'Noorwegen bant benzineauto's'

Terwijl de PvdA uitgelachen werd door de VVD voor het plan dat er vanaf 2025 geen brandstofauto's meer verkocht mogen worden, waren in Noorwegen 4 grote partijen samen voor hetzelfde plan aan het overleggen.

Noorwegen lijkt wel meerdere partijen met ambitie te hebben, 4 politieke partijen lijken overeengekomen te zijn om in 2025 inderdaad alleen nog maar elektrische auto's toe te staan in de verkoop, volgens de krant Dagens Næringsliv. Deze krant geeft aan dat de partijen overeenstemming hebben bereikt over een nieuw energiebeleid waar dit plan in voorkomt, maar de krant Aftenposten spreekt op basis van 2 politici tegen dat deze overeenkomst er is.

Steeds meer steden en landen voeren dit soort stappen door of overwegen ze. Zo heeft India eerder aangekondigd in 2030 alle auto's elektrisch te willen hebben. Oslo wil alle auto's uit het centrum weg hebben om de leefbaarheid te verbeteren. Over Brussel meldden we afgelopen donderdag nog dat zij dieselwagens van voor 1997 vanaf 2018 bant. En in Parijs begint het al vanaf 1 juli, auto's ouder dan 1997 zullen vanaf dan niet meer welkom zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je in Parijs vanaf 2020 geen auto ouder dan 10 jaar meer zal tegenkomen.