver Whitecaps, de nummers drie, thuis tegen de nummers zes, de San Jose Earthquakes. Danny Hoesen stond in de basis bij de Earthquakes, die zich afgelopen week op miraculeuze wijze voor de play-offs plaatsten. Fredy Montero zette Vancouver in de eerste helft op voorsprong, maar vooral in de tweede helft werd San Jose weggespeeld. Goals van Cristian Techera, Kendall Waston en twee keer invaller Nicolas Mezquida hielpen de Whitecaps naar een 5-0 zege.

De Red Bulls nemen het in de halve finales van de Eastern Conference op tegen Toronto FC, de Whitecaps spelen in het westen tegen de Seattle Sounders, de club van Kelvin Leerdam. Donderdagnacht staan Atlanta United en Columbus Crew in het oosten tegenover elkaar, terwijl Houston Dynamo en Sporting Kansas City het in het westen tegen elkaar opnemen. 

AZ als laatste ploeg naar derde ronde KNVB beker

AZ heeft zich als laatste ploeg geplaatst voor de derde ronde van de KNVB beker. De Alkmaarders braken na rust het verzet van Almere City en wonnen uiteindelijk eenvoudig met 0-4.

AZ kreeg al vroeg in de wedstrijd een domper te verwerken toen Joris van Overeem geblesseerd uitviel en vervangen werd door Jeremy Helmer. De bezoekers lieten zich hier niet door uit het veld slaan en gingen op zoek naar de 0-1. Die viel pas na 35 minuten spelen toen doelman Chiel Kramer een schot van Teun Koopmeiners nog tot hoekschop kon verwerken, maar op de daaropvolgende kopbal van Stijn Wuytens kansloos was.

Na de pauze scoorte Wout Weghorst al snel toen hij een terugspeelbal onderschepte en koelbloedig afrondde. De spits werkte na een uur spelen een van richting veranderde voorzet binnen, terwijl Jonas Svensson de uiteindelijke 0-4 eindstand op de borden zette. Almere speelde een half uur met tien man nadat Kees van Buuren zijn tweede gele kaart had ontvangen.

Rutte niet beschikbaar voor hoge EU-post

Premier Mark Rutte is niet beschikbaar om voorzitter te worden van de Europese Raad. Rutte verklaarde dat donderdag in een uitzending van de NOS.

In het geruchtencircuit wordt Rutte genoemd als mogelijke opvolger van de huidige Europese president Donald Tusk. Maar de premier liet weten die functie niet te zullen aanvaarden, ook niet als bijvoorbeeld de Duitse bondskanselier Angela Merkel of de Franse president Emmanuel Macron daarop zouden aandringen. Hij wil deze kabinetsperiode, die in principe loopt tot maart 2021, afmaken en blijft daarna premier zolang het kabinet demissionair is. Rutte sluit zelfs een vierde periode als premier niet uit.

Rutte niet beschikbaar voor hoge EU-post
Rutte niet beschikbaar voor hoge EU-post (Foto: ANP)

'Dopingzondaar' en viervoudig winnaar grote sledehondenrace gaat in de aanval

De musher (sledehondenracer) wiens honden positief getest werden na de Iditarod van dit jaar blijkt viervoudig winnaar Dallas Seavey te zijn. De in Alaska gehouden Iditarod is de grootste en meest bekende sledehondenrace ter wereld en sinds bekend werd dat enkele honden positief getest hebben op pijnstiller Tramadol staat de hele boel er op zijn kop.

De betreffende musher werd aanvankelijk niet genoemd, maar inmiddels blijkt het om Seavey te gaan. Dat is nogal een 'ding', want de Seavey-familie is welhaast koninklijk in de wereld van het mushen. Dallas won vier keer, vader Mitch zegevierde dit jaar voor de derde keer.

Omdat de organisatie niet kon bewijzen dat er sprake was van schuld aan de musher's kant, krijgt Seavey geen schorsing. Zelf heeft hij zich uit protest echter al uitgeschreven voor de wedstrijd van volgend jaar, want hij is het totaal niet met de gang van zaken eens.

Seavey is woest op de organisatie van de Iditarod: "Ze proberen mij onder de bus te gooien, maar ik zal laten zien dat ik niet onder die bus pas", zegt hij in een uitgebreid statement op YouTube. Daarin vertelt hij onder meer over de gang van zaken en het ontbreken van een gedegen onderzoek naar de positieve tests.

Volgens Seavey is het heel goed mogelijk dat iemand anders - zoals een concurrent of iemand die tegen het sledehondenracen is - het voer van zijn honden gesaboteerd heeft. Dat wordt immers al weken vantevoren op checkpoints afgeleverd, waar het al die tijd blijft liggen.

Gedegen beveiliging is er volgens Seavey niet en dat weigert de organisatie ook te regelen. "Het is te duur en dus hebben ze liever dat wij, de mushers, als schuldigen aangewezen worden dan dat ze proberen om ons en onze honden te beschermen", foetert hij. 

De viervoudig kampioen is er overigens ook van overtuigd dat de organisatie een bloedhekel aan hem heeft. Zo was er twee jaar terug een grote discussie over het gebruik van bepaalde communicatiemiddelen in de wedstrijd, waar hij zijn collega-mushers tot een soort opstand tegen de organisatie aanzette - uiteindelijk zonder succes.

Voor wie graag een dikke zeventien minuten luistert naar de ins-en-outs van het sledehondenracen, en de vuile spelletjes die er gespeeld lijken te worden, hieronder is Seavey's statement te zien. Heb je daar geen zin in, een korte samenvatting: Seavy is boos, hij heeft niks misdaan en de raad van bestuur van de Iditarod bestaat uit een stel janlullen van jewelste. 

Het statement van Seavey (Bron: YouTube)

Weer forse gridstraffen voor Alonso en Vandoorne

Het Formule 1-team McLaren verwacht dat er dit weekend tijdens de Grand Prix van Mexico weinig te halen is. Daarom worden de bolides van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne uitgerust met allerlei nieuwe motorcomponenten van Honda, waardoor de coureurs bij voorbaat al tegen een gridstraf van 35 plaatsen oplopen.

McLaren wil tijdens de races in Brazilië en Abu Dhabi scoren, waardoor ze voor die raceweekenden geen straf op willen lopen. Daarom zal het weekend in Mexico opgeofferd worden om met zo vers mogelijke componenten de laatste twee raceweekenden aan te kunnen vangen.

Brussel moet weer naar fusie UPC-Ziggo kijken

De Europese Commissie moet opnieuw kijken of kabelaars UPC en Ziggo wel hadden mogen fuseren. Brussel had daar in 2014 toestemming voor gegeven, maar KPN vocht dat met succes aan bij het Gerecht van de Europese Unie. De goedkeuring is donderdag nietig verklaard.

Volgens het Gerecht had de Commissie moeten onderbouwen waarom de fusie niet schadelijk zou zijn voor Nederlandse consumenten. Toenmalig commissaris Joaquin Almunia had die conclusie getrokken nadat Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, had toegezegd Film1 te verkopen.

UPC en Ziggo fuseerden in 2014 en gingen verder als kabelaar Ziggo. Dat bedrijf ging vorig jaar samen met telecombedrijf Vodafone en heet nu VodafoneZiggo.

KPN geeft aan de uitspraak nog te bestuderen. LibertyGlobal stelt vol vertrouwen te zijn dat de Europese Commissie opnieuw goedkeuring geeft. Er is nog beroep tegen de uitspraak mogelijk bij het Europees Hof van Justitie.

Brussel moet weer naar fusie UPC-Ziggo kijken
Brussel moet weer naar fusie UPC-Ziggo kijken (Foto: BuzzT)

Veel korting op horrorgames in Steam Halloween Sale

De Steam Halloween Sale is van start gegaan en een behoorlijke rits games is aanzienlijk afgeprijsd. In het kader van Halloween gaat dit vooral om griezelige titels.

Deze Steam Sale loopt tot en met 1 november, al is het niet helemaal duidelijk of de prijzen die we nu zien gedurende de hele periode gelden. Ook wordt er geen melding gemaakt van eventuele flash deals. De aanbiedingen zijn onderverdeeld in drie categorieën: horror(games), horror VR en horrorfilms. Hieronder een persoonlijke selectie van aantrekkelijke deals volgens ondergetekende, voor alle aanbiedingen kun je hier kijken.

  • Resident Evil 7: Biohazard - van €49,99 voor €24,99
  • Amnesia Collection - van €19,99 voor €3,19
  • SOMA - van €27,99 voor €6,99
  • Prey - van €39,99 voor €29,99
  • DOOM - van €29,99 voor 20,09
  • Alien: Isolation - van €36,99 voor €11,09
  • INSIDE - van €19,99 voor €9,99
  • Darksiders: Deathinitive Edition - van €29,99 voor €5,99
  • TellTale's Walking Dead alle seizoenen - van €88,95 voor €27,09
  • Salt & Sanctuary - van €17,99 voor €10,99
  • Limbo - van €9,99 voor €1,49 (in bundel samen met INSIDE voor €10,33)
  • Get Even - van €29,99 voor €14,99

PSV pas in verlenging langs Volendam

PSV heeft zich met veel moeite geplaatst voor de derde ronde van de KNVB beker. De Eindhovenaren konden op bezoek bij FC Volendam pas in de verlenging de ban breken en namen na 120 minuten spelen uiteindelijk een 0-2 zege mee naar huis.

