FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 maart 2016

Koning benadrukt verbondenheid met Frankrijk

Koning Willem-Alexander heeft donderdagavond in zijn tafelrede bij het staatsbanket in het Elysée tegenover president François Hollande 'opnieuw onze verbondenheid' bevestigd met Frankrijk. Dit vanwege de 'diepe wonden' die vorig jaar zijn geslagen door de terroristische aanslagen.

"Laten wij vandaag opnieuw helder maken dat wij geloven in de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Laten wij trots zijn op onze Europese cultuur in al haar verscheidenheid, en op onze manier van leven", aldus de koning. Hij voegde eraan toe dat de trots 'ons niet ontslaat van de plicht eerlijk naar onszelf te kijken'.

Willem-Alexander dacht daarbij onder meer aan de grote toestroom van vluchtelingen. "Alleen samen kunnen wij die uitdaging het hoofd bieden", benadrukte de koning. Er moest over de grenzen van Europa heen worden gekeken. "Onze veiligheid is verweven met de veiligheid van mensen in regio's om ons heen."

Rembrandt
De aanslagen vormen een rode draad bij het tweedaagse staatsbezoek. Ook eerder op de dag had de koning daar in gesprekken met voorzitters van Senaat en Assemblée Nationale en met Franse jongeren al aandacht aan besteed.

President Hollande legde in zijn toespraak de nadruk op de nauwe samenwerking tussen beide landen. Die kwam nu ook tot uitdrukking in de twee portretten van Rembrandt die gezamenlijk zijn aangekocht en sinds donderdag in het Louvre zijn te zien alvorens begin juli naar Amsterdam te komen. "Een uniek paar", aldus Hollande.

Het staatsbanket werd bijgewoond door vier Nederlandse ministers: Bert Koenders (Buitenlandse zaken), Liliane Ploumen (Buitenlandse handel), Jeanine Hennis (Defensie) en Jet Bussemaker (Cultuur).

Koning benadrukt verbondenheid met Frankrijk
Koning benadrukt verbondenheid met Frankrijk (Foto: ANP)

VS jagen op Iraniërs die dam hackten

De Amerikaanse regering wil enkele Iraanse hackers ter verantwoording roepen die het in 2013 hadden gemunt op een dam bij New York. Dat meldden enkele bronnen rond het onderzoek.

De hackers zouden enkele computers zijn binnengekomen maar niet zijn doorgedrongen tot het daadwerkelijke besturingssysteem van de Bowman Avenue Dam op ongeveer 50 kilometer ten noorden van New York. Het ministerie van justitie wilde donderdag geen commentaar geven op het bericht. Het departement bereidt een aanklacht voor, aldus diverse bronnen.

De regering Obama maakt zich in toenemende mate zorgen over digitale aanvallen vanuit het buitenland. Eerder werden vijf Chinese hackers in staat van beschuldiging gesteld die in 2014 computers waren binnengedrongen van diverse grote bedrijven.

VS jagen op Iraniërs die dam hackten
VS jagen op Iraniërs die dam hackten (Foto: ANP)

'Kamikazepiloten ECB gaan te ver'

De Europese Centrale Bank (ECB) gedraagt zich als een kamikazepiloot en gaat veel te ver in zijn strijd tegen deflatie. Dat zei oud-centralebankpresident Nout Wellink donderdag in het tv-programma Nieuwsuur.

Wellink reageerde op de stappen die de ECB eerder op de dag zette in een poging de matige groei en inflatie in de eurolanden aan te jagen. Volgens de voormalige topman van De Nederlandsche Bank (DNB) stelt de ECB de verkeerde diagnose voor de situatie in de eurozone en wordt daardoor het verkeerde medicijn toegediend.

"De ECB gaat echt te ver", stelde Wellink. "Ze vechten tegen deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen. Maar daarvan is geen sprake." Hij vergeleek de centrale bank onder leiding van Mario Draghi met een kamikazepiloot. "Die gaat ook recht op zijn doel af, zonder rekening te houden met de neveneffecten."

Wellink wees op de spaarrente, die bijzonder laag is door het ruime monetaire beleid van de ECB. "Spaarders worden onzeker, terwijl het beleid juist vertrouwenwekkend zou moeten zijn. Bovendien worden de verdienmodellen van pensioenfondsen en verzekeraars onderuit gehaald."

Wellink: kamikazepiloten ECB gaan te ver
'Kamikazepiloten ECB gaan te ver' (Foto: ANP)

Van Gerwen dendert door in Premier League

Michael van Gerwen blijft gedeeld leider in de Premier League Darts. De nummer een van de wereld moest het in de zesde competitieronde in Nottingham opnemen tegen Dave Chisnall die een lesje darts kreeg. Van Gerwen wist de partij makkelijk met 7-2 te winnen en wist net als in de afgelopen weken diverse 100+ finishes te scoren. Ook scoorde hij weer ruim 113 punten per drie darts gemiddeld.

De andere leider met tien punten uit zes duels is Phil Taylor. The Power is de laatste weken ook goed in vorm en had vanavond een whitewash in petto voor Robert Thornton. De Schot gooide een laag gemiddelde en werd vanavond de eerste speler in de Premier League die in een seizoen twee keer met 0-7 wist te verliezen.

Raymond van Barneveld ging met 5-7 onderuit tegen James Wade. Barney keek al snel tegen een 1-5 achterstand aan, maar wist zich nog wel terug te knokken tot 3-5 en 5-6. Vervolgens had de Hagenaar drie pijlen om er een 6-6 gelijkspel uit te slepen, maar deze miste hij, waardoor Wade een overwinning boekte.

Michael Smith moest het opnemen tegen Gary Anderson. De partij was in de beginfase in evenwicht, maar op de stand van 3-4 won Anderson drie legs op rij en stelde hiermee de zege veilig. Tot slot moest Peter Wright het opnemen tegen Adrian Lewis. Wright was was even koploper in de Premier League, maar de Schot kreeg vorige week ondanks een prachtig gemiddelde een draai om zijn oren van Van Gerwen. Vanavond gooide Wright wederom 106 gemiddeld, maar Lewis was met 3-7 duidelijk een maatje te groot.

Stand

# Darter Gespeeld Gewonnen Gelijk Verlies Punten +/-
1 Michael van Gerwen 6 5 0 1 10 20
2 Phil Taylor 6 5 0 1 10 19
3 Adrian Lewis 6 4 0 2 8 6
4 James Wade 7 4 0 3 8 0
5 Peter Wright 6 3 1 2 7 1
6 Gary Anderson 5 3 0 2 6 4
7 Raymond van Barneveld 6 2 0 4 4 -3
8 Dave Chisnall 6 1 1 4 3 -6
9 Michael Smith 7 1 1 5 3 -22
10 Robert Thornton 5 0 1 4 1 -19

Obama: schisma Republikeinen niet mijn schuld

President Barack Obama vindt niet dat de strijd binnen de Amerikaanse Republikeinse partij hem valt aan te rekenen. Dat heeft hij donderdag geantwoord op een vraag die hem werd gesteld op een persconferentie.

Het establishment bij de Republikeinen krijgt dit jaar maar geen grip op de voorverkiezingen. Gedoodverfde kandidaten als Jeb Bush en Marco Rubio krijgen maar weinig steun. Donald Trump, die met zijn negatieve uitspraken over onder meer Mexicanen en moslims de nachtmerrie van het establishment is, gaat juist aan kop.

"Ik ga niet een of ander idee onderschrijven dat de breuk bij de Republikeinen het gevolg is van dingen die ik heb gedaan", aldus Obama. Sterker nog, volgens de president hebben de Republikeinen het er zelf naar gemaakt. "De Republikeinse elites en veel van hun media (...) hebben de achterban de afgelopen zeven jaar verteld dat alles wat ik doe moet worden gedwarsboomd, dat samenwerking of compromissen gelijkstaan aan verraad."

Obama: schisma Republikeinen niet mijn schuld
Obama: schisma Republikeinen niet mijn schuld (Foto: ANP)

Lukas Graham en Lucky Fonz III naar Pinkpop

Pinkpop heeft donderdag twee nieuwe namen toegevoegd aan het programma. De Deense band Lukas Graham en singer-songwriter Lucky Fonz III maken hun opwachting op het driedaagse festival in het Limburgse Landgraaf. Van de geplande 58 acts zijn er nu 48 bekendgemaakt.

Eerder maakte Pinkpop al bekend dat Paul McCartney, Red Hot Chili Peppers en Rammstein dit jaar de hoofdacts zijn. Doe Maar treedt voor de derde keer op. Andere artiesten die optreden zijn onder anderen Bastille, James Bay, The Common Linnets en De Staat. Zij beklimmen tijdens de 47e editie de eerste dag het podium.

Op zaterdag staan artiesten geprogrammeerd als Lucas Hamming, James Morrison, de rockband Nothing But Thieves en Lianne La Havas. Op zondag staat muziekliefhebbers onder anderen Douwe Bob, John Newman en Tom Odell te wachten.

Pinkpop wordt dit jaar gehouden op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juni.

Lukas Graham en Lucky Fonz III naar Pinkpop
Lukas Graham en Lucky Fonz III naar Pinkpop (Foto: BuzzE)

Politie vraagt hulp getuigen via Facebook

De politie in Amsterdam zet een modern middel in in de zoektocht naar informatie over de zaak van Nabil Amzieb: een digitaal buurtonderzoek. Daarbij benadert de politie mensen via Facebook om tips door te geven. De politie heeft daarvoor advertentieruimte ingekocht op Facebook. De site toont de digitale getuigenoproep aan de mensen die zelf aangeven dat ze in de buurt wonen van een van de vier locaties die van belang zijn in het onderzoek.

In Amsterdam gaat het om drie plekken. Twee waar brandende auto's zijn gevonden en de plek waar het hoofd van Amzieb lag. In Utrecht gaat het om de plek waar een van de auto's voor het laatst is gezien. Naast het digitale buurtonderzoek doet de politie ook traditioneel buurtonderzoek.

Het lichaam van Amzieb werd dinsdag, onthoofd, gevonden in een brandende auto aan de Mijehof in Amsterdam Zuidoost. Zijn hoofd werd woensdagochtend op de Amstelveenseweg in Amsterdam gevonden.

Politie vraagt hulp getuigen via Facebook
Politie vraagt hulp getuigen via Facebook (Foto: ANP)

India verwacht 3,5 miljoen mensen op festival

Ondanks protesten van milieuactivisten viert de spirituele Indiase organisatie Art of Living haar 35e verjaardag in New Delhi. Aan de oevers van de voor hindoes heilige rivier Yamuna treden van vrijdag tot en met zondag meer dan 35.000 artiesten op. Daarmee is het volgens de organisatie het grootste muziek- en dansevenement ter wereld.

De milieuactivisten maakten bezwaar tegen de egalisering van het overstromingsgebied van de rivier en de bouw van een enorme tribune van 3 hectare. Ze vrezen dat de biodiversiteit in het gebied zwaar wordt aangetast door het festival, waar naar verwachting 3,5 miljoen mensen uit 155 landen op afkomen.

Het milieutribunaal in India keurde de plannen desondanks goed, maar de organisatie moet wel omgerekend 679.000 euro compensatie betalen. Guru Sri Sri Shankar zei donderdag echter tegen de zender NDTV dat hij er niet over piekert dat geld te betalen. "We hebben niks verkeerd gedaan. Ik ben bereid naar de gevangenis te gaan, maar niet om te betalen."

De Indiase president Pranab Mukherjee ziet af van een bezoek aan het festival. Premier Narendra Modi komt waarschijnlijk wel.

Art of Living wordt georganiseerd op een terrein van 400 hectare. Het podium neemt 7 hectare in beslag. Voor de gelegenheid worden 650 mobiele toiletten neergezet.

India verwacht 3,5 miljoen mensen op festival
India verwacht 3,5 miljoen mensen op festival (Foto: ANP)

Noodtoestand in Servië om noodweer

De Servische regering heeft donderdag de noodtoestand afgekondigd vanwege mogelijke overstromingen. Het land kampt al dagen met zware regenval en de vrees is dat duizenden mensen hun huizen zullen moeten verlaten.

De regering sprak in een verklaring van een 'voorzorgsmaatregel', die bedoeld is om mensenlevens te redden en bezittingen te beschermen. Eerder deze week werden al 120 mensen in het zuidwesten van Servië geëvacueerd, nadat rivieren daar buiten hun oevers waren getreden. Honderden huizen liepen onder en ook grote stukken landbouwgrond kwamen onder water te staan.

In 2014 werd Servië getroffen door de hevigste regenval in honderd jaar. Rivieren traden buiten hun oevers en wegen, bruggen en woningen werden weggespoeld. Meer dan vijftig mensen kwamen om, de schade werd geschat op 1,5 miljard euro. Critici zeiden dat de schade beperkt had kunnen zijn als de overheid eerder had gereageerd op de waarschuwingen van meteorologen.

Noodtoestand in Servië om noodweer
Noodtoestand in Servië om noodweer (Foto: ANP)

Bulgarije overweegt invoering stemplicht

Bulgarije is een stap dichterbij het invoeren van een stemplicht. Het parlement ging donderdag in eerste lezing akkoord met een wetsvoorstel dat stemmen in verkiezingen verplicht stelt. Over de aanpassing van de kieswet wordt waarschijnlijk volgende maand opnieuw gestemd.

De centrumrechtse regering denkt dat een stemplicht zal helpen in de strijd tegen stemfraude en ook een opsteker zal zijn voor de legitimiteit van de politieke instellingen in het land. Mensen die toch verstek laten gaan bij de stembus zouden een boete van ruim 25 euro krijgen of drie maanden geen uitkering ontvangen.

Bulgarije heeft in minder dan drie jaar tijd vijf regeringen gehad. Bij de laatste landelijke verkiezingen, in 2014, was de opkomst 51 procent, het laagste in 25 jaar.

Bulgarije overweegt invoering stemplicht
Bulgarije overweegt invoering stemplicht (Foto: ANP)

Nadal: "Sharapova was dom"

Tennisser Rafael Nadal vindt dat Maria Sharapova moet boeten voor haar positieve dopingtest. De Russische nummer zeven van de wereld kondigde deze week aan dat ze betrapt is op het sinds 1 januari verboden meldonium. 

"Ik wil heel graag geloven dat het gewoon een fout van Maria was", zegt Nadal. "Ik wil geloven dat ze het niet bewust deed, maar de regels zijn zoals ze zijn en dan moet ze boeten voor haar nalatigheid", aldus de Spanjaard, die het verschrikkelijk zegt te vinden dat een wereldtopper betrapt is.

Opvallend genoeg zegt de veertienvoudig Grand Slam-kampioen zelf de communicatie over de dopingrichtlijnen niet te lezen. "Nee, ik heb mijn arts en daar heb ik vertrouwen in. Hij is al jaren de arts van de Spaanse tennisbond en dus alle tennissers in Spanje en ik heb dus alle vertrouwen in hem. Ik neem niks wat hij niet kent. Zelf ken ik alles wat ik neem, dus zoiets als de situatie van Sharapova zal niet zo snel gebeuren. Maar toch, foutjes kunnen natuurlijk gebeuren...iedereen maakt wel eens een fout."

Nadal zegt het inmiddels beruchte meldonium niet te kennen, maar is er wel zeker van dat hij het nooit gebruikt heeft. "Geen idee wat het effect van dat spul is. Ik ben volledig schoon en gebruik alleen wat spul tegen ontstekingen en de natuurlijke dingen die ik mee de baan op neem", legt hij uit. "Ik gebruik niks om sneller terug te komen van blessures, behalve hard werk."

