FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 februari 2016

Uitslag Vitesse - Willem II

Willem II heeft in de Eredivisie een broodnodige overwinning geboekt. De Tilburgers wisten in een oersaaie wedstrijd te winnen van Vitesse: 0-1, waardoor de ploeg nu vijftiende staat met 25 punten uit 25 duels. Vitesse is bezig met een langzame glijvlucht en staat nu met 37 punten zevende.

Vitesse

0 - 1

Willem II

    62' Ondaan
 
Gele kaart: Rashica, Leerdam (Vitesse), Achenteh (Willem II)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.987
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Kashia
Van der Werff
Kruiswijk (Zhang/85)
Leerdam
Nakamba
Yeini
Baker
Rashica
Qazaishvili (Brown/74)
Oliinyk (Nathan/60)
  Lamprou
Van der Struijk (Heerkens/83)
Wuytens
Peters
Koppers
Ojo
Andersen
Achenteh
Ondaan (Braber/73)
Falkenburg
Hupperts (Kawaya/81)

Gebouw in Den Bosch ingestort

In Den Bosch is momenteel een ramp gaande. Er is zojuist een gebouw ingestort in de Brabantse hoofdstad. Dit meldt De Telegraaf.

De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Nieuwsgierigen worden op grote afstand gehouden.

Het gebouw bevond zich op de Markt. Het is nog onduidelijk of en zo ja hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

Uitslagen Eredivisie 27/02/2016

Cambuur Leeuwarden heeft de laatste plaats in de Eredivisie verlaten. De ploeg van trainer Marcel Keizer boekte in eigen huis een zwaarbevochten 1-0 zege op PEC Zwolle en heeft nu twee punten voorsprong op De Graafschap dat morgen nog in actie komt. PSV blijft koploper na een 2-0 overwinning op ADO Den Haag dat pas in de slotfase moest capituleren.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 0

PEC Zwolle

84' Byrne    
 
Gele kaart: Van Veen (sc Cambuur Leeuwarden), Marinus, Evre, Schenkeveld (PEC Zwolle)
Rode kaart: Bouy (61/2xg) (PEC Zwolle)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.775
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Peersman
Lachman
Van der Laan
Andriuskevicius
Bakker
Overgoor (Hoefdraad/73)
Byrne
Van der Streek
Narsingh (Mac-Intosh/90+2)
Barto (Van Veen/89)
  Van der Hart
Marcellis
Lam
Bouy
Schenkeveld
Nijland
Marinus (Tanda/85)
Dekker (Rasevic/89)
Ehizibue
Veldwijk
Menig (Evre/64)

PSV

2 - 0

ADO Den Haag

72' Van Ginkel
82' De Jong
   
 
Gele kaart: Arias, Willems (PSV), Malone, Ebecilio, Derijck, Ebuehi, Bakker (ADO Den Haag)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.500
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Willems (Brenet/70)
Pröpper
Guardado
Van Ginkel
Pereiro (Lestienne/70)
De Jong
Locadia (Isimat-Mirin/85)
  Hansen
Malone
Wormgoor (Zuiverloon/75)
Beugelsdijk
Ebuehi
Jansen
Derijck (Marengo/83)
Bakker
Ebecilio (Schaken/64)
Havenaar
Duplan

WhatsApp niet langer voor oude mobiel

Berichtendienst WhatsApp gaat ondersteuning voor oudere mobiele platformen staken. Dat schrijft het bedrijf op zijn blog. WhatsApp zal in de toekomst niet meer werken op de BlackBerry, telefoons die draaien op Nokia Symbian S60, Nokia S40, Android 2.1, Android 2.2 en Windows Phone 7.1.

Volgens WhatsApp is het na zeven jaar tijd om terug te kijken. In de begindagen van WhatsApp draaiden de oude platformen nog op ongeveer 70 procent van de mobiele telefoons. Inmiddels is dat aandeel verschrompeld tot vrijwel niks. Op dit moment draaien telefoons vooral op de besturingssystemen van Microsoft, Apple en Google.

Het bedrijf wil zijn aandacht daarom gaan richten op de platformen die het grootste gedeelte van de mensen wordt gebruikt. Eind 2016 wordt de ondersteuning voor oudere platformen gestaakt.

WhatsApp niet langer voor oude mobiel
WhatsApp niet langer voor oude mobiel (Foto: BuzzT)

Zilver Van Rijsselberghe, brons Badloe op WK

Dorian van Rijsselberghe heeft op het wereldkampioenschap zilver veroverd in de RS:X klasse. Omdat Kiran Badloe derde werd stonden er zelfs twee Nederlandse windsurfers op het podium.

Van Rijsselberghe, de regerend olympisch kampioen, stond aan begin vn de dag vierde in het klassement. Dankzij een tweede plaats in de afsluitende medaillerace wist hij alsnog het zilver te veroveren. Badloe werd vandaag vijfde en hield daardoor zijn derde plek vast. De titel ging naar de Pool Piotr Myszka, die voor de medailrace zeker was van de titel.

Het is voor de 27-jarige olympisch kampioen Van Rijsselberghe de vierde keer dat hij een WK-medaille verovert. In 2011 won hij goud in Perth, in 2013 zilver in Buzios en vier maanden geleden brons in Oman. Voor de 21-jarige Badloe is het de eerste plak op een WK.

Omdat er per land maar één deelnemer mag meedoen aan de Olympische Spelen zal Van Rijsselberghe ons land in Rio vertegenwoordigen. Badloe moet daardoor thuis blijven.

Joodse steun voor bedreigde moskeeën

Het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom heeft de moslimgemeenschap sterkte gewenst na de dreigbrieven die afgelopen week bij verschillende moskeeën zijn bezorgd. In de brieven staan een hakenkruis en de adelaar van nazi-Duitsland afgebeeld, vergezeld van de tekst "Binnenkort hoog bezoek!! Varkens. Anti-islam. Islam is valse en duivelse religie."

"De joodse bevolkingsgroep weet als geen ander waar dit uiteindelijk toe kan leiden. Het toont weer hoe moslims en joden elkaar nodig hebben", aldus de progressieve joden in een brief aan moslimgemeenschappen en moskeeën. "De bedreigingen met hakenkruis en varkens zijn kwetsend, beledigend en bedreigend en geeft bij joden gevoelens van solidariteit".

In de brief tonen de joden zich solidair met de moslims. "Wij wensen de moslims in ons land sterkte en weerbaarheid tegen deze onacceptabele verwensingen", schrijven ze.

Het Verbond voor Progressief Jodendom is een kerkgenootschap waarin tien progressieve Joodse gemeentes zijn verenigd. Het is opgericht in 1931.

Joodse steun voor bedreigde moskeeën
Joodse steun voor bedreigde moskeeën (Foto: ANP)

Uitslag FC Twente - FC Groningen

FC Twente zet de opmars in de Eredivisie voort. De Tukkers zijn na de winterstop bezig met een goede reeks en ditmaal moest FC Groningen er met 2-0 aan geloven. De Enschedeërs staan inmiddels elfde met 31 punten uit 25 duels, drie punten achter nummer tien Groningen.

FC Twente

2 - 0

FC Groningen

16' El Azzouzi
80' Cabral
   
 
Gele kaart: Gutiérrez (FC Twente), Lindgren, Tibbling (FC Groningen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25.200
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Uvini
Andersen
Van der Lely
Mokotjo
Ziyech
Gutiérrez
Ede (Zawada/76)
El Azzouzi (Hölscher/76)
Cabral (Agyepong/85)
  Padt
Hateboer
Reijnen
Lindgren
Burnet (Payne/55)
Maduro
De Leeuw
Tibbling (Drost/84)
Idrissi
Hoesen
Rusnák (Linssen/70)

Meisje (9) overleden na val van paard

Bij een manege in Oudkarspel is zaterdagmiddag een meisje van haar paard gevallen en hierbij ernstig gewond geraakt. Toegesnelde hulpdiensten konden helaas niet voorkomen dat ze aan haar verwondingen overleed.

De arbeidsinspectie gaat een onderzoek doen naar het noodlottige ongeval, laat de politie weten. De manege laat op Facebook weten dat de wedstrijden zijn afgelast en de manege voorlopig is gesloten.

Honderden varkens dood door brand

Door een brand in een schuur in Albergen zijn zaterdag honderden varkens omgekomen. Volgens de brandweer Twente stonden ongeveer 500 dieren in de stal aan de Zenderenseweg en hebben de meeste het niet overleefd.

Enkele varkens die wel levend uit de schuur zijn gekomen, worden door een veearts onderzocht, zei een brandweerwoordvoerster. Het dak van de schuur is volledig verwoest en de rest van het gebouw moet waarschijnlijk als verloren worden beschouwd. Er zijn geen mensen gewond geraakt.

Honderden varkens dood door brand
Honderden varkens dood door brand (Foto: ANP)

'Schulden mogelijk basis volgende crisis'

Het model waarin economische groei met schulden wordt gefinancierd, heeft zijn grenzen bereikt. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vrijdag op een conferentie met zijn ambtgenoten van de G20, een overlegorgaan van 19 grote landen en de EU.

Regeringen die met stimulerende maatregelen getracht hebben de economie aan te jagen, hebben daarmee volgens Schäuble wellicht juist de basis gelegd voor de volgende crisis. "Als je wilt dat de reële economie groeit, bestaan geen kortere wegen die hervormingen omzeilen".

Door de toegenomen schulden ontstaan zeepbellen en wordt de economie "als een zombie", aldus de Duitse minister. Nieuwe plannen in die richting kunnen dan ook niet op zijn steun rekenen. Naast de ministers van Financiën namen topmensen van centrale banken deel aan de bijeenkomst, die werd gehouden in Shanghai.

'Schulden mogelijk basis volgende crisis'
'Schulden mogelijk basis volgende crisis' (Foto: ANP)

Vervolg Mindf*ck nog niet zeker

Victor Mids weet nog niet of zijn programma Mindf*ck een derde seizoen krijgt. "Dat is nog helemaal niet zeker", zei de illusionist vrijdag in Goeiemorgen Lex op 100% NL.

"Er zit natuurlijk een beperking aan het format omdat het allemaal korte sketches achter elkaar zijn", lichtte Victor toe. "We hebben het er regelmatig over om de illusies op een andere manier vorm te geven." Mogelijk wordt Mindf*ck een studioprogramma.

Hoewel het tweede seizoen van Mindf*ck net achter de rug is, zit Victor niet stil. Hij is vanaf 26 maart te zien in de AVROTROS-spelshow 'Het beste brein van Nederland', die wordt gepresenteerd door Art Rooijakkers. "Ik heb daar onwijs veel zin in."

Vervolg Mindf*ck nog niet zeker
Vervolg Mindf*ck nog niet zeker (Foto: BuzzE)

Polen de straat op tegen regering

Duizenden mensen zijn zaterdag in de Poolse hoofdstad Warschau de straat op gegaan om te demonstreren tegen de conservatieve regering en voor de vroegere president en vakbondsleider Lech Walesa. De demonstratie onder het motto Wij, het Volk, was georganiseerd door het Comité voor de Verdediging van de Democratie.

De woede van de actievoerders is gericht op enkele impopulaire maatregelen van de regering van premier Beata Szydlo. Die heeft onder andere de grondwet veranderd, een omstreden mediawet aangenomen en de politie meer bevoegdheden gegeven.

De demonstranten gaven luidkeels hun steun aan Walesa die onder vuur ligt omdat hij voor de geheime dienst zou hebben gewerkt in het communistische tijdperk.

Polen de straat op tegen regering
Polen de straat op tegen regering (Foto: ANP)

Man vergeet hamster in trein naar Schiphol

Lisanne de Rooij zit in zak en as. Haar vriend vergat gisteren haar hamster in de trein van Den Bosch naar Utrecht. Daarna reed de trein door naar Schiphol, maar toen het treinstel vervolgens in het depot werd doorzocht bleek de hamster verdwenen.

De hamster zat in een reiskooitje in een wit plastic tasje met een beige theedoek eromheen. Het gaat om de trein van 18:09 van Den Bosch naar Utrecht. De trein reed om 18:43 door naar Schiphol via Bijlmer Arena, Amsterdam Rai en Amsterdam Zuid.

'Mijn hamster is zwart en z'n buikje en pootjes zijn wit. Ik wil hem heel graag weer terug, als je hem hebt zien staan of hem hebt meegenomen, stuur me dan alsjeblieft een berichtje!', aldus Lisanne op Facebook.

Atlético velt Real in Madrileense derby

Atlético Madrid heeft met een 0-1 overwinning in Bernabeu een einde gemaakt aan de titelaspiraties van Real Madrid. De bezoekers wonnen Griezmann de derde derby op rij.

De uitkomst van derby in de Spaanse hoofdstad maakt een troosteloos einde aan de ambities van Real Madrid in de competitie. Na achttien minuten kreeg Varane de eerste kans van de wedstrijd. Met een achterwaartse kopbal uit een vrije trap van Kroos mikte de verdediger naast nadat er een overtreding op Danilo werd gemaakt. Het was de eerste kans van de wedstrijd.