De koploper in de Eredivisie miste de geblesseerden Jürgen Locadia, Gastón Pereiro en Steven Bergwijn. Het ontbreken van deze aanvallers kwam het spel tegen de nummer laatst van de Jupiler League niet ten goede. Het tempo op het kunstgras in Volendam lag laag en er vielen weinig kansen te noteren. Adam Maher was dicht bij de 0-1, maar doelman Hobie Verhulst was op zijn post. De thuisploeg was gevaarlijk via een kopbal van Nick Doodeman.

PSV bleef in de tweede helft dreigender, maar Hirving Lozano, Maher, invaller Mauro Júnior, Luuk de Jong en Jorrit Hendrix wisten mede door Verhulst de bal niet in het net te krijgen. In de verlenging kwam Marco van Ginkel binnen de lijnen en hij brak al snel de ban voor PSV. Via een fraaie omhaal passeerde hij Verhulst. Daarna was de middenvelder betrokken bij het incident dat voor de rode kaart voor Volendammer Dylan Mertens zorgde. Hij ging namelijk op de kuit van Van Ginkel staan. Lozano maakte in de laatste minuut nog de 0-2.

PSV pas in verlenging langs Volendam (Pro Shots / Jasper Ruhe)
PSV pas in verlenging langs Volendam (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Winkelmanager ontslagen om te hard werken

Een supermarktmanager bij de Lidl in Spanje is ontslagen omdat hij regelmatig een uurtje van te voren op het werk verschijnt.

Het beeld wat wij hebben van onze zuiderlijke Uniegenoten is over het algemeen niet bijzonder werklustig. Lekker siësta-en met zijn allen en vooral allemaal erg 'tranquillo'. Maar Lidl heeft bewezen dat het zelfs in de bedrijfscultuur van de Spanjaarden verweven zit. Een ijverig supermarktmanager is er namelijk ontslagen. Waarom? Hij kwam met regelmaat tot wel een uur eerder op zijn werk om te zorgen dat zijn winkeltje er perfect bijstaat.

Nou zou het nog kunnen dat de baas er geen zin in heeft voor al die vrijwillig ingebrachte tijd te betalen en ze er daarom een probleem mee hebben, maar onze werknemer van de eeuw deed dat uur voor openingstijd zelfs in de eigen tijd! In Nederland zou elke baas het heerlijk vinden als men zo in elkaar zat, in Spanje is het blijkbaar reden voor ontslag. 

Volgens de werkgever moet elke gewerkte minuut betaald worden, anders pleeg je een grove schending van de arbeidsvoorwaarden. Ook mag je niet alleen aan het werk zijn, om veiligheidsredenen. Allemaal reden volgens Lidl om de beste man zonder enige waarschuwing zijn ontslagbrief te overhandingen. De boef, zomaar hart hebben voor de zaak.

Lidl zit in maag met gefotoshopte kerk (Foto: ANP)
Lidl  (Foto: ANP)

Assassin's Creed Origins in UWQHD met 60 fps

Al in de aanloop naar de release van Assassin's Creed Origins werd duidelijk dat de game er zeer gelikt uitziet. Iemand op YouTube heeft wat pc-gameplay geüpload en daarin is goed te zien hoe mooi de game er echt uit kan zien.

UWQHD betreft een ultrawide, quad HD (21:9) resolutie van 3440x1440, die door de YouTube-gebruiker nog opgeschaald wordt naar 3840x2160 (4K/UHD). Zoals te zien is lijkt de framerate de meeste tijd netjes op 60 frames per seconde zitten (2160p60 via het radertje rechtsonder). Omdat de video is opgenomen in 21:9 betekent dat vanzelfsprekend dat je het optimale resultaat alleen kunt zien als je zelf ook een ultrawide-monitor gebruikt, idem voor de resolutie.

Assassin's Creed Origins heeft geen enorm hoge systeemeisen. Minimaal wordt er als processor een i5-2400 geadviseerd in combinatie met een GTX 660 of AMD R9 270. Dat is dan wel voor een resolutie van 720p bij low settings. Als aanbevolen systeemconfiguratie adviseert Ubisoft een i7-3770 met een GTX 760 of R9 280X voor een 1080p-resolutie met settings op high. Voor alle uitgebreide pc-systeemspecificaties en graphics-mogelijkheden in AC: Origins kun je op het forum van Ubisoft kijken.

Onze review van de game kun je hier lezen.

Williams klopt Muguruza en gaat naar halve finale

Venus Williams heeft zich geplaatst voor de halve finale van de WTA Finals. De Amerikaanse tennisster klopte in een rechtstreeks duel haar Spaanse concurrente Garbiñe Muguruza met 7-5 en 6-4 en gaat samen met Karolina Plisková naar de volgende ronde.

Muguruza greep het initiatief, maar Williams kwam in de eerste set een break te boven en hengelde deze binnen. In het tweede bedrijf maakte de Amerikaanse maar liefst drie keer een break goed, waardoor ze de partij won.

Pliskova leed in het andere groepsduel een nederlaag tegen Jelena Ostapenko. De Letse was al uitgeschakeld, maar liet met 6-3 en 6-1 haar Tsjechische opponente wel alle hoeken van het veld zien.

Asscher neemt afscheid met lollig filmpje

Vandaag droegen de demissionaire ministers hun ministerie over aan de nieuwe bewindslieden, altijd een belangrijk moment als er een nieuw kabinet aantreedt. De aftredende ministers zorgen er altijd voor dat alles pico bello in orde is voor hun opvolger, zo ook PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij liet ons vandaag door middel van een leuk filmpje zien hoe hij vast wat mooie afspraken vastzet voor opvolger Wouter Koolmees, we zien hoe hij de werkkamer aanpast voor de D66'er en natuurlijk kon een klein grapje richting VVD'er Halbe Zijlstra niet ontbreken.

Rutte: raadgevend referendum halfbakken

Premier Mark Rutte is ervan overtuigd dat in Nederland geen steun bestaat voor het raadgevend referendum. Hij noemde dit instrument donderdag bij EenVandaag 'halfbakken'. "Het raadgevend referendum is vlees noch vis. Je mag je mening geven, maar of wij hem gaan uitvoeren..."

Het donderdag aangetreden nieuwe kabinet wil het raadgevend referendum afschaffen. Rutte denkt dat daarvoor draagvlak bestaat bij de bevolking. Als je een referendum zou houden over de vraag wat er met het raadgevend referendum moet gebeuren, zou 'een grote meerderheid' volgens de premier zeggen: afschaffen.

Rutte toonde wel begrip voor de voorstanders van een bindend referendum. Maar het kabinet gaat niet proberen dat ingevoerd te krijgen, omdat de coalitiepartijen daar verschillend over denken. D66 is voor, maar VVD en CDA zijn tegen, onderstreepte Rutte. Die partijen zijn voorstander van de vertegenwoordigende democratie zoals die in Nederland bestaat.

Rutte IV
Rutte zei ervan overtuigd te zijn dat het nieuwe kabinet, ondanks zijn geringe parlementaire meerderheid, de eindstreep kan halen. Volgens hem worden kabinetten vooral in tijden van crisis getest. Bij Rutte II was dat bijvoorbeeld het geval bij de asielcrisis. "Politiek is altijd riskant, maar het kan zeker."

De premier sluit niet uit dat er na Rutte III ook nog een Rutte IV volgt. Hij wees erop dat er ook vier kabinetten-Drees en -Balkenende zijn geweest. Een half jaar voor de verkiezingen beslist hij of hij opnieuw beschikbaar is.

Rutte: raadgevend referendum halfbakken
Rutte: raadgevend referendum halfbakken (Foto: ANP)

Mobieltje Leipzig-directeur wekt woede Bayern

Bayern München trok woensdagavond pas na strafschoppen aan het langste eind tegen RB Leipzig en der Rekordmeister bekert zo door in de DFB-Pokal.
Een incident in de rust baarde het meeste opzien in de intense wedstrijd, toen technisch directeur van Leipzig Ralf Rangnick met wedstrijdbeelden op zijn mobieltje in de aanslag verhaal kwam halen bij scheidsrechter Felix Zwayer.

Rangnick wilde Zwayer ervan overtuigen dat een overtreding van Arturo Vidal op Emil Forsberg weldegelijk plaats had gevonden in het strafschopgebied, terwijl Zwayer juist een vrije trap gaf. Mats Hummels was niet blij met deze actie: "Dat kan toch niet, dat hij met zijn mobiele telefoon naar de scheidsrechter gaat om beelden te laten zien. Ik kan me niet voorstellen dat dit is toegestaan. Anders zijn scheidsrechters in de rust alleen maar bezig met allerlei protesten. Ik heb meneer Rangnick ook gezegd dat hij dit niet nodig heeft, dat het onsportief is", foeterde de verdediger bij Kicker.