Douwe Bob is 'behoorlijk bi'

In de aanloop naar het Eurovisiesongfestival steekt Douwe Bob zijn seksuele geaardheid niet onder stoelen of banken. Op de vraag van OUTtv wat zijn meest opvallende homotrekje is, antwoordt hij spontaan: seks met mannen.

Douwe Bob had in het verleden al eerder verteld uit nieuwsgierigheid te hebben geëxperimenteerd met mannenseks. "Ik ben met een man naar bed geweest, puur om te proberen, ik wilde weten hoe dat was", vertelde Douwe vorig jaar in JFK Magazine. Nu zegt hij van zichzelf 'toch aardig bi' te zijn.

In het interview vertelt Douwe ook over zijn protestnummer Slow Down waarmee hij naar Stockholm afreist. Hij komt op 10 mei voor het eerst in actie tijdens de eerste halve finale. OUTtv zendt het interview met de 23-jarige Douwe donderdagavond uit.

Douwe Bob is 'behoorlijk bi'
Douwe Bob is 'behoorlijk bi' (Foto: BuzzE)

Explosies bij grote brand in Duiven

Bij een grote brand die woedt bij transportbedrijf Melis in Duiven hebben omwonenden explosies gehoord. Een deel van het pand is ingestort en kan als verloren worden beschouwd.

De brandweer en andere hulpdiensten zijn met groot materieel aanwezig. Een woordvoerder laat weten dat er geen mensen aanwezig zijn in het gebouw. Een chauffeur die rond 19:30 uur het terrein verliet zag rook en heeft direct de brandweer gewaarschuwd. Helaas kon niet worden voorkomen dat de brand snel groter werd.

Een mogelijke oorzaak voor de explosies kunnen ontploffende auto- en vrachtwagenbanden zijn, maar het kan ook gaan om gasflessen. De brandweer doet er alles aan om voertuigen die nog gered kunnen worden nat te houden. Ook wordt getracht belendende percelen te beschermen.

Meetploegen zijn ter plaatse om te onderzoeken of er stoffen vrij komen die schadelijk kunnen zijn voor de omgeving. Een woordvoerder laat weten dat de wind gunstig staat, de rookpluim waait niet richting woonhuizen. In een deel van Westervoort komen nu wel roetdeeltjes naar beneden.

Nieuwe lente brengt nieuwe Apples

Apple presenteert op 21 maart nieuwe producten. Op die eerste dag van de lente komt het bedrijf naar verwachting met een goedkopere versie van de iPhone en een verder verrijkte versie van de iPad.

Apple ging bij zijn uitnodiging voor het media-evenement donderdag niet in op de inhoud van de presentatie. Maar ingewijden gaven eerder al aan dat er een iPhone komt met een kleiner (4 inch) scherm. Daarnaast krijgt de iPad hoogstwaarschijnlijk een update.

De presentatie komt op een moment dat Apple worstelt met afzwakkende verkopen. Na het enorme succes van de afgelopen jaren wordt het steeds lastiger om op de iPhone te vertrouwen voor verdere groei, terwijl ook de verkopen van de iPad afnemen.

Nieuwe lente brengt nieuwe Apples
Nieuwe lente brengt nieuwe Apples (Foto: ANP)

Amerikaanse tiener wordt ontwikkelingscoureur bij Haas F1

Het fonkelnieuwe Haas F1-team heeft de 17-jarige Amerikaan Santino Ferrucci gecontracteerd als ontwikkelingscoureur. Het jonge racetalent zal zijn rol bij Haas combineren met rijden voor het team van DAMS in de GP3. Voor Haas zal hij zo vaak als hij kan races en testsessies bijwonen, maar zijn actieve werk zal zich vooral afspelen in de simulator. "Mijn doel is sinds het begin van mijn loopbaan de Formule 1 geweest," stelt de tiener uit Connecticut. "Om als Amerikaan deel uit te maken van een Amerikaans team is iets om trots op te zijn."

"Ik heb nog een hoop werk te doen, maar bij Haas kan ik beter en sneller leren. Het kan ervoor zorgen dat ik meer uit de GP3 kan halen en me beter kan voorbereiden op de F1." Ook het team is enthousiast. "Santino heeft het goed gedaan in de raceklassen waarin hij tot nu toe uit is gekomen," zegt teambaas Gunther Steiner. "Zijn volwassenheid buiten de cockpit is indrukwekkend. Wij zien hem als een jonge Amerikaanse rijder met een hoop potentie."

Rossi: "Tussen Marquez en mij komt het nooit meer goed"

Tussen MotoGP-sterren Marc Marquez en Valentino Rossi komt het nooit meer goed. De twee kwamen eind vorig seizoen zwaar met elkaar in aanraking, zowel op het circuit als daarbuiten. Tijdens het slot van een verhitte titelstrijd pakte Jorge Lorenzo de titel nadat Rossi Marquez ervan beschuldigde alles gedaan te hebben om Lorenzo kampioen te laten worden. "Het zou hypocriet zijn om zijn hand te schudden en te zeggen dat het achter ons ligt," stelt Rossi in Motorsprint. "Want dat is niet waar. Ik zal nooit vergeten wat er gebeurde."

De Italiaan lijkt nog altijd vol frustratie te zitten over wat Marquez in zijn ogen allemaal verkeerd heeft gedaan. "Het zou beter geweest zijn als Marc zich op zijn eigen wedstrijden had geconcentreerd. Zijn intenties waren echter duidelijk, met de race in Valencia als slagroom op de taart. Dat is verder niet meer relevant, maar onze relatie kan nooit meer worden hersteld." Toch hoopt Rossi een voordeel uit de situatie te halen. "Slechte ervaringen maken je sterker," zegt hij. "Dit jaar zal ik dus beter zijn dan vorig jaar. Het zal moeilijk worden om mij te verslaan." 

Russisch biatlontalent betrapt op doping

De Russische biatleet Eduard Latypov heeft positief getest op het gebruik van het sinds 1 januari verboden middel meldonium, zoals vele van zijn landgenoten. Latypov, die later deze maand zijn 22e verjaardag viert, werd gezien als talent in de Russische biatlonwereld.

In 2014 pakte hij twee keer brons op het WK voor junioren, vorig jaar kwam daar in het Wit-Russische Raubichi goud op de achtervolging en estafette bij. Dit jaar mocht hij dan zijn debuut maken in de reguliere internationale wedstrijden en wel in de IBU Cup, het niveau onder de World Cup. Hij debuteerde er sterk en won eerder dit jaar zelfs een wedstrijd in het Slowaakse Brezno-Osrblie. Russen staan erom bekend de IBU Cup te domineren, vooral door de rest op snelheid compleet zoek te langlaufen. 

Zwembad: 'apartheid is goed'

Integratie? Dat is een moeilijk woord waar ze in Breda nog nooit van gehoord hebben. Segregatie wel. Daar zijn ze bij zwembad Sonsbeeck zelfs erg goed in. De Brabanders gaan namelijk de natte droom van de SGP en andere gedateerde groeperingen faciliteren. Binnenkort kunnen moslima's daar ongestoord halal zwemmen.

Dit nogal discriminatoire idee gaat plaatsvinden op de zesentwintigste van deze maand. Tussen 17.30 en 20.30 uur kunnen moslima's helemaal los gaan in het zwembad. Moslima's, want Stichting Halal Zwemmen richt zich helemaal op deze onderdrukte bevolkingsgroep. Hoewel 'los gaan' misschien wel wat overdreven is: de arme schapen dienen zich nog steeds te schikken naar de misogyne wetten van Allah. Dat wil zeggen: een gesloten badpak, zodat er geen decolleté of rug zichtbaar is, in combinatie met een legging die minimaal tot de knieën loopt.

Deze regeltjes werden zo'n 1500 jaar geleden opgetekend in een gebied waar nauwelijks water te vinden is. Hoewel dit wellicht een kwestie van context en interpretatie is.

Om er helemaal zeker van te zijn dat mannen niet hitsig worden zodra ze een enkel zien, zullen de ramen geblindeerd worden. Piemelmensen zijn welkom, mits ze niet ouder dan 7 jaar zijn. Voor moslima's die honderd procent zekerheid willen dat ze echt niet in de hel terechtkomen, zal een gebedsruimte beschikbaar zijn.

Niet alleen moslima's en kotertjes zullen worden toegelaten, ook westerse hoeren mogen op uitnodiging binnenkomen, mits ze zich helemaal onderwerpen aan de islam niet-moslima's mogen naar binnen, maar alleen op uitnodiging. Bovendien dienen ook zij zich te houden aan de kledingvoorschriften.

Het nogal isolerende festijn is bedoeld om moslima's uit hun isolement te halen. De verantwoordelijke stichting is van plan om dergelijke evenementen vaker te organiseren.

Fins parlement bespreekt vertrek uit eurozone

Het Finse parlement gaat ergens in de komende weken praten over een vertrek uit de eurozone. De kans daarop is klein, maar het debat wordt gevoerd omdat ruim 53.000 burgers een petitie over de kwestie hebben ondertekend.

In de petitie wordt opgeroepen tot een referendum over een vertrek uit de eurozone. "We hebben nog geen datum gekozen, maar een inleidend debat zal waarschijnlijk in de komende weken worden gehouden", zei parlementssecretaris Johanna Sarhimaa.

De steun voor het referendum illustreert het ongenoegen onder de bevolking over de gebrekkige economische groei, ofschoon 64 procent van de bevolking in een peiling in november aangaf de euro te willen behouden. De Finse economie groeide vorig jaar met slechts 0,4 procent, na drie jaar van krimp.

Fins parlement bespreekt vertrek uit eurozone
Fins parlement bespreekt vertrek uit eurozone (Foto: ANP)

Nichtje topterrorist begraven in Frankrijk

Een nicht van de Belgische terrorist Abdelhamid Abaaoud (1987-2015), Hasna Aït Boulahcen, wordt binnenkort op een geheime plaats in Frankrijk begraven. De in november gedode jonge vrouw zou in Marokko ter aarde worden besteld, maar Franse media meldden donderdag dat dat door de traagheid van de Marokkaanse autoriteiten niet doorgaat.

De Franse justitie heeft toestemming gegeven haar in de komende dagen te begraven, omdat Marokko de stoffelijke resten nog steeds niet terugneemt, zei een advocaat van de familie van Aït Boulahcen, Fabien Ndoumou.

De Française van Marokkaanse komaf kwam op 18 november op 26-jarige leeftijd om het leven bij de bestorming door de politie van een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis. Daar hadden terroristen onder wie Abaaoud zich verschanst. Ze wordt als medeplichtige gezien van Abaaoud, die achter de bloedige aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar zou zitten.

Haar jongere zus heeft donderdag in de krant Le Parisien beklemtoond dat Hasna geen terroriste was. Boulahcen ging volgens de zus sinds de herfst van 2014 wel met jihadisten om en hulde zich in sluiers, zonder dat ze extremisme omarmde of martelaarschap zocht.

Nichtje topterrorist begraven in Frankrijk
Nichtje topterrorist begraven in Frankrijk (Foto: ANP)

Golden Earring op Huntenpop

Golden Earring is zaterdag 13 augustus één van de headliners op de 27e editie van Huntenpop. Het is de eerste keer dat de Haagse band, bekend van hits als Radar Love en Twilight Zone, naar het festival in het Gelderse Ulft komt.

Afgelopen maandag werd al bekend dat Kovacs, Peter Pan Speedrock, Nielson, Fresku en Lucas Hamming op het het affiche van het festival in het DRU Park staan. Huntenpop vindt dit jaar plaats op vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus.

Zodra de Lucky Birds-kaarten op zijn, begint de organisatie met de reguliere kaartverkoop.

Golden Earring debuteert op Huntenpop
Golden Earring debuteert op Huntenpop (Foto: BuzzE)

Dubbelslag Stybar in Tirreno

Zdenek Stybar is de winnaar geworden van de tweede etappe in de Tirreno - Adriatico. Hij neemt tevens de leidende positie in het algemeen klassement over van Daniel Oss, die gisteren met zijn ploeg BMC de ploegentijdrit won.

Dit rit van vandaag ging van Camaiore naar Pomarance en kende een lastige finale. Vlak voor de finish zat nog een kort klimmetje met een maximaal stijgingspercentage van 18 procent. Op de klim slaagde niemand erin te ontsnappen, maar Stybar deed dit wel net over de top. In de laatste paar kilometer slaagde vervolgens niemand meer erin hem te achterhalen.

De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door Peter Sagan, Edvald Boasson Hagen werd derde. In het klassement heeft Stybar nu 9 seconden voorsprong op BMC rijders Greg van Avermaeth en Tejay van Garderen. Bauke Mollema finishte in de eerste groep en is in het klassement de beste Nederlander op plek 17.

Merkel: maandelijks 3000 Irakezen naar huis

Elke maand keren 3000 Irakese migranten in Duitsland terug naar huis en dat aantal stijgt. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag gezegd.

Veel van de Irakezen zitten in asielzoekerscentra en zijn gefrustreerd over de trage behandeling van hun asielaanvraag, aldus Merkel. Duitsland ontving vorig jaar maar liefst 1,1 miljoen migranten en vluchtelingen en heeft moeite de grote aantallen te verwerken.

Naarmate meer steden in Irak worden heroverd op terreurbeweging Islamitische Staat keren ook meer Irakezen terug, zei Merkel. De bondskanselier heeft de laatste tijd al benadrukt dat niet elke migrant die Duitsland binnenkomt ook zal blijven.

Merkel: maandelijks 3000 Irakezen naar huis
Merkel: maandelijks 3000 Irakezen naar huis (Foto: ANP)

OVV overweegt onderzoek kerncentrales

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) overweegt onderzoek te doen naar kerncentrales in Nederland en België. Dat gebeurt vanwege de onrust rond de centrales, zegt een woordvoerder. De OVV kijkt wat de raad kan onderzoeken en wat voor meerwaarde dat heeft.

"Op dit moment volgen wij een aantal zaken die spelen. Met name rond de kerncentrale in Doel (België) is publiciteit geweest", lichtte voorzitter Tjibbe Joustra aan de NOS toe. "Wij worden benaderd door vrij veel mensen, burgers en bestuurders, die zich zorgen maken. Dat is voor ons aanleiding om te kijken of hun zorgen terecht zijn."

De OVV verwacht binnen een paar weken een besluit te nemen of de raad daadwerkelijk tot onderzoek overgaat.

OVV overweegt onderzoek kerncentrales
OVV overweegt onderzoek kerncentrales (Foto: ANP)

'Zelfrijdende auto's Google naar VK'

Google overweegt om binnenkort in Groot-Brittannië zelfrijdende auto's de weg op te sturen. Het zou de eerste test zijn buiten de Verenigde Staten.

Het bedrijf overlegt al een aantal jaar met het ministerie van Verkeer over de mogelijkheid om zelfrijdende auto's op de Britse wegen te laten rijden, maar nu lijkt een test echt dichtbij te zijn. "Een van de Britse leiders heeft gesuggereerd om gewoon een stad te kiezen en te beginnen met testen", zegt Google-bestuursvoorzitter Eric Schmidt tegen The Telegraph.

Google werkt al meer dan zes jaar aan zelfrijdende auto's. Tot nu toe werden de auto's alleen getest in de Verenigde Staten, voornamelijk in steden in de staten Californië, Texas en Washington.