Het tempo van Real lag veel te laag om Atlético te verontrusten. De thuisploeg speelde lusteloos en ongeïnspireerd. Ronaldo begon al vroeg in de wedstrijd met pogingen van afstand vanwege het gebrek aan lijn in het spel van De Koninklijke, dat niet de indruk gaf voor zijn laatste kampioenskansen te spelen.

De derby kende weinig spektakel. Real had tweederde van het balbezit terwijl Atlético in de eerste helft vijf corners te nemen kreeg, maar beide ploegen kwamen nauwelijks tot doelrijpe kansen. Ronaldo was met een goede vrije trap dicht bij 1-0, maar Oblak redde uitstekend. Net na rust kreeg de Portugees de grootste kans van de wedstrijd, maar de vedette schoof voorlangs bij Oblak.

Daarna viel uit het niets de goal van Atlético Madrid. Griezmann zette de aanval zelf op en kreeg de bal terug van Felipe Luis, waarna hij met zijn dertiende competitietreffer de bezoekers op voorsprong zette, 0-1. Saul had daarna de 0-2 op zijn schoen, terwijl Ronaldo met het hoofd een geweldige kans op de gelijkmaker kreeg. Nogmaals een kopbal van Ronaldo in de handen van Oblak was een van de laatste wapenfeiten van de thuisploeg.

Dat alles zonder resultaat. Real zocht tevergeefs naar een opening en ging voor de derde keer op rij onderuit in de derby tegen Atlético, dat het verschil opvoerde naar vier punten. De 0-1 uitslag betekende voor coach Zinedine Zidane bovendien de eerste nederlaag als trainer van Real Madrid.

Prinses Alexia breekt been bij skiën

Prinses Alexia heeft bij het skiën in Oostenrijk haar been gebroken, meldt de NOS. De 10-jarige prinses wordt in het ziekenhuis geopereerd aan de breuk in haar rechter bovenbeen, zo laat de RVD weten.

De middelste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima was met de rest van het gezin op wintersportvakantie in Lech. Tijdens het skiën kwam Alexia ongelukkig ten val.

Prinses Alexia
Prinses Alexia (rechts) met haar zusjes Amalia en Ariane.

Stoke na rust snel klaar met Aston Villa, Ulloa goudhaantje voor Leicester City

Stoke City heeft Aston Villa zaterdag weer een beetje verder richting de afgrond geduwd. The Potters sloegen kort na rust genadeloos hard toe en gingen met de zege aan de haal. Het werd 2-1. 

De thuisploeg doet het dit seizoen behoorlijk met een achtste stek in de Premier League. Stoke, dat tegen The Villans met Erik Pieters en Ibrahim Afellay in de basis begon, had in de eerste helft nauwelijks problemen met de hekkensluiter. Bij Villa speelde overigens Leandro Bacuna mee, maar de voormalig speler van FC Groningen kon als aanvaller het verschil niet maken.

Na rust ging het ineens hard en Marko Arnautovic bleek de gevierde man. De Oostenrijker mocht zes minuten na rust aanleggen voor een strafschop en benutte het buitenkansje met verve. Krap vijf minuten later was de voormalig aanvaller van FC Twente weer trefzeker, ditmaal op aangeven van de Zwitserse-Kosovaar Xherdan Shaqiri. In een tijdsbestek van amper vijf minuten werden de bezoekers uit Birmingham volledig kapotgespeeld.

In het restant kon de thuisploeg vervolgens wat gas terugnemen. Villa kon uiteindelijk een kleine vuist maken in Stoke-on-Trent. Bacuna scoorde nog de aansluitingstreffer, waardoor nog nog heel eventjes spannend werd. Doordrukken deden de bezoekers niet meer.

Aston Villa heeft slechts zestien punten vergaard in 27 wedstrijden. Sunderland, dat zaterdagmiddag verloor op bezoek bij West Ham, heeft 23 punten. Newcastle United moet het doen met 24 uit 26. De degradatiestrijd is nog lang niet gestreden, maar Aston Villa mag zich oprecht zorgen maken.


Het geluk is met de koploper. Leicester City wachtte tegen Norwich City lang op een allesbeslissend moment. Dat kwam er pas diep in de tweede helft. Leicester City verloor de vorige wedstrijd in de Premier League met 2-1 van Arsenal. Na een reeks van vier zeges kwam dat hard aan. Ook tegen Norwich City had de ploeg van trainer Claudio Ranieri het erg lastig.

Norwich had voor de rust niets te klagen tegen Leicester. De club verzette zich prima tegen het aanvallende voetbal van de gastheer. Leicester had het vooral lastig met het laatste passje om een goal te maken. Met het voorbereiden werk was niets mis.

Riyad Mahrez kon niet bepaald zijn stempel op de wedstrijd drukken. Hij is dit seizoen juist degene die een overwinning voor Leicester over de streep kon trekken. Doordat het steeds niet lukte om een beslissende pass af te leveren, voetbalde Leicester meer en meer tegen zichzelf.

Naar het einde van de wedstrijd toe bleef het spannend wie er met de drie punten naar huis zou gaan. Leicester bleef druk zetten, maar Norwich kreeg via Nathan Redmond nog een dot van een kans. Ranieri haalde Daniel Amartey bij Leicester naar de kant voor José Ulloa en dat bleek een beslissende zet.

Ulloa mikte in de 89ste minuut raak na een karakteriserende aanval van zijn ploeg. De Argentijn stond aan het einde van een goed uitgewerkte kans via meerdere schijven. Jamie Vardy gaf het beslissende tikje richting Ulloa, die de eindstand vlak voor tijd op 1-0 bepaalde.

Hiddink wint clash met Koeman en blijft ongeslagen

Het leek er lang op dat Southampton weer zou winnen van Chelsea. Het duel duurde echter een kwartier te lang. De bezoekers rechtten de rug en kwamen als winnaar uit de strijd: 1-2.

Het bleek al snel dat het niet onlogisch was dat doelman Fraser Forster al ruim zes wedstrijden niet was gepasseerd in de Premier League. Daar heeft de sluitpost natuurlijk een aanzienlijk aandeel in gehad, maar de verdediging van Southampton speelt daar ook een enorme rol in. Tegen Chelsea leek die defensie ook weer ondoordringbaar. Zeker in het eerste bedrijf.

Nou speelden de bezoekers aanvallend sowieso bijzonder weinig klaar. De meeste dreiging kwam van de gastheer, al werd ook doelverdediger Thibaut Courtois amper getest. Totdat verdediger Baba Rahman in de fout ging. De rappe Shane Long was er als de kippen bij en met een leep stiftje verschalkte hij Courtois: 1-0.

Op dat moment was Chelsea weliswaar de betere ploeg, qua balbezit dan, maar die formatie wist geen gaatje te vinden in de hechte defensie van de equipe van oefenmeester Ronald Koeman.

Ook na de rust lukte het Chelsea maar niet om Southampton aan het wankelen te krijgen. De thuisploeg bleef bijzonder simpel overeind, maar werd zelf ook nauwelijks nog gevaarlijk. En dat team mocht nog van geluk spreken toen Diego Costa ineens vrij mocht uithalen na een voorzet, want de aanvaller, die al niet lekker in de wedstrijd zat, schoot in zeer kansrijke positie naast.

Een kwartier voor tijd was daar toch de gelijkmaker voor Chelsea. Ondanks dat die ploeg ook in die periode beter was, viel de treffer toch enigszins uit de lucht. De bal kwam bij Cesc Fàbregas. De middenvelder zocht Eden Hazard, maar zag zijn voorzet zomaar langs Forster krullen: 1-1. Daarmee blijft het clubrecord van de doelman beperkt tot zes wedstrijden en 75 minuten zonder tegendoelpunt.

Die treffer gaf Chelsea vleugels. Het elftal van trainer Guus Hiddink was veel sterker en kreeg Southampton eindelijk aan het wankelen. De formatie van Koeman had werkelijk niets meer in te brengen en zelfs de stugge defensie bezweek steeds meer onder de druk van Chelsea. Net op het moment dat Southampton nog een punt uit het vuur zou slepen, sloeg Chelsea-aanvoerder Branislav Ivanovic toe. Hij kopte onhoudbaar binnen uit een corner: 1-2.

Het was even zweten, maar Hiddink zet zijn reeks van ongeslagen wedstrijden in de Premier League voort. Een knappe prestatie, zeker gezien de manier waarop Southampton de strijd aan ging. Het duel duurde voor die ploeg simpelweg net even te lang.

Koeman en Hiddink geven elkaar een hand na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)
Koeman en Hiddink geven elkaar een hand na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)

Madonna beledigt Filipijnen met vlag

Madonna heeft de autoriteiten van de Filipijnen op de kast gejaagd door oneerbiedig de Filipijnse vlag te gebruiken tijdens de concerten die ze afgelopen week in de hoofdstad Manila gaf. Ze trad er woensdag en donderdag op tijdens haar wereldtournee Rebel Heart.

"Ze ridiculiseerde onze vlag", zei een functionaris op de radiozender dzBB, om eraan toe te voegen dat Madonna daarmee de wet heeft overtreden die het verbiedt om de Filipijnse vlag geheel of gedeeltelijk te gebruiken als kostuum of uniform.

De zangeres en de organisatie kunnen aansprakelijk worden gehouden voor de overtreding, ook als zij zich niet bewust waren van de wetgeving, zegt het hoofd heraldiek van het Nationaal Historisch Comité van de Filipijnen. "Mogelijk mag ze niet meer terugkeren naar ons land. Ze heeft met de vlag ook de vloer van het podium geraakt, dat is een andere overtreding."

Zondag treedt Madonna op in Singapore en ze heeft er zin in. "Singapore, hier zijn we dan eindelijk'', twitterde ze vrijdag.

Madonna beledigt Filipijnen met vlag
Madonna beledigt Filipijnen met vlag (Foto: BuzzE)

Bayern fluitend naar zege in Wolfsburg, Hannover grijpt laatste strohalm

Bayern München staat fier aan kop in de Duitse Bundesliga en onderstreepte zaterdagmiddag de titelaspiraties eens te meer door VfL Wolfsburg te verslaan. Het werd 0-2.

Alle oegen waren voorafgaand aan het duel gericht op Bayern-aanvaller Robert Lewandowski. Want was het niet hij die vorig jaar liefst vijf keer scoorde tegen De Wölfe? Een ongekende prestatie van de Poolse aanvaller, die natuurlijk het gehele seizoen goed op schot is. Ook in Wolfsburg was het weer raak voor de goalgetter van de Rekordmeister.

Bayern is ook dit seizoen heer en meester in de Duitse Bundesliga. In de afgelopen jaren was de club uit Beieren telkens oppermachtig. Opponenten konden ook niet maar een beetje in de buurt van de Duitse recordkampioen komen. Alleen Borussia Dortmund kan de strijd nog enigszins aan, maar heeft met een duel minder gespeeld een achterstand van elf punten op de trotse koploper.

Wolfsburg bungelt dit seizoen een beetje tegen de subtop van Duitsland aan en wist dat het een zware kluif aan Bayern zou hebben. Bayern-trainer Pep Guardiola had zijn elftal - zoals eigenlijk altijd - weer ontzettend goed staan, waardoor het voor de thuisploeg een zware opgave werd. Na rust maakte Bayern München daadwerkelijk het verschil op het scorebord in de Volkswagenstad.

Het verschil werd in een kort tijdsbestek gemaakt. In de 66ste minuut kon Kingsley Coman profiteren en eigenlijk vanuit de kluts werkte de jonge Fransman de bal binnen. Ruim een kwartier voor tijd werd het 0-2. Wie anders dan Lewandowski - maakt-ie het toch weer waar ondanks alle druk - was de man die scoorde. Dat deed de Pool knap op aangeven van Franck Ribéry, die eindelijk weer eens fit is bij Bayern.

Daar bleef het bij in Wolfsburg en het is nu aan Dortmund de taak om de achterstand niet elf punten te laten. BVB neemt het zaterdagavond nog op tegen Hoffenheim en voelt de druk op de schouders. Anders kan Bayern zich zoals regelmatig al weer een vroege kampioen noemen. De voortekenen zijn er eigenlijk al het hele seizoen en de kans is klein dat de Rekordmeister de voorsprong nog uit handen geeft.


Hannover 96 doet er nog van alles aan om niet te degraderen. Zaterdag wist de ploeg met 1-2 op bezoek bij VfB Stuttgart te winnen. De kansen waren in de openingsfase voor de bezoekers, maar steeds lag Przemyslaw Tyton in de weg. Voor Stuttgart was het bij de eerste kans direct raak. Timo Werner kopte uitstekend binnen uit een hoekschop, de aanvaller stond daarbij compleet ongedekt.

Christian Schulz zorgde even later uit een vrije trap voor de verdiende gelijkmaker tegen de touwen. Daarna waren de betere mogelijkheden toch voor Stuttgart, zo had Werner zijn tweede moeten binnen knikken, maar hij schoot recht af op op doelman Ron-Robert Zieler. De overwinning kwam er alsnog voor de bezoekers. Op een eerste inzet kon Tyton nog redding brengen, maar vervolgens kopte Schulz toch zijn tweede goal binnen, waarmee hij de hekkensluiter drie belangrijke punten bezorgde.