Leipzig-trainer Ralph Hasenhüttl sprak zich niet uit over de actie van zijn technisch directeur, maar had wel wat te zeggen over het penalty-incident, waarbij Zwayer van mening veranderde na overleg met zijn assistent-scheidsrechter: "De scheidsrechter staat er vier meter vandaan en hij laat de beslissing aan iemand die veertig meter verderop staat? Sorry, maar op die manier hebben we geen scheidsrechter meer nodig. Dan kunnen we ook wel spelen met alleen de assistent."

Trainer Lyon: "Depay is bij zichzelf te rade gegaan"

Memphis Depay staat sinds januari 2017 onder contract bij Olympique Lyon, nadat de Franse club zestien miljoen euro betaalde aan Manchester United.
Bruno Génésio, trainer van les Gones, erkent dat Depay niet altijd onomstreden was en geeft aan dat de Oranje-international in de eerste weken van het nieuwe seizoen het voetbal compleet anders benaderde dan dat hij tegenwoordig doet.

"Ik weet niet of ik kan zeggen of ik hem wakker heb geschud, maar ik heb goede discussies met hem gehad", aldus Génésio tegenover RMC. "De afgelopen tijd is hij af en toe buiten de selectie gehouden, soms ook vervangen en ik denk dat dat hem goed heeft gedaan. Hij is bij zichzelf te rade gegaan en het klopt dat hij op de training een andere speler is ten opzichte van wat we aan het begin van het seizoen van hem zagen."

Depay schitterde afgelopen zondag tegen Troyes (0-5) door een hattrick te produceren. Génésio is blij met de vorm van de 23-jarige aanvaller: "Ik ben blij dat hij is beloond met drie doelpunten. Scoren is heel belangrijk voor een aanvaller, maar ik ben ook blij met zijn betrokkenheid bij het spel en hoe het team functioneert met hem erbij."

Trainer Lyon: "Depay is bij zichzelf te rade gegaan" (Pro Shots / Panoramic)
Trainer Lyon: "Depay is bij zichzelf te rade gegaan" (Pro Shots / Panoramic)

Ruime zeges Blue Jackets en Blues in NHL

De St Louis Blues en Columbus Blue Jackets hebben in de NHL een ruime zege bij kunnen schrijven. De Blues, een van de sterkere ploegen, won in eigen huis overtuigend van de Calgary Flames: 5-2. Alexander Steen had dit seizoen nog geen enkel punt gemaakt, maar hij begon nu gelijk lekker: hij scoorde de openingsgoal en tekende dan ook maar gelijk voor drie assists.

De Blue Jackets begonnen prima aan het seizoen, maar verloren daarna twee keer op rij. De Buffalo Sabres zijn nog niet al te best bezig en dat maakte de Sabres een goede prooi voor de thuisploeg. Het werd 5-1 voor de Blue Jackets, die zo de vijfde plek in de Eastern Conference weer in bezit namen. 

Hoogtepunten van week 3 in de NHL (Bron: YouTube)

Tillerson: geen toekomst Assad in Syrië

President Bashar al-Assad en zijn familie zullen geen rol van enige betekenis meer spelen in het toekomstige Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson donderdag gezegd in Genève na een onderhoud met onder anderen Staffan de Mistura, de speciale VN-afgezant voor Syrië.

"De VS wil een gezond en verenigd Syrië zonder een functie voor Assad in de regering. Aan de heerschappij van de familie Assad komt een einde", aldus Tillerson. "Dat de troepen van Assad erin zijn geslaagd het tij te doen keren in de al meer dan zes jaar durende oorlog is alleen te danken aan de luchtsteun die ze hebben gekregen van Rusland."

Iran, de andere bondgenoot van Damascus, verdient geen lof voor de uitschakeling van Islamitische Staat omdat het volgens Tillerson slechts een "meeloper"was.

Tillerson: in Syrië geen toekomst voor Assad
Tillerson: geen toekomst Assad in Syrië (Foto: ANP)

Twitter weert advertenties Russische media

Nieuwszender RT en persbureau Sputnik mogen niet meer adverteren bij Twitter. De berichtendienst besloot daartoe omdat die Russische media betrokken zouden zijn geweest bij pogingen de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten te beïnvloeden.

Het bedrijf baseert zich onder meer op mededelingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Die concludeerden eerder dat RT en Sputnik betrokken waren bij pogingen van de Russische overheid de presidentsverkiezing van 2016 te verstoren, aldus Twitter. "En dat is niet iets wat we willen op Twitter", schreef het techbedrijf.

Twitter stelde sinds 2011 ongeveer 1,9 miljoen dollar (ruim 1,6 miljoen euro) te hebben verdiend aan de advertenties van RT. Het techbedrijf beloofde dat bedrag te gebruikten om externe onderzoekers te ondersteunen. Die financiële steun moet onder meer ten goede komen aan onderzoek naar de wijze waarop Twitter wordt gebruikt rond verkiezingen.

Twitter weert advertenties Russische media
Twitter weert advertenties Russische media (Foto: ANP)

OM: mensenhandelaar Saban B. in Turkse cel

Mensenhandelaar Saban B. zit vast in een cel in het Turkse Antalya. Hij zit daar zijn door Turkije overgenomen celstraf voor mensenhandel uit, hebben officiële Turkse instanties aan het Openbaar Ministerie laten weten. Het OM heeft daarover navraag gedaan na berichten in Duitse media dat hij vrij zou zijn.

Hij zit volgens de Turkse autoriteiten vast tot 8 januari 2026, al is het mogelijk dat hij in oktober 2021 in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.

Begin deze week rees twijfel over zijn verblijfplaats na berichtgeving in Duitse media. Zij meldden dat B. vanuit Turkije een netwerk van callcenters zou leiden dat energiecontracten verkoopt aan Duitse klanten. Dat was volgens het OM reden "extra zorgvuldigheid te betrachten bij het doen van navraag over zijn actuele verblijfsplaats".

OM: mensenhandelaar Saban B. in Turkse cel
OM: mensenhandelaar Saban B. in Turkse cel (Foto: ANP)

'Meer schimmelgif in ambachtelijk biertje'

Ambachtelijk gebrouwen stoutbiertjes bevatten gemiddeld meer giftige schimmelstoffen dan ander bier. Dat kan bij dagelijkse inname een risico vormen voor de gezondheid, concluderen onderzoekers van het instituut voor voedselveiligheid Rikilt (Wageningen Universiteit) in een donderdag verschenen studie.

Zij onderzochten duizend verschillende bieren afkomstig uit 47 voornamelijk Europese landen. Vervolgens werden de hoeveelheden giftige stoffen die door schimmels worden uitgescheiden gemeten.

Een belangrijke schimmelgifstof is deoxynivalenol, ofwel DON. "Vrijwel elk bier bevat DON. Maar bij deze bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger. We hebben het dan met name over bieren die zijn gebrouwen op de Imperial stoutmanier, die alleen in gespecialeeerde winkels als slijterijen te koop zijn. De stof is niet extreem giftig, maar het onderdrukt het immuunsysteem en veroorzaakt soms braken en diarree", zegt onderzoeker Jeroen Peters.

Brouwproces
Bij 22 ambachtelijke biertjes lag de concentratie DON boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid.

Volgens de onderzoekers hebben de hogere hoeveelheden giftige schimmelstoffen mogelijk te maken hebben met het brouwproces. Standaard wordt bier gebrouwen met water, hop, gerst en gist. Ambachtelijke brouwerijen gebruiken meer moutsoorten, waardoor uiteindelijk mogelijk ook meer giftige stoffen in het bier komen.

Imperial stout
Volgens Peters is het voor het eerst dat op zo'n grote schaal onderzoek is gedaan naar schimmelgiftstoffen in ambachtelijk gebrouwen bier.

Bier dat wordt gebouwen volgens de (Russian) Imperial stoutmanier, komt tegenwoordig ook uit Nederland en wordt hier dan ook ook verkocht. De bouwwijze dankt haar naam volgens de overlevering aan de tsaren, zegt Peters. Die lustten er wel één, maar de dorstlesser moest vaak van ver komen. Om het bier onderweg niet te laten bevriezen, werd het op een wijze gemaakt waardoor een hoger alcoholpercentage ontstond.

'Meer schimmelgif in ambachtelijk biertje'
'Meer schimmelgif in ambachtelijk biertje' (Foto: ANP)

Draghi stelt Europese beleggers gerust

De Europese Centrale Bank (ECB) draait begin volgend jaar de geldkraan een stukje dicht. President Mario Draghi bezwoer donderdag evenwel dat de ECB daarbij voorzichtig te werk zal gaan. Na zijn geruststellende woorden gingen de koersen op de belangrijkste Europese aandelenmarkten duidelijk omhoog.

In Amsterdam ging de toonaangevende AEX-index 1,2 procent hoger de handel uit op 547,67 punten. De MidKap ging 0,8 procent omhoog naar 842,02 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs lieten winsten zien van respectievelijk 1,4 en 1,5 procent. De FTSE in Londen kreeg er 0,5 procent bij.