'Zelfrijdende auto's Google naar UK'
'Zelfrijdende auto's Google naar UK' (Foto: BuzzT)

Iran executeerde in 2015 bijna 1000 mensen

GENÈVE (ANP/RTR) - Iran heeft het afgelopen jaar bijna duizend mensen geëxecuteerd, het grootste aantal in twintig jaar. Dat heeft de speciale rapporteur voor mensenrechten van de VN donderdag verklaard.

Ahmed Shaheed meldde een "onthutsende stijging" van het aantal executies tot zeker 966. Hij zei zich vooral zorgen te maken over het aantal minderjarigen dat ter dood wordt gebracht na een misdrijf. Dat waren er volgens cijfers van de VN zestien.

Veel van de mensen die werden omgebracht hadden een drugsdelict gepleegd. In Iran staat de doodstraf al op het bezit van 30 gram heroïne of cocaïne. Volgens Shaheed is er een aantal "draconische straffen"in het Iraanse strafrecht.

Iran executeerde in 2015 bijna 1000 mensen
Iran executeerde in 2015 bijna 1000 mensen (Foto: ANP)

'Vele doden door verbieden meldonium'

De bedenker van het hartmedicijn meldonium zegt dat er vele doden zullen vallen door het verbieden van het middel voor sporters. Sinds 1 januari staat het onder de merknaam Mildronat verkochte spul op de lijst met verboden middelen van wereldantidopingagentschap WADA. Sindsdien hebben talloze sporters, vooral uit Rusland, al positief getest op het gebruik ervan. 

Professor Ivars Kalvins uit Letland, die het middel bedacht heeft, is niet bepaald blij met het verbieden. "We zullen veel doden gaan zien op de diverse sportvelden, zoals in het basketbal of ijshockey", beweert hij. "En dat komt doordat sporters geen meldonium meer mogen nemen. Hun lichamen kunnen daardoor niet meer omgaan met een gebrek aan zuurstof tijdens wedstrijden."

In Letse media liet Kalvins eerder al weten dat het verbieden van meldonium een misdaad tegen de menselijkheid zou zijn. "Dit medicijn is al 32 jaar legaal op de markt en ineens mag het niet meer? Sporters zijn ook mensen...is WADA niet op de hoogte van de mensenrechten? Ieder mens heeft recht op bescherming", foetert de professor. "Atleten kunnen zich nu niet meer beschermen tegen overbelasting van het hart en dus gaan we inderdaad veel doden zien op de sportvelden."

Minister: goede registratie moslimhaat nodig

Een goede registratie van incidenten tegen moslims is nodig. Daarop hamerde vicepremier Lodewijk Asscher donderdag bij een bezoek aan moslimorganisaties in Leiden.

Asscher betuigde zijn solidariteit na acties met brandbommen en dreigbrieven tegen moskeeën. "We blijven toezien op een goede registratie", aldus Asscher. Gemeenten en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid kijken steeds waar extra beveiliging nodig is, zei de minister.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) sprak van een constructief gesprek. "We kregen alle ruimte om onze punten van zorg over te brengen. Over twee weken volgt een tweede gesprek waarin we naar de dreigingsanalyse gaan kijken", aldus Saïd Bouharrou namens de RMMN. Hij zei blij te zijn dat de dreigementen richting moslims "zeer serieus" worden genomen.

Minister: goede registratie moslimhaat nodig
Minister: goede registratie moslimhaat nodig (Foto: ANP)

Wezentjes vooruit duwen in Battleborn

2K laat in een vrij uitgebreide Battleborn-gameplaytrailer zien hoe de Incursion-modus werkt. In deze modus heb je net als in een MOBA-game een stel minions die je in een lane vooruit moet zien te krijgen.

In de multiplayershooter, met dus overduidelijke MOBA-trekjes als games League of Legends en Heroes of the Storm, heb je in deze modus dus nog meer mede- en tegenstanders in de vorm van die minions. Jouw team met jullie minions helpen je richting de basis van de ander, waar twee sentries gesloopt moeten worden. Logischerwijs werken de tegenstanders, waaronder ook hun minions daar mee tegen, en willen ze jouw team verslaan door jouw basis binnen te vallen. Vallen als turrets en dergelijke kunnen gezet worden om de opmars van het andere team te stoppen.

Battleborn komt 3 mei uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc. Je krijgt er dan 25 heroes bij om uit te kiezen voordat je de arena in gaat.

Met honderd man racen in Trackmania Turbo

Ubisoft laat zien welke multiplayermodi er onder andere in Trackmania Turbo te vinden zijn door een multiplayertrailer online te zetten. In de racegame met bizarre loopings en andere stuntmogelijkheden kun je onder andere co-oppen met een tweede speler.

In 'Double Driver' bestuurt 1 persoon de linkerkant, en een tweede persoon de rechterkant. Dat wordt dus erg veel communiceren om goed te sturen. 'Splitscreen' spreekt voor zich, je kunt op de bank met elkaar de race aan gaan met maximaal vier spelers. In 'Monoscreen' moet je juist met elkaar op 1 scherm blijven rijden. Val je terug en ben je niet meer zichtbaar, dan is het game over. In 'Stunt' geven stunts je een extra boost om zo nog extra te versnellen. 'Bonus' lijkt op een soort Mario Kart, met power-ups en tegenstanders verslaan. Als laatste laten ze 'Online' Modus zien, waar je met honderd mensen tegelijk racet. 

Trackmania Turbo is 24 maart 2016 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Drentse dorpen investeren in supersnel internet

Inwoners van de Drentse gemeente De Wolden gaan investeren in supersnel internet. Ze willen op eigen kosten een glasvezelverbinding uitrollen met een maximale snelheid van tien gigabit per seconde, meldt de NOS.

De bewoners hekelen de lage snelheid van het netwerk dat er nu is. De nieuwe verbinding wordt honderd keer sneller dan wat KPN nu aanbiedt. De bewoners praten met de gemeente, de provincie en een bank om de noodzakelijke leningen rond te krijgen. Eind maart moeten de eerste werkzaamheden al beginnen.

In eerste instantie krijgen 1400 bewoners van de dorpen Ruinerwold, Oosteinde, Koekange en Weerwille toegang tot het snelle internet. Als die pilot succesvol is, volgt voor het einde van volgend jaar de rest van de gemeente. Ruim 85 procent van de 10.000 huishoudens heeft al aangegeven een sneller netwerk te zien zitten. Ook zijn er al diverse providers gevonden die hun diensten willen aanbieden.

Drents dorp investeert in supersnel internet
Drents dorp investeert in supersnel internet (Foto: BuzzT)

Toename CO2 in de lucht groter dan ooit

Het gehalte CO2 in de atmosfeer is nog nooit zo sterk toegenomen als het afgelopen jaar. Dat concludeert het Amerikaanse Meteorologie-Instituut NOAA. De in Hawaï gevestigde organisatie houdt al 56 jaar de CO2-concentraties in de lucht bij.

In 2015 namen de concentraties koolstofdioxide toe met ruim 3 deeltjes per miljoen. Gemiddeld bevatte de atmosfeer ruim 402 deeltjes CO2 per miljoen. De toename van koolstofdioxide in de lucht wordt gezien als oorzaak van het broeikaseffect.

Toename CO2 in de lucht groter dan ooit
Toename CO2 in de lucht groter dan ooit (Foto: ANP)

Europese grenswacht stap dichterbij

De oprichting van een Europese grens- en kustwacht is een stap dichterbij gekomen. Mogelijk geven de 28 EU-lidstaten al in april hun goedkeuring aan het plan. Dat liet staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) donderdag weten na afloop van een vergadering met alle bevoegde bewindslieden in Brussel.

"We hebben dit agentschap nodig om onze buitengrenzen te bewaken", zei Dijkhoff op de afsluitende persconferentie. De staatssecretaris toonde zich tevreden met de voortgang die is geboekt bij de onderhandelingen. Hij is "erg optimistisch" dat een politiek besluit in april mogelijk is, zei hij.

De oprichting van een Europese grens- en kustwacht is een van de maatregelen om de toestroom van migranten naar Europa in te dammen. Het nieuwe agentschap zou de bevoegdheid krijgen in te grijpen als een land de grenscontroles niet zelf op orde kan krijgen. De EU-lidstaten worden dan verplicht grenswachten te leveren, evenals schepen en ander materieel zoals vingerafdrukmachines.

Europese grenswacht stap dichterbij
Europese grenswacht stap dichterbij (Foto: ANP)

PvdA en SP willen meer allochtone agenten

PvdA en SP willen dat er bij de politie meer agenten komen met een allochtone afkomst. Daar pleiten ze al langer voor, maar PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch heeft daar nu opnieuw aangedrongen naar aanleiding van het opgelaaide geweld tussen voornamelijk Marokkaanse bendes in Amsterdam.

Volgens Marcouch is het van groot belang dat de Amsterdamse politie een veel betere informatiepositie creëert om te achterhalen wat er in Marokkaanse criminele kringen speelt. Dat kan in zijn ogen door meer politiemensen van Marokkaanse afkomst in te zetten bij de onderzoeken.

Hij heeft daarover donderdag vragen gesteld aan justitieminister Ard van der Steur. Marcouch wil weten of kwalitatief goede agenten van allochtone afkomst de kans krijgen door te stromen naar functies waarin ze helpen bij het oplossen van misdrijven. Volgens hem zijn er nul Marokkaanse rechercheurs in de hoofdstad.

Ook de SP wil snel meer diversiteit bij de politie in heel Nederland en dringt sowieso aan op meer agenten.

PvdA en SP willen meer allochtone agenten
PvdA en SP willen meer allochtone agenten (Foto: ANP)

Eerste blik Spiderman in Captain America: Civil War trailer

Marvel heeft zojuist de nieuwe trailer van Captain America: Civil War op internet geplaatst.

In deze trailer krijgen we meer te zien van de aanleiding van het conflict tussen Captain America en Iron Man. We kijken terug op eerdere vernietiging van diverse steden (New York, Washington, Sokovia) en zien hoe dit leidt naar een strijd tussen de Avengers aan twee kanten.

Op het eind worden we bovendien getrakteerd op een eerste blik op Tom Holland als Spiderman!

Captain America: Civil War draait vanaf 27 april in de Nederlandse bioscopen. 

Hardcore Henry: een first-person actiefilm

Hardcore Henry is een actiefilm van een niveau waar Michael Bay zijn vingers nog bij af zou likken. Wat de film echter onderscheidt van andere schieten-tieten-en-helikopter-films, is het feit dat de hele film vanuit een eerste persoons perspectief is opgenomen. De Russisch-Amerikaanse productie verschijnt vanaf april in de Nederlandse bioscopen.

Critici kwamen al met een aantal opmerkelijke vergelijkingen om Hardcore Henry te typeren: technologie-blog Engadget noemde de film 'een mix van Jason Bourne, Captain America en Call of Duty'. Hardcore Henry vertelt het verhaal van Henry, die ontwaakt uit een coma en blijkt te zijn omgebouwd tot een cyborg-supersoldaat die niets meer weet van zijn verleden. Met zijn nieuwe krachten komen ook nieuwe verantwoordelijkheden en al snel moet Henry zijn vrouw uit de klauwen redden van een strijdmacht duistere sujetten die zoekende zijn naar technologie om een leger cyborgs te maken.

Een flinterdun verhaal dus, zo lijkt het, maar dat is niet waar Hardcore Henry mee tracht te scoren. Bekijk onderstaande trailer maar om te zien waar de film het wél van moet hebben. Hardcore Henry is vanaf 21 april te zien in Nederland.

Man met automatisch vuurwapen onder zijn jas opgepakt in R'dam

Een strakke actie van de Rotterdamse politie woensdagavond. Tijdens een preventieve fouilleeractie op de Carnisselaan zijn een automatisch vuurwapen en een patroonhouder in beslag genomen. Een 32-jarige man uit Rotterdam is aangehouden.

Agenten in burgerkledij controleerden de man, hij viel op door zijn vreemde gedrag. De Carnisselaan ligt in een aangewezen veiligheidsrisicogebied, daar mag de politie mensen preventief fouilleren. De Rotterdammer droeg het automatische vuurwapen onder zijn jas en had een volle patroonhouder in een broekzak.

Dezelfde avond doorzocht een arrestatieteam de woning van de verdachte. Dat leverde nog meer munitie op. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Tennislegende: "Verrassend weinig steun voor Sharapova"

Tennislegende Chris Evert heeft zich uitgesproken tegen het gebrek aan steun voor de op doping betrapte Maria Sharapova. De Russische nummer zeven van de wereld testte positief op het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium. Naar eigen zeggen nam ze dat al tien jaar, ook al zegt dat maker van het product dat een behandeling doorgaans een paar weken kost.

Evert haalde tussen 1971 en 1989 in 52 van haar 56 Grand Slam-toernooien de halve finale in het enkelspel, een ongeëvenaard gemiddelde. Volgens de Amerikaanse krijgt Sharapova weinig steun vanwege haar positie in het vrouwentennis. "Maria heeft zich altijd een beetje geïsoleerd van de rest van de tenniswereld. Ze kan niet bevriend zijn met andere speelsters. Ik zie bijzonder weinig steun voor haar en dat zou een reden kunnen zijn", zegt de achttienvoudig Grand Slam-winnares.

"Of het nou de schok is of dat ze zich niet met deze zaak willen bemoeien weet ik niet, maar het is nogal verrassend dat heel erg veel spelers en speelsters niet hun steun hebben uitgesproken", zegt Evert over de betrapte Sharapova. "Deze hele zaak is wel een goede waarschuwing voor alle supersterren dat jouw sport je niet beschermt, hoe belangrijk je ook voor de sport bent." 

Middelvinger FIFA naar Blatter

Voormalig FIFA-president Sepp Blatter liet eerder op donderdag weten dat hij het zo raar vond dat hij geen eerbetoon kreeg bij het FIFA-congres van afgelopen maand. De wereldvoetbalbond lijkt daar echter wel een duidelijke mening over te hebben: het heeft er alle schijn van dat men de oude Zwitser gewoon negeert. 

Elke dag feliciteert FIFA via Twitter prominenten uit de voetbalwereld, zoals spelers en officials. Daarbij zetten ze een lijst online met alle jarigen uit de internationale voetbalwereld. Zo werd woensdag Daley Blind gefeliciteerd en donderdag spelers als Samuel Eto'o. Ook het toonbeeld van corruptie is donderdag jarig: Sepp viert zijn 80e verjaardag. Aan de organisatie waar hij achttien jaar op dubieuze wijze leiding gaf gaat dat heuglijke feit voorbij, want Blatter staat niet in de lijst met jarigen. Wat FIFA betreft lijkt het dus definitief het einde van de relatie tussen de twee, in elk geval op papier.

Levenslang voor cementmolenmoord

Een rechtbank in het Duitse Münster heeft donderdag een man tot levenslang veroordeeld omdat hij met een cementwagen zijn collega opzettelijk heeft doodgereden. Dat meldden Duitse media. De 59-jarige man reed in juli vorig jaar in Gronau met de betonmolen over de auto en het 49-jarige slachtoffer omdat hij hem ervan verdacht dat deze iets met zijn echtgenote had.

Aanvankelijk dacht de politie dat het om een ongeval ging. Maar toen duidelijk werd dat de twee al langere tijd ruzie hadden, kwam de ware toedracht aan het licht. Het slachtoffer stond tijdens het incident achter de kofferbak van zijn langs de landweg geparkeerde auto toen zijn collega met de veertientonner met ruim 50 kilometer per uur over de weg kwam aanrijden. Op het laatste moment stuurde hij de cementwagen naar rechts waardoor hij over de personenauto en zijn collega reed. Het slachtoffer overleed ter plekke.