Van Avermaet klopt Sagan in Omloop het Nieuwsblad

Greg van Avermaet is de winnaar geworden van de Omloop het Nieuwsblad, de openingswedstrijd van het West-Europese wielerseizoen. Hij klopte in de sprint van een kopgroep wereldkampioen Peter Sagan.

De wedstrijd nam een beslissende wending op de Taaienberg, waar Luke Rowe (Sky), Van Avermaet (BMC) en Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) ontsnapten uit het peloton. In de afdaling sloot ook Sagan (Tinkoff) aan. De vier raapten de overblijfselen van de vroegere kopgroep één voor één op, alleen Alexis Gougeard bleef tot de finish bij de koplopers.

Die konden het echter niet rustig aan doen. De  Etixx-Quick Step van Tom Boonen bleef achtervolgen waardoor men niet de kans kreeg naar elkaar te gaan kijken. Iedereen rekende vervolgens op Sagan, maar hij had aan de streep geen antwoord op de versnelling van Van Avermaet.

'Gepersonaliseerde e-mailadressen in Outlook'

Microsoft lanceert binnenkort een betaalde versie van het mailprogramma Outlook. Onder de naam Outlook Premium krijgt de gebruiker een aantal functies die het gratis Outlook niet biedt. Zo kan men vijf gepersonaliseerde e-mailadressen maken, met een zelf gekozen domeinnaam. De adressen hoeven dus niet op @outlook.com te eindigen. Dat maakt NeoWin op uit gelekte Microsoft-informatie.

Andere features voor de betalende klanten van Outlook Premium zijn een reclameloos mailprogramma en het makkelijker delen van kalenders, contacten en bestanden. Microsoft is inmiddels begonnen met het uitrollen van Outlook Premium in de Verenigde Staten, het is niet bekend wanneer de nieuwe service in Nederland beschikbaar komt.

'Gepersonaliseerde e-mailadressen in Outlook'
'Gepersonaliseerde e-mailadressen in Outlook' (Foto: BuzzT)

Paspoorten uit IS-gebied niet geldig

Duitsland beschouwt Syrische en Iraakse identiteitsbewijzen die sinds 1 januari 2015 zijn uitgeven in gebieden die worden beheerst door Islamitische Staat als ongeldig. Het gaat onder meer om paspoorten uit Raqqa, Hasaka en Deir al-Zor in Syrië en Mosul in Irak.

Houders kunnen evenwel toch de Bondsrepubliek als vluchteling binnenkomen, zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag naar aanleiding van een publicatie in Der Spiegel. De identiteit van de vluchteling moet dan wel op een andere manier duidelijk worden, bijvoorbeeld via andere documenten.

Paspoorten uit IS-gebied niet geldig
Paspoorten uit IS-gebied niet geldig (Foto: ANP)

Bloedige dag in Afghanistan

Twee aanslagen in Afghanistan hebben zaterdag aan zeker twintig mensen het leven gekost. De meesten waren burgers. Er vielen tientallen gewonden.

In de hoofdstad Kabul liet een zelfmoordterrorist een bom ontploffen bij het ministerie van Defensie. Daarbij zouden twaalf doden zijn gevallen, onder wie twee militairen. In Asadabad, de hoofdstad van de provincie Kunar, pleegde een man op een bom-motor een aanslag op een stamoudste. Daarbij vielen elf doden. Beide aanslagen zouden het werk zijn van de Taliban.

Komende week wil de door het Westen gesteunde regering van Afghanistan vredesbesprekingen met de Taliban hervatten. Maar de islamitische guerrillabeweging heeft die gesprekken tot nu toe afgewezen.

Bloedige dag in Afghanistan
Bloedige dag in Afghanistan (Foto: ANP)

VNL haalt uit naar PVV en VVD

Voor Nederland (VNL) heeft zaterdag de aanval ingezet op de PVV en VVD. Tijdens het eerste congres van de partij van oud-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren werd regeringspartij VVD weggezet als 'fopliberalisme'. "En een stem op de PVV is een weggegooide stem, want PVV-leider Geert Wilders wil en gaat nooit regeren."

De nieuwe partij is klassiek-liberaal en daarom hét alternatief op rechts, hielden Bontes en Van Klaveren de ongeveer 250 aanwezigen voor. De PVV is wat betreft economisch beleid een soort SP en de VVD praat wel veel over lastenverlichting en een verbetering van de veiligheid, maar tegelijk worden de lasten verhoogd en wordt bezuinigd op veiligheid, aldus Van Klaveren.

Voor Nederland (VNL) wil onder meer een belastingtarief van 23 procent voor iedereen, 1 miljard extra voor veiligheid en 5 miljard extra voor Defensie.

Bontes en Van Klaveren zitten nu als tweemansfractie in de Tweede Kamer.

VNL haalt uit naar PVV en VVD
VNL haalt uit naar PVV en VVD (Foto: ANP)

Pegida-voorman aangehouden bij demonstratie

De politie in Amsterdam heeft zaterdag de voorman Edwin Wagensveld van de anti-islambeweging Pegida aangehouden toen hij tijdens een toespraak een hakenkruis liet zien. De politie liet weten dat hij eerst nog een waarschuwing had gekregen, maar die aanwijzing niet had opgevolgd.

De gemeente Amsterdam had van tevoren gezegd dat nazisymbolen verboden zijn.

Wagensveld haalde tegenover zijn ongeveer honderd toehoorders herhaaldelijk uit naar burgemeester Eberhard van de Laan, omdat deze Pegida zou proberen in een ''rechts hoekje'' te plaatsen.

Revanche
De beweging mocht niet demonstreren voor de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht. Wel kon Pegida op het plein bij het Amsterdamse stadhuis terecht. Met de protestactie voor de ambtswoning had Pegida "revanche" willen nemen na de eerdere betoging op 6 februari tegen "de islamisering van Europa".

De aanhangers demonstreerden toen voor de Stopera, maar moesten uitwijken naar een andere plek toen er een verdacht pakketje (dat achteraf vuurwerk bleek te bevatten) werd gevonden. Van der Laan besloot daarop de betoging voortijdig te beëindigen. Dit tot woede van Wagensveld.

Vorige week werd Wagensveld aangehouden in Ede wegens het dragen van een varkensmuts, maar naar korte tijd weer vrijgelaten.Tijdens de demonstratie in Amsterdam droegen enkele aanhangers, onder wie de vrouw van Wagensveld, een varkensmuts.

Pegida-voorman aangehouden bij demonstratie
Pegida-voorman aangehouden bij demonstratie (Foto: ANP)

'Weer ruzie bij Top Gear'

De topvrouw van de nieuwe reeks van het populaire Britse autoprogramma Top Gear, Lisa Clark, is woedend opgestapt. Dit meldde de Britse krant The Telegraph zaterdag.

Clark zou na pas vijf maanden op deze post bij de BBC al meer dan genoeg hebben van hoofdpresentator Chris Evans. Die zou "een tirannieke 'controlfreak' zijn, die denkt dat hij over iedereen heen kan walsen", aldus bronnen bij het BBC-programma.

Top Gear bestond in de nieuwe opzet sinds 2002, hoewel het al sinds 1977 op de buis is. Het was een wereldwijd bekeken tv-programma en werd gepresenteerd door Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May. Meerdere irritaties over Clarksons eigengereide optreden en het duwen van een producer in maart vorig jaar, leidden tot het einde van die reeks en het vertrek van de drie presentatoren naar Amazon Prime.

Clark en Evans zouden de nieuwe reeks maken, maar de start in mei is inmiddels twee weken uitgesteld en het aantal autoshows is teruggebracht tot zes. Dat zou zijn omdat er zo veel vertraging is bij het filmen, wat bijgedragen heeft aan de ergernissen van Clark.

'Weer ruzie bij Top Gear'
'Weer ruzie bij Top Gear' (Foto: ANP)

FNV hekelt hoge bonus KPN-topman Eelco Blok

FNV Publiek Belang hekelt de hoge bonus van ruim 1 miljoen euro die KPN-topman Eelco Blok over 2015 heeft ontvangen. FNV zegt dat dit niet uit te leggen is aan de werknemers die steeds met bezuinigingen te maken hebben, liet FNV Publiek Belang zaterdag weten.

'We beraden ons nog hoe we moeten omgaan met deze buitensporige bonussen', aldus een woordvoerster zaterdag. 'De loonontwikkeling van mensen die buiten de cao vallen strookt niet met de eerlijke afspraken met werknemers die wij in de cao maken.' Inmiddels verdient Blok volgens FNV zo'n 75 keer meer dan de laagst betaalde werknemer bij KPN.

'Dit is niet uit te leggen. Niet aan de medewerkers, niet aan de klanten en ook niet aan de aandeelhouders. KPN krimpt en dat voelt het personeel al jaren', aldus onderhandelaar Joost van Herpen van FNV Publiek Belang. 'Toch is de beloning die een aantal directieleden krijgt met sprongen omhoog geschoten. We zien dat de verschillen tussen de directie en medewerkers steeds verder uit elkaar komen te liggen. De verschillen in beloning moeten eerlijk en verklaarbaar zijn', stelt Van Herpen.

KPN-medewerkers

Vorig jaar heeft FNV met succes bezwaar gemaakt tegen de extra bonus van 425.000 euro voor Blok. De KPN-topman zag toen af van de bonus en gaf het volledige bedrag terug. Deze extra bonus, die nog bovenop de reguliere bonus van ruim 500.000 euro kwam, viel slecht omdat veel KPN-medewerkers werden ontslagen. In een paar jaar tijd verloren meer dan 7000 medewerkers hun baan. Ook voor dit jaar heeft het bedrijf extra bezuinigingen aangekondigd.

Een woordvoerster van KPN zei in een reactie dat de variabele beloning gestegen was door de 'goede prestaties'. 'KPN heeft in 2015 bijvoorbeeld een zeer sterke klantgroei gerealiseerd en ook de klanttevredenheid was nog niet eerder zo hoog. Deze sterke prestaties zie je inderdaad terug in de korte-termijnbeloning van de top. Maar ook alle andere KPN-medewerkers profiteren hiervan. Zij krijgen namelijk ook een bonus vanwege de goede prestaties in 2015.'

FNV hekelt hoge bonus KPN-topman Eelco Blok
FNV hekelt hoge bonus KPN-topman Eelco Blok (Foto: ANP)

Yoko Ono in ziekenhuis met griepsymptomen

Yoko Ono ligt in het ziekenhuis met symptomen van griep. Dit heeft haar woordvoerder gezegd. De zegsman verwacht dat Yoko Ono zaterdag weer naar huis mag.

Berichten in Amerikaanse media dat de 83-jarige weduwe van John Lennon een beroerte of een hartaanval heeft gehad verwijst de woordvoerder naar het rijk der fabelen. Hij zegt dat ze op aanraden van haar dokter naar het ziekenhuis is gegaan.

Yoko Ono woont in Manhattan in New York, in het Dakotagebouw waar in 1980 op de stoep voor het gebouw haar man John Lennon werd doodgeschoten. Ze is vrijdagavond met een ambulance naar het ziekenhuis Mount Sinai Roosevelt gebracht.

Haar zoon Sean Ono Lennon twitterde dat het goed gaat met zijn moeder, maar dat ze wel uitdrogingsverschijnselen had en vermoeid was.

Yoko Ono in ziekenhuis met griepsymptomen
Yoko Ono in ziekenhuis met griepsymptomen (Foto: BuzzE)

Vonn schuift onderuit, maar mogelijk grote gevolgen

Skiester Lindsey Vonn is tijdens de super-G in Soldeu in Andorra onderuit gegaan. De Amerikaanse gleed weg, een valpartij zoals er tientallen gebeuren tijdens een seizoen. Toch lijkt het gevolg mogelijk behoorlijk te zijn, want Vonn werd na een behandeling van bijna een kwartier op een brancardslee de berg afgeholpen. 

Vonn is in de World Cup in een hevige strijd om de eindzege verwikkeld met de Zwitserse Lara Gut. Het spannende duel zou in de sneeuw in Andorra mogelijk in één klap zo goed als beslist kunnen zijn. Gut werd slechts zestiende, maar komt in de World Cup daardoor wel op enkele punten van Vonn. Over een blessure van de Amerikaanse is officieel nog niks bekend. Het Amerikaanse skiteam brengt meer informatie naar buiten als dat er is.

De wedstrijd werd gewonnen door de Italiaanse Federica Brignone, die voor het eerst een super-G op haar naam schreef. Het was tevens haar twaalfde podiumplaats, maar de eerste in een andere discipline dan de reuzenslalom. Het was sowieso een verrassend podium, want Laurenne Ross haalde de tweede plek. De Amerikaanse pakte alleen drie jaar geleden één keer eerder een podiumklassering. De Oostenrijkse Tamara Tippler werd derde en ook voor haar was dat pas de tweede keer dat ze het ereschavot mocht betreden. 

