Anti-Zwarte Piet-activist overlijdt tijdens terugreis

Een anti-Zwarte Piet-activist die aanwezig was bij een demonstratie in het Friese Grou is op de terugweg naar huis overleden. Dat meldt Omrop Fryslân. De activist was aanwezig bij de intocht van Sint Piter, een 'collega' van Sinterklaas, die jaarlijks in februari het Friese dorp bezoekt.

De actievoerder, die deel uitmaakte van een groep van ruim twintig demonstranten, werd onwel in de bus op weg naar huis. Bij Akkrum is de bus aan de kant van de weg gezet. Ambulancepersoneel heeft geprobeerd om de man te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

De andere demonstranten van 'Kick Out Zwarte Piet' zijn opgevangen op het politiebureau van Heerenveen. Ze krijgen slachtofferhulp aangeboden. De actievoerders waren naar Grou afgereisd om te protesteren bij de intocht van Sint Piter.

Omrop Fryslân zegt dat de sfeer bij de demonstratie dreigend was. De actievoerders hadden een plek aangewezen gekregen waar ze mochten demonstreren, maar die locatie beviel ze niet. Ze gingen naar de Hoofdstraat, waar ze leuzen als 'Zwarte Piet, groot verdriet' riepen. De politie had volgens website Grousters moeite om de demonstranten tegen te houden. Jongeren uit het Friese dorp reageerden door luidkeels het 'Sint Piter'-lied te zingen.

Hieronder enkele 'sfeerbeelden' van de demonstratie (bron: Grousters).