De man verklaarde dat hij de controle over het voertuig had verloren doordat hij naar tabak zocht. De rechtbank geloofde dit niet. Experts hebben na onderzoek een stuurfout uitgesloten. Het slachtoffer had overigens niets met de vrouw van de veroordeelde.

Levenslang voor cementmolenmoord
Levenslang voor cementmolenmoord (Foto: ANP)

Boete MAX voor Heel Holland Bakt iets lager

Omroep MAX heeft een klein succes geboekt in het bezwaar tegen een boete van het Commissariaat voor de Media. De boete wordt verlaagd van 162.000 euro naar 145.800 euro, heeft de waakhond donderdag laten weten. MAX kreeg de boete vorig jaar omdat de omroep Albert Heijn en Bol.com in staat stelde geld te verdienen aan producten van het populaire tv-programma Heel Holland Bakt. Omroepdirecteur Jan Slagter noemde de boete destijds "buitenproportioneel hoog".

Volgens het commissariaat heeft de omroep het zogenoemde dienstbaarheidsverbod overtreden. Dat houdt in dat de publieke omroep niet dienstbaar mag zijn aan winst van derden. Omroep MAX had de rechten op de merchandise uit handen gegeven aan de commerciële tak van de BBC, de bedenker van de bakwedstrijd. Ook het logo van het programma werd aan de Britse omroep overgedragen. Ahold (Albert Heijn en Bol.com) sloot vervolgens een overeenkomst af met de Britten en kreeg daarmee de rechten van de producten in handen.

Boete MAX voor Heel Holland Bakt iets lager
Boete MAX voor Heel Holland Bakt iets lager (Foto: BuzzE)

Brazilië levert Camorra-baas uit

Brazilië heeft donderdag een vermoedelijke baas van de Napolitaanse misdaadorganisatie Nuovo Camorra uitgeleverd aan Italië. De 57-jarige Pasquale Scotti werd vorig jaar opgepakt nadat meer dan dertig jaar naar hem was gezocht.

Een vliegtuig met Scotti aan boord landde donderdagochtend op de luchthaven van Rome. Scotti wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste criminelen van Italië. Hij werd in mei 2015 opgepakt in Recife, waar hij onder een valse naam met zijn vrouw en twee kinderen woonde.

Scotti was een naaste medewerker van de beruchte maffioso Raffaelle Cutolo, die wegens moord tot levenslange gevangenisstraf is veroordeeld. Hij werd onder meer gezocht voor moord, afpersing en witwassen.

In Italië moet Scotti een gevangenisstraf van dertig jaar uitzitten. Hij was in december 1983 gearresteerd, maar wist een jaar later uit een ziekenhuis te ontsnappen, waar hij werd behandeld voor een verwonding aan een hand.

Brazilië levert Camorra-baas uit
Brazilië levert Camorra-baas uit (Foto: ANP)

Vraag naar S7 overtreft verwachting Samsung

De vraag naar de nieuwe toestellen van Samsung, de Galaxy S7 en de S7 Edge, is hoger dan verwacht. Dat heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf donderdag bekendgemaakt tijdens de officiële presentatie van de telefoons, meldt Reuters. Analisten verwachtten eerder nog dat de verkoop tegen zou vallen in vergelijking met de lancering van de Galaxy S6.

Topman Koh Dong-jin maakte geen cijfers bekend maar hij zei wel dat het bedrijf met de S7 weer een slag wil slaan in China. De smartphonefabrikant verloor daar de afgelopen jaren veel terrein aan Chinese concurrenten.

De nieuwste vlaggenschepen van Samsung liggen vanaf vrijdag in Nederland in de winkels. De techgigant heeft de telefoons onder meer uitgerust met betere camera's. Ook zijn ze waterdicht.

Vraag naar S7 overtreft verwachting Samsung
Vraag naar S7 overtreft verwachting Samsung (Foto: BuzzT)

Euro flink lager na rentebesluit ECB

De euro verloor donderdagmiddag flink aan waarde tegenover de dollar na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB besloot daarbij onder meer het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, onverwacht te verlagen tot 0 procent.

De euro noteerde ongeveer een half uur na het rentebesluit een stand van 1,0858 dollar. Kort voor de bekendmaking door de ECB was de Europese eenheidsmunt nog 1,0990 dollar waard.

Ook de depositorente werd verder verlaagd en het maandelijkse opkoopprogramma is door de centrale bank uitgebreid naar 80 miljard euro.

Euro flink lager na rentebesluit ECB
Euro flink lager na rentebesluit ECB (Foto: ANP)

Nieuwe werkwijze van cybercriminelen

Cybercriminelen hebben nieuwe manieren gevonden om geld te verdienen. DDoS-gijzeling bijvoorbeeld: een site wordt net zo lang aangevallen en platgelegd totdat de eigenaar 'losgeld' betaalt. Of website-gijzeling: een website wordt versleuteld en bezoekers kunnen de site pas weer zien als de gedupeerden betalen.

Beveiliger Kaspersky Labs waarschuwt daarvoor. Eind vorig jaar werd een DDoS-record gevestigd: een site werd vijftien dagen en elf uur lang aangevallen en uit de lucht genomen.

Persoonsgegevens zijn niet meer zo interessant voor de criminelen. Er zijn inmiddels zo veel data gestolen, dat de prijs is gekelderd. Stelen wordt minder lucratief.

Nieuwe werkwijze van cybercriminelen
Nieuwe werkwijze van cybercriminelen (Foto: BuzzT)

Crash Britse band Viola Beach mogelijk opzet

Het dodelijk ongeval waarbij de vier leden van de Britse indierockband Viola Beach omkwamen, was mogelijk opzet van de bestuurder van hun auto.

Volgens de Zweedse krant Aftonbladet is op videobeelden van vlak voor het ongeval te zien hoe de auto twee andere inhaalt voor een geopende brug en gas geeft om door de slagbomen te rijden. "Het lijkt erop dat de bestuurder met opzet handelde", bevestigt een politiewoordvoerder tegen de krant.

Op de beelden van 13 februari is te zien hoe de auto van de band eerst afremt, omdat de brug is geopend voor een passerende olietanker. Daarna versnelde de auto en reed door twee slagbomen, waarna de auto de geopende brug raakte en 30 meter naar beneden in het water viel. Die klap heeft volgens de politie meteen een of alle inzittenden gedood.

De bestuurder had geen sporen van alcohol of drugs in zijn bloed, werd al eerder bekend.

Crash Britse band Viola Beach mogelijk opzet
Crash Britse band Viola Beach mogelijk opzet (Foto: BuzzE)

ECB zet belangrijkste rentetarief op nulpunt

De Europese Centrale Bank (ECB) zet nieuwe stappen om de aanhoudend lage inflatie in het eurogebied aan te jagen. Het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, wordt verlaagd van 0,05 naar 0 procent. Tegen dat tarief kunnen banken geld lenen bij de centrale bank.

De stap komt als een verrassing. Economen rekenden er gemiddeld op dat de ECB alleen de zogenoemde depositorente zou verlagen. Die gaat inderdaad omlaag van min 0,3 naar min 0,4 procent. Dat maakt het voor banken nog duurder om geld in bewaring te geven bij de ECB.

De ECB meldde verder dat het stimuleringsprogramma wordt vergroot. Vanaf april wordt maandelijks voor 80 miljard euro aan schuldpapier opgekocht, in plaats van 60 miljard euro. Ook bedrijfsobligaties komen in aanmerking voor het programma, mits het om financieel solide ondernemingen gaat. Banken blijven uitgesloten.

Prijsniveau opjagen
Daarnaast stelt de ECB vanaf juni een nieuwe serie vierjarige leningen beschikbaar, waarmee banken geld kunnen ophalen om hun kredietverlening op te voeren. De ECB is zelfs bereid daar geld op toe te leggen; de minimale rente op de kredieten is gelijk gesteld aan de (negatieve) depositorente.

Door de markt met goedkoop geld te overspoelen hoopt de ECB de vraag naar producten en diensten te stimuleren. Dat moet uiteindelijk ook het prijsniveau opjagen. Ook wordt de euro minder waard ten opzichte van andere valuta's. Importproducten worden duurder, wat ook een verhogend effect heeft op de inflatie.

Een langdurig lage inflatie wordt beschouwd als een bedreiging voor de economische groei. Bedrijven kunnen dan investeringen gaan uitstellen omdat ook schulden minder snel in waarde dalen.

ECB zet belangrijkste rentetarief op nulpunt
ECB zet belangrijkste rentetarief op nulpunt (Foto: ANP)

'Harem was leerschool'

De vrouw van de Turkse president, Ermine Erdogan, heeft met uitlatingen over de harems in het Ottomaanse Rijk voor opwinding gezorgd. "In de harem werden de vrouwen op het leven voorbereid", zei ze.

"De harem was een school voor leden van de Ottomaanse dynastie", citeert het Duitse nieuwsprogramma Tagesschau de presidentsvrouw. Die riep met die uitspraken woedende reacties op social media over zich af.

In de harem golden strenge regels, waaraan ook de sultan zich moest houden. Zo waren er strikte voorschriften over de keuze van het onderwijs aan de haremvrouwen, die werden onderricht in literatuur, muziek en vreemde talen. Dat was allemaal echter uitsluitend omdat ze de sultan moesten vermaken, soms ook seksueel.

President Recep Tayyip Erdogan riep eerder deze week ook al de woede van geëmancipeerde Turken over zich af, toen hij op internationale vrouwendag zei dat een vrouw 'in eerste plaats een moeder' is. Hij krijgt al langer het verwijt de samenleving steeds meer islamitische waarden op te leggen en de rechten van vrouwen in te perken.

Vrouw van Erdogan: harem was leerschool
Vrouw van Erdogan: harem was leerschool (Foto: ANP)

Obama: chaos Libië door Europa en Golfstaten

De chaos in Libië is mede toe te schrijven aan een gebrek aan steun van Europa en de Golfstaten. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in een interview met The Atlantic.

De Verenigde Staten en Europa grepen in 2011 militair in toen het regime van de toenmalige dictator Muammar Kaddafi dreigde een bloedbad aan te richten in de opstandige stad Benghazi. "We hebben het plan zo goed als ik kon verwachten uitgevoerd", aldus Obama. "We hadden een mandaat van de VN, een coalitie. Het kostte ons een miljard dollar, wat erg goedkoop is voor een militaire operatie. We voorkwamen grote hoeveelheden burgerslachtoffers en een langdurige burgeroorlog. Desondanks is het een zooitje in Libië."

Obama: chaos Libië door Europa en Golfstaten
Obama: chaos Libië door Europa en Golfstaten (Foto: ANP)

'Nieuwe A4 bewijst waarde'

Het nieuwe stuk snelweg A4 tussen Delft en Schiedam heeft een positief effect op het verkeer. Volgens Rijkswaterstaat weten automobilisten de nieuwe snelweg goed te vinden. Op een gemiddelde werkdag rijden er 64.300 auto's in beide richtingen overheen.

Een deel van het verkeer dat dagelijks gebruikmaakt van het nieuwe traject reed voorheen over de A13. Op deze weg is het verkeer met 16 tot 22 procent afgenomen. Dat kost automobilisten negen minuten minder reistijd. Ook heeft het verkeer op de A20 in de ochtendspits richting Gouda een voordeel van drie minuten.

"Het is goed om te zien en te ervaren dat de A4 Delft-Schiedam direct voor verlichting op het drukke wegennet heeft gezorgd. Dat is erg belangrijk in een regio waar een kwart van ons bruto nationaal product wordt verdiend", zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdag bij de officiële opening van de weg.

'Nieuwe A4 bewijst waarde'
'Nieuwe A4 bewijst waarde' (Foto: ANP)

Irak nam wapens Nederlanders in beslag

De Iraakse autoriteiten hebben eind 2014 negen automatische geweren in beslag genomen van Nederlandse elite-eenheden die in het Arabische land de Nederlandse diplomaten beveiligen. Pas na twee maanden kregen de Nederlanders hun wapens - deels - terug.

Dat staat beschreven in processen-verbaal over de verdwenen vuurwapens. Het ANP beschikt over die documenten. De automatische geweren waren van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Van die speciale marechaussee-eenheid is een team werkzaam op de ambassade in Bagdad.

Tijdens een routine-onderzoek van de particuliere opslagplaats van de Nederlandse wapens in Irak werden ze in beslag genomen en opgeslagen op een Iraaks politiebureau. Dat terwijl de Iraakse autoriteiten een vergunning hadden gegeven voor het dragen van de wapens in het door geweld geteisterde land en de opslag ervan bij een beveiligingsbedrijf, aldus het ministerie van Defensie.

Irak nam wapens Nederlanders in beslag
Irak nam wapens Nederlanders in beslag (Foto: ANP)

Djokovic heeft medelijden met Sharapova

Tennisser Novak Djokovic heeft vooral medelijden met zijn op doping betrapte collega Maria Sharapova. De Servische nummer één van de wereld liet dat weten tegenover TMZ, voordat hij naar een NBA-basketbalwedstrijd ging.

"Natuurlijk wens ik haar het allerbeste", liet Djokovic optekenen. "Ik ken haar al zo lang en ik heb medelijden met wat er op het moment allemaal om haar heen speelt. Ik hoop dat ze hier vooral sterker uit kan komen", besloot de Serviër, die nogal verrast leek door de vraag over hét tennisnieuws van de laatste dagen. 

Sharapova heeft ondertussen een voorlopige schorsing geaccepteerd en is in afwachting van haar definitieve straf. Ze werd zoals vele - vaak Russische - sporters betrapt op het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium. 

Nieuwe map voor Unreal Tournament

Deze week is er een nieuwe build voor Unreal Tournament live gegaan. Naast verschillende updates is er ook een nieuwe map vrijgegeven. De map, DM-Chill,  speelt zich af in een burcht in de bergen.

Met de komst van een nieuwe map zal men ook aan de slag kunnen met de nieuwe Showdown game mode. Hierin krijgen spelers 1 leven per ronde en beginnen met 200 health. De volledige lijst met veranderingen kun je hier terug vinden. Unreal Tournament kun je downloaden via hun officiële site.

Opera brengt browser met ingebouwde adblocker

Opera heeft een webbrowser ontwikkeld met een ingebouwde adblocker. Het Noorse bedrijf heeft de ontwikkelaarsversie van de nieuwe browser voor desktops al beschikbaar.

Volgens Opera wordt surfen veel sneller doordat gebruikers in de browser kunnen aangeven welke advertenties wel of niet doorgegeven moeten worden.

De softwareontwikkelaar zegt in een blog dat adverteerders de opkomst van adblockers aan zichzelf te wijten hebben doordat ongevraagde reclame steeds meer downloadbandbreedte gebruikt, waardoor webpagina's langzamer laden. Gebruikers worden ook ongevraagd geconfronteerd met advertenties die over de pagina heen verschijnen.

Het ingebouwde advertentiefilter zou voordelen opleveren ten opzichte van een los geïnstalleerde adblocker. Opera claimt dat het browsen gemiddeld 45 procent sneller gaat dan met Google Chrome met de AdBlock Plusextensie.

Opera brengt browser met ingebouwde adblocker
Opera brengt browser met ingebouwde adblocker (Foto: BuzzT)

Naaktfoto's Elizabeth Hurley onder de hamer

Twee pikante foto's van Elizabeth Hurley worden vrijdag geveild. De 26 jaar oude foto's gaan onder de hamer bij onlineveilinghuis Catawiki.