De weinig spectaculaire, maar zeer ongelukkige val van Vonn (Bron: YouTube)

Rode Kruis: 'Terecht alarm geslagen'

De Nederlandse wandelaars die vrijdag in een hut waren gestrand vanwege enorme sneeuw, hebben terecht alarm geslagen. Dat vindt de leider van het Rode Kruis in Skjåk, Kai Rune Kveen. "Het was het juiste om te doen." Er lag volgens hem een pak van 1,3 meter sneeuw, iets wat hij zelf zo ook nog nooit had meegemaakt.

"Het weer is hier heel onvoorspelbaar", zegt eigenares Hendrika van Harten van hotel Pollfoss in het Noorse Skjåk waar de groep wandelaars afgelopen nacht sliep. "Soms wordt er tien centimeter sneeuw voorspeld en dan valt er dertig. Dat is heel moeilijk in te schatten in dit gebied."

"Als wij weggaan nemen we toiletspullen en kleren mee", vertelt Van Harten. "Het kan zo maar zijn als we terug willen, dat er zo veel sneeuw is gevallen dat de weg waaraan ons hotel ligt, is afgesloten. We zijn hier nu inmiddels acht jaar, maar we zijn er aan gewend."

Onvoorspelbaar
Het geeft volgens haar wel aan hoe onvoorspelbaar het weer in het gebied kan zijn. "Dan is het echt overal wit en kun je je moeilijk oriënteren."

De Nederlanders hebben er in haar ogen ook verstandig aan gedaan om in een hut te gaan schuilen en de alarmknop de volgende ochtend in te drukken, toen bleek dat het weer niet was verbeterd. Zo kon er hulp hun kant op komen, terwijl ze konden schuilen in een warme hut.

Als de groep door had gelopen, had het wel eens veel slechter af kunnen lopen, denkt de eigenares van het hotel. "Drie jaar geleden is het hier wel een keer misgegaan. Ik denk dat het tot de Nederlandse wandelaars nog niet goed is doorgedrongen hoe ernstig de situatie had kunnen zijn."

Rode Kruis: terecht alarm geslagen
Rode Kruis: terecht alarm geslagen (Foto: ANP)

'Reisleider Noorwegen deed niets fout'

De Nederlandse reisleider van de groep wandelaars die vrijdag van een Noorse berg werden gered, heeft niets fout gedaan. Het had juist anders kunnen aflopen als de reisleiding anders had gehandeld, zeiden drie vrouwen uit de Nederlandse wandelgroep zaterdagochtend tegen het ANP. Van angst of paniek was geen moment sprake.

Annejet: "De reisleider was goed voorbereid. Zelfs zonder zicht heeft hij ons met gps naar de hut genavigeerd." In de hut zat het gezelschap veilig. Er was water en ze konden vuur maken en zelfs een spelletje doen. "We zaten veilig en warm, we zaten dus goed daar", benadrukt Ingrid.

Toen de situatie vrijdagochtend niet verbeterde, heeft de reisleider besloten de hulpdiensten in te schakelen. "Die beslissing lag niet bij ons", aldus Ingrid. "En nogmaals, nee, we waren niet angstig. De mensen thuis hadden een hele andere, angstigere beleving dan wij."

Geen angst en paniek
De Nederlandse groep van dertien wandelaars die vrijdag een noodsignaal in Noorwegen uitstuurde, is naar eigen zeggen geen moment in paniek geweest. Daarom zijn ze verbaasd over alle commotie die daarover is ontstaan, vertelden ze aan het ontbijt zaterdagochtend in hotel Pollfoss.

"We hebben geen angst en paniek gehad', vertelt wandelaarster Ingrid. 'Daar was bij ons echt geen sprake van."

"Het weer was donderdag opeens omgeslagen. We zagen geen hand voor ogen, dan loop je opeens veel langzamer", legt Nienke uit. Het zag er volgens haar uit dat de groep wandelaars de beoogde hut waar ze naartoe zouden gaan, niet meer zouden halen. Toen besloot de reisleiding naar een andere hut te gaan. "Het was wel spannend want er was heel veel sneeuw."

Wel spectaculair
De reddingsactie heeft indruk gemaakt op de vrouwen. "Nu werden we opgehaald door dertig Noorse mannen op sneeuwscooters. Dat was wel spectaculair."

"Het was een uiteindelijk toch een hoop commotie en ik ben heel blij dat het goed is afgelopen", concludeert Annejet. Nienke vindt dat ze een hele mooie reis heeft gehad en zo wil ze de trip graag onthouden. "We hebben een geweldige natuurvakantie gevierd met dertien mensen die van de natuur houden."

'Reisleider Noorwegen deed niets fout'
'Reisleider Noorwegen deed niets fout' (Foto: ANP)

Van tienermoeder tot olympisch medaillewinnares

De Oekraïnse gewichthefster Yulia Kalina heeft de nodige successen geboekt. De inmiddels 27-jarige veroverde in 2012 in Londen olympisch brons, drie jaar nadat ze al eens zilver won op het WK. Vorig jaar pakte ze bovendien de Europese titel en komende zomer zal ze zeker van plan zijn om in Rio de Janeiro weer voor de olympische medailles te gaan.

Het ging echter niet altijd even makkelijk voor Kalina. Op 12-jarige leeftijd ging ze gewichtheffen, als enige meisje in de buurt. Een jaar later volgde het nationale juniorenteam en 'plotseling' bleek Kalina twee jaar later zwanger. In onderstaande, ongeveer vier minuten durende video van de BBC vertelt de nu 27-jarige Kalina over haar dochter, haar weg naar de wereldtop en meer. 

Kesha zingt een bedankliedje

Kesha toont in een liedje haar dankbaarheid voor alle steun die ze afgelopen dagen kreeg in haar juridische strijd tegen Dr. Luke en platenmaatschappij Sony. "Ik weet niet wat ik zou doen zonder jullie", zingt ze op akoestische gitaarklanken.

Haar advocaat Mark Geragos plaatste een kort videofragment van het liedje op Twitter, waar hij bij schreef: "Een speciaal bedankje voor iedereen die achter haar staat". Kesha mag geen nieuwe muziek uitbrengen buiten het contract dat ze sloot met Dr. Luke, maar via haar advocaat laat ze alsnog weten dat ze blij is met steunbetuigingen van haar fans en collega's, onder wie Taylor Swift, Lady Gaga, Ariana Grande, Lorde, Demi Lovato en Adele.

Kesha beschuldigt producer Dr. Luke van seksueel misbruik. Kesha wil niet meer met hem samenwerken. Daarom probeert ze onder haar platencontract uit te komen. Een rechter oordeelde onlangs dat de zangeres haar contract gewoon uit moet dienen.

Winkeliers willen actie tegen hoge parkeertarieven

De winkelleegstand in Nederland loopt in rap tempo op. De afgelopen jaren is deze opgelopen tot gemiddeld 7,4%, maar in sommige gemeenten is dit zelfs meer dan 20%. En door de huidige faillissementen en bedrijfssluitingen wordt dit niet beter. Lege panden maken een stad onaantrekkelijk. Detailhandel Nederland roept gemeenten daarom via een open brief op om iets te gaan doen aan de parkeertarieven.

'Gemeenten spelen een sleutelrol bij het vestigingsklimaat in de winkelcentra. Om spooksteden te voorkomen moeten zij maatregelen nemen. Een maatregel die alle gemeenten eenvoudig kunnen nemen is het verlagen van de parkeertarieven. Daarnaast kunnen ze actie ondernemen door het terugdringen van het aantal leegstaande winkelpanden en het verlichten van lokale lasten en regelgeving.' volgens Guido van Woerkom van Detailhandel Nederland. 'De gemeenten moeten direct aan de slag', benadrukt van Woerkom. 'Het is twee voor twaalf geweest. In  de  afgelopen  jaren  maakten  gemeenten  bewust  of  onbewust  verkeerde  keuzen. Neem bijvoorbeeld de gemeente Assen. Daar stegen de parkeertarieven met 45 procent, nam de winkelleegstand  toe  tot  17,5  procent  en  als  klap  op de vuurpijl nam Assen ook  nog  eens het besluit om een gigantisch outletcentrum buiten de stad te realiseren.'

Winkelstraat in Amsterdam - @ Getty Images

Lange files door Duitse grenscontroles

Nederlandse wintersporters die zaterdag uit Oostenrijk terugkeren, hebben te maken met grenscontroles aan de Duitse grens, waardoor lange files ontstaan. Zaterdagochtend was er op de snelweg tussen Innsbruck en München (A12) een recordfile van bijna 20 kilometer, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID).

De wachttijd was op het hoogtepunt bijna anderhalfuur. De VID zag nog niet eerder zo'n lange rij door Duitse grenscontroles. Meestal bleven de files beperkt.

Nederlanders die zaterdag op vakantie gaan, kunnen in Duitsland ook aansluiten in de file. De grootste opstoppingen zijn rond München.

In Frankrijk vallen de files reuze mee, constateert de VID. In de meeste landen zijn de vakanties voorbij of eindigen ze dit weekend.

Lange files door Duitse grenscontroles
Lange files door Duitse grenscontroles (Foto: ANP)

Taxibedrijf dreigt met faillissement

Het noodlijdende taxibedrijf Klomp Groepsvervoer heeft zijn chauffeurs voor de keuze gesteld: of ze zien af van een betaling voor een woon-werkregeling, of het bedrijf vraagt faillissement aan. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf zaterdag gezegd.

Volgens hem is het bedrijf in problemen geraakt doordat een aantal vervoerscontracten met gemeenten vorig jaar zijn weggevallen. De betreffende chauffeurs hebben de mogelijkheid gekregen om in andere plaatsen aan de slag te gaan. Maar geld voor de kosten van het woon-werkverkeer is er volgens Klomp niet. Het betreft ongeveer een derde van de in totaal vierhonderd medewerkers.

Volgens vakbond FNV moet Klomp voor die woon-werkregeling een grote nabetaling doen aan de medewerkers van "minimaal" zes ton. Het gerechtshof oordeelde vorig jaar dat Klomp, met terugwerkende kracht vanaf 1 september 2015, de cao correct moet uitvoeren.

FNV heeft een kort geding aangespannen om een dwangsom van 500 euro per dag die nu geldt bij niet naleven, fors te verhogen. Deze dient dinsdag bij de rechtbank in Arnhem.

Taxibedrijf dreigt met faillissement
Taxibedrijf dreigt met faillissement (Foto: ANP)

Geredde wandelaars keren zondag terug

De dertien Nederlandse wandelaars die vrijdag werden gered uit de sneeuw in Noorwegen reizen zondag terug naar Nederland. Zaterdag gaan ze geen tocht meer maken. Zondag zou sowieso hun laatste dag in het land zijn geweest.

De groep sloeg vrijdagochtend alarm toen ze in een hut zaten en niet meer verder konden lopen door de enorme sneeuwval. De Noorse hulpdiensten wisten de Nederlanders in de loop van die middag uit hun benarde positie te bevrijden.

Geredde wandelaars keren zondag terug
Geredde wandelaars keren zondag terug (Foto: ANP)

Opkomst verkiezingen Iran valt tegen

Circa 33 miljoen van de 55 miljoen stemgerechtigde Iraniërs hebben in de verkiezingen van vrijdag hun stem uitgebracht. Dit meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie had gehoopt op een opkomst van zeker 70 procent, maar slechts 60 procent kwam opdagen. Iran koos vrijdag een nieuw parlement van 290 zetels en een raad van toezicht op de functie van geestelijk leider.

Het is nog niet duidelijk of de lage opkomst goed uitpakt voor de hervormingsgezinden. De regering van de gematigde president Hassan Rohani probeert het land te hervormen, maar de meeste staatsinstellingen zijn nog steeds in handen aartsconservatieve geestelijken. Wanneer de hervormingsgezinden sterk in het parlement naar voren komen, krijgt Rohani meer armslag voor zijn beleid.

Volgens een website van een Iraanse krant is al van een derde van de parlementszetels bekend wie die gewonnen heeft. Ruim de helft van die zetels zou naar hervormingsgezinde kandidaten gaan. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken deed dat echter af als speculatie.

Opkomst verkiezingen Iran valt tegen
Opkomst verkiezingen Iran valt tegen (Foto: ANP)

Hond van Salma Hayek doodgeschoten

De hond van Salma Hayek is doodgeschoten. Op Instagram onthult de Mexicaans-Amerikaanse actrice bij een foto van de trouwe viervoeter Mozart dat hij dood in de tuin lag.

"Ik was een week lang niet actief op sociale media, omdat ik treurde om de dood van mijn hond Mozart. Ik was aanwezig bij zijn geboorte. Hij lag vorige week vrijdag dood op het erf van mijn boerderij met een schotwond vlakbij zijn hart."

"Ik hoop dat de autoriteiten van de staat Washington de dood onderzoeken van deze prachtige hond die de afgelopen negen jaar nooit iemand heeft gebeten of aangevallen. Hij was dol op zijn eigen territorium en zwierf nooit ergens anders rond. Hij was geliefd gezelschap en heel loyaal. Hij verdiende geen pijnlijke dood."