RELX, voorheen Reed Elsevier, was koploper in de AEX. De informatieleverancier handhaafde in een handelsbericht zijn prognoses voor heel 2017 en werd 3,7 procent meer waard. De kwartaalcijfers van KPN werden lauw ontvangen, met een koerswinst van 0,7 procent. Het telecombedrijf liep afgelopen zomer veel omzet mis door de nieuwe Europese roamingregels.

Nokia
Chiptoeleverancier Besi behoorde met een plus van 3,6 procent tot de sterkste stijgers bij de middelgrote fondsen. Het bedrijf wist afgelopen kwartaal zowel de omzet als de winstgevendheid op te voeren. Op de lokale markt maakte Pharming een koerssprong van 8 procent. Het biotechnologiebedrijf zag de omzet in het derde kwartaal flink groeien en leed minder verlies.

Nokia kelderde meer dan 17 procent in Helsinki na een winstwaarschuwing. De Finse fabrikant van netwerkapparatuur kampt met tegenvallende investeringen door telecombedrijven. In Stockholm leverde Nordea bijna 6 procent in. De Zweedse bank ontvouwde plannen om minstens 6000 banen te schrappen.

Euro
Bierbrouwer AB InBev leverde op de beurs in Brussel 0,7 procent in na zwakke cijfers over de bierverkoop afgelopen kwartaal. In Frankfurt zakte Deutsche Bank 0,9 procent na publicatie van de derdekwartaalcijfers, terwijl een winstalarm chemieconcern Bayer op een koersverlies van 1,8 procent kwam te staan.

De euro verloor terrein na het ECB-besluit. De Europese eenheidsmunt was 1,1700 dollar waard, een volle cent minder dan bij het slot van de beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 52,41 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder en kostte 58,59 dollar per vat.

Draghi stelt Europese beleggers gerust
Draghi stelt Europese beleggers gerust (Foto: ANP)

Games with Gold-titels voor november bekend

Zoals iedere maand krijgen Xbox Live Gold-leden vier games aan hun digitale verzameling toegevoegd. De games voor november zijn zojuist bekendgemaakt.

Vanaf 1 november wordt voor Xbox One arcade racegame Trackmania Turbo gratis aangeboden. Vanaf 16 november worden alle vijf de afleveringen van Telltale's Tales from the Borderlands toegevoegd aan de service.

Ook de Xbox 360-games zijn natuurlijk volledig speelbaar op Xbox One. Deze maand zijn het de HD-remake van de klassieker Nights into Dreams en first-person shooter Deadfall Adventures die aan het programma meedoen.

79 jaar getrouwd koppel deelt hun geheime ingrediënt

Veertig procent van de Nederlandse huwelijken slaagt niet berichtte de Telegraaf vorig jaar. Dat is een flink aantal, terwijl we allemaal een lang en vooral gelukkig huwelijk willen. Waar gaat het dan mis? Of omgedraaid, wat heb je nodig voor een goed huwelijk? Een oud echtpaar uit de Verenigde Staten heeft hier wel een antwoord op.

Bertha (99) en Dan (106) zijn al 79 jaar getrouwd. In een tijdperk zonder internet ontmoette ze elkaar jaren geleden op een dansvloer. De vonken spatten er direct vanaf en op 25 oktober 1938 verklaarden ze elkaar het jawoord. Tien maanden later volgde hun eerste kind, en even later nog twee.

De afgelopen 79 jaar waren niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Vooral de afgelopen tijd had het koppel het zwaar. Ze verloren hun dochter aan kanker en moesten verhuizen naar een seniorenwoning. Dan zijn gezondheid verslechterde en de laatste maanden lag hij in het ziekenhuis. "Dat mijn maatje niet meer thuis is, en ook nooit meer terugkomt, is zwaar", vertelt Bertha.

Dan stond erop dat hij het zou halen tot hun 79-jarig jubileum. Op de dag zelf gaf de romanticus zijn vrouw een kus, een bos rozen en een kaart met de daarop: "Ik wil dat je weet dat je nog altijd degene bent die ik zou kiezen, nog steeds de persoon waar ik mijn hart aan geef, en nog steeds degene waarvan ik houd.". Aan deze tekst kan de gemiddelde FOK!er nog een puntje zuigen.

Maar nu antwoord op de vraag wat hun geheim is. "Zullen we hen vertellen wat ons geheim is?", vraagt Bertha plagend aan haar man. "Hebben we dat?", grapt hij terug. Bertha antwoord serieus: "Elkaar steunen, wat de problemen ook zijn, goed of slecht. Blijf bij elkaar, dat is het." "Weet je waarom wij na 79 jaar nog steeds bij elkaar zijn?" vraagt Dan. "Zij heeft het laatste woord", concludeert hij lachend. 

Houston Astros trekken stand gelijk in World Series

Houston Astros heeft de tweede wedstrijd in de World Series met 6-7 gewonnen van de Los Angeles Dodgers. De Texanen stonden na zeven innings nog met 3-1 achter, maar in laatste inning kwam de ploeg sterk terug en zou uiteindelijk in de verlenging winnen.

Bij een 3-1 voorsprong kwam Kenley Jansen op de heuvel voor de Dodgers. De op Curaçao geboren pitcher kreeg een run tegen toen Carlos Correa een honkslag sloeg waarop Alex Bregman wist te scoren. In de negende inning kreeg de Oranje-international ook nog een homerun tegen van Marwin González, waardoor een verlenging nodig was.

Josh Fields, die Jansen in de tiende slagbeurt afloste op de heuvel zag José Altuve en Correa allebei een homerun slaan. In de gelijkmakende slagbeurt maakte de Dodgers weer gelijk. In de elfde inning zouden de Astros weer op voorsprong komen. George Springer sloeg een homerun met Cameron Maybin op de honken. Charlie Culberson sloeg in de gelijkmakende slagbeurt nog wel een homerun, maar verder kwamen ze niet terug.

De derde wedstrijd is vrijdagnacht, als de World Series worden voorgezet in Houston.

Seizoen ten einde voor Vaclav Cerny

Václav Černý heeft tijdens het bekerduel in de tweede ronde van het KNVB-beker zijn voorste kruisband in de rechterknie afgescheurd. De Ajacied viel woensdagavond uit tijdens het bekerduel met De Dijk. Zijn seizoen is daarmee ten einde.

In de 1-4 gewonnen wedstrijd maakte de 20-jarige aanvaller van Ajax nog wel de 0-4, maar een kwartier later ging hij door zijn knie en werd met een brancard van het veld gedragen.

Cerny kwam in januari 2014 naar Amsterdam van de Tsjechische club Pribram. Hij speelde tot op heden 26 wedstrijden in het eerste van Ajax en scoorde daarin vier keer.

Seizoen ten einde voor Vaclav Cerny (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Seizoen ten einde voor Vaclav Cerny (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Hertesten Spelen 2010 leveren één voorname dopingzondaar op

De hertesten van 1195 urinestalen die tijdens de Olympische Winterspelen van 2010 zijn afgenomen heeft één positief geval opgeleverd. De internationale biatlonbond IBU maakte donderdag bekend dat een in Vancouver afgenomen urinestaal van de Sloveense veterane Teja Gregorin een verboden groeihormoon bleek te bevatten.

Van onder meer alle medaillewinnaars en alle Russische sporters werden de stalen van 2010 opnieuw getest. Gregorin viel niet in die groep, maar won vier jaar later wel olympisch brons op de achtervolging. De 37-jarige Sloveense draait al vele jaren mee in het World Cup-circus, waar ze weinig echte uitschieters kende, maar wel regelmatig in de top-30 van het eindklassement te vinden was. 

Twee keer pakte Gregorin een individuele podiumplaats in de World Cup, twee keer dat ze dat met de estafette. Op WK's won ze individueel één keer zilver, net als met de Sloveense gemengde estafetteploeg.

'F1-steward Salo met dood bedreigd na straf Verstappen'

Formule 1-steward Mika Salo zegt met de dood bedreigd te zijn na het uitdelen van een straf aan Max Verstappen, afgelopen weekeinde na afloop van de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin.

De Nederlander ging in de laatste sector van de laatste ronde van de race voorbij aan Kimi Räikkönen en pakte zo plek drie, maar sneed tijdens de inhaalactie wel een bocht af door te ver naar binnen te gaan. Dat leverde Verstappen een tijdstraf van vijf seconden en dus de vierde in plaats van derde plaats op.

Volgens oud-coureur Salo begonnen de reacties uit Nederland nog vrij ludiek: op zijn Wikipedia-pagina werden bijvoorbeeld zijn beste resultaten uit de Formule 1 geschrapt. Vervolgens werd Salo, oud-Ferrari-coureur, beticht van vriendjespolitiek. "Als Fin zou ik Kimi voortrekken, volgens samenzweringstheorieën op internet", zegt Salo, die Räikkönen in Spa-Francorchamps overigens een stop-and-go-penalty gaf.