Op een van de foto's is Hurley liggend op bed in haar lingerie te bewonderen. Op de andere zit ze volledig naakt op een stoel. De kiekjes zijn in 1990 gemaakt, vlak voordat de Britse actrice doorbrak in Hollywood, door John Stoddart.

De foto's zijn onderdeel van een speciale fotoveiling rond de fotograaf. Ook oude kiekjes van The Rolling Stones, Sting, Arnold Schwarzenegger, Iggy Pop en Daniel Craig worden aangeboden. De hoogste opbrengst wordt verwacht van een fotoreportage van een uitdagend dansende Catherine Zeta Jones, toen pas 23 jaar oud, op een bed.

De foto's van Hurley zijn gesigneerd. Geïnteresseerden kunnen al bieden. Op de twee van Elizabeth is momenteel al ruim 1650 euro in totaal geboden.

Naaktfoto's Elizabeth Hurley onder de hamer
Naaktfoto's Elizabeth Hurley onder de hamer (Foto: BuzzE)

Topman Shell ontving 5,6 miljoen euro in 2015

Topman Ben van Beurden van olieconcern Shell heeft afgelopen jaar in totaal 5,6 miljoen euro ontvangen voor zijn diensten. Dat blijkt uit het jaarverslag dat het Nederlands-Britse bedrijf donderdag heeft gepubliceerd.

In 2014 ontving de topman nog in totaal 24,2 miljoen euro. Een groot deel van dat bedrag betrof een extra pensioenbijdrage. Het basissalaris van Van Beurden in 2015 bedroeg 1,4 miljoen euro, ruim 2 procent meer dan een jaar eerder.

Topman Shell beurde 5,6 miljoen euro in 2015
Topman Shell beurde 5,6 miljoen euro in 2015 (Foto: ANP)

Eten bestellen via internet in de lift

Het online bestellen van eten en drinken bij webwinkels neemt een grote vlucht. De onlinebestedingen op dit vlak groeiden vorig jaar met 40 procent tot ruim 700 miljoen euro, blijkt uit nieuwe cijfers van brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

Het gaat zowel om etenswaren, drank en maaltijdpakketten die consumenten bestellen via websites van supermarkten als om de via internet bestelde pizza's of spareribs die bezorgers van restaurants bij mensen thuis afleveren.

Ook over de gehele linie liet de markt voor onlineshoppen vorig jaar krachtige groei zien. Alles bij elkaar werden bij webwinkels in Nederland ruim 142 miljoen onlinebestellingen geplaatst voor een totaal van 16,1 miljard euro. Dat komt neer op dik 17 procent meer aankopen en ruim 16 procent meer bestedingen dan in 2014. Naast voedsel belandde vooral speelgoed en kleding vorig jaar een stuk vaker in het digitale winkelmandje.

Eten bestellen via internet in de lift
Eten bestellen via internet in de lift (Foto: ANP)

Justin Bieber verlaat bar zonder te betalen

Justin Bieber heeft samen met zeven vrienden afgelopen week in een bar in de Amerikaanse plaats Seattle glaasjes whiskey achterover getikt, zonder daarvoor te betalen. Dat meldt TMZ.

Bieber en zijn aanhang bestelden shotjes whiskey van 15 dollar per glas. De groep ging op een gegeven moment naar buiten om te roken. Daar ontstond een ruzie met een vrouw die op de foto wilde met Justin. Toen hij weigerde, begon haar vriend de 22-jarige zanger uit te schelden.

Bang dat het incident zou uitlopen op een gevecht, verliet Bieber de bar. Een van zijn bodyguards zou de opdracht gekregen hebben om de rekening even snel te betalen, maar dat is in alle commotie niet gebeurd.

De rekening van ruim 130 dollar is woensdagnacht alsnog betaald.

Justin Bieber verlaat bar zonder te betalen
Justin Bieber verlaat bar zonder te betalen (Foto: BuzzE)

Zoutmeter helpt bij verminderen zoutgebruik

Nederlanders eten volgens de Nierstichting gemiddeld 1 kilogram zout per jaar te veel. De organisatie lanceert daarom donderdag de zoutmeter.com om mensen bewuster te maken van het gebruik van zout.

Op basis van enkele vragen op de website laat de zoutmeter zien hoeveel zout je eet en hoe je dat vermindert. Als iedereen in Nederland 3 gram zout per dag minder eet, scheelt dat volgens de Nierstichting jaarlijks 1500 sterfgevallen. Te veel zout eten verhoogt de bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten en het kan nierschade veroorzaken of verergeren.

Volgens de Nierstichting weten de meeste Nederlanders wel dat te veel zout schadelijk is. Uit onderzoek blijkt echter dat een op de vijf denkt meer te eten dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Maar de ongezouten waarheid is dat 85 procent van de Nederlanders te veel zout eet.

Zoutmeter helpt bij verminderen zoutgebruik
Zoutmeter helpt bij verminderen zoutgebruik (Foto: ANP)

'Damherten mogen worden afgeschoten'

De damherten die leven in de Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland mogen per direct worden afgeschoten. Dat heeft de rechter in Haarlem donderdag bepaald.

De faunabescherming had een verzoek ingediend om de jacht op de beesten op te schorten, maar de rechter heeft dit afgewezen. Volgens deskundigen zijn er te veel herten en gaat dit ten koste van de leefruimte van andere dieren. De faunabescherming stelt dat deze conclusie is genomen op basis van rapporten die aan alle kanten 'rammelen'.

"We wilden dit bewijzen. Maar volgens de rechter was het echter niet aan hem om een oordeel over de rapporten te geven. Hij was ook van mening dat er toch genoeg herten zijn, blijkbaar telt voor hem een dierenleven niet. Dit is heel beroerd voor de damherten", aldus de Faunabescherming.

De zaak wordt deze zomer nog wel inhoudelijk behandeld. "Maar voor die tijd zullen er al heel wat afgeschoten zijn, want we hebben begrepen dat ze staan te popelen om te beginnen."

Rechter: damherten mogen worden afgeschoten
Rechter: damherten mogen worden afgeschoten (Foto: ANP)

Rabo geeft winkeliers sneller hun geld

Ondernemers die een pincontract hebben bij Rabobank, of kasgeld bij die bank afstorten, kunnen vanaf komend weekeinde altijd binnen 24 uur over hun omzet beschikken. Ook op dagen dat de bank gesloten is, wordt het geld binnen een etmaal bijgeschreven.

Rabobank is naar eigen zeggen de eerste bank die deze service aanbiedt aan zijn klanten. De bank zegt daarmee tegemoet te komen aan een lang gekoesterde wens van vooral winkeliers om de pinomzet en stortingen binnen een dag terug te zien op hun rekening, ook in het weekeinde en op feestdagen.

Tot dusver krijgen ondernemers de weekendomzet doorgaans bijgeschreven op de eerstvolgende werkdag. In het paasweekeinde bijvoorbeeld betekent dit dat ondernemers pas op dinsdag kunnen beschikken over het geld dat zij op donderdag verdienen.

Rabo geeft winkeliers sneller hun geld
Rabo geeft winkeliers sneller hun geld (Foto: ANP)

Curator Perry Sport treft regeling met banken

De curator van Perry Sport en Aktiesport trekt zijn kort geding tegen de vier banken van het failliete winkelconcern in. De partijen hebben op het laatste moment alsnog een regeling getroffen, maakte de curator donderdagmorgen bekend.

Curator Toni van Hees zou eigenlijk donderdagmiddag voor de rechter staan omdat de banken de volledige opbrengst van de huidige verkopen in de winkels opeisten. Maar beide kampen zijn het nu eens geworden over een verdeling van het binnenkomende geld. De banken, waaronder Rabobank en ING, zullen hun blokkade van de bankrekeningen van de sportzaken nu opheffen.

Perry Sport, Aktiesport en moederbedrijf USG werden onlangs failliet verklaard. Er is nog altijd geen duidelijkheid over een mogelijke doorstart. De curator voert al bijna een week gesprekken met overnamekandidaten. Het gaat zowel om financiële investeerders als branchegenoten, uit binnen- en buitenland. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk winkels van Perry Sport en Aktiesport tezamen in één deal te verkopen.

Curator Perry Sport treft regeling met banken
Curator Perry Sport treft regeling met banken (Foto: ANP)

Meer winst voor frisdrankmaker Refresco

Sap- en frisdrankproducent Refresco Gerber, maker van onder meer Wicky-limonade, heeft 2015 afgesloten met meer winst dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde onder meer van lagere grondstofprijzen, die het echter ook deels doorberekende aan klanten. Daardoor liep de omzet licht terug.

Refresco behaalde een jaaromzet van 2,02 miljard euro, 1 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst steeg met 8 procent naar 41,8 miljoen euro. In het vierde kwartaal zakten de opbrengsten met 5,5 procent naar 471 miljoen euro, maar vervijfvoudige de winst tot 24,6 miljoen euro.

De Rotterdamse producent verkocht in totaal 6,1 miljard liter frisdrank en sap. Dat komt neer op een groei van 2,1 procent. Voor dit jaar voorziet Refresco de verkoop op eigen kracht verder op te voeren. Wel zal de winstmarge licht lager uitvallen dan vorig jaar.

Meer winst voor frisdrankmaker Refresco
Meer winst voor frisdrankmaker Refresco (Foto: ANP)

Sumo Digital gaat verder met Dead Island 2

Dead Island 2 was heel lang in ontwikkeling bij Yager, de studio onder andere bekend van Spec Ops: The Line. Vorig jaar werd beken dat Deep Silver de samenwerking stopte met deze studio en daarmee werd de toekomst van dit spel ook onzeker.

Deep Silver heeft nu aangekondigd dat het gaat samenwerken met Sumo Digital. Sumo Digital is vooral bekend van LittleBigPlanet 3. Verdere details omtrent Dead Island 2 zijn er op dit ogenblik nog niet bekend.

di2

Plasterk wil Zondagswet intrekken

Er gaat een einde komen aan de Zondagswet. Die beperkt nu nog de activiteiten op zondag. De Tweede Kamer had daar in 2012 al genoeg van, maar met die uitspraak van toen was nog niets gedaan. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zei donderdag echter dat hij de Kamer gaat volgen en een einde gaat maken aan de wet.

Die stamt in de huidige vorm nog uit 1953 en was onder meer bedoeld om de christelijke kerkgang niet te laten belemmeren. De Zondagswet zou nu niet meer als zodanig worden vormgegeven, zo is de gedachte. Na onderzoek en beraad wil de minister er nu dus toch van afstappen. De gemeenten houden wel een rol in het bepalen van wat er binnen hun grenzen wel of niet gebeurt op zondag.

Plasterk wil Zondagswet intrekken
Plasterk wil Zondagswet intrekken (Foto: ANP)

Rotterdam wil moskeeën weerbaarder maken

De gemeente en de islamitische gemeenschap in Rotterdam willen de weerbaarheid van de moskeeën in de stad versterken. Dit naar aanleiding van de anti-islam pamfletten die verschillende moskeeën in Nederland eind februari in hun bus kregen. Er wordt een werkgroep gevormd die voorstellen gaat doen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij over twee weken een werkgroep formeert met daarin vertegenwoordigers van onder meer Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), politie en de directie Veiligheid van de gemeente Rotterdam.

In de werkgroep worden alle vraagstukken rondom veiligheid bij moskeeën besproken. SPIOR zou het liefst geen zichtbare beveiliging van moskeeën willen zien. Die is tevreden met het contact dat er nu met de gemeente en politie is. De burgemeester hoopt voor de zomer de gemeenteraad te informeren over de maatregelen die doorgevoerd worden.

Rotterdam wil moskeeën weerbaarder maken
Rotterdam wil moskeeën weerbaarder maken (Foto: ANP)

Blatter had eerbetoon verwacht op FIFA-congres

Het FIFA-congres waar vorige maand een nieuwe president van de wereldvoetbalbond werd gekozen verliep niet helemaal zoals Sepp Blatter had verwacht. De naar alle waarschijnlijkheid ernstig corrupte Zwitser vond het maar vreemd dat hij niet ter plekke mocht zijn, maar hij had vooral toch wel een eerbetoon verwacht.

De geschorste Blatter viert vandaag zijn 80e verjaardag, reden voor een interview met het Zwitserse Blick. Gianni Infantino zag hij op de tablet van zijn dochter verkozen worden tot zijn opvolger, want zelf mocht hij er niet bij zijn. "Het zou helemaal geen probleem zijn geweest als ik er wel was, niemand had er last van gehad", beweert Blatter.

"Het meest vreemde vond ik echter dat er zowel aan het begin als aan het einde niet over mijn werk en mijn erfenis werd gesproken", zo probeert de Zwitser ogenschijnlijk de lachers op zijn hand te krijgen. Hij staat er immers vooral om bekend van binnenuit de voetbalbond vakkundig gesloopt te hebben door zijn corruptie door het hele systeem te verspreiden. "Ik kreeg niet eens een bye bye, zoals Tokyo Sexwale of die ene die ook een handjevol stemmen kreeg, Jerome Champagne", beklaagt Blatter zich.

Infantino wil het WK graag uitbreiden naar veertig landen, maar uiteraard is Blatter daar op tegen. "Een slecht idee, het systeem met 32 landen werkt en heeft zich bewezen. De volgende wil dan 44 landen op het WK en waar komen we dan uit? Een knock-outsysteem zoals in de grand slams in het tennis met 128 deelnemers? Dat zou wel creatief zijn.." 

De gevallen Zwitser laat weten dat veel voorzitters van nationale voetbalbonden voor de presidentsverkiezing bij hem langs zijn gekomen. Advies heeft hij ze naar eigen zeggen echter niet gegeven. "Ik blijf het Zwitserse neutraliteitsprincipe trouw", zo sluit hij af met een schitterende grap. 

Turkije gijzelt Europa

Turkije zet Europa in een politieke en financiële nek klem. De Turken willen alle vluchtelingen terugnemen en vanuit Turkije de ‘echte vluchtelingen’ verdelen over Europa. Ze willen er wel 6 miljard voor hebben, geen visum meer voor Turken in Europa en een versneld lidmaatschap van de Europese unie. Ondertussen heeft de Turkse regering een televisiestation met geweld overgenomen omdat het wat al te kritisch was op de regering Erdogan. Met dat –ondemocratisch-- Turkije moet de Europese Unie gaan onderhandelen om het ‘versnelde Europese lidmaatschap’ .

Nintendo maakt zes Wii U-games goedkoper

Op 15 april wordt de Nintendo Selects-reeks versterkt met 6 Wii U-titels. Het betreft zes games voor dit systeem die in Europa samen al meer dan 4 miljoen keer zijn verkocht.

Het gaat om de spellen:

  • New Super Mario Bros. U + New Super Luigi U
  • Donkey Kong Country: Tropical Freeze
  • Nintendo Land
  • The Legend of Zelda: The Wind Waker HD
  • Wii Party U
  • LEGO City Undercover

Deze spellen gaan 25 euro per stuk kosten.

De Nintendo Selectsreeks omvat al meer dan 25 klassieke titels, inclusief The Legend of Zelda: A Link Between Worlds en Star Fox 64 3D voor de Nintendo 3DS-systemen, en Super Mario Galaxy 2, Mario Kart Wii en Wii Sports Resort voor de Wii.

Wind Waker HD

Stardew Valley verkoopt 425.000 exemplaren

Dé verrassing van dit moment op Steam is life-sim Stardew Valley. Veel Steam-gebruikers, waaronder uw schrijver, zijn helemaal weg van het spel en dat laten de verkoopcijfers ook zien: binnen twee weken zijn er ruim 425.000 exemplaren verkocht op zowel Steam als GOG.com.