Hond van Salma Hayek doodgeschoten
Hond van Salma Hayek doodgeschoten (Foto: BuzzE)

Schutter Hellenbrand niet naar Spelen

Schutter Peter Hellenbrand heeft zich definitief niet geplaatst voor de Olympische Spelen. De Nederlander maakte op de Spelen van Londen in 2012 nog furore met een vijfde plek op het 10 meter luchtgeweer, maar tijdens het EK in het Hongaarse Győr greep hij naast zijn laatste kans.

Hellenbrand moest bij de beste drie eindigen, waarbij alle de al vergeven Europese tickets weggestreept werden (zie hier voor het volledige schema). De kwalificatie bestond uit zes series van tien schoten en in de eerste drie series liet de Nederlander het volledig liggen met 102.5, 102.2 en 102.5 punten. Hij stond op een bepaald moment zelfs amper in de top-60 in het veld van 71. 

De vierde en vooral vijfde en zesde series van Hellenbrand waren juist van uitermate hoog niveau: 103.7, 105.0 en 105.3 punten. Met het gemiddelde van de laatste dertig schoten zou hij zich zonder enig probleem voor de finale van acht schutters geplaatst hebben, nu werd hij dertigste. Na het wegstrepen van de al vergeven olympische tickets bleek dat Hellenbrand in de kwalificatie minstens twaalfde moest worden. Hij kwam uiteindelijk 2,7 punten tekort voor de twaalfde plek en dus een ticket voor de Spelen. 

Nuis klopt Kulizhnikov in baanrecord op 1000 meter

Kjeld Nuis heeft Pavel Kulizhnikov verslagen op de eerste 1000 meter bij de wereldkampioenschappen sprint in Seoul. De schaatser van Lotto-Jumbo moet in het klassement nog zijn meerder erkennen in de Rus, maar staat halverwege het toernooi tweede in het klassement. 

Nuis reed in de slotrit tegen Kulizhnikov en knalde er een baanrecord van 1.09,27 uit. De Rus werd tweede in 1.09,86. Nuis heeft een kwart punt achterstand in het algemeen klassement. De nummer drie in het klassement is Nico Ihle. Met 1.10,15 werd hij derde op de kilometer en doet nog mee in de strijd om de medailles. 

Kai Verbij werd zesde op de 1000 meter in 1.10,45 en lijkt zondag alleen nog mee te kunnen doen om plek drie. Ook Tae-Yun Kim en Mika Poutela zijn nog in de race voor een podiumplek. Voor Ronald Mulder verliep de openingsdag niet helemaal naar wens. De ploeggenoot van Verbij staat op de tiende plaats nadat hij dertiende werd op de kilometer. Hij noteerde een tijdvan 1.10,99. 

Kjeld Nuis wint op de 1000 meter in een baanrecord. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Kjeld Nuis wint op de 1000 meter in een baanrecord. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag 1000 meter

# Naam Land Tijd
1 Kjeld  Nuis Ned 1:09.27
2 Pavel  Kulizhnikov Rus 1:09.86
3 Nico  Ihle Dui 1:10.15
4 Shani  Davis VS 1:10.39
5 Jin-Su  Kim ZKo 1:10.44
6 Kai  Verbij Ned 1:10.45
7 Tae-Yun  Kim ZKo 1:10.47
8 Mika  Poutala Fin 1:10.76
9 Joey  Mantia VS 1:10.82
10 Aleksey  Yesin Rus 1:10.87
13 Ronald Mulder Ned 1:10.99

Klassement halverwege

# Naam Land Punten Verschil op 500m
1 Pavel Kulizhnikov Rus 69.690  
2 Kjeld Nuis NED 69.925 +0.24
3 Nico Ihle Dui 70.125 +0.44
4 Kai Verbij NED 70.165 +0.48
5 Tae-Yun Kim ZKo 70.245 +0.56
6 Mika Poutala Fin 70.330 +0.64
7 Piotr Michalski Pol 70.605 +0.92
8 Aleksey Yesin Rus 70.655 +0.97
9 Jin-Su Kim ZKo 70.710 +1.02
10 Ronald Mulder NED 70.725 +1.04

Mogelijke komst Raspberry Pi 3

Er zijn aanwijzigingen gevonden dat er een opvolger van de Raspberry Pi 2 komt. De Raspberry Pi 3 is opgedoken in testrapporten van de keuringsorganisatie FCC.

Uit het testrapport zou blijken dat de Raspberry Pi 3 beschikt over een ingebouwde WiFi-module en ondersteuning voor Bluetooth zou hebben. Dit hadden de vorige modellen van de Raspberry Pi niet. Veel mensen kochten voor WiFi en Bluetooth-ondersteuning een externe dongle en sloten dit aan op de USB-poorten van de Raspberry Pi.

Verder zijn in het rapport ook foto's van het moederbordje te vinden. Net als bij de vorige Raspberry Pi's is er gebruik gemaakt van een SoC van Broadcom en is er ruimte voor USB-poorten, een HDMI-output en een ethernetpoort. Verder lijkt er ook een 40-pinnetjes GPIO-poort aanwezig te zijn.

Van der Mark op podium bij start Superbike-seizoen

Motorcoureur Michael van der Mark is het World Superbike-seizoen uitstekend begonnen. De 23-jarige Nederlander eindigde de eerste race op het Australische Phillip Island als derde, zijn vierde podiumplek ooit in de topklasse. 

De Nederlandse Honda-rijder vertrok als zesde en zag regerend kampioen Jonathan Rea vanaf plek drie de leiding overnemen bij de start. Diens teamgenoot Tom Sykes nam na een paar ronden de leiding over, gevolgd door Davide Guigliano en Van der Mark. Halverwege de race zakte het tempo van Sykes behoorlijk weg, waardoor Guigliano, Van der Mark en ook Chaz Davies hem konden passeren. 

Davies won het duel van Van der Mark om de tweede plek en plaatste in de laatste bocht een aanval op Rea. Davies kon echter niet op tijd uit de slipstream van zijn opponent komen en kwam 0,063 seconden tekort. Van der Mark hield ondertussen Guigliano van zich af en veroverde de derde plek.

Zondagochtend om 05.00 uur Nederlandse tijd begint de tweede race, die live te zien zal zijn op Eurosport.

De laatste ronden van de race in Australië (Bron: YouTube)

Brexit veroorzaakt shock voor wereldeconomie

Wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, de Brexit, staat de wereldeconomie een shock te wachten. Deze waarschuwing deden de ministers van Financiën van de groep G20 aan het slot van hun tweedaagse conferentie in de Chinese havenstad Shanghai, meldde de BBC.

De Britse minister George Osborne sprak van de Brexit als "een doodserieuze kwestie" op de conferentie. In de slotverklaring wordt het referendum dat de Britten over EU-lidmaatschap op 23 juni houden als een van de bedreigingen van de wereldeconomie genoemd.

De G20 is een forum van de economisch sterkste landen dat de financiële toestand in de wereld bespreekt. De G20 bestaat uit negentien landen en de EU. De leden zijn goed voor meer dan driekwart van de wereldhandel en 85 procent van het 'bruto wereldproduct'.

Brexit veroorzaakt shock voor wereldeconomie
Brexit veroorzaakt shock voor wereldeconomie (Foto: ANP)

'Kleinere iPhone krijgt 12MP camera'

De nieuwe 'kleine' iPhone wordt uitgerust met een camera met 12 megapixel. Dat meldt analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities in een onderzoeksnotitie voor investeerders, waar MacRumors de hand op heeft weten te leggen.

De 4-inch iPhone zou wel eens 'the best of both worlds' kunnen worden, met dezelfde afmetingen als de 'oude' 5s, maar met de specificaties van de 6s. De doorgaans goed geïnformeerde Ming-Chi Kuo gaat ervan uit dat Apple de nieuwste telg voor een prijs tussen de 400 en 500 dollar (tussen 365 en 457 euro) in de Verenigde Staten op de markt zal brengen.

De techgigant komt naar verwachting in maart met het nieuwe toestel, dat beantwoordt aan de vraag van consumenten die de iPhone 6s en 6s Plus te groot vinden.

'Kleinere iPhone krijgt 12MP camera'
'Kleinere iPhone krijgt 12MP camera' (Foto: BuzzT)

Ter Mors tweede in klassement na winst en baanrecord op kilometer

Jorien ter Mors heeft op de eerste 1000 meter bij de wereldkampioenschappen sprint goede zaken gedaan in de strijd om de wereldtitel. De Twentse was op de tweede afstand van de openingsdag de snelste en klom in het klassement van de zesde naar de tweede plaats. 

Wereldkampioene Ter Mors won de kilometer in een tijd van 1.15,09. Ze reed in haar rit tegen Heather Richardson-Bergsma. De Amerikaanse moest in een rechtstreeks duel haar meerdere erkennen in de Twentse, maar nam dankzij haar 1.15,37 wel de leiding over van Hong Zhang. De Chinese had een matig slot en kwam opde kilometer niet verder dan 1.17,23, goed voor een zesde plaats. Zhang daalde naar de vijfde plaats in het klassement.

Brittany Bowe eindigde in 1.15,51 als derde. De wereldrecordhoudster op de kilometer bezet dezelfde plek in het tussenklassement. Marrit Leenstra staat momenteel vierde na een sterk optreden. Haar tijd was 1.16,18, goed voor een vierde plaats. Sanneke de Neeling zette de zestiende tijd op het bord. De Nederlands kampioene sprint kwam na 1.18,67 over de streep. In het klassement moet ze genoegen nemen met de twintigste plaats. Zondag gaat het toernooi verder waar er opnieuw een 500 en 1000 meter op het programma staat.  

 

Uitslag 1000 meter

# Naam Land Tijd
1 Jorien  ter Mors Ned 1:15.09
2 Heather  Richardson-Bergsma VS 1:15.37
3 Brittany  Bowe VS 1:15.51
4 Marrit  Leenstra Ned 1:16.18
5 Karolina  Erbanová Tsj 1:17.09
6 Hong  Zhang Chi 1:17.23
7 Qishi  Li Chi 1:17.30
8 Vanessa  Bittner Oos 1:17.40
9 Olga  Fatkulina Rus 1:17.53
10 Yekaterina  Aydova Kaz 1:17.96
16 Sanneke  de Neeling Ned 1:18.67

Klassement na twee afstanden

# Naam Land Punten Verschil op 500m
1 Heather Richardson-Bergsma VS 75.925  
2 Jorien ter Mors Ned 76.085 +0.16
3 Brittany Bowe VS 76.095 +0.17
4 Marrit Leenstra Ned 76.710 +0.79
5 Hong Zhang Chi 76.725 +0.80
6 Olga Fatkulina Rus 77.085 +1.16
7 Nao Kodaira Jap 77.290 +1.37
8 Karolina Erbanová Tsj 77.335 +1.41
9 Vanessa Bittner Oos 77.580 +1.66
10 Qishi Li Chi 77.670 +1.75

Oceanië: olympisch kwalificatietoernooien met één deelneemster

Twee taekwondoka's uit Oceanië hebben een wel erg makkelijk olympisch kwalificatietoernooi achter de rug. Deze week wordt in Port Moresby in Papoea Nieuw-Guinea gestreden om de olympische startbewijzen, één voor alle acht gewichtsklassen. 

In de klassen tot 57 en boven 67 kilogram hadden twee dames het wel erg makkelijk. Wat ze moesten doen om zich voor Rio 2016 te plaatsen? Een handtekening zetten op het inschrijvingsformulier en het startbewijs was binnen. De Australische Caroline Marton (-57kg) en Samantha Kassman uit Papoea (+67kg) bleken de enige deelneemsters in hun gewichtsklasse en dus konden de koffers zonder een druppeltje zweet al ingepakt worden. 

Het toernooi is sowieso niet al te sterk bezet. In vier gewichten deden slechts twee deelnemers mee, waaronder een ongelijke strijd tussen wereldtopper Safan Khalil uit Australië en Jason Sam van de Marshalleilanden. De mannen tot 68 kilogram en boven 80 kilogram hadden iets wat in elk geval op een soort toernooitje lijkt: drie deelnemers. Dat leverde in de zwaarste klasse overigens een mooie verrassing op: Pita Taufatofua uit Tonga plaatste zich voor de Spelen in plaats van de de Nieuw-Zeelandse nummer 38 van de wereld, Dafydd Sanders. 

Oceanië zal overigens de nodige familiebanden vertegenwoordigen op de Spelen. Niet alleen zus en broer Samantha en Maxemillion Kassman uit Papoea Nieuw-Guinea hebben zich geplaatst, ook Caroline Marton, haar man Khalil en haar zus Carmen mogen naar Rio.

Oppermachtige Kulizhnikov pakt baanrecord in Seoul, Verbij knap tweede

Kai Verbij is uitstekend begonnen aan het de wereldkampioenschappen sprint. De Nederlands kampioen eindigde op de eerste 500 meter in Seoul als tweede. Alleen Pavel Kulizhnikov was sneller.

