Myjer en Van Muiswinkel stoppen als Piet

Cabaretiers Jochem Myjer en Erik van Muiswinkel hebben besloten te stoppen als Zwarte Pieten bij het Sinterklaasjournaal. Dat hebben de NTR en impresariaat Hekwerk maandag aan entertainmentdienst BuzzE gemeld. Van Muiswinkel verleende achttien jaar zijn medewerking aan het Sinterklaasjournaal, Myjer was zes jaar aan het programma verbonden.

De cabaretiers laten weten de beslissing met pijn in het hart genomen te hebben. "We kijken terug op een groot aantal geweldige Sinterklaasjaren", stellen ze. ,,Het is nu tijd om het stokje over te dragen en wij wensen de redactie en kijkers veel plezier toe in de toekomst."

De NPO vindt het jammer dat de twee mannen stoppen. "Heel veel kinderen - en volwassenen - hebben jaren genoten van de avonturen van de Hoofdpiet en Pietje Paniek in het Sinterklaasjournaal", aldus netmanager Suzanne Kunzeler. ,,Het is jammer dat deze twee grootheden van het Sinterklaasjournaal stoppen. Gelukkig komt Sinterklaas ook dit jaar weer gewoon aan en kijken we vol verwachting uit naar de nieuwe Pieten."

Sinterklaas
Ook de NTR betreurt het vertrek. "We vinden het heel erg jammer en kijken met veel plezier terug op alle jaren dat we met ze hebben samengewerkt", zegt een woordvoerster. "We hebben respect voor hun keuze."

In overleg met Sinterklaas gaat de NTR op zoek naar waardige opvolgers, laat de omroep weten.

De afgelopen jaren was er veel ophef rondom het Sinterklaasjournaal en Zwarte Piet, die door tegenstanders van het hulpje van de goedheiligman als racistisch wordt bestempeld. Of dit een rol heeft gespeeld bij het besluit van Myjer en Van Muiswinkel, wil de NTR niet zeggen. Ook Hekwerk doet hierover geen uitspraken.

Myjer en Van Muiswinkel stoppen als Piet
Myjer en Van Muiswinkel stoppen als Piet (Foto: ANP)