De Fin is de beroerdste niet en om zaken als het aanpassen van zijn Wikipedia-pagina kon hij wel lachen. Daarna werd het echter steeds agressiever: "Vanuit Nederland ben ik zelfs met de dood bedreigd. Zo'n vorm van intimidatie kunnen we niet tolereren en ik ben niet de enige steward die er last van heeft gehad", vertelt hij tegenover media in Finland.

Salo sprak na afloop van het hele gebeuren nog even met Jos Verstappen, met wie hij in 1997 samen bij Tyrrell reed in de Formule 1. Volgens Salo was Verstappen 'woest', maar kalmeerde hij tijdens het gesprek vrij snel. "Jos wist ook dat het gewoon een terechte straf was."

Rutte II beëindigd

Men is uiteraard bijzonder druk bezig met het nieuws van de dag, kabinet Rutte III is er. Maar we staan ook stil bij het goede nieuws.

Collega Janneke141, trouw FOK!verslaggever van politieke zaken, heeft de zaken rond Rutte III hier voor u uiteengezet. Kijk gerust. In dit nieuwsbericht focussen we ons na dat slechte nieuws op de keerzijde, het positieve wat deze formatie met zich meebrengt. 

Rutte II houdt er na vandaag mee op! Geen sjoemelende Justitiefloppers meer, geen Fyrastaatssecretarissen die de kamer onjuist informeren en niet aftreden omdat er niks van klopt bij de belastingdienst. Rutte II heeft nogal wat opzichtige 'afzwaaiers' gehad. 

Vandaag echter is na de handtekening van Rutte en WimLex Rutte II officieel ontslagen! Nu maar hopen dat Rutte III het beter doet. 

NAACP: American Airlines is racistisch

De NAACP raadt reizigers aan op te passen voor American Airlines, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen in de VS, omdat ze racisme vermoeden. 

De NAACP is een van de bekendse (zwarte) burgerrechtenbewegingen in de Verenigde Staten, onder andere verantwoordelijk voor de afschaffing van rassenscheiding op Amerikaanse scholen. Op het oog een keurige organisatie dus. Nu zijn ze in het nieuws door een advies wat ze aan (zwarte) reizigers meegeven. Mijdt American Airlines als het even kan. 

In de waarschuwing meldt de organisatie dat ze bij de luchtvaartmaatschappij al maanden een patroon van verontrustende incidenten zien na meldingen van zwarte passagiers. Ze noemen welgeteld vier hele voorbeelden van die verslagen. Oordeel vooral zelf hoe schokkend die zaken wel niet zijn. Volgens NAACP echter doet het vermoeden dat er sprake is van een bedrijfscultuut van raciale ongevoeligheid of zelfs racisme. Dat je het even weet.

Rusland: niks te maken met explosie Kiev

Rusland ontkent betrokken te zijn bij een dodelijke explosie in de Oekraïense hoofdstad Kiev woensdagavond. "De aantijgingen zijn hysterisch, missen elke basis en zijn tekenend voor de anti-Russische campagne die door dat land gaat", zegt de woordvoerder van president Vladimir Poetin.

De explosie kostte twee mensen het leven en verwondde drie anderen. Onder de gewonden is het Oekraïense parlementslid Igor Mosijtsjoek, lid van de nationalistische Radicale Partij. Hij verkeert niet in levensgevaar. Mosijtsjoek beschuldigde Rusland vanuit het ziekenhuis ervan achter de aanslag te zitten.

Partijleider Oleg Lyashko van de Radical Partij viel hem bij en zei dat het ging om een "politiek gemotiveerde aanval." Volgens de partijgenoot van Mosijtsjoek " zitten de opdrachtgevers in Moskou en de uitvoerders in Kiev."

Rusland: niks te maken met explosie Kiev
Rusland: niks te maken met explosie Kiev (Foto: ANP)

Politieagent veroordeeld voor poging doodslag

Een politieagent is donderdag veroordeeld vanwege poging tot doodslag. De rechtbank in Breda legde hem een voorwaardelijke taakstraf op van 150 uur.

Op 25 november 2014 wilde de agent een verdachte aanhouden in Oosterhout. De verdachte ging er echter vandoor met de auto. Nadat hij was klemgereden, leek hij in te rijden op de uitgestapte agent. Die sprong weg en schoot daarna zijn hele pistool leeg. Kogels vlogen door de zij- en achterkant van de auto.

De rechtbank wilde met de uitspraak ook het signaal afgeven dat publieke functionarissen niet ongestraft dit soort feiten kunnen plegen. De agent handelde niet volgens de regels.

De betreffende verdachte werd veroordeeld voor een poging zware mishandeling, vanwege het inrijden op de agent. Hij kreeg 128 dagen cel, waarvan 110 voorwaardelijk.

Politieagent veroordeeld voor poging doodslag
Politieagent veroordeeld voor poging doodslag (Foto: ANP)

Van der Mark eerste Nederlander in MotoGP in 12 jaar

Na ruim twaalf jaar zal er eindelijk weer een Nederlander in de MotoGP rijden. Michael van der Mark zou eerder dit seizoen de geblesseerde Valentino Rossi vervangen, maar de Italiaan stapte in Aragon toch zelf op zijn Movistar Yamaha. Nu is er echter een nieuwe kans: Jonas Folger, de Duitse rookie van het Tech 3-team, is ziek en World Superbikes-coureur Van der Mark is door Yamaha aangewezen als vervanger.

Komend weekeinde zal de 25-jarige Van der Mark dus toch zijn debuut maken in de MotoGP en wel bij de Grand Prix van Maleisië. Voor de liefhebber betekent het dat de wekker vroeg gezet zal moeten worden: op vrijdagochtend, om 03.55 uur Nederlandse tijd, rollen de MotoGP-machines het circuit van Sepang op voor de eerste vrije training. De kwalificatie begint zaterdag om 08.10 uur, de race gaat zondag om 08.00 uur van start - alles zal zoals gewoonlijk live te zien zijn op Eurosport.

Tech 3-teambaas Hervé Poncharal heeft alle vertrouwen in een goed resultaat. "Aan de machine zal het sowieso niet liggen, Johann Zarco werd in Australië vierde, en aan Michael zal het ook niet liggen, want in de Superbikes heeft hij al laten zien een goede coureur te zijn. Hij is nog wat nerveus en opgewonden, want er komt wel wat druk op zijn schouders nu iedereen wil zien hoe goed hij is. Maar Michael moet gewoon genieten."

De laatste keer dat een Nederlander in de MotoGP in actie kwam was in 2005. Jurgen van den Goorbergh reed destijds de races in China en Frankrijk als vervanger van de geblesseerde Makoto Tamada. Vooral in China deed hij dat overigens prima: de Nederlandse regenspecialist, die daarvoor van 1997 tot en met 2002 in de klasse reed, startte als negentiende en reed de Honda in de regen naar een zesde plek.

Kabinet-Rutte III door koning beëdigd

Vandaag was het dan eindelijk zo ver, na 225 dagen formeren: het kabinet stond op het bordes om gepresenteerd te worden aan het land. Rutte-III is beëdigd en gaat aan het werk.

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie telt 24 bewindslieden: zestien ministers en acht staatssecretarissen. De vijftien nieuwe ministers werden eerst beëdigd, daarna volgden de acht staatssecretarissen. Mark Rutte hoefde geen eed of verklaring af te leggen, aangezien hij al beëdigd was en in functie blijft.

De beëdiging werd live op tv uitgezonden. Dit gebeurde voor het eerst bij het vorige kabinet Rutte (toen nog met Koningin Beatrix), daarvoor vond het ritueel achter gesloten deuren plaats. Na de formaliteiten volgt de traditionele bordesscène, die sinds 1971 bestaat. De foto is gemaakt met de zestien ministers; de staatssecretarissen staan er niet op. Vanwege de verbouwing van Huis ten Bosch is de foto in Paleis Noordeinde gemaakt. Het was de eerste met Koning Willem-Alexander.

Later op de dag gaan de ministers en staatssecretarissen naar hun departementen voor de overdracht. Om 16.30 uur is er dan voor het eerst een ministerraad in de Trêveszaal in het ministerie van Algemene Zaken.

Een kort overzicht van alle bewindslieden van Rutte-III en hun achtergrond vindt u in dit bericht.

Met de inhuldiging van het nieuwe Kabinet eindigt de verslaggeving van FOK! over de campagne, de verkiezingen en de formatie. Janneke141 zwaait af.

Wilders accepteert rechter

Rechter Jeanne Gaaskee van het gerechtshof Den Haag zal verdergaan met de hogerberoepszaak tegen PVV-leider Geert Wilders. De politicus wilde dat zij zich terugtrok, omdat hij twijfelt aan haar onpartijdigheid. Een wrakingsverzoek diende hij echter niet in, omdat dit juridisch geen kans van slagen heeft, denkt hij. Hij vroeg Gaaskee om zelf te beslissen te stoppen, maar daar ging ze niet op in en de zaak gaat verder.

Dat bleek aan het begin van de tweede dag van de regiezitting, die plaatsheeft in de rechtbank op Schiphol. Wilders is net als dinsdag aanwezig. De politicus wordt vervolgd voor zijn "minder-Marokkanen"-uitspraken in maart 2014.

