CL: Uitslag Zenit Sint-Petersburg - Benfica

Benfica heeft zich ten koste van Zenit Sint-Petersburg verzekerd van de volgende ronde van de Champions League. De bezoekers wonnen de return in Rusland met 1-2.

Zenit Sint-Petersburg wist dat het aanvallender moest gaan spelen om kans te blijven houden op de volgende ronde van de Champions League. Het verdedigende spel in Portugal leverde de ploeg van Andre Villas-Boas tijdens de eerste confrontatie een 1-0 nederlaag op, waardoor het in eigen huis een andere tactiek moest kiezen om Benfica uit te schakelen.

Ploegen aan elkaar gewaagd

Dat leek Zenit te begrijpen en liet vanaf de eerste minuut zien met andere intenties aan het duel te beginnen dan tijdens de uitwedstrijd. De ploeg ging op zoek naar een vroege openingstreffer en kreeg hier al snel een goede mogelijkheid voor. Na iets minder dan tien minuten spelen was het Artem Dzyuba die in kansrijke positie werd gebracht, maar de aanvaller van Zenit schoot de bal hard voorlangs.

Beide ploegen lieten vervolgens zien aan elkaar gewaagd te zijn en legden een interessant duel op de mat. De thuisploeg ging gecontroleerd op zoek naar de 1-0, terwijl Benfica af en toe met fraai combinatievoetbal voor gevaar zorgde voor het doel van Yuri Lodygin. Het was Renato Sanches die namens de bezoekers de beste mogelijk kreeg. De middenvelder kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied voor zijn voeten, waarna hij hard uithaalde. Het achttienjarige talent mikte de bal echter net naast het doel, waardoor Lodygin niet in actie hoefde te komen.

Zenit sterk uit de kleedkamer

In de tweede helft wijzigde het spelbeeld. Beide teams keerden met dezelfde spelers terug op het veld, maar het was de thuisploeg dat beter uit de kleedkamer kwam. De ploeg leek zich te beseffen dat er iets moest gebeuren om Benfica in moeilijkheden te brengen en ging driftig op zoek naar de 1-0 voorsprong.

Benfica kwam er niet meer aan te pas en het was Zenit dat het initiatief greep. Het elftal zette aan en kreeg na een paar speldenprikjes dé mogelijkheid om de score te openen. Invaller Igor Smolnikov werd bij de eerste paal op zijn wenken bediend met een strakke voorzet van Hulk. De verdediger slaagde er echter niet in de bal succesvol te verlengen en zag Ederson Moraes redding brengen.

Niet veel later moest de doelman van Benfica de bal dan toch uit het net vissen. Zenit kwam terecht op voorsprong, nadat Hulk de bal achter Ederson werkte. Yuri Zhirkov zette aan de linkerkant van het veld goed door en leverde een perfecte voorzet op Hulk, waarna de Braziliaan de 1-0 op het scorebord kopte.

Benfica kantelt de wedstrijd

Na de treffer bleef de thuisploeg aanzetten en leek de 2-0 slechts een kwestie van tijd. Maar het was echter Benfica dat uit het niets op gelijke hoogte kwam. Een prachtig afstandsschot van Raul Jimenez belandde op de lat, waarna de bal met wat geluk voor de voeten kwam van Nicolas Gaitan. De aanvoerder faalde voor leeg doel niet en scoorde de gelijkmaker voor Benfica. In de slotseconden maakte Anderson Talisca het feest voor Benfica compleet en besliste de eindstand op 1-2. Door de overwinning verzekerde Benfica zich voor de kwartfinale van de Champions League.