Titelverdediger Kulizhnikov kwam in de voorlaatste rit tot een tijd van 34,76 en pakte daarmee het baanrecord in Seoul. In de slotrit versloeg Verbij zijn opponent Mika Poutala met klein verschil: 34,94 om 34,95. Tae-Yun Kim en Nico Ihele volgen op plek vier en vijf. 

Ronald Mulder moest met 35,23 genoegen nemen met de negende plaats. Kjeld Nuis werd met 35,29 veertiende. De heren rijden later vandaag nog de 1000 meter. 

Uitslag eerste 500 meter

# Naam Land Tijd Verschil op 1000m
1 Pavel Kulizhnikov Rus 34.76  
2 Kai Verbij Ned 34.94 +0.36
3 Mika Poutala Fin 34.95 +0.38
4 Tae-Yun Kim ZKo 35.01 +0.50
5 Nico Ihle Dui 35.05 +0.58
6 Alex Boisvert-Lacroix Can 35.13 +0.74
7 Piotr Michalski Pol 35.16 +0.80
8 Aleksey Yesin Rus 35.22 +0.92
9 Ronald Mulder Ned 35.23 +0.94
10 Tingyu Gao Chi 35.23 +0.94
14 Kjeld Nuis Ned 35.29 +1.06

Revelatie Telstar ambitieus: "Dat wil elke profvoetballer"

Tarik Tissoudali is dit jaar de revelatie bij Telstar. Na 27 Jupiler League-duels staat de teller al op veertien goals en zes assists. Goal sprak de voormalig straatvoetballer, die gisteren werd gekozen tot beste speler van de derde periode.

Tissoudali (22) kwam in de zomer van 2014 als amateur op proef bij Telstar. Inmiddels is de Amsterdammer onmisbaar voor de club uit de Jupiler League. Deze week won hij zelfs de Bronzen Stier. Tissoudali is blij met zijn ontwikkeling. "Het is een mooie prijs en het geeft me alleen maar meer vertrouwen om beter te presteren. Vorig seizoen was het in het begin even wennen. Mijn lichaam raakte vrij snel vermoeid", zegt hij tegen Goal.

"Mijn rendement is dit seizoen veel hoger. Daar hebben we aan gewerkt op de trainingen. De technische staf is daarin belangrijk geweest, van de hoofdtrainer tot de assistenten en de keeperstrainer. Telstar is een warme club, die vooruitgaat”, zegt Tissoudali. Dat hij pas op zijn 21ste bij een profclub belandde, vindt hij niet erg. "Het is een beetje het geluk dat je hebt."

Voordat Tissoudali bij Telstar een contract kreeg, was hij vaak te vinden op de voetbalpleintjes van Amsterdam. "Toen ik nog als amateur speelde, voetbalde ik heel veel op straat", vertelt de aanvaller. Op het Nigel de Jong Plein leerde Tissoudali Abdelhak Nouri kennen, een groot talent van Ajax. “Onze band is goed. We appen wekelijks met elkaar, gewoon als goede vrienden."

Tarik Tissoudali, held in Velsen-Zuid en omstreken. (PRO SHOTS/Marcel Bonte)
Tarik Tissoudali, held in Velsen-Zuid en omstreken. (PRO SHOTS/Marcel Bonte)

Emma Watson gek op seks

Emma Watson heeft een fijne hobby gevonden. De preutse Hermelien is sinds kort helemaal verslingerd aan seks.

De 25-jarige actrice, waarop menigeens een fapje heeft gewaagd, heeft een sabbatical ingelast. De jongedame wil zich namelijk volledig gaan richten op het feminisme. En seks dus, zo blijkt.

Tijdens een lezing over een feministisch boek heeft ze opgebiecht gek te zijn op seks. Emma Watson heeft hier bekend lid te zijn van Omgyes.com. Deze website staat vol met tips en trucs voor vrouwen om tot een spetterend orgasme te komen.

Hermione is lyrisch over de website, die ze kreeg aangeraden door een vriendin. Het inschrijfgeld van 50 euro was voor haar geen probleem.

"Ik wou dat er al veel langer zoiets had bestaan", liet Watson weten. "Het is vast en zeker nuttig om er een kijkje te gaan nemen. Het inschrijvingsgeld is niet goedkoop, maar het loont wel de moeite."


Wie wil Hermelien nou geen orgasme bezorgen?

Bandai strooit met Veel Tales of Berseria-informatie

Bandai Namco heeft wat meer te vertellen over Tales of Berseria, het nieuwste deel uit de JRPG-franchise. Er zijn twee nieuwe personages bekendgemaakt, het vechtsysteem krijgt meer uitleg en de wereld uit dit spel is meer uitgediept.

De twee nieuwe personages zijn Rokurou en Eleanor. Rokurou is zwaardvechter met een enorm zwaard. Maar dat zwaard noemt hij zijn leven, en gebruikt hij niet om een nog onbekende reden. Hij vecht het liefst met twee wapens. Hij heeft wel een probleem, hij is een demoon geworden. Toch blijft hij een vriendelijke gast die het wel kan vinden met Velvet, de hoofdrolspeelster. Eleanor is een nog jonge exorcist, een duivelsuitdrijver. We zijn benieuwd wat zij van Rokurou gaat vinden, maar Bandai Namco geeft wel aan dat ze achter Velvet aan is om haar te laten boeten voor haar aanval op Abbey, de plaats waar zij zelf vandaan komt.

Het vechtsysteem is weer een evolutie op de vorige versie. Dit keer kun je de camera vrij bewegen tijdens een gevecht en kun je meerdere artes, vaardigheden, op een knop mappen. Nieuw is de Soul-meter. Soul is de mana om de artes uit te kunnen voeren. Je begint een gevecht met drie Soul-punten, maar je kunt Soul stelen van je tegenstanders, maar zij kunnen dat ook van jou. ALs je geen Soul meer hebt kun je nog steeds zwakkere versies van de vaardigheden uitvoeren. DIt systeem moet zorgen dat je taktischer te werk gaat, en meer gaat letten op je verdediging, want bijvoorbeeld op de grond gesmeten worden kost je Soul dat naar je tegenstander gaat. Een zijstap of goed blocken is dus net zo belangrijk dan alleen maar aanvallen.

In de wereld van Tales of Berseria heerst er een virus dat mensen verandert in demonen. De meeste raken daarna de weg kwijt en vallen mensen aan, sommigen, zoals Rokurou, blijven nog gezond van geest. De plaats Abbey is het hoofdkwartier van de exorcists, die mensen wil beschermen tegen de demonen. Eleanor is zo'n duiveluitdrijfster uit Abbey die rondreist om mensen te beschermen. Helemaal braaf zijn ze niet, want ze misbruiken Malak, wezens die de natuurlijke krachten beheersen om de mensheid te beschermen. Volgens hen hebben Malak geen eigen ik en is het dus geen misbruik.

Tales of Berseria komt uit op PlayStation 4, PlayStation 3 en pc. Japan kan in 2016 al beginnen, het Westen heeft nog geen releasedatum o indicatie gekregen.

Tales of Berseria-art van Rokurou (Foto: Bandai Namco)

Tales of Berseria-art van Eleanor (Foto: Bandai Namco)

Tales of Berseria (Foto: Bandai Namco)

Hockeyers moeten 2 seconden overspelen

We schrijven zondag 6 maart 2016, 14.30 uur, een wedstrijd in de derde klasse van het Nederlandse hockey. Een keeper van MHC De Dommel staat tegenover een speler van DDHC uit Raamsdonksveer. Wat staat er te gebeuren? Eén strafbal. Als het fluitsignaal van de scheids heeft geklonken zal de bal erin gaan. Of niet. Wedstrijd afgelopen. Uitslag? 5-5. Of 5-4.

Wellicht vraag je je af: waar gaat dit over? Die vraag is legitiem. Diederik Claassen, coach van MHC De Dommel uit Sint-Michielsgestel, legt het uit. "Ergens in de zevende of achtste wedstrijd (8 november, red.) van het seizoen, spelen we tegen directe concurrent DDHC. De punten onderin zijn duur. We staan 1-0 voor en na 10 minuten krijgen we een strafbal tegen."

Tot nu toe niets aan de hand. Maar dan gebeurt er iets waar spelregelfans hun vingers bij af kunnen likken. Claassen: "De scheids vraagt, zoals het hoort: 'Keeper klaar?' waarop onze keeper bevestigt. Vervolgens: 'Speler klaar?' Maar in plaats van te bevestigen, doet de speler van DDHC iets anders. ‘Hij pusht de strafbal binnen. Nog voor er een fluitsignaal heeft geklonken."

Tja, en wat moet de scheids dan beslissen? Claassen heeft zich grondig verdiept in deze spelregel. "In het verleden was het zo dat de scheidsrechter de bal dan uit gaf, of de bal er nou inging of niet. Maar tegenwoordig is het zo dat als de bal mis is, dan vervolgt het spel alsof de bal uit was. Zit de te vroeg genomen strafbal echter, dan moet die worden overgenomen."

"En wat besloot de scheidsrechter? Uit, geen doelpunt. Goed voor ons dus, maar niet terecht. Daarover zijn wij en uiteraard de tegenstander het roerend eens." Goed, de wedstrijd gaat door. "Wij komen op 4-2, maar DDHC komt knap terug tot 4-4. Wij krijgen een strafcorner en het laatste fluitsignaal heeft al geklonken, dus daarna is de wedstrijd voorbij. De bal gaat erin. Prachtige 5-4 overwinning en belangrijk: drie punten in de strijd tegen degradatie."

Maar daarmee is de wedstrijd dus nog niet gespeeld. Er is protest ingediend en de protestcommissie heeft besloten: "De strafbal moet worden overgenomen." En zo zal geschieden. Op 6 maart, een week voordat deel twee van de competitie in grote delen van het land weer van start gaat, staan beide teams dus weer tegenover elkaar, althans… "Ja, ik weet niet of wij allemaal in tenue op het veld moeten gaan staan. En ik weet ook niet of bij ons dezelfde keeper en bij hen dezelfde strafballennemer er weer moeten staan."

Maar het gaat gebeuren. "In 2 seconden wordt bepaald of we gelijkspelen of winnen. Heel bijzonder. Ik was er eerst ook wel boos over, maar nu kan ik er wel om lachen", zegt Claassen. "We gaan er nog wel gewoon een oefenpotje van maken, anders moeten ze voor alleen een strafbal deze kant op rijden."

Apple Pay komt naar Frankrijk

De mobiele betaaldienst van Apple, Apple Pay, komt snel naar Frankrijk. Dat schrijft de Franse krant Les Echos. Enkele banken staan op het punt een overeenkomst te tekenen met de softwaregigant uit Cupertino.

Het is volgens de krant nog maar een kwestie van maanden voordat mensen met hun mobiele telefoon betalingen kunnen doen. Er zijn al maandenlang gesprekken gaande tussen de banken en Apple. Vooral de commissie die bij elke betaling wordt berekend, was onderwerp van gesprek. Er zit maar een kleine marge op betalingen en er was lange tijd geen overeenstemming over de verdeling.

Apple Pay is al actief in China en naar verluidt wordt het betaalsysteem dit jaar nog uitgerold in Spanje, Hong Kong en Singapore.

Apple Pay komt naar Frankrijk
Apple Pay komt naar Frankrijk (Foto: BuzzT)

Zhang wint eerste 500 meter op WK sprint, Ter Mors zesde

Jorien ter Mors is haar jacht op de titel bij de wereldkampioenschappen spring begonnen met een zesde plaats op de eerste 500 meter. De Chinese Hong Zhang ging in Seoul met de zege aan de haal voor Heather Richardson-Bergsma en Nao Kodaira.

Zhang reed in de slotrit tegen landgenoot Jing Yu en noteerde 38,11. Ter Mors reed tegen titelverdedigster Brittany Bowe en begon met een valse start, maar vertrok daarna wel goed. Ter Mors klokte 38,54 en dat bleek uiteindelijk goed voor de zesde tijd. Bowe was met 38,34 twee tienden sneller en werd vijfde.

Richardson had met 38,24 de tweede tijd, Kodaira bleef met 38,30 in de buurt. Marrit Leenstra klokte 38,62. Ze versloeg Karolina Erbanova uit Tsjechië en haar tijd bleek goed voor de zevende plaats. Sanneke de Neeling verloor in 39,76 haar rit van de Italiaanse Yvonne Daldossi en werd daarmee 26e.

# Naam Land Tijd Verschil op 1000m
1 Hong  Zhang Chi  38.11  
2 Heather  Richardson-Bergsma VS 38.24 +0.26
3 Nao  Kodaira Jap 38.30 +0.38
4 Olga  Fatkulina Rus 38.32 +0.42
5 Brittany  Bowe VS 38.34 +0.46
6 Jorien  ter Mors NED  38.54 +0.86
7 Marrit  Leenstra NED  38.62 +1.02
8 Erina  Kamiya Jap 38.65 +1.08
9 Jing  Yu Chi 38.73 +1.24
10 Maki  Tsuji Jap 38.74 +1.26
26 Sanneke  de Neeling NED  39.77 +3.32

Australië helpt bewoners Fiji na cycloon

Australië heeft een militair schip met hulpgoederen naar de Fiji-eilanden gestuurd. Aan boord zijn onder meer medische benodigdheden, en voedsel en waterzuiveringsapparatuur. Ook zijn er twee helikopters aan boord om mensen in afgelegen gebieden te bereiken.

