Schutter Hellenbrand niet naar Spelen

Schutter Peter Hellenbrand heeft zich definitief niet geplaatst voor de Olympische Spelen. De Nederlander maakte op de Spelen van Londen in 2012 nog furore met een vijfde plek op het 10 meter luchtgeweer, maar tijdens het EK in het Hongaarse Győr greep hij naast zijn laatste kans.

Hellenbrand moest bij de beste drie eindigen, waarbij alle de al vergeven Europese tickets weggestreept werden (zie hier voor het volledige schema). De kwalificatie bestond uit zes series van tien schoten en in de eerste drie series liet de Nederlander het volledig liggen met 102.5, 102.2 en 102.5 punten. Hij stond op een bepaald moment zelfs amper in de top-60 in het veld van 71. 

De vierde en vooral vijfde en zesde series van Hellenbrand waren juist van uitermate hoog niveau: 103.7, 105.0 en 105.3 punten. Met het gemiddelde van de laatste dertig schoten zou hij zich zonder enig probleem voor de finale van acht schutters geplaatst hebben, nu werd hij dertigste. Na het wegstrepen van de al vergeven olympische tickets bleek dat Hellenbrand in de kwalificatie minstens twaalfde moest worden. Hij kwam uiteindelijk 2,7 punten tekort voor de twaalfde plek en dus een ticket voor de Spelen.