Van Muiswinkel weg om 'kwetsende' Zwarte Piet

Erik van Muiswinkel is gestopt als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal omdat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Dat heeft hij tegen het AD gezegd. "Ik heb 3 jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien."

Van Muiswinkel vond de roetveegpieten in 2014 een goede zet. "Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage." Afgelopen februari werd het Sinterklaasjournaal van vorig jaar geëvalueerd. De cabaretier kreeg niet de indruk dat een verandering er daarna inzat. "Ik en anderen hebben er in dat overleg opnieuw voor gepleit naar een andere Piet toe te werken. We werden, zeg maar, 'aangehoord' maar kregen er weinig op terug."

Ondanks zijn beslissing valt het afscheid na achttien jaar Van Muiswinkel zwaar. "Ik hield van die rol."

Het vertrek van Van Muiswinkel en zijn collega Jochem Myjer, die zes jaar Pietje Paniek speelde, werd aan BuzzE gemeld door NTR en impresariaat Hekwerk. Daarbij werd de reden in het midden gelaten. De NPO en de NTR lieten weten het spijtig te vinden dat Van Muiswinkel en Myjer stoppen. "Gelukkig komt Sinterklaas ook dit jaar weer gewoon aan en kijken we vol verwachting uit naar de nieuwe Pieten", zei netmanager Suzanne Kunzeler.

Van Muiswinkel weg om kwetsende Zwarte Piet
Van Muiswinkel weg om kwetsende Zwarte Piet (Foto: BuzzE)