Daarmee probeert Australië de bewoners te helpen nadat de tropische cycloon Winston vorige week een spoor van vernielingen achterliet. Door het natuurgeweld, op 20 februari, zijn tot dusverre 42 mensen om het leven gekomen en zijn naar schatting 62.000 van de circa 900.000 eilandbewoners dakloos geworden. Op veel plekken is nog altijd geen water en ook elektriciteit is een groot probleem. Winston was de zwaarste cycloon die het zuidelijk halfrond ooit heeft getroffen.

Het schip met 60 ton aan hulpgoederen is vrijdag vertrokken vanuit het oostelijk gelegen Brisbane en komt naar verwachting begin volgende week aan in de wateren van Fiji.

Australië helpt bewoners Fiji na cycloon
Australië helpt bewoners Fiji na cycloon (Foto: ANP)

Televisievak past niet bij Floortje Dessing

Floortje Dessing vindt zichzelf helemaal geen type voor televisie. De presentatrice vindt het dan ook nog steeds raar dat ze al jaren op de buis verschijnt.

"Tot op de dag van vandaag vind ik het heel vreemd dat ik op tv ben. Het past niet bij me", vertelde Floortje vrijdagavond in het televisieprogramma College Tour. Haar televisiedebuut bij Veronica in 1995 ziet ze zelf als een "uit de hand gelopen grap". "Bij Veronica werkten eigenlijk alleen maar modellen. Ik kwam bij de radio vandaan en zo voelde ik mij ook."

Na al die jaren televisiewerk kan Floortje zich nog steeds verbazen over het "wereldje". Zelf neemt ze het presenteervak niet zo serieus en hoeft ze die opsmuk niet zo. "Er wordt soms zo overdreven spastisch gedaan. Dan denk ik: doe even lekker normaal allemaal."

Televisievak past niet bij Floortje Dessing
Televisievak past niet bij Floortje Dessing (Foto: BuzzE)

VS ontraadt zwangere vrouwen Spelen Rio

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC adviseert zwangere vrouwen niet naar de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro af te reizen. Reden is het zich snel verspreidende zikavirus.

Het virus wordt vooral verspreid door muggen, maar er duiken steeds meer gevallen op waarbij het virus waarschijnlijk door seks is overgedragen. In de VS zijn veertien nieuwe gevallen ontdekt. Onder de besmettingen is ook een aantal zwangere vrouwen. Zij hebben het virus waarschijnlijk opgelopen door seksueel contact met besmette mannen. Zwangere vrouwen moeten bij de seks daarom altijd een condoom gebruiken, of liever helemaal geen seks hebben.

Het advies van de CDC geldt overigens ook voor de Paralympische Spelen, die van 7 tot en met 18 september worden gehouden.

VS ontraadt zwangere vrouwen Spelen Rio
VS ontraadt zwangere vrouwen Spelen Rio (Foto: ANP)

F1: Voorlopig geen nieuwe manier van kwalificeren

Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone heeft aangegeven dat het nieuwe kwalificatie-format, waarbij rijders om de beurt geëlimineerd zullen worden, nog niet bij de start van het seizoen van kracht zal zijn. Volgens Ecclestone is dat op deze korte termijn technisch niet haalbaar. "De software hiervoor kunnen we niet op tijd gereed krijgen," stelt de Brit.

De eerstvolgende mogelijkheid om de wijzigingen door te voeren zal halverwege mei zijn, wanneer het F1-circus naar Spanje trekt. "De veranderingen zullen waarschijnlijk vanaf de race in Barcelona worden doorgevoerd." Regelwijzigingen gedurende het seizoen zullen echter voor weerstand zorgen, dus de mogelijkheid bestaat dat de nieuwe manier van kwalificeren pas vanaf 2017 te zien zal zijn.

Hamilton: "De rivaliteit met Rosberg is echt"

Drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton heeft toegegeven dat de frictie tussen hem en Nico Rosberg allesbehalve nep is. Ooit waren de twee jeugdvrienden, maar de vriendschap bleek niet bestand tegen de verhitte strijd om de wereldtitels van de afgelopen jaren. De twee Mercedes-coureurs zijn de afgelopen jaren regelmatig met elkaar in de haren gevlogen, zowel op de baan als ernaast. Het hoogtepunt van de vete werd in 2014 bereikt op Spa-Franchorchamps, toen de Duitser zijn leidende Britse teamgenoot bij een inhaalactie elimineerde. 

Op de vraag van de officiele Formula 1-website of er echte rivaliteit is of slechts een media-hype, zegt Hamilton: "Er is frictie tussen ons. Maar het is slecht een klein vuurtje waar iedereen steeds weer olie overheen gooit zodat het groter wordt. En zonder dat we het zo bedoelen doen we dat zelf, Nico en ik, ook steeds, afhankelijk van wie er wint. Dus het is echt, een echte rivaliteit." De afgelopen twee jaar vochten de kemphanen alleen met elkaar om de titel, Hamilton hoopt dat het dit jaar anders zal zijn. "Ik hoop dat het geen 'Lewis versus Nico-show' zal zijn dit jaar, dat Ferrari mee gaat doen, en dat het een spannende competitie wordt."

Of Ferrari daar toe in staat is blijft de vraag, al noteerden Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen goede tijden tijdens de eerste testweek in Barcelona. "Dat zegt niks," weet Hamilton. "Met hoeveel brandstof reden zij? Welk programma deden ze? Dat zijn allemaal vragen. We zullen tot Melbourne moeten wachten." Maar zelfs wanneer Ferrari tekort komt op Mercedes, verwacht Hamilton een pittige strijd. "Mijn enige focus is op de wereldtitel. Maar Nico is gegroeid, dus ik zal moeten accepteren dat hij exceptioneel snel is en dat ik dus opieuw beter zal moeten rijden dan voorheen. Ik weet nog niet hoe, maar dat is mijn doel."

   

CD: Simo - Let Love Show The Way

Nashville is een stad die een en al muziek ademt. Haar bijnaam is niet voor niets ‘Music City’, en ook wordt ze wel gezien als de hoofdstad van de country. Naast die stroming, wordt er ook veel blues en rock, of een combinatie daarvan gespeeld. Zo ook door het powertrio Simo, dat hun muziek omschrijft als ‘the ultimate mix of southern heavy and blues rock’. Onlangs verscheen hun tweede album Let Love Show The Way

Drie personages toegevoegd aan Battleborn

2K laat weten dat ze drie nieuwe Battleborn-helden toevoegen aan het roster van de MOBA-like multiplayer shooter. Shayne en Aurox, Whiskey Foxtrot en Kelvin maken onderdeel uit van de 25 speelbare personages in het spel.

Shayne is bevriend met een ruimtewezen dat Aurox heet. Samen gaan ze het gevecht aan in de arena. Whiskey Foxtrot is een soldaat die zijn uitrusting van restjes troep heeft gemaakt, maar met een sniper voor afstand en sticky bombs als val en een scrap canon voor dichtbij is hij van alle markten thuis. Kelvin is een ijsgolem, nou ja, eigenlijk zijn het heel veel ijswezentjes bij elkaar, die hun ras willen beschermen door anderen kapot te meppen, te bevriezen of bijten. 2K heeft van elk van de nieuwe personages video's online gezet.

Battleborn bestaat uit een singleplayerverhaal die je in co-op kunt spelen, maar het gaat natuurlijk om de multiplayer, waarin je elkaar in een arena bevecht. Het MOBA-tintje komt naar voren door de verschillende speciale krachten die beschikbaar komen naarmate een potje vordert.

Battleborn komt 3 mei uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Shayne en Aurox:

Whiskey Foxtrot:

Kelvin:

Multiplayergameplay met Whiskey en pinguïn Toby:

Exit polls: geen meerderheid coalitie Ierland

Het ziet er naar uit dat de de heersende coalitiepartijen in Ierland hun meerderheid verliezen. Bij de verkiezingen in het land voor het Lagerhuis, vrijdag, zouden de centrumrechtse partij Fine Gael en Labour samen goed zijn voor zo'n 34 procent van de stemmen. Dat wijst een exitpoll van de Irish Times en marktonderzoeksbureau Ipsos uit.

Fine Gael, de partij van de zittende minister-president Enda Kelly, zal de verkiezingen volgens de poll winnen met 26,1 procent. Labour krijgt naar verwachting 7,8 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen, in 2011, behaalde Fine Gael nog 36,1 procent en was ook Labour met 19,5 procent veel groter.

De kans bestaat nu dat Fine Gael moet gaan samenwerken met Fianna Fail, lang de grootste politieke partij in Ierland, en volgens de exit poll goed voor een krappe 23 procent van de stemmen. De partijen zijn historische rivalen.

Exit polls: geen meerderheid coalitie Ierland
Exit polls: geen meerderheid coalitie Ierland (Foto: ANP)

Guilty Gear Xrd Revelator komt naar Europa

Uitgever PQube kondigt aan dat de fightgame Guilty Gear Xrd Revelator naar Europa komt. De game komt uit in juni voor PlayStation 4 en PlayStation 3.

Dit keer zijn er 21 personages met elk hun eigen vechtstijl te vinden in de 2D-fighter. Deze gasten kunnen het uitvechten in vier modi: Network Mode, Practice Mode, Battle Mode en Story Mode. De eerste maakt het mogelijk online matches te spelen om zo hoog mogelijk te komen in de wereldranglijst. The Practice Mode is voorzien van een training, een tutorial die de basisbesturing uitlegt, missies die situaties in gevechten simuleert en challenges die gericht zijn op het uitvoeren van combo's.

De Battle Mode bestaat uit een arcade waarin je een stuk van het verhaal van een personage ziet na acht tegenstanders te hebben verslagen. Er is een daarnaast nog een 'versus' te vinden waarin je vrij tegen de computer of tegen elkaar op de bank kunt vechten. Als laatste vind je in 'M.O.M', dat staat voor Medal of Millionaires, dat lijkt op een survival modus waarin je medailles verdient naarmate je verder komt.

De laatste modus is nieuw in de Xrd-serie, de Story Mode. Het volledige verhaal wordt verteld aan de hand van een film-achtige anime in meerdere hoofdstukken. De speler kan de film te stoppen op elk gewenst moment om een verklarende woordenlijst erbij te pakken als er iets niet begrepen wordt uit het universum van Guilty Gear.

Oukitel K4000 Pro; Een kwart kilo telefoon

Oukitel is een Chinese fabrikant die zich heeft gericht op het uitbrengen van toestellen met grotere accu’s. Zo hebben ze de K6000 met een 6000mAh batterij en brachten ze de K4000 met een 4000mAh batterij even geleden uit. In november brachten we van deze laatste al een review uit.

Dat toestel had midrange specificaties en combineerde deze met een grote batterij, hier en daar waren nog wat verbeterpunten zoals de afwerking. De verbeterpunten belooft Oukitel aan te pakken met deze nieuwe versie van de K4000; de Oukitel K4000 Pro.

Vandaag bekijken we dan ook de Oukitel K4000 pro is deze Pro versie met nog een iets grotere batterij een upgrade? Of is het slechts een magere verbetering. Met dank aan Oukitel voor het reviewexemplaar. 

Armin viert jubileum met helden en talenten

A State of Trance, de wekelijkse wereldwijde radioshow van Armin van Buuren, bestaat vijftien jaar. Reden voor een feestje met helden van vroeger, talenten van de toekomst en een koffer vol afgestofte vinyl platen. Samen met 25 collega's verdeeld over vier zalen viert de dj zaterdagavond in de Jaarbeurs in Utrecht voor 30.000 fans en miljoenen luisteraars zijn partijtje.

In maart 2001 begon Armin van Buuren vanuit een klein studiootje in het kantoor van ID&T zijn eigen radioshow, waarin hij aan 'wie er dan ook maar luisterde' wilde laten horen wat er allemaal speelde op trance-gebied. Niemand, en zeker de maker zelf niet, had op dat moment verwacht dat A State of Trance vijftien jaar en meer dan 750 afleveringen later wekelijks in ruim tachtig landen zou worden uitgezonden. De insteek om 'wie er dan ook maar luisterde' te bereiken, groeide uit tot een trouwe groep van 37 miljoen luisteraars. Naast de radioshow ontstond ook een live-evenement dat als A State of Trance Festival de hele wereld over gaat met Van Buuren steevast prominent op de line-up.

A State of Trance Festival in Utrecht staat zaterdagnacht in het teken van de 15e verjaardag van de radioshow, maar dat betekent niet dat er alleen maar wordt teruggeblikt. 'Ik wil niet blijven hangen in het verleden', vertelt Van Buuren aan de vooravond van zijn jubileumshow. 'Mijn programma en de hele trancescene draaien juist om vernieuwing. Natuurlijk koesteren we de classics, maar het gaat ook heel erg om de muziek van nu en morgen.'