Wilders heeft zorgen over de onpartijdigheid van de voorzittende rechter, omdat zij als voorzitter van een stichting een prijs had toegekend aan een studente, die de politicus omschreef als een "linkse activiste".

Rechter hogerberoepszaak Wilders gaat door
Wilders accepteert rechter (Foto: ANP)

Tumor in teelbal Willem II-spits Sol

Bij Willem II-spits Fran Sol is een tumor in zijn teelbal ontdekt. De Spanjaard zal donderdag onder het mes gaan, waarbij de tumor wordt onderzocht en verwijderd. 

"We gaan het onderzoek met hoop, energie en vertrouwen tegemoet. Daarnaast hopen we dat iedereen onze familie en gezondheid respecteert en om die reden met rust wil laten. De steun die wij van de club krijgen is voor ons erg belangrijk. Daarvoor willen we graag iedereen van harte bedanken", laat Sol in een statement weten.

Berry van Gool, algemeen directeur van de club, laat weten dat men uiteraard erg geschrokken is. Van Gool zegt dat de club het naar buiten zal brengen als er meer informatie is over de gezondheid van hun topscorer, die vorig jaar neerstreek in Tilburg en de club met zijn goals uit de degradatiezone hield. Ook dit jaar was Sol al belangrijk voor Willem II, met onder meer twee goals tegen FC Twente en een treffer tegen FC Groningen.

Milieudefensie dumpt gaspuin op stoep Ministerie

Gedupeerde Groningers en Milieudefensie hebben vanmorgen 10 kuub puin van door de gaswinning vernielde monumentale boerderijen gestort op de stoep van het ministerie van Economische Zaken. Het maakt onderdeel uit van een speciaal ‘inwerkdossier gaswinning’ voor Eric Wiebes, de beoogd minister van Economische Zaken en Klimaat. "Wij staan hier op zijn eerste werkdag om te laten zien waar de Groningers dagelijks mee te maken hebben. Het versneld dichtdraaien van de gaskraan hoort bovenaan zijn prioriteitenlijst", zegt Jorien de Lege van Milieudefensie.

Het puin staat symbool voor de loodzware erfenis van de voorganger van de minister. Die kondigde jaar na jaar verbeteringen voor de Groningers aan, maar maakte dat in de praktijk niet waar. De Lege: "Nederland is gasverslaafd. Wiebes moet nu echt werk maken van een economie waarin mensen en het klimaat voorop staan."

Uitzichtloos geleuter
‘Wij zijn klaar met het uitzichtloos politiek geleuter over de gasproblemen. Het nieuwe regeerakkoord geeft ons weinig hoop op een betere toekomst’, zegt Trudy Aleven uit het Groningse aardbevingsgebied. ‘Dit is de derde regering bij wie we aankloppen. Wij kunnen niet nog vier jaar wachten. Wij willen dat Wiebes de kop d’r veur gooit. Wij willen net als elke andere Nederlander een veilige toekomst voor onze kinderen.’

Helpen puinruimen
De demonstranten willen de minister graag helpen puinruimen. Daarom wordt ook een papieren inwerkdossier aangeboden. Daarin staan portretten van Groningers, foto’s van verdwenen gebouwen en concrete maatregelen die nodig zijn. Het gaat om compensatie voor Groningers en het sneller afbouwen van de gaswinning. Maar ook over het terugdringen van de gasvraag. De Lege: ‘Wiebes moet zorgen voor een snelle overstap op duurzaam koken en stoken, en zorgen dat iedereen in Nederland dat kan betalen.’

Doekje voor het bloeden
Dat de nieuwe minister die hulp nodig heeft, blijkt uit het regeerakkoord. Sinds 1 oktober wordt jaarlijks minimaal 21,6 miljard kuub uit de Groninger bodem gepompt. Het nieuwe kabinet zegt zich in te zetten voor vermindering, maar de ambitie reikt niet verder dan een daling tot 20 miljard kuub in 2021. "Dat is niet meer dan een doekje voor het bloeden’" zegt Jorien de Lege. Milieudefensie hoopt dat de Raad van State half november besluit dat elk jaar opnieuw moet worden bekeken in hoeverre de kraan verder dicht kan.

Milieudefensie dumpt gaspuin op stoep Ministerie (Foto: Michiel Wijnberg / Milieudefensie)
Milieudefensie dumpt gaspuin op stoep Ministerie (Foto: Michiel Wijnberg / Milieudefensie)Milieudefensie dumpt gaspuin op stoep Ministerie (Foto: Michiel Wijnberg / Milieudefensie)
Milieudefensie dumpt gaspuin op stoep Ministerie (Foto: Michiel Wijnberg / Milieudefensie)Milieudefensie dumpt gaspuin op stoep Ministerie (Foto: Michiel Wijnberg / Milieudefensie)
Milieudefensie dumpt gaspuin op stoep Ministerie (Foto: Michiel Wijnberg / Milieudefensie)Milieudefensie dumpt gaspuin op stoep Ministerie (Foto: Michiel Wijnberg / Milieudefensie)
Milieudefensie dumpt gaspuin op stoep Ministerie (Foto: Michiel Wijnberg / Milieudefensie)

Wolfenstein II is een singleplayer game pur sang

Wolfenstein II: The New Colossus krijgt geen multiplayer-mogelijkheden. Ontwikkelaar MachineGames heeft aangegeven zich uitsluitend op een singleplayerervaring te hebben geconcentreerd, omdat dat volgens hen de enige manier is om een 'super immersive narrative experience' te kunnen bieden.

Het is vandaag de dag opvallend te noemen wanneer games geen multiplayermodus krijgen. Zelfs aan de meest verhaalgedreven spellen wordt tegenwoordig wel enige vorm van multiplayer toegevoegd, wat niet zelden resulteert in een geforceerde en misplaatste gameplayervaring. Bovendien speelt mee dat alle aandacht die aan multiplayer wordt besteed, niet aan de singleplayer kan worden gespendeerd, of zelfs ten koste gaat van. Ook het Zweedse MachineGames denkt er zo over.

"De enige manier om dit soort verhaalgedreven games te maken, is wanneer we puur focussen op de singleplayer. Zodra we ook nog een multiplayer-component erin zouden verwerken, zou de kern van het hele project afzwakken. Dat is het risico wanneer je twee dingen tegelijk wilt ontwikkelen."

De vorige twee Wolfenstein-games van MachineGames, The New Order en The Old Blood, hadden ook geen multiplayer en die titels werden ontzettend goed ontvangen. Het is dus goed om te lezen dat de ontwikkelaar die traditie erin houdt. Wolfenstein II: The New Colossus komt morgen uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Ook zijn er plannen voor een Nintendo Switch-versie, die ergens volgend jaar moet uitkomen.

Nederlaag Dynamo in Eredivisie volleybal

In de Eredivisie in het Nederlandse volleybal is woensdagavond een bijna complete speelronde gespeeld. Bij de mannen leverde dat voor een van de topclubs in de competitie een nederlaag op, de eerste van het seizoen.

Draisma Dynamo uit Apeldoorn verloor in de eerste drie wedstrijden slechts één set, maar het Barneveldse Advisie/SSS bleek verrassend te sterk. Draisma leek zich in de derde set te herstellen met ruime setwinst, maar de bezoekers maakten het gelijk daarna alsnog knap af.

Coniché Zwolle verloor op bezoek bij Zaanstad, waarmee de puike seizoensstart wel ten einde lijkt: het is de tweede nederlaag op rij voor de Zwollenaren. Koploper Abiant Lycurgus en Seesing Orion kwamen woensdag niet in actie.

Uitslagen Eredivisie volleybal mannen
Zaanstad 3 Coníche Zwolle 0
(28-26,25-23,25-18)

Inter Rijswijk 3 Vallei Prins 0
(25-23,25-16,25-22)

Draisma Dynamo 1 Advisie/SSS 3
(22-25,17-25,25-13,17-25)

Donderdag:
Talentteam - SV Land Taurus -

Bij de vrouwen kwamen alle tien ploegen in actie en dat leverde weinig verrassingen op. VC Sneek en Regio Zwolle wonnen allebei voor de vierde keer op rij dit seizoen en staan op elf en tien punten - drie punten zijn er alleen voor winst met 3-0 of 3-1. Sliedrecht stond in hun derde wedstrijd van het seizoen een set af tegen Eurosped Almelo, maar staat nog wel op de maximale score van negen punten. 

Uitslagen Eredivisie volleybal vrouwen
Flynth FAST 3 Peelpush 1
(25-23,23-25,25-21,25-18)

Sliedrecht Sport 3 Eurosped 1
(22-25,25-14,25-22,25-21)

VC Sneek 3 Spring./Set-Up'65 0
(25-16,25-9,25-21)

Talentteam 3 Nering Bög.Weert 2
(22-25,25-21,23-25,25-15,15-13)

Regio Zwolle 3 Coolen-Alterno 2
(25-13,26-24,20-25,21-25,16-14)

Handballers beginnen WK-kwalificatie met winst

De Nederlandse handbalploeg is prima begonnen aan de kwalificatie voor het WK van 2019. In Rotterdam werd door de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson met 29-20 afgerekend met Griekenland.