Stardew Valley is vergelijkbaar met games zoals Harvest Moon en Animal Crossing, waarbij spelers hun dagen doorbrengen in een vredig plattelandsdorpje en hun geld moeten zien te verdienen met onder andere boeren, mijnbouw en vissen. Ontwikkelaar Eric Barone had dan ook verwacht dat de game maar een heel klein gedeelte van het publiek zou aanspreken. "Ik had verwacht dat het vooral leuk zou zijn voor de gamers die Harvest Moon en Rune Factory hebben gespeeld", vertelt Barone in een interview met PC Gamer. "Ik zou nooit hebben durven denken dat de game zo'n groot publiek zou aanspreken. Ik ben er heel erg blij mee, maar ik ben er ook ontzettend door verrast."

Ter vergelijking: slechts zes games slaagden er vorig jaar in om meer dan één miljoen exemplaren te verkopen op Steam. Met al 425.000 verkochte exemplaren en de ongeremde populariteit van Stardew Valley zou het goed kunnen dat Barone zich binnenkort flink rijk mag rekenen met zijn spel. Niet slecht voor een game ontwikkeld door een enkel persoon.

Stardew Valley is exclusief voor de pc. Wil je met medeFOK!kers praten over Stardew Valley? Neem dan eens een kijkje op het speciale forum!

Stardew Valley
Stardew Valley verkoopt 425.000 exemplaren

Moeder deelt toplessfoto zoontjes ex (12)

Danita Michaux uit Pennsylvania is opgepakt wegens een grof staaltje wraakporno. De dame in kwestie heeft namelijk een toplessfoto van de ex-vriendin van haar zoon op Facebook gezet. Het meisje is slechts twaalf lentes jong.

Mevrouw Michaux is woedend op het arme kind. Zij heeft namelijk haar zoontje de bons gegeven. En dus heeft ze snoeihard wraak genomen.

De moeder had ooit een kiekje van het meisje gevonden met ontbloot bovenlijf. Dit had zij aan het ventje gestuurd toen de kalverliefde nog compleet was.

Toen de zuurtjesverkering eenmaal over was, bedacht Michaux zich niet. Prompt zette zij de foto op Facebook. En dat niet alleen, ook vond zij het nodig bedreigingen te uiten naar de tante van het meisje.

Moederlief is nu opgepakt voor haar wandaden. Haar wordt onder andere wraakporno en cyberpesten verweten.

Wouter Olde Heuvel stopt ook met schaatsen

Nadat Stefan Groothuis twee dagen geleden bekend maakte te stoppen met schaatsen, heeft Wouter Olde Heuvel dezelfde beslissing gemaakt. Hij stopt per direct met schaatsen. De 29-jarige rijder uit Losser heeft een paar maanden aan de kant gestaan vanwege een blessure en heeft nu het besluit genomen om per direct te stoppen met zijn schaatscarrière. Olde Heuvel werd in zijn loopbaan twee keer Nederlands kampioen allround, twee keer wereldkampioen team pursuit en won brons op de WK afstanden in 2008 op de 5000 meter.

"Na alle onderzoeken zijn de specialisten tot de conclusie gekomen dat het nog een lang proces wordt, voordat ik weer helemaal fit ben", reageert Olde Heuvel. "De afgelopen jaren heb ik zoveel blessureleed gehad, dat het gewoon een keer ophoudt. Mijn lichaam is niet meer klaar voor topsport. Omdat je al zoveel tegenslagen hebt gehad, is dit er nu één te veel. Het is goed geweest. Het is tijd voor andere dingen."

In november reed 'WOH' zijn laatste wedstrijd, waarna hij geteisterd werd door een bovenbeenblessure. In de afgelopen periode is het duidelijk geworden dat hem een hele lange revalidatieperiode te wachten staat. "Mijn seizoen was juist heel goed begonnen en ik had het gevoel dat ik aan één van mijn betere seizoenen ging toewerken. Natuurlijk ben ik dan heel teleurgesteld hoe het gelopen is. Maar dit is realiteit die ik onder ogen moet zien", zegt Olde Heuvel. "Ik was graag nog twee jaar door gegaan tot de Olympische Spelen, aangezien de afgelopen twee jaar bij Jac heel goed gingen. Jammer genoeg kwam er toen toch weer een blessure."

De Tukker, geboren in Losser, is inmiddels begonnen aan een trainerscursus. "Ik vind het leuk om met jeugd te werken en mijn ervaring en kennis te delen", maar gaat zich wellicht ook focussen op het materiaal. "Ik heb me altijd graag verdiept in het slijpen en 'benden' van schaatsen. In Nederland heb je Ronald van den Ing die dat doet, maar bij vele andere landen hebben ze daar heel weinig kennis van. Wie weet, ik heb nog geen idee wat er allemaal op mijn pad komt."

De afgelopen twee jaar had Olde Heuvel het naar zijn zin bij LottoNL-Jumbo. "Ik kijk daar heel positief op terug. Door het groepsproces ben ik ook beter gaan rijden. Zo stond ik vorig voorseizoen bij alle World Cups op het podium en eindigde ik als 2e op het NK allround achter Sven."

Het hoogtepunt was voor Wouter de WK afstanden in 2008. Als jong broekie werd hij daar niet alleen wereldkampioen op de team pursuit, maar ook pakte hij het brons op de 5000 meter. Komende zaterdag neemt hij afscheid van Thialf, de schaatssport en het publiek. 

Complete inboedel circus Renz geveild

De complete inboedel van circus Herman Renz gaat onder de hamer. Een 'pipowagen', zo'n twintig vrachtwagens, twee tenten, kassa's, horecakeukens, licht- en geluidsinstallaties worden per opbod verkocht.

Het circus ging vorig jaar oktober failliet. De Belastingdienst veilde onlangs al de grote circustent omdat het circus de fiscus niet kon betalen. De tent leverde 80.000 euro op.

De veiling van de andere spullen is in handen van Troostwijk Veilingen. De kijkdagen staan gepland voor 6 en 7 mei. De veiling sluit op 10 mei. "We komen fraaie stukken tegen. Wanneer kun je nu een complete circuspiste kopen of de stacaravan van de spreekstalmeester? Maar ook de karakteristieke kassa-units zoals die bij een circus staan, zijn te koop en een hele oude houten woonwagen", aldus Martijn van Schie, veilingmeester bij Troostwijk

Complete inboedel circus Renz geveild
Complete inboedel circus Renz geveild (Foto: ANP)

Chantal Janzen doet huishouden in vol ornaat

Chantal Janzen kan blijkbaar niet wachten om op te ruimen en schoon te maken zodra ze thuiskomt na een dag werken. De 37-jarige presentatrice neemt daarom niet de moeite om haar jas, sjaal en schoenen uit te doen voordat ze aan het huishouden begint.

"Als ik thuis kom, ga ik met mijn hakken aan, jas aan, muts op en sjaal om de was doen. Of ik ga het huis opruimen", zegt Chantal lachend tegen AD. "Omdat ik het idee heb dat als ik me uitkleed, ik niets meer hoef te doen."

Haar man Marco Geeratz beaamt het vreemde gedrag van zijn vrouw. "In vol ornaat gaat ze alvast de ontbijtspullen voor morgen neerzetten." Maar ook wanneer de jas en handschoenen uit zijn, vindt Chantal geen rust, bekent ze. "Ik kan gewoon niet stoppen met het huishouden doen."

De musicalster onthult ook dat de was bijhouden een tic is. "Ik kan er ook niet tegen dat er nog spullen in de wasmand liggen. Hij mag niet vol zijn. Er mogen van mij niet eens twee dingen in liggen", aldus Chantal. "Het is eigenlijk superirritant. Volgens mij heb ik wel genoeg geheimen gedeeld, straks denken mensen nog dat ik een idioot ben."

Chantal Janzen doet huishouden in vol ornaat
Chantal Janzen doet huishouden in vol ornaat (Foto: BuzzE)

Minister tobt over hoger minimumjeugdloon

Een verhoging van het minimumjeugdloon, zoals de Tweede Kamer wil, zit er nog niet meteen in. Minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) noemt de wens een dilemma.

In een debat met de Kamer donderdag wilde hij nog geen datum noemen waarop het kabinet met een standpunt komt. Hij noemde het verzoek van de Kamer pittig. Die wil het minimumjeugdloon aanzienlijk verhogen, maar het mag geen werkgelegenheid kosten.

"Het is niet eenvoudig de juiste balans te vinden", aldus Asscher. Hij zegt de druk te snappen en te voelen. Hij prees ook de actie van de jongerenvakbond van de FNV om het probleem steeds "op een goede manier" onder de aandacht te brengen. Ook tijdens het debat voerden enkele jongeren kort actie door zich deels te ontkleden.

De Kamer, waaronder regeringspartij PvdA, drong vorig jaar al aan op voorstellen. Coalitiepartner VVD voelt niets voor een verhoging.

Minister tobt over hoger minimumjeugdloon
Minister tobt over hoger minimumjeugdloon (Foto: ANP)

Lenteweer in aantocht

Er is lenteweer in aantocht. Het weerbureau MeteoGroup verwacht dat het in ieder geval tot het einde van de volgende week droog blijft. De laatste keer dat het zo lang achter elkaar niet regende, was eind oktober vorig jaar.

Door een hogedrukgebied in de buurt laat de zon zich ook regelmatig zien. Dit zorgt in Nederland voor mooi voorjaarsweer. De temperaturen komen geregeld uit op dubbele cijfers van een graad of 10. Wel kan er volgens MeteoGroup met een oostelijk briesje af en toe wat bewolking vanuit Duitsland binnendrijven.

De lange droge periode vorig jaar oktober zorgde voor een 'nazomer'. Daarvoor was het in april voor de laatste keer lange tijd achter elkaar droog. Dergelijke droge perioden komen vooral in het voorjaar vaker voor.

Lenteweer in aantocht
Lenteweer in aantocht (Foto: ANP)

Meer tuberculose door vluchtelingen

Het aantal gevallen van tuberculose neemt toe. De longziekte is vorig jaar 867 keer vastgesteld in Nederland. Dat is 53 keer meer dan in 2014, een toename van 6 procent. De stijging komt doordat er veel asielzoekers binnenkomen uit landen waar tbc veel voorkomt. In de afgelopen jaren was het aantal gevallen juist aanzienlijk gedaald.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de cijfers donderdag bekendgemaakt. "Tuberculose is heel beperkt onder Nederlanders. Dat neemt af en zal de komende jaren blijven afnemen. We zijn altijd afhankelijk van het aantal asielzoekers en de landen waar ze vandaan komen", zegt arts Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds.

De meeste tbc-patiënten komen uit landen als Eritrea, Somalië en Marokko. In Syrië is tuberculose geen groot probleem.

Meer tuberculose door vluchtelingen
Meer tuberculose door vluchtelingen (Foto: ANP)

Bette Midler zet ook pikante selfie online

Bette Midler is in navolging van Kim Kardashian 'met de billen bloot gegaan'. De 70-jarige actrice postte een (gefotoshopte) selfie op Twitter en daagde de vrouw van Kanye West uit haar lichaam in te zetten voor het goede doel.

Bette en Kim ruzieden afgelopen week op Twitter nadat Kim een naaktfoto op Instagram had gegooid. Midler reageerde cynisch en twitterde na het zien van de foto dat Kim de camera moet inslikken als ze wilt dat mensen een deel van haar zien dat ze nog nooit gezien hebben.

Dit grapje schoot in het verkeerde keelgat bij de realityster, die Bette vervolgens te grazen nam op Twitter. Ze beschuldigde Bette er onder meer van een 'onoprechte vriend' te zijn. "Blijkbaar kan iedereen een selfie maken, maar niet iedereen kan tegen een grapje", sloeg Midler terug.

En nu heeft Bette ook een selfie op internet gezet. Ze houdt een bord voor haar lichaam waarop ze oproept geld te doneren aan haar goede doel. Op de achtergrond hangt een spiegel, waarin te zien is dat Midler in haar string staat. "@KimKardashian zet je selfie aan het werk.. voor een goed doel! Doneer, retweet, ik leg 2 dollar neer voor elke dollar die je doneert", schrijft Bette erbij.

Stichting komt met tuchtklacht tegen Rabobaas

De Stichting Renteswapschadeclaim heeft een tuchtklacht ingediend tegen Rabobank-topman Wiebe Draijer. De bestuursvoorzitter zou vorige maand in een interview met het AD ten onrechte hebben gezegd dat uit onderzoek van de bank bleek dat Rabo geen valsheid in geschrifte pleegde bij de afhandeling van renteswapdossiers.

Volgens de claimorganisatie verzweeg Draijer in het gesprek met de krant dat toezichthouder AFM de bank enkele weken eerder op stukken had gewezen waaruit zou blijken dat wel dergelijke misstappen waren begaan. Rabobank zou mkb-ondernemers met ingewikkelde financiële producten documenten hebben laten ondertekenen, die op een oude datum werden gedateerd.

Stichtingsvoorzitter Pieter Lijesen liet donderdag weten dat Draijer met de uitspraak naar zijn mening in strijd heeft gehandeld met de bankierseed. Lijesen verwacht dat de tuchtcommissie binnen een maand met een antwoord komt. Rabobank zegt de klacht zelf nog niet ontvangen te hebben en wil ook niet inhoudelijk reageren.

Renteswapschadeclaim is met meerdere banken in een juridische strijd verwikkeld, omdat de stichting via de rechter schadevergoedingen probeert af te dwingen voor mkb-ondernemers die zich gedupeerd voelen vanwege aan hen verstrekte renteswaps. De complexe producten zijn bedoeld om renterisico's af te dekken. Banken hebben bij de verkoop ervan echter vaak een te rooskleurig beeld geschetst van de risico's, waardoor sommige bedrijven in de problemen zijn gekomen.

Stichting komt met tuchtklacht tegen Rabobaas
Stichting komt met tuchtklacht tegen Rabobaas (Foto: ANP)

The Division breekt records voor Ubisoft

Tom Clancy’s The Division heeft in de eerste 24 uur meer verkocht dan alle eerder uitgegeven Ubisoft-titels in de geschiedenis van het bedrijf, laat uitgever Ubisoft weten via een persbericht.

"We zijn ontzettend tevreden met de record-brekende launch van The Division", zegt David Polfeldt, Managing Director van Ubisofts Massive studio. "The Division laat goed zien waar Ubisoft voor staat. Het Massive team en alle andere studios hebben op de toppen van hun kunnen gepresteerd in een succesvolle samenwerking. Dit levert een goede, innovatieve en vermakelijk game op."

The Division heeft ook Ubisofts record voor totale digitale verkopen op één dag verbroken, waaronder Windows PC, Xbox One en PlayStation 4. Met deze game heeft Ubisoft drie van de vier (Destiny, Assassin's Creed, Watch_Dogs en The Division) meest succesvolle lanceringen van een nieuwe IP in de geschiedenis van de industrie in handen.

"De launch van The Division is een fantastische prestatie en laat de ongeëvenaarde capaciteit zien van Ubisoft om fantastische nieuwe games te maken, die vervolgens uitgroeien tot entertainment blockbusters", zegt Yves Guillemot, mede-oprichter en CEO Ubisoft. "Dit is een memorabele dag voor Ubisoft, maar nog belangrijker is het begin van de blijvende betrokkenheid van miljoenen spelers in de wereld van The Division game, waarvan wij zeker zijn dat de gamers ervan zullen houden.