Vinyl-set

Om het heugelijke feit niet geheel ongemerkt voorbij te laten gaan, staat even na middernacht een 'verrassings-celebration-moment' op het programma. In vijftien minuten tijd belooft Van Buuren 'een bedankje aan de fans en de makers van al die fantastische platen die het programma groot hebben gemaakt'. Daarna kruipt hij zelf anderhalf uur achter de draaitafels. Tegen kwart voor vijf keert Van Buuren nog een keer terug op het hoofdpodium om het festival af te sluiten met een vinyl-set. 'Dat is ook een stukje nostalgie. Godzijdank heb ik een groot huis en nooit platen hoeven weggooien.'

Naast tweemaal Armin staan oude helden als Rank 1, Paul van Dyk en Cosmic Gate op het programma, maar ook aanstormende talenten krijgen de ruimte van Van Buuren. Tussen zijn eigen optredens door maakt de dj live radio vanuit een studio in het pand met bijzondere gasten en verrassingsoptredens, zodat de miljoenen luisteraars van zijn programma over de hele wereld kunnen meegenieten. En er komt een hele horde bevriende artiesten langs om achter de schermen mee te feesten. 'Zo voelt het voor mij ook echt als een verjaardagsfeestje.'

Armin viert jubileum met helden en talenten
Armin viert jubileum met helden en talenten (Foto: BuzzE)

'Scheiding Affleck en Garner niet door nanny'

De scheiding van Jennifer Garner en Ben Affleck is niet veroorzaakt door een affaire van Affleck met het kindermeisje. Dat zegt Garner in een uitgebreid interview met Vanity Fair.

'Laat me je iets zeggen: we waren al maanden uit elkaar voordat ik voor het eerst hoorde over het kindermeisje. Ze had niets te maken met onze beslissing om te gaan scheiden. Ze was daar geen onderdeel van. Gevalletje slechte inschatting? Jazeker. Het is niet goed voor de kinderen als de nanny uit hun leven verdwijnt', aldus Garner. Nu, maanden na de scheiding, is ze nog steeds de schade aan het opmaken. 'Ik moest gesprekken voeren over de betekenis van het woord 'schandaal'.'

Garner besloot afgelopen zomer niet langer de berichten over de scheiding te volgen. 'Ik zette op een dag CNN aan en daar waren we weer. Ik wilde het niet meer. Ik nam mezelf afgelopen zomer voor om offline te blijven. Ik weet niet wat er allemaal gezegd is', bekent Garner in het interview. Dat ze zich ver weg hield van alle nieuwsberichten wordt haar door sommigen aangerekend. Die vinden haar onverschillig. Ook Affleck heeft dat gezegd. 'Ben zegt: 'O, het maakt je allemaal niks uit' en ik zei: 'Nee, het is precies andersom.' Het deed me zoveel pijn en het deed me zoveel.'

De liefde zit nog altijd diep. Garner vertelt aan Vanity Fair dat ze 'opnieuw dezelfde beslissing zou nemen' als ze terug kon gaan in de tijd. 'Hij is de liefde van mijn leven. Wat kan ik daar aan doen? Hij is de geweldigste persoon in elke ruimte, de meest charismatische en de meest genereuze. Maar hij is ook een gecompliceerde man. Ik zeg altijd: 'Als zijn zon op je schijnt, kun je het voelen. Maar als de zon ergens anders op schijnt, dan is het koud. Hij kan een echte schaduw werpen.'

'Scheiding Affleck en Garner niet door nanny'
'Scheiding Affleck en Garner niet door nanny' (Foto: BuzzE)

Britten sturen weer duo naar songfestival

Groot-Brittannië stuurt net als vorig jaar een duo naar het Eurovisiesongfestival. Joe & Jake, die eerder afzonderlijk van elkaar meededen aan The Voice, moeten in mei een einde maken aan een reeks teleurstellende Britse resultaten op het liedjesfestijn.

De BBC onthulde vrijdagavond dat Joe & Jake met het nummer You're Not Alone op 14 mei de nationale eer mogen verdedigen in Stockholm. De mannen staan direct in de finale omdat de BBC een van de grote geldschieters van het Eurovisiesongfestival is.

De Britten weten al jaren nauwelijks potten te breken op het songfestival. Vorig jaar werd het duo Electric Velvet 24e van de 27 deelnemers. In de jaren daarvoor wisten ook onder meer veteranen als Engelbert Humperdinck en Bonnie Tyler amper punten binnen te slepen.

Britten sturen weer duo naar songfestival
Britten sturen weer duo naar songfestival (Foto: BuzzE)

'Nieuwe nationale politie kraakt'

De nieuwe nationale politie is nog lang niet klaar en kraakt in zijn voegen. Dat zegt de aankomend korpschef Erik Akerboom in een vrijdagavond op de website van Trouw gepubliceerd interview. Zijn voorganger Gerard Bouman heeft een verre van compleet nieuwe organisatie achtergelaten en dat baart de nieuwe man zorgen. 'Het omvormen van een grote organisatie doe je niet in een paar jaar. Ik zie een politiekorps dat kraakt en dat baart mij zorgen', aldus Akerboom.

De reorganisatie is een complexe operatie, zeker omdat de politie niet dicht kan en er nieuwe taken bij zijn gekomen. 'Je kunt als politie niet de deuren een tijdje sluiten totdat de zaak is opgelost. Het werk gaat door, en hoe. Afgelopen jaren is de politie geconfronteerd met twee ontwikkelingen die een enorm beroep op ons doen: de terroristische dreiging én de toestroom van vluchtelingen.'

Dit trekt volgens de korpschef die op 1 maart aantreedt een zware wissel op de organisatie. 'De politie kreeg hiermee te maken in een periode van financiële tekorten. Die krapte verdraagt zich niet met de de werklast.' Onderzocht wordt hoe er meer geld bij kan. 'Ik vraag me af of de politie zonder extra geld kan blijven doen wat ze nu doet. Om over innoveren nog maar niet te spreken.'

Akerboom wil politiemensen weer meer ruimte geven. Veel taken zijn gecentraliseerd, maar op straat moeten dienders hun eigen keuzes kunnen maken.

'Nieuwe nationale politie kraakt'
'Nieuwe nationale politie kraakt' (Foto: ANP)

Staakt-het-vuren Syrië ingegaan

In Syrië is om middernacht (plaatselijke tijd) de "beëindiging van vijandelijkheden" ingegaan. Die moet de humanitaire hulp en vredesbesprekingen in de vijf jaar durende burgeroorlog mogelijk maken. Het was niet meteen duidelijk of alle partijen die dat hebben toegezegd zich aan de gevechtspauze houden. Het staakt-het-vuren is niet van toepassing op de extremistische groepen Islamitische Staat en het Nusra-front.

In de aanloop naar het staakt-het-vuren werd er op veel plaatsen in het westen van Syrië nog zwaar gevochten. Regeringsstrijdkrachten voerden luchtaanvallen uit op rebellengebieden bij Damascus en opstandelingen leverden strijd met regeringstroepen en hun bondgenoten in de provincie Latakia. Het Nusra-front riep op de aanvallen op het regeringsleger en zijn bondgenoten op te voeren.

Staakt-het-vuren Syrië ingegaan
Staakt-het-vuren Syrië ingegaan (Foto: ANP)

'Korten op thuiszorg leidt tot vereenzaming'

Door het bezuinigen op uren thuiszorg ontstaan problemen bij de cliënten. Thuiszorgmedewerkers constateren vaak vervuiling en vereenzaming en soms uitdroging en ondervoeding. Dat blijkt uit een enquête van het tv-programma De Monitor onder 629 medewerkers in de huishoudelijke verzorging die lid zijn van de FNV.

Medewerkers maken ook mee dat cliënten gewond raken doordat ze zelf huishoudelijk werk gaan doen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de helft van de thuiszorgers wel eens in eigen tijd doorwerkt omdat ze het werk anders niet afkrijgen.

'Korten op thuiszorg leidt tot vereenzaming'
'Korten op thuiszorg leidt tot vereenzaming' (Foto: ANP)

'Slachtoffers aan lot overgelaten na ongeluk'

Bij een ongeluk aan de Crooswijksesingel in Rotterdam is vrijdagavond een gewonde, oudere man op straat achtergelaten. De veroorzaker van het ongeval ging er met zijn of haar auto vandoor; de man in een scootmobiel die was aangereden werd aan zijn lot overgelaten, aldus lokale media. De wijkagent van de politie roept via Twitter getuigen van deze doorrijder/doorrijdster op zich te melden. Over de verwondingen van de man is niets bekend.

Ook in Den Haag reed de veroorzaker van een ongeluk door. Volgens lokale media raakte een man zwaargewond op de La Reyweg nadat hij was aangereden door een auto. De automobilist(e) zou er vervolgens vandoor zijn gegaan.

Vijf doden gevonden in huis in VS

In en buiten een huis in het Amerikaanse Belfair (In de staat Washington) heeft de politie vrijdag vijf lichamen aangetroffen. Vermoedelijk gaat het om een gezinsmoord, meldden Amerikaanse media.

De veronderstelde dader had eerder de politie gebeld met de mededeling dat hij z'n vrouw en twee kinderen had doodgeschoten. Ook zei hij een andere persoon te hebben omgebracht. Onduidelijk is om wie dat gaat.

Na zijn telefoontje werd het huis omsingeld door speciale eenheden van de politie. Na een drie uur durende impasse, waarbij niet met de man te praten viel, kwam de verdachte het huis uit en schoot zichzelf dood, aldus de politie. Kort daarna werden de overige lichamen in het huis gevonden. Behalve de dodelijke slachtoffers werd ook een gewond jong meisje aangetroffen. Zij was bij kennis, maar is naar het ziekenhuis afgevoerd. Onbekend is of zij tot de familie van de verdachte behoort.

Het drama in Belfair is de derde grote schietpartij in de Verenigde Staten in een week tijd. Vorig weekend vielen zeven doden bij schietpartijen op twee locaties in Kalamazoo in de staat Michigan. Volgens de autoriteiten koos de 45-jarige verdachte zijn slachtoffers compleet willekeurig uit. Donderdag nog vielen drie doden en veertien gewonden in Hesston in de staat Kansas. Een medewerker van een fabriek in grasmaaimachines opende vanuit zijn auto het vuur op collega's. De schutter werd door de politie omgebracht.

Vijf doden gevonden in huis in VS
Vijf doden gevonden in huis in VS (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droog met wolkenvelden

Na wederom een hele frisse nacht met temperaturen rond het vriespunt klimt het kwik vandaag tot een graad of 6. Verder worden zonnige perioden afgewisseld met wolkenvelden, maar blijft het als het goed is wel droog. De wind komt uit het noordoosten en is vrij matig in het binnenland tot vrij krachtig aan de kust. 

Zon op 07:31
Zon onder 18:15

Nattekat reed in de buurt van Rijpwetering over de N445 toen hij tegen een tornado aankeek. Hij was zo lief om er een foto van te nemen! 

Tornado bij Rijpwetering langs de N445 (Foto: Nattekat)
Tornado bij Rijpwetering langs de N445 (Foto: Nattekat)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1933  De Rijksdag, het Parlementsgebouw in Berlijn, werd in brand gestoken. 
 1971 Het Mildredhuis in Arnhem, de eerste abortuskliniek van Nederland, begon met het uitvoeren van de abortus provacatus
 1991

De eerste webbrowser en WYSIWYG html-editor, Nexus, werd gepresenteerd door Tim Berners-Lee

 1942 De slag in de Java-Zee vond plaats, waarbij de Schout-bij-nacht Karel Doorman om het leven kwam. 

Versiercoach verwerpt kritiek Gronings blog

Versiercoach Tim Veninga verwerpt de berichtgeving van het Groningse stadsblog Sikkom over de ontslagen RUG-gastdocent Ali die in zijn vrije tijd bijkluste als versiercoach. 'De afgelopen anderhalf jaar zijn zowel mijn oud-medewerker Ali als ik niet in Groningen geweest', zegt Veninga.

Stadsblog Sikkom pakte deze week uit met een artikel over versierder Ali Mohammed, die als gastdocent werkzaam was op de Rijksuniversiteit Groningen. Toen de universiteit lucht kreeg van zijn praktijken als versiercoach werd de samenwerking beëindigd. Ook FOK! publiceerde hier een artikel over.

Oprichter Tim Veninga en zijn collega's van versiercoach.nl ontkennen het verhaal van Sikkom echter krachtig. Sterker nog: Veninga zegt dat de journalist van Sikkom hem meerdere malen heeft gedreigd met intimiderende e-mails. Dat blijkt uit een uitgebreide reactie die op de website van de versiercoach is te lezen.

In de mail van de journalist van Veninga staat onder meer: 'Ook mooi dat we je privé-adres en telefoonnummer hebben. Denk dat je voordeurbel en je telefoon de komende weken roodgloeiend staan.' Veninga vindt dat de Sikkom-redacteur de titel journalist niet waardig is en spreekt van 'een overduidelijk verzonnen hetze van een enigszins instabiele stalker'.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.