Judobond maakt olympische voorselectie bekend

De Nederlandse judobond heeft de voorselectie voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro bekendgemaakt. Elf judoka's zullen worden voorgedragen bij NOC*NSF, waarna de betreffende judoka's op 30 mei nog wel aan de internationale eisen - een bepaalde positie op de wereldranglijst - moeten voldoen. 

Henk Grol is de enige van de elf die al een olympische medaille in bezit heeft: twee stuks zelfs, brons in 2008 en 2012. Dex Elmont, Marhinde Verkerk en Jeroen Mooren zijn de overige drie die al wel olympische ervaring hebben. Het olympisch debuut wacht voor Anicka van Emden, Kim Polling, Tessie Savelkouls, Frank de Wit, Noël van 't End en Roy Meyer. Sanne Verhagen is nog altijd geblesseerd en hoopt op tijd fit te zijn om aan de eis te kunnen voldoen. Zij is de enige voor wie het voldoen aan de eis dan ook een serieuze uitdaging lijkt.

Vooral opvallend is de keuze voor Verkerk, die op de olympische ranglijst onder Guusje Steenhuis staat. Veel judovolgers waren er op voorhand echter al van overtuigd dat de JBN ongeacht de wereldranglijst sowieso zou kiezen voor Verkerk, vanwege haar vroegere prestaties. Steenhuis won vorig jaar twee Grand Slams en werd een keer tweede en derde, Verkerk kwam tot één zege, maar pakte wel brons op het WK en veel medailles op eerdere WK's en EK's.

"Met deze selectie hebben we voldoende medaillekandidaten in Rio", aldus JBN-directeur topsport Henry Bonnes. "In drie gewichtsklasses hadden we de ongelooflijke luxe om uit twee topjudoka's te kiezen voor één plek. Een erg moeilijk besluit, maar we hebben in overleg met de technische staf gekozen voor de judoka's die wij de grootste medaillekans toedichten. Ik heb er vertrouwen in dat deze groep goed genoeg gaat zijn om onze doelstelling van drie medailles te verwezenlijken."

De volledige (voor)selectie:

Gewichtsklasse Judoka Positie op olympische ranglijst
Mannen    
-60kg Jeroen Mooren 20
-66kg x  
-73kg Dex Elmont 17
-81kg Frank de Wit 33
-90kg Noël van 't End 5
-100kg Henk Grol 16
+100kg Roy Meyer 5
     
Vrouwen    
-48kg x  
-52kg x  
-57kg Sanne Verhagen 21
-63kg Anicka van Emden 8
-70kg Kim Polling 2
-78kg Marhinde Verkerk 7
+78kg Tessie Savelkouls 13

Steenhuis (-78kg), Juul Franssen (-63kg) en Michael Korrel (-100kg) zijn aangewezen als reserve.