De start was een beetje stroef, maar later in de eerste helft kwam Nederland lekker op gang. Een 15-9 voorsprong werd bij rust nog wel deels weggegeven, want halverwege stond het 15-12. Toch kwam Nederland geen moment meer in de problemen en dankzij onder meer twaalf treffers van Bobby Schagen werd de 29-20 zege genoteerd.

Nederland heeft verder nog België en Turkije in de groep in de eerste kwalificatiefase, waarin louter teams spelen die volgend jaar niet op het EK in actie komen. Daar zijn de eerste WK-tickets te verdienen, terwijl twaalf landen die zich niet via het EK plaatsen in negen play-offs om WK-tickets spelen tegen de groepswinnaars uit de eerste kwalificatiefase.

Haase onderuit in tweede ronde Basel

Tennisser Robin Haase is in de tweede ronde van het ATP-toernooi van Basel uitgeschakeld. De Nederlandse nummer 44 van de wereld was in Zwitserland niet opgewassen tegen de Amerikaan Jack Sock, de mondiale nummer 23 en als vijfde geplaatst.

Sock wist de eerste set te winnen door middel van twee breaks, waarvan de eerste gelijk ongedaan gemaakt werd door Haase. In de tweede set sloeg Haase al gelijk op Sock's eerste servicegame toe en dat leverde hem uiteindelijk de set op. Het ging echter fout in de eerste game van set drie: die moest Haase afstaan en de break kon hij niet terugpakken, waardoor Sock de partij met 4-6, 6-2, 4-6 won.

Staatsgevaarlijke imam opgedoken in Den Haag

Een uit België verbannen imam, El Alami Amaouch (alias Alami Abu Hamza), blijkt in Den Haag te zijn opgedoken. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag heeft dit donderdag bevestigd, naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

In België wordt de imam beschouwd als een gevaar voor de samenleving en zijn woorden "werken als gif voor moslimjongeren". De imam is België uitgezet 'omwille van de staatsveiligheid'.

De woordvoerder van de gemeente zegt dat de imam een Nederlands paspoort heeft en zich daarom in Nederland mag begeven. "Als blijkt dat hij de wet overtreedt, zal daartegen worden opgetreden", aldus de zegsman in de krant.

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen vindt dat de burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, moet ingrijpen zodra de imam in Nederland de wet overtreedt, zo zegt de volksvertegenwoordiger in De Telegraaf.

Omstreden imam opgedoken in Den Haag
Omstreden imam opgedoken in Den Haag (Foto: ANP)

Wakker Dier lyrisch over Lidl-ei

In een nieuwe radiospot toont Wakker Dier zich van de zonnige kant en prijst supermarktketen Lidl met de start van de verkoop van Kipster-eieren. “Vaak zijn we boos over supermarkten, maar nu zijn we juist blij. Blij met het Kipster-ei”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Kipster is een nieuw bedrijf dat eieren produceert op een dier- en milieuvriendelijkere manier. Zo hebben de kippen een binnen- en een buitentuin met zand om te stofbaden, stro om te pikken en bomen om onder te scharrelen. Daarnaast wordt het fijnstof in de binnentuin afgevangen, zodat er altijd frisse lucht is.

Haantjes
Wat vooral bijzonder is aan Kipster is dat het eimerk ook de verantwoordelijkheid neemt voor de haantjes, de broertjes van de legkippen. Normaal worden haantjes direct uit het ei vergast omdat ze geen eieren leggen. Kipster doet dat niet. Zij houden de haantjes totdat ze ongeveer vijftien weken oud zijn. Dit hanenvlees wordt ook verkocht bij de Lidl.

Voor Wakker Dier is deze manier van produceren een goede reden om met een positief geluid naar buiten te treden. Hilhorst: “We hebben dit ook gedaan bij het Rondeel-ei van Albert Heijn en toen Plus aankondigde alle legkippen naar buiten te laten.” De organisatie hoopt op deze manier mee te helpen om van het diervriendelijkere ei een succes te maken.

Wakker Dier lyrisch over Lidl-ei (Foto: Wakker Dier)
Wakker Dier lyrisch over Lidl-ei (Foto: Wakker Dier)

Politie vist lijk uit de Maas

Politie en brandweer hebben woensdagavond in de buurt van de Wilhelminabrug in Maastricht een stoffelijk overschot uit de Maas gehaald. Rond 22.00 uur kwam een melding bij de hulpdiensten binnen dat er mogelijk een lichaam in de Maas dreef.

Er werd een zoekactie op het water gestart en rond 23.00 uur kon inderdaad een lichaam naar de kant gebracht worden. Het is nog onduidelijk om wie het gaat of wat er gebeurd is. Onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Auto rijdt Nieuwe Luxor Theater binnen

Een automobilist is in de nacht van woensdag op donderdag in volle vaart het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam binnengereden. Daarbij is de bestuurder van de auto gewond geraakt.

De man werd uit de auto bevrijd, maar verzette zich daarbij. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis om te worden behandeld aan zijn verwondingen. Daar wordt eveneens onderzocht of hij onder invloed was, meldt de politie.

De man ramde een glazen pui van het theater aan de Posthumalaan omstreeks 03.00 uur 's nachts. De politie onderzoekt hoe het ongeluk is gebeurd. Ook de schade aan het gebouw wordt onderzocht.

Auto rijdt het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam binnen
Auto rijdt het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam binnen
Auto rijdt Nieuwe Luxor Theater binnen (Foto: ANP)

Aantal 'valdoden' neemt toe

In 2016 overleden 3.884 inwoners van Nederland door een val, bijna 400 (11 procent) meer dan in 2015. De laatste twintig jaar nam het aantal dodelijke slachtoffers van een val trendmatig toe, de laatste vijf jaar zelfs met 60 procent. Dit meldt het CBS.

In 2016 kregen 5 077 inwoners van Nederland een dodelijk ongeval. Van hen overleden 3.884 als gevolg van een dodelijke val. Dit zijn gemiddeld 10,6 fatale vallen per dag. Er overleden veel minder mensen door een vervoersongeval (656), door vergiftiging (186) of door verdrinking (86). Er overleden dus bijna zes keer zoveel mensen door een val als in het verkeer.

Rekening houdend met de veranderende samenstelling van de bevolking naar leeftijd is het sterftecijfer door accidentele val tot 1998 trendmatig gedaald, vooral voor vrouwen. Daarna ging de sterfte geleidelijk omhoog. De laatste vijf jaar is zowel bij mannen als vrouwen het aantal dodelijke vallen met bijna 40 procent gestegen. De toename van het aantal slachtoffers door dodelijke vallen komt dus niet alleen door de vergrijzing.

Bejaarden 
In 2016 was drie kwart van de overledenen door een accidentele val 80 jaar of ouder. Tot 80-jarige leeftijd overlijden meer mannen dan vrouwen door een val, op latere leeftijden neemt de sterfte van vrouwen sterk toe. Bij vrouwen was 84 procent van de overledenen door een val ouder dan 80 jaar, bij mannen was dit 66 procent. Van de vrouwen was 42 procent van de overledenen 90 jaar of ouder, van de mannen 22 procent.

Het aantal dodelijke vallen neemt het sterkst toe bij de 90-plussers. Tussen 2011 en 2016 is dat aantal zelfs bijna verdubbeld, van 682 in 2011 tot 1 308 in 2016. Ook gecorrigeerd voor de veranderende leeftijdssamenstelling van de bevolking is de stijging van het aantal dodelijke vallen het grootst bij deze groep hoogbejaarden.

Aantal 'valdoden' neemt toe (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Aantal 'valdoden' neemt toe (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

FOK! Wat een weer: mist en nevel

Het laatste weer van oktober, reikt november de hand.

Vandaag 
Het is op veel plaatsen bewolkt en tamelijk nevelig. Hier en daar komt eerst nog mist voor. Het blijft op de meeste plaatsen droog bij een maximumtemperatuur rond 16°C. De wind draait in de loop van de dag van zuidwest naar west en is overwegend matig, in het noordelijk kustgebied neemt de wind vanavond toe naar (vrij) krachtig.

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

De Noordzee (Foto: archief DJMO)
De Noordzee (Foto: archief DJMO)

Corey Feldman wil docu over misbruik maken

Voormalig tieneridool Corey Feldman probeert geld bij elkaar te krijgen om een docu te maken over zijn leven. Hij beweert dat hij daarin onder meer een pedofielennetwerk in Hollywood zal ontmaskeren.

In zijn autobiografie die in 2013 uitkwam, onthulde Corey dat hij slachtoffer is geweest van seksueel misbruik in Hollywood. Datzelfde lot zou ook Corey Haim zijn overkomen. De twee jonge tieners stonden in de jaren tachtig bekend als The Corey's. Haim raakte later verslaafd aan drugs en overleed in 2010 aan een longontsteking.

