Peiling 1V: PVV en VVD nog steeds gelijk, PvdD onderuit

Het is nog maar een week en een dag tot de verkiezingen, maar de uitslagen in peilingen blijven nagenoeg gelijk. Vandaag publiceerde EenVandaag weer een nieuwe politieke peiling, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Opvallend: de Partij van de Dieren verliest drie zetels.

De PVV en de VVD staan nog steeds gelijk aan kop. Ze krijgen er in de zetelpeiling allebei twee zetels bij en staan nu op 24. Het CDA stijgt met één zetel en volgt nu op 20 zetels.

Ook aan de linkerkant van het spectrum gebeurt er weinig. Lodewijk Asscher is er met zijn PvdA nog niet in geslaagd om te stijgen in de peilingen, en blijft hangen op 12 zetels. D66 en SP verliezen een zetel en staan nu op respectievelijk 16 en 15, GroenLinks krijgt er juist eentje bij en staat nu op 16.

De enige partij die echt ver verschuift is de Partij voor de Dieren. Zij verliest drie zetels en staat nu op vier. Dat is wel een verdubbeling van het aantal zetels dat de PvdD in de Kamer heeft. Van de nieuwe partijen hebben de Piratenpartij en VNL (VoorNederland) beide voor het eerst een zetel in deze peiling. DENK en Forum voor Democratie gaan beide van twee naar een zetel.