The Division is deze week uitgekomen voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Russische volleyballers moeten olympisch ticket mogelijk inleveren

De kans bestaat dat de positieve dopingtest van de Russische volleyballer Aleksandr Markin flinke gevolgen kan hebben. De 25-jarige speler van Dinamo Moskou testte net als veel landgenoten positief op het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium.

Volgens de regels van wereldvolleybalbond FIVB bestaat de kans dat Rusland mogelijk gediskwalificeerd wordt van het toernooi waar Markin de positieve test afleverde. Als dat het olympisch kwalificatietoernooi van eerder dit jaar was, wat verre van onmogelijk is, zou het zomaar kunnen dat de Russen hun daar veroverde startbewijs voor de Spelen in Rio in moeten leveren. Als dat daadwerkelijk gebeurt zou Frankrijk, dat de finale verloor, zich ineens toch op kunnen maken voor de Spelen zonder nog een wereldwijd toernooi te moeten spelen. 

Volgens de regels van de FIVB (zie hier onder punt 11.1) spelen overigens ook zaken mee als het belang van de betrapte speler tijdens het toernooi. Dat was in het geval van Markin aanvankelijk niet heel groot, tot hij in de finale na de verloren eerste set zijn opwachting maakte en de Russen alsnog de overwinning pakten. 

Op 19 april wordt Markin door de FIVB gehoord over de zaak. Of en wanneer er een beslissing komt over de olympische deelname van het team is nog niet bekendgemaakt. Overigens staat de FIVB bij veel fans bekend als dusdanig corrupt dat het de FIFA er uit doet zien als een onschuldig oudemannenclubje, dus veel fans hebben er een hard hoofd in dat het Russische team bestraft wordt. Het vrouwenteam uit het land veroverde eveneens een olympisch ticket op het OKT en wel door Nederland in de finale te verslaan. 

Zoveelste tirade van Kanye West op Twitter

Kanye West heeft weer eens van zich laten horen op Twitter. De rapper, die eens in de zoveel tijd een tirade afsteekt, maakt zich om van alles boos en laat ook weten nog te werken aan zijn album Life of Pablo.

Kanye laat de wereld weten dat hij in het vliegtuig van Europa terug naar huis zit. "Ik kijk ernaar uit om mijn familie te zien en de laatste hand te leggen aan Life of Pablo en verder te werken aan Turbo Grafx 16", twittert hij. Alhoewel West Life of Pablo al op 14 februari lanceerde, is het blijkbaar nog niet af.

Er gaan geruchten dat Drake en Björk te horen zullen zijn op de nieuwe versie van het nummer Wolves, nadat Kanye zei dat hij het nummer ging 'herstellen'. Turbo Grafx 16 is de (voorlopige) titel van het album dat Life of Pablo opvolgt.

Modeshows
Kanye was in Frankrijk om een aantal modeshows tijdens de Paris Fashion Week bij te wonen. De rapper is blijkbaar niet tevreden met wat hij daar gezien heeft. "Persoonlijk houd ik niet meer van colberts. Ik heb vooral een hekel aan colberts bij vrouwen... dat was 5 miljoen jaar geleden een goed idee", aldus West.

Ook heeft de rapper een hekel aan stylisten die colberts aanraden en noemt hij de modewereld 'nep'. Verder wil de man van Kim Kardashian dat iedereen zich 'echt' gedraagt. "Als je me niet zou uitnodigen bij jou thuis, nodig mij dan ook niet uit voor je modeshow. Probeer mij niet als reclame te gebruiken om je voorgestelde trend relevant te maken."

Tot slot bedankt Kanye zijn vriend Balmain-ontwerper Olivier Rousteing voor het ontwerpen van een collectie rond Kim Kardashian. "Dat is visionair, aangezien ik ervan overtuigd ben dat Kim ons moderne alles vertegenwoordigt."

Zoveelste tirade van Kanye West op Twitter
Zoveelste tirade van Kanye West op Twitter (Foto: BuzzE)

Schippers: maak opname van gesprek met dokter

Een opname maken, bijvoorbeeld met je smartphone, van het gesprek met je dokter. Het mag en het is verstandig. Dat staat in een brief van minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Veel mensen vergeten informatie uit het gesprek met een arts. Daarom is het handig als ze dat thuis nog eens kunnen afluisteren.

De opname mag alleen door de patiënt zelf worden gebruikt en niet verder worden verspreid. En het is volgens de minister natuurlijk wel zo netjes om de dokter te vragen of je het onderhoud mag registreren, al is dat niet verplicht. Wil de arts de opname dan echt niet, dan moet hij alle informatie op schrift meegeven als de patiënt dat wil.

Schippers: maak opname van gesprek met dokter
Schippers: maak opname van gesprek met dokter (Foto: ANP)

sc Heerenveen zet alles op alles voor Streppel

Sinds Art Langeler heeft afgehaakt heeft sc Heerenveen zijn zinnen gezet op Jürgen Streppel, trainer van Willem II. Streppel is op dit moment de nummer één kandidaat voor de vacature. 

De gesprekken met Langeler liepen op niets uit en daardoor moest Heerenveen overschakelen op andere opties. De Friezen gaan nu vol voor Streppel, die na vijf jaar Willem II openstaat voor een nieuwe uitdaging. Ondanks een doorlopend contract is Streppel hoogstwaarschijnlijk bezig aan zijn laatste seizoen bij de Tilburgse voetbalclub. Wat valt er namelijk nog te winnen voor de club die de afgelopen jaren zo'n beetje alles heeft meegemaakt (degradaties, promoties en een negende plaats in de Eredivisie)?

Ook gezien het feit dat er in de spelersbegroting de komende jaren weinig vooruitgang zit en het contact met directeur Berry van Gool op zijn positiefst gezegd zakelijk is, lijkt er nu een mooie mogelijkheid te zijn gekomen om het eens te proberen bij een club waarbij er wat meer financiële mogelijkheden zijn. 

Bertens direct onderuit in Indian Wells

Tennisster Kiki Bertens (WTA-110) heeft weinig plezier beleefd aan het bereiken van het hoofdtoernooi van Indian Wells. De Nederlandse plaatste zich via de kwalificaties voor het hoofdschema, maar in de eerste ronde moest ze gelijk haar meerdere erkennen in de Amerikaanse CoCo Vandeweghe (WTA-38): 4-6 en 4-6.

Bertens kreeg drie kansen op de service van haar tegenstandster, maar kon deze niet benutten. Vandeweghe maakte twee van haar zes kansen, waardoor ze de partij in twee sets won. De Amerikaanse speelt nu tegen Svetlana Kuznetsova (WTA-17) die in de eerste ronde vrijgeloot was.

Barry Atsma kneust duim tijdens seksscène

Uw verslaggever zit naar 100% NL (radio) te luisteren en hoorde daar het breaking nieuws voorbij komen dat acteur Barry Atsma zijn duim heeft gekneusd tijdens een seksscène. Op een foto die hij heeft gedeeld op Instagram is te zien hoe hij zijn duim in een icepack koelt.

Beterschap Barry!

 

Vraag me niet hoe... Maar m'n duim gekneusd tijdens een sex-scène 😂. #allesvoordekunst #Klem #letterlijkdus

Een foto die is geplaatst door Barry Atsma (@barry_atsma) op9 Mrt 2016 om 3:08 PST

Dekker kan verder met vernieuwing onderwijs

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) kan door met de ontwikkeling van vernieuwingen in het toekomstige voortgezet en basisonderwijs. Hij gaat daarbij uit van een advies van het Platform Onderwijs2032, dat uitzocht wat kinderen straks moeten kennen en kunnen.

Dekker wil dat een nieuw 'ontwerpteam2032' het plan verder gaat uitwerken en kreeg daarvoor genoeg steun, bleek woensdag in de Kamer. SP, PVV, D66 en CDA zien dat echter niet zitten. Ze hebben kritiek op zijn aanpak, zowel op de inhoud als het traject.

Zo vinden ze dat vernieuwingen eerst moeten worden getoetst aan criteria die een parlementaire commissie onder leiding van PvdA'er Jeroen Dijsselbloem eerder had opgesteld.

Volgens Dekker voldoet het plan op belangrijke punten wel aan het advies van Dijsselbloem. De onderwijssector zelf is positief, zei hij. Dekker zegde de Kamer toe dat leraren een grotere rol krijgen in het proces.

De inhoud van het onderwijs gaat niet helemaal op de schop, maar wordt op onderdelen verbeterd. "Geen revolutie, maar evolutie", aldus Dekker.

Dekker kan verder met vernieuwing onderwijs
Dekker kan verder met vernieuwing onderwijs (Foto: ANP)

Schonere dieselauto's blijkt lastige opgave

Het blijft voor autofabrikanten lastig om dieselauto's schoner te krijgen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat er een behoorlijk verschil is tussen de uitslag van de toelatingstest, op grond waarvan de voertuigen de weg op mogen, en de uitstoot in de praktijk.

Volgens de cijfers van TNO scoren vooral de Volkswagen Passat CC, de BMW 518, de Opel Zafira en de Mercedes-Benz C220 op de weg slecht. De Peugeot 308 en de Audi Q7 krijgen ook een onvoldoende. Alleen de uitstoot van de BMW 530 komt in de buurt van de strenge Europese normen.

Deze constatering en de resultaten als geheel zijn voor TNO aanleiding om samen met overheden én fabrikanten snel en daadkrachtig werk te maken van een beter en realistischer systeem om praktijkemissies te bepalen en te handhaven. Dit zal de luchtkwaliteit in vooral de stedelijke gebieden in Europa zeer ten goede komen.

Volgens TNO kan uit de cijfers niet de conclusie worden getrokken dat de verschillen tussen de test en de resultaten op de weg het gevolg zijn van zogenoemde 'sjoemelsoftware'. Die werd in auto's van Volkswagen gebruikt om ze 'schoner' te laten zijn.

Schonere dieselauto's blijkt lastige opgave
Schonere dieselauto's blijkt lastige opgave (Foto: ANP)

Sharon Osbourne volgt Kim met naaktselfie

Kim Kardashian heeft met haar laatste naaktfoto iets losgemaakt bij haar collega-celebrity's. Niet alleen barstten er discussies los, Sharon Osbourne besloot zelfs in Kims voetsporen te treden met eenzelfde naaktfoto.

"Kim Kardashian, je hebt me geïnspireerd!", schrijft de 63-jarige vrouw van Ozzy Osbourne op Instagram bij een naaktfoto waarop ze laat zien dat ze altijd nog strak in haar vel zit. Net als op de foto van Kim zijn haar borsten en vagina bedekt met een zwart balkje. Ook model Courtney Stodden nam het concept over en poseerde naakt in de badkamer.

Kardsahian kon rekenen op zowel bijval als kritiek nadat ze de foto publiceerde op Internationale Vrouwendag. Zo vond Bette Midler en Pink dat de realityster als rolmodel een verkeerd signaal afgeeft, terwijl Amber Rose het daar helemaal niet mee eens is. "We zijn allemaal naakt geboren, het is de samenleving die borsten en lichamen seksualiseert", schrijft ze. "Als een volwassen moeder van twee zich goed genoeg voelt met haar lichaam en dat wil laten zien is dat niet jouw zaak of die van wie dan ook."

 

@kimkardashian you inspired me! #liberated #thetalk

Een foto die is geplaatst door Sharon Osbourne (@sharonosbourne) op9 Mrt 2016 om 10:23 PST

'The Old Gods komen naar Hearthstone'

Hoewel de aankondiging pas morgen plaatsvindt, weten we waarschijnlijk al wat Blizzard voor Hearthstone in petto heeft. Reddit-gebruiker That_Azzin heeft namelijk een work-in-progress advertentie gevonden, waarin duidelijk het logo en naam van de nieuwe uitbreiding te zien is.

'Whispers of the Old Gods' moet de uitbreiding gaan heten. Iedereen die enigzins bekend is met Warcraft-lore zal ongetwijfeld bekend zijn met The Old Gods. Hoor je daar niet bij en ben je nieuwsgierig kun je hier een kijkje nemen. De aankondiging is uiteraard nog niet officieel gemaakt, dus een korreltje zout is nog wel op zijn plaats, al lijkt het zo goed als zeker te zijn.

Wat de nieuwe uitbreiding ons brengt op het gebied van kaarten en effecten is wel nog even afwachten. Morgenavond om 19:00 uur Nederlandse tijd vindt de aankondiging plaats. Deze is te bekijken via het Twitch-kanaal van PlayHearthstone.

Whispers of the old gods Heartstone

De evolutie van Uncharted

Sony komt met een reeks 'Making of'-video's, waarin we de ontwikkelaars en acteurs aan het woord zien komen over het begin van Uncharted, de evolutie van de serie, de grenzen die zijn verlegd van de hardware en meer.

De eerste video is inmiddels beschikbaar en heeft de titel 'The evolution of a franchise'. De komende weken komen de onderstaande video's beschikbaar:

  • The Making of Uncharted 4: A Thief's End: Growing up with Drake
  • The Making of Uncharted 4: A Thief's End: Pushing Technical Boundaries Part 1
  • The Making of Uncharted 4: A Thief's End: Pushing Technical Boundaries Part 2
  • The Making of Uncharted 4: A Thief's End: In the End

Na een aantal vertragingen moet Uncharted 4: A Thief's End dan eindelijk op 10 mei verschijnen voor PlayStation 4.

UMi Touch, vlaggenschip van 2016

UMi heeft met deze 'Touch' haar vlaggenschip van 2016 geïntroduceerd en daar een mooie lijst voor opgesteld met redenen waarom dit de beste keus is voor de gebruiker. Los daarvan beschikt het over 3GB werkgeheugen, een 5,5-inch FullHD-scherm, MTK6753 octa-core en ondersteuning voor netwerkbanden LTE-FDD 800/1800/2600MHz. 

1. De meest ideale vingerafdrukscanner aan de voorkant

Simpel gezegd is dit de beste optie omdat het de plek is waar je duim rust als je het toestel vasthoudt. 

umiartikel-1 (Foto: rene90)

2. Kwalitatief metalen behuizing (unibody) en mooi design

Naast de betere camera en accu heeft UMi ervoor gekozen om ook het ontwerp flink aan te pakken zodat dit er gelikt uit ziet. Dit hebben ze voor elkaar gekregen door van verschillende merken bepaalde eigenschappen over te nemen in het ontwerp. Onder andere dus het unibody design van Xiaomi waardoor dit toestel er strak uitziet en het komt in drie verschillende kleuren. 

umiartikel-2 (Foto: rene90)

3. De enorme batterij, 4000mAh

De UMi Iron Pro kwam al eerder in de review op de frontpage voorbij met een accu van 3350mAh. De nieuwe Touch beschikt over een nog grotere accu van 4000mAh en dat in combinatie met de verschillende optimalisaties in Android 6.0 zou voor een goede batterijduur moeten zorgen. Dit is een punt waarop het dus een puntje voor heeft op concurrenten. 

umiartikel-3 (Foto: rene90)

4. De camera is perfect

Weer eens een nieuwe Sony sensor die gebruikt wordt, namelijk de Exmor R IMX328 met ondersteuning voor Panorama, live 3D-modus, GIF-modus en 'motion-track'-modus. Aan de voorkant is er gebruik gemaakt van een 5MP Hi553 sensor met flitser voor de selfies.

umiartikel-4 (Foto: rene90)

5. Dual-sim met dual-standby, en microSD ondersteuning tot 128GB kaartjes

Je beschikt in ieder geval over voldoende ruimte met de mogelijkheid tot een microSD-kaartje tot 128GB. Sowieso is een groot pluspunt van de Chinaphones dat ze beschikken over dual-sim waarbij je twee simkaarten tegelijk actief kan hebben in het toestel. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat het of 2 simkaarten is, of 1 simkaart en 1 microSD-kaart.

umiartikel-5 (Foto: rene90)

6. Android 6.0, het nieuwste van Google

'Out of the box' is Android 6.0 voorgeïnstalleerd wat een voordeel is. Soms heb je te maken met Chinese fabrikanten die dit 'later' met een update doen waarbij het altijd de vraag is hoelang dit gaat duren. Bij UMi beschik je dus gelijk over Android Marshmellow. Daarnaast kan je gebruik maken van het programma ROOTJOY, een manier om tot 5 verschillende custom rom's te installeren op een simpele manier via de computer. 

umiartikel-6 (Foto: rene90)

7. Gunstig geprijsd voor $179,99 (en 149,99 in de pre-order)

De UMi Touch komt 20 maart op de markt waarbij je hem nu al kan pre-orderen in het zilver of zwart voor maar 149,99 dollar inclusief verzending. Wel moet je rekening houden met eventuele douanekosten. Klik hier voor de verkoopkanalen: www.umidigi.com.

umiartikel-7 (Foto: rene90)

Nog minder plofkip in schappen AH en Jumbo

De supermarktketens Albert Heijn en Jumbo zorgen ervoor dat voor het einde van het jaar alle kipvleeswaren en verse kipmaaltijden van het huismerk plofkipvrij zijn. Vleeswaren zijn goed voor ongeveer een kwart van de Nederlandse vleesconsumptie. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier spreekt daarom van "een grote stap voor de dieren".