"Ik kan zo uit mijn hoofd zes namen noemen", vertelde Corey woensdag in een video over misbruikers in Hollywood. "Een van hen is nog steeds erg machtig." Hij zei ook dat hij kan aantonen dat een grote filmstudio banden heeft met een pedofiel.

In het filmpje kondigde Corey woensdag aan dat hij 10 miljoen dollar bij elkaar wil verzamelen om zijn docu te maken. Een deel daarvan zegt hij nodig te hebben voor juridische bijstand en beveiliging voor zichzelf en zijn gezin.

Feldman werd onder meer bekend van zijn rollen in films als Stand By Me, The Goonies en The Lost Boys.

Corey Feldman wil docu over misbruik maken
Corey Feldman (rechts) wil docu over misbruik maken (Foto: BuzzE)

Donderdag deadline publicatie JFK-dossier

De Amerikaanse National Archives moeten uiterlijk donderdag de laatste zogenoemde 'JFK-files' openbaar maken. Kenners wachten vol spanning af of president Trump op de valreep besluit een stokje te steken voor het vrijgeven van sommige documenten over de moord op John F. Kennedy.

Het aftellen naar de onthulling van die gegevens begon al in 1992. Toen nam het Amerikaanse congres de zogeheten JFK Records Act aan, waarin is vastgelegd dat alle documenten die betrekking hebben op de moord binnen 25 jaar moeten worden vrijgegeven. Die deadline verloopt donderdag.

De National Archives waren volgens nieuwssite Politico aanvankelijk van plan de duizenden geheime documenten dit jaar in etappes vrij te geven. De archiefdienst besloot later alle nog overgebleven informatie in één keer openbaar te maken.

De moord op president Kennedy, die in 1963 overleed, is al tientallen jaren voer voor complotdenkers. Mocht Trump besluiten dat sommige documenten toch geheim moeten blijven, dan leidt dat mogelijk weer tot nieuwe samenzweringstheorieën.

Donderdag deadline publicatie JFK-dossier
Donderdag deadline publicatie JFK-dossier (Foto: ANP)

Turkse rechter laat Duitse activist vrij

Een Turkse rechter heeft de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner en diens Zweedse collega Ali Gharavi woensdagavond op vrije voeten gesteld. Beiden zaten drie maanden in voorlopige hechtenis in Istanbul maar komen nu vrij.

De officier van justitie had dat eerder op de dag volkomen onverwacht geëist. "Niets staat hun uitreis nog in de weg", zei advocaat Murat Boduroglu, die beiden verdedigde. "Ze gaan nu terug naar de Silivri-gevangenis waar ze zaten om hun spullen te pakken en zijn van plan met het eerste het beste vliegtuig naar huis te gaan".

Het duo stond terecht op beschuldiging van terroristische activiteiten. Het OM kwam met het verrassende verzoek Steudtner en Gharavi in afwachting van het vonnis uit de cel te halen. De rechter schorste de zitting en besloot na rijp beraad de openbaar aanklager te volgen.

Behalve de twee buitenlandse activisten kwamen ook nog acht Turkse zielsverwanten op borgtocht vrij. Onder hen Idil Eser, de directrice van Amnesty International Turkije. Amnesty-voorzitter Taner Kiliç zit vast in Izmir op verdenking van vergelijkbare strafbare feiten, maar dat is een afzonderlijke rechtszaak. Hij wordt donderdag voorgeleid. Het proces in Istanbul wordt op 22 november voortgezet.

Turkse rechter laat Duitse activist vrij
Turkse rechter laat Duitse activist vrij (Foto: ANP)

Miljoenen leraren en artsen nodig in Afrika

In Afrika zijn 10 miljoen extra onderwijzers en medisch personeel nodig om de groei van het aantal kinderen op te vangen. De kinderpopulatie van Afrika zal tussen nu en 2030 met 170 miljoen toenemen. Het bevolkingsaantal van minderjarigen op het continent komt dan op 750 miljoen.

Investeringen zijn daarom nodig in de gezondheidszorg, het onderwijs en voor de bescherming en emancipatie van vrouwen en meisjes. Dat extra geld moet "een absolute prioriteit voor Afrika zijn tussen nu en 2030", stelt Leila Pakkala, directeur voor het VN-kinderfonds Unicef in Oost- en Zuid-Afrika.

Volgens het Unicef-rapport is bijna de helft van de bevolking in het continent onder de achttien jaar. Kinderen vormen de meerderheid van de bevolking in ongeveer een derde van de 55 lidstaten van de Afrikaanse Unie. Met de huidige voorspelling bereikt het aantal kinderen in Afrika in 2055 de één miljard. Dat is een enorm potentieel, stelt de organisatie, als ze allemaal veilig en gezond kunnen functioneren in de gemeenschap, betaald werk hebben en zich politiek inzetten.

Miljoenen leraren en artsen nodig in Afrika
Miljoenen leraren en artsen nodig in Afrika (Foto: ANP)

Een stelletje mietjes!

Want dat zijn we inmiddels wel geworden in Nederland: mietjes. En hoe harder er wordt geschreeuwd, hoe meer men op mietjes gaat lijken. Als dat schreeuwen nog tot eigen actie zou leiden, kon ik er nog wat respect voor opbrengen, maar zo werkt het dus niet. Men schreeuwt om actie van anderen, om zelf vooral niks te hoeven doen. Want ánderen moeten er toch zorg voor dragen dat henzelf nooit iets gaat overkomen?

Feyenoord moeizaam langs tien amateurs Swift

Feyenoord heeft zich met moeite geplaatst voor de derde ronde van de KNVB beker. In de Kuip in Rotterdam weerden de amateurs van Swift zich kranig, maar verloren uiteindelijk toch met 4-1 van de regerend landskampioen.

Met de van blessures teruggekeerde Kenneth Vermeer op de goal kwam Feyenoord al na vijf minuten op voorsprong door een rake vrije trap van Sam Larsson. Vijf minuten later werd de Zweed neergehaald door Nik Gabel die met rood kon vertrekken. Michiel Kramer mocht de strafschop nemen, maar miste en ook de rebound ging er niet in. Vlak voor rust tekende Larsson de 2-0 aan.

Swift kwam echter terug in de wedstrijd dankzij een fraai schot van afstand van Max van Wakeren. Acht minuten later probeerde hij het opnieuw, maar ditmaal wist Vermeer de inzet nog net te keren. Pas halverwege de tweede helft wist Kramer Feyenoord in veiliger vaarwater te brengen met een rake kopbal. Vlak voor tijd maakte Larsson nog de 4-1.

De Dijk - Ajax
Ajax had weinig moeite met de amateurs van De Dijk die voor het duel uitgeweken waren naar Volendam. De Dijk kreeg de eerste grote kans, maar daarna nam het B-garnituur van Ajax het initiatief over en voor rust stond er via Frenkie de Jong en tweemaal Siem de Jong al een 0-3 stand op de borden. Vlak na rust scoorde Václav Cerný en mocht Nabil el Gourari de eer voor De Dijk redden: 1-4. Enige domper was het uitvallen van Cerný met een zware blessure.

Roda JC - FC Groningen
De problemen voor FC Groningen zijn voorlopig nog niet voorbij. De ploeg van Ernest Faber trad aan zonder de om disciplinaire redenen geschorste Mimoun Mahi en Oussama Idrissi en verloor in Kerkrade met 3-1. Tsiy William Ndenge opende namens Roda de score, waarna Juninho Bacuna na rust de score gelijk trok. Ndenge kopte vervolgens zijn tweede binnen, waarna in blessuretijd Mikhail Rosheuvel de derde aan Limburgse kant maakte.

VVV-Venlo - FC Utrecht
In Venlo had VVV een makkelijke avond tegen Utrecht. Lennart Thy scoorde al na twee minuten de 1-0. Voor rust maakte Torino Hunte de tweede van de Limburgers, terwijl Utrecht vlak na rust met tien man verder moest nadat Willem Janssen zijn tweede gele kaart had gekregen. Desondanks kwam Utrecht via Gyrano Kerk terug in de wedstrijd, maar de gelijkmaker kwam er niet meer ondanks enkele goede mogelijkheden. In plaats daarvan werkte Moreno Rutten uit de rebound de 3-1 tegen de touwen.

Heracles Almelo - Hoek
Voor Hoek is het bekeravontuur voorbij. De amateurploeg had een extra penaltyreeks nodig om zich langs Lisse te werken, maar Heracles liet het niet op strafschoppen aankomen. Via Kristoffer Peterson en Jamiro Monteiro stond de thuisploeg voor rust al met 2-0 voor. Na de pauze scoorde Niek van Sprundel namens Hoek, maar Peterson maakte met de 3-1 een einde aan de aspiraties van de Zeeuwen.

Willem II - sc Heerenveen
Heerenveen is de dip nog niet te boven. De Friezen kwamen in de tweede helft in Tilburg op achterstand door een goal van Ben Rienstra. Reza Ghoochannejhad maake de gelijkmaker, maar na een fout van Lucas Woudenberg was het Fran Sol die Willem II naar de volgende ronde schoot: 2-1.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.