"Albert Heijn en Jumbo zijn de eerste supermarktketens die deze belangrijke stap zetten. Miljoenen kippen krijgen hierdoor een iets beter leven", aldus de organisatie donderdag. Vanaf medio april worden alle stoommaaltijden van Albert Heijn die kip bevatten, gemaakt met scharrelkip met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. De maanden daarna wordt kip in andere verse producten, zoals maaltijdsalades en verse maaltijden, vervangen door kip met een beter leven. Jumbo vervangt dit jaar de kip van alle verse kippizza's, -maaltijden, -maaltijdsalades en -vleeswaren van het huismerk.

Wakker Dier voert sinds 2012 actie tegen wat de organisatie plofkip noemt: het vlees van een kuiken dat extreem snel groeit in stallen waar het met twintig soortgenoten op een vierkante meter leeft.

Nog minder plofkip in schappen AH en Jumbo
Nog minder plofkip in schappen AH en Jumbo (Foto: ANP)

Ori and the Blind Forest krijgt definitieve editie

Moon Studios’ sidescrolling exploration-platformer Ori and the Blind Forest krijgt een nieuwe editie met de titel Ori and the Blind Forest: Definitive Edition.

De definitieve versie bevat nieuwe gebieden, moeilijkheids- en gameplay-opties. Gamers die de originele game bezitten, kunnen voor een lagere prijs upgraden naar de Definitive Edition. Nieuwe spelers kunnen de Definitive Edition kopen: Deze editie bevat ook het originele Ori and the Blind Forest.

Ori and the Blind Forest: Definitive Edition komt 11 maart uit op Xbox One. Het moet later deze maand ook voor pc uitkomen.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken Frankrijk

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen donderdagochtend in Parijs aan hun tweedaagse staatsbezoek aan Frankrijk. Het bezoek begint met een welkomstceremonie bij de Arc de Triomphe, waar Willem-Alexander een bloemstuk legt bij het graf van de onbekende soldaat (die tijdens de Eerste Wereldoorlog is omgekomen).

Later op de dag bekijkt het koningspaar in museum Het Louvre Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634. De doeken waren in het bezit van de Franse familie De Rothschild en zijn onlangs voor 160 miljoen euro aan Nederland en Frankrijk verkocht. Na een restauratie zijn de schilderijen afwisselend in het Rijksmuseum en het Louvre te zien.

Donderdagavond biedt de Franse president François Hollande een staatsbanket aan in Palais de l'Élysée, zijn officiële residentie. Op vrijdag domineert de handel het programma. Het staatsbezoek moet de goede banden tussen Nederland en Frankrijk bevestigen. Voor Willem-Alexander is het zijn zevende staatsbezoek sinds zijn aantreden in 2013.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken Frankrijk
Willem-Alexander en Máxima bezoeken Frankrijk (Foto: ANP)

ECB weer aan zet in inflatiestrijd

Alle ogen in de financiële sector zijn donderdag weer gericht op de Europese Centrale Bank (ECB). Die neemt naar verwachting nieuwe stappen in zijn strijd tegen de zeer lage inflatie en de kwakkelende economische groei in de eurozone.

De ECB komt donderdag na zijn zeswekelijkse rentevergadering met nieuwe prognoses voor de inflatie en de groei, die naar verwachting somberder zijn dan de vorige ramingen. Waarschijnlijk blijkt uit de nieuwe voorspellingen dat de inflatie nog langer ver verwijderd blijft van het door de ECB nagestreefde peil van net geen 2 procent. De centrale bank zal daarom flinke stappen zetten om een verdere stijging van het prijspeil te bewerkstelligen, denken veel economen.

Waarschijnlijk wordt het nog duurder voor banken om geld te stallen bij de ECB, doordat de nu al negatieve depositorente verder wordt verlaagd. Daarnaast voorzien economen een uitbreiding van de opkoop van obligaties door de ECB. Die koopt nu maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen bij banken. Dat bedrag kan worden opgerekt, net als de duur van het programma dat nu tot maart volgend jaar loopt.

ECB weer aan zet in inflatiestrijd
ECB weer aan zet in inflatiestrijd (Foto: ANP)

VS: instorten Mosuldam zou catastrofaal zijn

Het instorten van de Iraakse Mosuldam kan leiden tot een humanitaire ramp. Daarvoor waarschuwde de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power woensdag (lokale tijd) na een bijeenkomst met experts, Iraakse diplomaten en VN-functionarissen.

De Mosuldam in Noord-Irak is door constructiefouten en erosie verzwakt. Power, die werd bijgepraat over de staat van de dam, noemde de informatie die ze kreeg "ijzingwekkend". Hoewel maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat het gevaarte bezwijkt, kan niet worden uitgesloten dat het toch misgaat.

Als de dam het begeeft, bestaat het risico dat sommige plaatsen worden getroffen door een 14 meter hoge vloedgolf. "Die kan alles in zijn pad meeslepen: mensen, auto's, explosieven die niet zijn afgegaan, afval en ander gevaarlijk materiaal", waarschuwde de diplomate. "Daardoor komen enorme bevolkingscentra nog verder in gevaar."

Volgens Power moeten alle VN-lidstaten bereid zijn te helpen bij het voorkomen van zo'n "humanitaire catastrofe". In het gebied dat onder water kan lopen, wonen 500.000 tot anderhalf miljoen Irakezen.

VS: instorten Mosuldam zou catastrofaal zijn
VS: instorten Mosuldam zou catastrofaal zijn (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zon en sluierbewolking

Na de regen en bewolking van de afgelopen tijd, eindelijk tijd voor de zon! Hoewel hij af en toe nog verdwijnt achter wat sluierbewolking belooft het vandaag dus een prachtige dag te worden. De temperatuur ligt rond de 9 graden en de zwak tot matige wind komt uit het oosten. 

Zon op 07:04
Zon onder 18:36

Papabear is terug uit Polen en maakte tijdens het landen deze foto. 

Landing in zicht (Foto: Papabear)
Landing in zicht (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1831 Het Franse Vreemdelingenlegioen werd opgericht. 
 1969 De moordenaar van Martin Luther King, James Earl Ray, werd tot 99 jaar celstraf veroordeeld. 
 1966

Prinses Beatrix en Claus von Amsberg traden in Amsterdam in het huwelijk. 

 2010 Sander V., surveillant bij de politie Rotterdam-Rijnmond, bracht zijn buurmeisje Milly Boele om het leven. 


Beatrix de bruid 

Oostenrijk: sluiting Balkanroute is permanent

De sluiting van de zogenoemde Balkanroute voor vluchtelingen is permanent. Dat zei de Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner (Binnenlandse Zaken) tegen de Duitse krant Die Welt.

"Mijn positie is duidelijk: de Balkanroute blijft gesloten en dat is permanent", aldus Mikl-Leitner donderdag in de krant. Volgens de bewindsvrouw kan alleen een "consistent signaal" migranten afhouden van een overtocht per boot vanuit Turkije.

Zo'n vijfhonderd migranten demonstreerden woensdag nog in Athene tegen de sluiting van Europese grenzen. Doordat landen als Macedonië, Servië en Kroatië hun grenzen hebben gesloten, stranden steeds meer vluchtelingen en migranten in Griekenland.

Oostenrijk: sluiting Balkanroute is permanent
Oostenrijk: sluiting Balkanroute is permanent (Foto: ANP)

'Luchtaanvallen op wapenmakers IS'

De Verenigde Staten hebben luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten in Irak die cruciaal zouden zijn voor het chemische-wapenprogramma van terreurorganisatie Islamitische Staat. Daarbij werd informatie gebruikt uit het verhoor van een opgepakte IS-leider, zeiden Amerikaanse functionarissen tegen CNN.

De bombardementen moesten onder meer een einde maken aan het vermogen van IS om mosterdgas te produceren. Gevechtstoestellen zouden onder meer personen, voertuigen en gebouwen hebben bestookt, maar het is nog onduidelijk of alle geplande aanvallen zijn doorgegaan. Volgens de bronnen waren op een aantal plekken burgers aanwezig.

De inlichtingen waren afkomstig uit het verhoor van een hooggeplaatst IS-lid, dat drie weken geleden zou zijn opgepakt in Irak. Het gaat mogelijk om de man die verantwoordelijk is voor het volledige chemische-wapenprogramma, maar niet alle bronnen konden dat bevestigen.

'Luchtaanvallen op wapenmakers IS'
'Luchtaanvallen op wapenmakers IS' (Foto: ANP)

CL: Uitslag Chelsea - Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain is kwartfinalist in de Champions League. De Fransen wonnen in Londen ook het tweede duel met 2-1 en was simpelweg te sterk voor het Chelsea van Guus Hiddink.

In een meer dan levendig duel kwam het eerste schot op naam van Diego Costa, die Courtois onder vuur nam nadat PSG risico nam in de opbouw. Aan de andere kant werd een poging van Di Maria van de lijn gehaald door Ivanovic na een pass van Lucas.

Parijzenaars zetten toon

Het was daarna PSG dat een mokerslag uitdeelde aan Chelsea. Ibrahimovic week een beetje uit naar de rechterkant en leverde een strakke voorzet bij de tweede paal af, die door Rabiot werd binnengelopen, 0-1.

Daarna had PSG de controle over de wedstrijd, maar de Fransen verzuimden dat te behouden en druk te blijven zetten op Chelsea, dat in die fase ver terugzakte op eigen helft. Na een half uur kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd. Costa, inmiddels zonder masker, maakte de 1-1 in de linkerhoek achter Courtois op aangeven van Willian.

Hernieuwd vertrouwen Chelsea

Daardoor kregen de mannen van Hiddink weer wat van het vertrouwen uit de openingsfase terug en golfde het spel in het restant van de eerste helft op en neer. Het tempo lag bij vlagen verschrikkelijk hoog en het duel werd ook wat steviger. Zo kregen Motta en Fabregas beiden geel voor overtredingen op elkaar.

Zlatan beslist duel

Na een uur spelen was de koek op bij Costa, die vervangen werd door Traoré, en niet lang daarna viel het doek definitief voor Chelsea. PSG kwam in de 67e minuut op 1-2 toen een voorzet van Di Maria vanaf de linkerkant gedecideerd werd afgewerkt door Ibrahimovic.

Die goal betekende dat Chelsea daarna drie doelpunten moest maken, maar dat zat er bij lange na niet meer in voor de ploeg van Hiddink. Het werd stil op Stamford Bridge en het geloof was weg bij Chelsea, dat PSG feest zag vieren door het bereiken van de kwartfinales van de Champions League.

CL: Uitslag Zenit Sint-Petersburg - Benfica

Benfica heeft zich ten koste van Zenit Sint-Petersburg verzekerd van de volgende ronde van de Champions League. De bezoekers wonnen de return in Rusland met 1-2.

Zenit Sint-Petersburg wist dat het aanvallender moest gaan spelen om kans te blijven houden op de volgende ronde van de Champions League. Het verdedigende spel in Portugal leverde de ploeg van Andre Villas-Boas tijdens de eerste confrontatie een 1-0 nederlaag op, waardoor het in eigen huis een andere tactiek moest kiezen om Benfica uit te schakelen.

Ploegen aan elkaar gewaagd

Dat leek Zenit te begrijpen en liet vanaf de eerste minuut zien met andere intenties aan het duel te beginnen dan tijdens de uitwedstrijd. De ploeg ging op zoek naar een vroege openingstreffer en kreeg hier al snel een goede mogelijkheid voor. Na iets minder dan tien minuten spelen was het Artem Dzyuba die in kansrijke positie werd gebracht, maar de aanvaller van Zenit schoot de bal hard voorlangs.

Beide ploegen lieten vervolgens zien aan elkaar gewaagd te zijn en legden een interessant duel op de mat. De thuisploeg ging gecontroleerd op zoek naar de 1-0, terwijl Benfica af en toe met fraai combinatievoetbal voor gevaar zorgde voor het doel van Yuri Lodygin. Het was Renato Sanches die namens de bezoekers de beste mogelijk kreeg. De middenvelder kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied voor zijn voeten, waarna hij hard uithaalde. Het achttienjarige talent mikte de bal echter net naast het doel, waardoor Lodygin niet in actie hoefde te komen.

Zenit sterk uit de kleedkamer

In de tweede helft wijzigde het spelbeeld. Beide teams keerden met dezelfde spelers terug op het veld, maar het was de thuisploeg dat beter uit de kleedkamer kwam. De ploeg leek zich te beseffen dat er iets moest gebeuren om Benfica in moeilijkheden te brengen en ging driftig op zoek naar de 1-0 voorsprong.

Benfica kwam er niet meer aan te pas en het was Zenit dat het initiatief greep. Het elftal zette aan en kreeg na een paar speldenprikjes dé mogelijkheid om de score te openen. Invaller Igor Smolnikov werd bij de eerste paal op zijn wenken bediend met een strakke voorzet van Hulk. De verdediger slaagde er echter niet in de bal succesvol te verlengen en zag Ederson Moraes redding brengen.

Niet veel later moest de doelman van Benfica de bal dan toch uit het net vissen. Zenit kwam terecht op voorsprong, nadat Hulk de bal achter Ederson werkte. Yuri Zhirkov zette aan de linkerkant van het veld goed door en leverde een perfecte voorzet op Hulk, waarna de Braziliaan de 1-0 op het scorebord kopte.

Benfica kantelt de wedstrijd

Na de treffer bleef de thuisploeg aanzetten en leek de 2-0 slechts een kwestie van tijd. Maar het was echter Benfica dat uit het niets op gelijke hoogte kwam. Een prachtig afstandsschot van Raul Jimenez belandde op de lat, waarna de bal met wat geluk voor de voeten kwam van Nicolas Gaitan. De aanvoerder faalde voor leeg doel niet en scoorde de gelijkmaker voor Benfica. In de slotseconden maakte Anderson Talisca het feest voor Benfica compleet en besliste de eindstand op 1-2. Door de overwinning verzekerde Benfica zich voor de kwartfinale van de Champions League.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.